Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Towelie

#101 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

dustaban wrote:Meni je pravo dosadno sa ovim ChagaljOm, ApsidejzijOm, TowellijOm...

Imate li vi kojeg jaceg religionara da se more s menom odmjeravat?!

:mrgreen:
Cuj dosadno mu. Diskutovao sam na ovom forumu sa dosta ateista i moram ti reci da je vecina njih pokazala od tebe vise postovanja, a i vise inteligencije tako da ti zaista nisi parametar prema kome bi se mi odredjivali.
Bujrum majstore

#102 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

alanx wrote:
Bujrum majstore wrote:
alanx wrote:Radi onoga sto slijedi nakon smrti.
Oprosti, a sta tacno slijedi nakon smrti? :)
Sex.
:D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#103 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by _BataZiv_0809 »

@ cHAGALJ

Nezivljenje u BiH+vecina dana na forumu+svaki odgovor sa milion citata i videoklipova=?

Zivis na socijali pa ti dosadno? (dakle ne radis iako si zavrsio fakultet)

ILI

Bavis se profesionalno izucavanjem religija? (ne bavis se elektrotehnikom)

P.S. Zavrisiti fakultet nije dovoljno, potrebna je stalno i kontinuirano obnavljanje vlastitog saznanja i propitivanja spoznaja i zakljucaka do kojih se doslo.
Towelie

#104 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

A zasto se vi bavite Chagaljevim privatnim zivotom? To nikakve veze s temom nema, a nisam video da se od drugih forumasa trazi da objasne sta rade i koji su fakultet zavrsili. Nije fer.
Bujrum majstore

#105 Re: Zašto je potrebna religija?

Ja nemam fakultet, idemo dalje. :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#106 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by _BataZiv_0809 »

Towelie wrote:A zasto se vi bavite Chagaljevim privatnim zivotom? To nikakve veze s temom nema, a nisam video da se od drugih forumasa trazi da objasne sta rade i koji su fakultet zavrsili. Nije fer.
Iz razloga sto je Chagalj kao argument ponudio detalj iz privatnog zivota. Dakle implicite je pristao na preispitivanje istog.
Chagalj

#107 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

_BataZiv_0809 wrote:
Towelie wrote:A zasto se vi bavite Chagaljevim privatnim zivotom? To nikakve veze s temom nema, a nisam video da se od drugih forumasa trazi da objasne sta rade i koji su fakultet zavrsili. Nije fer.
Iz razloga sto je Chagalj kao argument ponudio detalj iz privatnog zivota. Dakle implicite je pristao na preispitivanje istog.
ponudio argument iz svog zivota nakon sto su svi vjernici omalozavani jer je receno da su neobrazovani koji se prihvate vjere, a to nemoze biti veca zabluda pa sam morao da se licno izjasnim uz jos prilozen video materijal drugih daleko obrazovanih od mene da dokazem sa kakvim se zabludama barata na ovom forumu.
Bujrum majstore

#108 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
ponudio argument iz svog zivota nakon sto su svi vjernici omalozavani jer je receno da su neobrazovani koji se prihvate vjere, a to nemoze biti veca zabluda pa sam morao da se licno izjasnim uz jos prilozen video materijal drugih daleko obrazovanih od mene da dokazem sa kakvim se zabludama barata na ovom forumu.
Kazem ti, nemam fakultet uopste pa se nikome ne pravdam, pusti budale. :run:
IcedMFEarth

#109 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Pa zamislite situaciju u kojoj raspravljate s nekim ko vjeruje u djeda mraza. Teško ga je shvatiti ozbiljno, da mu ništa ne fali. Tako je i ateistima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#110 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by _BataZiv_0809 »

Chagalj wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Nisi odgovorio na izvorno pitanje.
Chagalj

#111 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

_BataZiv_0809 wrote: Nisi odgovorio na izvorno pitanje.
koje?
Maxxtro

#112 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Maxxtro »

Chagalj wrote:
Maxxtro wrote:
Chagalj wrote: i ta ljubav prema matematici me odvela u tom smjeru , pa sad mogu matematicki dokazati kako je Kuran neiskrivljen od objave i kako je to knjiga od Boga.
Ti ako ovo stvarno mislis, odgovorno tvrdim da ti apsolutno nista o matematici na tom fakultetu nisi naucio, niti razumijes sta je matematicki dokaz. Jadno je to tvoje obrazovanje.
da stvarno mislim tako, u cemu je problem?
Pa rekao sam ti, veze ti nemas sta je matematika a sta matematicki dokaz.
IcedMFEarth

#113 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Kuran je napisan obgrljenom rimom, to je matematicki dokaz :D
Chagalj

#114 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Maxxtro wrote: Pa rekao sam ti, veze ti nemas sta je matematika a sta matematicki dokaz.
neka nemam, hajde ospori nesto sto sam prilagao prije kao dokaz, i to argumentovano sa dokazima, a manje tih izjava tipa "veze ti nemas...itd"

ako hoces da diskutujes samo mozes jedino cinjenicama dokazima, logikom a sa ponizavanjem suparnik neces nista postici, ovako ce narod lakse da vidi ko ima jace dokaze a ko ne.
Maxxtro

#115 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Maxxtro »

Chagalj wrote:
Maxxtro wrote: Pa rekao sam ti, veze ti nemas sta je matematika a sta matematicki dokaz.
neka nemam, hajde ospori nesto sto sam prilagao prije kao dokaz, i to argumentovano sa dokazima, a manje tih izjava tipa "veze ti nemas...itd"

ako hoces da diskutujes samo mozes jedino cinjenicama dokazima, logikom a sa ponizavanjem suparnik neces nista postici, ovako ce narod lakse da vidi ko ima jace dokaze a ko ne.
Kao prvo, da pocnemo stvari nazivati pravim imenom. Nisi ti nista prilozio kao dokaz, barem ne u onom smislu u kojem se ta rijec koristi u matematici, pa se nema sta ni osporavati. Ono sto si ti iznosio moze se jedino svrstati u pseudonaucnu ili pseudomatematicku oblast numerologije, koja sa pravom matematikom ima veze koliko i astrologija sa astronomijom, ili pak voodoo magija i homeopatija sa medicinom. Prema tome, da se razumijemo, nikakvog tu matematickog formalizma niti matematickih dokaza nema. Sramota je da se ovo nekome ko je zavrsio elektrotehnicki fakultet mora objasnjavati. Tek kad ovo apsolviras mozemo eventualno raspravljati da li to sto si ti iznio predstavlja ikakvu vrstu dokaza u nekom drugom smislu.
harač

#116 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

dustaban wrote:Meni je pravo dosadno sa ovim ChagaljOm, ApsidejzijOm, TowellijOm...

od kad je istina-true odlogovao ovo je smora živa. čast izuzecima :oops:
apsidejzi

#117 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

harač wrote:

od kad je istina-true odlogovao ovo je smora živa. čast izuzecima :oops:
Samo lagano zatvoris tab i prebacis na inkognito.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#118 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by _BataZiv_0809 »

Chagalj wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Nisi odgovorio na izvorno pitanje.
koje?
Pa jel' to nauka od-scrollat dva posta iznad i procitat?

Evo c/p:

@ cHAGALJ

Nezivljenje u BiH+vecina dana na forumu+svaki odgovor sa milion citata i videoklipova=?

Zivis na socijali pa ti dosadno? (dakle ne radis iako si zavrsio fakultet)

ILI

Bavis se profesionalno izucavanjem religija? (ne bavis se elektrotehnikom)

P.S. Zavrisiti fakultet nije dovoljno, potrebna je stalno i kontinuirano obnavljanje vlastitog saznanja i propitivanja spoznaja i zakljucaka do kojih se doslo
Edouard

#119 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:
Edouard wrote: A mišljenje, vjerovanje, ili nagađanje, sve samo ne znanje, da će potreba za religioznošću, te institucionalnom religijom, rekao bih kao njezinim okvirom, s vremenom nestati, pokazuje elementarno nepoznavanje i neshvaćanje biti religije i religioznosti kao bitno ljudske potrebe, kao temeljnog ljudskog odnosa sa svojim Stvoriteljem, kao one snage koja je pratila i određivala kulture i civilizacije, a ne, kako bi neki htjeli prikazati, kao izraz ljudske nemoći, straha, neznanja, ili nečega sličnog.
Uredu, to je tvoj stav, ali zasto mislis da si ti obavezno "prosvjetljeniji" od nekog ko nije tvoje religije ili je kojim slucajem ateista, cije si uvjerenje nazivao bolesnim? Da li ti ostavljas i teoretske sanse da se moze na kraju ispostaviti da si u krivu? Ja za sebe ostavljam.
@Lopove, kao prvo drago mi je da si se barem nakratko pojavio.
A drugo, o ovome tvome
Uredu, to je tvoj stav, ali zasto mislis da si ti obavezno "prosvjetljeniji" od nekog ko nije tvoje religije ili je kojim slucajem ateista, cije si uvjerenje nazivao bolesnim? Da li ti ostavljas i teoretske sanse da se moze na kraju ispostaviti da si u krivu? Ja za sebe ostavljam.
ma ne mislim da sam obavezno 'prosvjetljeniji' od svih drugačijih, i nikad nisam ateističko uvjerenje nazivao bolesnim.
Ateizam kao negativan stav prema Bogu, nazivao sam teškom zabludom, a to i dalje tvrdim, kao i to da taj stav nema nikakvo racionalno utemeljenje, već isključivo voljno-emocionalno.
Pa istina, ne ostavljam ni teoretske šanse da sam u krivu glede konačnog ishoda; nije baš najprikladnije za matematičko opisivanje, ali, na određeni način rekao bih da je omjer broja stvarnih i mogućih ishoda u tom slučaju jednak jedinici, a to znači sigurni događaj.
Chagalj

#120 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Maxxtro wrote:
Chagalj wrote:

Kao prvo, da pocnemo stvari nazivati pravim imenom. Nisi ti nista prilozio kao dokaz, barem ne u onom smislu u kojem se ta rijec koristi u matematici, pa se nema sta ni osporavati. Ono sto si ti iznosio moze se jedino svrstati u pseudonaucnu ili pseudomatematicku oblast numerologije, koja sa pravom matematikom ima veze koliko i astrologija sa astronomijom, ili pak voodoo magija i homeopatija sa medicinom. Prema tome, da se razumijemo, nikakvog tu matematickog formalizma niti matematickih dokaza nema. Sramota je da se ovo nekome ko je zavrsio elektrotehnicki fakultet mora objasnjavati. Tek kad ovo apsolviras mozemo eventualno raspravljati da li to sto si ti iznio predstavlja ikakvu vrstu dokaza u nekom drugom smislu.
ako ocekujes euklidov algoritam, Pitagorinu teoremu, ili ajnstajnovu formu E=mc^2 takve stvari nisu nikad prezentirane u Kuranu, i niko ne govori o takvim matematickim formulama. nego jednostavno matematicki ili numeroloski programiran tekst, slova, brojevi ajeta i sura da suradjuju jedno sa drugim.

zovi to numerologija, woodoo magija, ali to su cinjenice iz Kurana koje se nemogu pobiti, koje sam licno prebrojavao i testirao tako da mi niko nemoze podvaliti mu*a pod bubrege

ja sam iznio stvari koje su izazov za ljudi, pa nek neko pokusa replicirati to ako moze da nesto slicno uradi, to je izazov od Allaha u Kuranu.

pokazi mi koja je knjiga na tako fantastican nacin programirana da na primjer rijec Dan u jednini u jednostavnoj formi je spomenut 365 puta koliko ima dana u godini, rijec mjesec u jednini u jednostavnoj formi 12 puta , isto kao sto ima mjeseci u godini, i mnoge druge stvari. Ovo su jasni pokazatelji da je knjiga programirana, a da ne ulazim u teze stvari koje su nemoguce uraditi danas kad bi se svi ljudi sastali nebi uspjeli uraditi tako nesto.
dustaban

#121 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Religija je danas potrebna taman onoliko koliko je potrebno postansko sanduce!

Sad smo svi online, Bog je brezbel online vazda bio, chemu onda "pismonose" izmedju Boga i ljudi? Chemu religije?!

Doista, chemu :?: :!:
Chagalj

#122 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

dustaban wrote:Religija je danas potrebna taman onoliko koliko je potrebno postansko sanduce!

Sad smo svi smo online, Bog je brezbel online vazda bio, chemu onda "pismonose" izmedju Boga i ljudi? Chemu religije?!

zasto nam je poslat Kuran ? zasto nam je potrebna religija?

odgovor od Boga iz Kurana:

2:2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;

znaci to je manual kako boziji produkt covjek funkcionise, kako da zivi, sta smije sta nesmije itd
NIN

#123 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Chagalj wrote:

2:2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;

znaci to je manual kako boziji produkt covjek funkcionise, kako da zivi, sta smije sta nesmije itd

Nisi stavio akcent tamo gdje treba pa evo. :D
dustaban

#124 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Chagalj wrote:
dustaban wrote:Religija je danas potrebna taman onoliko koliko je potrebno postansko sanduce!
Sad smo svi smo online, Bog je brezbel online vazda bio, chemu onda "pismonose" izmedju Boga i ljudi? Chemu religije?!

Pa dobro je li ti, covjece bozji, imalo razmisljas svojom glavom?
Kako ce meni neko narediti da ne sumnjam? Zasto bih se ja bojao onoga ko me je navodno stvorio - ovakvog?! Zasto bih se ja prihvatio jednoga "manuala" od toliko ponudjenih?! I da li mi uopce biramo te manuale ili smo ih zatekli u roditeljskoj sehari?!

I kako da covjek ne posumnja da mu je taj i takav manual napisao... covjek. To sto ja ne znam pisati kao Tolstoj ne znaci da je Tolstoj bog! A svete Knjige su pisali najveci umovi, vise vjekova. Wikipedija je stara tek... koliko, mislim ni deset godina. Ali je pisu svi ljudi. I naravno vec sad je to NAJVECA KNJIGA.
Potcjenjujete ljudski genij, pogotovo kad je udruzen, skoncentrisan, potican i odrzavan vjekovima oko jedne zadace! I dzaba sto vam sve cinjenice govore da je u tom procesu doslo do necega sto se uvijek desava u svakoj ljudskoj raboti - cijepanje, razdor, inat i konkurencija. Ima li ista od ovih tipicno ljudskih atributa koji ne karakterisu i religiju.

A da ne velim kako su i Bogu pripisani takvi atributi. On prijeti, naredjuje, oprasta, kaznjava, nagradjuje... i to svakome pojedinacno. Jebemti kad je stig'o svemir napraviti od tolikog posla.

A sve nase probleme je mogao, da je htio, rjesiti jednim potezom - maknuti sumnjivce, ili se ponovo ukazati ili makar poslati novu objavu...

Kuku nama, on se ne pojavljuje, a nas 7 milijardi se glodjemo oko legende o njemu i ne znamo sto cemo sami sa sobom!
Treba nam novi manual ili makar jasan znak koji od ovih koje imamo je ispravan. Umjesto da skontamo da je rijec o razlicitim, redigovanim, izdanjima iste price, mi smo zaratili oko toga sto je od tog prava knjiga.

E da smo to skontali, nista od ovoga nam ne bi trebalo, ni Bog ni religija. Bili bismo osamostaljeni jer to je (valjda) ON htio. Jer svako ko nesto stvori zeli da to profunkcionise bez vjecnog njegovog gurkanja.

Meni manual ne treba i zbog recenog se ne bojim eventualnog suocenja sa bogom. Bas gorim od znatizelje ko ce biti bolji na "ispitu", ja koji sam skontao fazon ili streber Chagalj sa svojim ceduljicama!

Chagalj

#125 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

dustaban wrote: Pa dobro je li ti, covjece bozji, imalo razmisljas svojom glavom?
Kako ce meni neko narediti da ne sumnjam? Zasto bih se ja bojao onoga ko me je navodno stvorio - ovakvog?! Zasto bih se ja prihvatio jednoga "manuala" od toliko ponudjenih?! I da li mi uopce biramo te manuale ili smo ih zatekli u roditeljskoj sehari?!

I kako da covjek ne posumnja da mu je taj i takav manual napisao... covjek. :
evo prepustit cu odgovor Allahu na ovo

Allah kaze:
2:23. A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome(Muhammedu), načinite vi jednu suru sličnu
objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.
24. Pa ako ne učinite, a necete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije de gorivo biti
ljudi i kamenje.
17:88. Reci: "Kad bi se svi ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur’an, oni, takav kao što je on, ne
bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali."

ako sumnjas pokusaj ti replicirati Kur'an ako mozes
Zasto bih se ja bojao onoga ko me je navodno stvorio - ovakvog?
zato sto ti moze dusu izvadit u kojem god stanju si, dok hodas, spavas, muku mucis na WC solji , dok si u seksu, da ti posalji nekakvu mafijozu da te prebiju na smrt, dok jedes grozdje pa ti se zaglavi ni tamo ni vamo....listi nema kraja :-)

Allah kaze za sebe:

117. On(Allah) je stvoritelj nebesa i Zemlje, i kada nešto odluči, za to samo rekne: "Budi!’ – i ono bude.

59. U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.

U taberanijevom Mu’dzemul-esatu, sa hasen senedom se prenosi od Dzabira da je poslanik Muhammed rekao: ”U noci mog isra’a sam prosao pored uzvisene skupine, (andjeo) Dzibril je bio poput pohabane prostirke od straha od Allaha
Locked