Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima žena

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vazi

#101 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by vazi »

wickerman wrote:
vazi wrote:
wickerman wrote:Ovi se vjernici bas prave mutavi. Pa ljudi nije bitno gdje ima vise psihopata, nego koji je sistem vise psihopatski. :-) :-)
nije bitno to vec je bitno koja je solucija i kako doci do rjesenja, radi toga, dakle radi iznalazenja solucije, vrsi se i poredjenje, kontas :-) :-) :izet:
Ne moze statistika nesigurnosti zena u gradovima biti mjerodavna iz prostog razloga jer se napad na zapadu i u serijatu ne gleda isto. Tacnije na zapadu bi silovatelj dobio kaznu zatvora,a u serijatu bi zena dobila najvjerovatnije kamenovanje.
Jutrosnja vijest ja yahoo.fr :D

zena dobila 10 (deset ) godina zatvora jer je ubila muza koji je malteretiro citav zivot i spolno zlostavljao njihovi djecu
wickerman

#102 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by wickerman »

Desi se jednom,desi se dva put,desi se 5 puta ,problem je sto ce se u seriajtu desiti milion puta jer je takva:
1.Zakon,
2. Sudska praksa,
i ne postoji mogucnost da bude drugacije.
Iako si nam ti "slucajno" postirao samo jednu recenicu teksta, trebalo bi pogledati sve cinjenice vezano za slucaj.
statixx

#103 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by statixx »

Sta cemo sa pilotiranjem, kojom analogijom je dozvoljeno? Samo je Muhamed letio na konju. :D
NIN

#104 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by NIN »

madner wrote:Ne po predjenim kilometerima.

Evo jedna dosta razvijena zemlja:
http://www.thelocal.ch/20130110/women-d ... -men-study

Women are 25 percent more prone to have a road accident than male drivers, says the report released on Wednesday by Suva, the Swiss non-profit insurance and accident prevention company.

When one considers that women drive 40 percent fewer kilometres on average per year than men, the risk of women having a crash is even higher when based on distance driven, the company said.

Suva concluded the accident risk is twice as high among women than men on a per kilometre basis.

It called for increased prevention campaigns specially targeted at female drivers.

Mislim da nije nerezonski iskljuciti takav faktor nesigurnosti.
Ne bih se s ovim slozio. Postoje naucni radovi, za razliku od ovih namjenskih kojima ne treba plaho vjerovati, koji kazu upravo suprotno. Imam toga u biblioteci ali nisam sad s vremenom da kopam po knjgama. Ako stignem pokazem.
madner

#105 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by madner »

Ne bih se slozio, ovo nije studija koja se bavi sociologijom, nego osiguranjem, sa glavnim ciljem da smanji troskove (broj udesa).

Metodologija iste je medjutim apsolutno naucna, podaci javno dostupni i baza za djelovanje cijele drzave.
vazi

#106 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by vazi »

wickerman wrote:Desi se jednom,desi se dva put,desi se 5 puta ,problem je sto ce se u seriajtu desiti milion puta jer je takva:
1.Zakon,
2. Sudska praksa,
i ne postoji mogucnost da bude drugacije.
Iako si nam ti "slucajno" postirao samo jednu recenicu teksta, trebalo bi pogledati sve cinjenice vezano za slucaj.

Ja sam postiraLA :D

i zaista sam sasvim slucajno naletitla na tu vijest , otvoril ayahoo ko sto otvaram klix i to je bilo na naslovnici

Ja samo hocu reci da su obadva primjera drustvenog uredjenja, znaci zapad i tzv islamski svijet, dosegli svoje limite i da se moraju preustrojavati...Ne znam kako je u Kini, Japanu ili nekim drugim drzavama koje bi mogle posluziti kao model ali ja u danasnjim demokratijama ne vidim model :sad:

https://fr.news.yahoo.com/10-ans-prison ... 39422.html

10 ans de prison pour avoir tué son mari qui violait leurs filles : la perturbante sévérité de la Cour d’Assises du Loiret

Nemam vremena prevoditi, ima google i za to

Alors qu'elle a été battue pendant des années par son mari, lequel violait leurs enfants, Jacqueline Sauvage, 65 ans, a été condamnée en première instance à 10 ans de prison ferme pour avoir tiré sur son époux. Un verdict qui questionne le sens de la mesure de la justice française.
Atlantico : Jacqueline Sauvage a été condamnée mercredi 29 octobre par la cour d'Assises du Loiret à 10 ans de réclusion pour avoir tué son mari. La femme a expliqué être passé à l'acte après avoir subi plusieurs années de violences conjugales et après que son mari ait abusé leurs enfants sexuellement. Quels autres crimes ou délits en France ont par le passé donné lieu à une sanction équivalente ?
Alexandre Giuglaris : Il faut tout d’abord souligner qu’il y a une grande différence entre la peine encourue et la peine prononcée. On entend souvent dans les médias, M. X ou Mme Y risque 10 ans de prison. Mais dans la quasi-totalité des cas, la peine prononcée est très largement inférieure à la peine encourue.
Au moment même où Mme Sauvage était condamnée par la cour d’Assises du Loiret, dans le Vaucluse, un homme a été condamné à une peine équivalente pour un braquage à main armée avec enlèvement. A-t-il subi les mêmes horreurs que Mme Sauvage ? Je n’en suis pas sûr…
fatamorgana

#107 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by fatamorgana »

Možda žene voze lošije u "onim danima", to je razumljivo zbog povećane osjetljivosti, nervoze, razdražljivosti, svadljivosti i sl.
E sad, ako ima neka vjernica kojoj muž dozvoljava da vozi auto mogla bi nam ukoliko naravno želi reći ponešto o osobnom iskustvu vožnje u tim danima.
Armin2013

#108 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Armin2013 »

animals wrote:
Kroksica wrote:
vazi wrote:@Kemo, je li u doba Muhammeda asws bilo auta? Nije.

U vrijeme poslanika zene su bile manje vrijedne od konja..
ali ako i danas to same opravdavaju, sta reci...
Malo pročitaj o odnosu Poslanika Muhameda a.s. prema ženama pa onda piši.

Evo ti par hadisa o ženama
"Prema zenama su velikodusni i pazljivi samo plemeniti ljudi, a zene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su losi i niske naravi." (Ibn Asakir)
"Oporucujem vam lijep postupak sa svojim suprugama." (Buhari)
"Bojte se Allaha u pogledu zena! Vi kod njih imate svoja prava, a i one kod vas imaju svoja prava." (Muslim)
"Najbolji medju vama su oni koji su najbolji prema zenama." (Ahmed)
bella_ciao

#109 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by bella_ciao »

Armin2013 wrote:
animals wrote:
Kroksica wrote:
Malo pročitaj o odnosu Poslanika Muhameda a.s. prema ženama pa onda piši.

"Prema zenama su velikodusni i pazljivi samo plemeniti ljudi, a zene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su losi i niske naravi." (Ibn Asakir)
"Bojte se Allaha u pogledu zena! Vi kod njih imate svoja prava, a i one kod vas imaju svoja prava." (Muslim)
Jes al to sto je lijepo ponasanje prema zenama je jako realtivno od drustva do drustva. Ono sto sa tad smatralo lijepim odnosom nije nuzno ono sto se danas smatra lijepim odnosom. Kulture se razlikuju, vremena se mjenjaju. Nikako to da prokljuvite.
Armin2013

#110 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Armin2013 »

bella_ciao wrote:

Jes al to sto je lijepo ponasanje prema zenama je jako realtivno od drustva do drustva. Ono sto sa tad smatralo lijepim odnosom nije nuzno ono sto se danas smatra lijepim odnosom. Kulture se razlikuju, vremena se mjenjaju. Nikako to da prokljuvite.[/quote]

Zna se šta je lijepo ponašanje za normalne osobe. U islamu i muškarac i žena imaju određena prava, nigdje nije navedeno da je žena robinja ili tako nešto. Mi griješimo kada gledamo kako se muslimani ponašaju i po tome ocijenjujemo kakva je vjera a nećemo da uzmemo da pročitamo pa da sami zaključimo šta nalaže Kuran i hadisi. A posebno griješimo kad kažemo Islam a mislimo na ARAPE stavljajući znak jednakosti između toga, zašto bi ti arapi bili bolji ili se smatrali boljim vjernicima od nas (mislim na ove prostore).
A što se tiče žene na zapadu i u islamu.
Ja vjerujem da kada bi se primjenjivalo slovo vjere da bi puno ljepše ženama bilo u šerijatskom društvu gdje je žena zaštićena i ima svoja prava. Problem je kada se priča o pravama žene u islamu odma se počne od toga kako moraju biti zavijene itd.
I zašto bi bilo ženama zabranjeno da voze? To je glupost.
I neke su stvari bili zabranjene ili odobrene u vrijeme Poslanika a mi kada iz našeg ugla to gledamo čini nam se da nema logike kao npr pravo muškarca da ima 4 žene. A zašto je to odobreno? Pa zato što su muškarci ginuli u ratovima, pa da bi se žene spasile od prosijačenja dozvoljeno je da muškarac oženi 4 žene ali moraju ispuniti određeni uslovi.
Itd, itd...
( uči, čitaj, proučavaj - ali mi to nekako zaboravljamo)
bella_ciao

#111 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by bella_ciao »

Druga stvar gdje se cesto grijesi je gledanje na Islamski svijet kao jednu cjelinu i price o nekakvoj Islamskoj kulturi. Islamska kultura ne postoji, postoje kulture podneblja i zemalja gdje Islam dominantna relgija jer kultura Irana nikako nije ista kao kultura Somalije a obje se itekako razlikuju od kulture Malezije itd itd... Isto sto ne postoji ni jedna Krscanska kultura...
bella_ciao

#112 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by bella_ciao »

Armin2013 wrote:
Zna se šta je lijepo ponašanje za normalne osobe. U islamu i muškarac i žena imaju određena prava, nigdje nije navedeno da je žena robinja ili tako nešto. Mi griješimo kada gledamo kako se muslimani ponašaju i po tome ocijenjujemo kakva je vjera a nećemo da uzmemo da pročitamo pa da sami zaključimo šta nalaže Kuran i hadisi. A posebno griješimo kad kažemo Islam a mislimo na ARAPE stavljajući znak jednakosti između toga, zašto bi ti arapi bili bolji ili se smatrali boljim vjernicima od nas (mislim na ove prostore).
Ja vjerujem da kada bi se primjenjivalo slovo vjere da bi puno ljepše ženama bilo u šerijatskom društvu gdje je žena zaštićena i ima svoja prava. Problem je kada se priča o pravama žene u islamu odma se počne od toga kako moraju biti zavijene itd.
I neke su stvari bili zabranjene ili odobrene u vrijeme Poslanika a mi kada iz našeg ugla to gledamo čini nam se da nema logike kao npr pravo muškarca da ima 4 žene. A zašto je to odobreno? Pa zato što su muškarci ginuli u ratovima, pa da bi se žene spasile od prosijačenja dozvoljeno je da muškarac oženi 4 žene ali moraju ispuniti određeni uslovi.
Itd, itd...
A sto ne bi zenama bilo dozvoljeno da imaju vise muzeva?
Armin2013

#113 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Armin2013 »

bella_ciao wrote:
Armin2013 wrote:
Itd, itd...
A sto ne bi zenama bilo dozvoljeno da imaju vise muzeva?
Što boli boli.
Iskreno nisam ni za prvu a ni za drugu varijantu. Mislim da je tada i bila potreba da muškarci mogu imati više žena (iz navedenih razloga) jer nije se žena mogla brinut o sebi, znamo kako se živjelo. U sadašnjem vaktu mislim da nema potrebe za tom praksom mada je kod arapa ostala, i to mi dođe više kao kupleraj (nadam se da mi se neće u grijeh upisat). A s druge strane koji muškarac može izdražavat 4 žene tj da im obezbijedi sve potrebno u životu u današnje vrijeme (a to je uvjet) jedva se sa jednom izlazi na kraj.
Ako bi žena imale više muževe:
- kako bi se znalo ko je otac djetetu?
-kako bi izvršavala bračne obeveze prema svim muškarcima?
- uzimajući u obzir broj djece kod muslimana, koliko bi se puta trebala porodit da svim muškarcima udovolji (govorim o broju djece)? itd

Znam da se nećeš složit ali mislim da bi bilo pogrešno da je to dozvoljeno.
ccc00

#114 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by ccc00 »

bella_ciao wrote: A sto ne bi zenama bilo dozvoljeno da imaju vise muzeva?
Naući osnovne stvari, naći ces u ovim knjigama odgovore na vjerovatno velik broj pitanja koja ti se vrte po glavi, evo kreni od zablude o Islamu:

Prvi dio:

http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_boo ... Islamu.pdf

Drugi dio:

http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_boo ... r_Naik.pdf
Armin2013 wrote: Ako bi žena imale više muževe:
Da ne bih slučajno ko napisao ima DNK, jest naravno da ima, al prije koliko godina je otkriveno da se moze pomocu Dnk-a utvrditi očinstvo, da li je postojao prije 200 i kusur godina i kako bi tada utvrdilo očinstvo, Kuran je knjiga za sva vremena....
bella_ciao

#115 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by bella_ciao »

Sta boli ne kontam?

Nego tvoj post je duboko prozet patrijarhalnim vrijednostima, zena dakle treba da sluzi, zenu se izdrzava jer ne smije ona nikako sebe da izdrzava, zena obavlja "bracne duznosti", kuha, brine se za djecu itd. Zeni dakle treba zabraniti vise partnera.
Stvar je u tom sto ti mislis da je to okej i da je to lijep tretman prema zenama i da to tako treba. No tu nema ravnopravnosti kojoj se tezi u normalnoj demokraciji koja tezei jednakosti, to je podjeljeno i patrijarhalno gledanje, to je duboko ukorijenjeno u ljudima da prevazilazi i religiju. Eh eto u tom je poenta ovog sto ja govorim. Fin tretman zena kod tebe i kod mene se duboko razlikuju, kod tebe zena mora da zna svoje mjesto i ti mislis da tako treba i ne vidis nista lose u tom eh sad sa tim stavovima otidji npr u Dansku koja ima totalno drugaciju kulturu, gdje zena imala totalno drugaciju ulogu, jos i za vrijeme vikinga i njihove kulture i ispricaj njima sve to, rece ti da si zaostali divljak i zatvorit ce te ljudi.

Opet ponavljam, nikako da prokljuvite da se vremena mjenjaju, kulture su drugacije... nije ovo vise arapski polutotok od prije 1500 godina
statixx

#116 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by statixx »

Je li to znači da propis vazi samo u uslovima ratovanja? Na Arapskom poluotoku vec odavno nema ratova, niti postoji opasnost od prosjacenja, ali to ne sprijecava muskarce da imaju po cetiri zene.
Ali Kemal

#117 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Ali Kemal »

Armin2013 wrote:Malo pročitaj o odnosu Poslanika Muhameda a.s. prema ženama pa onda piši.

Odnos je strogo posjednicki, uzasno je da ovako nesto podrzavaju ljudi u 21. stoljecu.
Armin2013 wrote:
bella_ciao wrote: A sto ne bi zenama bilo dozvoljeno da imaju vise muzeva?
-kako bi izvršavala bračne obeveze prema svim muškarcima?
- uzimajući u obzir broj djece kod muslimana, koliko bi se puta trebala porodit da svim muškarcima udovolji (govorim o broju djece)? itd
Znam da se nećeš složit ali mislim da bi bilo pogrešno da je to dozvoljeno.
Hajd ti meni oko moje reci sta su to bracne obaveze i kakva je razlika kada to izrsava muskarac sa vise zena i ovde hipoteticki zena sa vise muskaraca?
Drugo kakav ti je to stav da zena radja djecu da udovolji muskarcu :-)
ccc00

#118 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by ccc00 »

statixx wrote:
Je li to znači da propis vazi samo u uslovima ratovanja? Na Arapskom poluotoku vec odavno nema ratova, niti postoji opasnost od prosjacenja, ali to ne sprijecava muskarce da imaju po cetiri zene.
https://www.youtube.com/watch?v=WpGr5ftan8I
NIN

#119 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by NIN »

madner wrote:Ne bih se slozio, ovo nije studija koja se bavi sociologijom, nego osiguranjem, sa glavnim ciljem da smanji troskove (broj udesa).

Metodologija iste je medjutim apsolutno naucna, podaci javno dostupni i baza za djelovanje cijele drzave.
Evo nesto sto na prvu naletjeh jer ima toga jos mnogo, istrazivanja koja su radjena iskljucivo interdisciplinarno, nevezano za odredjeni geografski region, kulturu, kao i vremenski period. Nego, obrati paznju na drugi grafikon:

Image
bella_ciao

#120 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by bella_ciao »

Daj ba napisi konretan komentar ko covjek prestani postavljati jutjube videe.
ccc00

#121 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by ccc00 »

bella_ciao wrote:Daj ba napisi konretan komentar ko covjek prestani postavljati jutjube videe.
Ti nauči osnovne stvari o Islamu, nemam želje da komuniciram sa osobama koje ne znaju osnovne stvari o Islamu, a tebe da iskreno zanima ova tema i da si iskrena u svojoj namjeni, pogledala bi video, i naravno prelistala knjige koje sam postavio.

Nisi ti jedina koja nema osnovno znanje o Islamu, ima ih jos koji repliciraju, pa lupaju gluposti, počevši od osobe koja je otvorila ovu temu, a nema osnovno znanje o šerijatu i počela pričati, kao ona bi da o šerijatu priča, koja glupost.....

Nema smisla da dalje učestvujem u ovoj temi, sa osobama koje nemaju osnovnog znanja, samo gubim vrijeme, postavio sam korisne stvari, ko želi da nešto nauci.....
bella_ciao

#122 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by bella_ciao »

ccc00 wrote:
bella_ciao wrote:Daj ba napisi konretan komentar ko covjek prestani postavljati jutjube videe.
Ti nauči osnovne stvari o Islamu, nemam želje da komuniciram sa osobama koje ne znaju osnovne stvari o Islamu, a tebe da iskreno zanima ova tema i da si iskrena u svojoj namjeni, pogledala bi video, i naravno prelistala knjige koje sam postavio.

Nisi ti jedina koja nema osnovno znanje o Islamu, ima ih jos koji repliciraju, pa lupaju gluposti, počevši od osobe koja je otvorila ovu temu, a nema osnovno znanje o šerijatu i počela pričati, kao ona bi da o šerijatu priča, koja glupost.....

Nema smisla da dalje učestvujem u ovoj temi, sa osobama koje nemaju osnovnog znanja, samo gubim vrijeme, postavio sam korisne stvari, ko želi da nešto nauci.....
Prvo ja sam iskren a ne iskrena, drugo stvarno ne znam od kud to da ja ne razumijem islam i da ne znam osnove stvari, ne vidim gdje sam to pokazao. A i ja mislim da nema smisla da ucestvujes u temi ukoliko neces odgovarati na komentare onako kako spada a ne na svaki komentar postavljati link na video.
Lijepo ti pregledaj video, uzmi iz videa to sto je relevantno, napisi ovdje i fino na kraj dodaj link za video, tako to nekako funkcionise.
Armin2013

#123 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Armin2013 »

bella_ciao wrote:Sta boli ne kontam?

Nego tvoj post je duboko prozet patrijarhalnim vrijednostima, zena dakle treba da sluzi, zenu se izdrzava jer ne smije ona nikako sebe da izdrzava, zena obavlja "bracne duznosti", kuha, brine se za djecu itd. Zeni dakle treba zabraniti vise partnera.
Stvar je u tom sto ti mislis da je to okej i da je to lijep tretman prema zenama i da to tako treba. No tu nema ravnopravnosti kojoj se tezi u normalnoj demokraciji koja tezei jednakosti, to je podjeljeno i patrijarhalno gledanje, to je duboko ukorijenjeno u ljudima da prevazilazi i religiju. Eh eto u tom je poenta ovog sto ja govorim. Fin tretman zena kod tebe i kod mene se duboko razlikuju, kod tebe zena mora da zna svoje mjesto i ti mislis da tako treba i ne vidis nista lose u tom eh sad sa tim stavovima otidji npr u Dansku koja ima totalno drugaciju kulturu, gdje zena imala totalno drugaciju ulogu, jos i za vrijeme vikinga i njihove kulture i ispricaj njima sve to, rece ti da si zaostali divljak i zatvorit ce te ljudi.

Opet ponavljam, nikako da prokljuvite da se vremena mjenjaju, kulture su drugacije... nije ovo vise arapski polutotok od prije 1500 godina
Opet arapi i mi, ja kada učim o vjeri učim iz knjiga a ne od primjera arapa i njihovih praktikovanja vjere. Totalno pogrešan stav o meni, ja podržavam demokratiju i ravnopravnost (iskreno osim u par slučajeva gdje mislim da ženama nije mjesto kao npr u nekim vojnim rodovima itd). I nema potrebe da ja učim od nekih tamo danaca ili amerikanaca šta je žena i kako se treba ponašati prema njima, hvala na savjetu ali o tome uopšte neću da raspravljam. Ono što mi je zasmetalo na ovoj stranici i što me je povuklo da napišem post jeste što se pričaju neke stvari o islamu a nemaju veze sa islamom.
Armin2013

#124 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by Armin2013 »

statixx wrote:
To je stvar njihove tradicije i ja nemam ništa sa tim. Samo da ti kažem kada pričaš sa arapkinjom one se čude kako kod nas muškarci imaju samo jednu ženu ustvari čude se ženama jer kako one kažu njima je lakše kad ih ima više. Ja sam samo naveo razlog.
bella_ciao

#125 Re: Odnos demokratskog i šerijatskog društva prema pravima ž

Post by bella_ciao »

Armin2013 wrote:
bella_ciao wrote:Sta boli ne kontam?

Opet arapi i mi, ja kada učim o vjeri učim iz knjiga a ne od primjera arapa i njihovih praktikovanja vjere. Totalno pogrešan stav o meni, ja podržavam demokratiju i ravnopravnost (iskreno osim u par slučajeva gdje mislim da ženama nije mjesto kao npr u nekim vojnim rodovima itd). I nema potrebe da ja učim od nekih tamo danaca ili amerikanaca šta je žena i kako se treba ponašati prema njima, hvala na savjetu ali o tome uopšte neću da raspravljam. Ono što mi je zasmetalo na ovoj stranici i što me je povuklo da napišem post jeste što se pričaju neke stvari o islamu a nemaju veze sa islamom.
Pa po tvojim komentarima se ne moze zakljuciti da podrzavas ravnopravnost, il to il ne znas sta predstavlja ravnopravnost. No razumijem i to, to je ukorijenjeno tako duboko da ljudi ni ne primjecuju. A od danaca bi se moglo stosta nauciti, znam ja da smo mi ovamo najpametniji i sve znamo al ipak...
Post Reply