Vehabizam, porijeklo i posljedice
- arzuhal
#101 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Ključna razlika između dvije dimenzije u kojima se raspravlja o istom ali na različite načine, o dvije različite orbite kojima se kreću ljudi (koji sebi postavljaju slična ili ista pitanja ali daju suštinski drukčije odgovore) je u sljedećem stavu i polazištu: da li vehabije/šiije/sufije/sunije/mu'tezile/... kvalifikujem kao nevjernike/munafike/mušrike/(...) ili kao muslimane s čijim učenjem/mezhebom/praksom/načinima većim dijelom/manjim dijelom/određenim dijelom ne slažem i o čemu raspravljam, itd.
Dakle u tome je ključna stvar. I te dvije orbite se ne poklapaju kao što se ne poklapaju stavovi jednih s drugim. I među jednim i među drugima ima i sunija, i šiija, i vehabija, i sufija, i...
Jedne odlikuje temeljna inkluzivnost, druge kiti ekskluzivnost.
Čim se to ima na umu, lakše je raspravljat, ako se želi raspravljat ponekad o nečemu...
Dakle u tome je ključna stvar. I te dvije orbite se ne poklapaju kao što se ne poklapaju stavovi jednih s drugim. I među jednim i među drugima ima i sunija, i šiija, i vehabija, i sufija, i...
Čim se to ima na umu, lakše je raspravljat, ako se želi raspravljat ponekad o nečemu...
- Gojeni H
#102 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Za razumijevanje savremene uloge vehabizma u Saudijskoj Arabiji ali i svijetu, te nacinu funkcionisanja saveza sa klanom Saud, preporucujem knjigu "Inside the Kingdom" od Roberta Lacey-a.
- Gojeni H
#103 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Iz kojih izvora si dobio informaciju da se bilo sta desilo na Sekifi?zagortenej wrote:Allah je odredio Adema a.s. kao halifu na zemlji, pa Iblis se ne htjede pokloniti Ademu tj. nije ga priznao za halifu. tako je bilo i na Sekifi, mislili su da imaju boljeg.asurbanipal wrote:arzuhal wrote:
Recimo postoji taj vječiti sukob šiija i vehabija, emotivni naboj koji pršti i varniči, koji vodi vrijeđanju, prozivanju, proklinjanju, citiraju se dijelovi knjiga i jednih i drugih e kako bi se pokazala zalutalost i mržnja koji ti drugi nose.
Taj vječitu sukob i polaritet postoji od Sekife Benu Saida i trajat će do Sudnjeg Dana...Šijje i vehabije su samo kontuitet, djelić jednog šireg mozaika. U suštini, radi se o sukobu Ehli bejta a.s. i njihovih sljedbenika, ko god da su, protiv kuće Sufijanove i njihovih sljedbenika i baštinika...Može se reći da se radi o sukobu istine i laži, znanja i neznanja, dobra i zla. Mi smo dijelom čas posmatrači, čas učesnici tog sukoba...
Allah je prokleo (udaljio od svoje Milosti) Iblisa i sve koji ga slijede.
- asurbanipal
#104 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Gojeni H wrote:
Iz kojih izvora si dobio informaciju da se bilo sta desilo na Sekifi?
Imaš Ibn Ishaka, pa kod Ibn Hishama, kao i kod Wakkidija...
Od novijih imaš masu historičara ili arabista...
- Gojeni H
#105 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
asurbanipal wrote:Gojeni H wrote:
Iz kojih izvora si dobio informaciju da se bilo sta desilo na Sekifi?
Imaš Ibn Ishaka, pa kod Ibn Hishama, kao i kod Wakkidija...
Od novijih imaš masu historičara ili arabista...
Ali, pitam njega, ne pitam tebe.
- HadiRa
#106 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Tigar77 wrote:Zato sam i naglasio pozitivni ad hominem, jer ja nisam prezentovao ništa od onog što sam naveo,a dobio sam riječi hvale. Naravno takav termin ne postoji u zvaničnoj upotrebi, jer je sama metoda ad hominema, i Gazali se time bavio, metoda logičke pogreške koja napada na čovjeka, a ne stav ili djelo.HadiRa wrote:
hvala, mogu samo da uzvratim kompliment za poznavanje kulture dijaloga.
pa vidi, nisam bas sigurna da ad hominem izaziva prijatne i ugodne emocije, prije su to one bljutavog okusa.
misljenja sam, da se jednoj, nekoj kibli klanja svako stvoreno bice, pa ce jedna od tih pet biti i tvoja zasigurno.
tih pet kibli su: ego, tijelo, duh, srce i Tajna ili Jednota..
eto, a ti sad vidi mozes li se igdje prepoznati i identificrati sa jednom od njih i reci da li ti je ijedna od nabrojanih bila interesantna ili da li si se klanjao pred njih nekoliko istovremeno.
ja se recimo jesam klanjala dvjema, istovremeno, svojevremeno.
a ovo za paralelu izmedju tebe i Abu Hasana ili Lao Cea, pa iskreno, ne vidim je ni ja, jer te ne poznajem.
svi mi imamo potrebu raditi na sebi inace bi smo ostali na vrlo niskom levelu svijesti, sto mentalne sto duhovne, sasvim je jasno, tako da ni poruka univerzalizma nije za odbaciti... prije svega sto tu nema unaprijed pripremlejnih eksperimenata i kontrole uma.. i zar to nije najhumaniji nacin da covjek upozna sebe i u sebi prepozna bozansko ?![]()
( ovime nisam rekla da sam i sama sljedbenik univerzalizma.. i ja se jos uvijek trazim )
Eh sad što se tiče tih kibli, vjerovatno neka psihička kategorizacija, s tim da su mi Tajna i Jednota apstraktni pojmovi i zbog velikih slova pretpostavljam da se odnose na nešto božansko, mada i ostali pojmovi imaju neko preneseno značenje, ali evo da pokušam ovako, ego uopšte nije loša stvar, riječ JA nije zlo, ona je suština i vjerujem u svoju egzistenciju, nisam nikakva sjena, usudio bih se reći i famozno Ego sum, qui sum, tako da je taj ego svjesni dio mene i uopšte nemam želju da ga suzbijem, sad tijelo i o njemu vodim računa, jer pored toga što cijenim svoj intelekt, cijenim i svoj izgled, a da bih više rekao o ostalom, treba mi definicija na šta se odnosi tačno.
A vidiš, ja nisam ni radikalni ateista, ni radikalni teista, ostavljam mogućnost argumentacije za promjenu stava, samo tražim racionalne odgovore, a ti za sada imaš, prema mojoj procjeni lijep način izražavanja, i onda i ja pratim takav tok konverzacije, shalom aleikhem, što bi rekli neki većini mrski ljudi.
da, ja ti vjerujem doslovce @Tigar, da si dobio kompliment a da nisi za njeg navodno nista ucinio .. e vidis, to bi se moglo tumaciti kao "skriveno znanje" o kome ti, cini mi se, na ovom topicu i pitas
Tajna tj. Jednota nije obavezno da ti bude apstraktna, u slucaju da se pomiris sa svojim TI, tako da ti se neke zavjese same uklone .. to je ono Staniste na kom covjek vise ne postavlja pitanja.. no to je malo duzi put.. poznaju ga ove druge sufije sa foruma, i mogu mnogo bolje i iscrpnije od mene da ti o tome kazu.
u najkracem ovdje, i ono moje skromno znanje o Kiblama kojima se ljudi klanjanju:
- kibla ega je prakticno klanjanje materijalizmu i vidljivom, kao eto sto si naveo svom fizickom izgledu ( sto ne znaci da ti pretjerujes u njegovanju svoga izgleda , ali ima ih koji recimo iz zenskog spola predju u muski, upravo jer se klanjaju kibli ega )
- kibla tijela je klanjanje i pokoravanje culima ljudskim, kao npr. jelu, picu, sexu i slicno
- kibla srca je odabir onih insana koji su ovaj zivot zamijenili za Onaj Svijet.. i prakticno se ne mijesaju sa ljudima, cuvajuci se tako "harama", u zelji da idu direkto u Raj
- i kibla Duha, na kraju, je Ljubav, u svim svojim manifestacijama.. e ovo je moja Kibla, uz jos jednu koja je Tajna, sad zasad
eto u najkracem, obzirom da sam na poslu i nemogu bas da se koncentriram na tok konverzacije.. pa u tom duhu hevenu shalom alechem
-
ed72
#107 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Ovo mora da je u proizvodnji "sejha" Somuna licno. Inace velikog "islamskog skolara-alima" kako ga potpisuje VoA.
http://www.voanews.com/content/seeds-of ... um=twitter
http://www.voanews.com/content/seeds-of ... um=twitter
-
Tigar77
#108 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
To ,,skriveno znanje'' u ovom slučaju je plod moje vještine baratanja riječima i sklapanja istih u smislene cjeline, odaje dojam znanja i ti na osnovu dosadašnjeg životnog iskustva to zaključuješ, mada je moguće da sam slagao i da nemam pojma o vehabizmu, bitno je lijepo upakovati riječi, famozno abra kadabra od aramejskog avrah kadavrah, semitskog jezika kojim je i Jesus pričao, u prijevodu stvaram dok govorim, što u biti i jeste jedina magija u koju vjerujem, magija riječi.HadiRa wrote:
da, ja ti vjerujem doslovce @Tigar, da si dobio kompliment a da nisi za njeg navodno nista ucinio .. e vidis, to bi se moglo tumaciti kao "skriveno znanje" o kome ti, cini mi se, na ovom topicu i pitas
Tajna tj. Jednota nije obavezno da ti bude apstraktna, u slucaju da se pomiris sa svojim TI, tako da ti se neke zavjese same uklone .. to je ono Staniste na kom covjek vise ne postavlja pitanja.. no to je malo duzi put.. poznaju ga ove druge sufije sa foruma, i mogu mnogo bolje i iscrpnije od mene da ti o tome kazu.
u najkracem ovdje, i ono moje skromno znanje o Kiblama kojima se ljudi klanjanju:
- kibla ega je prakticno klanjanje materijalizmu i vidljivom, kao eto sto si naveo svom fizickom izgledu ( sto ne znaci da ti pretjerujes u njegovanju svoga izgleda , ali ima ih koji recimo iz zenskog spola predju u muski, upravo jer se klanjaju kibli ega )
- kibla tijela je klanjanje i pokoravanje culima ljudskim, kao npr. jelu, picu, sexu i slicno
- kibla srca je odabir onih insana koji su ovaj zivot zamijenili za Onaj Svijet.. i prakticno se ne mijesaju sa ljudima, cuvajuci se tako "harama", u zelji da idu direkto u Raj
- i kibla Duha, na kraju, je Ljubav, u svim svojim manifestacijama.. e ovo je moja Kibla, uz jos jednu koja je Tajna, sad zasad
eto u najkracem, obzirom da sam na poslu i nemogu bas da se koncentriram na tok konverzacije.. pa u tom duhu hevenu shalom alechem
Eh sad, mene kao čovjeka upravo definiše ta sumnja, želja za novim znanjem, propitivanjem svega, i uopšte nemam želju da se više ništa ne pitam, da padnem u neki doživotni trans, kad imam želju da se oduzmem i ne razmišljam, pravac kafana.
Što se tiče kible ega i tijela, kako ih nazivaš, pa to i jeste život, ne vidim razlog nekog asketizma i odricanja od užitaka, suzbijanja tjelesnih prohtjeva, a sve to radi nekog apstraktnog budućeg svijeta.
To me dovodi do definicije samog Boga, ovo što se provlači kao ustaljena varijanta, meni iskreno predstavlja narcisoidnog tiranina sklonog sadizmu, više podsjeća na Staljina ili Mao Ce Tunga, nego na neku bezgraničnu milost i dobrotu i stvarno mi je besmisleno da neko ko je valjda u teoriji kreator svega, od galaksija do mrava, ima kompleks niže vrijednosti i očekuje da ga ljudi neprestano hvale, a čak i to na neke posebne načine i prijeti im vječnom patnjom, ako to ne čine, kažnjava ih ako piju pive i upražnjavaju sex prije braka, kao da ja kroz mikroskop gledam bakterije i prijetim lavinom antibakterijskog sapuna ako ne rade ono što se meni sviđa.
Baš zato mi se sviđaju neke sufijske intrepretacije koje bježe od ovakvog poimanja, ali opet bježe previše u neku apstrakciju, zapostavljaju taj materijalni aspekt, život je sad i ovdje, jučer je prošlo, sutra je upitno, a naučni progres treba da bude relevantna mjera spoznaje svijeta oko sebe, valjda razum i jeste najveći dar, dvogrba kamila se ne pita šta, kako i zašto, a homo sapiens bi trebao, barem ako mu to razumni,umni pristaje, inače ide u homo idioticusa koji samo slijepo sluša druge, neće da misli svojom glavom, te kao takav i nije nešto vrijedniji od te kamile.
- kritichar
#109 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Nekad: Svatko je nevin dok se ne dokaže suprotno.
Sad: "Vehabija" je kriv dok se ne dokaže suprotno.
- perfekcionista1
#110 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Odlicno recenokritichar wrote:Nekad: Svatko je nevin dok se ne dokaže suprotno.
u Tuzli ih mnogo ima, i nevjerovatno koliko su na mene ostavili pozitivan utisak, nisam vidio nekog da je mrava zgazio. Vehabije su danas odlican instrument za sirenje islamofobije u rukama neprijatelja bosnjaka i muslimana.
-
Pirija
#111 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Saudija uz pomoc Amerike...
- salik79
#112 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Tigar77 wrote:Ne znam ja šta se tebi desilo, bez konkretnog primjera nije relevantno ni donositi zaključke, ali evo spomenuo si ovu američku operaciju, i tu napisao niz informacija koje mi odaju čovjeka koji gaji kult ličnosti prema Homeiniju i na osnovu toga posmatra svijet oko sebe. Sve je to sročeno u jednu teoriju zavjere protiv čovjeka, kojeg ja vidim kao običnog teokratskog vladara i mada imam poštovanje prema perzijskoj civilizaciji, uviđam i pogubnosti takvog sistema vladanja, a s druge strane tvoje viđenje situacije otvara niz pitanja:salik79 wrote: Sada, kad bih ti pricao o onome sto licno znam, rekao bi da sam lud, ili da lazemZato cu te stvari zadrzati za sebe. Bitno je da shvatis da apsolutno nista se ne desava mimo Allahove dozvole, odnosno Njegove dz.s. pomoci. Navest cu samo jedan primjer, ali sam prilicno siguran da ces ti, kao racionalna osoba, za to naci i "racionalno" objasnjenje...
Naime, Islamska revolucija Iranu je bila sok za sve tadasnje centre moci i za njihove satelite. Reci cu ti da je u tom prevratu, pored onoga sto si mogao ocima vidjeti, ucestvovao svaki dobri Bozji rob na ovome svijetu. I svaki je imao svoj "zadatak" u toj misiji. Licno znam jednog takvog, koji je i danas ziv, a ciji je "zadatak" u toj misiji bio da nauci suru Kehf na pamet (doslo mu na san i u snu mu receno zasto)...Helem, nejse, znam da ti ovo zvuci banalno, zato cu preci na konkretan primjer ovoga za sta pitas (U kratkim crtama, prva operacija "Delta Forcesa" pod kodnim nazivom "Eagle Claw", izgovor "oslobadjanje americkih talaca/spijuna iz ambasade u Teheranu", a stvarni cilj smaknuce Imama Homeinija k.s. i legitimno izabrane vlasti, te rusenje izglasanog ustavno-pravnog poretka drzave):
U zoru 24.4.1980. godine sa americkog nosaca aviona "USS Nimitz", stacioniranog u Arapskom moru, poletilo je osam helikoptera, a istovremeno iz Omana Hercules 130 avioni (nisam siguran u broj). Dan/noc, po svim satelitskim snimcima, idealan za predvidjenu akciju. Vec na samom pocetku dolazi do kvara na dva helikoptera, koji odustaju od daljnjeg leta, tako da je akcija nastavljena sa sest helikoptera i koji u vecernjim satima stizu na predvidjenu tacku, oko 200 milja jugoistocno od Teherana, gdje ih (pustinjski dio) ocekuje CIA-in operativac. Tu dolazi do "kolizije" mornarickog CH 53 helikoptera sa parkiranim avionom-tankerom, koji je dopremio dopunsko gorivo. Obje letjelice nestaju u plamenu, a pet pilota i tri marinca gube zivote. Zbog iznenadne pjescane oluje glavnokomandujuci akcije odlucuje prekinuti misiju, te u panici ukrcavaju povrijedjene marince u avione i bjeze glavom bez obzira, ostavljajuci tijela poginulih, pet helikoptera i dvije olupine iza sebe...
Znam, ti ces reci splet cudnih i nesretnih okolnosti...
1) Kako je učestvovao svaki, kako ti kažeš svaki dobri Allahov rob? Jer ako se to može tako djelovati, zašto onda dobri Allahovi robovi ne zaštite npr. palestinsku djecu ili nahrane gladne u Somaliji?
2) U sljedećem postu navodiš kako je Homeini bio siguran da će se spasiti, prvo Homeini je vjerovatno imao mesijanski kompleks, nije baš uredu da misliš da si božije utjelovljenje, a takvi ljudi naravno imaju distorziju realnosti, a drugo koju opciju je imao, osim da sjedi i čeka, pa ako se Ameri sjebu, dobro i jest, još će pričati narodu kako ih je on uništio, a ako ga ubiju, pojeo vuk magarca.Zašto onda Homeini nije uzvratio Amerima, i ponizio din dušmane ili ipak ide ona varijanta k'o u Sjevernoj Koreji, rat je stao jer je Veliki Vođa milosrdan?
3) Nesreće se dešavaju, a uzročno-posljedične veze su često plod našeg viđenja kako bi trebalo biti, a ne realnog stanja, jer zašto nisu sablje otupile kad su ubijale neke od ljudi koji se smatraju najvećim ličnostima vezanim uz islam ili zašto puške ne zakoče kad se ubijaju ljudi, još bolje djeca? Ili pak ide ona logika da je to moralo tako biti, uz Allahovu dozvolu i to si spomenuo, ako se ništa ne dešava bez Allahove , onda i on snosi odgovornost za smrt nevinih.
A vidim i ovu priču za Mušana Cacu i rahmetli hafiza, samo me zanima kako Caco napravi toliko havarije, ako ga je ovaj prosvijetlio?
Kao sto rekoh, ti ces sve preracionalno shvatiti, tako da ne postoji ni trun prostora za metafiziku. Pokusao sam docarati o cemu se radi, a u tvojim ocima je doslo do obrnute projekcije, zahvaljujuci prejakom raciju. Imam Homeini k.s. nije imao ni koliko trun "mesijanskog kompleksa" koji mu pogresno prebacujes, najvjerovatnije zato sto si o njemu dobivao (dez)informacije iz masmedija, koji su se svojski trudili iskriviti sliku o njegovoj licnosti. Najbolji uvid u to bi mogao steci citajuci njegova djela, koja su obilovala samokritikom. Ne sjecam se da sam igdje naisao na jednu jedinu rijec samohvale, naprotiv - u svojim ocima je bio manje vrijedan od bilo kojeg insana na ovom svijetu. Pokusaj pronaci neko njegovo djelo, pogotovo ono sa posvetom, i vidjet ces o cemu je rijec. Ovu sliku bi upotpunio odlaskom u Teheran i obilaskom njegove kuce, bolje reci kucerka (udjerice), u kojem je zivio (sa svojom suprugom) do kraja zivota. Takvu skromnost, vjerujem, nisi nigdje vidio - vrhunac su njegove zicom uvezane (poderane) papuce, koje izmame suzu na lice svakom iole dobronamjernom covjeku...Dojam je jos jaci, ako prije toga obidjes velelijepna sah Pahlavijeva zdanja (koja su po prostranstvu brat-bratu kao pola Sarajeva). Trebam li napominjati da je Imam placao i kiriju za taj kucerak (odbio je vlasnikovu ponudu da mu je pokloni), a da je pritom svo svoje imanje (koje je naslijedio) u Homeinu poklonio porodicama poginulih i ranjenih boraca (tu su izgradjeni stambeni objekti za tu namjenu). Da ne govorim da apsolutno niko iz njegove porodice nije obnasao, niti obnasa bilo kakvu drzavnu funkciju. Jedan sin mu je ubijen (otrovan) od strane Savaka dok je bio u egzilu u Iraku, a drugi je preselio na ahiret 6 godina nakon njegove smrti.
Uostalom, da ne bude Salik79 Homeinijev "poklonik/zaludjenik" govori o njemu u "superlativima", evo sta kaze pokojni prof.dr. Peter Scholl Latour, najpriznatiji njemacki ekspert za BI i doajen njemackog neovisnog, istrazivackog, novinarstva u interviewu za TV Arte, povodom obiljezavanja 30-godisnjice Islamske revolucije:
Za slucaj da ne razumijes njemacki, preveo sam sekvencu od 2:27 do 3:07 u kojoj, na pitanje novinara, ukratko opisuje Imama Homeinija:
Voditelj TV Arte : Kakav je covjek bio Homeini?! Vi ste ga jednom opisali kao Biblijsku pojavu...
Peter Scholl Latour: Da. I dalje to tako posmatram. Naravno, ne kao srednjovijekovnu figuru, nego sebi na taj nacin – recimo - zamisljam Poslanika, iako se rijec Poslanik danas ne bi trebala spominjati , naime poslije Muhammeda (s.a.v.a.) nema vise poslanika, ali on je imao nesto poslanicko, takoreci figuru pravednika iz Starog Zavjeta, covjek koji je bio apsolutni integritet (moralna vertikala, prim.prev.). Inace, imao je samo jednu zenu i zivio strahovito strogim nacinom zivota, kojim je i zracio, te je posjedovao nevjerovatnu karizmu i kada bi negdje usao u prostoriju sve bi „zamrlo“ (doslovno: smrzlo, paraliziralo) od strahopostovanja.
A sada to uporedi sa predavanjem (sunitskog) sejha Ahmeda Didata r.a., u kojem on opisuje svoj (a i ostalih 400 sunitskih ucenjaka) dozivljaj Imama k.s.:
(kraca verzija s prijevodom)
(puna verzija na engleskom sa engleskim subtitlom)
Ovdje bih toplo preporucio da pogledas kompletno predavanje na temu Iran (The nation reborn), koje se sastoji od 8 dijelova.
A evo i njegovog komentara na pomenutu operaciju "Eagle Claw":
Zanimljivo je da apsolutno svaki novinar, koji je imao priliku uzivo vidjeti Imama k.s., na identican nacin opisuje njegovu pojavu...
I jos jednom, apsolutno se nista ne zbiva, biva, bez Bozije dozvole (volje). Sve ima svoje zasto i svoje zato.
Da se, kratko, osvrnem i na tvoj komentar o Caci i h.hfz. Halidu Hadzimulicu k.s. Caco je imao priliku upoznati ga 23.9.1993. , a ubijen je 26.10.1993., sto bi djelimice moglo dati odgovor na tvoje pitanje...
- salik79
#113 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Gojeni H wrote:Bas zbog ovakvih stavova, mnogi se ne mogu pronaci u sufijskim pricama.salik79 wrote:Tigar77 wrote:Vidim da ovdje ima ljudi koji simpatišu sufizam, u okviru kojeg i postoje ljudi koji su dali određeni doprinos književnosti, ali bih volio da mi objasne neke stvari koje udaraju na temelje zdravog razuma, ne mislim ovdje na neka teološka učenja i razmirice, nisam neki stručnjak za to, poznajem okvirno neka načela, ali pitanje se odnosi na sljedeće, da li stvarno u 21. stoljeću vjerujete da je moguće da onaj Šejh Nazim, a poznat je meni, tako da bi vama kao ljudima koji to izučavaju trebao biti još poznatiji, može rukom ispraviti Krivi toranj u Pizi, skočiti s Ajfelovog tornja i preživjeti?
Pa i da ovaj rahmetli Hadžimulić nudi nešto praktično vrijedno, čovjek koji sam sebe u TV emisiji opisuje kao samotnjaka koji je 40 godina bio gotovo u potpunoj izolaciji, koji tvrdi da je Sarajevo odbranjeno hikmetom(mudrošću) Kur'ana i on je tu kao nešto doprinio, što je uvreda za sve ljude koji su nosili pušku i život dali u odbrani istog, trebali su samo on i njemu slični proučit šta god i ne bi bilo krvi, ili pozvati Nazima da četnike istrese sa planina svojim rukama..
Jednostavno tumačenje izrečenog na osnovu činjenica, ako neko ima dokaze da ovi ljudi stvarno imaju nadnaravne moći, osim onih demagoških koji i jesu jedina magija, volio bih da me uputi na iste, a svrha posta nije ismijavanje nečijih uvjerenja, samo provjera izrečenog, pošto svako ima pravo na svoje mišljenje i uvjerenje, međutim kada ono bude iskazano, bilo verbalno ili pisanim putem, onda podliježe argumentaciji da se utvrdi tačnost, jer ako ja kažem da sam plavi helikopter i mogu se transformisati, onda to valjda trebam i dokazati, inače mi nisu sve na broju.
Sada, kad bih ti pricao o onome sto licno znam, rekao bi da sam lud, ili da lazemZato cu te stvari zadrzati za sebe. Bitno je da shvatis da apsolutno nista se ne desava mimo Allahove dozvole, odnosno Njegove dz.s. pomoci. Navest cu samo jedan primjer, ali sam prilicno siguran da ces ti, kao racionalna osoba, za to naci i "racionalno" objasnjenje...
Naime, Islamska revolucija Iranu je bila sok za sve tadasnje centre moci i za njihove satelite. Reci cu ti da je u tom prevratu, pored onoga sto si mogao ocima vidjeti, ucestvovao svaki dobri Bozji rob na ovome svijetu. I svaki je imao svoj "zadatak" u toj misiji. Licno znam jednog takvog, koji je i danas ziv, a ciji je "zadatak" u toj misiji bio da nauci suru Kehf na pamet (doslo mu na san i u snu mu receno zasto)...Helem, nejse, znam da ti ovo zvuci banalno, zato cu preci na konkretan primjer ovoga za sta pitas (U kratkim crtama, prva operacija "Delta Forcesa" pod kodnim nazivom "Eagle Claw", izgovor "oslobadjanje americkih talaca/spijuna iz ambasade u Teheranu", a stvarni cilj smaknuce Imama Homeinija k.s. i legitimno izabrane vlasti, te rusenje izglasanog ustavno-pravnog poretka drzave):
U zoru 24.4.1980. godine sa americkog nosaca aviona "USS Nimitz", stacioniranog u Arapskom moru, poletilo je osam helikoptera, a istovremeno iz Omana Hercules 130 avioni (nisam siguran u broj). Dan/noc, po svim satelitskim snimcima, idealan za predvidjenu akciju. Vec na samom pocetku dolazi do kvara na dva helikoptera, koji odustaju od daljnjeg leta, tako da je akcija nastavljena sa sest helikoptera i koji u vecernjim satima stizu na predvidjenu tacku, oko 200 milja jugoistocno od Teherana, gdje ih (pustinjski dio) ocekuje CIA-in operativac. Tu dolazi do "kolizije" mornarickog CH 53 helikoptera sa parkiranim avionom-tankerom, koji je dopremio dopunsko gorivo. Obje letjelice nestaju u plamenu, a pet pilota i tri marinca gube zivote. Zbog iznenadne pjescane oluje glavnokomandujuci akcije odlucuje prekinuti misiju, te u panici ukrcavaju povrijedjene marince u avione i bjeze glavom bez obzira, ostavljajuci tijela poginulih, pet helikoptera i dvije olupine iza sebe...
Znam, ti ces reci splet cudnih i nesretnih okolnosti...
Prejak racio.
- salik79
#114 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
arzuhal wrote:Hadži-Alija/Ali-baba/kutub-Alija, Kutub vratnički, kadasallahu sirrehu (sve isti čovjek, punac hafiza Sulejmana Bugarija):mrgreen:Gojeni H wrote: Ali, ni ja osim Ali-dede nisam cuo vise ni za jednog Ali-babu, kutub-Aliju ...
Sve Aliji i Alije.![]()
Salik
Mogao bi nam mozda objasniti o kome se radi? Hvala
Allah rahmet eylesin!
-
oridjidji
#115 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Ovo boldirano sam vec procitao negdje, ali da me ubijes ne mogu se sjetiti gdje, bilo je na internetu. Isilova linija argumenata ne moze se porediti sa Ibn Tejmijom.On je bio borac sa knjigom, oni koji su se poput Abdul Vehaba poslje vezali za njega borili su se sa sabljama, nije to jednako. Ovu knjigu koju si spomenio od Ibn Tejmije nisam citao, ali mi se cini da je dio nje uvrsten u porodicnu biblioteku saudijskog komiteta koju imam, a naslov glasi nesto kao "Stav prema Rafidijama". Pogledacu kuci kad stignem naslov. Citava historija muslimana svjedoci sukobe Sija i Sunija, zasto sve razdore muslimana svaliti na vehabije i sije ? Mene cudi kako onda u tome saudijskom drustvu koji bastini takvu mrznju "zakolji, ubi, Sije unisti, poharati" zivi 10-15 posto Sija danas, a bome i neki drugi koji nisu muslimani, a koji su manjina? Jesi li procitao te knjige ili samo prenosis sta si procitao negdje na netu? Uopste knjige ove tematike jedni versus drugi mi nisu mile knjige, ali procitam kad kad i takve. Koliko me sjecanje sluzi muslimani su svoje razdore precesto politicki i nacionalizmom motivisane imali i prije nego li se rodio Ibn Tejmije, same Emevije, Abasidi i Fatimidi su imali more ratova medju sobom i proljevali su medjusobno krv muslimana. Ovi zadnji su bili sije ismailskog ogranka i prvi su koji su narusili odnos muslimana i nemuslimana unutar islamske drzave, pa su zapalili crkvu uskrsnuca u Jerusalemu, a isto tako nakon poraza od Bizanta tjerali krscane da predju na Islam i zatvarali crkve. Jesu li i oni Vehabije? To je bilo u 10 st.asurbanipal wrote:oridjidji wrote: Znamo da su se u periodu prvog Tatari srucili na muslimane, a za vrijeme drugog da je osmansko carstvo bilo pred raspadom i svak je toj tvorevini udario po tkivu, od naroda kojim Osmanlije vladali pa su zeljeli moc za sebe do kolonizatora koji su ih napadali. Zato je tesko biti objektivan kada se vjersko-politicki motivi sudare o tezini jednog ovakvog ucenja. Po meni o tome je objektivno govorio rhm. ef Dzozo u svojim fetvama kada je rekao da ovaj pokret tesko sagledati, kao i njegove ideje covjeka koji je rodjen, odrastao u nasem podnevlju tj. evropskom i navikao na njenu filozofiju, ipak ih nije neutralisao kao sto danas rade neki alimi koji kategoricno odbacuju ispravnost istima, pohvalio ga je kao odanog ucenika Ibn Tejmijinog ucenja, koje je trebalo vratiti muslimane konstruktivnoj islamskoj misli koja se izgubila u tadasnjem islamskom bicu koje je rezultiralo slomom islamskog bica prije nego li su Tatari upali u tadasnje carstvo muslimana. Naravno i sam ef. Dzozo nije o svim dervisima pohvalno govorio, pa je u kontekstu ove price spomenuo "derviske zablude" dok je spominjao Ibn Tejmiju, pokusavajuci odvojiti dobre od losih, ali ono sto je rekao o pokretu vehabija je na najbolji nacin opisao isti, a to je da je pozicija vehabija bila ispravna i start bio sa najboljom namjerom, ali da oni nisu dorasli bili tezini toga zadatka jer se oni sami nisu razvijali u naprednoj sredini toga doba, vec prilicno zaostaloj kao sto je Nedzd, nisu imali dovoljno znanja, ni iskustva uopste o zivljenju i zakonima zivljenja, kao i o islamu, sto ih je odvelo u krajnost, siromasni u poznavanju hadisa, cesto preformalni, suprostavljeni novom, muslimane su pokusali resetovati na prva stoljeca Islama, iako nisu imali znanja za to, najvise im je zamjerio rusenje vaznih spomenika Islama.Medjutim isto tako je rekao da su sami autoriteti imali otpor prema tome pokretu kao necemu novom, na isti nacin na koji je pokret pokusao revidirati ono sto je njima bilo strano, te kako o tome ne treba donositi brz sud jer se cesto grijesi kada se bez razmisljanja i proucavanja sudi o tome jer je u tome bilo i necega opravdanog zbog prakse sirokih slojeva. Siroki slojevi tada su osjecali nove pokrete kao one koji zelerasturiti njihovo bice, tesko primjecujuci ono sto ih je same rasturalo iznutra, a to je nedostatak samokritike i revidiranje pojava koje su uzimale maha, a podrzavali su ih.
Ibn Tejmijje i Abdul-Wehab su ISIL-ovi sveci i žreci. Najpoznatija Ibn Tejmijjina knjiga je "Minhadžu es-sunneh" koja predstavlja odgovor na djelo ši'itskog učenjaka Allame Hillija. U prepisci između njih dvojice Allame Hilli, koji je imao nadimak "ibn Mutahhar" (sin čistog) oslovljavao bi Ibn Tejmijju sa "poštovani šejh". Međutim, iz svoje mržnje, Ibn Tejmijja je njega oslovljavao sa "Ibn Munedždžes" (sin nečistog). Za Ibn Tejmijju, prolijevati ši'itsku krv je nešto sasvim normalno: "Ubij ! Zakolji ! Šijje uništiti ! Poharati ! Pobiti !" U Saudijskoj Arabiji ne možete naći biblioteku koja nema Minhadžu es-sunneh. Ko želi da zna zašto ISIL-ovci rade to što rade, kolju, pale ljude, odgovor je da to rade po uputama njihove ideološke knjige Minhadžu es-sunneh. Druga Ibn Tejmijjina ideološka knjiga je Dževabu Sahih, u kojoj se napada kršćanstvo. Znači, najvažniji "mislioc" u Saudijskoj Arabiji (pored Abdul-Wehaba) čije knjige se tamo najviše prodaju, kao i kod ISIL-ovaca, poziva na ubijanje i progon šijja i kršćana.
Dok se za Abdulvehaba može komotno reći da je bio nikakav učenjak, Ibn Tejmijje je s druge strane bio kontraverzna ličnost. Čitajući njegovu biografiju, mogu slobodno reći da se radilo o osobi koji je stvarao neki svoj vlastiti pravac. Zbog toga je više puta završavao u zatvoru, osuđivan i kritikovan od strane mnogih sunnitskih alima, da bi na kraju i umro u zatvoru. Nakon toga, 500 godina šutnje i ničega, a onda ga izvukoše kao i Abdulvehaba skupa s naftom. Što se tiče Đozinih stavova, nisu mi nepoznati, budući da je kao simpatizer nacističke ideologije jedno vrijeme služio kao tabor imam. Također mi nije nepoznata njegova uloga i zasluga u zatvaranju tekija i ocrnjivanju sufija i derviša.
Kontroverzan jeste, ali ko nebi bio da pokusa sada revidirati stavove i praksu pojedinih islamskih pravaca realno?
On je imao svoje ucenike, nije bio duduk, ako su nama zbog geografske pozicije njegovo lik i dijelo, njegove knjige i ucenici, Arapima nisu sigurno. Nije bio stran tome prostoru. Pogotovo na prostoru Sirije i Iraka gdje najvise svoga vremena proveo, mada je on i jedan dio zivota proveo u Egiptu.
Nije Abdul Vehab to naucio u pustinji Nedzda, o Ibn Tejmiji, setao je on svuda, da bi sa tim znanjem dosao u mjesto odakle je put poceo i onda trazio plodno tlo za sirenje njegovog nauka. Na kraju je to opet ostalo daleko vise u sijeni onoga sto je prva saudijska drzava napravila na celu sa Muhammedom ibn Saudom.
- asurbanipal
#116 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
oridjidji wrote:
Ovo boldirano sam vec procitao negdje, ali da me ubijes ne mogu se sjetiti gdje, bilo je na internetu. Isilova linija argumenata ne moze se porediti sa Ibn Tejmijom.On je bio borac sa knjigom, oni koji su se poput Abdul Vehaba poslje vezali za njega borili su se sa sabljama, nije to jednako. Ovu knjigu koju si spomenio od Ibn Tejmije nisam citao, ali mi se cini da je dio nje uvrsten u porodicnu biblioteku saudijskog komiteta koju imam, a naslov glasi nesto kao "Stav prema Rafidijama". Pogledacu kuci kad stignem naslov. Citava historija muslimana svjedoci sukobe Sija i Sunija, zasto sve razdore muslimana svaliti na vehabije i sije ? Mene cudi kako onda u tome saudijskom drustvu koji bastini takvu mrznju "zakolji, ubi, Sije unisti, poharati" zivi 10-15 posto Sija danas, a bome i neki drugi koji nisu muslimani, a koji su manjina? Jesi li procitao te knjige ili samo prenosis sta si procitao negdje na netu? Uopste knjige ove tematike jedni versus drugi mi nisu mile knjige, ali procitam kad kad i takve. Koliko me sjecanje sluzi muslimani su svoje razdore precesto politicki i nacionalizmom motivisane imali i prije nego li se rodio Ibn Tejmije, same Emevije, Abasidi i Fatimidi su imali more ratova medju sobom i proljevali su medjusobno krv muslimana. Ovi zadnji su bili sije ismailskog ogranka i prvi su koji su narusili odnos muslimana i nemuslimana unutar islamske drzave, pa su zapalili crkvu uskrsnuca u Jerusalemu, a isto tako nakon poraza od Bizanta tjerali krscane da predju na Islam i zatvarali crkve. Jesu li i oni Vehabije? To je bilo u 10 st.
Ima na netu Ibn Tejmijinih knjiga, u PDF-u. Može se naći dosta toga.
Lijepo si objasnio unutrašnje međumuslimanske i dinastičke sukobe. I onda dođu i kažu kako je islam religija mira. A ashabi se između sebe klali. Negdje je neko nešto gadno za....o.
-
oridjidji
#117 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Dobro receno. Samo bih dodao, da od tih rasprava koje ne donose nista, a koje ulema najcesce forsira, tesko da se moze obuhvatiti svi oni koji su se poveli njihovim putevima, generalizacija nebi trebala postojati jer opet medju svim tim sljedbenicima i pravcima, oni najumjereniji ce moci pribliziti stavove i racionalno i objektivno sagledati te nejednakosti, bez potrebe da diskvalifikuju jedni druge iz Islama.arzuhal wrote:Ključna razlika između dvije dimenzije u kojima se raspravlja o istom ali na različite načine, o dvije različite orbite kojima se kreću ljudi (koji sebi postavljaju slična ili ista pitanja ali daju suštinski drukčije odgovore) je u sljedećem stavu i polazištu: da li vehabije/šiije/sufije/sunije/mu'tezile/... kvalifikujem kao nevjernike/munafike/mušrike/(...) ili kao muslimane s čijim učenjem/mezhebom/praksom/načinima većim dijelom/manjim dijelom/određenim dijelom ne slažem i o čemu raspravljam, itd.
-
Tigar77
#118 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Prvo valjda je racionalnost osnova argumentovanog dijaloga i ne vidim kako nešto može biti preracionalno,dok je metafizika prostor teoretiziranja i apstrakcije, imam i solidnu filozofsku naobrazbu, tako da domene metafizičkog nisu podložne provjeri, dok se ne konkretizuju, a samim tim idealne su za obmanjivanje mase, mističnost, super moći, ja imam skriveno znanje i slične teze, još ako se potrefi harizmatična ličnost, eto hrpe sljedbenika.Kao sto rekoh, ti ces sve preracionalno shvatiti, tako da ne postoji ni trun prostora za metafiziku. Pokusao sam docarati o cemu se radi, a u tvojim ocima je doslo do obrnute projekcije, zahvaljujuci prejakom raciju. Imam Homeini k.s. nije imao ni koliko trun "mesijanskog kompleksa" koji mu pogresno prebacujes, najvjerovatnije zato sto si o njemu dobivao (dez)informacije iz masmedija, koji su se svojski trudili iskriviti sliku o njegovoj licnosti. Najbolji uvid u to bi mogao steci citajuci njegova djela, koja su obilovala samokritikom. Ne sjecam se da sam igdje naisao na jednu jedinu rijec samohvale, naprotiv - u svojim ocima je bio manje vrijedan od bilo kojeg insana na ovom svijetu. Pokusaj pronaci neko njegovo djelo, pogotovo ono sa posvetom, i vidjet ces o cemu je rijec. Ovu sliku bi upotpunio odlaskom u Teheran i obilaskom njegove kuce, bolje reci kucerka (udjerice), u kojem je zivio (sa svojom suprugom) do kraja zivota. Takvu skromnost, vjerujem, nisi nigdje vidio - vrhunac su njegove zicom uvezane (poderane) papuce, koje izmame suzu na lice svakom iole dobronamjernom covjeku...Dojam je jos jaci, ako prije toga obidjes velelijepna sah Pahlavijeva zdanja (koja su po prostranstvu brat-bratu kao pola Sarajeva). Trebam li napominjati da je Imam placao i kiriju za taj kucerak (odbio je vlasnikovu ponudu da mu je pokloni), a da je pritom svo svoje imanje (koje je naslijedio) u Homeinu poklonio porodicama poginulih i ranjenih boraca (tu su izgradjeni stambeni objekti za tu namjenu). Da ne govorim da apsolutno niko iz njegove porodice nije obnasao, niti obnasa bilo kakvu drzavnu funkciju. Jedan sin mu je ubijen (otrovan) od strane Savaka dok je bio u egzilu u Iraku, a drugi je preselio na ahiret 6 godina nakon njegove smrti.
Zanimljivo je da apsolutno svaki novinar, koji je imao priliku uzivo vidjeti Imama k.s., na identican nacin opisuje njegovu pojavu...
I jos jednom, apsolutno se nista ne zbiva, biva, bez Bozije dozvole (volje). Sve ima svoje zasto i svoje zato.
Da se, kratko, osvrnem i na tvoj komentar o Caci i h.hfz. Halidu Hadzimulicu k.s. Caco je imao priliku upoznati ga 23.9.1993. , a ubijen je 26.10.1993., sto bi djelimice moglo dati odgovor na tvoje pitanje...
Imao sam ja profesora Psihologije, većina ljudi je imala jezu, čak i strah od njega, zračio je nekom ,,mistikom'', ljudi su ga praktično gledali kao polu-božanstvo, kao on zna šta mislimo i prije nego progovorimo i slično, a čovjek je samo naučio kako prevariti ljudsku psihu i stvoriti iluziju nadmoćnosti, ja sam u stanju da uvidim sve to i jedini sam mu se suprotstavio, nisam kupio tu maglu, skoro smo se i fizički sukobili i na kraju sam riješio taj ispit bez problema, neki ga i dan danas vuku. Eh sad fazon je da sam imao priliku da Homeiniju tako pristupim, vjerotno bi me skratio za glavu jer je u poziciji apsolutne moći, ili bi izdao fetvu k'o za Salmana Ruždija ako to uradim iz sigurne udaljenosti, a to da je možda bio asketa, govori da je možda stvarno bio zaluđen islamističkom ideologijom koju je nosio kao ideju vodilju, ili je shvatio da narod pada na tu skromnost, a na računima gomilao milione dolara, i iza svojih zidova uživao u svim čarima ovozemaljskog života.
Što se tiče ovih video uradaka, stvarno nemam vremena za ove dugometražne, ovi kratki su klasičan primjer čovjeka koji je pao pod hipnozu Homeinija, vidim i fizički izgled mu hvali, ali neću ulaziti u to da li je u pitanju samo estetsko viđenje ili moguća požuda dotičnog Ahmeda.
A što se tiče rahmetli Halida, zašto ne spasi Mušana od ludila koje ga je uhvatilo, to je moja osnovna teza, bez šuplje priče i neodređenih izjava, tipa Forerovog efekta, koji objašnjava i horoskop, izjava koje se mogu odnositi na sve ljude i većina će ih prihvatiti kao lične, iz niza faktora, a jedan od njih je i sujevjerje.
Vidovitost je u biti mogućnost zapažanja detalja na nekome, što izrečenih, što mimičkih i gestikulativnih, poznavanja osnova ljudske psihe i načina sugestije, poznavanje nekih generalnih činjenica vezanih za ljudski život, i najvažnije vještine baratanja riječima, da se to sve fino upakuje i na kraju masno naplati što čovjeku samo kažeš ono što ti je sam otkrio uz gomilu neodređenih zaključaka, od kojih se neki moraju ostvariti po zakonu vjerovatnoće.
- piupiu
#119 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Jakako.Nurudin wrote:nema na čemu, mi smo stari forumski poznanici
- Gojeni H
#120 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Moj Salik, bio jak ne bio ... nijet jeste glavni, dobra je i dova, ali ako se ne spremis i ne obucis, mozes lugom posipat' cetnike i ustase, pa gledat' hoce li kojem upast' u oko.salik79 wrote: Prejak racio.
-
m_l
#121 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Islam nije jednako muslimani, ni oni prije ni ovi danas. Kur'an i sunnet naredjuju jedinstvo, kao i jasna moralna nacela, a muslimani se dijele, i to do krvi. Znaci, direktna neposlusnost prema Allahovim i Poslanikovim, s.a.w.s., zapovjedima.asurbanipal wrote: Lijepo si objasnio unutrašnje međumuslimanske i dinastičke sukobe. I onda dođu i kažu kako je islam religija mira. A ashabi se između sebe klali. Negdje je neko nešto gadno za....o.
Opcenito kod nas i u svijetu vlada nepostivanje musaove-deset-zapovjedne matrice.
- HadiRa
#122 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Tigar77 wrote:
To ,,skriveno znanje'' u ovom slučaju je plod moje vještine baratanja riječima i sklapanja istih u smislene cjeline, odaje dojam znanja i ti na osnovu dosadašnjeg životnog iskustva to zaključuješ, mada je moguće da sam slagao i da nemam pojma o vehabizmu, bitno je lijepo upakovati riječi, famozno abra kadabra od aramejskog avrah kadavrah, semitskog jezika kojim je i Jesus pričao, u prijevodu stvaram dok govorim, što u biti i jeste jedina magija u koju vjerujem, magija riječi.
Eh sad, mene kao čovjeka upravo definiše ta sumnja, želja za novim znanjem, propitivanjem svega, i uopšte nemam želju da se više ništa ne pitam, da padnem u neki doživotni trans, kad imam želju da se oduzmem i ne razmišljam, pravac kafana.
Što se tiče kible ega i tijela, kako ih nazivaš, pa to i jeste život, ne vidim razlog nekog asketizma i odricanja od užitaka, suzbijanja tjelesnih prohtjeva, a sve to radi nekog apstraktnog budućeg svijeta.
To me dovodi do definicije samog Boga, ovo što se provlači kao ustaljena varijanta, meni iskreno predstavlja narcisoidnog tiranina sklonog sadizmu, više podsjeća na Staljina ili Mao Ce Tunga, nego na neku bezgraničnu milost i dobrotu i stvarno mi je besmisleno da neko ko je valjda u teoriji kreator svega, od galaksija do mrava, ima kompleks niže vrijednosti i očekuje da ga ljudi neprestano hvale, a čak i to na neke posebne načine i prijeti im vječnom patnjom, ako to ne čine, kažnjava ih ako piju pive i upražnjavaju sex prije braka, kao da ja kroz mikroskop gledam bakterije i prijetim lavinom antibakterijskog sapuna ako ne rade ono što se meni sviđa.
Baš zato mi se sviđaju neke sufijske intrepretacije koje bježe od ovakvog poimanja, ali opet bježe previše u neku apstrakciju, zapostavljaju taj materijalni aspekt, život je sad i ovdje, jučer je prošlo, sutra je upitno, a naučni progres treba da bude relevantna mjera spoznaje svijeta oko sebe, valjda razum i jeste najveći dar, dvogrba kamila se ne pita šta, kako i zašto, a homo sapiens bi trebao, barem ako mu to razumni,umni pristaje, inače ide u homo idioticusa koji samo slijepo sluša druge, neće da misli svojom glavom, te kao takav i nije nešto vrijedniji od te kamile.
Haha, a ne @ Tigar, nema to sa abrakadabra nista zajednicko.
Vidi, jednu sasvim jednostavnu i logicnu stvar: da u tebi nije proklijalo to neko Zrno Trazenja ispravnog, ti bi se zabavljao na sasvim drugim temama ovog foruma sigurno, a ne bi "gubio vrijeme" pakujuci rijeci u, za oko, fine i pristupacne pakete i ovdje ih dijelio, jel tako.
Iako, meni licno mnogo znaci kada sugovornik postuje bonton u izrazavanju. Pojma nemam zasto, ali meni to mnogo kazuje o njemu, s prve. Dovoljne su mi samo dvije recenice da znam s kim pricam.
Dalje, ovi epiteti koje si valjda prilijepio bozijem Bicu, nikako ne idu, sorry,.. jer, vidi, mozemo mi biti vrhunski akademski obrazovani, ali ako nam je nepismena Emocija, Empatija, onda je sve dzaba. Ja bih se stidjela barem Meleka, kad bih napisala nesto slicno, ako se ne bih stidjela ljudi koji citaju.
Covjek mora imati, mora, taj segment Ljepote u sebi, jer nekom logikom gdej nema Ljubavi, tu nema ni razuma ( mislim da je ovo rekao Dostojevski ), a dokaz za ovaj fakt su nam stara i aktualna ubojstva, sto medju bracom , sto medjureligijska ( iako su ljudi razlicitig religioznih opredjeljenja takodje braca, potekli iz kicme jednog oca Adema ), upravo zbog pomanjkanja Ljubavi medjusobne.
A zasto je nestala ljubav ? Pa jer su se prioriteti pomijesali, logicno. Ego i novac na prvo mjesto, a Boga, neuzubillah, na zadnje, i ponizavaj i pljuj po najodabranijim od odabranih insana.
I dabome, covjek je i stvoren da bi se ocistio od ilovace, od koje je stvoren i ostao jos samo Dusa, tj. bozansko, i takav se vratio svome Izvoru. A kako mislis da se oslobodis od gline i patine ako ne trazis, ucis, usavrsavas se. Stalno i stalno.
Dalje, ja sam ti samo navela tih pet osnovnih stvari, koje insan sebi stavlja na listu prioriteta, sto ne znaci da treba da ih zanijece i prekrizi. Dabome da treba da dise, da se lijepo ocisti i obuce , da se ljubi i ima sex, itd, ali nije u redu ako mu je sve ovo zadnje navedeno vrijednije od Onoga koji ga je stvorio i Koji dolazi da mu uzme Dusu, svaku noc, i ako ih sebi stavi na prvo mjesto, tj. klanja se njima.
Evo recimo, ja se zovem amira, i to mi ime pripada 16 sati na dan, tj. svjesna sam ga i radim sve da to ime bude dostojno da ga nosim. Ali sta je sa onih 8 sati kada zaspim ? Moze li mi moje ime, citaj tijelo, ego , pomoci da se probudim ? I sta sam JA u tih 8 sati , i gdje sam ?
Sufije jesu naoko pomalo cudni za ostale, ali kako ti sebi zamisljas Sjedinjenje sa Bogom, ako neces ici u apstrakciju, ako se neces sav pretvoriti u Ljubav, a znamo da Ljubav nije materijalna. Nemozes ju uhvatiti ni u kakvu mrezu. Mi smo zapravo ti koje Ljubav hvata u svoje mreze
A kako hoces prepoznati Ljubav, taman da ti je upravo kucala na vratima srca, ako ne sidjes u svoje Srce ? Vjeruj mi, razumom nikada neces prepoznati ljubav, nikada, samo Srcem, u kojemu je prijestolje Ljubavi.
Dalje, slazem se sa ovim, tehnika, nauka, prosperitet, ali to je sve dozvoljeno paralelno sa duhovnoscu tvojom i poniznoscu. Cak ti svaka obaveza lakse pada uz intenzivnu duhovnost, kroz koju ti postaje jasnije i vidljivije, ko si, odakle ides i kuda ces.
I da, ne odobravam ni ja slijepo slijedjenje, svejedno koga. Potrebno je s vremena na vrijeme, provjeriti i proluftati Znanje, ali je vrlo vazno imati neku osobu za autoritet, dakle osobu koja to zasluzuje i dokazala je svoje kvalitete pouzdano. Sam covjek nemoze daleko stici, bez obzira koliko je covjek obrazovan, pismen i nadaren, jer uvijek postoji jaci od jaceg, na svakom polju.
A na autoritet ces nabasati upravo kroz ovakva druzenja, kroz halku, kroz okupljanje onih insana koji traze da se napiju sa Cistog Izvora.
eto, ukratko.
-
statixx
#123 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Ko je danas blizak Mutazilama, ima li takvih medju muslimanima?
Njihova doktrina ocito nije popularna medju vlastodrzcima.
Njihova doktrina ocito nije popularna medju vlastodrzcima.
-
Tigar77
#124 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
HadiRa wrote:
Haha, a ne @ Tigar, nema to sa abrakadabra nista zajednicko.
Vidi, jednu sasvim jednostavnu i logicnu stvar: da u tebi nije proklijalo to neko Zrno Trazenja ispravnog, ti bi se zabavljao na sasvim drugim temama ovog foruma sigurno, a ne bi "gubio vrijeme" pakujuci rijeci u, za oko, fine i pristupacne pakete i ovdje ih dijelio, jel tako.
Iako, meni licno mnogo znaci kada sugovornik postuje bonton u izrazavanju. Pojma nemam zasto, ali meni to mnogo kazuje o njemu, s prve. Dovoljne su mi samo dvije recenice da znam s kim pricam.
Dalje, ovi epiteti koje si valjda prilijepio bozijem Bicu, nikako ne idu, sorry,.. jer, vidi, mozemo mi biti vrhunski akademski obrazovani, ali ako nam je nepismena Emocija, Empatija, onda je sve dzaba. Ja bih se stidjela barem Meleka, kad bih napisala nesto slicno, ako se ne bih stidjela ljudi koji citaju.
Covjek mora imati, mora, taj segment Ljepote u sebi, jer nekom logikom gdej nema Ljubavi, tu nema ni razuma ( mislim da je ovo rekao Dostojevski ), a dokaz za ovaj fakt su nam stara i aktualna ubojstva, sto medju bracom , sto medjureligijska ( iako su ljudi razlicitig religioznih opredjeljenja takodje braca, potekli iz kicme jednog oca Adema ), upravo zbog pomanjkanja Ljubavi medjusobne.
A zasto je nestala ljubav ? Pa jer su se prioriteti pomijesali, logicno. Ego i novac na prvo mjesto, a Boga, neuzubillah, na zadnje, i ponizavaj i pljuj po najodabranijim od odabranih insana.
I dabome, covjek je i stvoren da bi se ocistio od ilovace, od koje je stvoren i ostao jos samo Dusa, tj. bozansko, i takav se vratio svome Izvoru. A kako mislis da se oslobodis od gline i patine ako ne trazis, ucis, usavrsavas se. Stalno i stalno.
Dalje, ja sam ti samo navela tih pet osnovnih stvari, koje insan sebi stavlja na listu prioriteta, sto ne znaci da treba da ih zanijece i prekrizi. Dabome da treba da dise, da se lijepo ocisti i obuce , da se ljubi i ima sex, itd, ali nije u redu ako mu je sve ovo zadnje navedeno vrijednije od Onoga koji ga je stvorio i Koji dolazi da mu uzme Dusu, svaku noc, i ako ih sebi stavi na prvo mjesto, tj. klanja se njima.
Evo recimo, ja se zovem amira, i to mi ime pripada 16 sati na dan, tj. svjesna sam ga i radim sve da to ime bude dostojno da ga nosim. Ali sta je sa onih 8 sati kada zaspim ? Moze li mi moje ime, citaj tijelo, ego , pomoci da se probudim ? I sta sam JA u tih 8 sati , i gdje sam ?
Sufije jesu naoko pomalo cudni za ostale, ali kako ti sebi zamisljas Sjedinjenje sa Bogom, ako neces ici u apstrakciju, ako se neces sav pretvoriti u Ljubav, a znamo da Ljubav nije materijalna. Nemozes ju uhvatiti ni u kakvu mrezu. Mi smo zapravo ti koje Ljubav hvata u svoje mreze
A kako hoces prepoznati Ljubav, taman da ti je upravo kucala na vratima srca, ako ne sidjes u svoje Srce ? Vjeruj mi, razumom nikada neces prepoznati ljubav, nikada, samo Srcem, u kojemu je prijestolje Ljubavi.
Dalje, slazem se sa ovim, tehnika, nauka, prosperitet, ali to je sve dozvoljeno paralelno sa duhovnoscu tvojom i poniznoscu. Cak ti svaka obaveza lakse pada uz intenzivnu duhovnost, kroz koju ti postaje jasnije i vidljivije, ko si, odakle ides i kuda ces.
I da, ne odobravam ni ja slijepo slijedjenje, svejedno koga. Potrebno je s vremena na vrijeme, provjeriti i proluftati Znanje, ali je vrlo vazno imati neku osobu za autoritet, dakle osobu koja to zasluzuje i dokazala je svoje kvalitete pouzdano. Sam covjek nemoze daleko stici, bez obzira koliko je covjek obrazovan, pismen i nadaren, jer uvijek postoji jaci od jaceg, na svakom polju.
A na autoritet ces nabasati upravo kroz ovakva druzenja, kroz halku, kroz okupljanje onih insana koji traze da se napiju sa Cistog Izvora.
eto, ukratko.
Ima jedna druga stvar, ti to možeš nazvati sjeme ispravnog ili kako ti volja, ali poenta i jest popričati s ljudima koji misle drugačije, jer dijalog i jeste sukob različitih stavova, inače je obični razgovor.A pristojan način izražavanja ljudima prija, osjećaju da ih neko poštuje, jer ih ne omalovažava, tu se krije odgovor na pitanje zašto to voliš, a inače volim da provociram jer tako se dobijaju najbolji odgovori, najiskreniji, ali ako vidim da je sagovornik pristojan, onda i ja ne idem u neki ekstreman bezobrazluk.
Eh sad ti si navela dosta stvari, pročitao sam to sve i uočio jedan ogroman idealizam, utopijski pogled na svijet, po meni iracionalan, ali neću ići u demant pojedinačnh stavki, to su tvoja uvjerenja, recimo samo da ja u startu imam drugačije poimanje čovjeka kao takvog, nisam fan teorije o nastanku čovjeka od gline, i tu ima nekih kontradiktornosti, ne smatram da bilo gdje idemo kad spavamo i još niz primjedbi, ali to bi već otišlo u pravac ubjeđivanja, a cilj mi je bio samo da vidim drugačiju percepciju, tako da te pozdravljam do eventualne naredne diskusije.
- HadiRa
#125 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice
Tigar77 wrote:
Ima jedna druga stvar, ti to možeš nazvati sjeme ispravnog ili kako ti volja, ali poenta i jest popričati s ljudima koji misle drugačije, jer dijalog i jeste sukob različitih stavova, inače je obični razgovor.A pristojan način izražavanja ljudima prija, osjećaju da ih neko poštuje, jer ih ne omalovažava, tu se krije odgovor na pitanje zašto to voliš, a inače volim da provociram jer tako se dobijaju najbolji odgovori, najiskreniji, ali ako vidim da je sagovornik pristojan, onda i ja ne idem u neki ekstreman bezobrazluk.
Eh sad ti si navela dosta stvari, pročitao sam to sve i uočio jedan ogroman idealizam, utopijski pogled na svijet, po meni iracionalan, ali neću ići u demant pojedinačnh stavki, to su tvoja uvjerenja, recimo samo da ja u startu imam drugačije poimanje čovjeka kao takvog, nisam fan teorije o nastanku čovjeka od gline, i tu ima nekih kontradiktornosti, ne smatram da bilo gdje idemo kad spavamo i još niz primjedbi, ali to bi već otišlo u pravac ubjeđivanja, a cilj mi je bio samo da vidim drugačiju percepciju, tako da te pozdravljam do eventualne naredne diskusije.
shvatam.. samo, mudrog i insana 'o sebi pri sebi' ces tesko isprovocirati .
a ti, eto, probaj