ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Maverick78

#101 Re: Sv: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i m

Post by Maverick78 »

hostapler wrote:Kad smo vec kod skromnih Sveda,znam da se dugo vrtila prica kako u SWE postoji jedan jedini Ferrari na njihovim tablama i da ga vozi Zlatan :D
Ne znam koliko ima istine.
Ma kakvi... Ferrarija, Lamborghinija, Porschea ima i to kako. Vidim ih i Boråsu, a da ne pričam o ovim velikim gradovima. Baš taj salon gdje sam vidio Koenigsegg, prodaje samo luksuzne aute, Lambo, Ferrari, Bentley, Porsche... da je tako kao što si ti čuo, ne bi takav salon ni postojao, jer to ne bi imao ko da kupi.

Ima tu izuzetno bogatih ljudi, ali eto ne idu baš do toliko krajnjih granica da kupuju Bugatije, Koenigsegge ili Zonde. Skromni bogatuni :D. Moguće da ima negdje i neki Veyron, Agera ili Pagani Zonda, ali ja ih jos nisam vidio :P. Ustvari, gledam test na youtube Bugatti Veyron vs. Agera R, i sve rađeno u Ängelholmu u Švedskoj. E sad, dal su bili tu samo za potrebe testa ili su nečiji u Swe, to ne znam.
goran16v

#102 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Romeo 80 wrote:Jebote, čitajući ovog Gorana čovjek bi pomislio da se tema odnosi na indijski Premier Padmini, a ne na jednog od najboljih proizvođača automobila na svijetu! :D

Po meni, Volvo veoma dobar i jak. Sa novim modelima ide u pravom smjeru definitivno. Saaba mi je izuzetno žao, jer se radi o meni jednoj od najomiljenijih marki vozila.

Koenigsegg onako, može proći! :mrgreen: :helga:
Nemas sta da pomisljas, u dva clanka internetu ces procitati sta je u Volvo automobilima napravio Volvo, a sta je preuzeto od ostalih pa ces sam moci zakljuciti koliko je to jedan od najboljih proizvodjaca na svijetu. Ja cu ti napisati samo nekoliko najbitnijih stvari. Prvi dizel motori su bili VW (iz LT kombija) i ugradjivali su se zakljucno sa 700/900, Volvo 66 je kopija DAF-a 66, seriju 300 je razvio DAF (FAF 77), a motori su bili Renault. U seriju 400 su se ugradjivali Renault dizeli i benzinci. Prva serija 40 je bazirana na platformi Mitshubishia Carisme i opet Renault motorima. Za drugu seriju 40, 60, 70 i 80, XC 60 je vec napisano sta je sve preuzeto od Forda i LR-a. Jednostavno previse je tu tudjeg da bi sadasnji Volvo bio onaj stari...
Šveđanin

#103 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Šveđanin »

Ima luksuznih auta ali Svedi vecinom ne pate od kompleksa, pa i ako kupe, to rade za svoju dusu a ne da bi ih narod gledao i zavidio im. :D Bugatti nikad u zivotu nisam vidio na S tablama. Ferari, porse, lambo.. toga ima.

Btw.. na parkingu gdje parkiram od 20 auta, 14 Volvo. :D

Skickat från min iPhone via Tapatalk
Maverick78

#104 Re: Sv: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i m

Post by Maverick78 »

Šveđanin wrote:Ima luksuznih auta ali Svedi vecinom ne pate od kompleksa, pa i ako kupe, to rade za svoju dusu a ne da bi ih narod gledao i zavidio im. :D Bugatti nikad u zivotu nisam vidio na S tablama. Ferari, porse, lambo.. toga ima.

Baš tako ;)

Švedi i ako kupe skupo ili rijetko auto, to je isključivo zbog ćeifa, nema kod njih to kupi da mu komšija zavidi. Zato dosta viđam i oldtimera ili starih američkih muscle... Švedo u nekom starom Mustangu, Cadillacu ili Buicku kabrioletu i uživa 8-)

A za Volvo si u pravu, na sve ih je strane. Pa i Taxi su većinom Volvo. Ma generalno jako dobro i izdržljivo auto.
Ommadawn

#105 Re: Sv: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i m

Post by Ommadawn »

Maverick78 wrote:
Šveđanin wrote:Ima luksuznih auta ali Svedi vecinom ne pate od kompleksa, pa i ako kupe, to rade za svoju dusu a ne da bi ih narod gledao i zavidio im. :D Bugatti nikad u zivotu nisam vidio na S tablama. Ferari, porse, lambo.. toga ima.

Baš tako ;)

Švedi i ako kupe skupo ili rijetko auto, to je isključivo zbog ćeifa, nema kod njih to kupi da mu komšija zavidi. Zato dosta viđam i oldtimera ili starih američkih muscle... Švedo u nekom starom Mustangu, Cadillacu ili Buicku kabrioletu i uživa 8-)

A za Volvo si u pravu, na sve ih je strane. Pa i Taxi su većinom Volvo. Ma generalno jako dobro i izdržljivo auto.
Eh prika, ne bih se bas slozio sa ovom tvrdnjom. Ja ih poznajem hipten sto popizde od zavisti ako im komsija kupi bolje auto od njihovog samo sto oni to ne ispoljavaju toliko koliko ljudi sa Balkana. Sta mislis kako je nastala emisija Lyxfällan (na bosanskom "zamka luksuza")?

Sto se tice svedskih auta, imam iskustvo i sa Volvom i sa SAABom jer mi je otac imao oba brenda - ustvari njegova tvrdnja je da ce da vozi Volvo do groba. Ja sam u jednoj firmi gdje sam radio duzio sluzbenog Volva 940 karavan. Moje kolege su vozale Volvo v70 2,5 turbo, to su bile letjelice a ne auta a mene kao pocetnika u firmi zapade 8 godina star 940. Nisam se bunio, auto je bilo pravo udobno za voznju - a to sto je trosio, nije bio moj problem nego firmin. Ali je bio nepoderiv, vjerujem da se i dan danas negdje kotrlja.
SAABom 9-3, stara verzija, sam jednom vozio do Sarajeva i nisam osjetio put. Bolja sjedista od SAAB-ovih nisam nasao nigdje.

Sto se tice propasti SAAB Automobile AB - to nikada nije bila rentabilna firma i vazda je bila u gubitku. Borili su se koliko su mogli. Mozda najveci problem SAAB i Volvo je da nijedan ni drugi nisu imali male i jeftine automobile u programu. Volvo je nesto pokusao sa 340 i 440 (ustvari 340 je bio DAF sa Renaultovim motorima) i to ga je gotovo kostalo reputacije kao proizvodjaca kvalitetnih automobila. Meni licno je zao SAAB-a, bili su to fini i dobri automobili, iako pomalo cudnog dizajna, ali sto je rekao jedan SAAB-ov inzinjer "SAAB-a ces uvijek moci prepoznati na 200 metara - rijetko koje drugo auto ces moci".
johntra

#106 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

goran16v wrote:
Naravno da ne pocinje, ali to je odgovor buduci da je za tebe vrijeme u Audiu stalo 98. god i nista se posliej toga nije desilo. Volvo jeste izgubio ogroman dio epiteta premium jer vec skoro 20 god proizvodi modele koji sa autenticnim Volvom nemaju nista.
Da ti ponovim, VW je s-t-v-o-r-i-o savremenog Audia, nije ga kupio kao formiranog, i sasvim je normalno da je sva tehnologija VW-ova, dok s druge strane Volvo je sam sebe stvrio i kao takav prakticno propao i sad za njega nove gazde, a ne onaj ko ga je stvorio, rade nove platforme a u medjuvremenu je "posudjivao" tehnologiju od koga god se ocesao, od Renaulta preko Mitshibishia do Land Rovera i Forda. To je jako velika razlika.
Ali kakvog ga je stvorio, stvorio je lafo premium od jeftinijih modela, šta je onda to nego ista stvar kod Volva, samo obrnutim redoslijedom? I onda se Audi može zvati premiumom, a Volvo ne...ma daj...
ado-šampion

#107 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

Vidim zakuhalo se... :-)

Gorane. :thumbup: Dosta interesantnog procitano u tvoj postovima.

Mislim da je glavno u cijeloj prici Audi vs Volvo to da Audi djeluje unutar VW grupe i da su svi potezi dobro procarunati unutar grupe. Zato Audiju ide tako dobro, a i grupi isto tako. Audi je VW grupi bio dugorocni projekat, za razilku od Volva i Saaba koji su Fordu odnosno GMu bili samo nacin da se potencijalno zaradi novac uz minimalno ulaganje.

Stoga ne cudi sto se platforma razvija pod patronatom grupe, i cak da je MLB izvedena iz MQB, to nije toliko bitno, jer su ipak razvili odvojenu platformu za Audi, a to ih nije zaklalo finansijski.

Isto tako, jedna stvar koja je bitna, VW sam se kao brend u jednom trenutku ozbiljno priblizio premiumu, u vrijeme F. Piecha, krajem proslog stoljeca, i da nije bilo Audija u grupi danas bi i VW sa sigurnoscu tvrdim bio premium. Ford nije bio ni blizu da to ikad bude.

Ne tvrdim ja da je Audi bez mahane, daleko od toga, za mene je Audi, hocete dobro auto - eto vam Passat, hocete bolje/luksuznije - doplatite za A4. Hocu da kazem, meni Audi nikad nece imati ekskluzivitet koji ima recimo BMW. Ali ne moze biti isto prepakovani Ford, Fiat i sl., i auto koji koristi VWov motor i prekidace po kabini. I eto platformu koja je razvijena unutar VW grupe.

Da dodam, ta nova platforma koju je razvio Volvo zasad znaci samo reklama. Nista vise. Dok se ne pokaze u praksi koliko vrijedi. Jbt kad citam najave, pa to je modularna platforma (koju je VW imao 2004 btw), pa to su vozne osobine malog auta u SUVu, da ne najbrajam dalje. Jbt ni dijete u to sve ne bi povjerovalo. Eto svi su spavali 20 godina, samo je Volvo imao keca u rukavu kojeg je cuvao 20 godina i sad ga predstavio.
Zelim sve najbolje Volvu, jer cijenim njegovu historiju, ali dok se marketing ne opravda u praksi, nista od toga.
Last edited by ado-šampion on 15/08/2014 09:57, edited 1 time in total.
johntra

#108 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

čuj VW se približio premiumu? :lol:
čime, plastičnim Passatom pete generacije?
ado-šampion

#109 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

johntra wrote:čuj VW se približio premiumu? :lol:
Da, plasticnim Passatom, u kojem se moglo naruciti pravo drvo i kozna unutrasnjost. Za razliku od raznih "premiuma" sa presmijesnim imitacijama drveta, znas ih bolje od mene da ne nabrajam. Da, Phaetonom, autom visoke klase koji npr. Volvo nikad nije imao. Itd itd, da ti ne nabrajam, sve ovo i sam znas, nema potrebe da se pravimo mutavi.

Uvalio si se u raspravu bez razmisljanja i sad se pokusavas izvaditi na bezveze nacine. Goran ti je sve objasnio, toliko dobro da nije bilo potrebe da ista dodajem, ali eto...
johntra

#110 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

Eno sad, Phateon mjerilo uspjeha? Koliko ih se prodalo, života ti? :D
samo su levati davali pare za luksuzni VW, a o padanju cijene istog neću trošiti tastaturu...

Čuj mogao si naručiti drvo u Passatu, uuuu, kakva dodatna oprema...Znaš šta si mogao imati tada u jednom prosječnom serijskom SAAB-u 9-3? sve to što si morao naručivati kao dodatnu opremu u Passatu...Passat je i ranije, a i sada, ostao samo sredstvo za prevoz lubenica i uzimanje para levatima...doduše, sad ima LED svjetla..

čuj goran mi objasnio...možda, ako bi koristili obrnutu logiku...
citroen xm

#111 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Drveni Pasat :lol: Da sam to pomenuo ja vezano za neku drugu marku, rekli bi da sam subjektivan i pristrasan.
romeomoraprezivjeti

#112 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by romeomoraprezivjeti »

Evo ade u naletu opet, covjek koji se vozi u vozilíma vw grupe,od prijatelja naravno.:-D
stakasa

#113 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

Nazalost, doslo je dotle da je razlika izmedu Volva v70 i Passata vrlo mala. Cak se i u postojbini Volva, Svedskoj, prodaje vise Passata nego V70. Ovaj zadnji Passat 2.0 dizel sport paket, DSG, koza je oko 40 posto jeftiniji od slicnog Volva pa se na kasi zaboravi i nacionalni osjecaj, tradiciju, status i buducnost svedskog know how. Pricam o zadnje tri cetri godine. Trend je ocit, Volvo gubi dah mada je to jos uvjek odlicno auto. Prije 20 godina je to bilo luksuznije auto od BMW-a, prije deset se ravnopravno nosio sa Audijem, BMW-om a sada se hrve sa Passatom.
Dalje, Volvo nije prodat Fordu zato sto im je slabo islo, 850 se je odlicno prodavao, SUV i V70 su bili u potpunosti razvijeni. Volvo Cars je prodat zbog strateske odluke da se sve preusmjeri na kamione. Volvo Trucks je sa zadnjom kupovinom neke marke u Kini, ne znam sad ime da me ubijes, najveci proizvodac kamiona na svjetu. Isplativije je proizvodit tegljace nego mala auta. A personvagnar su prodali jer su se prepali hibrida, procjenili su (ispostavice se krivo) da ce elektricna auta preplavit svijet, da ce se desiti revolucija, da nece moci pratiti ekoloske norme koje su bile pred njima te da ce zbog enormnih troskova koje sobom nosi razvoj tih tehnologija na trzistu ostati samo par, najvecih, proizvodaca automobila
dulekrele

#114 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by dulekrele »

na zalost Volvo je preskup auto da bi se o njemu uopste razmisljalo
stakasa

#115 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

dulekrele wrote:na zalost Volvo je preskup auto da bi se o njemu uopste razmisljalo
Nije preskup nego je odnos cjene i ponudenog neadekvatan. Smjesno mi je kako se u ovoj raspravi s gadenjem gleda na cjenu, s visine nekakve. Ili sto bi ovaj citroen meni rekao - od tacke A do tacke B :D
ado-šampion

#116 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

Ne kontam taj fenomen u Bosni, tu nostalgiju (mada se to vise ne moze ni nazvati nostalgijom, jer je prevazislo svaku nostalgiju) za markama koje su propale ili pred propadanjem, a eto kao nekad su nesto bile. Valjda posto su i sami ljudi tropa, pa eto lakse im se vaditi kao eto "nekad je sve bolje bilo".

Uvijek je bilo "ko radi ne boji se gladi". Iako cijenim historiju i Volva (par stranica unazad sam branio istog tog Volva u poredjenju s Audijem) i Saaba i Citroena, nije mi ih nimalo zao iskreno, ne moze se 20 godina landohanit i ocekivati uspjeh. Isto tako mi i za VWa besqrac, auto ni blizu po mom ukusu ako cu biti realan, ali ljudi rade i vide se rezultati, od mene za to imaju palac gore.

A jos jedan fenomen je zanimljiv kod nas. Evo VW skoro pa prva grupacija na svijetu po prodaji. Znaci generalno vlada misljenje da njihovi proizvodi imaju najbolji odnos ulozenog i dobivenog, sto je ocigledno iz prodaje, posebno u Evropi.
I onda dodje prosjecan Bosnjo (misleci pri tome na Bosance koje zive u Bosni generalno, nevezano za nacionalnost), koji za auto prosjecno izdvoji nekih 5-6 hiljada eura, i to koje mu banka da, a ne koje zaradi, i lupi da to auto da se prevoze lubenice i levatima uzimaju pare. Znaci citava Evropa su levati, citav razvijen svijet su levati, ljudi koji zarade da svakih 5 godina mogu mijenjati auto od po 20-30-40 hiljada eura, samo Bosnjo koji jedva zaradi za 3 dnevna obroka i rezije, samo je on bistar i pametan. I dobro nam je kakvi smo... :run:
johntra

#117 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

Daj ba Ado, umij se pa se vrati...toliko si sad stvari nalupao da kontam da ti nije neko provalio profil...
u svoj ovoj lakrdiji zaboravljaš samo jednu stvar, da ima ljudi koje boli briga kakvo će auto kupiti...a po pitanju Passata i to posljednje generacije, zar nije uzimanje para prodavati auto koncepcijski staro nekoliko godina i sa redizajnom, kao novo auto?
šta je to? evo ih sad puni oglasi, Bošnje se sjebali kad su vidjeli da dolazi nova generacija...
Last edited by johntra on 15/08/2014 13:02, edited 1 time in total.
citroen xm

#118 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Čuj u Bosni. Pa bilo gdje u svijetu ljudi koji vole automobile, poštuju te marke i rado bi posjedovali ili posjeduju neke njihove modele. Normalno da je žao ljudima što te marke gube identitet u šugavom potrošačkom društvu gdje su auta kao gaće. Ako treba da poštujem i divim se VW-u koji ni onda, a ni sada nije bio niko i ništa, onda stvarno ne znam šta da ti kažem.

Mnoge stvari sam shvatio, ali fenomen VW-a nikada. Auto koje je podjednako kvalitetno kao konkurencija, dizajnom u zaostatku, auto koje nudi manje, a košta više, bolje se prodaje. To je ludost. Mada i VW prodaje jedino Golf i Pasat, pa možda i Polo. Gdje god naprave mine eksperiment, dožive potop. Evo UP i EOS po izjavama rukovodstva vjerovatno neće imati nasljednika jer je prodaja loša(ubi ih konkurencija), Pheton totalni promašaj, dostavni program im ubi konkurencija.... I o čemu mi ovde pričamo.
stakasa

#119 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

A odnos Volva i VV je takav da je 1999-e Volvo prodao Volvo Cars da bi kupio Scaniju (sto je kasnije oboreno na sudu u Strazburu) a 2014 VW kupio tu istu Scaniju za vrijednost godisnje zarade koncerna. Scanija je od 99-e do 2014 narasla duplo ako ne i vise (99-e prodavala 30 hiljada motora godisnje, 2014-e 70 000 hiljada, broj radnika skoro pa uduplan, FoU ucetverostrucen)
johntra

#120 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

Da, pravo je realno porediti 1999. godinu i deset ili jedanaest godina kasnije, kada svi proizvođači, pogotovo oni koji proizvode komercijalna vozila, grcaju u gubicima...
stakasa

#121 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

johntra wrote:Da, pravo je realno porediti 1999. godinu i deset ili jedanaest godina kasnije, kada svi proizvođači, pogotovo oni koji proizvode komercijalna vozila, grcaju u gubicima...
Nije zar da pod komercijalni vozilima smatras kamione, tj Scania, MAN, Volvo Trucks...?
U cemu je problem da je 99-a polazna tacka? Mogla je biti i neka druga godina. Radi se o tome da VW raste, napreduje, siri se, zaraduje dok npr Volvo stagnira
dulekrele

#122 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by dulekrele »

stakasa wrote:
dulekrele wrote:na zalost Volvo je preskup auto da bi se o njemu uopste razmisljalo
Nije preskup nego je odnos cjene i ponudenog neadekvatan. Smjesno mi je kako se u ovoj raspravi s gadenjem gleda na cjenu, s visine nekakve. Ili sto bi ovaj citroen meni rekao - od tacke A do tacke B :D
znaci preskup je za nase priike i svakako bi ga volio imati posebno ovaj model XC90

Image
Last edited by dulekrele on 15/08/2014 13:27, edited 3 times in total.
stakasa

#123 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

dulekrele wrote:
stakasa wrote:
znaci preskup je
:D
Ok. BMW je skuplji pa se prodaje ko lud. Ali razumijemo se
suadfor

#124 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by suadfor »

stakasa wrote:
Nazalost, doslo je dotle da je razlika izmedu Volva v70 i Passata vrlo mala. Cak se i u postojbini Volva, Svedskoj, prodaje vise Passata nego V70. Ovaj zadnji Passat 2.0 dizel sport paket, DSG, koza je oko 40 posto jeftiniji od slicnog Volva pa se na kasi zaboravi i nacionalni osjecaj, tradiciju, status i buducnost svedskog know how. Pricam o zadnje tri cetri godine. Trend je ocit, Volvo gubi dah mada je to jos uvjek odlicno auto. Prije 20 godina je to bilo luksuznije auto od BMW-a, prije deset se ravnopravno nosio sa Audijem, BMW-om a sada se hrve sa Passatom.
Dalje, Volvo nije prodat Fordu zato sto im je slabo islo, 850 se je odlicno prodavao, SUV i V70 su bili u potpunosti razvijeni. Volvo Cars je prodat zbog strateske odluke da se sve preusmjeri na kamione. Volvo Trucks je sa zadnjom kupovinom neke marke u Kini, ne znam sad ime da me ubijes, najveci proizvodac kamiona na svjetu. Isplativije je proizvodit tegljace nego mala auta. A personvagnar su prodali jer su se prepali hibrida, procjenili su (ispostavice se krivo) da ce elektricna auta preplavit svijet, da ce se desiti revolucija, da nece moci pratiti ekoloske norme koje su bile pred njima te da ce zbog enormnih troskova koje sobom nosi razvoj tih tehnologija na trzistu ostati samo par, najvecih, proizvodaca automobila
Cinjenice:

Volvo V70 je najprodavaniji model automobila u Svedskoj vec 17 godina zaredom i u 2014 jos vise raste prodaja.
http://bestsellingcarsblog.com/2014/01/ ... -lukewarm/

Osnovni model volva ima kamaru opreme pa je i samim tim pocetna cijena malo veca. kada podjes dodavati opremu na passatu , razlika pocinje da se topi i vise nije tako strasna sa slicnim paketom opreme.

VW proda 4 500 000 putnickih vozila godisnje a Volvo 500 000.

Dugorocno gledano, elektricna vozila su buducnost i za naseg zivota ce se desiti taj scenario. Prodali su cars i iskoristili kapital da postanu svjetski lideri na trzistu kamiona.

Passat nije lose auto.
johntra

#125 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

stakasa wrote:
johntra wrote:Da, pravo je realno porediti 1999. godinu i deset ili jedanaest godina kasnije, kada svi proizvođači, pogotovo oni koji proizvode komercijalna vozila, grcaju u gubicima...
Nije zar da pod komercijalni vozilima smatras kamione, tj Scania, MAN, Volvo Trucks...?
U cemu je problem da je 99-a polazna tacka? Mogla je biti i neka druga godina. Radi se o tome da VW raste, napreduje, siri se, zaraduje dok npr Volvo stagnira
Nego, pod šta ću ih svrstati, pod svemirska? za šta se koriste, za planinarenje? nije bitna polazna godina, svaka je ekonomski bila bolja od nekoliko posljednjih...
Post Reply