Vidim zakuhalo se...
Gorane.

Dosta interesantnog procitano u tvoj postovima.
Mislim da je glavno u cijeloj prici Audi vs Volvo to da Audi djeluje unutar VW grupe i da su svi potezi dobro procarunati unutar grupe. Zato Audiju ide tako dobro, a i grupi isto tako. Audi je VW grupi bio dugorocni projekat, za razilku od Volva i Saaba koji su Fordu odnosno GMu bili samo nacin da se potencijalno zaradi novac uz minimalno ulaganje.
Stoga ne cudi sto se platforma razvija pod patronatom grupe, i cak da je MLB izvedena iz MQB, to nije toliko bitno, jer su ipak razvili odvojenu platformu za Audi, a to ih nije zaklalo finansijski.
Isto tako, jedna stvar koja je bitna, VW sam se kao brend u jednom trenutku ozbiljno priblizio premiumu, u vrijeme F. Piecha, krajem proslog stoljeca, i da nije bilo Audija u grupi danas bi i VW sa sigurnoscu tvrdim bio premium. Ford nije bio ni blizu da to ikad bude.
Ne tvrdim ja da je Audi bez mahane, daleko od toga, za mene je Audi, hocete dobro auto - eto vam Passat, hocete bolje/luksuznije - doplatite za A4. Hocu da kazem, meni Audi nikad nece imati ekskluzivitet koji ima recimo BMW. Ali ne moze biti isto prepakovani Ford, Fiat i sl., i auto koji koristi VWov motor i prekidace po kabini. I eto platformu koja je razvijena unutar VW grupe.
Da dodam, ta nova platforma koju je razvio Volvo zasad znaci samo reklama. Nista vise. Dok se ne pokaze u praksi koliko vrijedi. Jbt kad citam najave, pa to je modularna platforma (koju je VW imao 2004 btw), pa to su vozne osobine malog auta u SUVu, da ne najbrajam dalje. Jbt ni dijete u to sve ne bi povjerovalo. Eto svi su spavali 20 godina, samo je Volvo imao keca u rukavu kojeg je cuvao 20 godina i sad ga predstavio.
Zelim sve najbolje Volvu, jer cijenim njegovu historiju, ali dok se marketing ne opravda u praksi, nista od toga.