"Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Umalo popisivac

#101 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Umalo popisivac »

Black swan wrote:al medju curicama i trebicama je najgore
još cigara u žavaljama idu ulicom
šorcić i utegnute gaće a predebele za tu odjeću :D
Je. :D hodaju dvije trebe ulicom u minicima, ono... :D I kad ova jedna progrmi "ma je, AlOha mi" odmah mi dole manjak cirkulacije . :lol:
sarajevoxxxx

#102 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by sarajevoxxxx »

dr.gog wrote:U zadnjih nekoliko godina među rajom je zavladala prava poplava zaklinjanja.

Od legendarne "Oca mi&majke mi", niz uvjeravanja u istinitost priče se proširio i na ostatak familije, pa se raja smrtno ozbiljno zaklinjala i na sestre, braću, nane, dede...

Naravno, ova vrsta narodnog, svakodnevnog govora s vremena na vrijeme dobija i nove, popularne forme.

Šta mislite o zakletvama kao poštapalicama?

Zašto se ljudi često zaklinju u istinitost onoga o čemu pričaju?

Šta je tu loše a šta dobro?

Meni smeta olako zaklinjanje za najbanalnije stvari, jer čovjek time unižava važnost i veličinu onoga čime "potvrđuje i garantuje" istinitost riječi.

S druge strane, često sam svjedok i da ljudi ispune ono na šta se obavežu koristeći pri tome ozbiljnu zakletvu(mislim na ton kojim je izgovore i uvjerljivost-moj lični utisak)

Čime se vi lično najviše zaklinjete? :D
Rijetko se zaklinjem, a ako se to i desi onda se zaklinjem Bogom jer svako zaklinjanje mimo Allaha (kod muslimana) je koliko znam grijeh.

U pravu si kada kazes da se ljudi kletu zbog banalnih stvari, jos je to kod nas mozda manje izrazeno koliko recimo kod arapa, kod kojih je zakletva vrlo cesta.U nekoliko minuta ce se Bogom zakleti desetak puta, i to zbog najbananijih stvari, tek toliko da sugovornika ubjedi da je ozbiljan u ono sto tvrdi.Katastrofa.

U svakom slucaju drago mi je sto te vidim. :thumbup: trebao si mi nesto.
arslanbey

#103 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by arslanbey »

sarajevoxxxx wrote:
dr.gog wrote:U zadnjih nekoliko godina među rajom je zavladala prava poplava zaklinjanja.

Od legendarne "Oca mi&majke mi", niz uvjeravanja u istinitost priče se proširio i na ostatak familije, pa se raja smrtno ozbiljno zaklinjala i na sestre, braću, nane, dede...

Naravno, ova vrsta narodnog, svakodnevnog govora s vremena na vrijeme dobija i nove, popularne forme.

Šta mislite o zakletvama kao poštapalicama?

Zašto se ljudi često zaklinju u istinitost onoga o čemu pričaju?

Šta je tu loše a šta dobro?

Meni smeta olako zaklinjanje za najbanalnije stvari, jer čovjek time unižava važnost i veličinu onoga čime "potvrđuje i garantuje" istinitost riječi.

S druge strane, često sam svjedok i da ljudi ispune ono na šta se obavežu koristeći pri tome ozbiljnu zakletvu(mislim na ton kojim je izgovore i uvjerljivost-moj lični utisak)

Čime se vi lično najviše zaklinjete? :D
Rijetko se zaklinjem, a ako se to i desi onda se zaklinjem Bogom jer svako zaklinjanje mimo Allaha (kod muslimana) je koliko znam grijeh.

U pravu si kada kazes da se ljudi kletu zbog banalnih stvari, jos je to kod nas mozda manje izrazeno koliko recimo kod arapa, kod kojih je zakletva vrlo cesta.U nekoliko minuta ce se Bogom zakleti desetak puta, i to zbog najbananijih stvari, tek toliko da sugovornika ubjedi da je ozbiljan u ono sto tvrdi.Katastrofa.

U svakom slucaju drago mi je sto te vidim. :thumbup: trebao si mi nesto.
E to stoji,i kod nas je normala postalo cuti recenicu kao npr ovu : "gdje si ba jarane,jao Allahami nigdje te nema" :lol:
FIDELCA

#105 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by FIDELCA »

kad kaze maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajke mi :roll:
pa ranio bi se :roll: :mrgreen:
lajkujMe

#106 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by lajkujMe »

Kod mene zakletva da se popuni recenica je Tite mi. Kad se ozbiljno zakunem da pokazem da govorim istinu a vrlo rijetko koristim ove zakletve jer malo imam i praznovjerja u to su Majke mi, Sestre mi i Oca mi (koji je mrtav) kad se jednim od ova 3 zakunem obecano ili receno ispunim/istinu zborim. Nikako ne koristim Allaha mi jer je to po meni nesto sto se ne smije kleti s time.
ema_

#107 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by ema_ »

Ne koristim zakletve osim rijeeeetko, a onda je samo Allahom, jer je samo ta i dozvoljena po islamu.

Većinom ne vjerujem tuđim zakletvama.
hAZNADAR

#108 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by hAZNADAR »

"Alaaha mi" je samo moda, trend, kod pojedinih i glupiranje a ne neko toboze zaklinjanje muslimana.

Nacin da neko pokaze sta je i cemu pripada a pocesto i foliranje. U Makarskoj sam vidio grupe mladica koji ocigledno namjerno naglas da svi cuju ama u sve i jedno recenici "Alaaha mi" :D U Sarajevu cesto ispada da "nisi raja" ako se tako ne zaklinjes. A u mnogim ruralnim sredinama se ljudi zgladaju i sablazne ako kazes "Dobar dan" i pomisle evo Vlaha il komunjare. :D

U socijalizmu si imao "Tita mi" kao neki nacin pokazivanja da si ispravan,... a u novom sistemu smo samo drugacije upakovali mnogo toga. Tako da svi ti koji su poceli odskora da se zaklinju sa "Alaaha mi" nisu ni svjesni koliko ustvari na neki nacin umanjuju znacaj Alahovog imena, a o respektu da ne govorim. Mi smo narod koji pocesto plitko shvata neke stvari. A koliko smo plitki pokazuje cinjenica da se svaki kriticar neprestanog zaklinjanja sa "Alaaha mi" i onaj koji kaze Dobar dan nazove komunjarom, izdajnikom, da se stidi svoje vjere i identiteta,.. bla, bla,.. tako da me nebi cudilo da se i ovdje neki plicak na taj nacin oglasi na kritiku. Za takve evo pjesme;

https://www.youtube.com/watch?v=kDkqfu4iv_4
Queen_of_hearts

#109 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Queen_of_hearts »

Zazivanje bogova,majki,sestri,grobova predaka,sunca i mjeseca kao "dodatno pojacanje" recenog mi je krajnje odbojno ,primitivno i priprosto.
Zakletve kao postapalice u svakodnevnom govoru su mi ok,one koje kojima smo svi izlozeni ,"majke ti ","Boga mi" ,sve dok je ispod radara kad para usi.
Postapalice i ja koristim vjerovatno,tesko se tome oduprijeti,a kad mislim ozbiljno i obecavam nesto NIKAD se ne kunem !
kakavdanakneiskustvu

#110 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by kakavdanakneiskustvu »

zar nije Allaha mi,a ne Alaaha?
Jack Be Nimble

#111 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Jack Be Nimble »

Najgore sto sam cuo je tako mi dzamije sa tri munure. Takodjer sam cuo par puta tako mi Sarajeva/Foce/Sane itd.
malocvijece

#112 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by malocvijece »

Muslimani se smiju zakleti samo Allahom. Ovo samo da dodam posto se neki kunu munarama, dzamijama i sl. :roll:

Sto se mene licno tice, ne sjecam se kad sam se zadnji put zaklela.
Inace, osipam se na to zaklinjanje ako se kune svim i svacim i ako je zbog bezveznih stvari.
Danguba

#113 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Danguba »

Kaze jedan đetić:

- očiju mi đece

- žita mi nenina

:pisnuo: :pisnuo:
NeenaSa

#114 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by NeenaSa »

Murat Sabanovic wrote:Sinoć, kad se vratih iz topla hamama,
Prođoh pokraj bašte staroga imama;
Kad tamo, u bašti, u hladu jasmina,
S ibrikom u ruci stajaše Emina.

Ja kakva je, pusta! Tako mi imana,
Stid je ne bi bilo da je kod sultana!
Pa još kad se šeće i plećima kreće...
- Ni hodžin mi zapis više pomoć neće!...

Ja joj nazvah selam. Al' moga mi dina,
Ne šće ni da čuje lijepa Emina,
No u srebren ibrik zahitila vode
Pa po bašti đule zalivati ode;

S grana vjetar duhnu pa niz pleći puste
Rasplete joj one pletenice guste,
Zamirisa kosa ko zumbuli plavi,
A meni se krenu bururet u glavi!

Malo ne posrnuh, mojega mi dina,
No meni ne dođe lijepa Emina.
Samo me je jednom pogledala mrko,
Niti haje, alčak, što za njome crko'!...
:roll:
Jes', jes', prokleti Santic je kriv. :-)
Raigor Stonehoof

#115 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Raigor Stonehoof »

hAZNADAR wrote:" A u mnogim ruralnim sredinama se ljudi zgladaju i sablazne ako kazes "Dobar dan" i pomisle evo Vlaha il komunjare. :D
Nije samo ruralnim. To sam na Vratniku dozivio :roll:
ja nisam ja

#116 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by ja nisam ja »

madner wrote:Kine mi i Japana ova tema nema smisla.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Edin H.

#117 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Edin H. »

Raigor Stonehoof wrote:
hAZNADAR wrote:" A u mnogim ruralnim sredinama se ljudi zgladaju i sablazne ako kazes "Dobar dan" i pomisle evo Vlaha il komunjare. :D
Pa ruralnim :D
Kemal Malovčić

#118 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Kemal Malovčić »

Prve mi pičke moje.
Dozer

#119 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Sad ce neko rec' - jes', Allaaha mi, bila je dobra :D :D
Seoskivaralica

#120 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Seoskivaralica »

Edin H. wrote:
Raigor Stonehoof wrote:
Pa ruralnim :D
:thumbup:
Dozer

#121 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by Dozer »

Nazalost, danas je vecina BiH - ruralna.
Ono sto je prije bilo u zvanicnoj rurali, sad je u gradovima, pa je samim tim i grad postao ruralan...
Ono sto je bilo urbano i emancipovano u gradovima sad je ili negdje vani, ili pobijeno, ili manjim dijelom zaglavilo u nekoj prijasnoj rurali...
I sad nam preostaje da prvo sacekamo nekih 30-40 godina na emancipaciju rurale koja se slila u grad, a onda jos toliko i na urbanizaciju iste.
A kako je sve to sad na nekim drugacijim i vrlo klimavim nogama/temeljima, veliko je pitanje na sta ce liciti ta neka nova urbanizacija i emancipacija nadolazecih generacija...
Last edited by Dozer on 20/08/2014 11:50, edited 1 time in total.
__Phoenix__

#122 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by __Phoenix__ »

Majke mi.
NeenaSa

#123 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by NeenaSa »

MaH , Santic prvi poceo. :oops: :D
' Bem ti zivot.
zlokruhovic

#124 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by zlokruhovic »

"svega mi" je najbolja zakletva u razgovoru.

Kad se kaže "svega mi" to je autoamtski multietnički,multikonfesionano,svi mrtvi i živi , sva rođena i nerođena deca , sve lepe oči od sve još lepše rodbine , sve pokojne baba i dede , sva imema za majke i očeve,....ma svi.

:-D
dona

#125 Re: "Alaaha mi"-poplava zakletvi i poštapalica

Post by dona »

sta papak zna sta je Vratnik :run: :-)
Post Reply