Postoje jasna fikhska pravila i nemam ja tu šta dodavati. Ona su izvor. Naveo sam gore citat i podvukao ga.hrastov žižak wrote:Postojala su i u Helena pravila o robovima, što ne znači da nisu bili robovi, opet fail. Znači ipak su postojale zarobljenice za seks? Hajd fala Bogu uzvišenom! Imaš li neki dokaz za boldirano?vatrogasac wrote:Ali su postojala pravila o odnosu prema onima u 'posjedu'. Znaš li da su 'posjedovani' se znali obratiti halifi zbog njihovog odosa od strane onih u čijoj su vlasti bili pa bi ih halifa kaznio. Svaka žena zarobljenica koja bi rodila u takvoj vezi automatski je postajala slobodna i niko je više nije smio zadržavati. Mogli su biti otkupljeni od rodbine ili prijatelja. Mogli su se osloboditi podučavanjem. Želim reći da nije bilo ropstvo kakvo razumijevamu u smislu riječi 'ropstvo' jer fakat nije bilo.hrastov žižak wrote: Ne dokazuje jer zaključuješ induktivno, tj. na osnovu jednog primjera koji se ne može smatrat dokazom. Dokaz se npr. nalazi u Kur'anu gdje Allah kaže da je muškarcu dozvoljeno: Ma malakat aymanukum ("what your right hands possess", ما ملكت أيمانکم) tj. seksualno roblje. Ja ću ti navest kontraprimjer koji se tiče samog Poslanika, dakle onoga ko je izmislio islam i ko je također imao seksualno roblje, a odnosi se na Rejhanu bint Zejd, Muhamedovu konkubinu. Nakon ovog bezuspješnog pokušaja indukcije, moraćeš se bolje potrudit.
Ma malakat ajmanukum se ne odnosi na roblje općenito, kao što i sam znaš, pa se nemoj pravit blesat i pokušavat priču svest na Muhamedovo sveopće milosrđe prema robovima, jer se moje pitanje jasno odnosilo na seksualno roblje. Pitanje je glasilo da li je Muhamed podsticao oslobađanje seksualnog roblja, tj. kategorije "onoga što posjeduje vaša desnica".
Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
- vatrogasac
#101 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
- fatamorgana
#102 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Ih da su ovo "ćage" imale te robinje pa da ga pokažu čim se delija raspojasa to bi bio spas za njih .... Jazuk!vatrogasac wrote:Sa gornjeg linka...a mogao si i ti...fatamorgana wrote:Prisiljavanje robinje na spolni odnos i protiv njene volje nije ropstvo?
Poštovani pitaoče, na temlju kojih izvora tvrdite da muškarac može stupiti u intimni odnos sa ženom kojoj nije istekao iddet ili s kojom nema bračni ugovor? Pitanje i primjedba imaju naučnu vrijednost kada je tema o kojoj se postavlja pitanje ili na koju se prigovara stvarna. Poštovani, navedite nam svoje izvore, kako bi vam na temlju njih ponudili odgovor. Zasigurno islam ne dopušta nikakavu vrstu spolnih odnosa između muškarca i žene ako njihova veza nije ugovorena zakonskim šerijatskim ugovorom.
- vatrogasac
#103 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Mogao je delija to prekršiti, ali ako bi se požalila na tretman mogao je delija svakako završiti. Zbog tog ganjanja što veće pravde halifa Omer je nastradao. Spasio čovjeku život što ga prevario u igri riječi i ovaj u se odužio atentatom. Hajd pogledaj 5-6 epizoda. Hoćeš?fatamorgana wrote:Ih da su ovo "ćage" imale te robinje pa da ga pokažu čim se delija raspojasa to bi bio spas za njih .... Jazuk!vatrogasac wrote:Sa gornjeg linka...a mogao si i ti...fatamorgana wrote:Prisiljavanje robinje na spolni odnos i protiv njene volje nije ropstvo?
Poštovani pitaoče, na temlju kojih izvora tvrdite da muškarac može stupiti u intimni odnos sa ženom kojoj nije istekao iddet ili s kojom nema bračni ugovor? Pitanje i primjedba imaju naučnu vrijednost kada je tema o kojoj se postavlja pitanje ili na koju se prigovara stvarna. Poštovani, navedite nam svoje izvore, kako bi vam na temlju njih ponudili odgovor. Zasigurno islam ne dopušta nikakavu vrstu spolnih odnosa između muškarca i žene ako njihova veza nije ugovorena zakonskim šerijatskim ugovorom.
-
kerima1
#104 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Dozvola sex.odnosa sa robinjama bez njihovog pristanka je veliki pormasaj islama.Mozemo mi muslimani to sad pokusavati an sve nacine odbraniti jer smo zasticeni od istog.fatamorgana wrote:Prisiljavanje robinje na spolni odnos i protiv njene volje nije ropstvo?
- animals
#105 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Pa muskarci su pisali zakone, nisu zene..normala da je bilo dozvoljeno..kerima1 wrote:Dozvola sex.odnosa sa robinjama bez njihovog pristanka je veliki pormasaj islama.Mozemo mi muslimani to sad pokusavati an sve nacine odbraniti jer smo zasticeni od istog.fatamorgana wrote:Prisiljavanje robinje na spolni odnos i protiv njene volje nije ropstvo?
- fatamorgana
#106 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
E moj vatrogasac, jedna lasta ne čini proljeće ....
a ni jesen jedan list uveHli, kako reče Šaban.
- fatamorgana
#107 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
dupli post a odonosio se na Omera.
Last edited by fatamorgana on 27/07/2014 14:40, edited 1 time in total.
- nasa
#108 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
a misa mu pa ti si postavio tezu, valjda ti trebas prvo ubjediti nas da je izvor na koji se pozivas tacan te dalje da nam objasnis kakav to status zamisljas da je imala , kako se ophodilo prema njoj, da li se sve desavalo bez njene volje...i npr.sto bi Muhamed uopce zenio tolike zene ili sto bi se uopce bilo koji musliman zenio kad ih je mogao mlatnuti toljagom po glavi i raditi sta mu se dalje prohtijehrastov žižak wrote:Po kojima ti ne vjeruješ da je bila?nasa wrote:pa taj izvor koji kaze da je bila robinja kaze i da je umrla kao robinja, znaci nisi ga ni procitao.
Svi koji su se bavili njenom biografijom navode vise oprecnih izvora odnosno i mogocnost da jeste sklopljen regular brak ili ti da nije bila robinja.Pa sam te jednnostavno pitala zasto i po kojim kriterijima ti vjerujes da je bila robinja, ne znam fakat sta ti nije jasno
Inace ja sam skepticna glede izvora, nisam tvrdila da znam kako je bilo u njenom konretnom slucaju, a za odnose opcenito prema robinjama vjerujem u ovo sto je citirao @vatrogasac iz linka koji sam stavila
- vatrogasac
#109 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
U kom fikh-ul ibadatu od ove četiri priznate pravne škole piše da smije biti bez pristanka žene pa bila i zarobljenica?kerima1 wrote:Dozvola sex.odnosa sa robinjama bez njihovog pristanka je veliki pormasaj islama.Mozemo mi muslimani to sad pokusavati an sve nacine odbraniti jer smo zasticeni od istog.fatamorgana wrote:Prisiljavanje robinje na spolni odnos i protiv njene volje nije ropstvo?
- animals
#110 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
I da su zene bile jace od muskaraca, danas bi to sve izgledalo drugacije..
-Bog bi bio zensko..
-duhovne vodje bi bile zene..
-muskarci bi bili pokriveni, a zene razgolicene..
-muskarci bi bili sexualno roblje..-
i jos mnogo toga, ali sta ces, kad smo mi jaci
-Bog bi bio zensko..
- vatrogasac
#111 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Al' to je islam na izvoru. Poslije je voda zamućena pa imamo ovo što imamo. Gaza najbolje svjedoči.fatamorgana wrote:E moj vatrogasac, jedna lasta ne čini proljeće ....
- hrastov žižak
#112 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Islam na izvoru je i Rejhana bint Zejd, seksualna robinja.
- vatrogasac
#113 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Ma nije ni tako. Neki dan smo se sporili oko hadisa da ako žena ne da mužuanimals wrote:Pa muskarci su pisali zakone, nisu zene..normala da je bilo dozvoljeno..kerima1 wrote:Dozvola sex.odnosa sa robinjama bez njihovog pristanka je veliki pormasaj islama.Mozemo mi muslimani to sad pokusavati an sve nacine odbraniti jer smo zasticeni od istog.fatamorgana wrote:Prisiljavanje robinje na spolni odnos i protiv njene volje nije ropstvo?
- hrastov žižak
#114 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
ko u hijenaanimals wrote:I da su zene bile jace od muskaraca, danas bi to sve izgledalo drugacije..
-Bog bi bio zensko..
- fatamorgana
#115 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Istorijska činjenice je da su skoro sve religije pa i ideologije uključujući npr i komunizam kao ideju oslobađanja i jednakosti na izvoru čiste, nezamućene.vatrogasac wrote:Al' to je islam na izvoru. Poslije je voda zamućena pa imamo ovo što imamo. Gaza najbolje svjedoči.fatamorgana wrote:E moj vatrogasac, jedna lasta ne čini proljeće ....
Poslije svi znamo šta se događa, sve ono što je prvobitno lijepo i plemenito kao ideja a neostvarivo u stvarnom životu to se naziva utopijom.
Jednostavno to je zakon ovog svijeta, stalna promjena i nestalnost svih stanja.
- fatamorgana
#116 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Možda taj čovo što je napisao hadis nije imao robinju ili nije bio ni oženjen.vatrogasac wrote:Ma nije ni tako. Neki dan smo se sporili oko hadisa da ako žena ne da mužuanimals wrote:
Pa muskarci su pisali zakone, nisu zene..normala da je bilo dozvoljeno..da je te noći meleki proklinju. Zašto u hadisu ne kaže da se u takvoj situaciji 'namire' onima u 'posjedu', a da puste žene neka se naspavaju. Znači da je morao apstinirati.
Nijeuopšte isključeno da koga bi žena odbila a imao robinju da bi se namirio robinjom za tu priliku.
Razumljivo.
-
kerima1
#117 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Ne pise ni u jednom vjerujem,jer nema potrebe u kur'anu se dozvoljava posjedovati robinje.Razumijes halal čin,ne treba robinja reci DA.vatrogasac wrote:U kom fikh-ul ibadatu od ove četiri priznate pravne škole piše da smije biti bez pristanka žene pa bila i zarobljenica?kerima1 wrote:Dozvola sex.odnosa sa robinjama bez njihovog pristanka je veliki pormasaj islama.Mozemo mi muslimani to sad pokusavati an sve nacine odbraniti jer smo zasticeni od istog.fatamorgana wrote:Prisiljavanje robinje na spolni odnos i protiv njene volje nije ropstvo?
- vatrogasac
#118 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Utopija je onošto se nikada nije ostvarilo, ali islam jeste u vrijeme Poslanika i prve četvorice halifa mada kako je Aharon navodio (njegovo mišljenje) najviše se realizovao u vrijeme Abasidske vladavine, a zna se da su Abasidi bili više za šerijatska pravila od Umajada. Opet ovisno o kojem periodu.fatamorgana wrote:Istorijska činjenice je da su skoro sve religije pa i ideologije uključujući npr i komunizam kao ideju oslobađanja i jednakosti na izvoru čiste, nezamućene.vatrogasac wrote:Al' to je islam na izvoru. Poslije je voda zamućena pa imamo ovo što imamo. Gaza najbolje svjedoči.fatamorgana wrote:E moj vatrogasac, jedna lasta ne čini proljeće ....
Poslije svi znamo šta se događa, sve ono što je prvobitno lijepo i plemenito kao ideja a neostvarivo u stvarnom životu to se naziva utopijom.
Jednostavno to je zakon ovog svijeta, stalna promjena i nestalnost svih stanja.
- vatrogasac
#119 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Čemu onda takav hadis ako je postojala rezervna opcija? Niko od savremenika ga ne bi uzimao za ozbiljno. Kakva mu svrha? Opet se vraćam halifi Omeru koji je zabranjivao Ebu Hurejri da citira hadise. I to imaš u tih nekoliko posljednjih epizoda koje nećeš da pogledaš.fatamorgana wrote:Možda taj čovo što je napisao hadis nije imao robinju ili nije bio ni oženjen.vatrogasac wrote:Ma nije ni tako. Neki dan smo se sporili oko hadisa da ako žena ne da mužuanimals wrote:
Pa muskarci su pisali zakone, nisu zene..normala da je bilo dozvoljeno..da je te noći meleki proklinju. Zašto u hadisu ne kaže da se u takvoj situaciji 'namire' onima u 'posjedu', a da puste žene neka se naspavaju. Znači da je morao apstinirati.
Nijeuopšte isključeno da koga bi žena odbila a imao robinju da bi se namirio robinjom za tu priliku.
Razumljivo.
- fatamorgana
#120 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Nekad bilo sad se spominjalo .... i Grci su bili nekad moćna civilizacija i kolijevka kulture a vidi gdje su sad, nimalo im prošlost ne pomaže, nažalost.vatrogasac wrote:fatamorgana wrote:vatrogasac wrote:
Utopija je onošto se nikada nije ostvarilo, ali islam jeste u vrijeme Poslanika i prve četvorice halifa mada kako je Aharon navodio (njegovo mišljenje) najviše se realizovao u vrijeme Abasidske vladavine, a zna se da su Abasidi bili više za šerijatska pravila od Umajada. Opet ovisno o kojem periodu.
Skoro sve drevne civililizacije su imale svoje "zlatno doba" pa tako i Islam.
Nažalost i tu je prolaznost odigrala svoju ulogu.
Svjesni ipak neumoljivog zakona prolaznosti kao ljudska bića onda je razumljivo da priželjkujemo neki bolji, pravedniji svijet koji nije podložan prolaznosti ....
Sanjani Raj .....
- vatrogasac
#121 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Gradivna materija svakog Fikha je Kur'an, ali i hadis, idžma i kijas.kerima1 wrote:Ne pise ni u jednom vjerujem,jer nema potrebe u kur'anu se dozvoljava posjedovati robinje.Razumijes halal čin,ne treba robinja reci DA.vatrogasac wrote:U kom fikh-ul ibadatu od ove četiri priznate pravne škole piše da smije biti bez pristanka žene pa bila i zarobljenica?kerima1 wrote: Dozvola sex.odnosa sa robinjama bez njihovog pristanka je veliki pormasaj islama.Mozemo mi muslimani to sad pokusavati an sve nacine odbraniti jer smo zasticeni od istog.
- animals
#122 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
fatamorgana wrote:
Nekad bilo sad se spominjalo .... i Grci su bili nekad moćna civilizacija i kolijevka kulture a vidi gdje su sad, nimalo im prošlost ne pomaže, nažalost.
Svjesni ipak neumoljivog zakona prolaznosti kao ljudska bića onda je razumljivo da priželjkujemo neki bolji, pravedniji svijet koji nije podložan prolaznosti ....
Sanjani Raj .....
Kad ga vec ne mogu uspostaviti na ovome svijetu, neki su te pokusaje ostavili za vrijeme poslije zivota..
valjda je to tamo lakse
-
kerima1
#123 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Tako je,od proslosti se ne zivi,covjek u svom dobu treba da cini sto se moze tada,a iz historije nije lose da se uzme pouka,nista vise.Nekad bilo sad se spominjalo .... i Grci su bili nekad moćna civilizacija i kolijevka kulture a vidi gdje su sad, nimalo im prošlost ne pomaže, nažalost.
- fatamorgana
#124 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Pa nije tajna da su se u neko doba hadisi počeli pisati k'o danas prekršajne kazne, pis'o kog god je stig'o, zato i postoji tehnički ogroman broj istih koji vjerovatno brojem prevazilazi neki objektivni, realni hadiski opus.vatrogasac wrote:
Čemu onda takav hadis ako je postojala rezervna opcija? Niko od savremenika ga ne bi uzimao za ozbiljno. Kakva mu svrha? Opet se vraćam halifi Omeru koji je zabranjivao Ebu Hurejri da citira hadise. I to imaš u tih nekoliko posljednjih epizoda koje nećeš da pogledaš.
-
kerima1
#125 Re: Zašto siromašni najviše vjeruju u boga?
Neki barem pokusavaju na onom,a neki ni na ovomanimals wrote:fatamorgana wrote:
Nekad bilo sad se spominjalo .... i Grci su bili nekad moćna civilizacija i kolijevka kulture a vidi gdje su sad, nimalo im prošlost ne pomaže, nažalost.
Sanjani Raj .....
Kad ga vec ne mogu uspostaviti na ovome svijetu, neki su te pokusaje ostavili za vrijeme poslije zivota..
valjda je to tamo lakse