It_is_a_Leclerc wrote:Bodkin wrote:It_is_a_Leclerc wrote:Nažalost, Hafis kao i većina diskutanata ovdje u školu nije ušla još od 80-tih i suštinski ne razumiju obrazovni sistem u BiH. Djeca u Sarajevu, Zenici i Bihaću, itd. u dnevniku imaju upisan - Bosanski-srpski-hrvatski jezik i književnost, s tim da se za Bošnjake na prvo mjesto stavlja Bosanski, Hrvatima Hrvatski, a Srbima Srpski jezik i književnost. Osim toga, djeca u osnovnoj školi, u Sarajevu, Zenici i Bihaću uče paralelno ćirilično i latinično pismo.
Pitam ja Šibicara i Hafisa, ima li dječak Bošnjak u Ljubuškom npr. pravo da mu se u dnevnik piše da uči bosanski-hrvatski-srpski jezik i književnost ?! Ima li dječak Srbin u Čapljini npr. pravo koje ima njegov sunarodnjak u Sarajevu , da nauči ćirilicu, srpski jezik i književnost ?!
Gospodo draga, ne znate ništa. Prelistajte srednjoškolske udžbenike iz bosanskog jezika. I AB Šimić, i Silvije Strahimir, i Dositej Obradović, i Brane Nušić, i Bora Stanković, i Marko Marulić.. Svi su tu. Ima li, Šibicar i Hafis, u udžbeniku iz hrvatskog jezika Maka Dizdara, Mula Mustafe Bašeskije, Derviša Sušića, Nedžada Ibrišimovića ?!
dakle netacno je pola posta ali dobro. ono sto ti i slicni ne kontate da cirilica ne znaci automatski srpski jezik. evo ti primjer. danas je pravilno reci lahko i mehko. jel to tako u srpskom i hrvatskom? ja se sjecam samo neciste krvi od stankovica. zavrsio jednu od sarajeskih gimnazija. bio je tu i dundo maroje mislim. nije da sam pobornik domacih pisaca. drago mi je sto je naglasak svakako na stranim ali ovo je vise odgovor na tvoj post. dakle to sto se predje jedan ili dva pisca ne znaci da djeca uce srpski ili hrvatski jezik. zato su i promijenili taj sistem. nikad se tu nije ucio srpski ili hrvatski jezik, a jos manje knjizevnost.
i dalje, ako pricamo o nacionalnoj grupi predmeta, gdje je tu historija i geografija?
Nije netačna nijedna rečenica, već vi izvlačite potpuno krive zaključke. Ćirilica je pismo kojim se dominantno služi srpski narod. Ipak, Bošnjaci ga uče, jer je to pismo i njihove zemlje. Uče li ga Hrvati u BiH, pitanje je sad.
Ne pređu se "jedan ili dva pisca", već je, ako baš hoćete, zastupljenost autora hrvatske i srpske narodnostii u udžbenicima koje koriste kantoni sa bošnjačkom većinom, makar 50 %, i to onih koji nit su rođeni u BiH, nit su prismrdili BiH, poput rečenog Dositeja Obradovića npr, Bore Stankovića, i da ih ne nabrajam. Da li djeca iz Širokog u svojim udžbenicima imaju 50 % Maka, Ćazima Ćatića, Umihane Čuvidine, Abdulaha Sidrana, Ibrišimovića, Kaimije, pitanje je sad ?
Što se lahko i mehko tiče, svi nastavnici uglavnom naglase da je lahko i mehko verzija dozvoljena u bosanskom, ali ne i srpskom i hrvatskom jeziku. Ne vidim problem. Nije krvna grupa, pa da se jednom uči.
I na kraju, kakva je to nacionalna geografija Hrvata ?! Je li to ono kad se uči da je Široki dio Hrvatske, a Banja Luka se uči kao zapadna Srbija ?! Geografija je - geografija Bosne i Hercegovine, ali je kao takvu uče jedino Bošnjaci, dok ovi isti koje ti zastupaš ili si jedan od njih, uče geografije susjednih zemalja. Historija ?! Prelistaj, čovječe, udžbenike. Samo gimnazijski udžbenici iz bosanskog plana i programa imaju lekcije - "Feudalizam u Hrvatskoj", samo djeca Bošnjaci u Gimnaziji u Zenicili ili Sarajevu u izdanju "Historija/Istorija/Povijest za 4. razred Gimnazije", izdanje Bosanska Riječ, uče o Nikoli Pašiću, VMRODPMNE, Austrougarskoj diktaturi u Hrvatskoj, Masariku, Crnogorskim vladikama, paralelno sa historijom vlastite zemlje.
Da li djeca u Širokom Brijegu uče o Hadži Loji, Huseinu Gradaševčiću, Eugenu Savojskom, čifut sahibijama, dr. Mehmedu Spahi, JMO, pitanje je sad ?!
Eto, uglavnom sam pobio svaku rečenicu vašeg posta i dokazao da su jedino Bošnjaci osigurali apsolutnu 100 % ravnopravnost djece svih narodnosti, jezičkih i drugih preferencija . Drugi put se malo bolje informišite.