Tebi ni restitucija ne bi pomogla da vratis ono sto nikad nisi imala...amina22 wrote:Zao mi te![]()
Pozitivno je to sto vise nisi ateista ali da si makar na krscanstvo presla ako ne Islam![]()
Ovako bolje biti ateista
BUDIZAM
-
amina22
hananah wrote:aminice, bas si me nasmijala evo ti poklon od menehttp://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 790#349790
![]()
![]()
![]()
jer smijeh je zaista zdrav
Sve sto je gorcina moze se pretvoriti u smijeh i onda puno drugacije izgleda a i zdravije se smijati nego osjecati gorcinu (jedno od Budistickih ucenja
)
- manijak1
O siru i vojnoj glazbiamina22 wrote:O cemu ti pricas?manijak1 wrote:Onda kako možeš meneI imam pravo da se javljam na ovoj temi jer je ne shvacam za ozbiljnome upozoravati da je kvarim a ti neozbiljno udaraš po
sadržaju posljedica primjene budizma u tramvaju tolejbusu autobusu , metrou
![]()
( počeo se graditi metro u Sarajevu
1 aprila
) i zaključno sa taxi službom
moraš šutjeti i dati taksisti onoliko koliko ti traži ako je zaboravio uključiti taksimetar.
Pa sad ti meni reci Aminčićkogdje je tu svježi Islam iz Zenice oka ti tvoga
lijepoga ?
![]()
- CROCOP
Nisam opanakfob vec fob gluposti. A Aminina netolerancije i neznanje su porazavajuci. Sto se tice padanja na dupe, mislim da si ipak ti taj reprezentativni primjerak koji ih obara s nogu, ali samo do onog momenta dok se ne "oglas(a)(i)s".Holiday wrote: Ti si izgleda pravi opanakfob![]()
tebe kad upoznaju garant padaju na dupe,,,![]()
Kao sto rekoh: "Odredjene je zivcirala Ferhadija, Magribija, ali nazalost nije bilo demokracije da ih zastiti".
- manijak1
Dajte ljudi
otvorite oki
ce Amina se zajebava svjesno sa svim mogućim tragovima nepismenosti ostalih forumaša
i smatra da je kao takva već postigla cilj
što u mozak udara
masi
.
helem Amina nikad te Dalaj Lama neće pomilkiti po kosici
-
reaktor
jadna mala hahahah... kako se usudjujes govoriti o amini... pogledaj malo sebe i svoj pravopis - gramatiku... ako nekoga zelis ispravljati za ocekivati bi bilo da tvoj post od 5 recenica nema gresku bas u svakoj recenicihananah wrote:Slusaj ti malehna, preci na nesto znaci biti nesto pa to promjeniti. Ali, ako nisi nista, znaci bezvjernik pa ti onda nesto postane blisko znaci da nisi presao/la na nesto nego prihvatio/la nesto. I stvarno ko ima kakvih pitanja vezano za Budizam neka mi posalje pp rado cu odgovoriti kao sto sam vec nekima i odgovorila. Meni je natezanje sa aminom samo gubljenje i vremena i energije. Bila bih sretna da se banuje ili bar opomene jer je po mnogo cemu zasluzila to i mnoga pravila foruma je vec prekrsila ne njen izuzetno provokatorski i "naivan" nacin, no to vec nije u mom domenu nego u domenu administratora i moderatora.
glede banovanja, bio bih i ja sretan da tebe banuju, fakat, poslije margi ti si najpogubnija za moje zivce
- CROCOP
Pa tebi je vrijedjanje samo kad te neko posalje u neku stvar ili ti spomene familiju, doduse u tvom zaseoku to je vjerojatno jedino oblik vrijedjanja koji poznajete.reaktor wrote:... koliko ja vidim nikoga ne vrijedja
Naravoucenije, osim sto si glup cini mi se i da ne vidis dobro.
-
rei
manijak1 wrote:Dajte ljudiotvorite oki
ce Amina se zajebava svjesno sa svim mogućim tragovima nepismenosti ostalih forumaša
i smatra da je kao takva već postigla cilj
što u mozak udara
masi
.
iz aviona se vidi navodna nepismenost tj. - provokacije, uvrede ko dlan o dlan, ne brini
-
Kwaheri
Jasno mi je...Muhammed a.s. je imao jednu izreku " U kretanju je bereket (bericet) - napredak" ...dakle iako neke forme su tradicijski vezane za Poslanika, to nikako ne znaci da put u kojim tragamo za islamom (pomirenost s Bogom, sa sobom i sa svijetom)...mora biti pravolinijski...misliti znaci misliti drugacije...i svaciji put do predanosti (islama) je drugaciji...a za to je potrebno kretanje..stoga mi je ovaj dio, itekako poznta...narocito sto se ovakav vid potrage, gdje je iluminacija krajnje stanje i ona se neopisuje, poznata mi iz ucenja sufizma...Zox wrote:Jeste. Iz razloga koji sam ti opisao.
Pazi, ne zelim ispasti nepostovaoc, ali ja sam cuo da u Islamu postoje dvije skole u vezi drzanja ruku za vrijeme molitve, jer je Muhamed as tako predano molio da je na pocetku molitve imao ruke iznad struka, da bi mu se one od umora nakon odredjenog vremena spustile, pa su ga neki vidjeli sa rukama iznad struka, a neki ispod.
Isto je i sa Hriscanstvom, gdje su vremenom zapeli na nekim apsurdnim detaljima iz tradicije, izgubili su malo smisao u detaljima.
Zato zen budisti kazu da treba ubiti Budu, tj. serviranu tradiciju, ritual, dogmu, religiju kao sklop pravila koja vremenom gube smisao.
Sufije su bili veliki sinkretici, i ovo stupnjevanje (tehnike) su skoro identicne kao u klasicnom sufizmu...(da se razumijemo ne mislim na pop-sufizam)...nego na stvarni klasicni sufizam...
Hana, rece, da pripadnost budizmu, ne sprjecava pripadnost nekoj drugoj religiji? Da li to znaci da recimo, ako neko ne vjeruje u bozanstva , koja je opisala Hana, i dalje moze biti budista? Znaci, neko moze biti i musliman, a biti i budista?
Dalje, rekao si da zen-budisam nema pojmove karme i reinkarnacije, tako da je ovo pitanje za Hanu: u procesu reinkarnacije...covjek koji je gresan u ovom zivotu, za kaznu u buducem moze biti ponovo rođen ili reinkarniran u zivotinju. Eh, sad...ako je budizam sazivljenost sa organskim i neorganskim svijetom oko sebe, totalna pomirenost....otkuda to da su onda zivotinje manje vazne od covjeka? kakva je to predstava o zivotinjama, kao ljudima-duhovima koji su u kazni? ili kao bicima koja su manje vrijedna...nekako mi to...
- Zox
Zamisli kako tek moras sutiti da te ne bi KAMENOVALI.amina22 wrote:Meni nije jasno kako ljudi koji nisu vjerovali u stvari koje se nemogu dokazati(ateisti) odjednom pocnu vjerovati u nesto kao reinkarnaciju.To meni vise lici kao nesto sto su ljudi izmislili da bi imali moc nad narodom.
Zamisli kad te neko hoce ubiti ti moras sutiti da nebi karmu pokvario![]()
I onda nemozete u islam da vjerujete?
Toliko o moci nad narodom.
- Zox
@ zena: i ja sam primijetio neke slicnosti zen budizma kako sa sufizmom tako i sa drugim pokretima u sklopu velikih religija.
Ja smatram da je zen budizam nacin spoznaje NE SAMO BUDIZMA, vec da se moze primijeniti, kao princip traganja za istinom, na bilo koju drugu vjeru. To je vise pristup nego objasnjenje. Izreka Muhameda as koju navodis je zapanjujuce slicna nekim zen izrekama.
Znaci, mislim da se zenom kao pristupom mogu baviti i osobe koje su se prepoznale i u vjerama drugacijim od budizma.
Tim prije sto se navodi da su jednom zen ucitelju (zen ucitelj je covjek koji je dozivio satori, bilo koji prosvijetljeni covjek govori sa pozicije, da ne kazem u ime, svih drugih, jer je, po definiciji, istina koju je spoznao jednaka za sviju) procitali Novi zavjet, i da je on nakon sto je to poslusao rekao da je "to napisao neko vrlo inteligentan". To je ujedno i tipican zen komentar, bez puno filozofije i mistificiranja.
Posto ja, naravno, nisam dozivio satori nemam pojma KOJA se istina na kraju spozna, ali sam kroz koane i zen izreke otprilike shvatio STA SE TRAZI.
Zen pokusava da nas oslobodi dogmi i predrasuda u procesu gledanja na svijet koji nas okruzuje. Za zen su cak i rijeci konvencija i predrasuda, zato postoji izreka "pogledaj kako se more naginje nad oblacima".
Neki je zen ucitelj pozvao dva svoja ucenika i pokazao im zemljanu posudu, trazeci od njih da mu kazu sta vide ali BEZ koristenja rijeci "zemljana posuda". Prvi je odgovorio "to nije komad drveta" i dobio je batina (to se dogadja u svakoj drugoj zen prici
) Drugi je razbio posudu, dokazavsi da je dozivio satori.
Jedan od prvih koana koji ucitelji daju pocetnicima je sljedeci: mozes li reci ko si bez koristenja svog imena i profesije? Mozes li opisati ko si bio prije nego sto si se rodio?
Ja smatram da je zen budizam nacin spoznaje NE SAMO BUDIZMA, vec da se moze primijeniti, kao princip traganja za istinom, na bilo koju drugu vjeru. To je vise pristup nego objasnjenje. Izreka Muhameda as koju navodis je zapanjujuce slicna nekim zen izrekama.
Znaci, mislim da se zenom kao pristupom mogu baviti i osobe koje su se prepoznale i u vjerama drugacijim od budizma.
Tim prije sto se navodi da su jednom zen ucitelju (zen ucitelj je covjek koji je dozivio satori, bilo koji prosvijetljeni covjek govori sa pozicije, da ne kazem u ime, svih drugih, jer je, po definiciji, istina koju je spoznao jednaka za sviju) procitali Novi zavjet, i da je on nakon sto je to poslusao rekao da je "to napisao neko vrlo inteligentan". To je ujedno i tipican zen komentar, bez puno filozofije i mistificiranja.
Posto ja, naravno, nisam dozivio satori nemam pojma KOJA se istina na kraju spozna, ali sam kroz koane i zen izreke otprilike shvatio STA SE TRAZI.
Zen pokusava da nas oslobodi dogmi i predrasuda u procesu gledanja na svijet koji nas okruzuje. Za zen su cak i rijeci konvencija i predrasuda, zato postoji izreka "pogledaj kako se more naginje nad oblacima".
Neki je zen ucitelj pozvao dva svoja ucenika i pokazao im zemljanu posudu, trazeci od njih da mu kazu sta vide ali BEZ koristenja rijeci "zemljana posuda". Prvi je odgovorio "to nije komad drveta" i dobio je batina (to se dogadja u svakoj drugoj zen prici
Jedan od prvih koana koji ucitelji daju pocetnicima je sljedeci: mozes li reci ko si bez koristenja svog imena i profesije? Mozes li opisati ko si bio prije nego sto si se rodio?
-
Kwaheri
...lijepo...mene kao vjernika (bar se nadam milosti) ovakav pristup oslobađanja covjeka raduje...posto je tema budizam...ne bih da izgleda kao da "poturam" neke ideje iz islama...ali sva ta bliskost u nacinu traganja, mene itekako osvjescuje da je ta neprekinuta nit Bozije milosti ili religia perennis...doticala i dotice ljude, ma kako se zvali...gore si spomenuo da je budizam vjera, ipak...ima li neko vrhovno bozanstvo? mislim da li bi u zen budizmu mogao prepoznati monoteizam? i nisu li ucenja o bozanstvima nesto kao podrucje angeologije kod velikih monoteistickih religija?Zox wrote:@ zena: i ja sam primijetio neke slicnosti zen budizma kako sa sufizmom tako i sa drugim pokretima u sklopu velikih religija.
Neki je zen ucitelj pozvao dva svoja ucenika i pokazao im zemljanu posudu, trazeci od njih da mu kazu sta vide ali BEZ koristenja rijeci "zemljana posuda". Prvi je odgovorio "to nije komad drveta" i dobio je batina (to se dogadja u svakoj drugoj zen prici) Drugi je razbio posudu, dokazavsi da je dozivio satori.
-
Semjon Semjonovic
Mozda si zelio reci: "ali nazalost nije bilo komunizma da ih zastiti"?CROCOP wrote: Kao sto rekoh: "Odredjene je zivcirala Ferhadija, Magribija, ali nazalost nije bilo demokracije da ih zastiti".
-
Kwaheri
...molim te ne otvaraj Pandorinu kutiju na ovoj temi...Semjon Semjonovic wrote:Mozda si zelio reci: "ali nazalost nije bilo komunizma da ih zastiti"?CROCOP wrote: Kao sto rekoh: "Odredjene je zivcirala Ferhadija, Magribija, ali nazalost nije bilo demokracije da ih zastiti".
i nemoj da ti nabrajam sta je sve komunizam "zastitio"...
-
Semjon Semjonovic
zena wrote:...molim te ne otvaraj Pandorinu kutiju na ovoj temi...Semjon Semjonovic wrote:Mozda si zelio reci: "ali nazalost nije bilo komunizma da ih zastiti"?CROCOP wrote: Kao sto rekoh: "Odredjene je zivcirala Ferhadija, Magribija, ali nazalost nije bilo demokracije da ih zastiti".![]()
i nemoj da ti nabrajam sta je sve komunizam "zastitio"...
Pocni da nabrajas
-
papa ivan pavle drugi
amina22 wrote:SELAM
Ovdje gdje ja zivim ima jedna budisticka familija iz Vietnama.Prije nego sto sam njih upoznala gledala sam budizam onako kako ga na tv-u prikaju:egzoticno,sve smireno,joga i tako dalje.Ali vjeruj mi nije ni blizu.
Islam je jedini put ka istini kani te se ovih religija sto samo vode u propast
Ono sto mene zanima kod budista je to kako mogu tvrditi da reinkarnacija postoji kada u isto vrijeme tvrde da nema nikakve vece sile?ko onda kontrolise karmu?birth cycle?
ti si preglupa da bi znala istinu o religiji...
- pitt
Auuu sto si se ti ofursatila.....sad kad te prozvani napadnu ja te necu branitirei wrote:bosniak wrote:amina je za vecinu vas visa inteligencija.
cura je na svom mjestu.
bolje vam je da se brinete za svoju pamet
amina-provokatorcichana bezvezno vrijedja
a zadig slican njima