Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post Reply
L u c i f e r

#101 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

baxul wrote:ništa treba dekretom otpustit par hiljada ljudi koji imaju platu od 500KM u FED kako bi se sustigla RS :D

PS
ne znam je li koincidencija da je i nezaposlenost u RS porasla skupa sa povećanjem prosječne plate
Image
izvor

PPS
ovo nipošto ne amnestira likove koji upravljaju federacijom.
Što li im je ovako pala zaposlenost...? :)
baxul

#102 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by baxul »

L u c i f e r wrote:
a nemam pojma. gledam i federalni grafikon (do maja do duše), ali trend je sličan svake godine opada od januara do juna (nezaposlenost) onda se počne penjat u avgustu uvijek bude rekordna nezaposlenost svake godine.

PS
ove godine imaš rekordan trend po broju nezaposlenih u federaciji. lakše bi argumentovo čitavu svoju priču da si se uhvatio nezaposlenosti jer iz godine u godinu se povećava (od 2010) i svake godine bilje rekorde.

PPS
prosječna plata ti je još uvijek šupalj argument :D
L u c i f e r

#103 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

baxul wrote:
L u c i f e r wrote:
a nemam pojma. gledam i federalni grafikon (do maja do duše), ali trend je sličan svake godine opada od januara do juna (nezaposlenost) onda se počne penjat u avgustu uvijek bude rekordna nezaposlenost svake godine.

PS
ove godine imaš rekordan trend po broju nezaposlenih u federaciji. lakše bi argumentovo čitavu svoju priču da si se uhvatio nezaposlenosti jer iz godine u godinu se povećava (od 2010) i svake godine bilje rekorde.

PPS
prosječna plata ti je još uvijek šupalj argument :D
Ma nema moje priče, ja sam samo konstatovao zanimljiv statistički podatak i ne koristim ga kao specijalan argument za bilo šta, mi svi golim očima vidimo da smo u dubokim govnima, čast budžetlijama kao privilegovanoj kasti... :)
ma jok

#104 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by ma jok »

baxul wrote: ove godine imaš rekordan trend po broju nezaposlenih u federaciji.
Kao slag na tortu Zlajine Zapadne Njemacke.
baxul

#105 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by baxul »

L u c i f e r wrote:
Ma nema moje priče, ja sam samo konstatovao zanimljiv statistički podatak i ne koristim ga kao specijalan argument za bilo šta, mi svi golim očima vidimo da smo u dubokim govnima, čast budžetlijama kao privilegovanoj kasti... :)
CBAKAKO
to ko ne osjeti nije dobar al nikako.

RS trend što se tiče nezaposlenosti u ovoj godini je bolji od predhodne 3 I3BOP :D
FED trend je najgori u zadnje 4 godine (bilo bi zanimljivo vidit je li FED trend nastavio opadat u junu i julu, ako jeste mozda su se malo ispravili spram 2013) I3BOP

bit će zanimljivo vidit posljedice poplava na zapošljavanje.
res publica

#106 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by res publica »

Kakav je trend u odnosu na prošlu godinu?
Je li plate u RS rastu, ili plate u FBiH padaju?
Ili u RS rastu brže, ili padaju sporije?
Umalo popisivac

#107 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Umalo popisivac »

JThomas wrote:
L u c i f e r wrote:
Čuj diletantski porediti plate... :-)

To ti je jedan od glavnih ekonomskih pokazatelja druže, htio ti to sebi priznati ili ne...
taj pokazatelj ipak malo gubi na snazi i težini kad je nezaposlenih skoro pola, penzionera skoro isto kao zaposlenih, a omjer plata i zaposlenja u administraciji i u privatnom sektoru takav kakav jeste. sve se mora gledati u kontekstu.
Mora, a u kontekstu se nikad ne gleda kad je negdje naslov kako je Federacija bolja u bilo cemu (a znam koliko smo dobri, i jadni i drugi). A sad se na sve nacin nastoji stvar relativizirati kad pise da je RS bolja. Cinjenica je da je vlast u Federaciji katastrofalna, vjerovatno i najgora od kraja rata pa do danas. Jebala ih njihova Z. Njemacka. :D

Kakve veze ovdje penzioneri imaju?
weredsf

#108 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by weredsf »

L u c i f e r wrote:
Drinski wrote:http://www.capital.ba/stupio-na-snagu-i ... a-dohodak/

mrsko mi traziti sada propise na stranici PU RS.
nagalasavam, da bez obzira na tu činjenicu, ne smije se zivjeti u snovima i zabludama, moramo "spaliti iluzije".
To je sama suština onoga što govorim. Upravo to.
A to ima veze sa nacinom obracuna u RS- i Federaciji :-) :-)
Država

#109 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Država »

Nije mi jasno onda zašto hiljade RS-ovaca dolazi na posao u FBiH... :izet:
L u c i f e r

#110 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

weredsf wrote:
L u c i f e r wrote:
Drinski wrote:http://www.capital.ba/stupio-na-snagu-i ... a-dohodak/

mrsko mi traziti sada propise na stranici PU RS.
nagalasavam, da bez obzira na tu činjenicu, ne smije se zivjeti u snovima i zabludama, moramo "spaliti iluzije".
To je sama suština onoga što govorim. Upravo to.
A to ima veze sa nacinom obracuna u RS- i Federaciji :-) :-)
Nekima se očito mora sve nacrtati... :roll:

Al neka, more čika Luci, ima on kuveta... :)

Pa kaže:

1. Ja okačio vijest da je veća plata u rsu.
2. Zlatnokašikaši graknuli JOK, nije tačna vijest.
3. Ja dokazo da je tačna vijest linkovima sa statističkih zavoda.
4. Zlatnokašikaši nisu znali šta će onda pa graknuli NEMA VEZE, to je s toplim...
5. Čika Luci ondak rekno: ama jebo platu nije u tom poenta, očito smo u svi govnima, nemojmo se zamozavaravati i živiti u iluzijama da smi ko nešta bolji od one druge šake jada, hrpica govana tam, hrpica govana vam, obje se puše, samo ova naša hrpica malo više smrdi u zadnje vrijeme od one druge u pogledu ekonomske situvacije...

:pliska:
weredsf

#111 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by weredsf »

Cika Luci nije znao osnovnu stvar koja je vezana za plate u RS- i Federaciji, stvar koja je najvaznija i koja utjece na te brojeve.. :D

sem toga sta reci na ovo, ovo Avaz nece obajviti nikada
KOLAPS PENZIONOG SISTEMA: Broj penzionera u RS-u za 10 hiljada premašio broj radnika!
U julu 2014. godine podijelejene su penzije u RS-u za 247.081 korisnika penzionog prava, a u istom mjesecu broj zaposlenih radnika pao je na svega 237.520, što znači da je trenutni broj penzionera za 10 hiljada veći od broja uposlenih u RS-u.
kox

#112 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by kox »

Mislim da je 2009 izmijenjen obračun plate u RS-u čime su topli obrok i prevoz ušli u bruto platu tj. na njih su se počeli plaćati doprinosi i porez. Odatle vjerovatno i taj nagli vještački 'skok' prosječne plate u RS-u. U FBiH su topli obrok i naknada za prevoz i dalje neoporezivi do odredjenog iznosa, i ne ulaze u bruto platu. Helem, mjesečna primanja radnika 'na ruke' u FBiH su još uvijek viša za bar 200 KM (vjerovatno i više, obzirom da mnogo firmi zbog doprinosa koji se na njega ne plaćaju daje maksimalan topli obrok nauštrb plate) od radnika u RS-u. Mislim, cijela je ova priča cirkus, jer je kriza u cijeloj BiH ali ako to ikome išta znači u RS-u je nešto gore. Što neće baš nešto mnogo značiti kada za desetak godina svi bankrotiramo zahvaljujući kreditima koje ova vlast nemilice uzima ne za bilo kakve razvojne projekte nego kako bi isplatila plate i druga primanja budžetskim korisnicima i tako dobila još koje izbore.
avetinja

#113 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by avetinja »

Ja mislim da je u Republici Srpskoj gora situacija nego u Federaciji što se tiče nezaposlenih i siromaštva.
Hajvan

#114 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Hajvan »

smart tv wrote:Ja jedva cekam da bsnkrotiramo. Zivim za taj dan
takođe, ne ovisim od lokalne buĐŽetske ekonomije.

kad se samo sjetim jedne gospođe (uposlenice jednog ministarstva) i njenih rijeci kad je bio problem s drugom tranšom kredita MMF-a: "..šta cekaju, nek potpisuje šta god im traze… kasne plate…"

jebla sliku svoju…
sanjin_1

#115 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by sanjin_1 »

L u c i f e r wrote:
JThomas wrote:
L u c i f e r wrote:
Čuj diletantski porediti plate... :-)

To ti je jedan od glavnih ekonomskih pokazatelja druže, htio ti to sebi priznati ili ne...
taj pokazatelj ipak malo gubi na snazi i težini kad je nezaposlenih skoro pola, penzionera skoro isto kao zaposlenih, a omjer plata i zaposlenja u administraciji i u privatnom sektoru takav kakav jeste. sve se mora gledati u kontekstu.
Ne treba mi taj podatak nikako, dovoljno je samo pogledati oko sebe u ovu distropiju u kojoj kvaziegzistiramo....
eh Luci....
Pa kad si zadnji put provozo po istočnoj Bosni ili ne daj Bože po istočnoj Hercegovini?
Gore ono oko Mrkonjića? Pa sve do predgrađa Banja Luke ?

Kad se tako osvrneš i pogledaš oko sebe, na čemu ti već nekoliko puta insistiraš, jasno će ti biti koliko je besmislena ova teza o "istim platama"...
O statistici ne bih raspravljao po milioniti put...jer statistika je onakva kakvu je učini "statističar"... :mrgreen:
L u c i f e r

#116 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

weredsf wrote:Cika Luci nije znao osnovnu stvar koja je vezana za plate u RS- i Federaciji, stvar koja je najvaznija i koja utjece na te brojeve.. :D

sem toga sta reci na ovo, ovo Avaz nece obajviti nikada
KOLAPS PENZIONOG SISTEMA: Broj penzionera u RS-u za 10 hiljada premašio broj radnika!
U julu 2014. godine podijelejene su penzije u RS-u za 247.081 korisnika penzionog prava, a u istom mjesecu broj zaposlenih radnika pao je na svega 237.520, što znači da je trenutni broj penzionera za 10 hiljada veći od broja uposlenih u RS-u.
Za razliku od vas zlatnokašikaša, čika Luci nikad nije tvrdio da je sveznajući expert. :)
Samo zna da da je vijest bila tačna jer je provjerena na sajtovima zvaničnih zavoda za statistika, a bogme zna i da smo u svi u govnima i će zlatnokašikašima kad li tad li zlatna kašika zapeti, jal u grlu jal u anusu... :izet:
L u c i f e r

#117 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

sanjin_1 wrote: eh Luci....
Pa kad si zadnji put provozo po istočnoj Bosni ili ne daj Bože po istočnoj Hercegovini?

Kad se tako osvrneš i pogledaš oko sebe, na čemu ti već nekoliko puta insistiraš, jasno će ti biti koliko je besmislena ova teza o "istim platama"...
O statistici ne bih raspravljao po milioniti put...jer statistika je onakva kakvu je učini "statističar"... :mrgreen:
Provozam se povremeno po svim krajevima Bosne i bijede ima u svim njenim ćoškovima.
Mi smo čmar Evrope, budimo realni, zahvaljujući prvenstveno Bakiru i Zlaji, pa ma koliko se busali u prsa i zamišljali da smo neka veličina ili da smo nešta bolji u odnosu na manji entitet... :)
L u c i f e r

#118 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

kox wrote:Mislim da je 2009 izmijenjen obračun plate u RS-u čime su topli obrok i prevoz ušli u bruto platu tj. na njih su se počeli plaćati doprinosi i porez. Odatle vjerovatno i taj nagli vještački 'skok' prosječne plate u RS-u. U FBiH su topli obrok i naknada za prevoz i dalje neoporezivi do odredjenog iznosa, i ne ulaze u bruto platu. Helem, mjesečna primanja radnika 'na ruke' u FBiH su još uvijek viša za bar 200 KM (vjerovatno i više, obzirom da mnogo firmi zbog doprinosa koji se na njega ne plaćaju daje maksimalan topli obrok nauštrb plate) od radnika u RS-u. Mislim, cijela je ova priča cirkus, jer je kriza u cijeloj BiH ali ako to ikome išta znači u RS-u je nešto gore. Što neće baš nešto mnogo značiti kada za desetak godina svi bankrotiramo zahvaljujući kreditima koje ova vlast nemilice uzima ne za bilo kakve razvojne projekte nego kako bi isplatila plate i druga primanja budžetskim korisnicima i tako dobila još koje izbore.
Odličan post. :thumbup:
Paranoid

#119 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Paranoid »

(p)L(j)UCi napisao bih ti par rijeci al bi bezze dobio ban...da si zajebaniji lik ne bi bio problem, nego ti si mali "od chaja" i nisi vrijedan toga...

PS: ribice vrati se u konzervu i nemo oblizivati kasike izvadjene iz anusa...
ma jok

#120 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by ma jok »

Kad si se ti zadnji put provozao do Olova, ne daj boze Kladnja ili tamo oko Donjeg Vakufa? Bosanskog Petrovca, ne daj boze nikome?
Danguba

#121 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Danguba »

Bas nesto razmisljam da prijedjem u manji entitet da malo kusam tog meda i mlijeka, nego kako ce Janeze namiriti

Arbitraža koja će koštati Srpsku

...a Česi vec stoje u redu za naplatu TE Gacko. :izet:

Molit ce preCednik da se spoji sa pederacijom. :D
sanjin_1

#122 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by sanjin_1 »

L u c i f e r wrote:

Provozam se povremeno po svim krajevima Bosne i bijede ima u svim njenim ćoškovima.
Mi smo čmar Evrope, budimo realni, zahvaljujući prvenstveno Bakiru i Zlaji, pa ma koliko se busali u prsa i zamišljali da smo neka veličina ili da smo nešta bolji u odnosu na manji entitet... :)
Onda ne razumijem šta je ustvari poenta ? :?
Iznošenje kurtoaznog podatka o jednakosti plata ili objašnjenje zašto u Federaciji nije dobro?
Mislim da su to dvije različite teme koje zahtijevaju osebujan i unikatan pristup prilikom kreiranja teza za raspravu...
sanjin_1

#123 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by sanjin_1 »

ma jok wrote:

Kad si se ti zadnji put provozao do Olova, ne daj boze Kladnja ili tamo oko Donjeg Vakufa? Bosanskog Petrovca, ne daj boze nikome?
Pa vi ste ti koji prdite o "ekonomskoj dominaciji i prosperitetu"..... :-)
L u c i f e r

#124 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

Paranoid wrote:(p)L(j)UCi napisao bih ti par rijeci al bi bezze dobio ban...da si zajebaniji lik ne bi bio problem, nego ti si mali "od chaja" i nisi vrijedan toga...

PS: ribice vrati se u konzervu i nemo oblizivati kasike izvadjene iz anusa...
Čika Luci je takve ko ti oko kuće noso, i to bez ruku... :izet:

Đe bi ja oblizivo tvoj pribor za jelo i uskraćivao tebi obrok... :D
L u c i f e r

#125 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

sanjin_1 wrote: Onda ne razumijem šta je ustvari poenta ? :?
Iznošenje kurtoaznog podatka o jednakosti plata ili objašnjenje zašto u Federaciji nije dobro?
Mislim da su to dvije različite teme koje zahtijevaju osebujan i unikatan pristup prilikom kreiranja teza za raspravu...
Poenta čega? :)
Post Reply