GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post Reply
JohnnyS

#101 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by JohnnyS »

hrastov žižak wrote:
JohnnyS wrote:Uglavnom nismo na forumima već se nalazimo u našim lokalnim masonskim ložama... Jednom godišnje je Ložijada gdje se nađemo u nekom Titovom bunkeru (lani trebali u Konjic, ali požari bili, pa smo na Vis išli), igramo se Monopolyja (loža protiv lože), imamo turnir u bridžu i slušamo radio prijenos sastanka bildenburške grupe...
I operisani ste od humora :mrgreen:
Ne vlada se svijetom s vicevima...
Vujinovic1996

#102 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Vujinovic1996 »

Nadam se da ce se diskusija razviti u dobrom smjeru.

Ja mozda nemam puno godina ali sam primjetio jednu stvar: recimo komunizam je kod nas mnogo vise zastupljen u javnosti od neoliberalizma. I onih koji hvale i onih koji kude.. ima svega! Neoliberalisti se pojave u kontekstu kad treba kritikovati kumunjare i onda ih nema.. Neoliberalizam je nekako ostavljen kad se treba pricati o novom svjetskom poretku, kad hoce da nam produze radno vrijeme, kad nema posla i slicno.. tu narod krene pricati o neoliberalizmu.. i nakon toga prica stane.

Sta ja zelim?

Ja zelim da vidim srz neoliberalizma. Zelim da vidim jednog prosjecnog covjeka koji ovo podrzava.. sta taj covjek radi, kako zivi, cime se bavi, jel skolovan.. zelim da vidim kako zivi jedna porodica u neoliberalizmu. prosjecna porodica.

U skoli u knjizi je ovo predstavljeno jednom definicijom i ajmo dalje.
Kuci kod mene ovo nikoga ne zanima, tatu zanima posao i sport mamu posao i serije.
Moje drustvo ovo ne zanima.
Vujinovic1996

#103 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Vujinovic1996 »

Neoliberalna filozofija ne trpi pretjeranu kontrolu, solidarnost, medjusobnu raspodjelu. Cinjenica je da je narod na Balkanu poprilicno socijalisticki nastrojen, vjerovatno zato sto je taj sistem ostavio dubok trag na ljude i nekako razmisljaju u tom pravcu.

Moje je pitanje.. kako se mijenja mentalitet ljudi?

Mozemo li mi doci do nivoa da cemo biti najbolji "podanici" (nista lose) neoliberalizma.. da cemo biti zvjeri u smislu konkurencije, radnog vremena i uopsteno privredjivanja.. da nece biti limita... vec ce samo biti jos jos i jos, da jos posla, jos rada, jos usavrsavanja. Valjda me razumijete?
Alfons Kauders

#104 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Alfons Kauders »

kolega vujinovicu, ne mogu se sloziti... kapitalizam, pa cak i u cistoj formi liberalnog kapitalizma, nije nespojiv sa drustevnim uredjenjem koje ce mariti za sve clanove drustva koji nisu u stanju brinuti se za sebe... (slaboumni, djeca, invalidi, oni s diplomama politickih nauka itd)

kina je deklarativno komunisticka, medjutim jako dobro "pliva" u globaliziranoj ekonomiji - bas zato sto im ideologija ne usmjerava ekonomsku politiku, i sto ih nazalost zaboli neka stvar za pravima radnika i okolinom... kina je zapravo, koliko god to blesavo zvucalo, jedan od boljih primjera negativnih strana neolibarlnog kapitalizma

naravno to nije bitno ljudima koji siluju cinjenice na takav nacin da se poklope sa njihovom percepcijom, koja je naravno ideoloski motivisana

htjeli mi to ili ne, svi vec zivimo u tom sistemu i valja mu se prilagodjavati... kad izletis s posla na rucak, pojedes pljeskavicu ili sendvic kod lokalnog trovaca - to si ucinio zato jer nudi najbolji omjer cijene i kvaliteta... nesto sto komunizam nikad nije bio u stanju pruziti... kad ti majstor uzme 500 eura za plocice i neke zajebancije u kupatilu, to je uradio zato jer je truli neoliberalni kapitalista - mogao si angazovati vecu firmu da ti uzme 1000, ili klince iz ulice da urade posao za 250 i da sjebu stvar...

dakle te prosjecne ljude vec gledamo oko sebe, mada toga ni oni nisu svjesni, a ni mi... samo taj pristup garantuje konkurentnost, bez koje smo na globalnom trzistu osudjeni na glad... kakav god da je, valja ga nauciti koristiti... izbora nema - mozes biti klosar u masnoj cegevara majici, jurisati na kordone bez dinara u dzepu, ili mozes biti u istoj masnoj pregaci, zaradjujuci lovu prodajuci tim budalama pljeskavice... kraj price :)
Vujinovic1996

#105 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Vujinovic1996 »

Alfons dobar si post napisao. A u tome svemu, u tom vrtlogu koji trazi rad rad rezultat i na kraju isplatu za tvog rad.. trazi EFIKANSNOST, ne trpi nehljebe.. ja imam pitanje.. jedno pitanje:

sta ce biti sa nasim drzavnim firmama? sta ce biti sa javnim sektorom u bih?

da li ce to neoliberalizam progutati kako se bude gurao u bih? te firme su poznate kao neefikasne, previse radnika, opterecene izdavanjima za plate.. da li ce doci trenutak da neko kaze izvoli otpusti 50% ljudi iz javnog sektora, izbrisi iz zakona kolektivne ugovore i pusti ljude na ulicu, jer novca treba, a mora se stediti.. sta bi bilo?
Alfons Kauders wrote:izbora nema - mozes biti klosar u masnoj cegevara majici, jurisati na kordone bez dinara u dzepu, ili mozes biti u istoj masnoj pregaci, zaradjujuci lovu prodajuci tim budalama pljeskavice... kraj price :)
Da ne zaboravim.

U mojoj sredini Cegevara je predstavljen kao izrazito pozitivna osoba. Nikad nista lose o njemu nisam cuo ni procitao (u skoli) sve do skora od jednog ajd recimo neoliberala.. sta se to zamjera cegevari?

Druga stvar. Zasto se na Cegevaru u mojoj sredini (a vjerujem i tvojoj) najvise furaju osobe koje nemaju posla, nemaju radnog staza, roditelji su im dobili stanove od komunista i imali fina primanja a oni danas sjede kuci i loze se na cegevaru.

Ukratko.. djeca sa betona, nekadasnja haustor omladina.
Megiddo

#106 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Megiddo »

Vujinovic1996 wrote:Moje je pitanje.. kako se mijenja mentalitet ljudi?
Kroz treninge. :-D
Vujinovic1996 wrote:Ja zelim da vidim srz neoliberalizma. Zelim da vidim jednog prosjecnog covjeka koji ovo podrzava.. sta taj covjek radi, kako zivi, cime se bavi, jel skolovan.. zelim da vidim kako zivi jedna porodica u neoliberalizmu. prosjecna porodica.
Telefon u ruke prvim jutrom i nekog od većih lokalnih poduzetnika pozovi.

Ljudi bi trebali shvatiti da je kapitalizam ustvari pomaganje drugima. :zzzz:
Alfons Kauders

#107 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Alfons Kauders »

Vujinovic1996 wrote:Alfons dobar si post napisao. A u tome svemu, u tom vrtlogu koji trazi rad rad rezultat i na kraju isplatu za tvog rad.. trazi EFIKANSNOST, ne trpi nehljebe.. ja imam pitanje.. jedno pitanje:

sta ce biti sa nasim drzavnim firmama? sta ce biti sa javnim sektorom u bih?

da li ce to neoliberalizam progutati kako se bude gurao u bih? te firme su poznate kao neefikasne, previse radnika, opterecene izdavanjima za plate.. da li ce doci trenutak da neko kaze izvoli otpusti 50% ljudi iz javnog sektora, izbrisi iz zakona kolektivne ugovore i pusti ljude na ulicu, jer novca treba, a mora se stediti.. sta bi bilo?
da

fbih su kolektivni ugovori kostali 300m ka-emova od pocetka krize do danas...drzavu su tuzili ljudi koji imaju sigurne poslove i 30-40% vise plate od nas u privredi... i nisu gubili poslove (ja sam urucio dva otkaza prijateljima koje sam doveo u dvije firme 2007-08, ja sam izgubio posao 2011)...

stoga nabijem ja njih u javnom sektoru na kurac, kolektivno... oni trebaju biti izolovani od trzista, dok mi gubimo pare, ostajemo bez posla, bez kirije, bez rate za kredu? jebem ja tu socijalnu pravdu... neke budale i dalje to pravdaju, po njima bi trebalo da mi radimo dzaba dok njih boli kurac i dok svoje ljevicarenje naplacuju na budzetskoj sisi...
Alfons Kauders wrote:izbora nema - mozes biti klosar u masnoj cegevara majici, jurisati na kordone bez dinara u dzepu, ili mozes biti u istoj masnoj pregaci, zaradjujuci lovu prodajuci tim budalama pljeskavice... kraj price :)
Da ne zaboravim.

U mojoj sredini Cegevara je predstavljen kao izrazito pozitivna osoba. Nikad nista lose o njemu nisam cuo ni procitao (u skoli) sve do skora od jednog ajd recimo neoliberala.. sta se to zamjera cegevari?

Druga stvar. Zasto se na Cegevaru u mojoj sredini (a vjerujem i tvojoj) najvise furaju osobe koje nemaju posla, nemaju radnog staza, roditelji su im dobili stanove od komunista i imali fina primanja a oni danas sjede kuci i loze se na cegevaru.

Ukratko.. djeca sa betona, nekadasnja haustor omladina.
cegevaru furaju ljudi koji nisu dovoljno citali o doticnom... procitaj motorcycle diaries, procitaj par objektivnih knjiga o njemu i odma je tu druga slika... lik je bio idealista, budala... rasista... nesposobni kvazi revolucionar koji je svoje ljude odveo u smrt jer nije znao sta radi, jer je bio guzonjin sin kojem je ljevicarenje bilo pomodarstvo i nije bas znao kako izgleda rat... jbg cime je zasluzio da ga se slavi? osim bacanja romanticarskih floskula i cool imidza, sta je on zapravo uradio?

manje vise nista, kao i osobe koje si opisao...

valjda sebe vide u toj prici - da nekako udju u istoriju, mada im tamo nije mjesto... ni ernesto ne bi bio to sto je danas da ga nisu ubili i snimali les kao trofej... da su ga samo strpali u zatvor ostao bi samo jedan anonimni, sjebani lik koji je robijao par decenija radi nekakve nidjevezne ideologije, a takvih je prepun svijet...

laku noc sefe, valja sutra radit za neoliberalne poslodavce :D
Vujinovic1996

#108 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Vujinovic1996 »

U mojoj sredini veci lokalni preduzetnici su ljudi koji vjerujem ni ne znaju sta znaci rijec neoliberalizam. Bez uvrede samo kazem, nijedan nije specijalno obrazovan, specijalno nadaren i slicno. Moje licno misljenje je da je formula njihovog uspjeha rat, povezanost sa politicarima i nedostatak empatije tj da moze dati covjeku platu od 350 km i to da mu je da svakih 3 mjeseca. Recimo ja to ne bih mogao, ne znam ne bih mogao na takav nacin sa ljudima postupati.

Nadam se da ce se u ovu temu javiti i Cybernetic, jer sam citao dosta njegovih postova koji su vezani za ovo i htio bi da cujem sta on misli. Poslacu mu privatnu poruku.

Jos jedno zapazanje: studenti iz Bosne koji su studirali na zapadu su mnogo cesce pobornici ove ideologije za razliku od studenata iz Bosne. Moj se primjer temelji na nasoj omladini koja je otisla studirati u Bec (sam se izborio, prosjek porodica), London (on prosjek osoba, roditelji novcano masni, ma premasni) i Cikago (uvijek mu skola dobro isla plus ima jake roditelje).

Studenti u Bosni su dosta uzeg gledanja, ja ne znam nijednog pobornika neoliberalizma. Kad kazem uzeg gledanja mislim da meni drzava nadje neki posao, da su plate vece, da je vise posla i tako.. tu se njihovi zahtjevi zavrsavaju.

A za neoliberalizam nasi studenti nisu zainteresovani. Ako i jesu za bilo koji sistem, to je malo komunizma, najvise ono sto su culi od roditelja.
agnostic_front

#109 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Vujinovic1996

#110 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Vujinovic1996 »

Malo sam pogledao ovaj sajt koji je Leons postavio i mislim da su oni neoliberalni sajt sa najvise materijala na nasem jeziku.

Sta mislite o ovome? Kazu da su volonterski sajt i ne prihvataju drzavno finansiranje.
http://www.slobodaiprosperitet.tv/

Sve vodi neki covjek iz Travnika koji danas zivi u Hong Kongu..

Cybernetic

#112 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:56, edited 1 time in total.
prometheus

#113 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by prometheus »

Nakon divljeg kapitalizma, nakon MadMax-a, ljudi ce se pitati: sta ucinismo?

Nakon ovog sistema, slijedeci stepen evolucije je svijest koju danas tlacemo najnizim porivima.

Kada nas umjesto 7 bude 17 milijardi grupisani u svjetlucavim megapolisima, sta dalje? Idemo do 70 milijardi ili sta? Kada izbusimo planetu, povadimo sve minerale, pokosimo sume, zagadimo okeane, kada svi budemo imali iphone... Sta dalje gospodo ekonomisti?

Kada bude kasno, buduce generacije ce proklinjati danasnje ekonomiste i oligarhe.
prometheus

#114 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by prometheus »

Profesori neoliberalne doktrine izbjegavaju pojasniti kako i zasto oligarhija privatizuje drustveni dobitak dok istovremeno socijalizira privatni gubitak. Sarkazam in your face.
Megiddo

#115 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Megiddo »

Cybernetic wrote:Sto ce im drzavno kada imaju korporacijsko. Tamo gdje su neoliberali uspjeli preuzeti univerzitete, djeci ispiru mozgove, tamo gdje jos nisu, tu ih kupuju. U sveopcoj bh. bijedi nije tesko kupiti covjeka. Zivim u Becu gdje na WU uzgajaju nove generacije ispranih mozgova koji tokom studija prvi put u zivotu uspiju procitati kompletnu knjigu. Nema vise slobodnog istrazivanja, samo servilnost i poducavanje ideologijom umjesto naukom. Pokrecu se hajke protiv nepodobnih profesora.
A ja evo sve do ovog posta mislio kako su komunisti ti koji djeci ispiru mozgove. :?

Prometej: Pojasni šta je društveni dobitak, a šta društveni gubitak?
Cybernetic

#116 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:57, edited 1 time in total.
agnostic_front

#117 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Fakat, šta je društveni dobitak? Privatni gubitak mi je jasan, ok.

prometheus wrote:Nakon divljeg kapitalizma, nakon MadMax-a, ljudi ce se pitati: sta ucinismo?

Nakon ovog sistema, slijedeci stepen evolucije je svijest koju danas tlacemo najnizim porivima.

Kada nas umjesto 7 bude 17 milijardi grupisani u svjetlucavim megapolisima, sta dalje? Idemo do 70 milijardi ili sta? Kada izbusimo planetu, povadimo sve minerale, pokosimo sume, zagadimo okeane, kada svi budemo imali iphone... Sta dalje gospodo ekonomisti?

Kada bude kasno, buduce generacije ce proklinjati danasnje ekonomiste i oligarhe.
Šta hoćeš da kažeš, da trebamo narediti ljudima da prestanu praviti djecu?
Do vremena dok potrošimo sve minerale, ljudi će skontati nove materijale, isto kao što već sad recimo 5-10% (nisam siguran, moguće je i da je i manji procenat, uglavnom raste) stanovništva Kalifornije svoju električnu energiju dobija od vjetroelektrana i solarnih elektrana, potpuno obnovljivi izvori energije.

Evo još jedna činjenica, buduće generacije će proklinjati ekonomiste i oligarhe. Oligarhe već sad proklinjemo, Putina i ekipu :thumbup:
Alfons Kauders

#118 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Alfons Kauders »

agnostic_front wrote:Fakat, šta je društveni dobitak? Privatni gubitak mi je jasan, ok.

prometheus wrote:Nakon divljeg kapitalizma, nakon MadMax-a, ljudi ce se pitati: sta ucinismo?

Šta hoćeš da kažeš, da trebamo narediti ljudima da prestanu praviti djecu?
Do vremena dok potrošimo sve minerale, ljudi će skontati nove materijale, isto kao što već sad recimo 5-10% (nisam siguran, moguće je i da je i manji procenat, uglavnom raste) stanovništva Kalifornije svoju električnu energiju dobija od vjetroelektrana i solarnih elektrana, potpuno obnovljivi izvori energije.

Evo još jedna činjenica, buduće generacije će proklinjati ekonomiste i oligarhe. Oligarhe već sad proklinjemo, Putina i ekipu :thumbup:
da!
agnostic_front

#119 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Ponavljam citat od Lebowskog od sinoć :D

Kako to, nema to smisla?
Alfons Kauders

#120 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Alfons Kauders »

agnostic_front wrote:Ponavljam citat od Lebowskog od sinoć :D

Kako to, nema to smisla?
pa fino... jedno je imati petero djece u selu koje nema struju i koje zivi od zemlje... a ako imas petero djece danas, to je pet auta, pet domova, pet porodica koje ce za godinu potrositi vise reursa nego sto su to cinile porodice nasih djedova prije 70 godina za cijeli svoj zivotni vijek
agnostic_front

#121 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by agnostic_front »

Alfons Kauders wrote:

Kako to, nema to smisla?
pa fino... jedno je imati petero djece u selu koje nema struju i koje zivi od zemlje... a ako imas petero djece danas, to je pet auta, pet domova, pet porodica koje ce za godinu potrositi vise reursa nego sto su to cinile porodice nasih djedova prije 70 godina za cijeli svoj zivotni vijek
pa jest, samo što se danas od tih resursa proizvede puno više nego što se proizvodilo prije 70 godina. Od manje resursa se napravi više, i non-stop se izmišljaju efikasniji načini proizvodnje svega i svačega.
Alfons Kauders

#122 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Alfons Kauders »

agnostic_front wrote:
Alfons Kauders wrote:

Kako to, nema to smisla?
pa jest, samo što se danas od tih resursa proizvede puno više nego što se proizvodilo prije 70 godina. Od manje resursa se napravi više, i non-stop se izmišljaju efikasniji načini proizvodnje svega i svačega.
stoji, samo sto sad imamo 7 milijardi ljudi na planeti, a prije stotinjak godina smo imali 1 i kusur... valja ih nahraniti, obuci, napraviti krov nad glavom... a mahom se radi o resursima koji nisu obnovljivi... ne mozemo proizvesti naftu iz nicega, a bez nje nema pesticida, moderne poljoprivrede, auta, plastike itd... isto vazi za masu drugih stvari... veca efikasnost jednostavno nije dovoljna
Objektivni navijac

#123 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by Objektivni navijac »

Alfons Kauders wrote:
Vujinovic1996 wrote:

cegevaru furaju ljudi koji nisu dovoljno citali o doticnom... procitaj motorcycle diaries, procitaj par objektivnih knjiga o njemu i odma je tu druga slika... lik je bio idealista, budala... rasista... nesposobni kvazi revolucionar koji je svoje ljude odveo u smrt jer nije znao sta radi, jer je bio guzonjin sin kojem je ljevicarenje bilo pomodarstvo i nije bas znao kako izgleda rat... jbg cime je zasluzio da ga se slavi? osim bacanja romanticarskih floskula i cool imidza, sta je on zapravo uradio?

manje vise nista, kao i osobe koje si opisao...

valjda sebe vide u toj prici - da nekako udju u istoriju, mada im tamo nije mjesto... ni ernesto ne bi bio to sto je danas da ga nisu ubili i snimali les kao trofej... da su ga samo strpali u zatvor ostao bi samo jedan anonimni, sjebani lik koji je robijao par decenija radi nekakve nidjevezne ideologije, a takvih je prepun svijet...

laku noc sefe, valja sutra radit za neoliberalne poslodavce :D

Kako sam sistematski unisten od idiota :D
prometheus

#124 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by prometheus »

Mislim da se razumije iako nisam trefio pravo ime. Strucnjaci skraceno kazu da danasnji sistem "privatizira dobit dok socijalizira gubitak". Npr, u zemljama PIIGSa, a vjerujem da je model globalno prosiren, sve strateske drustvene firme koje su poslovale s suficitom su posljednjih desetljeca privatizirane - medijska propaganda, funkcioneri kradu nasu firmu, gubi se kvalitet i novac blabla, kasnije demokrate odaberu najljepseg kandidata na plakatama i on proda, ponavljam stratesku drustvenu industriju, privatnim oligarsima za sitne pare, nekada i dzaba zbog navodnih minusa na balansu.

Danas, kada su banke (oduvijek privatne korporacije) prokockale svoja ulaganja, davale rizicne kredite, pokrale stedise itditd - iznenadjenje, venecuelanska politika, one se nacionalizuju i tako se saldo u minusu socijalizira, i svi budemo dio gubitka privatnih firmi placajuci vece poreze, gubljenjem prava i kvaliteta u zdravstvu, skolovanju, penzijama, platama.... Tzv NEOLIBERALIZAM.

Isto se desilo i za milionske autoputeve gdje danas cirkulise manje od 7% predvidjenog prometa, drzava potpisala ugovor u kojem, ukoliko ne bude osiguran profit vlasnicima autoputa, svi socijalno placamo razliku. Isto tako sa milionskim aerodromima gdje jedini zvuk i let koji mozete cuti je pticiji, doslovno.

A u Bosni je to bilo sasa posao, nakon rata sve se moglo kvalitetno odraditi. Tako su ljude izlevatili s certifikatima, pa kasnije postepeno sve sto valja rasprodali investicionim lesinarima. Tako se obavlja biznis, daleko od vase idealne slike prosperiteta i srece za sve ljude svijeta.
prometheus

#125 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?

Post by prometheus »

A sto se tice populacije cista logika: kad nas uticaj ostavlja tako jak trag na prirodu koja nam je omogucila zivot dok su neoliberalni planovi i ocekivanja konstantni eksponencijalni rast, i to za cijelu planetu... Smijesno. Prije nego zavladaju u 3/4 planete desice se kataklizma, III S. Rat, okeani i atmosfera ce podivljati ili ce nas meteor pogoditi. Ali preslikati americki lifestyle i drustveno ekonomski model na cijeli svijet je bajka koja se nece desiti.

Stoga i svi teoreticari pobornici ovog sistema su ili duboko neuki ili u talu sa sirenjem ove kuge.
Post Reply