Ima li ljubavi za HONDU
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ommadawn
#101 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Eto vidis, a u Skandinaviji hvale japanska auta ako ni zbog cega drugog onda zbog elektronike.
A s druge strane, Honda Legend i nije bas toliko zastupljen model u Svedskoj, pravo je rijetka. Mislim da se nova vise i ne prodaje - doduse, dobili su malo minusa zbog zastarjele tehnologije.
Moj Accord jos uvijek ima mehanicku rucnu kocnicu, pali se klasicnim okretanjem kljuca i moram reci da meni licno to bas i ne smeta.
Uzmimo u obzir modele Volvo S80 i Volvo V70 koji imaju moderno paljenje auta, dakle gurnes kljuc u instrument-tablu i pritisnes start/stop dugme - nekoliko ljudi je imalo problema da ugasi motor. Prema podatcima koji su bazirani na istrazivanjima raznih auto-magazina - Audi i VW modeli su imali problema sa elektronikom, a tu negdje su bili i Volvo, Peugeot, Renault pa cak i BMW. Da li Honda jos uvijek usavrsava svoje sisteme tih finesa (rucna kocnica na dugme, start/stop paljenje) ne znam - ali bi im bilo pametno da malo pozure.
A s druge strane, Honda Legend i nije bas toliko zastupljen model u Svedskoj, pravo je rijetka. Mislim da se nova vise i ne prodaje - doduse, dobili su malo minusa zbog zastarjele tehnologije.
Moj Accord jos uvijek ima mehanicku rucnu kocnicu, pali se klasicnim okretanjem kljuca i moram reci da meni licno to bas i ne smeta.
Uzmimo u obzir modele Volvo S80 i Volvo V70 koji imaju moderno paljenje auta, dakle gurnes kljuc u instrument-tablu i pritisnes start/stop dugme - nekoliko ljudi je imalo problema da ugasi motor. Prema podatcima koji su bazirani na istrazivanjima raznih auto-magazina - Audi i VW modeli su imali problema sa elektronikom, a tu negdje su bili i Volvo, Peugeot, Renault pa cak i BMW. Da li Honda jos uvijek usavrsava svoje sisteme tih finesa (rucna kocnica na dugme, start/stop paljenje) ne znam - ali bi im bilo pametno da malo pozure.
-
citro
#102 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Mislim da je i jedno i drugo (paljenje na dugme i el. ručna kočnica) sranje. Pogotovo ovo drugo, jer ti ručna odnosno pomočna kočnica može otkazati radi banalnog kvara na elektronici ili elektroinstalacijama. Nije se jednom desilo. A onda nemožeš se ni zafrkavati loma po snijegu - no fun !
Meni je jednom neoprezni saputnik koji voli čačkati po svemu i svačemu u autu dok diskutuje o nečem "vrlo važnom " nehotice povukao dugme električne kočnice pri brzini od oko 100 km/h. Pomočna kočnica se aktivirala, zadnji točkovi na tren blokirali, i odmah automatski otpustila ali je sve to izgledalo šokantno. Srečom smo bili na pravcu a ne u krivini.
Hvala, puno su mi draže mehaničke pomočne (ili kako je to uvriježeno - ručne) kočnice.
Meni je jednom neoprezni saputnik koji voli čačkati po svemu i svačemu u autu dok diskutuje o nečem "vrlo važnom " nehotice povukao dugme električne kočnice pri brzini od oko 100 km/h. Pomočna kočnica se aktivirala, zadnji točkovi na tren blokirali, i odmah automatski otpustila ali je sve to izgledalo šokantno. Srečom smo bili na pravcu a ne u krivini.
Hvala, puno su mi draže mehaničke pomočne (ili kako je to uvriježeno - ručne) kočnice.
-
kolektor
#103 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Nije da smo skromnibitanga_sa_otesa wrote:par hondasa iz sarajeva, sto su bili na skupu u mostaru me poznaju ,mozes ih pitati ...agreed wrote:jel to istina bitanga :q
@ citro hvala
Sad bez zezancije, i ja bih preporucio bitangu. Mislim da je covjek regulara i stvarno hoce objasniti sve sto se upita vezano za popravak. Samo kod mene nije bila u pitanju honda.
- Ommadawn
#104 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Pazi, i ja licno preferiram to sve kao i ti ali s obzirom da mnogi Hondini konkurenti opremljuju svoje proizvode tom modernom tehnologijom - Honda je primorana uraditi isto kako bi privukla nove kupce a i bogami zadrzala stare. Ono sto se svidja meni i tebi, ili bolje receno sta preferiramo, ne mora znaciti da neko drugi voli ili preferira.citro wrote:Mislim da je i jedno i drugo (paljenje na dugme i el. ručna kočnica) sranje. Pogotovo ovo drugo, jer ti ručna odnosno pomočna kočnica može otkazati radi banalnog kvara na elektronici ili elektroinstalacijama. Nije se jednom desilo. A onda nemožeš se ni zafrkavati loma po snijegu - no fun !
- madner
#105 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Vala meni hepek ne fali. Previse mjesta je odlazilo, a nisi nikad siguran da ce zena znati povuci kako treba.
-
citro
#106 Re: Ima li ljubavi za HONDU
100 % si u pravu. Volim i ja taj luksuz, ali sam i pragmatičan. Ja bih, da se pitam, uveo obavezu postojanja manuelne mehaničke pomoćne kočnice čisto iz siguronosnih razloga. Ako hoće neka stavljaju i električnu što se mene tiće, ali mehanička bi morala postojati.Ommadawn wrote:Pazi, i ja licno preferiram to sve kao i ti ali s obzirom da mnogi Hondini konkurenti opremljuju svoje proizvode tom modernom tehnologijom - Honda je primorana uraditi isto kako bi privukla nove kupce a i bogami zadrzala stare. Ono sto se svidja meni i tebi, ili bolje receno sta preferiramo, ne mora znaciti da neko drugi voli ili preferira.citro wrote:Mislim da je i jedno i drugo (paljenje na dugme i el. ručna kočnica) sranje. Pogotovo ovo drugo, jer ti ručna odnosno pomočna kočnica može otkazati radi banalnog kvara na elektronici ili elektroinstalacijama. Nije se jednom desilo. A onda nemožeš se ni zafrkavati loma po snijegu - no fun !
Na koji ćeš fazon, a bez opasne blokade zadnjih točkova, zaustaviti auto električnom kočnicom u slučaju otkazivanja nožne kočnice ? Nije moguće dozirati kočionu silu i eto problema.
Da sada puno ne teoretišem i fantaziram, ali javlja se realan problem i kod automobila sa potpuno neispravnim akumulatorom. Dok ga ne zamijeniš nema kočnice. Ok, sve su to prerijetki slučajevi ali su sasvim moguči. Teoretski a bogami i praktično.
-
Seawolf
#107 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Zbog toga proizvođači čiji dizajneri znaju raditi svoj posao, postavljaju prekidač električne parkirne kočnice tamo gdje mu jeste mjesto - sa lijeve strane volana.citro wrote:...Meni je jednom neoprezni saputnik koji voli čačkati po svemu i svačemu u autu dok diskutuje o nečem "vrlo važnom " nehotice povukao dugme električne kočnice pri brzini od oko 100 km/h. Pomočna kočnica se aktivirala, zadnji točkovi na tren blokirali, i odmah automatski otpustila ali je sve to izgledalo šokantno. Srečom smo bili na pravcu a ne u krivini.
- Ommadawn
#108 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Dobrim vozacima se taj propust ne moze desiti - radilo se tu o zenama ili muskarcima. Bitna je dobra obukamadner wrote:Vala meni hepek ne fali. Previse mjesta je odlazilo, a nisi nikad siguran da ce zena znati povuci kako treba.
Uporedim li svoj Accord sa drugim modelima koji imaju te elektro-kocnice ne mogu primjetiti da fali previse mjesta. Medjutim, iako nisam zagovornik iste svjestan sam (a naravno i uprava Honde) da bi Honda zadrzala svoje musterije i privukla nove ce manje vise morati da se prilagodi tehnologiji koju konkurenti uveliko ugradjuju u svoje automobile.
Nego kad smo kod te teme moram da ispricam jednu anegdotu. Nekadasnji radni kolega, Bosanac, malo stariji od mene se pozalio jednom drugom kolegi kako mu zena koja polaze vozacki, ima problema sa saltanjem brzina, to jest pregruba je sa mjenjacem. U Svedskoj je dozvoljeno da obucavas nekoga u voznji ukoliko imas vozacku duze od 5 godina i dozvolu za to, pod jos nekim uslovima i da naravno onaj ko se obucava ima najmanje 16 godina. Drugi kolega, a inace saljivdzija, mu je odgovorio kako bi on to trebao rijesiti sa zenom u krevetu, dakle da vjezba sa njegovim polnim organom. Ja nisam bio prisutan tu pa mi je ovaj prvi to kroz smijeh ispricao. Proci ce neko vrijeme, te jedne prilike radeci zajedno sa ovim zajebantom spomenem mu "Kako ces bolan reci onako covjeku, ipak nema smisla, radi se o njegovoj zeni?" - na sta ce ovaj mrtvo-hladno ozbiljan "Pa je li polozila? Jeste. A da mu nisam rekao, ili bi on mijenjao mjenjac ili zenu."
- madner
#109 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Dok se dobrim vozacima moze desiti da im neko pritisne dugme u voznji.
Jedini problem je sto se vise ne moze uci u krivinu uz pomoc rucne
-
direstraits0078
#110 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Na laksi nacin nego s mehanickom rucnom kocnicom. Povuces prekidac i drzis ga, automatika radi sve ostalo, i bezbjedno se zaustavis s najkracim mogucim putem kocenja.citro wrote: Na koji ćeš fazon, a bez opasne blokade zadnjih točkova, zaustaviti auto električnom kočnicom u slučaju otkazivanja nožne kočnice ? Nije moguće dozirati kočionu silu i eto problema.
Da sada puno ne teoretišem i fantaziram, ali javlja se realan problem i kod automobila sa potpuno neispravnim akumulatorom. Dok ga ne zamijeniš nema kočnice. Ok, sve su to prerijetki slučajevi ali su sasvim moguči. Teoretski a bogami i praktično.
-
citro
#111 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Postoji li nešto što si htio reći izmedju ova dva reda ?madner wrote:Dok se dobrim vozacima moze desiti da im neko pritisne dugme u voznji.![]()
Ako postoji, volio bih pročitati a još više čuti.
-
citro
#112 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Slažem se, moj je bio nesretno postavljen na centralnu konzolu i tu mu zaista nije mjesto. Ali, tako je kod 90% automobila i to nije OK.Seawolf wrote:Zbog toga proizvođači čiji dizajneri znaju raditi svoj posao, postavljaju prekidač električne parkirne kočnice tamo gdje mu jeste mjesto - sa lijeve strane volana.citro wrote:...Meni je jednom neoprezni saputnik koji voli čačkati po svemu i svačemu u autu dok diskutuje o nečem "vrlo važnom " nehotice povukao dugme električne kočnice pri brzini od oko 100 km/h. Pomočna kočnica se aktivirala, zadnji točkovi na tren blokirali, i odmah automatski otpustila ali je sve to izgledalo šokantno. Srečom smo bili na pravcu a ne u krivini.
-
citro
#113 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Nisam probao, imaš li ti kakva iskustva sa tim ?direstraits0078 wrote:Na laksi nacin nego s mehanickom rucnom kocnicom. Povuces prekidac i drzis ga, automatika radi sve ostalo, i bezbjedno se zaustavis s najkracim mogucim putem kocenja.citro wrote: Na koji ćeš fazon, a bez opasne blokade zadnjih točkova, zaustaviti auto električnom kočnicom u slučaju otkazivanja nožne kočnice ? Nije moguće dozirati kočionu silu i eto problema.
-
direstraits0078
#114 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Tako je na npr. Renaultovim vozilima opremljenim el. rucnom kocnicom. Mislim da i ostali proizvodjaci imaju slicnu tehniku.
-
citro
#115 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Nemoj me pogrešno shvatiti jer zaista ne namjeravam pokretati ovdje polemiku oko toga, ali misliti i biti siguran su dva različita pojma.direstraits0078 wrote:Tako je na npr. Renaultovim vozilima opremljenim el. rucnom kocnicom. Mislim da i ostali proizvodjaci imaju slicnu tehniku.
-
direstraits0078
#116 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Hocu da kazem da uredjaje ne razvija proizvodjac automobila, razvijaju ih proizvodjaci sistema kocenja: TRW, Bosch, Ate, ili kako vec, pa otuda idu u sva vozila. Rucna kocnica je integralni dio sistema za kocenje i upravljanje, ima svoj kompjuter i ne djeluje autonomno.
-
citro
#117 Re: Ima li ljubavi za HONDU
Baš ću probati pa ti javim.direstraits0078 wrote:Hocu da kazem da uredjaje ne razvija proizvodjac automobila, razvijaju ih proizvodjaci sistema kocenja: TRW, Bosch, Ate, ili kako vec, pa otuda idu u sva vozila. Rucna kocnica je integralni dio sistema za kocenje i upravljanje, ima svoj kompjuter i ne djeluje autonomno.
-
agreed