Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#101 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

A kako se zvalo ono iza poste na malti?
GaRGa

#102 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by GaRGa »

uglavnomja wrote:A kako se zvalo ono iza poste na malti?

picerija ona ? meni nesto krokodil u glavi da se nije zvala krokodil ili la costa mozda ? :D sjecam se pic majstora kasnije je radio u Kangaroo u Stosmajerovoj
GaRGa

#103 Re: AW: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by GaRGa »

supercali wrote:
GaRGa wrote:
exliberal-ex wrote:
cek malo senator na pofalicima sto je drzao onaj drot, bila ona plavusa konobarica I ona druga sto je bila ko na televizij ja je bario neuspjesno....cijeli komsiluk u mraku samo senator radi :)...mi zaglavimo do iza 11 dodje murija ko policijski...jah pitaj gazdu jel...
sjecam se vracanja kuci i pisanja na sred ulice bratstva I jedinstva...evo ti druze tito tvoje bratstvo I jedinstvo... :-)
Senator u Strosmajerovoj poslije se zvao Caffe Central
Prvo je bio senator pa poslije central pa onda ne znam vise ni kako se zvao
Ps mislim da se on otvorio nekad 96-97

cini mi se da ce Senatro otvoren krajem 97 jer je Kangaroo vec radio i bastu drzao u prostoru senatora
Ruzdija kad je prvi put usao u Senator propao kroz rupu u podu i nogu slomio, jedva ga uzvukli iz podruma :D

samo da mi je znat kako je Muharem isposlavao onaj prostor od srbske pravoslavne crkve :)
uglavnomja

#104 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

GaRGa wrote:
uglavnomja wrote:A kako se zvalo ono iza poste na malti?

picerija ona ? meni nesto krokodil u glavi da se nije zvala krokodil ili la costa mozda ? :D sjecam se pic majstora kasnije je radio u Kangaroo u Stosmajerovoj

krokodil je bio 97. a mozda 96. :? ne znam, nije moj kraj, nego poslom jedno vrijeme u postu, pa se malo i u krokodila svaraacalo.

nego ja pitam za oni kafanu sto je radila u ratu, na istoj strani kao i krokodil, samo dole nize, prema gorenje servisu, preko puta ulaza na postin parking
hopcup

#105 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by hopcup »

uglavnomja wrote: nego ja pitam za oni kafanu sto je radila u ratu, na istoj strani kao i krokodil, samo dole nize, prema gorenje servisu, preko puta ulaza na postin parking
pansion monik? il malo iznad bokaćo?
GaRGa

#106 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by GaRGa »

hopcup wrote:
uglavnomja wrote: nego ja pitam za oni kafanu sto je radila u ratu, na istoj strani kao i krokodil, samo dole nize, prema gorenje servisu, preko puta ulaza na postin parking
pansion monik? il malo iznad bokaćo?

ma bokaco je bila picerija ja sam pomjesao sa krokodilom
uglavnomja

#107 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

monik, jeste. :thumbup:

i znam da nije bila kafana, nego nesto amanzaman grandiozno, pansion :D
julisiz es grant

#108 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by julisiz es grant »

uglavnomja wrote:monik, jeste. :thumbup:

Alija Delimustafić vlasnik bio (sjećate se Cenexa prije rata, kao jednog od prvih privatnih lanaca trgovina).
uglavnomja

#109 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

julisiz es grant wrote:

Alija Delimustafić vlasnik bio (sjećate se Cenexa prije rata, kao jednog od prvih privatnih lanaca trgovina).

Oops :? Nesto mi u glavi neki policijskovojni lik bio.

A sjecam se cenexa :-? Prvenstveno na pocetku rata, kad su imali svega.

Zar nisu bila braca, alija, mirsad i jos neki treci lik u talu?
julisiz es grant

#110 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by julisiz es grant »

uglavnomja wrote:
julisiz es grant wrote:

Jesu, ali valjda su svi bili u tom biznisu. A Alija je bio čini mi se ministar unutrašnjih poslova, ili je neku drugu policijsku funkciju imao.
kakavdanakneiskustvu

#111 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by kakavdanakneiskustvu »

julisiz es grant wrote:
uglavnomja wrote:

Jesu, ali valjda su svi bili u tom biznisu. A Alija je bio čini mi se ministar unutrašnjih poslova, ili je neku drugu policijsku funkciju imao.[/quote]

tačno,ministar policije je bio
ilkbahar

#112 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by ilkbahar »

bach wrote:Slučajno na YT naišao na ovaj amaterski snimak...

Na video snimku od 20. jula 1996. vidimo uništene

neboder Izvršnog vijeća
Unisove nebodere
Tehničku školu
Željezničku stanicu
Obje velike pošte
Elektoprivedu
Grbavucu i Kovačiće
Vojnu bolnicu

Cijeli grad izgledao oronuo i uništen...Nema na ulicam trolejbusa, nema noviha uat, nema trgovačkih centara niti mnogo ljudi...

Sjećate li se 1996. i kako vam se Sarajevo čini u usporedbi sa Sarajevom iz 2014., dakle 18 godina kasnije...
Sjecam se kako se necu sjecati, moja najsretnija godina uzivotu, sarajevo mi nikad, cak i oonako sruseno, nije bilo ljepse!NIKAD!
LJudi veseli, razdragani, setamo ferhadijom,jedem svoj prvi sladoled nakon rata, mastam sa prijateljicom kako cemo u augustu te godine ici prvi put na more nakon rata. Puni zivota, nade, slobode....a danas 2015. godina, uokolo imamo obnovljene zgrade, novu vojnu bolnciu, nove trgovacke centre, al nemamo slobodu, nemamo para da trosimo u tim trgovackim centrima, usluga u bolnici je kriticna, nemas pravo ni da se lijecis bez novca, u tramvaju, trolejbusu koji je bio zgariste te 1996 moras dobro da se pazis da te neko ne zbode nozem ....

Imali smo mnogo vise te srusene 1996 nego sada 2015 godine!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#113 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by bitanga_sa_otesa »

ilkbahar wrote:Imali smo mnogo vise te srusene 1996 nego sada 2015 godine!
zalosno,ali je tako...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#114 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Truba »

1996.
najbolja godina
kruh 30 dinara
oko 30 pf
i to na tackice se kupuje
vidio u izlogu prvi cd :lol:
vidio prvi pentijum :lol:
profa eng nam bila amerikanka
na svakom cosku kursevi i donacije
sve besplatno za nas mlade
trambusek88

#115 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by trambusek88 »

Krajem godine počela je sa radom GSM mreža.
Truba

#116 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Truba »

jos samo da je curu bilo naci :mrgreen:
ganjala me jedna al bila starija :cry:
splinter

#117 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by splinter »

A prošlo je haman 20 godina, a mi gdje smo sad, šta smo . . .
trambusek88

#118 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by trambusek88 »

Znam ja gdje ali nije pristojno da spominjem narodne izraze za polne organe.
Drvosjeca iz Dejcica

#119 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

julisiz es grant wrote:

Ko je Alija Delimustafić...čovjek neobične vještine preživljavanja. On je u Sarajevu završio školu za kuhara, a njegovo prvo zaposlenje je u hotelu „Evropa“ odakle će sedamdesetih godina preći da radi kao kuhar u Domu JNA, gdje brzo biva unaprijeđen u šefa. Na tom poslu je podvrgnut istrazi zbog finansijskih malverzacija, a istragu nad njim obavljaju tada visoki oficiri Kontraobavještajne službe (KOS) JNA Aleksandar Vasiljević i Slavoljub Belošević Beli. Iako je u pitanju pronevjera velike količine novca, Delimustafić nije zatvoren, samo je odstranjen iz JNA. KOS je svoje suradnike obično regrutovao “oprostom grijehova” u zamjenu za kooperativnost.U međuvremenu, završava kurs za milicionere. U periodu između 1980. do 1983. u Sarajevu otvara lanac grilova, uvezuje “sistem” pijačnih tezgi i bavi se nakupstvom. Zbog privatnog biznisa kojim se bavi kao policijski pozornik krajem 1983. suspendovan je sa posla uz obrazloženje da “narušava moralni lika policajca”. Prihvata neupadljivo mjesto šefa stovarišta preduzeća „Voćar“ iz Zagreba i do 1986. je bogat čovjek. Kao takav počinje raditi sa tada sitnim kriminalcem Ismetom Bajramovićem Ćelom i unajmljuje ga da jednom revnosnom tržišnom inspektoru zapali automobil.Bajramović na sudu preuzima svu odgovornost na sebe i odlazi u zatvor. Delimustafić je šef zagrebačkog „Voćara“ sve do 1989. kada se potukao sa direktorom preduzeća. Nakon tri nedjelje provedene u bolnici zbog povreda zadobijenih u tuči, pritvoren je, ali i ubrzo pušten na slobodu. Istragu o ovom slučaju vodio je tadašnji krim-inspektor Momčilo Mandić, koji će devedesete, kada Delimustafić bude imenovan za ministra bosanske policije, postati njegov pomoćnik.Početkom 1989. Delimustafić formira vlastito preduzeće „Cenex” sa tridesetak malih poslovnih punktova. Nakon izlaska iz KP Doma Zenica, Ismet Bajramović počinje raditi na obezbjeđenju jednog od objekata novostvorene firme.
Prvi višetranački izbori Delimustafića nisu zatekli nespremnog. Još u toku predizborne kampanje kada je pobjednik bio neizvjestan, u manjoj ili većoj mjeri donira političke stranke. SDP od njega dobija novac za organiziranje nekoliko predizbornih skupova, a SDS-u i Savezu reformskih snaga uplaćuje manje devizne iznose. SDA poklanja blindiranu “mazdu-626”, a u samom finišu predizborne kampanje, kada je njihova pobjeda potpuno izvjesna, bošnjačkoj stranci donira veću količinu novca.Kontakte sa SDA Delimustafić održava preko poslovnog partnera, fočanskog trgovca Senada Šahinpašića Šaje sa kojim je trgovao voćem, zatim Muhameda Čengića i kasnije Fikreta Abdića. Upravo je Abdić bio presudan za Alijino ministarsko mjesto u novoj Vladi, budući da su se tri nacionalne stranke u preraspodjeli funkcija dogovorile da mjesto ministra unutrašnjih poslova pripadne SDA. “Delimustafić je bio čovjek Fikreta Abdića, a Abdić je bio projugoslovenski orjentisan”, izjavio je Momčilo Mandić koji je u to vrijeme, kao kadar SDS-a, imenovan za pomoćnika novog ministra policije.Tako je Delimustafić ostvario san svakog policajca pozornika da jednog dana postane ministar. Zajedno sa njim u MUP dolaze novi kadrovi koje postavljaju pobjedničke stranke. “Komunistički kadrovi” bivaju smijenjeni ili upućeni u policijske stanice izvan Sarajeva. Odmah nakon ustoličenja dvojca Delimustafić – Vitomir Žepinić, koji je njegov zamjenik, najviše medijske pažnje zaokuplja priča, plasirana iz ministarskog kabineta, o Bori i Ramizu (koji su u komunističko vrijeme bili paradigma bratstva i jedinstva) na čelu ove institucije kojom se željelo pokazati kako će idilični odnosi ministra policije i njegovog zamjenika Žepinića nadvladati krize koje je sa sobom donio talas nacionalnog preporoda. Nevješt javnim istupima, Delimustafić nije komunicirao sa medijima.Prvi potez ministra bio je da rasformira Odjel za narkotike pri MUP-u BiH i formira Biro za narkotike kojeg veže direktno za svoj kabinet i koji nikome nije podnosio račune izuzev samom ministru. “Rijetko je dolazio na sjednice, najčešće ga je mijenjao njegov zamjenik Žepinić”, sjeća se Miodrag Simović, tadašnji potpredsjednik Vlade. “Alija je prvenstveno bio poslovan čovjek”, zaključuje on.U vrijeme rata u Hrvatskoj Delimustafić se pojavljuje kao posrednik između JNA i Hrvatske. Kada su organi JNA na zagrebačkom aerodromu uhapsili kanadskog biznismena Antuna Kikaša sa tovarom naoružanja i smjestili ga u sarajevski vojni pritvor, kanadski Hrvati su sakupili novac za njegovu razmjenu. Istovremeno, hrvatska strana je uhapsila generala JNA Milana Aksentijevića i nekoliko oficira iz saradničke mreže KOS-a u Hrvatskoj. Preko ministra odbrane Hrvatske, Gojka Šuška novac prikupljen u Kanadi podijeljen je posrednicima u razmjeni Kikaš - Aksentijević, među kojima je bio i Alija Delimustafić. Razmjenu je organizovao i proveo tadašnji načelnik KOS-a general Aco Vasiljević.General Nedeljko Bošković, koji je naslijedio generala Vasiljevića na funkciji, kaže da je Kikaš razmijenjen bez abolicije ili odluke savezne vlade. “Tada je Vasiljeviću dostavljeno 3 miliona US dolara za kauciju i njihovo puštanje koji su nestali. Dio novca iz razmjene pripao je Delimustafiću. Nestalo je i oružje zaplijenjeno u Kikaševom avionu. Osam sanduka je Vasiljević naredio da se dostave u njegov kabinet. Kad sam primio dužnost od komisije, ne nađoh nijedan sanduk”, kaže Bošković.“Delimustafića sam prvi put upoznao 1. septembra 1991. na dogovorenom sastanku u Han-Pijesku, a na inicijativu ondašnjeg saveznog sekretara za unutrašnje poslove, generala Petra Gračanina”, tvrdi Vasiljević. Međutim, kako se u vrijeme pregovora sa JNA, Alija hvalio pred svojim suradnicima da generale sa kojima se sastaje osobno poznaje jer ih je, kada je bio zaposlen u Domu JNA često vozio kući mrtve pijane i dogovarao im susrete sa lakim damama, moglo se zaključiti da misli i na Vasiljevića i da njihovo poznanstvo datira mnogo prije 1991.“Po funkciji koju sam obavljao i po iskustvu koje sam stekao u Sloveniji i Hrvatskoj, najbolje sam znao šta se dešava i kakve su posljedice kad se MUP pretvori u paravojnu organizaciju i praktično postane republička vojska”, objašnjavao je general Vasiljević zbog čega je došlo do njegove intenzivne saradnje sa bosanskim ministrom policije. “Takav scenario je već bio viđen i isproban u Sloveniji i Hrvatskoj i po nekim egzaktnim pokazateljima to se moglo očekivati i u BiH. Zbog toga smo se u Generalštabu opredijelili da treba djelovati na vrijeme i preventivno da bi se izbjegle provokacije koje bi vodile u direktan sukob armije sa policijom.”KOS je svim silama nastojao spriječiti stvaranje republičke armije koja bi bila sposobna braniti BiH od agresije. Istovremeno, Vasiljević, kao načelnik Uprave bezbjednosti JNA, čini brojne usluge ministru Delimustafiću od kojih i sam profitira. “Dana 23. oktobra 1991. po prijemu telegrama od ministra unutrašnjih poslova BiH Alije Delimustafića, gdje urgira da mu obezbjedi hitnu isporuku veće količine naoružanja, general Vasiljević koristi svoj službeni položaj, te urgira kod Savezne direkcije za promet opreme i naoružanja da se zahtjev MUP-a BiH uzme u rješavanje sa prioritetom, bez obzira na propisane rokove”, kaže general Bošković. Na Vasiljevićev zahtjev „Crvena zastava“ je isporučila MUP-u BiH traženo naoružanje, a Vasiljević je zauzvrat dobio od Delimustafića na poklon automobil “mazdu 323” i uplatu na svoj tekući račun - 800.000 jugo-dinara.Vasiljević će kasnije negirati da je primio poklon od bosanskog ministra policije i tvrditi da je automobil kupio svojim novcem, doduše, preko firme Alije Delimustafića
O'zone
Globalni moderator

#120 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by O'zone »

Nikad se nisam osjećao slobodnije kao te '96

I sad me prođe godra kad se sjetim.

Jbm ga rat nam se uvukao u kosti...

Prejuče u autu slušam Mimu Šahinpašića na Otvorenoj mreži i priča kako su radili anketu na čini mi se 5000 ispitanika sa područja FBiH, rs-a i Brčko Distrikta sa pitanjem "da li Vam je bilo bolje u ratu ili danas" i čovjek se zgražava nad činjenicom da je 70% odgovora bilo da je bolje bilo u ratu.

Na podpitanje zbog čega ispitanici su navodili najviše ljudskost koja je tada vladala, gdje je svako svakom pomagao do toga da se dijelio i zadnji zalogaj.
Truba

#121 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Truba »

pa to je isto kad si bolestan
samo ti jedno fali
da ozdraviš
kad ozdravis sto đavola ti fali

a kad si bolestan ljudi su nekako blaži prema tebi... srazmjerno bolesti...čim ozdraviš noga u guzicu :D

fascinantne su mi sarajevske ratne trudnoće, vjenčanja, osmjesi ljudi na fotografijama kad ne znaju da ih neko slika...

a danas se samo lud smije :D
eifel

#122 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by eifel »

Sarajevo, April 1996.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Truba

#123 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Truba »

popularno
kesanje :mrgreen:
Qler

#124 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Qler »

Image

Sta li je bilo sa ovim tramvajima? Nekako mi nelogicno da su oni propali a ovi jos stariji u zivotu...
sijedi

#125 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by sijedi »

Qler wrote:Image

Sta li je bilo sa ovim tramvajima? Nekako mi nelogicno da su oni propali a ovi jos stariji u zivotu...
Ovaj tramvaj još uvijek vinta gradom sa svojim brojem 300 i baš je veliki i robustan, samo mislim da je sad u narandžasto obojen.
Post Reply