Ne samo da je neprirodna već je i monotona, ubij bože,sadie
....Reinkarnacija po sebi nigdje nije prihvacena 100% onako kako je promovisu budizam i hinduizam,,,totalno je neprirodna
Gdje su duse umrlih?
- fatamorgana
#101 Re: Gdje su duse umrlih?
-
arslanbey
#102 Re: Gdje su duse umrlih?
Ja zamisljam Berzah kao mjesto gdje duse cekaju ,i uzivaju onako kako su zasluzile,zajedno s svojim najmilijima koji su takodjer medju mrtvima
- Towelie
#103 Re: Gdje su duse umrlih?
U principu si u pravu. U berzahu se dobrim dusama pokaze njihovo mesto u Dzenetu ujutru i navecer, i one su u stalnom uzitku. dok je za lose duse sve suprotno od ovoga.arslanbey wrote:Ja zamisljam Berzah kao mjesto gdje duse cekaju ,i uzivaju onako kako su zasluzile,zajedno s svojim najmilijima koji su takodjer medju mrtvima
-
arslanbey
#104 Re: Gdje su duse umrlih?
Towelie wrote:U principu si u pravu. U berzahu se dobrim dusama pokaze njihovo mesto u Dzenetu ujutru i navecer, i one su u stalnom uzitku. dok je za lose duse sve suprotno od ovoga.arslanbey wrote:Ja zamisljam Berzah kao mjesto gdje duse cekaju ,i uzivaju onako kako su zasluzile,zajedno s svojim najmilijima koji su takodjer medju mrtvima
-
arslanbey
#105 Re: Gdje su duse umrlih?
Ovdje se na zanimljiv i jednostavan nacin govori o berzahu
ukratko,udovica pita hoce li opet biti sa svojim muzem nakon smrti i da li on sada vidi koliko ona pati,place itd..
http://www.onislam.net/english/ask-abou ... death.html
ukratko,udovica pita hoce li opet biti sa svojim muzem nakon smrti i da li on sada vidi koliko ona pati,place itd..
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#106 Re: Gdje su duse umrlih?
Haj' nam prevedi!arslanbey wrote:Ovdje se na zanimljiv i jednostavan nacin govori o berzahu
-
arslanbey
#107 Re: Gdje su duse umrlih?
Kaze joj da hoce, i da postoje predaje da vide i mrtvi sta mi radimo ovdje,ali ako ne vide sve onda kad dodju duse onih koji su umrli nakon njih oni se raspitaju sta je se sve desilo(predaja)stetoskop wrote:Haj' nam prevedi!arslanbey wrote:Ovdje se na zanimljiv i jednostavan nacin govori o berzahu
isto tako bit ce s svojim muzem ako se ne preuda,,,to je ucenjakov stav ,ali on navodi i da postoje hadisi koji govore da ce biti s onim muzem koji joj je bio najbolji prema njoj na dunjaluku
- GAU8
#108 Re: Gdje su duse umrlih?
Kako tačno to zamišljaš? Radiš nešto, ili dangubiš po cijeli dan? Čime se zanimaš konkretno?arslanbey wrote:Ja zamisljam Berzah kao mjesto gdje duse cekaju ,i uzivaju onako kako su zasluzile,zajedno s svojim najmilijima koji su takodjer medju mrtvima
Koliko dugo je to čekanje??
-
kries
#109 Re: Gdje su duse umrlih?
Duša je čovjekova suština, dio božanske iskre. Čovjek kroz svoj život nema duhovno iskustvo, nego duša ima materijalno iskustvo. Kad čovjek umre, duša seli u peti kontemlacijski nivo. Kršćani taj nivo nazivaju čistilište. Na tom nivou duša konteplira nad svojim prošlim i budućim životima. Život je škola, a životne lekcije su duhovne lekcije. Tko diplomira ide na viši nivo, a netko je dužan više puta ponavljati gradivo. Duša ne umire niti se rađa, kao dio božanskog ona je vječna.
-
arslanbey
#110 Re: Gdje su duse umrlih?
GAU8 wrote:Kako tačno to zamišljaš? Radiš nešto, ili dangubiš po cijeli dan? Čime se zanimaš konkretno?arslanbey wrote:Ja zamisljam Berzah kao mjesto gdje duse cekaju ,i uzivaju onako kako su zasluzile,zajedno s svojim najmilijima koji su takodjer medju mrtvima
Prema sufijama slican svijet ovome
- GAU8
#111 Re: Gdje su duse umrlih?
Da li "znamo" da smo "mrtvi"? Ako da, da li smo tamo "besmrtni"?arslanbey wrote:GAU8 wrote:Kako tačno to zamišljaš? Radiš nešto, ili dangubiš po cijeli dan? Čime se zanimaš konkretno?arslanbey wrote:Ja zamisljam Berzah kao mjesto gdje duse cekaju ,i uzivaju onako kako su zasluzile,zajedno s svojim najmilijima koji su takodjer medju mrtvima
Prema sufijama slican svijet ovome
- Towelie
#112 Re: Gdje su duse umrlih?
Kako god zamisljali, nije to.GAU8 wrote:Kako tačno to zamišljaš? Radiš nešto, ili dangubiš po cijeli dan? Čime se zanimaš konkretno?arslanbey wrote:Ja zamisljam Berzah kao mjesto gdje duse cekaju ,i uzivaju onako kako su zasluzile,zajedno s svojim najmilijima koji su takodjer medju mrtvima
Da, covek ce biti svestan gde se nalazi i da je napustio Dunjaluk.Da li "znamo" da smo "mrtvi"? Ako da, da li smo tamo "besmrtni"?
Opet da, mi smo besmrtni jos od kad smo stvoreni kao duse, ovo su samo faze naseg putovanja do konacnog odredista.
-
arslanbey
#113 Re: Gdje su duse umrlih?
Towelie wrote:Kako god zamisljali, nije to.GAU8 wrote:Kako tačno to zamišljaš? Radiš nešto, ili dangubiš po cijeli dan? Čime se zanimaš konkretno?arslanbey wrote:Ja zamisljam Berzah kao mjesto gdje duse cekaju ,i uzivaju onako kako su zasluzile,zajedno s svojim najmilijima koji su takodjer medju mrtvima
Koliko dugo je to čekanje??Slicno kao sa Dzennetom. Sto se cekanja tice, covek ce biti u stanju slicnom snu, pa ce u njegovom subjektivnom poimanju vremena proci svega trenutak ili dva od dolaska u svet Berzaha pa do prozivljenja.
Da, covek ce biti svestan gde se nalazi i da je napustio Dunjaluk.Da li "znamo" da smo "mrtvi"? Ako da, da li smo tamo "besmrtni"?
Opet da, mi smo besmrtni jos od kad smo stvoreni kao duse, ovo su samo faze naseg putovanja do konacnog odredista.
Nece to biti san,to jehovini misle
- alibegoa
#114 Re: Gdje su duse umrlih?
Easy, Hades for ordinary people, Elysium for blessed heroes.
Halls of Mandos for Elves to be eventually re-embodied.
Halls of Mandos for Elves to be eventually re-embodied.
- GAU8
#115 Re: Gdje su duse umrlih?
Čuj ne radja? Jer ako nije rodjena vec je oduvijek, moramo pretpostaviti da svako malo pati od amnezije:-Dkries wrote:Duša je čovjekova suština, dio božanske iskre. Čovjek kroz svoj život nema duhovno iskustvo, nego duša ima materijalno iskustvo. Kad čovjek umre, duša seli u peti kontemlacijski nivo. Kršćani taj nivo nazivaju čistilište. Na tom nivou duša konteplira nad svojim prošlim i budućim životima. Život je škola, a životne lekcije su duhovne lekcije. Tko diplomira ide na viši nivo, a netko je dužan više puta ponavljati gradivo. Duša ne umire niti se rađa, kao dio božanskog ona je vječna.
-
arslanbey
#116 Re: Gdje su duse umrlih?
GAU8 wrote:Čuj ne radja? Jer ako nije rodjena vec je oduvijek, moramo pretpostaviti da svako malo pati od amnezije:-Dkries wrote:Duša je čovjekova suština, dio božanske iskre. Čovjek kroz svoj život nema duhovno iskustvo, nego duša ima materijalno iskustvo. Kad čovjek umre, duša seli u peti kontemlacijski nivo. Kršćani taj nivo nazivaju čistilište. Na tom nivou duša konteplira nad svojim prošlim i budućim životima. Život je škola, a životne lekcije su duhovne lekcije. Tko diplomira ide na viši nivo, a netko je dužan više puta ponavljati gradivo. Duša ne umire niti se rađa, kao dio božanskog ona je vječna.
kries je haman budista
-
kries
#117 Re: Gdje su duse umrlih?
Da točno je, rođenjem zaboravi prošle živote, iako postoje i iznimke koje se sjećaju prošlih života.I kad umre odnosno kad se duša oslobodi materijalnog tijela, vrati se svojoj suštini i znanju svih prošlih života. U kontemlacijskom nivou ne postoji vrijeme kako ga mi poznajemo.
-
arslanbey
#118 Re: Gdje su duse umrlih?
Ne postoji ego,ne postojis "ti"...to je energija,koja ide dalje nakon tvoje smrti---ti kad umres,ti si mrtav i nema te...zbog toga sjecanja iz proslog zivota nisu mogucakries wrote:Da točno je, rođenjem zaboravi prošle živote, iako postoje i iznimke koje se sjećaju prošlih života.I kad umre odnosno kad se duša oslobodi materijalnog tijela, vrati se svojoj suštini i znanju svih prošlih života. U kontemlacijskom nivou ne postoji vrijeme kako ga mi poznajemo.
to bar uci budizam
- sadie_forever
#119 Re: Gdje su duse umrlih?
Taj prvi stav je prije najslabiji,,jer postoji hrpa hadisa gdje se spominje i patnja losih dusa i uzivanje dobrih dusa .Jedan hadis kaze i dobre i lose duse ce prizeljkivati sto prije da dodje sudnji dan,dobre jer ce vidjeti sta ih ceka a lose jer ce im kazna biti u "berzahu" toliko losa da ce im i dzehenem biti lakse za podnjeti pa ce govoriti "da hoce vise taj sudnji dan'"mihajlovic wrote:tumači kurana, ili ar. mufessiri, se razilaze oko toga. Imaju tri mišljenja koja sam ja čuo al provjerite kod sejhova, a prvo i najzastupljenije je kad se duša uzme, prilikom smrti, ide melek s njom do prvog neba, pita dopuštenje za dalje, ako je loč čovjek, melek ga vraća ponovo na zemlju, te di mu je leš, te u mezar, a ako je dobar, ide do viših kata nebeskih, i bude upisan u knjigu dobrih, ovo po ajetu Ljude sam stvorio od zemlje, i iz nje ću ih ponovo oživiti, te i on biva vraćen u mezar, il pored tjela ako još nije ukopan leš. ... drugi stvaj je da su duše u rogu, iz kojega će sve izać i bit vraćene u tjela na sudnjem danu kad se odjednom ljudi iz grobova počnu dizat... a trći stav o lokaciji duša jest da Allah džš ima specijalno mjesto, gdje on drži sve duše, ovaj stav je najslabiji, a Allah naravno najbolje zna...
Imas jednostavno prevelik broj hadisa koji govore o zagrobnom zivotu
- Towelie
#120 Re: Gdje su duse umrlih?
Jeste tacno ovo sto si ti rekao u odgovoru, ali je pomirljivo i ovo sto mihajlovic kaze kao prvo misljenje sa ovim tvojim. Za duse ne vaze nasi fizicki zakoni, jer one pre svega nisu materijalne. Isto tako, kaburska patnja i uzivanje su istina, ali i uspinjanje dobrih dusa u vise nebeske sfere, kao i zaustavljanje i vracanje losih sa prvog neba. I o ovome postoji verodostojan hadis. Potrazi na temi, mislim da negde ima.sadie_forever wrote:Taj prvi stav je prije najslabiji,,jer postoji hrpa hadisa gdje se spominje i patnja losih dusa i uzivanje dobrih dusa .Jedan hadis kaze i dobre i lose duse ce prizeljkivati sto prije da dodje sudnji dan,dobre jer ce vidjeti sta ih ceka a lose jer ce im kazna biti u "berzahu" toliko losa da ce im i dzehenem biti lakse za podnjeti pa ce govoriti "da hoce vise taj sudnji dan'"mihajlovic wrote:tumači kurana, ili ar. mufessiri, se razilaze oko toga. Imaju tri mišljenja koja sam ja čuo al provjerite kod sejhova, a prvo i najzastupljenije je kad se duša uzme, prilikom smrti, ide melek s njom do prvog neba, pita dopuštenje za dalje, ako je loč čovjek, melek ga vraća ponovo na zemlju, te di mu je leš, te u mezar, a ako je dobar, ide do viših kata nebeskih, i bude upisan u knjigu dobrih, ovo po ajetu Ljude sam stvorio od zemlje, i iz nje ću ih ponovo oživiti, te i on biva vraćen u mezar, il pored tjela ako još nije ukopan leš. ... drugi stvaj je da su duše u rogu, iz kojega će sve izać i bit vraćene u tjela na sudnjem danu kad se odjednom ljudi iz grobova počnu dizat... a trći stav o lokaciji duša jest da Allah džš ima specijalno mjesto, gdje on drži sve duše, ovaj stav je najslabiji, a Allah naravno najbolje zna...
- Capajebo
- Stjui
#122 Re: Gdje su duse umrlih?
prvi put da čujem da se i kod nas ovo može odradit:
Bihać se oprostio od šesnaestogodišnjeg Rijada, roditelji kremirali njegovo tijelo
Članovi Košarkaškog kluba Bosna XXL iz Bihaća, zajedno sa školskim prijateljima i brojnim građanima, te sportašima i sportskim radnicima, oprostili su se jučer od 16-godišnjeg Rijad Pašagić, ispred porodične kuće u naselju Luke, koji je u nedjelju iznenada preminuo na treningu.
Porodicu, sportske kolege, prijatelje, ali i cijeli grad ovaj događaj je šokirao. Nažalost, kako javlja portal Uskinfo.ba, roditelji su odlučili da svom sinu ne klanjaju dženazu i da njegovo tijelo kremiraju.
Ne ulazimo u pravo roditelja da se na ovakav način oproste od svoga djeteta. Međutim, Rijad je imao samo 16 godina, bio je čisto Allahovo biće, žao nam je što pred Allaha nije otišao sa dovama iskrenih vjernika. Molimo Allaha da mu podari džennet.
- sadie_forever
#123 Re: Gdje su duse umrlih?
Naravno,duse su u drugoj dimenziji,skroz drugoj.Nesto sto i ne mozemo zamisliti najvjerovatnije.I sve to treba shvatit kao pokusaj da mi skontamo,nisu duse sad bukvalno na mjestu groblja....isto tako kaze se kad prodjes pored mezara nazovi selam,oni odgovore..oni su svjesni da si to ucinio ali nisu sad bukvalno njihove duse na mezaru.Kaburska kazna,ili kaburska uzivanja se desavaju u drugoj dimenziji toj,tacnije u berzahuTowelie wrote:Jeste tacno ovo sto si ti rekao u odgovoru, ali je pomirljivo i ovo sto mihajlovic kaze kao prvo misljenje sa ovim tvojim. Za duse ne vaze nasi fizicki zakoni, jer one pre svega nisu materijalne. Isto tako, kaburska patnja i uzivanje su istina, ali i uspinjanje dobrih dusa u vise nebeske sfere, kao i zaustavljanje i vracanje losih sa prvog neba. I o ovome postoji verodostojan hadis. Potrazi na temi, mislim da negde ima.sadie_forever wrote:Taj prvi stav je prije najslabiji,,jer postoji hrpa hadisa gdje se spominje i patnja losih dusa i uzivanje dobrih dusa .Jedan hadis kaze i dobre i lose duse ce prizeljkivati sto prije da dodje sudnji dan,dobre jer ce vidjeti sta ih ceka a lose jer ce im kazna biti u "berzahu" toliko losa da ce im i dzehenem biti lakse za podnjeti pa ce govoriti "da hoce vise taj sudnji dan'"mihajlovic wrote:tumači kurana, ili ar. mufessiri, se razilaze oko toga. Imaju tri mišljenja koja sam ja čuo al provjerite kod sejhova, a prvo i najzastupljenije je kad se duša uzme, prilikom smrti, ide melek s njom do prvog neba, pita dopuštenje za dalje, ako je loč čovjek, melek ga vraća ponovo na zemlju, te di mu je leš, te u mezar, a ako je dobar, ide do viših kata nebeskih, i bude upisan u knjigu dobrih, ovo po ajetu Ljude sam stvorio od zemlje, i iz nje ću ih ponovo oživiti, te i on biva vraćen u mezar, il pored tjela ako još nije ukopan leš. ... drugi stvaj je da su duše u rogu, iz kojega će sve izać i bit vraćene u tjela na sudnjem danu kad se odjednom ljudi iz grobova počnu dizat... a trći stav o lokaciji duša jest da Allah džš ima specijalno mjesto, gdje on drži sve duše, ovaj stav je najslabiji, a Allah naravno najbolje zna...
- sadie_forever
#124 Re: Gdje su duse umrlih?
WTF..prvi put cujem i ja toStjui wrote:prvi put da čujem da se i kod nas ovo može odradit:
Bihać se oprostio od šesnaestogodišnjeg Rijada, roditelji kremirali njegovo tijelo
Članovi Košarkaškog kluba Bosna XXL iz Bihaća, zajedno sa školskim prijateljima i brojnim građanima, te sportašima i sportskim radnicima, oprostili su se jučer od 16-godišnjeg Rijad Pašagić, ispred porodične kuće u naselju Luke, koji je u nedjelju iznenada preminuo na treningu.
Porodicu, sportske kolege, prijatelje, ali i cijeli grad ovaj događaj je šokirao. Nažalost, kako javlja portal Uskinfo.ba, roditelji su odlučili da svom sinu ne klanjaju dženazu i da njegovo tijelo kremiraju.
Ne ulazimo u pravo roditelja da se na ovakav način oproste od svoga djeteta. Međutim, Rijad je imao samo 16 godina, bio je čisto Allahovo biće, žao nam je što pred Allaha nije otišao sa dovama iskrenih vjernika. Molimo Allaha da mu podari džennet.
- Towelie
#125 Re: Gdje su duse umrlih?
aravno,duse su u drugoj dimenziji,skroz drugoj.Nesto sto i ne mozemo zamisliti najvjerovatnije.I sve to treba shvatit kao pokusaj da mi skontamo,nisu duse sad bukvalno na mjestu groblja....isto tako kaze se kad prodjes pored mezara nazovi selam,oni odgovore..oni su svjesni da si to ucinio ali nisu sad bukvalno njihove duse na mezaru.Kaburska kazna,ili kaburska uzivanja se desavaju u drugoj dimenziji toj,tacnije u berzahujer da je bukvalno kabur...sta bi onda bilo sa onima koji su spaljeni,koji nisu nadjeni(recimo ubijeni u ratu) ,potopljeni itd
ali mislim svakako da ti to takodjer mislis ,samo osjecam potrebu da objasnim kako mislim
![]()