IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
darius_maximus

#101 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Ljakan wrote:E vidis ja da se pitam u bosnu nebi vise nikog pustio da klepa pare od jadnog naroda koji nema za kifle,ko uso doso dobro i jest ko nije nek ostane đe bio....
Dobar, dobar, bas me nasmija... :D
Klepala bi kao IKEA pare od nas napacenih dobricina jer otimaju iz ruku i ne cekaju da udjes u radnju im i kupis nesto, a to sto ovi nasi hadalji na izborne kampanje potrosise vise nego sto bi trebalo para da se obnove sve kuce nastradale od poplava, sto se racuni po Maldivima pune od svakodnevnih talova koji idu na stetu svakom gradjanjinu ove drzave, to ti je ok.
Bitno je da ovi "svana" ne ulaze, neka nama ovih domacih, oni me bas paze i brinu se za "jadni narod" koji ih svake 2/4 godine bira da im "stiti nacionalne interese"... :lol:

Da je nama dolazak IKEA-e najveci problem ovo bi bio raj, zato se slobodno opusti i mirno spavaj, nece oni ovdje ni dolaziti u skorije vrijeme. Penzionerima je ja mislim također laknulo...
paladinka

#102 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by paladinka »

Ljakan wrote:
darius_maximus wrote: Iskreno, nista sto si ti napisao nema veze s IKEA-om vec sa temom Izbori 2014, zato mi nisi jasan.
Kolika su primanja penzionera, ima li ko hljeba za jesti, kolika je potrosacka korpa i da li su svjetla na SCC-u jaka se treba rascistiti na opstinskom/kantonalnom/federalnom nivou...
Vidis u toj ikei nece uzmat penzioner nego onaj sto se nakro od jadnog naroda a narod ce samo parit oci...
Nece, ti sto su se nakrali para, oni kupuju dizajn namjestaj koji 10 puta skuplji nego ikea.
supercali

#103 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

uglavnomja wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Još kad naši divlji gospodarstvenici počnu sa šupljim pričama poput ove, hladno bih ih poubijao. U svim zapadnim zemljama u McDonaldsu radi 1. najveći ološ, 2. ljudi koji nemaju apsolutno ništa drugo, a socijalna služba ih je natjerala da prihvate posao. Na Zapadu barem ne mogu pričati ove ublehe o zahtjevnim poslodavcima i ostalim govnima.

Isto tako će vam biti i sa Ikeom. Radnici će imati minimalne ili možda plate od 500 KM. Serem se svima u usta koji "otvaraju radna mjesta" u trgovini, gdje su plate po 300-400 KM, poput ovih silnih tržnih centara koji nam ničemu ne služe osim da u njima pijemo kafe. Bljak.

Nije mi jasno kako ljudi ne shvataju da se Bosna ne može boriti sa stranim lancima, desiće se apsolutno isto sranje što se desilo i sa granapima, malim privatnim samoposlugama, pa i većim domaćim lancima, jer je Konzum poklopio bukvalno sve.

Sve velike multinacionalne kompanije opstaju na jeftinoj radnoj snazi. Onaj ko kupi H&M majicu za 5€ treba znati da je tu istu majicu proizvelo neke dijete u Bangladešu za dolar dnevno. Ikea jeste manje zlo od toga, ali će sjebati sve naše fabrike namještaja.
kakve veze ima mcd sa ikeom? americki lanac brze nezdrave hrane koji u svim zemljama zaposljava nk radnike na minimalcu.

i svedski gigant u proizvodnji namjestaja. planetarni brend, pristojan kvalitet za pristojne cijene, vrhunski dizajn, funkcionalnost i sve na jednom mjestu.
i u ikei se ne radi za minimalac i po "kazni".
pa ne dolazi nam ni ferari da se razumijemo
a raja toliko svrsava na ikeu kao na mcd svojevremeno

meni je to fascinantno
kao da 90% raje nije bilo dalje od makarske rivijere
Ljakan

#104 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

darius_maximus wrote:
Ljakan wrote:E vidis ja da se pitam u bosnu nebi vise nikog pustio da klepa pare od jadnog naroda koji nema za kifle,ko uso doso dobro i jest ko nije nek ostane đe bio....
Klepala bi kao IKEA pare od nas napacenih dobricina jer otimaju iz ruku i ne cekaju da udjes u radnju im i kupis nesto, a to sto ovi nasi hadalji na izborne kampanje potrosise vise nego sto bi trebalo para da se obnove sve kuce nastradale od poplava, sto se racuni po Maldivima pune od svakodnevnih talova koji idu na stetu svakom gradjanjinu ove drzave, to ti je ok.
Bitno je da ovi "svana" ne ulaze, neka nama ovih domacih, oni me bas paze i brinu se za "jadni narod" koji ih svake 2/4 godine bira da im "stiti nacionalne interese"... :lol:

Da je nama dolazak IKEA-e najveci problem ovo bi bio raj, zato se slobodno opusti i mirno spavaj, nece oni ovdje ni dolaziti u skorije vrijeme. Penzionerima je ja mislim također laknulo...
Bice problem polako kad u bosni budes moro placat vazduh strancu....
Ljakan

#105 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

paladinka wrote:
Ljakan wrote:
darius_maximus wrote: Iskreno, nista sto si ti napisao nema veze s IKEA-om vec sa temom Izbori 2014, zato mi nisi jasan.
Kolika su primanja penzionera, ima li ko hljeba za jesti, kolika je potrosacka korpa i da li su svjetla na SCC-u jaka se treba rascistiti na opstinskom/kantonalnom/federalnom nivou...
Vidis u toj ikei nece uzmat penzioner nego onaj sto se nakro od jadnog naroda a narod ce samo parit oci...
Nece, ti sto su se nakrali para, oni kupuju dizajn namjestaj koji 10 puta skuplji nego ikea.
Ma oni takve i dovode pa ne dovodim ih ja i ne dolaze zbog mene.....
Na kraju cemo bit gosti u svom gradu....
darius_maximus

#106 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Ljakan wrote:
Ja koliko znam, ovaj jedan kolega s posla bi htio uzeti jedan ormar kod njih a i zena mi je vidjela finu presvlaku za posteljinu... :D
Zeza ih samo sto nisu u drzavnim firmama pa ne bi uzimali tamo nego moraju pogledat u Udobnosti.
Ljakan

#107 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

Nek odu u hrvatsku....
Keiko

#108 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Keiko »

insomnia78 wrote:
Keiko wrote:
supercali wrote:a eto ako ikea dodje odmah ce sve procvjetati?

pa sjecate li se price oko mcdonaldsa
gdje se mcd otvori tu trajni mir
to radna mjesta ma to cvjeta ekonomija
ako ima jos uvijek tema dobro bi bilo prelistati
a kad je dosao 3 dana bio zanimljiv siroj publici a ostatak vremena dolaze samo oni koji zele biti vidjeni
Gdje ja zivim, Imea je platila milijune Eura za prosirenje auto-puta i izgradnju nove petlje u neposrednoj blizini njihovog prodajnog objekta. To je bio uslov za dobijanje izvanredne gradjevinske dozvole jer zakon nije dozvoljavao izgradnju prodajnih objekata povrsine koja je njima trebala. Jos jedan od uslova je bio da se za sve gradjevinske radove angazuju iskljucivo domace firme i dobavljaci. Da nikad nisu otvorili vrata, u domacu ekonomiju su ulozili desetine milijuna Eura sto nije mala stvar, samo treba imat' drzavu i vlast koja radi za drzavu i gradjane a ne za sebe. :wink:
Sve je to lijepo al ne mozes porediti potencijalnu zaradu i trziste u Irskoj i BiH

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Pa ne znam bas, ovdje u Ikei ljudi kupuju namjestaj za djecije sobe jer djeca iz njega izrastu za par godina, kuce i stanove koji se iznajmljuju studentima i sirotinja. Nevjerovatno je koliki su ljudi snobovi jer je kupovna moc poprilicna a izbor jos veci.

Medjutim, poenta monih postova je nesto sasvim drugo. Koliko mi je poznato, izbori su za dan-dva, razmislite, glasajte! (ne ti @insomnia, ti si skoro isti k'o i ja :-D )
paladinka

#109 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by paladinka »

Pa u ikei bi se i par ljudi zaposlilo. E sad, i domace firme ne daju neke super plate. A vala i fino je kad se ima izbor, pa kome volja u udobnost a kome volja u ikeu.
Last edited by paladinka on 04/10/2014 00:08, edited 1 time in total.
darius_maximus

#110 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Ljakan wrote:
darius_maximus wrote:

Bice problem polako kad u bosni budes moro placat vazduh strancu....
Pa naplacuj ga ti ako imas kakvu pametnu ideju.
Evo, posto nema IKEA-e jos dogledno vrijeme u BiH pokreni neki salon namjestaja (ali da su jeftine stvari da i penzioneri mogu kupovati kod tebe) pa se polako prosiri po BiH, pa po Balkanu...
Ljakan

#111 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

paladinka wrote:I ostavljaju pare hrvatima.
Ha ja svakako idu tamo na more kad im mogu pare za ljetovanje ostavljat a pricat protiv neuma nek idu i namjestaj uzmat.... :mrgreen:
uglavnomja

#112 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

da se vratimo na temu, ne vidjoh da je iko ovo stavio

http://www.ikea.com/hr/hr/

slike su tu, cijene su tu, ... kvalitet je sasvim ok, nije sa 100 godisnjom garancijom, ali za puno finih godina jeste.
darius_maximus

#113 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Ljakan wrote:Nek odu u hrvatsku....
Vidjet cemo, prosli mjesec sam bio dan na Borackom pa dok se skucka para opet.
Gray

#114 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

Radio Sarajevo wrote:
uglavnomja wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Još kad naši divlji gospodarstvenici počnu sa šupljim pričama poput ove, hladno bih ih poubijao. U svim zapadnim zemljama u McDonaldsu radi 1. najveći ološ, 2. ljudi koji nemaju apsolutno ništa drugo, a socijalna služba ih je natjerala da prihvate posao. Na Zapadu barem ne mogu pričati ove ublehe o zahtjevnim poslodavcima i ostalim govnima.

Isto tako će vam biti i sa Ikeom. Radnici će imati minimalne ili možda plate od 500 KM. Serem se svima u usta koji "otvaraju radna mjesta" u trgovini, gdje su plate po 300-400 KM, poput ovih silnih tržnih centara koji nam ničemu ne služe osim da u njima pijemo kafe. Bljak.

Nije mi jasno kako ljudi ne shvataju da se Bosna ne može boriti sa stranim lancima, desiće se apsolutno isto sranje što se desilo i sa granapima, malim privatnim samoposlugama, pa i većim domaćim lancima, jer je Konzum poklopio bukvalno sve.

Sve velike multinacionalne kompanije opstaju na jeftinoj radnoj snazi. Onaj ko kupi H&M majicu za 5€ treba znati da je tu istu majicu proizvelo neke dijete u Bangladešu za dolar dnevno. Ikea jeste manje zlo od toga, ali će sjebati sve naše fabrike namještaja.
kakve veze ima mcd sa ikeom? americki lanac brze nezdrave hrane koji u svim zemljama zaposljava nk radnike na minimalcu.

i svedski gigant u proizvodnji namjestaja. planetarni brend, pristojan kvalitet za pristojne cijene, vrhunski dizajn, funkcionalnost i sve na jednom mjestu.
i u ikei se ne radi za minimalac i po "kazni".
Vidiš, i McDonald's za sebe kaže da su gigant. Živim takođe na zapadu, i ovdje gdje živim, prodavači imaju platu od 1600€, a to je skoro pa minimalac. Kod nas će to biti neto 450 KM, što je takođe skoro pa minimalac. Niko neće imati hiljadu i više, osim možda ljudi koji rade u kancelarijama.

A šta ti misliš za koliko rade prodavači, konobari, i sl. kod domaćih privatnika? Za 2000 maraka?
uglavnomja

#115 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

darius_maximus wrote:
Evo, posto nema IKEA-e jos dogledno vrijeme u BiH pokreni neki salon namjestaja (ali da su jeftine stvari da i penzioneri mogu kupovati kod tebe) pa se polako prosiri po BiH, pa po Balkanu...

namjestaj je samo jedan dio ikeine ponude.

sve, ali bukvalno sve sto treba za kucu mozes naci u ikei. trebaju samo zidovi, vrata, prozori i grijenje. ostalo je na jednom mjestu. ukljucujuci bijelu tehniku.
Radio Sarajevo

#116 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

A šta ti misliš za koliko rade prodavači, konobari, i sl. kod domaćih privatnika? Za 2000 maraka?
Rade za isto, ali taj novac ostaje u BiH, ne ide u Švedsku, a to je velika razlika. I taj koji drži kafić možda jeste tajkun, ali će potrošiti pare opet najvećim dijelom u BiH.
Gray

#117 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

Radio Sarajevo wrote:
Rade za isto, ali taj novac ostaje u BiH, ne ide u Švedsku, a to je velika razlika. I taj koji drži kafić možda jeste tajkun, ali će potrošiti pare opet najvećim dijelom u BiH.

Potrošit će u bih dio sigurno ali, pri tome neće platiti poreze, doprinose, itd, dok stranci u pravilu sve to plaćaju. Ovi prvi sigurno oštete državu za više nego što stranci izvezu para.
Keiko

#118 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Keiko »

Globalizacija anyone???? Nemoguce ju je izbjec', niti je moguce birat' samo ono sto kome odgovara. Cuj ne odgovara mi strana banka ali bih radije Nutellu od tamo nekog domaceg hajroliza, odgovara mi Samsung, iPhone i Golf ali mi ne odgovara da Koreanac, Amerikanac ili Nijemac zgrce lovu na meni????

Cinjenica je da cete u skoroj buducnosti sve placati strancima, ukljucujuci boravak u vlastitom gradu jer je to jednostavno tako. I to ne samo u malim i siromasnim drzavama.
darius_maximus

#119 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

uglavnomja wrote:
darius_maximus wrote:

namjestaj je samo jedan dio ikeine ponude.

sve, ali bukvalno sve sto treba za kucu mozes naci u ikei. trebaju samo zidovi, vrata, prozori i grijenje. ostalo je na jednom mjestu. ukljucujuci bijelu tehniku.
Mislim da si replicirao pogrešnoj osobi... :D
Meni IKEA (niti bilo koje drugo preduzeće) ne smeta.

Da imaju finih stvari, imaju.
Barem bi ovi naši imali šta kopirati pa da malo dizajn uznapreduje od auto pijace.

Ono što cijenim stvarno kod IKEA-e je što ne prodaju muda pod bubrege.
Dobiješ simpatičan i šaren namještaj koji se brzo sklopi i koji traje koliko si ga platio.
Imaš i milion nekakvih dodataka i stvarčica za kuću, ako ti šta treba, pa ko hoće nek' izvoli.
Radio Sarajevo

#120 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

Gray wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Potrošit će u bih dio sigurno ali, pri tome neće platiti poreze, doprinose, itd, dok stranci u pravilu sve to plaćaju. Ovi prvi sigurno oštete državu za više nego što stranci izvezu para.
Platiće poreze kroz PDV barem, to ne može niko izbjeći, pogotovo pri trošenju novca, i opet će se lova vrtiti u našoj zemlji.
Ljakan

#121 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

Malo je cudno da se tolika lova vrti u nasoj zemlji a kad dodje vrijeme za podjelit pare para nejma :lol:

U svoje đepove mecu.
darius_maximus

#122 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Radio Sarajevo wrote: Platiće poreze kroz PDV barem, to ne može niko izbjeći, pogotovo pri trošenju novca, i opet će se lova vrtiti u našoj zemlji.
Ti si svjestan da ti ljudi koje ti opisujes vise ostave para vani nego u BiH?
Radio sam koju godinu kod takve osobe i nema gdje se nije bilo, od Maldiva do Amerike.
To sto ovdje potrose u fensi kaficu neciju mjesecnu zaradu na provod ne znaci da vracaju drzavi ono sto su pokrali od nje.
Ne mogu da vjerujem koji model je postao "samoodrziv".
Neka nas klepa, on kod nas trosi pare.
Ovi sto placaju barem socijalno i zdravstveno radnicima neka odj... u skokovima jer im je sjediste u Stockholmu... :lol:
supercali

#123 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

Radio Sarajevo wrote: Platiće poreze kroz PDV barem, to ne može niko izbjeći, pogotovo pri trošenju novca, i opet će se lova vrtiti u našoj zemlji.
ma platit ce malo sutra
idi u cheers pa naruci bilo koje pice i vidi sta ce ti donijeti kao "racun"
ne pise racun nego narudzba
uglavnomja

#124 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

darius_maximus wrote: Mislim da si replicirao pogrešnoj osobi... :D
.

dobro mislis :oops:
darius_maximus wrote: Ovi sto placaju barem socijalno i zdravstveno radnicima neka odj... u skokovima jer im je sjediste u Stockholmu... :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:

i redovnu platu.
BJB

#125 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by BJB »

Ne znam sto bi nekome smetala IKEA. Ko hoce skuplje, bujrum nek kupuje skuplje.
Licno bih voljela da dodju zato sto imaju hrpu funkcionalnih stvari koje je naprosto nemoguce naci kod nas jeftino.
Recimo police za knjige, daybeds, stvari za kupatilo, kuhinju, dnevni..
IKEA je super za ljude koji ne kupuju namjestaj pa da traje i sljedecoj generaciji, za studente, mlade parove..
Image
Evo recimo kakav sam odgovor dobila od jedne firme bas vezano za ovu policu.
Polica ako bih se radila od iverala klasic koštala bi oko 90-100 KM , iveral v. sjaj 130 KM , akril 180-200 KM , MDF (medjapan) lakiran 260-290 KM.
A u IKEI ova polica kosta 125 KM.
Post Reply