Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#101 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Walther wrote:
uglavnomja wrote:
Black swan wrote:ja sam jednom 1993. na tavanu na selu našao spomenar rođaka iz tamo šezdeset i neke :lol: :lol: :lol:
sama retro bilježnica :D prava socijalistička :D

jesam se ismijao kakvih je provala bilo

isto kao sjeverokoreanci na stadionu.. sve tip top prema PSu :D
a za 50 godina ce neko naci tvoj fb i valjati se od smijeha :D

jer ce svako imati svoj 3d projektor koji ce emitovati 24/7 sta vlasnik radi :zzzz: i jos ce ti citati misli i stavljati tekstualno, i to u bojama, zavisno od raspolozenja.
FB izvlaci ono najgore iz ljudi.... Kako bi neke stvari izgledale bizarno u stvarno zivotu....

Ono kad se zahvaljuje na lajkovima :shock: ili kad se sam sebe tag-uje :-) lajkuje svoju sliku :shock: Ljudi izlaze vani da bi u kaficu pojedinacno visili na FB :-? Da neko slika hranu jos nekako kontam (razlog mi nije bas poznat al ok) al da ljudi slikaju ono sto ostane nakon obroka?!
Samo da krenu slikati i ono šta iz njih izađe u WC-u nakon tog obroka. :-?
pumica

#102 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by pumica »

SmokingMan wrote:Kod mene jedan od prijatelja nema mjere kada je u pitanju ovaj fenomen,dvoumim se da ga izbrišem sa friend liste,uz to svako dnevno na FB trola kojekakvim nebuloznim statusima,naravno shodno raspoloženju,selfie kultura se jednostavno otela kontroli,od WC-a do noćnih klubova.

By the way...

Code: Select all

http://www.collective-evolution.com/2014/04/07/scientists-link-selfies-to-narcissism-addiction-mental-illness/

Da.
Pojava selfija ce nam pokazati ko "nije sav sa sobom"...i koga se treba klonuti.
Sa druge strane, kako pomoci tim ljudima jer ako kazes nesto protiv selfija i ostalih slicnih "pokazatelja", ne valjas, neprijatelj si najgori, nemas pojma, zaostao si, ...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#103 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by Truba »

mislim da pretjerujete
sad kad razmislim svi smo nekad u prošlosti radili sebiće :D samo pola tih slika nije dobro uspjelo s onim aparatima iz prapovijesti :D
Walther

#104 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by Walther »

Black swan wrote:mislim da pretjerujete
sad kad razmislim svi smo nekad u prošlosti radili sebiće :D samo pola tih slika nije dobro uspjelo s onim aparatima iz prapovijesti :D
nije se to nikad radilo... ;-) cak ni kad su oni aparati bili dzaba mogao je proci obrok bez blicanja oko stola, to je produkt turbokapitalizma, potrosackog drustva i mentalne bolesti zvane NPD
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#105 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by Truba »

ma radilo se i prije ali jbg šta ćeš kad imaš 26 pokušaja za cijelu ekskurziju
naravno da ćeš paziti što radiš
SmokingMan

#106 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by SmokingMan »

Ovom devijatnom pojavom većina ljudi,pogotovo omladina,očajnički želi skrenuti pažnju na sebe,koji su faktori prouzrokovali ovakav poremećaj,teško je odrediti,jer uzroka je vjerovatno mnogo više.Sebi vjerovatno i mogu pomoći,samo je stvar volje...
pumica

#107 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by pumica »

To je bilo uglavnom za kucnu/privatnu kolekciju.
Elem, neka radi sta i kako ko hoce ali mjera je zlato u svemu.
Zar bi trebali biti na cijeni ljudi koji nosaju svoje slike okolo i guraju ih svima pod nos?
Slike sa hadza...ako bas imas potrebu uslikaj okolinu (i eto napisi gdje si ili napisi nesto lijepo i mudro) a stavljati sebe u prvi plan (jer selfi ni ne moze biti drugaciji) je degutantno.
MOSALJOZE

#109 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by MOSALJOZE »

Image
Ovako nešto ? :D
ćiribiribela

#110 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by ćiribiribela »

British teenager Danny Bowman tried to commit suicide because he was unsatisfied with his appearance in the selfies he took.
He was so desperate to attract klix, he spent 10 hours a day taking more than 200 selfies trying to find the perfect image, but his habit, which began at the age of 15, caused him to drop out of school and lose almost two stone in weight.
He did not leave his house in Newcastle-upon-Tyne for six months, and when he failed to take a flawless shot, he tried to kill himself by taking an overdose.
His mother, Penny, managed to save him, but he was forced to seek medical help after his habit had spiralled out of control.
He told the Sunday Mirror: 'I was constantly in search of taking the perfect selfie and when I realised I couldn’t, I wanted to die.
‘I lost my friends, my education, my health and almost my life. The only thing I cared about was having my phone with me so I could satisfy the urge to capture a picture of myself at any time of the day.'
Evo dokle to ide.
MedenoSrce

#111 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by MedenoSrce »

pumica wrote:a stavljati sebe u prvi plan (jer selfi ni ne moze biti drugaciji) je degutantno.
meni je bas degutantno kada se ljudi bave svime osim sobom. Stavljaju druge u prvi plan i zive tudje zivote pa se samoostvaruju kroz uspjeh reprezentacije, muzicara, kardashiana
pumica

#112 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by pumica »

MedenoSrce wrote:
pumica wrote:a stavljati sebe u prvi plan (jer selfi ni ne moze biti drugaciji) je degutantno.
meni je bas degutantno kada se ljudi bave svime osim sobom. Stavljaju druge u prvi plan i zive tudje zivote pa se samoostvaruju kroz uspjeh reprezentacije, muzicara, kardashiana
Rekoh...mjera je zlato u svemu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#113 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by _BataZiv_0809 »

Imam rodicu koja je vako prvi srednje. Otkako je dobila telefon sa mocnijom kamerom, po cijeli dan se presvlaci i slika pred ogledalom :run:

To je fkt ono zaraza, jer svi to rade, bas poput onih testnih majmuna koji su marisali, a nisu znali sto :izet:

Valjda ju je sad popustilo kako je skola krenula :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#114 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote:
:mrgreen:
Koji doktor :thumbup:
FreakyStyley

#115 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by FreakyStyley »

ultima_palabra wrote:
:mrgreen:
:D :thumbup:
Bambi_na_kofeinu

#116 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by Bambi_na_kofeinu »

Nemam instagram, na fb nemam fotki, ali u toku dana znam opucat selfie, dođe mi umjesto ogledala...da vidim jel' mi dobar hair day, pogledam se, zadivim se i izbrišem :D
Voli fotkati drage ljude i bitne momente, volim takav način čuvanja uspomena.
Da sam na hadžu ufotkala bih i sebe i sve oko sebe, u zabludi je svako ko misli da se u stanju misliti samo na duhovno 100% vremena, namaz traje 10-ak minuta pa je čovjeku teško održati koncentraciju a da mu tokom takvog putovanja ne padne na um ufotkati, dajte najte.

S druge strane one koji se tagiraju, čekiraju, slikaju svoju hranu i odjevne kombinacije, a imaju preko 20 godina...to imam poriv zatući letvom.
animals

#117 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by animals »

Bambi_na_kofeinu wrote:Nemam instagram, na fb nemam fotki, ali u toku dana znam opucat selfie, dođe mi umjesto ogledala...da vidim jel' mi dobar hair day, pogledam se, zadivim se i izbrišem :D
Voli fotkati drage ljude i bitne momente, volim takav način čuvanja uspomena.
Da sam na hadžu ufotkala bih i sebe i sve oko sebe, u zabludi je svako ko misli da se u stanju misliti samo na duhovno 100% vremena, namaz traje 10-ak minuta pa je čovjeku teško održati koncentraciju a da mu tokom takvog putovanja ne padne na um ufotkati, dajte najte.

S druge strane one koji se tagiraju, čekiraju, slikaju svoju hranu i odjevne kombinacije, a imaju preko 20 godina...to imam poriv zatući letvom.

E pa sta ces..nismo svi isti..
nije da ih branim, ali vama niko ne valja..
ni onaj ko cuva ovce, niti onaj koji opuca selfie :D
zivi i pusti druge da zive..kako je to tesko..
Muhamed Đakmić

#119 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by Muhamed Đakmić »

Ma jarane, narcizam i sebičnost je totalno u kontru sa osnovnim postulatima islama, a na hadž se ne ide radi okoline :D Dakle, nije ispravno :D
walter kurtz

#120 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by walter kurtz »

obozavam sexy selfie sve te guze sise pred ogledalima,... dnevna doza erekcije :sretan:
Kemal Malovčić

#121 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by Kemal Malovčić »

Muhamed Đakmić wrote:Ma jarane, narcizam i sebičnost je totalno u kontru sa osnovnim postulatima islama, a na hadž se ne ide radi okoline :D Dakle, nije ispravno :D
Ja ipak mislim da se povodom ovog treba postaviti pitanje na http://www.rijaset.ba, da ga stručna osoba razmotri. :mrgreen:
uglavnomja

#122 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by uglavnomja »

Muhamed Đakmić wrote:Ma jarane, narcizam i sebičnost je totalno u kontru sa osnovnim postulatima islama, a na hadž se ne ide radi okoline :D Dakle, nije ispravno :D

Mismim da smo na pocetku raspravili da je ispravno narcISIzam :oops:

A drugo, ima svaki dan u smrtovnicama, umro neko, hadzi mujo recimo, ozalosceni hanuma hadzi fata, djeca hadzi ovaj, hadzi ona, tetisna hadzi almasa, dajdzic hadzi vako nako, zet, snaha, unucad .... U svakom koljenu neki hadzi

Radi koga se to pise? Onaj ozgo valjda zna ko je hadzi, a ko nije ... ;-)
berenice

#123 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by berenice »

Kemal Malovčić wrote:
Nekim slikama sam se naglas nasmijala. :sax:

Doduše, meni to inače izgleda blentavo.
.
.
.
Iako, kad skontam, i ja sam kao tinejdžerka slikala samu sebe - polaroidom... razlika je samo ta što nikome nisam pokazivala te slike.
FreakyStyley

#125 Re: Fenomen Selfie - Divljanje Narcizma

Post by FreakyStyley »

FreakyStyley wrote:
"Narcizam je stanje nastranosti u kome su ljudi usmjereni da traže zadovoljstvo u samom sebi. Porijeklo ljubavi prema sebi moguće je objasniti nagonom za samoodržanjem."

Kakvi smo postali i da li smo uvijek ovakvi bili? Je li nam ista sveto ili se sve vrti oko nas? Da li je Selfie samo nuspojava modernog, internet doba ili nesto vise od toga? Meni licno, jedan vrlo interesantan fenomen.

Bildanje ega kroz drustvene meze i stapanje stvarne licnosti sa Facebook profilom (odnosno rokada koja se tu nakon nekog vremena desava) je trend koji sam uocio, pogotovo medju mladim ljudima. Vodi li ovo krizi identiteta? Da li nakon nekog vremena povjerujemo u vlastite lazi? Da li smo na Facebooku ono sto zelimo biti u stvarnosti? Kako se sve ovo odrazava na covjeka i njegovu licnost? Da li smo samo zeljni paznje i odobravanja od strane okoline? Koliko je ovaj rastuci trend, na duge staze, opasan ili ne? Kako mladi ljudi razmisljaju danas, o sebi, o drugima, o okolini, u odnosu na prije 10, 15, 20 godina i koliki uticaj na to ima fenomen selfie fotografija i fenomen drustvenih mreza?
...da se nadovezem na prvi post i samo da napomenem da je davno raspravljeno, izguglano, prokontano i apsolvirano da je narcizam a ne narcisizam pravilan oblik.

Dakle, malo smo skrenuli s teme s ovim Hadz selfijima (kriv sam ja sto sam ih stavi znajuci da se svi na sve sto ima ikakve veze s vjerom primaju k'o saucesce i shvataju to kao licni atak), ja bih vise da se koncentrisemo na ovo gore citirano.

I da se obratim svim ovima sto pisu stvari tipa "neka ljudi rade sta hoce...", naravno slazem se s tim. Cak me i ne zanima da li ce to neko raditi ili ne, samo mi je tema interesantna i pokusavam da shvatim da li i u kolikoj mjeri drustvene mreze i "selfocentricna" kultura imaju uticaja na ljudsku psihu i drustvo generalno.

Kako sam vec pisao, ja takve primjere vidim svakodnevno, jer facebook je, pogotovo medju mladima, postao glavni i osnovni alat na kojem se, bez previse truda, moze stvoriti kakav-takav socijalni status, te neprestano hraniti ego.
Post Reply