Ja sam se zapitala davno i nije mi jasno nikad bilo.
Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
-
kerima1
#101 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Gdje si Kiki
- animals
#102 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
E sad ti je jasnijekerima1 wrote:Gdje si Kiki![]()
- Kikibombona
#103 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Gdje si, kako si!?kerima1 wrote:Gdje si Kiki![]()
Kazu da je bilo poslanika par 'iljada
Zasto bog favorizuje Semite u odnosu na ostale, to samo on zna.
Doduse, imamo i Valtera Smita, al njega ne priznaju, iako je posljednji popularan poslanik.
-
HARIS96
#104 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
@kerima1 
@kikibombona
U časnome Kur'anu jasno je navedeno da nas dragi Allah u ovoj mubarek Knjizi, iz savršene Njegove mudrosti, nije obavijestio o svim vjerovjesnicima i poslanicima koji su bili odaslani čovječanstvu u dugačkom vremenskom periodu između prvoga od njih, Adema, alejhisselam, i posljednjega od njih, Muhammeda, alejhisselam: Mi objavljujemo tebi kao što smo objavljivali Nuhu i vjerovjesnicima poslije njega, a objavljivali smo i Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu i unucima, i Isau, i Ejjubu, i Junusu, i Harunu, i Sulejmanu, a Davudu smo dali Zebur; i poslanicima o kojima smo ti prije kazivali i poslanicima o kojima ti nismo kazivali, a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao, o poslanicima koji su radosne vijesti i opomene donosili, da ljudi poslije poslanika ne bi nikakva opravdanja pred Allahom imali. A Allah je silan i mudar. (Kur'an, 4:163-165)
Prema tome, daleko je od toga da su Allahovi poslanici i vjerovjesnici bili samo oni koji su pomenuti u Kur'anu i u jevrejsko-kršćanskim vrelima. Postoje predaje da se broj vjerovjesnika i poslanika koje je dragi Allah odašiljao čovječanstvu od vremena Adema, alejhisselam, do Muhammeda, alejhisselam (Pečata vjerovjesnika) izražava čak i u stotinama hiljada. Samo Sveznajući zna koliki je to broj, ali se može osnovano pretpostaviti da je on ogroman (u najmanjoj mjeri viši je od stotinu hiljada vjerovjesnika i poslanika). Odatle je jasno da se svi oni apsolutno nikako nisu mogli pomenuti u Kur'anu koji je, isključivo po volji i odredbi dragoga Allaha, ograničen na određen broj stranica teksta (isto važi i za Tevrat, Zebur i Indžil).
Dragi Allah najbolje zna, a prema našemu suđenju ovo bi mogao biti jasan odgovor na pitanje zašto je u Kur'anu, u drugim objavljenim Knjigama, kao i u tekstovima koje druge vjerske tradicije (prije svih jevreji i kršćani) drže svetim, pomenut samo ograničen i relativno mali broj od svih Allahovih vjerovjesnika i poslanika.
Isto tako, kolijevka ljudske civilizacije, područje gdje su se nakon izgona iz Dženneta ponovo združili roditelji ljudskog roda Adem, alejhisselam, i hazreti Hava, gdje su zasnovali svoje domaćinstvo i odgojili svoje prve potomke, nalazi se upravo na Bliskom Istoku (Meka). Dakle, ljudska civilizacija zametnuta je na Bliskom Istoku, tu su živjeli svi ljudi sve do Potopa, a i nakon te kataklizme Nūhova, alejhisselam, lađa je ponovo pristala na kopno planine koja se nalazi opet na Bliskom Istoku. Prema tome, i prvi (sa Ademom, alejhisselam) i drugi (sa Nūhom, alejhisselam) početak ljudske civilizacije krenuli su sa područja Bliskog Istoka.
A kad je riječ o vremenu nakon toga, primjetno je da se Sveti tekstovi, u kontekstu teme o kojoj ovdje govorimo, fokusiraju na mubarek ličnost Allahova prijatelja, Ibrahima, alejhisselam, i njegove potomke (po liniji Ismaila i Ishaka, alejhimesselam) sve do Mesiha Isāa, alejhisselam, i Resulullaha, Muhammeda, alejhisselam, - a svi su oni, dakako gledano samo u ovosvjetskom bitisanju, živjeli i djelovali na području Bliskog Istoka.
Moguće su u ovome, a dragi Allah najbolje zna, neki od razloga zašto se u Kur'anu i u jevrejsko-kršćanskoj tradiciji pominju samo vjerovjesnici i poslanici koji su porijeklom sa Bliskog Istoka.
Dakako, činjenica da se u svetim vrelima islama, kao i vrelima judaizma i kršćanstva ne pominju svi poslanici i vjerovjesnici, između ostalih i oni koji je dragi Allah slao narodima Kine, Indije, Japana, Okeanije, Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Australije, Afrike, apsolutno niti u najmanjoj mjeri ne umanjuje njihov duhovni, historijski, kulturološki i svaki drugi značaj – dragi Allah je, iz razloga koje On, Savršeni, hvaljen i slavljen neka je, najbolje poznaje, odredio da oni i njihova poruka ostanu za nas skrivene riznice ljepote mudrosti i pouke sve do Sudnjega Dana.
Nadam se da vam je sad jasnije ?
@kikibombona
U časnome Kur'anu jasno je navedeno da nas dragi Allah u ovoj mubarek Knjizi, iz savršene Njegove mudrosti, nije obavijestio o svim vjerovjesnicima i poslanicima koji su bili odaslani čovječanstvu u dugačkom vremenskom periodu između prvoga od njih, Adema, alejhisselam, i posljednjega od njih, Muhammeda, alejhisselam: Mi objavljujemo tebi kao što smo objavljivali Nuhu i vjerovjesnicima poslije njega, a objavljivali smo i Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu i unucima, i Isau, i Ejjubu, i Junusu, i Harunu, i Sulejmanu, a Davudu smo dali Zebur; i poslanicima o kojima smo ti prije kazivali i poslanicima o kojima ti nismo kazivali, a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao, o poslanicima koji su radosne vijesti i opomene donosili, da ljudi poslije poslanika ne bi nikakva opravdanja pred Allahom imali. A Allah je silan i mudar. (Kur'an, 4:163-165)
Prema tome, daleko je od toga da su Allahovi poslanici i vjerovjesnici bili samo oni koji su pomenuti u Kur'anu i u jevrejsko-kršćanskim vrelima. Postoje predaje da se broj vjerovjesnika i poslanika koje je dragi Allah odašiljao čovječanstvu od vremena Adema, alejhisselam, do Muhammeda, alejhisselam (Pečata vjerovjesnika) izražava čak i u stotinama hiljada. Samo Sveznajući zna koliki je to broj, ali se može osnovano pretpostaviti da je on ogroman (u najmanjoj mjeri viši je od stotinu hiljada vjerovjesnika i poslanika). Odatle je jasno da se svi oni apsolutno nikako nisu mogli pomenuti u Kur'anu koji je, isključivo po volji i odredbi dragoga Allaha, ograničen na određen broj stranica teksta (isto važi i za Tevrat, Zebur i Indžil).
Dragi Allah najbolje zna, a prema našemu suđenju ovo bi mogao biti jasan odgovor na pitanje zašto je u Kur'anu, u drugim objavljenim Knjigama, kao i u tekstovima koje druge vjerske tradicije (prije svih jevreji i kršćani) drže svetim, pomenut samo ograničen i relativno mali broj od svih Allahovih vjerovjesnika i poslanika.
Isto tako, kolijevka ljudske civilizacije, područje gdje su se nakon izgona iz Dženneta ponovo združili roditelji ljudskog roda Adem, alejhisselam, i hazreti Hava, gdje su zasnovali svoje domaćinstvo i odgojili svoje prve potomke, nalazi se upravo na Bliskom Istoku (Meka). Dakle, ljudska civilizacija zametnuta je na Bliskom Istoku, tu su živjeli svi ljudi sve do Potopa, a i nakon te kataklizme Nūhova, alejhisselam, lađa je ponovo pristala na kopno planine koja se nalazi opet na Bliskom Istoku. Prema tome, i prvi (sa Ademom, alejhisselam) i drugi (sa Nūhom, alejhisselam) početak ljudske civilizacije krenuli su sa područja Bliskog Istoka.
A kad je riječ o vremenu nakon toga, primjetno je da se Sveti tekstovi, u kontekstu teme o kojoj ovdje govorimo, fokusiraju na mubarek ličnost Allahova prijatelja, Ibrahima, alejhisselam, i njegove potomke (po liniji Ismaila i Ishaka, alejhimesselam) sve do Mesiha Isāa, alejhisselam, i Resulullaha, Muhammeda, alejhisselam, - a svi su oni, dakako gledano samo u ovosvjetskom bitisanju, živjeli i djelovali na području Bliskog Istoka.
Moguće su u ovome, a dragi Allah najbolje zna, neki od razloga zašto se u Kur'anu i u jevrejsko-kršćanskoj tradiciji pominju samo vjerovjesnici i poslanici koji su porijeklom sa Bliskog Istoka.
Dakako, činjenica da se u svetim vrelima islama, kao i vrelima judaizma i kršćanstva ne pominju svi poslanici i vjerovjesnici, između ostalih i oni koji je dragi Allah slao narodima Kine, Indije, Japana, Okeanije, Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Australije, Afrike, apsolutno niti u najmanjoj mjeri ne umanjuje njihov duhovni, historijski, kulturološki i svaki drugi značaj – dragi Allah je, iz razloga koje On, Savršeni, hvaljen i slavljen neka je, najbolje poznaje, odredio da oni i njihova poruka ostanu za nas skrivene riznice ljepote mudrosti i pouke sve do Sudnjega Dana.
Nadam se da vam je sad jasnije ?
-
schnappi
#105 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
sad nesto gledam koji je to paradox proglasiti Isusa bogom, tobejarabi
ispada ovako: Sveti Duh koji je bog radja sa Marijom Sina koji je bog, posto postoji samo jedan Bog, ispada da je Isus sam sebe napravio, sam je sebi otac i sam je sebi sin, dok je njegova majka "bogorodica" njegova majka i "zena" mu
au koja bogohula, znaci huli se ne samo da je trojan (politeisticka platonska filozofija), vec i da je pocinio incest
ovo mi je sinulo kad sam procitala o nekoj crkvi koja propagira o "jedinstvu" Boga, protiv trojstva, ali neee, oni ne vide Oca kao Boga vec kao jedno lice Boga, koji se pretvorio u Isusa, pa se pretvorio u Svetog Duha, uzima razna lica, kad je sin nije otac, sto ce reci zeleci da budu monoteisti jos se vise zapetljali, tako da molitve upucuju samo Isusu koji je sad duh nikad Ocu, ovo je gore i zapetljanije od klasicnih trojanaca, koji bar nekad pomenu Boga Oca Tvorca univerzuma
ove gore ne mijesati sa pravim unitaristima, koji po mom shvatanju imaju cist monoteizam poput islama i judaizma, Oca smatraju Bogom, Isusa poslanikom i unikatnim covjekom, a Duha poput jevreja kao odraz Bozije snage kako Bog operira putem njega na zemlji
ispada ovako: Sveti Duh koji je bog radja sa Marijom Sina koji je bog, posto postoji samo jedan Bog, ispada da je Isus sam sebe napravio, sam je sebi otac i sam je sebi sin, dok je njegova majka "bogorodica" njegova majka i "zena" mu
au koja bogohula, znaci huli se ne samo da je trojan (politeisticka platonska filozofija), vec i da je pocinio incest
ovo mi je sinulo kad sam procitala o nekoj crkvi koja propagira o "jedinstvu" Boga, protiv trojstva, ali neee, oni ne vide Oca kao Boga vec kao jedno lice Boga, koji se pretvorio u Isusa, pa se pretvorio u Svetog Duha, uzima razna lica, kad je sin nije otac, sto ce reci zeleci da budu monoteisti jos se vise zapetljali, tako da molitve upucuju samo Isusu koji je sad duh nikad Ocu, ovo je gore i zapetljanije od klasicnih trojanaca, koji bar nekad pomenu Boga Oca Tvorca univerzuma
ove gore ne mijesati sa pravim unitaristima, koji po mom shvatanju imaju cist monoteizam poput islama i judaizma, Oca smatraju Bogom, Isusa poslanikom i unikatnim covjekom, a Duha poput jevreja kao odraz Bozije snage kako Bog operira putem njega na zemlji
- Kikibombona
#106 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Hvala na ulozenom trudu. To je, dakle, teolosko objasnjenje.HARIS96 wrote:Nadam se da vam je sad jasnije ?
Ako nema pokrica u historiji, za mene je nistavno. Ateista sam. Vjerujem samo u opipljive dokaze.
Mnogi ljudi su sposobni napisati dobru knjigu. To sto je knjiga dobra, ne mora znaciti da je od Boga, naprotiv.
Ne postoji dobar argument i dokaz koji moze objasniti cinjenicu da ljudska historija pamti iskljucivo poslanike Semite. Od stotina hiljada poslanika, ostadose samo Semiti.
Jedini argument jeste da su monoteisticke religije semitska tvorevina, posebno jevrejska. Postoji citav niz razloga zbog kojih su izmisljene religije. Jedna od tih je moc. Kad smo vec kod islama, dovoljno je pomenuti pleme Kurejs koje je od islama itekako profitiralo.
Zasto Semiti nisu pomenuli Ameriku ni jednom rijecju?
Odgovor je jasan. Nisu znali da postoji!
- Kikibombona
#107 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ne moze biti incest kada se radi o 'bezgresnom zacecu'.schnappi wrote:sad nesto gledam koji je to paradox proglasiti Isusa bogom, tobejarabi
Al znas kako kazu vjernici, ne mozemo mi dokuciti bozju logiku.
Ako ima boga, sve je moguce, pa da Isus bude i otac i sin.
Vjera i logika nikada nisu isli zajedno! Makar ne ova nasa ljudska logika, za bozju ne znam.
Isto je pitanje sudbine i mnogo sta drugo. ...
-
klmnopq
#108 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Kurejšije su bile najveći neprijatelji poslnika, i islama. Polsanik je od srane Kurejšija doživljavao razna poniženja i uvrede, da bi kasnije nakon što su vidjeli da ga ne mogu slomiti planirali da ga ubiju. Nakon što se poslanik sklonio na sigurno, više puta su dizali vojsku protiv njega sa ciljem da ubiju i poslanika kao i one koji su ga slijedili. Što se tiče profita, Kurejšije su smatrale da im to ugrožava trgovinu kipovima, jer umjesto stotina kipova koje su pravili i prodavali, poslanik im govori samo o jednom, a i taj jedan je nevidljiv. Jako puno muslimana, zbog odnosa Kurejšija prema njima, bilo je prinuđeno prvo da izbjegnu a Abesiniju, a kasnije i u Jesrib.Kikibombona wrote:Kad smo vec kod islama, dovoljno je pomenuti pleme Kurejs koje je od islama itekako profitiralo.
-
kerima1
#109 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
nema veze sto vise nisu mogli trgovati sa kipovima,milion x su vise profitirali sa hadzom od tada.klmnopq wrote:Kurejšije su bile najveći neprijatelji poslnika, i islama. Polsanik je od srane Kurejšija doživljavao razna poniženja i uvrede, da bi kasnije nakon što su vidjeli da ga ne mogu slomiti planirali da ga ubiju. Nakon što se poslanik sklonio na sigurno, više puta su dizali vojsku protiv njega sa ciljem da ubiju i poslanika kao i one koji su ga slijedili. Što se tiče profita, Kurejšije su smatrale da im to ugrožava trgovinu kipovima, jer umjesto stotina kipova koje su pravili i prodavali, poslanik im govori samo o jednom, a i taj jedan je nevidljiv. Jako puno muslimana, zbog odnosa Kurejšija prema njima, bilo je prinuđeno prvo da izbjegnu a Abesiniju, a kasnije i u Jesrib.Kikibombona wrote:Kad smo vec kod islama, dovoljno je pomenuti pleme Kurejs koje je od islama itekako profitiralo.
-
klmnopq
#110 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Da je poslanik vodio računa o zaradi, valjda bi prvo gomilao svoja bogatstva, a umro je bez ičega. Kada se na samrti budio nekoliko puta iz kome, svaki put je zamolio Aišu da sedam dinara koje su imali, udijeli kao sadaku, a oni sami su često bili u situaciji da nisu imali ni petroleja za lampu i sl.kerima1 wrote:nema veze sto vise nisu mogli trgovati sa kipovima,milion x su vise profitirali sa hadzom od tada.
-
kerima1
#111 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
A ja govorim o arapima poslije smrti Poslanika,ne o Poslaniku.klmnopq wrote:Da je poslanik vodio računa o zaradi, valjda bi prvo gomilao svoja bogatstva, a umro je bez ičega. Kada se na samrti budio nekoliko puta iz kome, svaki put je zamolio Aišu da sedam dinara koje su imali, udijeli kao sadaku, a oni sami su često bili u situaciji da nisu imali ni petroleja za lampu i sl.kerima1 wrote:nema veze sto vise nisu mogli trgovati sa kipovima,milion x su vise profitirali sa hadzom od tada.
- animals
#112 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Pitao bi nesto vjernike..jel moze biti svet covjek koji je hodao zemljom..
a kako znamo svi likovi iz Kurana, Biblije i ostali knjiga su bili ljudi..
znam da postoje losi i dobri ljudi , ali sveti, ne vjerujem..
- Kroksica
#113 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
schnappi wrote:sad nesto gledam koji je to paradox proglasiti Isusa bogom, tobejarabi

Ako se ko uvrijedi, nek Nasa brise.
- harač
#114 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
blasfemija uvijek dobrodošla
btw, jel ko čitao "zelota"? bila je promocija nedavno, a vidim i prodaje se po gradu?
btw, jel ko čitao "zelota"? bila je promocija nedavno, a vidim i prodaje se po gradu?
-
Celticross
#115 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Malo je smiješno vidjeti ljude koji raspravljaju o vjeri Isusovoj, a ne znaju neke sveopće činjenice kršćanstva. Svakako Isus je bio židov koji je želio nadopuniti Mojsijeve zakone, sa svoja dva zakona o ljubavi. To se sve može pronaći, zna se da je obrezan i da je propovjedao u sinagogama, također, nazivan je rabinom(učiteljem). Kršćanstvo je nastalo zahvaljujući njegovim učenicima koji su se raširili po svijetu i propovijedali izmijenjenu verziju judaizma, e pa tako odmah slijedi odgovor odakle papa u Rimu. Kako je Rim bio centar svijeta, jedan od Isusovih učenika, Petar, je otišao u Rim i tu je okončao život. Pošto je po evanđeljima Isus Petru dao zadatak da utemelji crkvu, Petar se smatra za prvim papom. Tako Vatikan uzima legimitet da vodi glavnu riječ u kršćanskoj religiji, shizma ili crkveni raskol je nastao zbog postojanja Bizanta i drugog centra moći u srednjem vijeku. Većina je poznatih stvari 
-
Chagalj
#116 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Celticross wrote:Malo je smiješno vidjeti ljude koji raspravljaju o vjeri Isusovoj, a ne znaju neke sveopće činjenice kršćanstva. Svakako Isus je bio židov koji je želio nadopuniti Mojsijeve zakone, sa svoja dva zakona o ljubavi. To se sve može pronaći, zna se da je obrezan i da je propovjedao u sinagogama, također, nazivan je rabinom(učiteljem). Kršćanstvo je nastalo zahvaljujući njegovim učenicima koji su se raširili po svijetu i propovijedali izmijenjenu verziju judaizma, e pa tako odmah slijedi odgovor odakle papa u Rimu. Kako je Rim bio centar svijeta, jedan od Isusovih učenika, Petar, je otišao u Rim i tu je okončao život. Pošto je po evanđeljima Isus Petru dao zadatak da utemelji crkvu, Petar se smatra za prvim papom. Tako Vatikan uzima legimitet da vodi glavnu riječ u kršćanskoj religiji, shizma ili crkveni raskol je nastao zbog postojanja Bizanta i drugog centra moći u srednjem vijeku. Većina je poznatih stvari
ja bi prije rekao da je nastalo od pavla a ne od Isusa, sporedi isusovo ucenje i ucenje pavla sa krscanskim uvjerenjima pa ces vidjeti od koga je krscnastvo pocelo. Isus nema nikakve veze sa ovim krscanstvom danas.Kršćanstvo je nastalo zahvaljujući njegovim učenicima koji su se raširili po svijetu i propovijedali izmijenjenu verziju judaizma, e pa tako odmah slijedi odgovor odakle papa u Rimu.
-
Celticross
#117 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Pa naravno, većina vjerovanja(dogmi) nastalo je na kasnijim koncilima, bilo u vrijeme ranokršćanstva i kasnije. Međutim ima tu svega, od starozavjetnih vjerovanja, Novog zavjeta, poslanica.Chagalj wrote:Celticross wrote:Malo je smiješno vidjeti ljude koji raspravljaju o vjeri Isusovoj, a ne znaju neke sveopće činjenice kršćanstva. Svakako Isus je bio židov koji je želio nadopuniti Mojsijeve zakone, sa svoja dva zakona o ljubavi. To se sve može pronaći, zna se da je obrezan i da je propovjedao u sinagogama, također, nazivan je rabinom(učiteljem). Kršćanstvo je nastalo zahvaljujući njegovim učenicima koji su se raširili po svijetu i propovijedali izmijenjenu verziju judaizma, e pa tako odmah slijedi odgovor odakle papa u Rimu. Kako je Rim bio centar svijeta, jedan od Isusovih učenika, Petar, je otišao u Rim i tu je okončao život. Pošto je po evanđeljima Isus Petru dao zadatak da utemelji crkvu, Petar se smatra za prvim papom. Tako Vatikan uzima legimitet da vodi glavnu riječ u kršćanskoj religiji, shizma ili crkveni raskol je nastao zbog postojanja Bizanta i drugog centra moći u srednjem vijeku. Većina je poznatih stvarija bi prije rekao da je nastalo od pavla a ne od Isusa, sporedi isusovo ucenje i ucenje pavla sa krscanskim uvjerenjima pa ces vidjeti od koga je krscnastvo pocelo. Isus nema nikakve veze sa ovim krscanstvom danas.Kršćanstvo je nastalo zahvaljujući njegovim učenicima koji su se raširili po svijetu i propovijedali izmijenjenu verziju judaizma, e pa tako odmah slijedi odgovor odakle papa u Rimu.
-
schnappi
#118 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Uopste nije uvjet poznavati krscanstvo da bi se ista znalo o Isusu, jer
-nije ga bilo u vrijeme Isusa niti njegovih ucenika ni kao pojma/ naziva ni kao ideologoije, niti kao religije
-Isus kad bi ustao iz groba ili sisao s neba ne bi prepoznao u njemu mnogo od svog ucenja. krenuvsi od dogmi, nacina molitvi, ideologije potpunog odbacivanja Tore= nezakonje, izgleda gradnje crkve ...
-Isus nije donio mnogo novog u vjeru, nije njegov zadatak da starta nesto novo, njegov zadatak je bio da ocisti "judaizam" od natruhe dodatnih (kasnije talmudskih) rabinskih zakona , te da Toru protumaci kako treba dajuci tumacenju spiritualnu prirodu a ne bukvalisticku dotadasnju, jer su se ljudi bili udaljili od pravilnog tumacenja, te otud mnogo sekti u 1. stoljecu, zatim da da narodu nadu u teskim vremenima i da poziva u vjeru 3 miliona jevrejskih nevjernika "izgubljene ovce Izraela", jer je samo oko 20 hiljada bilo zabiljezenih vjernika
Petar nije prvi papa niti je imao zadatak da osnuje crkvu, njegov zadatak je da bude kamen temeljac ucenicima, njihova potpora, znaci da nadzire i podupire rad ucenika u misionarenju, sirenju vjere, nema veze sa crkvom.
Jakov Pravedni, Isusov brat, je prvi "papa", "bishop nad bishopima" u Jerusalimu, centru prvih "nazarena", Rim nije nikakav centar prvim "krscanima", to je izmisljeno naknadno. Svi ostali ucenici su morali da njemu polazu racune pa i Petar, te da on dozvoli ili ne dozvoli odredjene stvari vjerske prirode. To su svi postovali bez izuzetka, nigdje ne pise da je on nepravedno postao prvi vjerski vodja umjesto Petra, niti se ko bunio.
Jakov je zivio i radio u Jerusalimu i on i njegove pristase redovno idu u glavni zidovski hram, tu se mole, ucestvuju u raspravama itd. a da su kojim slucajem propovijedali trojstvo ili bozanstvo Isusa, ne bi smjeli uci u hram i svi bi bili kamenovani u startu. Znaci mole se skupa sa ostalim jevrejima, jedina je razlika sto su pripadnici druge sekte i imaju neka drugacija tumacenja u pojedinim stvarima.
U pocetku, prvih decenija su prihvaceni sasvim normalnou hramu, jedini incident je onaj kad "Neprijatelj" iduci od glavnog svestenika za kojeg je radio prolazi pored Jakova i gurne ga niza stepenice i ostavi misleci da je mrtav. Naziv "neprijatelj" su nazareni dali Pavlu, a Pavle je radio za glavnog svestenika, pa stoga mnogi strucnjaci ovu osobu identifikuju kao Pavla koji je htio ubiti Isusovog brata (prije preobracenja). Takodjer postoje misljenja da se nije preobratio iz iskrenih razloga, vec ili iz inata jer mu svestenik nije htio dati cerku za zenu ili je i dalje radio za svestenika ne bi li se jevrejski narod odbio kad vide da "krscani" saradjuju sa neprijateljskim Rimljanima i izokrecu vjeru, jer nije propovijedao isto sto i ucenici.
Mesijanstvo nije isto sto i bozanstvo, bilo ih je mnogo koji su se samoproglasili mesijama, mislim da je Jozef Flavius pomenuo oko 22 "mesije" u 1. stoljecu. Mesija moze da bude svecenik, prorok ili kralj Izraela, eh ovo "kralj" je smetalo Rimljanima, jer je direktan politicki atak na rimsku carevinu i postovanje njihovih namjesnika kao vladara, zato su vjesali "mesije".
Sljedbenici Jakova Pravednog i ostalih ucenika su nazareni i ebioniti, mesijanski jevreji koji priznaju samo jevandjelje po Mateju od cijelog Novog zavjeta, Pavla nazivaju otpadnikom od zakona, neprijateljem i lazovom, niko ga od ucenika nije prihvatio prema ebionitskim spisima, jesu imali rasprave i pozivali Pavla da dodje da mu objasne vjeru kako bi mogao propovijedati kad vec ima zelju, ali Pavle nije htio, vec je propovijedao "svoje jevandjelje".
Ebioniti i nazareni imaju svoja jevandjelja i proto-klementin, dok Novi zavjet smatraju iskrivljenim i netacnim, izjasnili su se o njemu da samo Matej i to revidiran, te poneki dijelovi ostalih jevandjelja su tacni. Ovi ebioniti kao potomci krvnih rodjaka i prijatelja 'Isusa i ucenika bivaju nazalost proganjani i ubijani kao hereticari od strane grckih i rimskih krscana, a odbaceni su prethodno od svojih jevreja oko 70. god. nakon pokolja jevreja od strane Rimljana. Dakle, kako god su paganski Grci i Rimljani ubili Isusa i Petra, tako su naknadno "krscanski Grci i Rimljani ubili njihove rodjake i prijatelje kao hereticare kasnije.
Naziv "crkva" prevod sa grc. eklesia je smisljen naknadno, pravilan naziv je eng. assembly= zajednica, zbor, sastanak, sabor...
Knjiga Zilot Reze Aslana je bestseler u usa, nisam citala, gledala sam intervju, ima tu nesto...
-nije ga bilo u vrijeme Isusa niti njegovih ucenika ni kao pojma/ naziva ni kao ideologoije, niti kao religije
-Isus kad bi ustao iz groba ili sisao s neba ne bi prepoznao u njemu mnogo od svog ucenja. krenuvsi od dogmi, nacina molitvi, ideologije potpunog odbacivanja Tore= nezakonje, izgleda gradnje crkve ...
-Isus nije donio mnogo novog u vjeru, nije njegov zadatak da starta nesto novo, njegov zadatak je bio da ocisti "judaizam" od natruhe dodatnih (kasnije talmudskih) rabinskih zakona , te da Toru protumaci kako treba dajuci tumacenju spiritualnu prirodu a ne bukvalisticku dotadasnju, jer su se ljudi bili udaljili od pravilnog tumacenja, te otud mnogo sekti u 1. stoljecu, zatim da da narodu nadu u teskim vremenima i da poziva u vjeru 3 miliona jevrejskih nevjernika "izgubljene ovce Izraela", jer je samo oko 20 hiljada bilo zabiljezenih vjernika
Petar nije prvi papa niti je imao zadatak da osnuje crkvu, njegov zadatak je da bude kamen temeljac ucenicima, njihova potpora, znaci da nadzire i podupire rad ucenika u misionarenju, sirenju vjere, nema veze sa crkvom.
Jakov Pravedni, Isusov brat, je prvi "papa", "bishop nad bishopima" u Jerusalimu, centru prvih "nazarena", Rim nije nikakav centar prvim "krscanima", to je izmisljeno naknadno. Svi ostali ucenici su morali da njemu polazu racune pa i Petar, te da on dozvoli ili ne dozvoli odredjene stvari vjerske prirode. To su svi postovali bez izuzetka, nigdje ne pise da je on nepravedno postao prvi vjerski vodja umjesto Petra, niti se ko bunio.
Jakov je zivio i radio u Jerusalimu i on i njegove pristase redovno idu u glavni zidovski hram, tu se mole, ucestvuju u raspravama itd. a da su kojim slucajem propovijedali trojstvo ili bozanstvo Isusa, ne bi smjeli uci u hram i svi bi bili kamenovani u startu. Znaci mole se skupa sa ostalim jevrejima, jedina je razlika sto su pripadnici druge sekte i imaju neka drugacija tumacenja u pojedinim stvarima.
U pocetku, prvih decenija su prihvaceni sasvim normalnou hramu, jedini incident je onaj kad "Neprijatelj" iduci od glavnog svestenika za kojeg je radio prolazi pored Jakova i gurne ga niza stepenice i ostavi misleci da je mrtav. Naziv "neprijatelj" su nazareni dali Pavlu, a Pavle je radio za glavnog svestenika, pa stoga mnogi strucnjaci ovu osobu identifikuju kao Pavla koji je htio ubiti Isusovog brata (prije preobracenja). Takodjer postoje misljenja da se nije preobratio iz iskrenih razloga, vec ili iz inata jer mu svestenik nije htio dati cerku za zenu ili je i dalje radio za svestenika ne bi li se jevrejski narod odbio kad vide da "krscani" saradjuju sa neprijateljskim Rimljanima i izokrecu vjeru, jer nije propovijedao isto sto i ucenici.
Mesijanstvo nije isto sto i bozanstvo, bilo ih je mnogo koji su se samoproglasili mesijama, mislim da je Jozef Flavius pomenuo oko 22 "mesije" u 1. stoljecu. Mesija moze da bude svecenik, prorok ili kralj Izraela, eh ovo "kralj" je smetalo Rimljanima, jer je direktan politicki atak na rimsku carevinu i postovanje njihovih namjesnika kao vladara, zato su vjesali "mesije".
Sljedbenici Jakova Pravednog i ostalih ucenika su nazareni i ebioniti, mesijanski jevreji koji priznaju samo jevandjelje po Mateju od cijelog Novog zavjeta, Pavla nazivaju otpadnikom od zakona, neprijateljem i lazovom, niko ga od ucenika nije prihvatio prema ebionitskim spisima, jesu imali rasprave i pozivali Pavla da dodje da mu objasne vjeru kako bi mogao propovijedati kad vec ima zelju, ali Pavle nije htio, vec je propovijedao "svoje jevandjelje".
Ebioniti i nazareni imaju svoja jevandjelja i proto-klementin, dok Novi zavjet smatraju iskrivljenim i netacnim, izjasnili su se o njemu da samo Matej i to revidiran, te poneki dijelovi ostalih jevandjelja su tacni. Ovi ebioniti kao potomci krvnih rodjaka i prijatelja 'Isusa i ucenika bivaju nazalost proganjani i ubijani kao hereticari od strane grckih i rimskih krscana, a odbaceni su prethodno od svojih jevreja oko 70. god. nakon pokolja jevreja od strane Rimljana. Dakle, kako god su paganski Grci i Rimljani ubili Isusa i Petra, tako su naknadno "krscanski Grci i Rimljani ubili njihove rodjake i prijatelje kao hereticare kasnije.
Naziv "crkva" prevod sa grc. eklesia je smisljen naknadno, pravilan naziv je eng. assembly= zajednica, zbor, sastanak, sabor...
Knjiga Zilot Reze Aslana je bestseler u usa, nisam citala, gledala sam intervju, ima tu nesto...
- avetinja
#119 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
A Isusa iam svugdje, spominje se u kršćanstvu, judaizmu i u islamu kao Isa a.s. svi ga sebi prisvajaju.
-
Bujrum majstore
#120 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Jasno da ga prisvajaju, nije on bilo sta...avetinja wrote:A Isusa iam svugdje, spominje se u kršćanstvu, judaizmu i u islamu kao Isa a.s. svi ga sebi prisvajaju.
https://www.youtube.com/watch?v=iWX53mMWapg
- dacha bosanac
#121 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ivan/Jovan 10:30 "Ja i Otac jedno smo"
Ivan/Jovan 14:8,9 "Reče mu Filip: Gospode, pokaži nam Oca, i biće nam dosta. Isus mu reče: Toliko sam vremena s vama i nisi me poznao, Filipe?"
Ivan/Jovan 8:58 "A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: prije nego Avraam nastade, Ja jesam (JHWH)."
Ivan/Jovan 17:5 "A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo."
Ovo, i još mnoštvo toga drugoga (napisanog u Evanđeljima) nisu Pavlove riječi, za koga neki ovdje tvrde da je njegova nauka drugačija od Kristove.
Ivan/Jovan 14:8,9 "Reče mu Filip: Gospode, pokaži nam Oca, i biće nam dosta. Isus mu reče: Toliko sam vremena s vama i nisi me poznao, Filipe?"
Ivan/Jovan 8:58 "A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: prije nego Avraam nastade, Ja jesam (JHWH)."
Ivan/Jovan 17:5 "A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo."
Ovo, i još mnoštvo toga drugoga (napisanog u Evanđeljima) nisu Pavlove riječi, za koga neki ovdje tvrde da je njegova nauka drugačija od Kristove.
-
malisan_14
#122 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
ne postoje sveti ljudi. Cak ni poslanici / vjerovjesnici nisu sveti. Samo je Bog sveti i hvale dostojan.animals wrote:Pitao bi nesto vjernike..jel moze biti svet covjek koji je hodao zemljom..
Covjek je gresan i zbog toga mora da se moli, i da udjeljuje milost i ljubav drugima, da bi se dokazao pred Bogom i da bi mu Bog za svoje grijehe oprostio, jer zivot na ovom svijetu je sam test, dokazivanje.
- fatamorgana
#123 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Isus je bio musliman, to kažu naši forumski vjernici...
- animals
#124 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Ima vjernika koji testiraju explozivemalisan_14 wrote:ne postoje sveti ljudi. Cak ni poslanici / vjerovjesnici nisu sveti. Samo je Bog sveti i hvale dostojan.animals wrote:Pitao bi nesto vjernike..jel moze biti svet covjek koji je hodao zemljom..
Covjek je gresan i zbog toga mora da se moli, i da udjeljuje milost i ljubav drugima, da bi se dokazao pred Bogom i da bi mu Bog za svoje grijehe oprostio, jer zivot na ovom svijetu je sam test, dokazivanje.
padnu odma na prvom testu..
-
bosanka hercegovic
#125 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam
Musliman je onaj koji se Bogu predaje, a Isus je bio navjeći musliman svoga doba. Musliman 100% Bogu predanChagalj wrote:Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.