Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Henry Chinaski
#101 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Poenta je da se današnje slobode shvataju tako da ako ih imaš, moraš ih iskoristiti. Niko nije spreman na kompromis nego to isključivo očekuje od drugih.
Poslije razvoda (ako nije bilo zlostavljanja u braku) obično je oboma gore nego prije ali tražili ste, evo vam ga...
Da li su žene danas, generalno, stvarno sretnije nego prije dok su imale manje opcija i da li imaju kvalitetniji život? Mišljenja se vjerovatno razlikuju ali ja mislim da je odgovor negativan...
Poslije razvoda (ako nije bilo zlostavljanja u braku) obično je oboma gore nego prije ali tražili ste, evo vam ga...
Da li su žene danas, generalno, stvarno sretnije nego prije dok su imale manje opcija i da li imaju kvalitetniji život? Mišljenja se vjerovatno razlikuju ali ja mislim da je odgovor negativan...
-
jedinaprava
#102 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Ne cudi me uopce. I da znaju zene i muzevi forumasa gdje i kako provode vrijeme bilo bi ih jos vise.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#103 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
to se kaže grozno ti je u vezi/braku (subjektivno mišljenje)
ko ti garantira da će ti poslije biti bolje
možda jedino kurvarima i kafanskim tipovima
obični ljudi garant pate jer ona navika koju su imali nestane
a to ne kontaš dok imaš...pa i svađanje s nekim nedostaje vjerovatno
ko ti garantira da će ti poslije biti bolje
možda jedino kurvarima i kafanskim tipovima
obični ljudi garant pate jer ona navika koju su imali nestane
a to ne kontaš dok imaš...pa i svađanje s nekim nedostaje vjerovatno
- madner
#104 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Postoje istrazivanja o tome. Kada su brakovi bili puno cvrsci i stigma razvoda puno veca jedan dio ljudi je bio nesretan u istim. Nakon sto je olabavila stigmatizacija, sreca se povecala jer su ljudi izlazili iz losih brakova. Nakon toga, zadovoljstvo se smanjilo jer ljudi koji bi bili sretniji u brakovima se nisu zenili jer vise nije bilo pritiska drustva u tom pravcu.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#105 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Otprilike. Nekada je razvod bio sramota, nije se žena mogla roditeljima od sramote na oči pojaviti. Danas je to ko dobar dan...Dobro, ako je brak loš (alkoholizam, kocka, varanje, nasilje) OK, nema ništa loše u razvodu, bolje nego život na silu, ali danas poslije najmanje svađe i prepreke mlada pakuje prnje i ode mami i tatimadner wrote:Postoje istrazivanja o tome. Kada su brakovi bili puno cvrsci i stigma razvoda puno veca jedan dio ljudi je bio nesretan u istim. Nakon sto je olabavila stigmatizacija, sreca se povecala jer su ljudi izlazili iz losih brakova. Nakon toga, zadovoljstvo se smanjilo jer ljudi koji bi bili sretniji u brakovima se nisu zenili jer vise nije bilo pritiska drustva u tom pravcu.
- limeni
#106 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
po zakonu prirode ste nize od nas, imate manje fizicke snage i slabije se nosite sa pritiskom.iz dna duše wrote:@limeni
Ja poznajem puno žena koje su se u ovim kriznim, ratnim i poratnim vremenima pokazale jače od muškaraca i održale porodicu...
Ne bih se složila s tobom da je žena niža od "muška", kakvi su ti to srednjovjekovni pogledi na ženu...?
I veoma često ovakve izjave čujem upravo od muškaraca, kod kojih žene vode glavnu riječ kod kuće
i zena ima svoju svrhu, razlog zasto je stvorena i svaka cast mnogima. majka u sebi nosi dobrotu koju 100 muskaraca nema.
naravno da treba i zenama dati najbolji moguci status ali mi nismo isti i nikada necemo biti.
bolji su nekada i srednjovjekovni pogledi nego ovo sto se danas protura kao "urbano" a to su alkohol, blud, tetovaze, lazi, nepostojeci moral, razvodi, gejevci i ostale stvari koje prije nisu bile prihvacene.
ne zelim da kazem nesto lose o zenama jer ce me napasti ove feministkinje
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#107 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Pa da, to je odgovor na pitanje iz naslova.Lajavikrelac wrote: Otprilike. Nekada je razvod bio sramota, nije se žena mogla roditeljima od sramote na oči pojaviti. Danas je to ko dobar dan...Dobro, ako je brak loš (alkoholizam, kocka, varanje, nasilje) OK, nema ništa loše u razvodu, bolje nego život na silu, ali danas poslije najmanje svađe i prepreke mlada pakuje prnje i ode mami i tatiTraje brak dok se slatka ne popije
- Queen_of_hearts
#108 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
A zasto je akcenat na trpnom stanju zene ?!Ona treba nesto da trpi ,vise nego sto teoretski trpi ,da se ne bi razveli
Jel to to ? Rijesena dilema porasta broja razvoda : oni se posvadjaju ,a ona se razvodi ?
To me podsjeca na ono :"ona je otisla iz njegove kuce,ona je okrenula ledja braku " :fp:
Jel to to ? Rijesena dilema porasta broja razvoda : oni se posvadjaju ,a ona se razvodi ?
To me podsjeca na ono :"ona je otisla iz njegove kuce,ona je okrenula ledja braku " :fp:
- Domaci izdajnik
#109 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Zato što iz nekoliko primjera u mojoj bližoj okolini uglavnom je kriva žena. Ima primjera da je i frajer zasrao, ali većinom ženska strana...
- Capajebo
#110 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Da, isto kao i musko. Sta je tu problem?Queen_of_hearts wrote:Ona treba nesto da trpi ,vise nego sto teoretski trpi ,da se ne bi razveli![]()
- Queen_of_hearts
#111 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
U gotovo svim primjerima u mojoj blizoj okolini muskarac je zasrao,sto opet ne znaci nista u konacnici ,ali poentiranje jedne strane kao nekog ko "kupi prnje i trci mami" cini pogresnim !
- Domaci izdajnik
#112 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Pa valjda ide mlada da živi kod mladoženje ne obratno... 
- Capajebo
#113 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Ti si dakle pricala sa obje strane objektivno, i dosla si do toga da su pretezno muskarci zasrali? Ako jeste tako, posteno, ako nije, nije posteno niti je argument.Queen_of_hearts wrote:U gotovo svim primjerima u mojoj blizoj okolini muskarac je zasrao,sto opet ne znaci nista u konacnici ,ali poentiranje jedne strane kao nekog ko "kupi prnje i trci mami" cini pogresnim !
I ovde niko ne govori da zene "kupe prnje i trce mami", vec da ssu postale previse razmazene za ozbiljan zivot (normalno ne sve, vec one o kojima pricaju kad se kaze "kupu prnje i trci mami").
- dale cooper
#114 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Prosto obožavam kada ljudi u jednu rečenicu udrobe sve i svašta i daju jedinstven naziv kao "modelidirektni wrote:Prvo nije kovanica ( i sam vidiš).Black swan wrote:kakva je to kovanica tradicionalna porodica
totalno podmetanje
il je porodica il nije
il je brak il nije
Ne radi se ni o kakvom podmetanju. Terminološki, tradicionalna porodica je ona porodica koja drži do adeta iznjedrenih kroz pozitivno iz prošlosti.
Danas nam se serviraju neki novi modeli porodičnog življenja, porodice, braka, bivstvovanja općenito (serije, filmovi....), a da se ne zna ni ko kosi ni ko vodu nosi. Nameću nam se kao normalni istospolni brakovi, svinger klubovi, zadovoljavanje prvenstveno sopstvenih interesa, a sve manje zajedničkog okupljanja npr. za jedan običan ručak uz ugašen TV ili PC.
Nameće se šatro moderno poimanje života, a od NAS običnih smrtnika prave potrošače i konzumente svega i svačega. Ima tu još svega.
porodičnog življenja" ili moderan život nametnut od mrskog i dekadentnog zapada.
Samo zato što se toliko dugo taj takozvani tradicionalni brak (a pod kojim se ustvari jednostavno krije
patrijarhat ) održao, više govori o sporoj evoluciji i emancipaciji nas kao ljudskih bića, nego o nekoj
superiornosti ovog modela. Na sreću stvari se pomalo mijenjaju iako opet ne dovoljno brzo.
I ova priča da se nekome nameću određeni životni stilovi je čista šuplja. Svako ima pravo i slobodnu volju
da odluči za sebe kako želi da živi i to pravo mu se ni po kojoj osnovi ne bi trebalo osporavati.
- e-lla
#115 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Po meni u braku dosta igra ulogu odgoj tj. neodgoj, navike i psihičko stanje ljudi. Često je to sukob totalno različitih svjetova. A naći dobar "match" je uvijek pitanje dobre doze sreće i pameti. Još je teže održati to a to je opet do tolerantnosti osobe jer niko nije cvjećka. Novac da ne spominjem jer je to povod za većinu problema među ljudima.
A ako statistika kaže da razvoda ima više to samo znači da se krećemo ka modernom društvu ma šta to nekom predstavljalo. Nisu se promijenili ljudi nego današnji pogled na razvod. Sigurno bi toga bilo mnogo više i prije da nije bilo "sramota".
A ako statistika kaže da razvoda ima više to samo znači da se krećemo ka modernom društvu ma šta to nekom predstavljalo. Nisu se promijenili ljudi nego današnji pogled na razvod. Sigurno bi toga bilo mnogo više i prije da nije bilo "sramota".
Last edited by e-lla on 09/09/2014 01:35, edited 2 times in total.
- Capajebo
#116 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Ovo je glupost najveca, i najvise puta napisana u historiji interneta. Sto ce nam onda ikakvi zakoni, ili bilo kakve druge moralne vrijednosti, ako covjek ima apsolutno pravo da radi sta hoce?dale cooper wrote: I ova priča da se nekome nameću određeni životni stilovi je čista šuplja. Svako ima pravo i slobodnu volju
da odluči za sebe kako želi da živi i to pravo mu se ni po kojoj osnovi ne bi trebalo osporavati.
- dale cooper
#117 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Koliko ja znam svako ima pravo na seksualnu orijentaciju, a organizovanje swing partija nije zabranjeno zakonom.Capajebo wrote:Ovo je glupost najveca, i najvise puta napisana u historiji interneta. Sto ce nam onda ikakvi zakoni, ili bilo kakve druge moralne vrijednosti, ako covjek ima apsolutno pravo da radi sta hoce?dale cooper wrote: I ova priča da se nekome nameću određeni životni stilovi je čista šuplja. Svako ima pravo i slobodnu volju
Barem ne u većini demokratskih društava. Ne ugrožava sigurnost niti utiče na druge pojedince, pa onda
u čemu je problem?
- Capajebo
#118 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
A demokratska drustva su ona koja dozvoljavaju istospolne brakove i swing partije? One drzave koje to zabranjuju nisu demokratske?
Lafo demokratija, a opet sakica ljudi odlucuje o svemu
- dale cooper
#119 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Demokratstvo društvo je ono koje daje slobodu pojedincu da ima pravo izbora.Capajebo wrote:A demokratska drustva su ona koja dozvoljavaju istospolne brakove i swing partije? One drzave koje to zabranjuju nisu demokratske?
- Domaci izdajnik
#120 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Samo što zadnjih godina preodgoj čine špansko-turske sapunice, Svijet, Scandal, Farma, Veliki Brat, Grand i ostale rijaliti limunade plus senzacionalne vijesti o starletama u dnevnoj štampi i tabloidima....današnjim djevojkama je veći uzor Hana Hadžiavdagić, Alex Grdelj, Dara Bubamara, Stanija i ostale starlete (čitaj drolje) nego život kojim su živjele njihove majke. Swing partiji i sexualne orijenatcije postoje otkad je svijeta i vijeka samo što je to nekad bilo intimno i radilo se unutar četiri zida i krijući a ne ko danas na sva zvona i talambase.... 
- Capajebo
#121 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Primarna uloga drustva je da zastiti svoje zajednicke interese, i zajednicka prava. To o cemu ti pricas, to nije drustvo, vec totalna samovolja pojedinaca, sto je poprilicno suprotno drustvu.dale cooper wrote:Demokratstvo društvo je ono koje daje slobodu pojedincu da ima pravo izbora.Capajebo wrote:A demokratska drustva su ona koja dozvoljavaju istospolne brakove i swing partije? One drzave koje to zabranjuju nisu demokratske?
- dale cooper
#122 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Nemoj se praviti lud. Pravo na seksualnu orijentaciju je jedno od tih zajedničkih prava koje spominješCapajebo wrote:Primarna uloga drustva je da zastiti svoje zajednicke interese, i zajednicka prava. To o cemu ti pricas, to nije drustvo, vec totalna samovolja pojedinaca, sto je poprilicno suprotno drustvu.dale cooper wrote:Demokratstvo društvo je ono koje daje slobodu pojedincu da ima pravo izbora.Capajebo wrote:A demokratska drustva su ona koja dozvoljavaju istospolne brakove i swing partije? One drzave koje to zabranjuju nisu demokratske?
i spominje se u mnogim dekleracijama Ujedinjenih Nacija.
A što se tiče swing partija, ukoliko se ne kose sa zakonima, ko sam ja ili ti da govorim šta će ko
raditi u privatnosti svoga doma.
- Capajebo
#123 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
dale cooper wrote: Nemoj se praviti lud. Pravo na seksualnu orijentaciju je jedno od tih zajedničkih prava koje spominješ
A što se tiče swing partija, ukoliko se ne kose sa zakonima, ko sam ja ili ti da govorim šta će ko
raditi u privatnosti svoga doma.
Ne znam ko se ovde pravi lud. Pune 63 godine je zajednicko pravo bilo protiv ovog razvrata.Since its founding in 1945, the United Nations had not discussed LGBT rights (regarding equality regardless of sexual orientation or gender identity) until December 2008, when a Dutch/French-initiated, European Union-backed statement was presented to the United Nations General Assembly.
- Domaci izdajnik
#124 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Pa i za homoseksualnu orijentaciju su ti isti slali na terapiju AC/DC svirkom (elektrošokovi
) a danas je njihovo građansko pravo da paradiraju ulicama skoro goli....lobiranje je čudo 
- dale cooper
#125 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Žene u Americi nisu mogle glasati do 1920. Je li znači da je to bilo u redu? Ovim se vraćamoCapajebo wrote:dale cooper wrote: Nemoj se praviti lud. Pravo na seksualnu orijentaciju je jedno od tih zajedničkih prava koje spominješ
raditi u privatnosti svoga doma.Ne znam ko se ovde pravi lud. Pune 63 godine je zajednicko pravo bilo protiv ovog razvrata.Since its founding in 1945, the United Nations had not discussed LGBT rights (regarding equality regardless of sexual orientation or gender identity) until December 2008, when a Dutch/French-initiated, European Union-backed statement was presented to the United Nations General Assembly.
na ono što sam spomenuo o sporoj evoluciji i emancipaciji ljudske svijesti.