Bingo preuzima Interex centre?
Moderator: anex
-
detroit-mercy
#101 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Nego nazad na temu, je li stvarno preuzimaju Interex ili je samo trac izasao iz Haminog frizeraja
.
- saiks
#102 Re: Bingo preuzima Interex centre?
I tu opet dolazimo do bogacenja jedne osobe,tj vlasnika binga,pa se opet nadje forumas koji napise kako je senad hadzija,kako sve moze prodati,kako mu je na pameti samo radnik,a nije mu na pameti radnik ciju je firmu,tj domacu firmu ugasio,nije bitno da li proizvodnjom jaja ili neceg drugog.
Ostani brate na trgovini,daj i drugima dio kolaca,i da zarade
Ostani brate na trgovini,daj i drugima dio kolaca,i da zarade
-
neki
#103 Re: Bingo preuzima Interex centre?
sad razmisljas jos krace...Drinski wrote:OK.neki wrote: To je kratkorocno razmisljanje. Nazalost vecina naroda kod nas tako misli...
Neka Bingo počne dugoročno da razmislja, pa prodaje domaću robu bez ulaznih naknada za dobavljače ili meni kao domaćem kupcu daje veći popust.
-
Drinski
#104 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Pa zato je tu Bingo da nas usmjeri na dugoročno razmišljanje...naravno, svojim primjerom...neki wrote:sad razmisljas jos krace...Drinski wrote:OK.neki wrote: To je kratkorocno razmisljanje. Nazalost vecina naroda kod nas tako misli...
Neka Bingo počne dugoročno da razmislja, pa prodaje domaću robu bez ulaznih naknada za dobavljače ili meni kao domaćem kupcu daje veći popust.
- saiks
#105 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Necemo vise u off ici,zanima me tko stoji iza interexa,nas cocjek ili?
- Raigor Stonehoof
#106 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Profit ide kompaniji koja promovise domace proizvode, njenim jacanjem sve vise ljudi ce prestat kupovat jebenu Janu i poceti kupovati Vlasicku rosu. Kad ljudi pocnu tako razmisljati, porast ce i potraznja za domacim proizvodom, sto znaci jos vise radnih mjesta i jos vise poreza za drzavu.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?

Last edited by Raigor Stonehoof on 19/08/2014 16:07, edited 1 time in total.
-
StupskaBitanga
#107 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Intermarche
-
detroit-mercy
#108 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Biti domaci i biti konkurentan su dva razlicita pojmaDrinski wrote:Znaci, kada Bingo treba da trosi lovu, onda nema veze da li je proizvođač domaći ili nije? To ti covjek hoce da objasni.detroit-mercy wrote:Sorry, ali ti farmeri ili ce morati da si pronadju drugo trziste ili da se presaltaju na prozivodnju necega drugog sto trziste trazi. Tako funkcionise trziste.saiks wrote:Sva jaja u bingu su domaca,nastala na tlu bosne i hercegovine,ja ti pricam sta ce se desiti sa sadasnjim proizvodjacima jaja koja se prodaju u bingu,ako ovaj stavi svoja u prodaju,tu se ne radi o 100 jaja vec hiljadama jaja,i sta ce biti sa firmama koja sada rade jaja za bingo. A ako mislite da ce ovom farmom zaposliti ljude,varate se,jer ce tu ici najnovija tehnologija,tako da ce covjek imati minimalno rada,eventualno radnik da jaja utovari u kamion,ostalo sve automatski.
Ne znam da li bi neko mogao statisticki da potkrijepi ovu tvrdnju pa da dzabe ne raspravljamo.
-
detroit-mercy
#109 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Pa dao ti je, ako je vec dokazano da je Bingo jeftiniji od Konzuma sa cijenom istog proizvoda, onda si dobio popustDrinski wrote:OK.neki wrote: To je kratkorocno razmisljanje. Nazalost vecina naroda kod nas tako misli...
-
neki
#110 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Ako je kupis u Konzumu, marza koja je preko 100% ide Todoricu u Hrvatsku, ako je kupis u Bingu marza ide vlasniku Binga koji je reinvestira u BiH.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
Zar je toliko tesko skontati?
-
detroit-mercy
#111 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Francuzi.saiks wrote:Necemo vise u off ici,zanima me tko stoji iza interexa,nas cocjek ili?
-
Drinski
#112 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Eto vidis kako se razumijemo.Samo zato sto je neko domaci ne treba da ima prednost ako je nekonkurentan.
Tacno.Na kraju, kupac glead u cijenu prije svega.
Nutella jeftinija u Becu, negu u Bingu.
Kada domaći proizvođači i/ili trgovci počnu vise cijeniti kupca, onda ce ljudi manje kupovati Janu a vise njihove proizvode.
-
Drinski
#113 Re: Bingo preuzima Interex centre?
A sto Bingo ne stavi marzu na 10%?neki wrote:Ako je kupis u Konzumu, marza koja je preko 100% ide Todoricu u Hrvatsku, ako je kupis u Bingu marza ide vlasniku Binga koji je reinvestira u BiH.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
-
Drinski
#114 Re: Bingo preuzima Interex centre?
detroit-mercy wrote: Pa dao ti je, ako je vec dokazano da je Bingo jeftiniji od Konzuma sa cijenom istog proizvoda, onda si dobio popust.
-
detroit-mercy
#115 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Pa recimo gdje je glavno sjediste kompanije u Tuzli ili Zagrebu, u glavnom sjedistu imas citavu vojsku racunovodja, komercijalista, ovih onih. Tako da jedan dio od profita koji se napravi na Milci ide i u plate zaposlenima u Tuzli radije nego u Zagreb, jer tuzlaci uglavnom zive i trose u Tuzli za razliku od zagrebcanaUmalo popisivac wrote:Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?neki wrote:To je kratkorocno razmisljanje. Nazalost vecina naroda kod nas tako misli...Drinski wrote:
Moj interes jeste da kupujem tamo gdje se meni lično najvise isplati. Tada pare ostaju kod mene. Tako rade i bh. trzni centri...
-
neki
#116 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Sto tebi direktor ne smanji platu na 10% ? Zato sto bi iduci mjesec umro od gladiDrinski wrote:A sto Bingo ne stavi marzu na 10%?neki wrote:Ako je kupis u Konzumu, marza koja je preko 100% ide Todoricu u Hrvatsku, ako je kupis u Bingu marza ide vlasniku Binga koji je reinvestira u BiH.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
-
detroit-mercy
#117 Re: Bingo preuzima Interex centre?
O cemu ovdje pricamo o marzi ili cistom profitu, ruku na srce, trgovinski lanci nemaju profit 100%, negom mnogo manje. Drugo, sto ne marza od 10%, koliko ja shvatam 10% je contribution margin. Ako je 10%CM dovoljno da pokrije sve fixne troskove, da obezbijedi buducu expanziju firme i donese vlasniku profit e onda nesto nije u redu samnomDrinski wrote:A sto Bingo ne stavi marzu na 10%?neki wrote:Ako je kupis u Konzumu, marza koja je preko 100% ide Todoricu u Hrvatsku, ako je kupis u Bingu marza ide vlasniku Binga koji je reinvestira u BiH.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
- saiks
#118 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Marza 100%???neki wrote:Ako je kupis u Konzumu, marza koja je preko 100% ide Todoricu u Hrvatsku, ako je kupis u Bingu marza ide vlasniku Binga koji je reinvestira u BiH.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
Ja sretan ako imam marzu 40%
- Baby Jane
#119 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Oh, moj Boze. Je li moguce da ovo neko pita?Drinski wrote:A sto Bingo ne stavi marzu na 10%?neki wrote:Ako je kupis u Konzumu, marza koja je preko 100% ide Todoricu u Hrvatsku, ako je kupis u Bingu marza ide vlasniku Binga koji je reinvestira u BiH.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
Tesko nama sa ovakvim obrazovanjem.
-
StupskaBitanga
#120 Re: Bingo preuzima Interex centre?
neki wrote:Ako je kupis u Konzumu, marza koja je preko 100% ide Todoricu u Hrvatsku, ako je kupis u Bingu marza ide vlasniku Binga koji je reinvestira u BiH.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
Last edited by StupskaBitanga on 19/08/2014 16:24, edited 1 time in total.
-
neki
#121 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Veci trgovacki lanac moze sebi obezbjediti nizu nabavnu cijenu, tako da na istu maloprodajnu cijenu on moze imati marzu 100% a ti u piljari 40%saiks wrote:Marza 100%???neki wrote:Ako je kupis u Konzumu, marza koja je preko 100% ide Todoricu u Hrvatsku, ako je kupis u Bingu marza ide vlasniku Binga koji je reinvestira u BiH.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
-
detroit-mercy
#122 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Veci trgovacki lanac moze sebi obezbjediti nizu nabavnu cijenu, tako da na istu maloprodajnu cijenu on moze imati marzu 100% a ti u piljari 40%[/quote]neki wrote:Marza 100%???saiks wrote:Ako je kupis u Konzumu, marza koja je preko 100% ide Todoricu u Hrvatsku, ako je kupis u Bingu marza ide vlasniku Binga koji je reinvestira u BiH.neki wrote:Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
Ali ima i vece fixne troskove
-
detroit-mercy
#123 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Poredis austrijski trgovinski centar sa BingomDrinski wrote:Eto vidis kako se razumijemo.Samo zato sto je neko domaci ne treba da ima prednost ako je nekonkurentan.
Tacno.Na kraju, kupac glead u cijenu prije svega.
Nutella jeftinija u Becu, negu u Bingu.
Kada domaći proizvođači i/ili trgovci počnu vise cijeniti kupca, onda ce ljudi manje kupovati Janu a vise njihove proizvode.
-
spacek
#124 Re: Bingo preuzima Interex centre?
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:58, edited 1 time in total.
-
Umalo popisivac
#125 Re: Bingo preuzima Interex centre?
To je pogresno. To su neki osnovi ekonomije. Traznja diktira ponudu. Ako neko hoce da baca pare na janu on ce naci mogucnost za to. Bingo drzi vecinom proizvode kao i svi drugi lanci a drzi ih zato sto to ljudi zele. U Bingu kao i u Konzumu imas dorina cokolade, franck kavu, faks, persil, ariel... Samo sto je u Bingu cesto jeftinije, pa ja tamo kupujem. Kad bude jeftinije negdje drugo kupovati cu tamo. Drzavi je svejedno. Zapravo, drzava uzima postotak od proizvoda u vidu pdv-a tako da je zapravo drzavi bolje kad ti kupujes skuplje. Ako hoces pomoci drzavi ti eto kupi skuplju domacu Mak Zara cokoladu u Konzumu umjesto u Bingu jer ce drzavi otici vise poreza, 17% ne 3 marke je vise nego 17% na 2.50.Raigor Stonehoof wrote:Profit ide kompaniji koja promovise domace proizvode, njenim jacanjem sve vise ljudi ce prestat kupovat jebenu Janu i poceti kupovati Vlasicku rosu. Kad ljudi pocnu tako razmisljati, porast ce i potraznja za domacim proizvodom, sto znaci jos vise radnih mjesta i jos vise poreza za drzavu.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
Neki proizvodi koji su domaci se nalaze u Bingu a opet nekih nema ali ih ima u Konzumu. Ja bi volio da takvih proizvoda ima u Bingu jer bi sigurno bilji jeftiniji. Ali opet kao sto kazem, traznja diktira ponudu.