40-ti rođendan legende - GOLF

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#101 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:To se ti samo tješiš. Činjenica je da trenutno nemaju model u klasi koja konkuriše Mercedesu S, ali nikad se ne zna šta će biti sa DS serijom koja je premijum. Uporedi kvalitet DS5 sa njemcima iz iste klase.

Činjenica je da zbog slabe potražnje ne prave više C6, ali uporedi ga sa bilo kojim Njemcem iz te klase i generacije pa da vidiš da je C6 lađa, autina. Pogledaj korištene materijale unutra, vani, mehaniku, vješanje........

Mislim da je, blago rečeno, smiješno tvrditi da Francuzi ne znaju napraviti nešto, a Švabe znaju. Pitanje je samo isplati li se ili ne.
Ja nisam misljenja da Francuzi ne mogu napraviti auto kao Njemci, ali nemoj pretjerivati. DS5 je, kako kazu review-ovi, premium jedino po unutrasnjem uređenju, ni po cemu vise. Inzinjering je nula bodova, od motora, do ovjesa. U skladu s tim, cudno mi je kako zacas popljujete Audi jer je kao premium jedino po unutrasnjosti (a realno kome je to bitno), a onda je etalon za premium Citroen - unutrasnjost. :-) Evo jedan test:

Najjace kaze "Pocnes se pitati je li Citoroen bacio sve pare na sjajne kvake i lijepe prekidace, da nisu imali para da stave ulje u amortizere". :lol:

C6 isto tako, pretjerujes, desetina testova i usporedbi procitao/pregledao, uglavnom je gubio na usporedbama, od svih, Jaguar, Volvo, da ne govorim njemacka trojka. Jedino sto na njemu navodno odskace je udobnost ogibljenja i nista drugo.
A famozan je jedino po tome sto je Top Gear napravio smijuriju tako sto je dokazao da C6 ima bolju amortizaciju neravnina od BMW petice sa M-sport ovjesom koji logicno ide i na M5 s 507 konja. :-)

Na stranu Pezo, skidam kapu, jer njihova auta itekako pariraju svim ostalim, u nizoj, kompaktnoj pa i srednjoj klasi. Ali vrhunac sto Citroen danas moze ponuditi na trzistu je kao sto su uradili 2004: Uzeli platformu Pezoa 307 koji se pojavio krajem 2000. (dakle 4 godine prije) i zapravo napravili losije auto. :?

Na kraju sto se tice premiuma, vecih klasa, visa srednja (BMW 5) i visoka (S-klasa) realno Francuzi nemaju tu sta traziti, sto je i cinjenicno dokazano. 607-ica se ne podaje ne znam ni ja otkad, Pezo kao pravi 508-icu koja je velicinom negdje izmjedu srednje i vise srednje klase. Kakva je sudbina Citorena C6 svi znamo. Treba puno pure pojesti i prodati puno manjih auta da bi se imalo pala i ulagalo u inzinjering da se takmici u vecim klasama.
mbenz

#102 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mbenz »

citroen xm wrote:To se ti samo tješiš. Činjenica je da trenutno nemaju model u klasi koja konkuriše Mercedesu S, ali nikad se ne zna šta će biti sa DS serijom koja je premijum. Uporedi kvalitet DS5 sa njemcima iz iste klase.

Činjenica je da zbog slabe potražnje ne prave više C6, ali uporedi ga sa bilo kojim Njemcem iz te klase i generacije pa da vidiš da je C6 lađa, autina. Pogledaj korištene materijale unutra, vani, mehaniku, vješanje........

Mislim da je, blago rečeno, smiješno tvrditi da Francuzi ne znaju napraviti nešto, a Švabe znaju. Pitanje je samo isplati li se ili ne.
Jesi ti nerealan tip citroen , na stranu tvoja beskrajna ljubav prema citroenu ondosno francuskim autima, ali treba biti realan u svemu . Uzmi za primjer sta svijet kaze za njemce , koliko su skuplja njemacka auta, kako im manje cijena opada od francuskih i tako tih nekih stvari i netreba ti dalje . Meni su francuzi onako "simpaticna auta" ali brate , s svabama neide u istu recenicu nikako . Pozz i nemoj mi se naljutitit :mrgreen:
citroen xm

#103 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

Ma kakva ljutnja. Nego mi je smiješno čitati sve ovo.

Kod DS5 koji je klasa koja jeste, malo je 200 KS, zamisli. Neki glupani stavili samo 200 KS u auto za street race kao što je DS5. Zato kada se pričalo o S klasi, najvećoj mogućoj klasi 250 KS je više nego dovoljno. Ti dvostruki aršini... Ok, lupali amortizeri, to je ispravljeno. To što nudi neku vrstu hibridnog pogona niko ne spominje. Da A3 to ponuti svi zabalave ko onaj za elektro Golfa.

C6 loš? E to je stvarno smijurija teška. Gledali vi testove. Ma šta kažete. Loše plastike, ma dajjjj.

Ljudi, svako dobro. Uživajte u svojim ubjeđenjima i gledajte testove. Samo nemojte misliti da jedini znate sve i da su ostali budale.

Kada njemci naprave nešto slično kao C6 ja ću im čestitati, do tada hvala lijepo.
Last edited by citroen xm on 06/06/2014 11:31, edited 1 time in total.
romeomoraprezivjeti

#104 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by romeomoraprezivjeti »

Znaci,par miliona vozaca je bez razuma,zato sto ne voze njemce?! Auto od 200 ks je karina,slabasno?! Ja ne znam kako da iskoristim ovih 90 KS, Sarajevo ovih dana postalo zaguzvano,pa mi prosjek brzine na 500km pokazuje 18 km/ h,mogu komotno i slabije voziti.;-)

poslano s moga sonija ze
saiks

#105 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by saiks »

s kojom klasom auta poredite c6,sa bmw 5,e klasom ili?
citroen xm

#106 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

Da
agent_zero

#107 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by agent_zero »

Kao i u svakoj temi, citrosi pretjeruju u neobjektivnom uzdizanju svog ljubimca. 8-)
citroen xm

#108 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

Samo švabe na pretjeruju?
ado-šampion

#109 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by ado-šampion »

Mislim, naravno da cu gledati testove, sta drugo da gledam, da slusam relevantne ljude koji svaki dan provozacju x novih auta i mogu napraviti komparacije ili da slusam lika koji u niku ima Citroen, a sjeo je u 20 auta u zivotu, bez uvrede, nisam ni ja sjeo u puno vise.

Sad ces naci teoriju zavjere, Car Buyer je kcerka kuca Auto Expressa a Auto Express je clan Auto Bild grupe. Eto ga. :-) Lik ovako popljuva DS5, otrese ga ko metar drva, jer ga placa Svabo. :D

Nigdje nisam rekao da je C6 los, nego da je gubio na svim usporedbama. Mrsko mi se peglati, ali ako bas insistiras mogu ti dati zive linkove sve s tablicama bodova da se uvjeris.

I najgore od svega, ti koji stalno pises kako si nekom zatvorio usta, kao si nekom argumentirao tako da je ostao bez teksta, na nekoliko postova ukljucujci i moj kilometarski odgovoris sturo s nekoliko recenica. I svaki argument ti je ili "to je glupost" ili "to su dvostruki arsini". Pa hajde haveru, ko jos pada na tu pricu. Evo konkretno, daj mi jedan test, samo jedan, koji dokazuje da je na primjer C6 bolji od Jaguara i Volva, da ne govorim petice, A6 i E-klase.

Sad posto neces naci ni jedan, sad ces reci, nije to argument. Nisu argument testovi relevantih ljudi, nije argument prodaja, nije argument da je model C6 ugasen, pa sta je onda argument? Fakat... :run:
mbenz

#110 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mbenz »

Eto kako su dobra u kvalitetna auta da su vec neki modeli 2000 + godiste dosli u rang sa cjenom sa golfom 2 koji se presto proizvoditi ranih devedesetih :lol: :lol: :lol:
mbenz

#111 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mbenz »

ado-šampion wrote:Mislim, naravno da cu gledati testove, sta drugo da gledam, da slusam relevantne ljude koji svaki dan provozacju x novih auta i mogu napraviti komparacije ili da slusam lika koji u niku ima Citroen, a sjeo je u 20 auta u zivotu, bez uvrede, nisam ni ja sjeo u puno vise.

Sad ces naci teoriju zavjere, Car Buyer je kcerka kuca Auto Expressa a Auto Express je clan Auto Bild grupe. Eto ga. :-) Lik ovako popljuva DS5, otrese ga ko metar drva, jer ga placa Svabo. :D

Nigdje nisam rekao da je C6 los, nego da je gubio na svim usporedbama. Mrsko mi se peglati, ali ako bas insistiras mogu ti dati zive linkove sve s tablicama bodova da se uvjeris.

I najgore od svega, ti koji stalno pises kako si nekom zatvorio usta, kao si nekom argumentirao tako da je ostao bez teksta, na nekoliko postova ukljucujci i moj kilometarski odgovoris sturo s nekoliko recenica. I svaki argument ti je ili "to je glupost" ili "to su dvostruki arsini". Pa hajde haveru, ko jos pada na tu pricu. Evo konkretno, daj mi jedan test, samo jedan, koji dokazuje da je na primjer C6 bolji od Jaguara i Volva, da ne govorim petice, A6 i E-klase.

Sad posto neces naci ni jedan, sad ces reci, nije to argument. Nisu argument testovi relevantih ljudi, nije argument prodaja, nije argument da je model C6 ugasen, pa sta je onda argument? Fakat... :run:
Nek crknu fasisticko njemacki okupatori , oni nikad nece napraviti c 6 kmeeeeeeeee kmeeeeeeee :lol: :lol: :lol: nisu ludi :lol:
citroen xm

#112 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

Eto, i šta pričati takvim ljudima? Samo vi pričate o nekom superiornom kvalitetu švaba, a ne znate nabrojati ni jednu manu francuza. Neke slabosti i slično.

Zašto onda pisati kilometarske postove? Da nije Francuza vi bi još gurali kamen. I sad Francuz ne zna napraviti auto. :lol: Pa čujete li vi sebe. Vozdrica!
Optimist

#113 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by Optimist »

Kako mi je ruzna ova americka verzija sa kockastim farovima. :roll:
mbenz

#114 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by mbenz »

I opet bi njemacki kamen gurali ,jer bi francuski imao problema :) :)
sema911s

#115 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by sema911s »

dadoka84

#116 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by dadoka84 »

Iako vozim i posjedujem samo francuze tj renault sa ovim sam se sasvim lijepo druzio.

Image

Stvarno solidan auto, ne umara previse na dugim putovanjima. Motor sa kojim je bio uparen je dizel 100 i kusur ks i ok je za vecinu puteva. Malo vise saltanja je bilo potrebno kroz austriju sa 4 osobe i punim gepekom. Ali sve u svemu vrlo rado bi bio vlasnik jednog, jedino sigurnosni faktor je malo upitan.
condy

#117 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by condy »

dadoka84 wrote:Iako vozim i posjedujem samo francuze tj renault sa ovim sam se sasvim lijepo druzio.

Image

Stvarno solidan auto, ne umara previse na dugim putovanjima. Motor sa kojim je bio uparen je dizel 100 i kusur ks i ok je za vecinu puteva. Malo vise saltanja je bilo potrebno kroz austriju sa 4 osobe i punim gepekom. Ali sve u svemu vrlo rado bi bio vlasnik jednog, jedino sigurnosni faktor je malo upitan.
Šestica je super vozilo, pogotovo sa onim jačim motorom 2.0 tdi. Mislim da sa tim motorom, i boljom opremom je stvoren za laganog krstarenja autoputem.

Sad, što se tiče sigurnosnog faktora. Ukoliko je auto kupljeno novo u BiH, onda ima manje zračnih jastuka i elektornskih pomagala. Međutim, ukoliko je uvoz iz EU konkretno Njemačke, onda potpuno zadovoljava sigurnosni faktor jer takva vozila u Njemačkoj imaju četri zračna jastuka, šest zračnih zavjesa i ESP, u serijskoj opremi.
ado-šampion

#118 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by ado-šampion »

Ova sestica je gori zemlja. Ono sto je dobro kod ovog mozda malo dosadnog dizajna je to sto auto ni posle 20 godina nece izgledati staro. Danas ima auto nastalih prije 5 godina koja danas izgledaju ko da su s marsa pala...
dadoka84

#119 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by dadoka84 »

Pod sigurnosni aspekt sam mislio na naklonost lopova švapskim autmobilima. :D
citroen xm

#120 Re: Odg: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:Ova sestica je gori zemlja. Ono sto je dobro kod ovog mozda malo dosadnog dizajna je to sto auto ni posle 20 godina nece izgledati staro. Danas ima auto nastalih prije 5 godina koja danas izgledaju ko da su s marsa pala...
Kako ono što sada izgleda staro i dosadno za 20 godina može izgledati mlado? Valjda ako nešto sada ima avangardan dizajn onda je ispred svog vremena i dugo izgleda aktuelno. To je slučaj sa recimo Meganom 2 koji i posle 12 godina izgleda ispred svog vremena i savremenije od recimo G7 koji je star 2 godine.
condy

#121 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by condy »

ado-šampion wrote:Ova sestica je gori zemlja. Ono sto je dobro kod ovog mozda malo dosadnog dizajna je to sto auto ni posle 20 godina nece izgledati staro. Danas ima auto nastalih prije 5 godina koja danas izgledaju ko da su s marsa pala...
Potpuno si upravu, Golf VI ima solidan ali dugovječan izgled i dizajn, kao i prethodnici. Generalno je dugovječno vozilo, koje uz normalno održavanje i normalnu eksplotaciju, može služiti beprijekorno duži niz godina.
condy

#122 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by condy »

dadoka84 wrote:Pod sigurnosni aspekt sam mislio na naklonost lopova švapskim autmobilima. :D
Nisam skontao :D

To stoji, zbog toga je potrebno ugraditi zastitu ili kasko osigurati vozilo.

Iako, nema tu pravila kod krađe, jer ako imas i drugo skuplje vozilo, npr. novi megane ili lagunu, trebao bi isto radi sebe ugraditi zaštitu.
condy

#123 Re: Odg: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by condy »

citroen xm wrote:
Kako ono što sada izgleda staro i dosadno za 20 godina može izgledati mlado? Valjda ako nešto sada ima avangardan dizajn onda je ispred svog vremena i dugo izgleda aktuelno. To je slučaj sa recimo Meganom 2 koji i posle 12 godina izgleda ispred svog vremena i savremenije od recimo G7 koji je star 2 godine.
Kad smo već kod megana, zadnji model, star par godina, a ručica mjenjača sva izlizana. Na ručici je toliko los materijal, posebno onaj plastični gdje su pokazane brzine, da se skroz izlizalo, promjenilo boju, požutilo. Prema tome Megan i Golf nemaju nista zajednicko :D

Ja sam imao Pug 307 i da ne bi bilo da pricam protiv francuza, kod njega na rucici mjenjaca nije bilo packe i nakon pređenih 160kkm.
citroen xm

#124 Re: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by citroen xm »

Ja se u svom prethodnom postu nisam osvrtao na kvalitet već isključivo na izgled.

Što se tiče kvaliteta više volim izlizanu ručicu mjenjača nego pokvaren mjenjač što se kod VW-a itekako dešava. Ali nije mi bila namjera petljati priču o kvalitetu.

Jasno je meni i šta su Francuzi i Njemci i Italijani. Njihovih auta sam lično posjedovao mnogo, čak se i bavio trgovinom istih. Auto bez mane ne postoji i danas su kao nikada svi slični.
ado-šampion

#125 Re: Odg: 40-ti rođendan legende - GOLF

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
Nisi skontao. Pogledaj Golf 4 danas, ko ne zna rekao bi da se radi o aktuelnom modelu, jer se savrseno uklapa u danasnji automobilski svijet po dizajnu.

Megane 2, dobro si naveo, izgledao je avanturisticki tad kad se pojavio, a danas izgleda kao da je s Marsa pao. Isti i Vel Satis. Jedno je kad auto ima malo drskiji dizajn o kojem se vode polemike kad se pojavi, kao sto je recimo imala BMW petica E60, i posle 10 godina izgleda dobro i uklapa se dobro (po meni najljepsi BMW u zadnjih 20 godina), a drugo je kad auto ima drskiji dizajn o kojem se polemise i nakon 10 godina izgleda ko da mu nikad nije bilo mjesto na zemlji.

VW/Audi fakat imaju dizajn koji je mozda dosadan i nije avaturisticki, ali zato je bezvremenski. Pogledaj samo prvi A4. Nastao '94. a i dan-danas izgleda dobro. Ili Passat 5. Ili Mercedes 190, BMW 5 E34, da ne idemo samo VW/Audi. :)

Po meni je ok avaturisticki dizajn, ali kad taj dizajn prodje test vremena. Drugo sve je promasen dizajn.

Po meni dobar primjer dizajna koji nije svakidašnji a dobro se odrzao su Pezoi 307 i 308. I Alfa 156 isto se moze reci.
Post Reply