Ne,nego mi je obrazovanje "reklo".Naravno da je bitno.Uostalom idi guglaj pojam asimilacije naroda,bilo čitavih ili bilo manjina.Pa se i dalje čudi kada sretneš nekoga tko se preziva Varga,a on ti kaže da je Hrvat,a ti znaš da je to mađarsko prezime.hfc wrote: To ti rekao Dobrica Cosic? Svejedno, nije bitno sta je Tesla mislio o tome, danas se Madjari koji su rodjeni na Balkanu trpaju pod Hrvate ili ne znam Vlasi, Crnogorci i Makedonci pod "Srbe" itd? Tesla je bio austrougarski Vlah i on sa Srbima nema nista. Brat ortodoksni.
Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
-
Fact
#101 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
-
Umalo popisivac
#102 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Nije bas srce balkanizacije. Vjerovatno nisi nikad ni bio tamo. Al to sto i ima doslo je s ljudima. Kao sto su tu "balkanizaciju" donijeli i u Bec.hfc wrote:Pa nije Zagreb bio pod osmanlijama, pa je srce balkanizacije i skoro kao i Beograd. Osim toga, predosmansko doba, Balkan je bio zaostaliji za zapadnom Europom nego je to i danas. Prema tome, kako mozes kriviti Osmanlije za nesto sto i nije postojalo? Osmanlije kad su ujahale recimo u Bosnu, kakvo je stanje bilo? Rimokatolicka crkva preuzela Bosnu i cerecila "pagane" gdje god je stigla. Bio je fakticki gradjanski rat, zato su i uletjeli u Bosnu, cekajuci 80 godina na granicama Bosne.ma jok wrote:
Ako su bili tako napredni, sta su ostavili iza sebe? Džamije, mostove i groblja. Jel to civilizacija? Evropa je u tom periodu procvjetala, najljepše građevine su i dan danas iz tog perioda. Književnost i umjetnost da ne spominjem.
Nisu komšije krive što ti i dan danas boluješ od stokholmskog sindroma.
Jos je Bosna i bila civilizirana i napredna u odnosu kakva je bila tad Srbija, jos je Bosna bila i jaka kako je tad Hrvatska bila slaba u svakom pogledu. Srbija nije ni postojala, kao ni Hrvatska. Prema tome, kako su Osmanlije mogle unistiti nesto sto nikad i nije postojalo?
- Stjui
#103 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
ma pita je cool,hodža je cool,osmanlije su cool,brabonjci nisu cool.Cherry-Cherry wrote: To ti pričao seoski hodža, dok si sjedio na podu i ćopao pitu, što je najveći domet osmanske civilizacije?
- animals
#104 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Uzmes auto i sjednes od Austrijske granice, pa predjes Sloveniju, pa Hrvatsku i onda dolazi katastrofa od drzave..
nesto na razini Africki drzava..ko ne vidi to nema ociju...na svakom koraku i u svakom pogledu..od smeca, pa do oronuli
kuca, razvaljeni cesta, neuredjene prirode..jednom rijecju, ogledalo kulture, danasnji njeni stanovnika..
ko daje taj los glas, ocijenite sami..
nesto na razini Africki drzava..ko ne vidi to nema ociju...na svakom koraku i u svakom pogledu..od smeca, pa do oronuli
kuca, razvaljeni cesta, neuredjene prirode..jednom rijecju, ogledalo kulture, danasnji njeni stanovnika..
-
Itakoto
#105 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Cuce ne cuce ali im opet glas vrijedi k'o vasa 2. Ili cak 3!? Kako ste samo nisko (s)pali.Hafis wrote:Ne znam kako vi gore, ali ovdje stvarno nisu. I dalje čuće, a godine prolazeLBVIEW wrote:I opet vas ti "sto cuce" majoriziraju, o vrli potomce svercera duhana u bilim dokoljenkama?Hafis wrote:[
I čućanje![]()
ja mislim kad bi se taj sport uvrstio na Olimpijadu, mi bismo tu bili k'o Rumunke na gredi - zlato svaki put k'o niz ulicu.
-
Fact
#106 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Da,ali mi jedini imamo ekskluzivu da možemo putovati u budućnost.Pređeš u HR iz BiH,eto te 30 godina u budućnosti,onda uđeš u Sloveniju,još deset,a onda u AU i još minimum 40 godina.Nakon toga možeš natrag u prošlost.animals wrote:Uzmes auto i sjednes od Austrijske granice, pa predjes Sloveniju, pa Hrvatsku i onda dolazi katastrofa od drzave..
-
Umalo popisivac
#107 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Jasta su.
Sta su to izgradili? Sta su ucinili? Vise je AU ucinila za vrijeme svoje kratke vladavine nego Turci kroz 500 godina.
Ovo za "crkve" je smijesno.
Zapravo je nedoreceno, ni sam ne znas sta, al eto Crkve su krive! 
Sta su to izgradili? Sta su ucinili? Vise je AU ucinila za vrijeme svoje kratke vladavine nego Turci kroz 500 godina.
Ovo za "crkve" je smijesno.
- Hajvan
-
Umalo popisivac
#109 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Odes u Maocu i eto te 1200 godina u buducnosti i prosperitetu.Fact wrote:Da,ali mi jedini imamo ekskluzivu da možemo putovati u budućnost.Pređeš u HR iz BiH,eto te 30 godina u budućnosti,onda uđeš u Sloveniju,još deset,a onda u AU i još minimum 40 godina.Nakon toga možeš natrag u prošlost.animals wrote:Uzmes auto i sjednes od Austrijske granice, pa predjes Sloveniju, pa Hrvatsku i onda dolazi katastrofa od drzave..
Last edited by Umalo popisivac on 25/08/2014 13:22, edited 1 time in total.
-
Umalo popisivac
#110 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Odes u Maocu gdje nema tih zlih krscana i eto te 1200 godina u buducnosti i prosperitetu.hfc wrote:Osmanlije kad su porobljavali Europu, su bili napredniji od te iste Europe, nego su Ameri napredniji danas vojno od ostatka svijeta. Ti poredis Osmanlije sa danasnjim stanjem. Ne tad u Europi nijedna druga vjera nijedan drugi pripadnik neke druge vjere do hriscanske i krscanske nije mogao ostati ziv par dana ako im je dopao saka, tj. maceva, da ne govorim da nisu imali kanalizacija nego da su izmete istresali na ulice po kojima su hodali, zato im je kuga i druge opake bolesti harali po gradovima. Stotine hiljada zena je spaljeno na lomacama pod izgovorom da su vjestice itd.Umalo popisivac wrote:
Nazadni, ja sta su vec nazadni bili. Nisu oni nikoga samarali vec su iskoristili unutarnje suropske sukobe i uzeli to sto su uzeli, a to je daleko od "samaranja europe". Umalo je bila i rekonkvista al je spletom okolnosti izostala (zbog smrti Pape). Al sve je to ne bitno, vidim da se ovo pretvara "kako su nasi isamarali krscane". Oni su kako sam napisao bili osvajaci, kultura, znanost i sve ostalo im nije bilo bas na listi prioriteta. Zato i jesu propali, kad je nestalo ratnog plijena propali su i oni.
Taj pojam "balkan" se upravo poklapa sa prostorima koji su bili pod turskom cizmom.
A to sto su osmanlije vladale "junacima" 500 godina, to nam kaze da su "junaci" bili "zestoki" i da su se "borili" protiv toga? Kad uzmes cjelokupnu historiju, ispade da se jedino Husein kapetan Gradascevic na podrucju SFRJ bunio u 500 godina sto je vrijedno spomena. Sve ostalo je bilo da nije bilo junaka.
Medjutim to ne mijenja cinjenicu da je Balkan zaostao, barbarski i brutalan i da je bio takav u svakom pogledu i prije, a i poslije Osmanlija.
Vec oko 150 godina Osmanlije ne vladaju Balkanom, pa je stvar ista, brutalna, barbarska, necivilizacijska i ukratko receno grozna. Sto znaci razloge moramo traziti u necemu drugom.
Ja mislim da su glavni krivci za to crkve u hriscana i kriscana i da je to zapravo glavni problem i da to daje reputaciju Balkanu kakvog ima i ako kad se danas na zapadu kaze "balkanizacija", tad se misli na Srbe i Hrvate vecinom i brutalna sranja koja oni rade vec vise od 100 godina, a djelomicno i na ostale i to da samo da se stvori nekakva ravnoteza.
- LBVIEW
#111 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Vidi se po kmecanju k'o je heban, pa ja.Hafis wrote:Ne znam kako vi gore, ali ovdje stvarno nisu. I dalje čuće, a godine prolazeLBVIEW wrote:I opet vas ti "sto cuce" majoriziraju, o vrli potomce svercera duhana u bilim dokoljenkama?Hafis wrote:[
I čućanje![]()
ja mislim kad bi se taj sport uvrstio na Olimpijadu, mi bismo tu bili k'o Rumunke na gredi - zlato svaki put k'o niz ulicu.
A sto se tice potcjenivanja cijelog jednog naroda, samo naprijed,svijetla je buducnost pred vama,
samo zna se to obiti o glavu, bit ce kako neki nista naucili nisu iz bliske proslost, i tada je bilo "'ta
ce balije protiv intelektualno,gospodarstveno superiornog pucanstva", pa spade"knjiga na dva slova".
-
Umalo popisivac
#112 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Nije mi jasno sto nama implicirate taj naziv "balije"? Pa taj su vam naziv dali vasi najmiliji sto su donijeli svjetlo i napredak.
-
Hafis
#113 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Nikako da se odredi konkretno na koje ''crkve'' lik misli.Umalo popisivac wrote:Jasta su.
Ovo za "crkve" je smijesno.Zapravo je nedoreceno, ni sam ne znas sta, al eto Crkve su krive!
Da mu malo pomognemo kod izbora kršćanskih crkava koje postoje na Balkanu:
Katolička crkva, Srpska pravoslavna crkva, Bugarska pravoslavna crkva, Makedonska pravoslavna crkva, Crnogorska pravoslavna crkva (da ne nabrajamo Grčku, Albansku i dr.)
Idemo dalje:
Evangelička crkva, Protestantska reformirana kršćanska crkva, Reformirana kalvinska kršćanska crkva, Evangelička crkva Valdeze, Savez baptističkih crkava, Kristove crkve, Crkva radosne vijesti, Evangelička metodistička crkva, Crkva Božja, Evanđeoska pentekostna crkva, Kristova duhovna crkva “malokrštenih”, Savez Kristovih pentekostnih crkava, Međunarodna ujedinjena pentekostna crkva, Crkva cjelovitog evanđelja, Kršćanska proročka crkva i Savez crkava “Riječ Života”, Crkva Isusa Krista Svetaca posljednjih dana (mormoni), Crkva Kristovih učenika, Evanđeoski kršćani, Hrvatska starokatolička crkva, Jehovini svjedoci, Kršćanska adventistička crkva, Reformni pokret adventista sedmog dana, Neovisna baptistička crkva “Stablo života”, Novoapostolska crkva, Slobodna katolička crkva, Univerzalni život..... i još mnogo mnogo crkvi koje svjedoče Isusov nauk.
I on meni ''crkva''
- aCme
- Stjui
#115 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
nek me zovu kako hoće,samo nek su me brabonjaka riješili.Umalo popisivac wrote: Pa taj su vam naziv dali vasi najmiliji sto su donijeli svjetlo i napredak.
Last edited by Stjui on 25/08/2014 13:45, edited 1 time in total.
-
Umalo popisivac
#116 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Ma sve uredu. Samo u jednu ruku zapeo i brani Turke a u drugu imputira Hrvatima za naziv "balija". A cisti turcizam.Stjui wrote:nek me zovu kako hoče,samo nek su me brabonjaka riješili.Umalo popisivac wrote: Pa taj su vam naziv dali vasi najmiliji sto su donijeli svjetlo i napredak.
-
Hafis
#117 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Hoče, hočeStjui wrote:nek me zovu kako hoče,samo nek su me brabonjaka riješili.Umalo popisivac wrote: Pa taj su vam naziv dali vasi najmiliji sto su donijeli svjetlo i napredak.
- Cherry-Cherry
#118 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Pa sad... većina ljudi se kupa jednom sedmično, nedeljom. Uđeš u tramvaj i umreš.Stjui wrote:nek me zovu kako hoče,samo nek su me brabonjaka riješili.Umalo popisivac wrote: Pa taj su vam naziv dali vasi najmiliji sto su donijeli svjetlo i napredak.
- Stjui
#119 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
ma nije uredu.Umalo popisivac wrote:
Ma sve uredu. Samo u jednu ruku zapeo i brani Turke a u drugu imputira Hrvatima za naziv "balija". A cisti turcizam.

...i nigdje gospodin lbview ne tvrdi da ste nam vi nadili taj nadimak,samo da ste ga koristili.
- Cherry-Cherry
#120 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Odlično im polazi za rukom. Ne stavljaj ih u istu vreću sa nama.hfc wrote:
Razvoj balkanskih drzava jeste razlicit, medjutim kad prodjes Karavanke vidis veliku razliku koju ne mozes vidjeti zapadno od Karavanki. Ono kako su drzave zapadno od Karavanki jednoznacne, tako su i drzave istocno od Karavanki jednoznacne na divljacki nacin. Ja znam da se Slovenci i Hrvati trude, medjutim slabo im to polazi za rukom.
-
crn,visok
#121 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
A šta ti znaš ko sam ja i kakvi su "takvi kao ja"? Nisam s tobom imao prilike ulaziti u raspravu, pa logično ni da ne znaš moje stavove inače.Fact wrote: Ili to ili da ti i takvi kao ti pređete na kršćanstvo, jer onda bi Balkan bio u redu ili barem bolji.
Ili da se spametujete i jedni i drugi i da prestanete vjerovati u bajke,što bi bila najboljša opcija i i jedina koja je realna u doglednoj budućnosti.
ja se samo iščuđujem Hafisu, koji je inače veliki Hrvat, a sad tvrdi da je nedostatak islamizacije uzrokovao nazadak.
Standardna priča bi bila: tjerali narod da se poturči, nabijali na kolac, vi ste izdajice roda i naroda itd. itd. itd.
Međutim, kad veliki borac za hrvatsku stvar zamjera Osmanlijama što mu NISU pretke na islam preveli, makar na silu, to je stvarno zanimljiv momenat. Zato tebe molim da malo bolje pročitaš cijelu diskusiju umjesto da mene napadaš, a Hafisa još jednom molim da objasni svoje vrlo zanimljive teze.
- Stjui
#122 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
ispravljenoHafis wrote: Hoče, hoče
-
Umalo popisivac
#123 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Uredu da nije uredu.Stjui wrote:ma nije uredu.Umalo popisivac wrote:
Ma sve uredu. Samo u jednu ruku zapeo i brani Turke a u drugu imputira Hrvatima za naziv "balija". A cisti turcizam.
...i nigdje gospodin lbview ne tvrdi da ste nam vi nadili taj nadimak,samo da ste ga koristili.
U jednu ruku braniti Turke a u drugu spocitavati nekom drugome naziv "balija" je moronski. Koristio to poslije neko ili ne. Samo nek se zna odakle taj naziv. Osobito na temi s ovim nazivom. A balija u biti znaci pogrdan naziv za muslimana na ovim prostorima u smislu prljav, neradnik i opcenito sve najgore osobine.
- Stjui
#124 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
znam i ja ,zato i jesam zahvalan braći turcima.Umalo popisivac wrote: Uredu da nije uredu.Kako god ti kazes. Ja znam kakvo je stanje na terenu i kako ko stoji s brabonjcima. Al na stranu to.

- LBVIEW
#125 Re: Da li su Srbi i Hrvati dali Balkanu los glas?
Na stranu generaliziranje, jer ti sve i da si htjela nisi mogla "nosom" priviriti u sve ijedan autobus u gradovima koje nabrajas gore(na zapadu btw. nema sta nemaCherry-Cherry wrote:Pa sad... većina ljudi se kupa jednom sedmično, nedeljom. Uđeš u tramvaj i umreš.Stjui wrote:nek me zovu kako hoče,samo nek su me brabonjaka riješili.Umalo popisivac wrote: Pa taj su vam naziv dali vasi najmiliji sto su donijeli svjetlo i napredak.Tako je u Sarajevu, ali nije tako u Beču, Zagrebu, Beogradu... Nije ni u Sarajevu bilo tako prije 20 godina...