Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Locked
tnnt

#101 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by tnnt »

detroit-mercy wrote: Ne stavljas se u kontekst vremena opet. Sa danasnje tacke gledista, ovi prelasci iz vjere u vjeru su neshavtljivi ali za tadasnje ljude je bila drugacija situacija. Drugo, protjerivanje svestenstva, misionarski rad franjevaca, islamizacija i mnogi drugi faktori su doveli do toga de je crkva bosanska potpuno iskorijenjena. Ono sto mene posebno nervira su ove ovakve temi i prebacivanje na prodaju vjere za veceru, kao da onda ni ti isti kraljevi na koje se pozivate nisu prodavali vjeru za veceru. Ostak je uglavnom lokalno naprdjivanje tipa ko ce kome suknuti.
pa nisu u Bosni prelazili toliko masovno, prije 100 god je bilo 30% muslimana u BiH, iako su se u nju slili
svi muslimani iz Hrvatske. Dolaskom Osmanlija nije postojala crkva Bosanska. Jer da je, preživjela bi u
Osmanskom carstvu barem u tragovima, bar jedna crkvica u nekom selu
Last edited by tnnt on 20/06/2014 21:28, edited 1 time in total.
Stoner

#102 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Stoner »

Pantokrator wrote:Osmanlije nisu nikakav okupator. Osvajači da, ali okupator ne.
Đe si kakav si ša mai
Havatar

#104 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Havatar »

tnnt wrote:
detroit-mercy wrote: Ne stavljas se u kontekst vremena opet. Sa danasnje tacke gledista, ovi prelasci iz vjere u vjeru su neshavtljivi ali za tadasnje ljude je bila drugacija situacija. Drugo, protjerivanje svestenstva, misionarski rad franjevaca, islamizacija i mnogi drugi faktori su doveli do toga de je crkva bosanska potpuno iskorijenjena. Ono sto mene posebno nervira su ove ovakve temi i prebacivanje na prodaju vjere za veceru, kao da onda ni ti isti kraljevi na koje se pozivate nisu prodavali vjeru za veceru. Ostak je uglavnom lokalno naprdjivanje tipa ko ce kome suknuti.
pa nisu u Bosni prelazili toliko masovno, prije 100 god je bilo 30% muslimana u BiH, iako su se u nju slili
svi muslimani iz Hrvatske. Dolaskom Osmanlija nije postojala crkva Bosanska. Jer da je, preživjela bi u Osmanskom carstvu
barem u tragovima, bar jedna crkvica u nekom selu
Pripadnici crkve bosanske su bili protiv gradnje velikih hramova i svoje moltive su obavljali na poljima tako da nije ni moglo nesto da ostane .
arslanbey

#105 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by arslanbey »

tnnt wrote:
svi muslimani iz Hrvatske. Dolaskom Osmanlija nije postojala crkva Bosanska. Jer da je, preživjela bi u
Bilo ih je 30% jer su masovno napustili Bosnu i otisli u Tursku,a turski defteri iz 18 stoljeca pokazuju da je islam vjera 75% stanovnika

sa 75% smo spali na 30% u 150 godina,ali evo 100 godina kasnije opet se penjemo hvala Bogu ka 50%
sandra01

#106 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by sandra01 »

Pantokrator wrote:Osmanlije nisu nikakav okupator. Osvajači da, ali okupator ne.
A koja je po tebi razlika izmedju osvajaca i okupatora?
Po cemu je za napadnutu zemlju bolje da je osvojena nego okupirana?
detroit-mercy

#107 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

tnnt wrote:
Ja nigdje nisan ni pisao o nekom masovnom prelasku. Dio stanovnistva je presao, dio je dosao iz danasnje Hrvatske i Madjarske. Npr. za jednu stranu moje familije price kazu da su dosli iz Madjarske. Uvijek kazem da treba stvari posmatrati u kontekstu vremena, dosta ljudi medjutim ondasnje stvari posmatra iz danasnje vizure. Glede ostatak crkve bosanske, pa iz tog vremena nemamo bas ni nekih velikih ostataka katolicke crkve. Opec je poznato da crkva na podrucju danasnje BiH i Albanije i nije bila nesto jaka u to doba.
Bodkin

#108 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Bodkin »

Havatar wrote:
Šveđanin wrote:
Havatar wrote:Ne vidim niikakav problem Bosnjaci i Turci su prijateljski narodi .
A jesu li Austrijanci prijateljski narod?

Po meni njihov uticaj na BIH je bio mnogo vrijedniji nego turski da to tako kažem.
Nisu posto su cinili teske zlocine nad bosnjackim narodom . Osim toga ne bih rekao da je njihov uticaj vrijedniji od turskog i prije je to propaganda da se Bosnjaci odvrate od prijateljstva sa muslimankim narodima kako bi polahko bili odvajani od islama i onda asimilirani u krscanske narode , preciznije u katolicke narode .
avatar se vratio u punom sjaju :D

p.s. sultan koji je srusio bosansko kraljevstvo i okupator. veca ironija od ovoga je da je taj centar u kulinovoj ulici :D
Pantokrator

#109 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Pantokrator »

sandra01 wrote:
A koja je po tebi razlika izmedju osvajaca i okupatora?
Po cemu je za napadnutu zemlju bolje da je osvojena nego okupirana?
Prvo, jesi li u ikakvoj relevantnoj literaturi ikada pročitala da su npr. Huni bili okupator Rimskog Carstva, Španci Majanskog, srednjovjekovni Englezi Francuskog Kraljevstva ili sl.? Preduvjet za okupaciju jest da imamo međunarodno državno pravo nalik današnjem, koje definira što okupacija jest. U kontekstu tog vremena, u kojem ono nije postojalo, ne možemo ni govoriti o okupaciji.
Drugo, nisam ni tvrdio da je bolje biti osvojen nego okupiran.
seshat

#110 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by seshat »

Veličanje okupatora je čisti mazohizam, ali ko voli nek' izvoli...

Ali me nešto drugo zanima, pa molim vrsne poznavaoce svega i svačega, histrije posebno, da mi objasne. S jedne strane (a posljednjih dana često i nažalost) imamo rasprave o zastavi. I mnogi kažu da je za njih jedina zastava s ljiljanima. Ok, srednjovjekovna Bosna, Kotromanići... i onda dođu osmanlije, porobe Bosnu, nema kraljevstva, nema ljiljana.
Ono što mene zanima je kako ljiljane smatrati svojima, a radovati se u isto vrijeme, okupaciji Bosne od strane osmanlija. Meni je to malo šizofreno.
Ovo nije provokacija, samo mi nije jasna nelogičnost navedenog.
BHCluster

#111 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by BHCluster »

seshat wrote:Veličanje okupatora je čisti mazohizam, ali ko voli nek' izvoli...

Ali me nešto drugo zanima, pa molim vrsne poznavaoce svega i svačega, histrije posebno, da mi objasne. S jedne strane (a posljednjih dana često i nažalost) imamo rasprave o zastavi. I mnogi kažu da je za njih jedina zastava s ljiljanima. Ok, srednjovjekovna Bosna, Kotromanići... i onda dođu osmanlije, porobe Bosnu, nema kraljevstva, nema ljiljana.
Ono što mene zanima je kako ljiljane smatrati svojima, a radovati se u isto vrijeme, okupaciji Bosne od strane osmanlija. Meni je to malo šizofreno.
Ovo nije provokacija, samo mi nije jasna nelogičnost navedenog.
Tako ti je i sa Ircima svi mrze Engleze a sv navijau za Engleske timove...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#112 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by japin_mutapi »

Havatar

#113 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Havatar »

Bodkin wrote:

p.s. sultan koji je srusio bosansko kraljevstvo i okupator. veca ironija od ovoga je da je taj centar u kulinovoj ulici :D
Narodno sjecanje je mnogo jaci argument od tvog naprdjivanja i Turci u tom sjecanju nisu ostali kao okupatori niti u bilo kakvom negativnom sjecanju i vi mozete na glavu da se pobadate to ne mozete da promijenite i samo gubite kada ovakvim temama pokusavate da omalovazite Bosnjake i da nametnete neku krivnju "zbog izdaje vjere prdjedovske" ili da prikazete Bosnjake kao ljude bez identiteta i time da opravdate vase mitove koje pricate kada se nadjete medu svojima posto nema nista cudno u tome sto se slave oni koji su izgradili skoro sve gradove u Bosni i oni koji nisu cinili zlocine nad Bosjacima nego su dali sv prava narodima koje su osvojili .
Stoner

#114 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Stoner »

BHCluster wrote:
Super ti je poređenje, boli li te glava od silnog naprezanja?

Irci navijaju za Celtic, a Celtic engleski nije. :-D
pirpa

#115 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by pirpa »

Što ne bi slavio okupatora koji mi je donio najcistiji vjeru i sto sam trn u oku evropi od dolaska islama na balkanu.
Bodkin

#116 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Bodkin »

Havatar wrote:
Bodkin wrote:

Narodno sjecanje je mnogo jaci argument od tvog naprdjivanja i Turci u tom sjecanju nisu ostali kao okupatori niti u bilo kakvom negativnom sjecanju i vi mozete na glavu da se pobadate to ne mozete da promijenite i samo gubite kada ovakvim temama pokusavate da omalovazite Bosnjake i da nametnete neku krivnju "zbog izdaje vjere prdjedovske" ili da prikazete Bosnjake kao ljude bez identiteta i time da opravdate vase mitove koje pricate kada se nadjete medu svojima posto nema nista cudno u tome sto se slave oni koji su izgradili skoro sve gradove u Bosni i oni koji nisu cinili zlocine nad Bosjacima nego su dali sv prava narodima koje su osvojili .
kralj si stare mi :D vrhunski za samoprovjeru sa vremena na vrijeme :D
Havatar

#117 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Havatar »

Bodkin wrote:
Havatar wrote:
Bodkin wrote:

kralj si stare mi :D vrhunski za samoprovjeru sa vremena na vrijeme :D
Samoprovjeri pa nam kazi kako je to da zivis u gradu koji su osnovali Turci a da ih nazivas okupatorima i jos pokusavas da omalovazis one koji za razliku od tebe znaju da cijene to .
Bodkin

#118 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Bodkin »

Havatar wrote: Samoprovjeri pa nam kazi kako je to da zivis u gradu koji su osnovali Turci a da ih nazivas okupatorima i jos pokusavas da omalovazis one koji za razliku od tebe znaju da cijene to .
tito dragi :lol: kako ce osnovati ovdje grad, a da prvo ne okupiraju zemlju. nego sta su? mirovne snage :D i vise ga austrija razvila za 20 godina od turaka koji su ovdje bili 300. i na kraju, komunisti su cijelu zemlju uveli u klub razvijenih drzava. komunisti koji su bili BOSANCI, a neki okupatori. ne da pokusavam da ih omalovazim nego ih nabijem na milokliz sve redom. da milokliz jer dolazim sa teme o kroatizmima pa da malo prokroatiziram forum
basicm

#119 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by basicm »

Centar se zove Fatih i to je ok, on je pozitivac. Da se zove Omer pasa Latas i ja bih se bunio.
Nisu sve osmanlije bili losi, prve generacije su halife, kasnije stize junk.

Sent from my iPhone using Tapatalk
BHCluster

#120 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by BHCluster »

Stoner wrote:
BHCluster wrote:
Super ti je poređenje, boli li te glava od silnog naprezanja?

Irci navijaju za Celtic, a Celtic engleski nije. :-D
Aha... A da ne spominjem jezik koji govore :wink:
Last edited by BHCluster on 20/06/2014 22:13, edited 1 time in total.
arslanbey

#121 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by arslanbey »

basicm wrote:Centar se zove Fatih i to je ok, on je pozitivac. Da se zove Omer pasa Latas i ja bih se bunio.
Nisu sve osmanlije bili losi, prve generacije su halife, kasnije stize junk.

Sent from my iPhone using Tapatalk
TO :thumbup:
sokkia

#122 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by sokkia »

Pjanic15 wrote:Čitam današnji tekst i za nepovjerovati.
Svečanom ceremonijom otvoren je Islamski kulturno-obrazovni centar Sultan Mehmed Fatih u Goraždu.

Kako je kazao, premijer Erdogan je imao veliku želju da bude danas prisutan u Goraždu, ali je bio spriječen zbog velikih obaveza te je poslao pozdrave. "Ovo je naša kuća, osjećamo se kao kod svojih", poručio je Ak.

Dosadašnji muftija goraždanski Hamed ef. Efendić poželio je dobrodošlicu u grad u čijoj blizini je sultan Mehmet Fatih ušao u Bosnu.
Ok, otvoren centar na osnovu prijateljstva i suradnje, ali pazi naziva - Sultan Mehmed Fatih. Da li su ljudi uopšte svjesni da veličaju nekadašnje okupatore, koji su srušili Bosansko kraljevstvo:
"1463. godine velika osmanska vojska, pod komandom Mehmeda II napada Bosnu. Prva bosanska tvrđava koja je pala, bila je stara bosanska kraljevska tvrđava Bobovac, koja je pala 20.juna 1463. godine, te kralj Stjepan Tomašević prelazi u tvrđavu u Ključu. Opkoljen osmanskim snagama odlučuje da se preda, nakon čega biva pogubljen. Poslije toga Bošnjani sklapaju neku vrstu mirovnog sporazuma sa Osmanlijama i u samo sedam dana predaju ključeve od još 20 tvrđava širom Bosne, koja od te 1463. godine, postaje dijelom Osmanskog carstva." - Bojić, Mehmedalija; 2001, Historija Bosne i Bošnjaka
Nikako da se načudim smislu veličanja okupatora i rušioca temelja Bosne, kada je ugašen jedan dio njene historije, kako i zašto ?
umro dobrica cosic al ostavio spisak tema koje ce njegovi ucenici otvarat po forumima.
ali možete vi mirne duše popušiti Bošnjacima jer sve što ste napadniji i otvorenije iskazujete svoju mržnj i namjere Bošnjaci ce biti svjesniji vas i vaših namjera pa samo izvolite.
tnnt

#123 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by tnnt »

Havatar wrote:

Narodno sjecanje je mnogo jaci argument od tvog naprdjivanja i Turci u tom sjecanju nisu ostali kao okupatori niti u bilo kakvom negativnom sjecanju i vi mozete na glavu da se pobadate to ne mozete da promijenite i samo gubite kada ovakvim temama pokusavate da omalovazite Bosnjake i da nametnete neku krivnju "zbog izdaje vjere prdjedovske" ili da prikazete Bosnjake kao ljude bez identiteta i time da opravdate vase mitove koje pricate kada se nadjete medu svojima posto nema nista cudno u tome sto se slave oni koji su izgradili skoro sve gradove u Bosni i oni koji nisu cinili zlocine nad Bosjacima
nego su dali sv prava narodima koje su osvojili .
naravno da postoji narodno sječanje u pola stanovnika BiH, koji nisu poklekli da prijeđu na Islam zbog ekonomskog
razloga,da su Turci okupatori.Ti to lijepo ignoriraš ostale stanovnike, samo nastavi 8)
Naravno da se otvaraju neka pitanja, kad ste do prije 20 god bili i osječali se kao Muslimani sa velikim M
a prije 60 god veći dio kao Hrvati ili Srbi.Sada imaju Bošnjaci identitet i to nitko ne osporava, ali nemoj mi tu foru
o tisućljetnom Bošnjaštvu prodavati. Turci su izgradili nešto da, ali je ništa kako je izgrađen ostatak Europe i
susjedstva u tom istom periodu
detroit-mercy

#124 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

Havatar wrote:
Bodkin wrote:

Ne bih se bas pozivao na narodno sjecanje kao nesto relevantno. Jer dokle seze narodno sjecanje. Da li da podjemo od one "Od Kulina Bana i dobrijeh dana." ili neko drugo sjecanje. Jer u narodnom sjecanju i Svabo je ostao kao pozitivan lik. Donio je uredjenu drzavu, industriju, i mnoge druge novitete. Akcenat je na kulturolosko-religijskoj povezanosti i sta osvajanje Bosne od strane Otomanske imperije za danasnje muslimane predstavlja.
Dalje, ova tema je obicno naprdjivanje jer niko ne gleda i na pozitivne stvari koje su se desile dolaskom Osamanlija na ove prostore. Ne vidim nesto da i Hrvati imaju neko prejterano gadjenje spram Habsburske monarhije, cijim su dijelom bili stoljecima niti se odricu svih dostignuca koja im je Habzburska monarhija ostavila.
Jos jedna tema za naprdjivanje uglavnom.
@mba

#125 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by @mba »

Pjanic15 wrote:Čitam današnji tekst i za nepovjerovati.
Svečanom ceremonijom otvoren je Islamski kulturno-obrazovni centar Sultan Mehmed Fatih u Goraždu.

Kako je kazao, premijer Erdogan je imao veliku želju da bude danas prisutan u Goraždu, ali je bio spriječen zbog velikih obaveza te je poslao pozdrave. "Ovo je naša kuća, osjećamo se kao kod svojih", poručio je Ak.

Dosadašnji muftija goraždanski Hamed ef. Efendić poželio je dobrodošlicu u grad u čijoj blizini je sultan Mehmet Fatih ušao u Bosnu.
Ok, otvoren centar na osnovu prijateljstva i suradnje, ali pazi naziva - Sultan Mehmed Fatih. Da li su ljudi uopšte svjesni da veličaju nekadašnje okupatore, koji su srušili Bosansko kraljevstvo:
"1463. godine velika osmanska vojska, pod komandom Mehmeda II napada Bosnu. Prva bosanska tvrđava koja je pala, bila je stara bosanska kraljevska tvrđava Bobovac, koja je pala 20.juna 1463. godine, te kralj Stjepan Tomašević prelazi u tvrđavu u Ključu. Opkoljen osmanskim snagama odlučuje da se preda, nakon čega biva pogubljen. Poslije toga Bošnjani sklapaju neku vrstu mirovnog sporazuma sa Osmanlijama i u samo sedam dana predaju ključeve od još 20 tvrđava širom Bosne, koja od te 1463. godine, postaje dijelom Osmanskog carstva." - Bojić, Mehmedalija; 2001, Historija Bosne i Bošnjaka
Nikako da se načudim smislu veličanja okupatora i rušioca temelja Bosne, kada je ugašen jedan dio njene historije, kako i zašto ?

da nisu dosli turci dosao bi VATIKAN, ne leprdaj matereti, turci ugasili bosnu, a sta mislis da bi VATIKAN dosao cvijece dijeliti po bosni, isti taj VATIKAN je pokrstio sve sto je mogao!!!

i ja se isto osjecam kao kod svojih kad sam u antalyi, normalno!
Locked