Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post Reply
sadie_forever

#101 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by sadie_forever »

IcedMFEarth wrote:I meni da su stari dali ime Muhamed, Abdurahman ili Abdulmutalib šta već, mijenjao bi čim prije.
Tvoje pravo,pokazuje doduse da nemas svoje ja i svoj ponos,sta je tvoje tvoje je pa da smrdi postuj to

ps:A sta je falilo prezimenu Gracic? taj nije bio zadovoljan da ime promjenio ,on je htio da bude skroz "njemac"..cuj gratz
AlfaKentaur

#102 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by AlfaKentaur »

IcedMFEarth wrote:I meni da su stari dali ime Muhamed, Abdurahman ili Abdulmutalib šta već, mijenjao bi čim prije.
I bi li sebi potom dao neki indijsko, rusko, ili juznoafricko ime? Ili bi sebi odabrao neko Europsko koje asocira na krscanstvo?

eto vidis, ti bi odbacio svoja muslimanska imena, ali krscanima u Europi ne pada na pamet da odbace svoja imena i sebi nadiju neka arapska.

zasto bi se uvijek mi prilagodjavali drugima? zasto se drugi ne prilagodjavaju nama?
pumica

#103 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by pumica »

Stoner wrote:Čovjek jeste izdao svoj identitet u trenutku kada je promjenio ime i prezime. Imena i prezimena su produkt tradicije i kulture, i sam njegov pokušaj asimilacije u drugu kulturu je gaženje svoje.

I ja imam islamsko/arapsko ime a nisam musliman pa ga ni u ludilu ne bi mijenjao samo da bi me neki Jurgen natrpao u pakšu.

On naravno ima punu slobodu da radi šta hoće sa svojim životom ali i drugi ljudi imaju pravo kritikovati i donositi sud pogotovo još ako se uzme u obzir činjenica da je Dennis javna ličnost.
:thumbup:
Apsurd je da on sam ne navodi razloge koje ovdje neki forumasi koriste da ga opravdaju !!! On navodi inat sto je jednako glup razlog kao i masa drugih navedenih ovdje na temi...
Ne znam cemu upinjanje da se opravda nesto besmisleno, cemu pisanje da je Muhamed ruzno ime, ...?
Nema smisla stvarno... :roll:
rahmanjin

#104 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by rahmanjin »

promijenio ime, i sta sad? Njegov izbor. Mijenjali su i drugi pa to nije toliko potencirano. Kakva smo mi primitivna sredina to je cudo. Jeli nesto lose uradio u politici, jeli lopov, jeli ukrao,jeli... a da promijenio je ime i on je supak.
sadie_forever

#105 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by sadie_forever »

rahmanjin wrote:promijenio ime, i sta sad? Njegov izbor. Mijenjali su i drugi pa to nije toliko potencirano. Kakva smo mi primitivna sredina to je cudo. Jeli nesto lose uradio u politici, jeli lopov, jeli ukrao,jeli... a da promijenio je ime i on je supak.
za njega i glasaju samo budale koje se stide svog porijekla,i oni bi rado promjenili ime ali sramota ih
rahmanjin

#106 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by rahmanjin »

sadie_forever wrote:
rahmanjin wrote:promijenio ime, i sta sad? Njegov izbor. Mijenjali su i drugi pa to nije toliko potencirano. Kakva smo mi primitivna sredina to je cudo. Jeli nesto lose uradio u politici, jeli lopov, jeli ukrao,jeli... a da promijenio je ime i on je supak.
za njega i glasaju samo budale koje se stide svog porijekla,i oni bi rado promjenili ime ali sramota ih
ama covjece njegov izbor, sta vam je. Sta je uradio lose u politici? Pusti to sto je promijenio ime, to je ista prica kao i kod Srba za Bosnjake, da su otpadnici od "pradedovske vere". Dokle vise ljudi, jeste normalni?
starisalko

#107 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by starisalko »

Smeta im sto nije u SDA jer oni jedini imaju pravo na Bosnjake sa krscanskim imenima kao sto su Dubravko i Aljosa.
Novak20

#108 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Novak20 »

sadie_forever wrote:
To što NS pogodi u živac SDA i DF ne daje ti za pravo da vrijeđaš 16 000 glasača NS.

Ja se stidim šta su čobani uradili od BiH u ovih 20 godina a ne svog porijekla. Budaleština je glasati za dokazane lopove, prevarante i nesposobnjakoviće a sramota svih nas je što su takvi još na vlasti.
IcedMFEarth

#109 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by IcedMFEarth »

sadie_forever wrote:
Tvoje pravo,pokazuje doduse da nemas svoje ja i svoj ponos,sta je tvoje tvoje je pa da smrdi postuj to

ps:A sta je falilo prezimenu Gracic? taj nije bio zadovoljan da ime promjenio ,on je htio da bude skroz "njemac"..cuj gratz
Zašto bi trebalo moje ime da bude moj ponos ?
Bloo
Globalna šefica

#110 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Bloo »

šta bi bilo da se neko zove Isfikala Govnić :oops:
Teniser

#111 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Teniser »

Čuj svoj ponos,imaju li to ovi kad kradu narod ili ponosno kradu,svaka čast i N.S. i Gratzzu što su javno rekli da neće prodati svoje ruke.
Mjenjam svoje ime i prezime za ono koje ja hoću i volim.
homega

#112 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by homega »

sadie_forever wrote:
Kakvo je tvoje porijeklo?
aldinjo

#113 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by aldinjo »

I nemaš stida nimalo!?Kakve sve ovdje čovjek budalaštine može pročitati za nepovjerovati je. :(
aldinjo

#114 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by aldinjo »

webby-x wrote:
aldinjo wrote:Slika i prilika bošnjaka u ovoj državi kada ovakvi dobiju priliku da predstavljaju narod kojeg se stidi. :roll:Čuj njegova lična stvar a predstavlja narod kojem navodno pripada. :-)
Valjda predstavlja svoju stranku, kakve Bošnjake?
Pa nigdje im ni u Statutu ne piše da predstavljaju Bošnjake niti su to ikada zagovarali.
Onima koji im daju glasove očito ne smeta promjena imena.
Vama kojima smeta svakako NS nije izbor, nego SDA ili neka druga bošnjačka stranka.

:roll:
O čemu ti pišeš?Sigurno je to da je najviše dobio glasova od bošnjaka.
sadie_forever

#115 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by sadie_forever »

aldinjo wrote:
webby-x wrote:
aldinjo wrote:Slika i prilika bošnjaka u ovoj državi kada ovakvi dobiju priliku da predstavljaju narod kojeg se stidi. :roll:Čuj njegova lična stvar a predstavlja narod kojem navodno pripada. :-)
Pa nigdje im ni u Statutu ne piše da predstavljaju Bošnjake niti su to ikada zagovarali.
Vama kojima smeta svakako NS nije izbor, nego SDA ili neka druga bošnjačka stranka.

:roll:
O čemu ti pišeš?Sigurno je to da je najviše dobio glasova od bošnjaka.
Najvise glasova je dobio od mjesanih brakova,i djece istih.Te poneki zalutali bosnjo
pike

#116 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by pike »

AlfaKentaur wrote:
webby-x wrote:
AlfaKentaur wrote:Ali razlog zasto je on promijenio ime je taj sto on ne zeli da se identifikuje sa muslimanima i Islamskom kulturom, nego zeli da se identifikuje sa Europskom (krscanskom) kulturom.
I što je tu loše?
Ne volim ulizice i one koji prodaju svoj obraz da bi ih neko pomilkio po glavi.
Eki to, isto srbi kazu za bosnjake :-)

Ubi plemenski mentalitet :oops:
aldinjo

#117 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by aldinjo »

:roll:[/quote]
O čemu ti pišeš?Sigurno je to da je najviše dobio glasova od bošnjaka.[/quote]

Najvise glasova je dobio od mjesanih brakova,i djece istih.Te poneki zalutali bosnjo[/quote]
Jašta je.
kox

#118 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by kox »

Napisao bih nešto o ovom 'odgovoru' DF-u što i jeste tema, ali kada vidim ovu navalu primitivizma na nekoliko prethodnih strana ne pada mi na pamet. To što glasači biraju Šajine jarane i Turkovićevog bivšeg šefa nema veze, bitno je zove li se neko Denis.
I čemu otvaranje zasebne teme zbog nekog saopštenja, postoji već tema o NS-u i logično bi bilo da se na njoj raspravlja i o ovome.
Lokman

#119 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Lokman »

AlfaKentaur wrote:
Lokman wrote:
To je njegova lična stvar. Ne treba mješati njegov politički angažman sa ličnim slobodama i činjenicom da je religija privatna stvar i pravo izbora za svakog pojedinca. To važi za Gratza i za Bilala Bosnića. Svi moraju biti jednaki pred zakonom. On je vjerovatno ateista i nema emocije kakve imaju muslimani. To je suština nerazumjevanja. To što je on rođen ili odrastao u konkretnom ambijentu koji za nekoga nešto podrazumjeva, ne znači u stvarnosti ništa, jer je jedino važno kakav sistem vrijednosti uvažava pojedinac. Niko ne može negirati da ima izborni kapacitet, da je kao Dennis Gratz dobio povjerenje i da je član parlamenta. To treba poštovati.
U proslom sistemu muslimani su, da bi pokazali lojalnost partiji i napredovali ka nekoj politickoj poziciji, obavezno rokali svinjetinu, psovali Boga, nisu isli u dzamiju, nisu sunetili djecu, i vrlo cesto su djeci nadijevali srpsko-hrvatska imena. Najbolji primjer toga su Muhamed Filipovic i Dzemal Bijedic, svi oni su djeci dali srpska imena.

Ja sam mislio da je to vrijeme iza nas, i da vise nema potrebe da se pokrstavamo da bi bili uspijesni. Ali prevario sam se.

Ocigledno je da je Dennis promijenio svoje i ime i prezime jer nije zelio da se identifikuje sa Islamom i Bosnom, pa je sebi nadjenuo krscansko (medjunarodno) ime i usput takodje preoblikovao svoje prezime da vise ne zvuci Balkansko nego da zvuci vise "europejski".

Ja imam puno pravo da takve ljude smatram papcima. Tu svoju odluku je nevjesto pokusao da opravda tako sto je rekao da je to uradio jer se smatra umjetnikom i iz inata. Ako je umjetnik gdje je ta njegova umjetnost i sta radi u politici? I iz kakvog inata i kome se inatio kada je to uradio? Uprvo je iz inata trebao zadrzati svoje ime i dokazati Europi da covjek moze biti europejac i progresivan iako je musliman i sa muslimanskim imenom. A on je uradio bas suprotno. Prvo je rekao da ljude ne treba ocjenjivati prema njihovim imenima, a upravo je on taj koji je promijenio ime jer smatra da ce sa novim imenom biti bolji i cjenjeniji. I kaze da je to uradio iz inata? Zasto bi se inatio bosnjacima? Je li zato sto su bili meta rata i ubijani jer su muslimani i nose muslimanska imena? Denisova logika je totalno uvrnuta, a to je zato sto je uradio nesto sto nikako ne moze logicki objasni pa onda nevjesto pokusava da opravda sam sebe a ustvari samo se jos vise provaljuje.

On se inati Bosanskim muslimanima. Pa zar nije logicnije da se kao musliman, ponosno i uzdignute glave, inati krscanskoj Europi koja nas je u ratu ostavila da nestanemo preko noci? Umjesto sto je pognuo glavu i pokrstio se, trebao je podignuti glavu i Europi reci -ja sam obrazovan, ja sam Europljanin, i ja sam musliman. Ali on to nije uradio... nego je uradio suprotno. FUJ!
To su isfucane fraze koje nemaju bilo kakve vrijednosti u današnje vrijeme. Niko ne pokušava da formira tvoj stav po ovom pitanju. Svako ima pravo na svoje viđenje i da misli da je u pravu. Mi svoj sud o politikama i političarima dajemo na izborima. Činjenica je da je javnost već duži period upoznata sa ovim slučajem i da je u takvom ambijentu Gratz dobio solidnu podršku i izborio poslaničko mjesto u parlamentu FBiH, što je legitimitet za njegov nastup koji prevazilazi svako pljuvanje i demagogiju na forumima. Kao prvo nije se Dennis Gratz pokrstio nego se germanizirao, što nije jedno te isto, ali je svakako poslao poruku šta misli o sistemu vrijednosti zbog kojeg smo najveća bijeda u Evropi, i globalni primjer socijalne nepravde. Pratio sam njegove intervjue i on se uvijek i konstantno zalaže za zakonitost i pravnu državu što je najbolja politika koja se može zastupati. Ono što je bitno jeste tvoja teza da se treba konfrontirati i inatiti "kršćanskoj" Evropi. Sa time se nikako ne slažem. To je jako opasna teza koja konzervira mentalni autizam bošnjačkog naroda koji njeguju pokvarene hodže već stotinama godina, a temeljem kojega se održava ovaj arhaični feudalni SDA sistem u kojem se nalazimo. Tebe demantuje i ekonomska i geografska logika. U tom smislu pojava Dennisa Gratza kao antipoda tipovima poput tebe koji prešućuju pojave poput Dine Konakovića koji je za sedam dana diplomirao na fakultetu, ali zastupa tu lažnu "identitetsku" politiku, a proziva jednog Dennisa Gratza koji je doktorirao u Hamburgu, sigurno teškim radom i učenjem, zbog jednog besmislenog formalizma, kao što je njegov lični izbor oko imena i prezimena.
Drinski

#120 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Drinski »

Lokman wrote: ... ali je svakako poslao poruku šta misli o sistemu vrijednosti zbog kojeg smo najveća bijeda u Evropi...
Iako smatram da je to njegov lični izbor i da se prema tom njegovom ličnom izboru trebaju na isti način /svojim ličnim izborom/ odnositi i birači, odnosno da se ne može zamjeriti niti njemu niti biračima na onome sto misle i čine, zanima me: kako je on promjenom imena poslao poruku o sistemu vrijednosti? Da li to znači da bismo germanizacijom svog imena postali bolji a to nismo zbog islamizacije? Ili je doveden u pitanje njegov sistem vrijednosti?
Pasiflora

#121 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Pasiflora »

Ova prica oko D. Gratza mi lici na onu "vid' mu glave"... :roll:
Sta covjeku zamjerate OSIM promjene imena? Laznu diplomu, politicku nedosljednost, privredni kriminal??? Ne bih rekla.
Prema tome, ostavimo se suplje i pogledajmo sta ce covjek uraditi u parlamentu, a onda ga obaspimo kritikama ili hvalospjevima - prema zasluzi.
Drinski

#122 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Drinski »

Ja mu lično ne zamjeram nista, vjeruj mi, to je njegov lični izbor.

Međutim, ovi ostali mu ne zamjeraju zbog glave, nego zbog iskazanog sistema vrijednosti.
Lokman

#123 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Lokman »

Drinski wrote:
Lokman wrote: ... ali je svakako poslao poruku šta misli o sistemu vrijednosti zbog kojeg smo najveća bijeda u Evropi...
Iako smatram da je to njegov lični izbor i da se prema tom njegovom ličnom izboru trebaju na isti način /svojim ličnim izborom/ odnositi i birači, odnosno da se ne može zamjeriti niti njemu niti biračima na onome sto misle i čine, zanima me: kako je on promjenom imena poslao poruku o sistemu vrijednosti? Da li to znači da bismo germanizacijom svog imena postali bolji a to nismo zbog islamizacije? Ili je doveden u pitanje njegov sistem vrijednosti?
Da bi prihvatanjem germanskog sistema vrijednosti dobili bolje i prosperitetnije društvo u kojem bi svaki pojedinac imao bolju situaciju, to je sigurno. Ovde nije riječ o islamu. Naša agonija izvire iz balkanskog primitivizma i ja tako shvatama Gratzov potez. Svako može birati između kulture i nekulture, između evropeizacije i balkanizacije. Sa time religija nema nikakve veze. Islam, kršćanstvo, ateizam jesu stvar vjerovanja svakog pojedinca, njegova privatna sfera. Ono što utiče na funkcionisanje zajednice jeste kultura i dominantan sistem vrijednosti koji uspostavlja pravila ponašanja i života. Hoćeš da kažeš da su korupcija i nepotizam koje praktikuje SDA islamske tekovine? Naravno da nisu, islam je najčišća forma moralnog stanja i jasno je zauzeo stav po pitanju ovih društvenih anomalija. Ali SDA je uspostavila praksu gdje socijalnu nepravdu i društveno propadanje maskira spoljnom, površinskom manifestacijom religioznosti, koja se svodi na besmisleni vjerski formalizam.
Drinski

#124 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Drinski »

A on prihvati germanski sistem vrijednosti - promjenom imena?

Ja recimo mislim, iako ga ne poznajem, da je ovaj htio, naprosto, da ispadne moderan, ko ovi "šuplji" iz NVO sektora, koji meni dođu i pričaju o otvorenom trzistu i istovremeno pričaju da treba kupovati domaće (ona koji se u to razumiju, znaju kako je završio predmet: Buy Irish).
Lokman

#125 Re: Dennis Gratz odgovorio Demokratskoj Fronti

Post by Lokman »

Drinski wrote:A on prihvati germanski sistem vrijednosti - promjenom imena?

Ja recimo mislim, iako ga ne poznajem, da je ovaj htio, naprosto, da ispadne moderan, ko ovi "šuplji" iz NVO sektora, koji meni dođu i pričaju o otvorenom trzistu i istovremeno pričaju da treba kupovati domaće (ona koji se u to razumiju, znaju kako je završio predmet: Buy Irish).
Ne slažem se. Neko ko je doktorirao na Universität Hamburg, ne razmišlja na takav način.
Post Reply