Potpisujem od riječi do riječi!It_is_a_Leclerc wrote:
Ja sam sinoć neobjašnjvo tugovao. Bukvalno me duša boljela. Dvije tablete sam popio jer me glava razvaljivala i spavati nisam mogao. Al' jebiga, preživi se i gore. I ideš dalje. Ne cmoljiš, ne tražiš glave igrače, ne nudiš se da prodaš utakmicu, itd. itd. Kako sam rekao, pojedinci se ponašaju kao da su igrači njihovi roboti koji nisu poslušali naredbu. A upravo su ti igrači uložili i dali najviše za tu pobjedu sinoć. Dva sata mog nerviranja ne vrijedi ni pretrčanih 100 metara npr. Lulića.
Dramatiziramo, stvaramo od ovog neku planetarnu tragediju, zaboravljajući pritom da smo izgubili i da iz poraza treba znati iznijeti visoko čelo. Valjda ćemo, kad to naučimo, izgubiti i ovaj ušljivi mentalitet luzera koji nakon svakog poraza otkrivaju klanove u repki, razvaljuju ekipu, izbacuju igrače itd.
Evo kako staloženo i fino rezonuje jedan veliki sportaš i ljudina
Sada svakako treba nastaviti ovim putem, treba zadržati ovaj tim, ovu generaciju, malo je pomladiti i idemo dalje.”, Ivica Osim.
Da dodam da pripadam starijoj generaciji koja odlično pamti npr. utakmicu iz 1990. godine kada je tadašnja Jugoslavija igrala u polufinalu sa Argentinom i izgubila na penale. Zanimljivo je da je tada golman bio Ivković koji se nekad tokom prvenstva kladio sa Maradonom da će mu odbraniti penal ukoliko do toga i dođe i stvarno je tako i bilo.
Kakva je to tuga tada bila, izgubiti u polufinalu i to na penale i povrh svega od Argentine koja se bukvalno provlačila kroz čitavo prvenstvo!
Današnje generacije su sklone da bilo koga u jednom momentu okivaju u zvijezde sve dok ide onako kako se planiralo ili maštalo, a već sutra te iste ljude blate do besvijesti. Uzgred budi rečeno, čitav rat sam provela u ovoj državi i znam odlično svaku prepreku koju je naša reprezentacija prošla da bi došla do Svjetskog prvenstva i ja sam presretna zbog toga. Od toliko reprezentacija svijeta, od kojih mnoge realno igraju bolje od nas, jedna mala i siromašna BiH se uspjela plasirati. Zašto ne možemo biti sretni zbog te činjenice i prestati svaki put kada se desi poraz tražiti koga ćemo spaliti na lomači?! U subotu jednostavno nije bio naš dan, od početka je sve krenulo naopako, ali opet imali smo šanse koje nismo iskoristili. Naravno, bili smo i oštećeni, ni to ne treba zaboraviti, ali tako su nam se zvijezde poklopile, nije išlo i to je to. Sve se to u sportu dešava, trebamo biti realni. Ispala je jedna Španija, aktuelni svjetski prvak, Engleska, Portugalu prolaz visi o koncu i vidjećemo šta će se još izdešavati u narednim danima.
Da rezimiram, trebamo biti ponosni na naše momke, jer su nam donijeli mnogo dana sreće i veselja i podići čelo visoko, jer nas u budućnosti sigurno čekaju nova evropska i svjetska prvenstva, tek smo krenuli.
Volim te BiH!!!