Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
-
Haman
#101 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Dzamija se pravi zbog vjernika. Islamskih vjernika u Neumu nema da bi bila potrebna dzamija.
-
Nomo
#102 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
samo si zaboravio jednu stvar . englezi su u turskoj samo turisti u prolazu . mujo iz doboja je u neumu svoj na svome i moze praviti sta god hoce .Cybernetic wrote:Pazi logike ej, gdje god dodju turisti odredjene vjeroispovijesti, treba im sagraditi crkvu ili dzamiju. Pa na turskim obalama bi onda od silnih Svaba trebala svakih 100 metara stajati po jedna crkva. U Neum se valjda ide na odmor i kupanje. Kome je do klanjanja, neka to cini u svojoj sobi ili satoru.
-
Nomo
#103 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
.Haman wrote:Dzamija se pravi zbog vjernika. Islamskih vjernika u Neumu nema da bi bila potrebna dzamija.
Last edited by Nomo on 22/06/2014 22:43, edited 1 time in total.
-
arslanbey
#104 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Otkud ti to da nema? citav mjesec juli je pun muslimanaHaman wrote:Dzamija se pravi zbog vjernika. Islamskih vjernika u Neumu nema da bi bila potrebna dzamija.
-
Nomo
#105 Re: Izgradnja džamije u neumu, da li ste za ?
,Hafis wrote:Dobro bi došla lokalnoj darovitoj djeci za pravljenje grafita.
Last edited by Nomo on 22/06/2014 22:44, edited 1 time in total.
-
Djuro11
#106 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Tu si se prevario.Onome iz Sarajeva svijet negdje zavrsava kod Tibre na Stupu.I to je to.Redaju se kao sardina zgrade bez ikakvog urbanistickog plana, ikakve vizije za buducnost.S onoliko smoga.Vidis da se pravi katolicka crkva na Dobrinji,Alipasinom ili Grbavici gdje broj Hrvata ne prelazi 5%samo si zaboravio jednu stvar . englezi su u turskoj samo turisti u prolazu . mujo iz doboja je u neumu svoj na svome i moze praviti sta god hoce .
Dobrinja naselje s 450 katolika ima danas monumentalnu crkvu u izgradnji.Naselje s 30 000 stanovnika.Ili ona na Alipasinom.Vidis,kod Bosnjaka uglavnom je da se ugodi komsija.I to je tako.Neki su ovdje i ponosni.Svakog rata nestane izmedju 100 000-200 000 Bosnjaka.Danas se prica pa zasto ce nama
Koliko budes imao Bosnjaka na podrucjima nekim.Imat ces i Bosne na tom podrucju
1966 Godine.U selu od 1000 stanovnika.Banjani kod Bosanske Krupe.Dosla je prva Muslimanska porodica.5 godina kasnije bilo je 9 muslimanskih porodica.25 godina kasnije ovo selo je imalo Bosnjacku vecinu skoro.Kako to da selu u 25 godina i to poveliko.Moze da ima takvu promjenu strukture.Srbi su selili ka Srbiji.Bosnjaci su dosli dole.Rekli.Nema veze
I to je tako.Bez pardona.Izgraditi dzamiju nikad neces pisanjem preko foruma ili Da ili ne.Sama tema je defetisticka,Bosna je drzava Bosnjaka.Bosnjaci u Bosni nisu nacionalna manjina.Oni su nacionalna manjina i bezvrijedan subjekt samo u glavama nekih.Vecina tih zivi u Sarajevu
Postoji i ogromna razlika.Dok oni iz Krajine ne jebu zivu silu.I pritom su uzeli vise od 100 Srpskih ili Hrvatskih naselja u zadnjih 100 godina.
Pritoka,Rujnica,,BanjaniBastra,Pistaline Krkojevci,Kruhari,Crnaja,,Vrelo,Osredak,Zalin,Stabandza,Zboriste,Crvarevac,Drenova Glavica,Glinica,Gradina
Sve su to sela gdje nije bilo Bosnjaka prije 100 godina ili ih je bilo veoma malo.Preko facebooka mi rece jedan lik
Joj.Sto sam jeftino uzeo zemlju.Upitah ga ja.Kako
Nista dosao sam kod onog cetnika.Ponudio sam mu cijenu.Uzeo sam 80 duluma zemlje.Bio sam uporan.,
Gdje si uzeo zemlju.Za 25 000 maraka uze sve to mi rece.
Vranjska?Vranjska kraj Krupe?Najvece cetnicko leglo Grmeca poslije Krnjeuse?Ta Vranjska .Da,da mi rece
Dok imas primjer nesposobnosti,defetizma.Dok u Sarajevu imas spomenik Papi,prave se katolicke crkve na mjestima gdje skoro i nema Katolika
Neko misli da ima Bosne izvan Sarajevskog kantona?Hehe.Budimo realni.Vise Bosne imas u Vranjskoj danas nego na Lukavici ili u Neumu
Realnost je da skoro 100 Srpskih i Hrvatskih naselja na podrucju danasnjeg Unsko-Sanskog kantona je promjenilo demografsku sliku u korist Bosnjaka u zadnjih 100 godina .Zato sto dole Bosnjaci su izolovani.Bezobrazni i veoma drski.Svake godine najebe po jedno Srpsko ili Hrvatsko selo
Domacine.Domacine.Posto suma.Uze 200 duluma sume u Suhaci kod S.Mosta.I to lik ove godine.Tako je to.
Recept za uspjeh.Samo tako mozes da selo,napravis dzamiju
Sve su to naselja gdje nije bilo Bosnjaka ili ih je bilo veoma malo nabrojana.A spisak je ogroman
Prije ce biti dzamija u Martin Brodu nego Neumu
Dok Bosnjaci ne dodju u Neum i pocnu kupovati nekretnine i to zesce.A ne da dovlace paradajz sa sobom.Onda ce biti dzamije
A ovo je samo gubljenje vremena.Imas tu par dezurnih defetista.Koji ce i dalje trolati.Kako, joj
Ubijas nam bratstvo i jedinstvo.Dok neko ce doci.Kao u Kumu.Ponudu koju ne mozes da odbijes.I uzeti sve to i jos vise
A dzamije nece nikad biti jer pola ovdje ljudi smatra da je Neum inostranstvo.I nema veze sto je to bara.To je nasa Bara
Slovenci bi trebali da vam drze kurs o patriotizmu
-
Nomo
#107 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
svasta ti napisa kume , polako nadocemo , ucimo se . i jos nesto ja nisam za nikakvo kupovanje po svaku cijenu ,, da nas ima vise ,, Ja sam Bosanac i Bosna treba pripasti Bosnacima . Koliki je postotak muja , anta i jovana u pravljenju bosanske drzave mene ne zanima .
- escobar__
#108 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Jesam, ako zaista postoji potreba za džamijom (u šta čisto sumnjam obzirom da se muslimani dolje mogu nabrojat na prste jedne ruke).
-
arslanbey
#109 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Koliko li je potrebna crkva u vogosci,dobrinji itd....nista vise nego dzamija u neumuescobar__ wrote:Jesam, ako zaista postoji potreba za džamijom (u šta čisto sumnjam obzirom da se muslimani dolje mogu nabrojat na prste jedne ruke).
-
ex-Efendija
#110 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
naravno, ali kako to objasniti islamofobima koji bi i dzamiju u sarajevu srusiliarslanbey wrote:Koliko li je potrebna crkva u vogosci,dobrinji itd....nista vise nego dzamija u neumuescobar__ wrote:Jesam, ako zaista postoji potreba za džamijom (u šta čisto sumnjam obzirom da se muslimani dolje mogu nabrojat na prste jedne ruke).
"na svojoj zemlji, u svojoj vjeri" , vazi li ova meni omiljena krilatica i u neumu ?
- drndalo
#111 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Koja to novoizgradjena crkva ima u Vogosci ? Na Dobrinji je nikad nije bilo, i koliko znam trazena je i papiroloski jos od prvih izbora... Dakle prije skoro 25 godina...arslanbey wrote:Koliko li je potrebna crkva u vogosci,dobrinji itd....nista vise nego dzamija u neumuescobar__ wrote:Jesam, ako zaista postoji potreba za džamijom (u šta čisto sumnjam obzirom da se muslimani dolje mogu nabrojat na prste jedne ruke).
-
arslanbey
#112 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
odes do Vogosce i vidis je..vidi se s puta,i sluzi izgleda samo sveceniku jer katolika u Vogosci koliko znam nemadrndalo wrote:Koja to novoizgradjena crkva ima u Vogosci ? Na Dobrinji je nikad nije bilo, i koliko znam trazena je i papiroloski jos od prvih izbora... Dakle prije skoro 25 godina...arslanbey wrote:Koliko li je potrebna crkva u vogosci,dobrinji itd....nista vise nego dzamija u neumuescobar__ wrote:Jesam, ako zaista postoji potreba za džamijom (u šta čisto sumnjam obzirom da se muslimani dolje mogu nabrojat na prste jedne ruke).
koliko znam ni u Ilijasu nema katolika,a eno i tamo crkva ,i tamo sluzi samo sveceniku koji gotovo nikada nije u Ilijasu pa crkva stoji i raspada se sama
Zasto ih prave u sredinama gdje su katolici treca religija,gdje cak i pravoslavaca ima vise? (ako cemo gledati po nekim forumasima te crkve tu ne pripadaju) Siguran sam da ima vise muslimana u Neumu nego katolika u Vogosci npr
- Stoner
#113 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Pa trebaju se prije svega ispuniti dva uvjeta
1. Da je džamija zaista potrebna
2. Da Neumljani daju dozvolu
-
arslanbey
#114 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Mislis da je neko dao dozvolu na Dobrinji? bar kada je bila javna rasprava bio je haos i vecina je bila protiv,no eno je opet .Isto i onaj kip pored katedrale(ali eto on je pored katedrale pa je opet drugo)Stoner wrote:Pa trebaju se prije svega ispuniti dva uvjeta
-
arslanbey
#115 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Ako se mogu naci bar 2,3 porodice muslimanske ,,dzamija je potrebnajovanka56 wrote:Treba poceti graditi marinu u neumu. Tome se hrvati ne bune. Neka Dzeko, pjanic, spahic kupe kuce kraj te marine i bh dijasporci, kupe brodice. I vremenom, tek posle toga ide dzamija.
Dobro je sto Turci salju ratne brodove u Neum. Neum je za nas bitnije od srebrenice ili gorazda.
-
InvestmentSLO
#116 Re: Izgradnja džamije u neumu, da li ste za ?
Rizvan wrote:Pa na širem zahvatu postoji i više katoličkih crkva, tako da ti taj argument ne stoji.drndalo wrote: da, na Dobrinji i sirem zahvatu ima vise nastanjenih katolika nego u Neumu muslimana...
Sto se moreplovaca tice, cesci su gosti u Kosevskom potoku...![]()
A što se tiče broja muslimana u Neumu, njihov postotak vjerovatno ne prelazi više od 2% ukupnog stanovništa u Neumu, ali otprilike toliko se i kreće postotak katolika na Dobrinji, tako da nema razloga da se džamija ne izgradi, naročito što se radi o turističkom mjestu koje godišnje posjeti veliki broj muslimana.
Ko su to takozvani muslimani u neumu kako vi to gledate ko je musliman? Nermin,Edin,Amir,Nedim,Haris,...
Naida,Alma,...
Nermin: svaki petak malo pod drogom i alko svako dnevno,...
Naida: ima ogromno slika na fb portalu koje služi za drk materijal,...
Alma: mala droljica gde se radi redaljka,...
Haris: Svaki dan u kladioni i udara roditelje što mu malo para daju,..
Nema muslimana u Bosni!
-
Rizvan
#117 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Prije sedam-osam godina izgrađena je katolička crkva u Ilijašu, gdje nema više od 200 ktolika, zajedno sa širim zahvatom kako ti kažeš.drndalo wrote:Koja to novoizgradjena crkva ima u Vogosci ?arslanbey wrote:Koliko li je potrebna crkva u vogosci,dobrinji itd....nista vise nego dzamija u neumuescobar__ wrote:Jesam, ako zaista postoji potreba za džamijom (u šta čisto sumnjam obzirom da se muslimani dolje mogu nabrojat na prste jedne ruke).
A u Neumu je džamija postojala, zato treba da se obnovi ono što je srušeno i proglasi nacionalnim spomenikom. Da neumljani imaju imalo pameti jedva bi dočekali obnovu te džamije kao novu turističku atrakciju. Osim toga zašto da se briše prošlost Neuma?
-
ex-Efendija
#118 Re: Izgradnja džamije u neumu, da li ste za ?
a mozda i komsicevo biracko tijelo jednog dana dodje tobe ...InvestmentSLO wrote:Rizvan wrote:Pa na širem zahvatu postoji i više katoličkih crkva, tako da ti taj argument ne stoji.drndalo wrote: da, na Dobrinji i sirem zahvatu ima vise nastanjenih katolika nego u Neumu muslimana...
Sto se moreplovaca tice, cesci su gosti u Kosevskom potoku...![]()
A što se tiče broja muslimana u Neumu, njihov postotak vjerovatno ne prelazi više od 2% ukupnog stanovništa u Neumu, ali otprilike toliko se i kreće postotak katolika na Dobrinji, tako da nema razloga da se džamija ne izgradi, naročito što se radi o turističkom mjestu koje godišnje posjeti veliki broj muslimana.
Ko su to takozvani muslimani u neumu kako vi to gledate ko je musliman? Nermin,Edin,Amir,Nedim,Haris,...
Naida,Alma,...
Nermin: svaki petak malo pod drogom i alko svako dnevno,...
Naida: ima ogromno slika na fb portalu koje služi za drk materijal,...
Alma: mala droljica gde se radi redaljka,...
Haris: Svaki dan u kladioni i udara roditelje što mu malo para daju,..
Nema muslimana u Bosni!
nego, pazi se dobro da ti ovo ne procita almin babo, znam dobro i njega i almu, heben tip pravo
-
arslanbey
#119 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
I oni nekad hoce u dzamiju i imaju pravo na to,eno kolika je crkva u Neumu a Ivone Marije i Lane sigurno nisu bolje katolkinje ,vec su naprotiv mozda i gore od Almi,Naidi i Emini 
-
ex-Efendija
#120 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
da li ce se ijedan bsosnjacki politicar usuditi da pokrene temu izgradnje dzamije u neumu? za sada mi se efendija ceric cini kao jedini koji je dovoljno odlucan za takvo nesto
- Queen_of_hearts
#121 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Postoji nesto sto se zove lokalna zajednica koja odlucuje sta ce im biti u dvoristima.
Doduse,poslijeratni graditelji dzamija svakako ne *ebu zivu silu pa je grade i protiv protivljenja loaklne zajednice na primjeru Sarajeva,mozda da primjene taj recept na Neumu
Doduse,poslijeratni graditelji dzamija svakako ne *ebu zivu silu pa je grade i protiv protivljenja loaklne zajednice na primjeru Sarajeva,mozda da primjene taj recept na Neumu
-
Bodkin
#122 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
arslanbey wrote:Ako se mogu naci bar 2,3 porodice muslimanske ,,dzamija je potrebnajovanka56 wrote:Treba poceti graditi marinu u neumu. Tome se hrvati ne bune. Neka Dzeko, pjanic, spahic kupe kuce kraj te marine i bh dijasporci, kupe brodice. I vremenom, tek posle toga ide dzamija.
Dobro je sto Turci salju ratne brodove u Neum. Neum je za nas bitnije od srebrenice ili gorazda.
- NIN
#123 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Imaju pravo na to, naravno, ali imaju i mogucnost da biraju gdje ce pa, ako vec hoce u dzamiju tokom odmora na moru onda nek idu u Rijeku - vazda ima alternativa.arslanbey wrote:I oni nekad hoce u dzamiju i imaju pravo na to...
- BHCluster
#124 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Ja mislim umjesto dzamije u Neum da je potrebnija masovna grobnica za one koji bi isli u tu dzamiju. 
- NIN
#125 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Jesil to malo popio jer se ne sjecam da si pisao ovakve gluposti prije?BHCluster wrote:Ja mislim umjesto dzamije u Neum da je potrebnija masovna grobnica za one koji bi isli u tu dzamiju.