Da, zapadna Evropa je taj parking jaako zaslužila.Bodkin wrote:rjesenje je poravnati sve ovo i napraviti parking za zapadnu evropu
Kako spasiti Balkan?
-
Martinez_
#101 Re: Kako spasiti Balkan?
-
Bodkin
#102 Re: Kako spasiti Balkan?
zapadna evropa je kad se sve sabere i oduzme dala najvise covjecanstvu. dalje, balkanske divljake ne mozes civilizirati. ergo, parking
- Blek Stena
#103 Re: Kako spasiti Balkan?
pa ono.. age, begovi, raja, folovi goloviMartinez_ wrote:Najkonstruktivniji post na ovoj strani (bez zezanja)Blek Stena wrote:u neoosmanizmu je spas za balkan
Možeš li obrazložiti tu ideju, šta i koga obuhvata, šta nosi?
Zamisli ovog Alfonsa and co. kako sucu brkove uz kahvu i rahat lokum dok raja irgete u polju.
salio sam se, naravno
-
detroit-mercy
#104 Re: Kako spasiti Balkan?
Mozes li elaborirati malo ovo podebljano. Cesto sam razgovarao sa Srbima iz Srbije (od obicnih radnika do fakultetlija) i velika vecina njih je nezadovoljna granicama. Interesantno svi smatraju da je Srbija zakinuta, da su joj trebali pripasti veliki dijelovi BiH, dijelovi Hrvatse i primorja, o CG ne bih ni da pricam. Nikako ne kontam, na sta se pozivaju na koje istorijske, pravne ili bilo koje druge izvore u tvrdnji da im su im trebali pripasti znacajni dijelovi susjednih drzava. Imam osjecaj kao da se cekaju neka bolja vremena (toliko puta vec receno) da se vrati ono sto je oteto. Zar mozda tu ne lezi jedan od problema Balkana, ako veliki dio jednog naroda smatra da je zakinut u toj nekoj preraspodjeli.CSKA wrote:RS nije drzava.
Nekada imam utisak da bosnjaci vise od srba RS smatraju drzavom.
Na Balkanu su iscrtane granice,to sto nisu svi zadovoljni druga je prica.I ne mogu svi biti zadovoljni.
Ostaje mnogo zeznutiji problem,ekonomija.
Uzgred, ne vidim takvo razmisljanje u Hrvatskoj ili BiH, ovima je izgleda dosta ono sto imaju.
- ljevoruki
#105 Re: Kako spasiti Balkan?
Genijalno.radostan dan wrote: vidi...
a) nismo se gledali preko nišana
b) ne možemo preko tastature nastaviti neprijateljstvo, jer jednostavno ti i takvi kao ti ne postojite, ne primjećujem te. prvi put sam te sad skužio, kad si me pomenuo u postu...
c) kako to konstatuješ-Diskutovati nemam namjeru...nije nemaš namjeru, nego nemaš priliku.
d) nastavi onaniju, ponekad promjeni ruku, zdravo je...
Sta drugo ocekivati od takvog uma?
- area51
#106 Re: Kako spasiti Balkan?
Bježi od njega bolan,šejtan je toljevoruki wrote:Genijalno.radostan dan wrote: vidi...
b) ne možemo preko tastature nastaviti neprijateljstvo, jer jednostavno ti i takvi kao ti ne postojite, ne primjećujem te. prvi put sam te sad skužio, kad si me pomenuo u postu...
c) kako to konstatuješ-Diskutovati nemam namjeru...nije nemaš namjeru, nego nemaš priliku.
-
Martinez_
#107 Re: Kako spasiti Balkan?
Tog razmišljanja u Hrvatskoj nema, ali u BiH itekako ima. Odnosi se naravno na preuređenje BiH i brisanje unutrašnjih granica. Hrvati su jedini zadovoljni napustili 90-te. Hrvati iz Hrvatske razume sedetroit-mercy wrote:Mozes li elaborirati malo ovo podebljano. Cesto sam razgovarao sa Srbima iz Srbije (od obicnih radnika do fakultetlija) i velika vecina njih je nezadovoljna granicama. Interesantno svi smatraju da je Srbija zakinuta, da su joj trebali pripasti veliki dijelovi BiH, dijelovi Hrvatse i primorja, o CG ne bih ni da pricam. Nikako ne kontam, na sta se pozivaju na koje istorijske, pravne ili bilo koje druge izvore u tvrdnji da im su im trebali pripasti znacajni dijelovi susjednih drzava. Imam osjecaj kao da se cekaju neka bolja vremena (toliko puta vec receno) da se vrati ono sto je oteto. Zar mozda tu ne lezi jedan od problema Balkana, ako veliki dio jednog naroda smatra da je zakinut u toj nekoj preraspodjeli.CSKA wrote:RS nije drzava.
Na Balkanu su iscrtane granice,to sto nisu svi zadovoljni druga je prica.I ne mogu svi biti zadovoljni.
Uzgred, ne vidim takvo razmisljanje u Hrvatskoj ili BiH, ovima je izgleda dosta ono sto imaju.
-
radostan dan
#108 Re: Kako spasiti Balkan?
dobro...ljevoruki wrote:Genijalno.radostan dan wrote: vidi...
ti nastavi lijevom, pa ćeš vidjeti kako će završiti.
- SmokingMan
#109 Re: Kako spasiti Balkan?
Nacionalizam i ratovanje je već dugo vremena dio kulturne baštine naroda ovih podneblja.Šta bolje pod ruku može doći velikim silama,osim predhodno navedenog,kada imaš vatru,na istu dodaj ulje,ne bi li se ona rasplamsala.Martinez_ wrote:Na sve to treba dodati nabujali ekstremizam i na samom Balkanu i ponovno preplitanje interesa više velikih sila na ovom prostoru.
- LBVIEW
#110 Re: Kako spasiti Balkan?
Bilo je samo pitanje vremena kad ce neko spomenuti vrhovni salonjerski argument kojim se svi srpski aferimi, "za sljedecih 1000 godina", mogu opravdati.area51 wrote: Htvati(zajedno sa "cvijećem") su započeli "Jasenovac" ,dovoljno za sledećih 1000 godina
I onda se neko pita "kako spasiti Balkan?"
- Sezam
#111 Re: Kako spasiti Balkan?
Dakle, tema treba nositi naslov: Kako spasiti Srbiju?
Srbima polako dolazi iz guzice u glavu da ce ih Albanci karati minimalno narednih 50 godina i sad odjednom salonjerose kao interesuje "ekonomija" i spasavali bi Balkan. 
- alanx
#112 Re: Kako spasiti Balkan?
Pravdom. Bez pravde nece biti mira do sudnjeg dana ne znam ti sta da se pokusa. Pravda je temelj svega.
- CSKA
#113 Re: Kako spasiti Balkan?
Ovo je ukratko odgovor na tvoje pitanje ;detroit-mercy wrote:Mozes li elaborirati malo ovo podebljano. Cesto sam razgovarao sa Srbima iz Srbije (od obicnih radnika do fakultetlija) i velika vecina njih je nezadovoljna granicama. Interesantno svi smatraju da je Srbija zakinuta, da su joj trebali pripasti veliki dijelovi BiH, dijelovi Hrvatse i primorja, o CG ne bih ni da pricam. Nikako ne kontam, na sta se pozivaju na koje istorijske, pravne ili bilo koje druge izvore u tvrdnji da im su im trebali pripasti znacajni dijelovi susjednih drzava. Imam osjecaj kao da se cekaju neka bolja vremena (toliko puta vec receno) da se vrati ono sto je oteto. Zar mozda tu ne lezi jedan od problema Balkana, ako veliki dio jednog naroda smatra da je zakinut u toj nekoj preraspodjeli.CSKA wrote:RS nije drzava.
VODEĆI HRVATSKI ISTORIČAR: Da nas Srbi 1918. nisu spasli Hrvatska danas ne bi postojala! (VIDEO)
http://www.kurir-info.rs/vesti/politika ... ak-1594053
Neko je pustio buvu,da je Srbima 1918. godine nudjena zemlja u kojoj bi zivjeli svi srbi,a da se kralj opredijelio za stvaranje Jugoslavije.
Srbija je u tu zajednicu usla veca nego sto je izasla.Zbog toga vecina srba smatra da su debelo zakinuti za teritorije u ime bratstva i jedinstva.
Naravno da je Hrvatskoj,BiH,Sloveniji super ovo sto imaju,jer te 1918. godine je bilo pod znakom pitanja da li bi uopste i postojale.Italija tada kao pobjednica u WWI je racunala na ove teritorije,pa je zakinuta.Sto je i jedan od glavnih razloga sto se u WWII nasla na drugoj strani.
Uglavnom ovdje je problem u onoj staroj;poslije hebanja nema kajanja(mislim na Srbiju).
- astala_vistala
#114 Re: Kako spasiti Balkan?
Vrlo jednostavno,neka se Srbi odreknu ideje Dobrice Cosica,koji je od njih napravio sinonim za zlo i koji je srpski narod unazadio stoljece,a ovim nasim objasniti da nikako ne mogu biti veci srbi od onih iz Beograda iako se trude da to budu,jedini koji se trudi da uradi nesto po tome pitanju je Ceda Jovanovic al ako ne mozes preci ni cenzus prica ne dopire do ljudi..
-
Pokajnik
#115 Re: Kako spasiti Balkan?
Stjui wrote:nisu...kako će ekonomija biti zeznutiji problem od okupacije pola republike bosne?CSKA wrote: Na Balkanu su iscrtane granice,to sto nisu svi zadovoljni druga je prica.I ne mogu svi biti zadovoljni.
-
Pokajnik
#116 Re: Kako spasiti Balkan?
Šta je Dobrica Ćosić tražio za Srbe u Jugoslaviji što ne traže Bošnjaci u današnjoj BiH ?astala_vistala wrote:Vrlo jednostavno,neka se Srbi odreknu ideje Dobrice Cosica,koji je od njih napravio sinonim za zlo i koji je srpski narod unazadio stoljece,a ovim nasim objasniti da nikako ne mogu biti veci srbi od onih iz Beograda iako se trude da to budu,jedini koji se trudi da uradi nesto po tome pitanju je Ceda Jovanovic al ako ne mozes preci ni cenzus prica ne dopire do ljudi..
- Danguba
#117 Re: Kako spasiti Balkan?
Niti je BiH Jugoslavija niti mi imamo smrada kakav je bio doticni.Pokajnik wrote:Šta je Dobrica Ćosić tražio za Srbe u Jugoslaviji što ne traže Bošnjaci u današnjoj BiH ?astala_vistala wrote:Vrlo jednostavno,neka se Srbi odreknu ideje Dobrice Cosica,koji je od njih napravio sinonim za zlo i koji je srpski narod unazadio stoljece,a ovim nasim objasniti da nikako ne mogu biti veci srbi od onih iz Beograda iako se trude da to budu,jedini koji se trudi da uradi nesto po tome pitanju je Ceda Jovanovic al ako ne mozes preci ni cenzus prica ne dopire do ljudi..
- exliberal-ex
#118 Re: Kako spasiti Balkan?
alanx wrote:Pravdom. Bez pravde nece biti mira do sudnjeg dana ne znam ti sta da se pokusa. Pravda je temelj svega.
Pravda nepostoji...to je opsta iluzija koja se prodaje od onih koji pobjede....
Koje rjesenje je najbolje za Balkan?...neka vrsta europskogi protektorata koji ce da zagusi nacionalne/vjerske probleme I tako smiri situaciju. Naravno taj protektorat mora da bude poguran ekonomskim programima ali te programme mora gurat EU ne da daju lokalcima jer kao sto vidimo rezultati su nikakvi. Ti programi ce biti bolni, veoma bolni ali drugacijeg izbora nema.
-
parangal_
#119 Re: Kako spasiti Balkan?
odakle ti ideja da se poljska spasila? odakle ti ideja da je moguce nezaduzivati se?SaraFina wrote:Ali se recimo spasila jedna Poljska. I dobro unovčila članstvo u EU.
Što dakle to znači? Cilj je ubaciti se u kolo, i čopkati fondove namijenjene za razvoj.
Ne zaduzivati se poput Grka.
- homega
#120 Re: Kako spasiti Balkan?
exliberal-ex wrote:[Koje rjesenje je najbolje za Balkan?...neka vrsta europskogi protektorata koji ce da zagusi nacionalne/vjerske probleme I tako smiri situaciju. Naravno taj protektorat mora da bude poguran ekonomskim programima ali te programme mora gurat EU ne da daju lokalcima jer kao sto vidimo rezultati su nikakvi. Ti programi ce biti bolni, veoma bolni ali drugacijeg izbora nema.
Stanovništvo Balkana ne trpi nametanje volje, pravo i dominaciju drugog. Pa čak ni Bošnjaci ne bi pristali da im Turska određuje pravne i kulturne norme, da upravlja privredom i sl., bez obzira na konekcije iz prošlosti. Protektorat koji danas trpi BiH je labavi protektorat, on postoji samo kad politička uprava BiH uđe u nerješivu situaciju, ili kad interesi evropskih moćnika budu jači od domaćih, a i to je rijetko.
Za spas Balkana, mada ne znam od koga nas treba spašavati izuzev od sebe samih, za rješenje izlaska iz političkih kriza, iz privrednog kolapsa, za ekonomski i socijalni napredak, itd., jedino dugoročno održivo rješenje je zasnivanje konfederalnog odnosa bivših jugoslovenskih država, uključujući i današnje Kosovo, pa čak uključujući i Albaniju, s tim da ustavno uređenje mora unijeti pravo pojedinca iznad prava naroda.
- Mister Yes
#121 Re: Kako spasiti Balkan?
Državu samo za svoj narod.Pokajnik wrote:Šta je Dobrica Ćosić tražio za Srbe u Jugoslaviji što ne traže Bošnjaci u današnjoj BiH ?
Dobrica Ćosić je radio na tome da se podjeli Jugoslavija i da Srbi dobiju svoju državu. Ne postoji bošnjački političar koji se zalaže za podjelu BiH kako bi se stvorila bošnjačka država.
Zašto? Zbog demografskih kretanja. Dobrica je morao raditi na podjeli Jugoslavije i stvaranju što je moguće veće srpske države jer je srpski narod padao u procentima posebno u BiH. Zato je Dobrica morao razvaliti Jugoslaviju i uzeti što je moguće više za Srbe dok nisu još više pali u broju.
Bošnjački političari pak nemaju tu potrebu jer je Bošnjaka sve više u BiH (u procentu). Zato Bošnjački političari vode potpuno suprotnu politiku od one koju je vodio Dobrica Čosić.
-
Hafis
#122 Re: Kako spasiti Balkan?
Pa gledajući na to iz dugoročne vizure, vjerojatno je tako.
Samo, proces je užasno spor, a krajnji rezultat veoma upitan, hoću reći da narod do ispunjenja tog cilja ne pomahnita.
U ovakvoj političkoj konstrukciji, brojčana nadmoć i ne mora biti odlučujuća, poglavito ako nije ravnomjerno raspoređena.
Da se radi o centraliziranoj državi, a pogotovo, kako često vole reći '- 'građanskog tipa'' iliti jedan čovjek - jedan glas, rezultati bi se već vidjeli takoreći danas. Ali kao što vidimo još uvijek nisu vidljivi, niti će biti vidljivi u nekoj bližoj budućnosti.
Proces dodatno otežava i budući politički smjer, to jest kakve god se dese političke promjene unutar postojeće ustavne konstrukcije one će biti ipak u smjeru daljnje decentralizacije, što je opet još jedna prepreka za ostvarivanje političke prevlasti putom demografije (mada je ne isključujem u potpunosti)
U prijevodu - revi kenjče dok trava ne naraste ( s tim da i tada nije zajamčeno).
Treba odustati od prikrivenih snova o nekakvoj političkoj dominaciji nad drugima u nekoj nejasnoj budućnosti i okrenuti se iskrenom dijalogu i dogovoru, tako da nam svima bude bolje - ako ne nama, onda barem našoj djeci koja budu imala tu nesreću da odaberu ovu našu poharanu dolinu suza kao mjesto za svoj život.
Samo, proces je užasno spor, a krajnji rezultat veoma upitan, hoću reći da narod do ispunjenja tog cilja ne pomahnita.
U ovakvoj političkoj konstrukciji, brojčana nadmoć i ne mora biti odlučujuća, poglavito ako nije ravnomjerno raspoređena.
Da se radi o centraliziranoj državi, a pogotovo, kako često vole reći '- 'građanskog tipa'' iliti jedan čovjek - jedan glas, rezultati bi se već vidjeli takoreći danas. Ali kao što vidimo još uvijek nisu vidljivi, niti će biti vidljivi u nekoj bližoj budućnosti.
Proces dodatno otežava i budući politički smjer, to jest kakve god se dese političke promjene unutar postojeće ustavne konstrukcije one će biti ipak u smjeru daljnje decentralizacije, što je opet još jedna prepreka za ostvarivanje političke prevlasti putom demografije (mada je ne isključujem u potpunosti)
U prijevodu - revi kenjče dok trava ne naraste ( s tim da i tada nije zajamčeno).
Treba odustati od prikrivenih snova o nekakvoj političkoj dominaciji nad drugima u nekoj nejasnoj budućnosti i okrenuti se iskrenom dijalogu i dogovoru, tako da nam svima bude bolje - ako ne nama, onda barem našoj djeci koja budu imala tu nesreću da odaberu ovu našu poharanu dolinu suza kao mjesto za svoj život.
- Mister Yes
#123 Re: Kako spasiti Balkan?
Rizik postoji naravno. Nikad ne znaš šta se može desiti u budućnosti. Kataklizme, bolesti, svjetski rat itd. Zato neki od nas ne bi čekali 100 godina već bi težili nekom kompromisu što je prije moguće. Ja ne vidim razloga za megalomanstvo. Imamo primjere upravo kod Srba kako se megalomanstvo ne isplati i kako je bolje osigurati manje nego se polakomiti na više (Jugoslavija).Hafis wrote:Pa gledajući na to iz dugoročne vizure, vjerojatno je tako.
Ali neki osnovni ustupci su neophodni. Jednostavno, ne možemo dopustiti da ispadne kako smo đaba izgubili 20 godina. Jasno je da smrtni neprijatelji ne mogu zajedno. Pri tome ne mislim na Hrvate već na Srbe i Bošnjake. Sa Srbima se moramo igrati razlaza kad tad a kada se to desi nema smisla da smo izgubili 20 godina đaba (naime, mogli smo se igrati razlaza i 95-e). Znači mora biti neke koristi od ovih 20 godina patnje. Ko treba napraviti ustupke? Pa onaj za koga ne radi vrijeme. To je tako prirodno i normalno.
Brojčana nadmoć je potpuno nebitna osim ako se konstantno povećava. Tada postaje bitna jer čisto matematičkom računicom će biti moguće izračunati buduće trendove a to će proizvesti devastirajuće psihološke efekte. Već ovim popisom ćemo dobiti starosnu strukturu svakog od 3 naroda. Sljedećim popisom (vjerovatno 2023-će) dobićemo i jasniju predstavu migracionih kretanja. Hrvati su ko beton u trokutu Posušje-Mostar-Čapljina i tu im nema zime. Ali je mrka kapa u ostatku BiH.Hafis wrote:U ovakvoj političkoj konstrukciji, brojčana nadmoć i ne mora biti odlučujuća, poglavito ako nije ravnomjerno raspoređena.
U RS-u se rodi 4.500 manje nego što umre godišnje. Ove godine ta cifra vjerovatno ide na 5.000. Iz rezultata popisa u Srbiji znamo da cca 2.500 Srba godišnje ode iz RS-a u Srbiju. Ne znamo koliko ode u ostale zemlje ali realno je predpostaviti bar 2.000. Znači imamo cca 10.000 Srba manje u BiH svake godine (prirodni priraštaj+migracije). To je 100.000 od popisa do popisa a taj će broj progresivno rasti jer se smanjuje baza potencijalnih majki i biće sve manje djece. Realno je očekivati da za 30-40 godina RS ima duplo manje stanovnika.
Tu se više ne radi o brojčanoj nadmoći već o psihološkom efektu koji će dovesti do toga da Srbima u BiH više neće imati smisla dalja borba/kurchenje. Koji će ti kurac teritorija ako nemaš stanovništvo to jest ako pouzdano znaš da nestaješ.
Kakvom dogovoru? U Neumu živi nekoliko hiljada Hrvata pa ti opet tvrdiš da tu nema kompromisa. O čemu onda pričamo? Ako je Hrvatima problem da Bošnjačka jedinica ima izlaz na more onda se radi o malo zajebanijim igrama i nije uopšte paranoično vjerovati da neko želi nestanak Bošnjaka kao političkog faktora. Ja sam uvijek za dogovor i relaksaciju odnosa ali što se tiče Hrvata minimum dobre volje koju Hrvati moraju pokazati je da Bošnjacima ostane Neum to jest da Neum ostane u izbornoj jedinicu u kojoj su Bošnjaci većina (kao što je i sada). Samo takvom ponudom ćete pokazati da nam niste neprijatelji i onda se možemo oko svega dogovaratiHafis wrote:Treba odustati od prikrivenih snova o nekakvoj političkoj dominaciji nad drugima u nekoj nejasnoj budućnosti i okrenuti se iskrenom dijalogu i dogovoru, tako da nam svima bude bolje - ako ne nama, onda barem našoj djeci koja budu imala tu nesreću da odaberu ovu našu poharanu dolinu suza kao mjesto za svoj život.
-
Pokajnik
#124 Re: Kako spasiti Balkan?
Danguba wrote:Niti je BiH Jugoslavija niti mi imamo smrada kakav je bio doticni.Pokajnik wrote:Šta je Dobrica Ćosić tražio za Srbe u Jugoslaviji što ne traže Bošnjaci u današnjoj BiH ?astala_vistala wrote:Vrlo jednostavno,neka se Srbi odreknu ideje Dobrice Cosica,koji je od njih napravio sinonim za zlo i koji je srpski narod unazadio stoljece,a ovim nasim objasniti da nikako ne mogu biti veci srbi od onih iz Beograda iako se trude da to budu,jedini koji se trudi da uradi nesto po tome pitanju je Ceda Jovanovic al ako ne mozes preci ni cenzus prica ne dopire do ljudi..
"Neka me obese ako je Ćosić šovinista"
Hrvatski pisac Igor Mandić u intervjuu za "Jutarnji list" istakao da se ni u jednoj rečenici Dobrice Ćosića ne može pronaći govor mržnje i šovinizam.
-
Pokajnik
#125 Re: Kako spasiti Balkan?
O čemu ti pričaš,Bošnjaka stalno nastanjenih u manjem bh entitetu ima vjerovatno manje od 50 000 i to rasutih od Prijedora do Drine,sa još negitivnijim prirodnim priraštajem od srpskog stanovništva.Dejtonske će granice nadživjeti i Dejton a vjerovatno i BiH.lopater3 wrote:Demografsko kretanje je danas od manjeg znacaja. Mnogo bitniji je odnos snaga sto se tice vecih sila koje teebe podrzavaju i onih koje podrzavaju secesionizam. Palestinci su mnogo jaci sto se tice demografije ali ih vece sile ne podrzavaju i zato nemaju drzavu.Mister Yes wrote: Bošnjački političari pak nemaju tu potrebu jer je Bošnjaka sve više u BiH (u procentu). Zato Bošnjački političari vode potpuno suprotnu politiku od one koju je vodio Dobrica Čosić.
Bosnjaci imaju tu srecu da ih vece sile podrzavaju a jos imaju i demografsku nadmoc plus sto je protivnik vjekovni saveznik sa neprijateljom nr1: Rusijom.
Nikakav podjela ne dolazi u obzir. Istocna Bosna i izlaz na Neum je premalo. Sta je sa Livnom. Duvnom, Dobojom, Derventom, Priejdorom, Kozarcem?