AlfaKentaur wrote:Lokman wrote:
To je njegova lična stvar. Ne treba mješati njegov politički angažman sa ličnim slobodama i činjenicom da je religija privatna stvar i pravo izbora za svakog pojedinca. To važi za Gratza i za Bilala Bosnića. Svi moraju biti jednaki pred zakonom. On je vjerovatno ateista i nema emocije kakve imaju muslimani. To je suština nerazumjevanja. To što je on rođen ili odrastao u konkretnom ambijentu koji za nekoga nešto podrazumjeva, ne znači u stvarnosti ništa, jer je jedino važno kakav sistem vrijednosti uvažava pojedinac. Niko ne može negirati da ima izborni kapacitet, da je kao Dennis Gratz dobio povjerenje i da je član parlamenta. To treba poštovati.
U proslom sistemu muslimani su, da bi pokazali lojalnost partiji i napredovali ka nekoj politickoj poziciji, obavezno rokali svinjetinu, psovali Boga, nisu isli u dzamiju, nisu sunetili djecu, i vrlo cesto su djeci nadijevali srpsko-hrvatska imena.
Najbolji primjer toga su Muhamed Filipovic i Dzemal Bijedic, svi oni su djeci dali srpska imena.
Ja sam mislio da je to vrijeme iza nas, i da vise nema potrebe da se pokrstavamo da bi bili uspijesni. Ali prevario sam se.
Ocigledno je da je Dennis promijenio svoje i ime i prezime jer nije zelio da se identifikuje sa
Islamom i Bosnom, pa je sebi nadjenuo krscansko (medjunarodno) ime i usput takodje preoblikovao svoje prezime da vise ne zvuci Balkansko nego da zvuci vise "europejski".
Ja imam puno pravo da takve ljude smatram papcima. Tu svoju odluku je nevjesto pokusao da opravda tako sto je rekao da je to uradio jer se smatra umjetnikom i iz inata. Ako je umjetnik gdje je ta njegova umjetnost i sta radi u politici? I iz kakvog inata i kome se inatio kada je to uradio? Uprvo je iz inata trebao zadrzati svoje ime i dokazati Europi da covjek moze biti europejac i progresivan iako je musliman i sa muslimanskim imenom. A on je uradio bas suprotno.
Prvo je rekao da ljude ne treba ocjenjivati prema njihovim imenima, a upravo je on taj koji je promijenio ime jer smatra da ce sa novim imenom biti bolji i cjenjeniji. I kaze da je to uradio iz inata? Zasto bi se inatio bosnjacima? Je li zato sto su bili meta rata i ubijani jer su muslimani i nose muslimanska imena? Denisova logika je totalno uvrnuta, a to je zato sto je uradio nesto sto nikako ne moze logicki objasni pa onda nevjesto pokusava da opravda sam sebe a ustvari samo se jos vise provaljuje.
On se inati Bosanskim muslimanima. Pa zar nije logicnije da se kao musliman, ponosno i uzdignute glave, inati krscanskoj Europi koja nas je u ratu ostavila da nestanemo preko noci? Umjesto sto je pognuo glavu i pokrstio se, trebao je podignuti glavu i Europi reci -ja sam obrazovan, ja sam Europljanin, i ja sam musliman. Ali on to nije uradio... nego je uradio suprotno. FUJ!