desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
- agnostic_front
#101 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Šta je još zanimljivo je da naš revolucionari, ljevičari naravno, vide EU kao neko zlo i ne žele da budu dio iste. Na ovim izborima ove populističke partije, desne, su euroskeptici i žele istupanje svojih zemalja iz EU-a. Just sayin'
- Alfons Kauders
#102 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
ali opet imaObjektivni navijac wrote:Naravno da imaAlfons Kauders wrote:
u sarajevu ima mormonska crkvavjerovali ili ne
![]()
I Adventisticka![]()
i Hare Krisna hram![]()
I katolicka![]()
i pravoslavna![]()
i sinagoga![]()
Mada nema bas nesto vjernika
a to sto nema vjernika... pa jebi ga, i mnoge dzamije zjape prazne, kao i crkve... zasto sad ocekivati da ce eto biti stotine mormona u sarajevu...
- Hajvan
#103 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Objektivni navijac wrote:Naravno da imaAlfons Kauders wrote:
![]()
I Adventisticka![]()
i Hare Krisna hram![]()
I katolicka![]()
i pravoslavna![]()
i sinagoga![]()
misliš ortodoksno-hriščanska?!?
- Alfons Kauders
#104 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
niko se ne "suosjeca" s parazitiranjemQueen_of_hearts wrote:Evropska desnica je jako dobra za BiH i bosance !
To sto se bosanac zahvaljujuci opstenarodnom kolektivnom imbecilizmu i nedostatku kriticke misli,suosjeca sa somalijcem na socijali vise nego sa "norvezaninom" koji mu je omogucio tu socijalu,je samo idiotizam koji se iz nasih glava treba iskorijeniti za nase dobro !
cisto sumnjam da prosjecni glasac UKIP-a i slicnih stranaka zna razlikovati bosanca od kurda ili pakistanca, to je problem
isto je tako cudno sto vidim da mnogi srbi i hrvati u bih likuju... jer se ovo odnosi i na njih
-
Objektivni navijac
#105 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Mislim : Srpska crkva sa srpskim popomHajvan wrote:Objektivni navijac wrote:Naravno da imaAlfons Kauders wrote:
![]()
I Adventisticka![]()
i Hare Krisna hram![]()
I katolicka![]()
i pravoslavna![]()
i sinagoga![]()
misliš ortodoksno-hriščanska?!?
- Pismonosa
#106 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Ko će kontrolisati haos? I na manjem, lokalnom nivou, a kamo li na nekom većem globalnom, u kojem bi svoje mjesto tražeile i Kina, Indija, Rusija ili Amerika? Niko. Desničarstvo u Evropi nije usmjereno isključivo samo protiv muslimana. Nađe se tu još kategorija i podkategorija. Ovdje to izgleda neki zamišljaju kao svoju konjicu sa sve zastavama na kojima se viori lik Miroljuba Petrovića sa jevrejskom zvijezdom na čeluagnostic_front wrote:Šta je još zanimljivo je da naš revolucionari, ljevičari naravno, vide EU kao neko zlo i ne žele da budu dio iste. Na ovim izborima ove populističke partije, desne, su euroskeptici i žele istupanje svojih zemalja iz EU-a. Just sayin'
- OldMayor
#107 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Ma imamo mi svega, samo ne bil nazor to promovisali kao eto mi smo ti multi-kulti. Jesmo mozda bili.Objektivni navijac wrote:Naravno da imaAlfons Kauders wrote:
![]()
I Adventisticka![]()
i Hare Krisna hram![]()
I katolicka![]()
i pravoslavna![]()
i sinagoga![]()
Mi ne mozemo da rijesimo problem sa nekolicinom roma, a nesto mi eto ko drzimo pridike evropljanima...
- Hajvan
#108 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
a ona baba?!?Pismonosa wrote:

- Pismonosa
#109 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
E jes. Dobro si. I od nje mi se prdi 
- SmokingMan
#110 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Nije "ubola" vrijeme kada će otegnuti papke."Hajvan"
- Hajvan
#111 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Objektivni navijac wrote:Mislim : Srpska crkva sa srpskim popomHajvan wrote:Objektivni navijac wrote: Naravno da ima![]()
I Adventisticka![]()
i Hare Krisna hram![]()
I katolicka![]()
i pravoslavna![]()
i sinagoga![]()
misliš ortodoksno-hriščanska?!?I srpskom popadijom
Čuj?!?
I Adventisti su srpska crkva?
- It_is_a_Leclerc
#112 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Pretjerujete.
Marine Le Penn, uz činjenicu da je odurno rasističko smeće, uopšte nema mišljenje o BiH, ili o Bošnjacima. Ona nije anti-islamski element, već anti-emigrantski. Ona, dakle, smatra da su emigranti - arapski, afrički, subsaharski i istočnoevropski uzrok svih nevolja u francuskoj privredi - od pomanjkanja radnih mjesta do hroničnog nedostatka stambenog prostora kojeg su "zauzeli emigranti". Vidite, ona ima jednak problem sa Jevrejima koji su došli sa bliskog istoka, kao i sa Arapima, jer traže da se u školama njihovoj djeci ne služi svinjetina. Dovoditi je u kontest stroge islamofobije ne bi bilo pošteno, jer nju propisno zaboli ćošak što su emigranti muslimani, budisti, katolici ili hindui, sve dok smetaju francuskim državljanima. Znam, rasistički je i glupo, ali u uslovima kad nemate posla, puno vam je lakše progutati priču da vam ga je uzeo neki Alžirac nego da ste sami krivi za to.
NDP, i dalje vjerujem, kao i sinoć, neće uči u EP. Ako i uđu, radi se o jednom potpuno nebitnom zastupniku koji je slučajno i zahvaljujući slabijem odazivu njemačkih birača, uspio skupiti tih 50.000 glasova.
Uglavnom, mediji pretjeruju u pokušaju da malo vještački nalože situaciju sa usponom novog Hitlera. Tim više što "right wing" grupacija ima samo 33 zastupnika.
Marine Le Penn, uz činjenicu da je odurno rasističko smeće, uopšte nema mišljenje o BiH, ili o Bošnjacima. Ona nije anti-islamski element, već anti-emigrantski. Ona, dakle, smatra da su emigranti - arapski, afrički, subsaharski i istočnoevropski uzrok svih nevolja u francuskoj privredi - od pomanjkanja radnih mjesta do hroničnog nedostatka stambenog prostora kojeg su "zauzeli emigranti". Vidite, ona ima jednak problem sa Jevrejima koji su došli sa bliskog istoka, kao i sa Arapima, jer traže da se u školama njihovoj djeci ne služi svinjetina. Dovoditi je u kontest stroge islamofobije ne bi bilo pošteno, jer nju propisno zaboli ćošak što su emigranti muslimani, budisti, katolici ili hindui, sve dok smetaju francuskim državljanima. Znam, rasistički je i glupo, ali u uslovima kad nemate posla, puno vam je lakše progutati priču da vam ga je uzeo neki Alžirac nego da ste sami krivi za to.
NDP, i dalje vjerujem, kao i sinoć, neće uči u EP. Ako i uđu, radi se o jednom potpuno nebitnom zastupniku koji je slučajno i zahvaljujući slabijem odazivu njemačkih birača, uspio skupiti tih 50.000 glasova.
Uglavnom, mediji pretjeruju u pokušaju da malo vještački nalože situaciju sa usponom novog Hitlera. Tim više što "right wing" grupacija ima samo 33 zastupnika.
- seln
#113 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Odavno nisam vidio temu tako zrelu za katanca...
oridjinala anal-iticar je od pocetka postavio na pogresnoj osnovi, a replike....estagfirullah!
Ljudi koji nikad nisu napustili vlastiti kanton bistre europslu politiku, predvidjaju kraj Europe, svijeta, svemira, Manchester Uniteda...
ukratko, tema vapi za katancem.
oridjinala anal-iticar je od pocetka postavio na pogresnoj osnovi, a replike....estagfirullah!
Ljudi koji nikad nisu napustili vlastiti kanton bistre europslu politiku, predvidjaju kraj Europe, svijeta, svemira, Manchester Uniteda...
ukratko, tema vapi za katancem.
-
Objektivni navijac
#114 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Potpuno se slazem sa tvojim postovima/stavovima,i sam sam napisao nesto slicno,mada malo karikirano,jer vecina forumasa ionako ne moze shvatiti,pa je gubljenje vremena pokusati ozbiljno pisati. Od 1990 BiH ide unazad a Evropa napred,razlika u drustvenom razvoju ,nikada nije bila veca i sto je najgore,konstantno se povecava,iz godine u godinu.OldMayor wrote:Ma imamo mi svega, samo ne bil nazor to promovisali kao eto mi smo ti multi-kulti. Jesmo mozda bili.Objektivni navijac wrote:Naravno da imaAlfons Kauders wrote:
![]()
I Adventisticka![]()
i Hare Krisna hram![]()
I katolicka![]()
i pravoslavna![]()
i sinagoga![]()
Mi ne mozemo da rijesimo problem sa nekolicinom roma, a nesto mi eto ko drzimo pridike evropljanima...
Ono sto je u Evropi stav extremnoga desnicara,to je u Bosni stav prosjecne domacice i to ako je fina,blaga i ljubazna zena.
Mi polako padamo na samo civilizacijsko dno i nas odnos prema bilo kojim manjinama je sraman i necivilizacijski,zato je smijesno i retardirano da mi Evropi nesto spocitavamo. A crkve,nase crkve su spomenici ljudima kojih vise nema tu,koji su otisli i nikada se nece vratiti. Multikulturu ne cine gradjevine,nju cine ljudi a kod nas je ljudi sve manje i manje.
- nOrMaLaC
#115 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Kod nas se jos uvijek brkaju dva pojma: desnica i fasizam(nacizam,ekstremizam). Ukoliko neko spomene kod nas da je okrenut vise desnici, odmah narod govori da je fasista, nacista, ekstremista i sve najgore..
Politika prave desnice je po mom misljenju vise okrenuta ka tradicionalizma ali i elementima konzervatizma. Tu se jos i dalje javljaju elementi nacionalizma i patriotizma. Biraci desnice su vise okrenuti i porodicnim vrijednostima jer vecina njih je protiv feminizacije drustva ali i jacanje prava HGBT osobama, jer su misljenja da negativno uticu na drustvo.
Politika prave desnice je po mom misljenju vise okrenuta ka tradicionalizma ali i elementima konzervatizma. Tu se jos i dalje javljaju elementi nacionalizma i patriotizma. Biraci desnice su vise okrenuti i porodicnim vrijednostima jer vecina njih je protiv feminizacije drustva ali i jacanje prava HGBT osobama, jer su misljenja da negativno uticu na drustvo.
- FIDELCA
#116 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Fasizam i nacizam nisu isto 
- nOrMaLaC
#117 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Znam, ali vecini ljudi je to istoFIDELCA wrote:Fasizam i nacizam nisu isto
-
zlajo
#118 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Na europskim izborima su uglavnom pobijedile stranke desnice, iskljucivo jer te stranke u vecoj mjeri zastupaju nacionalne interse pojedinih clanica. Upravo je to razlog njihovog trenutnog uspjeha, jer su mnogi gradani Europe postali poprilicno skepticni kada je u pitanju buducnost EU-a. To nema ama bas nikakve veze sa fasizmom i nacizmom kakav je postojao u proslosti. Ta vremena su daleko iza nas, i svakome ko imalo poznaje zivot u EU, je jasno da tako sto vise nikada nece biti moguce u Europi.
Nacionale drzave u Europi izumiru, a unutrasnje migracije unutra EU-a su ogromne. I kada se uzme u obzir starosna struktura stanovnistava u pojedinim clanicama i rastuci broj useljenika, ne treba neka velika mudrost da se uvidi da se Europa vec odavno uputila u jednom pravcu kojeg vise nemoze napustiti. Pitanje je samo vremena, kada ce nacionalne granice postati samo jos dio folklora. Jer nije Europa sama na ovome svijetu, vec zbivanja unutar nje treba gledati u kontekstu zbivanja i promjena koja se desavaju sirom svijeta. Europa sama, vremenom ima tu sve manje i manje izbora...
Sto se tice ovih evropskih izbora, one imaju neceg pozitivnog u sebi. A to je da se ukaze birokratima u Brusselu, da su obicni gradani EU-a izgubili povjerenje u njih. I da je dosadasnje vodjenje evropske politike, umjesto nekadasnjeg optimizma i vjere u bolju buducnost, donijelo jako puno nesigurnosti i straha po pitanju buducnosti.
Naravno u ocima EU gradana je za to najvise kriv Brussel, premda se i otvara samo pitanje koliko je jos uvijek sama Europa jaka i samostalna na svjetskoj politickoj i ekonomskoj sceni, gdje drzave BRIC-a imaju sve vecu i znacajniju ulogu.
Nacionale drzave u Europi izumiru, a unutrasnje migracije unutra EU-a su ogromne. I kada se uzme u obzir starosna struktura stanovnistava u pojedinim clanicama i rastuci broj useljenika, ne treba neka velika mudrost da se uvidi da se Europa vec odavno uputila u jednom pravcu kojeg vise nemoze napustiti. Pitanje je samo vremena, kada ce nacionalne granice postati samo jos dio folklora. Jer nije Europa sama na ovome svijetu, vec zbivanja unutar nje treba gledati u kontekstu zbivanja i promjena koja se desavaju sirom svijeta. Europa sama, vremenom ima tu sve manje i manje izbora...
Sto se tice ovih evropskih izbora, one imaju neceg pozitivnog u sebi. A to je da se ukaze birokratima u Brusselu, da su obicni gradani EU-a izgubili povjerenje u njih. I da je dosadasnje vodjenje evropske politike, umjesto nekadasnjeg optimizma i vjere u bolju buducnost, donijelo jako puno nesigurnosti i straha po pitanju buducnosti.
Naravno u ocima EU gradana je za to najvise kriv Brussel, premda se i otvara samo pitanje koliko je jos uvijek sama Europa jaka i samostalna na svjetskoj politickoj i ekonomskoj sceni, gdje drzave BRIC-a imaju sve vecu i znacajniju ulogu.
-
Hafis
#119 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Izgleda da je čitava rasprava promašena, budući se nije dotakla glavnog pitanja u naslovu teme - kakve su posljedice ovakvog raspleta po Bosnu.
Ja mislim da više ništa, bilo pozitivno ili negativno ne može utjecati na BiH, a na Bosnu kao njenu regiju još manje.
Toliko smo marginalni i van svih zbivanja, da nas dobre ili loše promjene u Europi jednostavno ne dotiču, niti to običan čovjek može osjetiti. Pobijedila ljevica, desnica, Ho Ši Min ili Julio Iglesias, nama je svejedno.
Mada gledano dugoročno, a posebice ako jačanje desnice postane uzlazni trend u EU, taj neizvjesni, što bi rekli ovdje - ''na dugom konopu'' ulazak u EU bio bi malčice još neizvjesniji.
A da, i ovi naši ovdje mogu računati na još intenzivnije lobiranje u EU parlamentu.
Ja mislim da više ništa, bilo pozitivno ili negativno ne može utjecati na BiH, a na Bosnu kao njenu regiju još manje.
Toliko smo marginalni i van svih zbivanja, da nas dobre ili loše promjene u Europi jednostavno ne dotiču, niti to običan čovjek može osjetiti. Pobijedila ljevica, desnica, Ho Ši Min ili Julio Iglesias, nama je svejedno.
Mada gledano dugoročno, a posebice ako jačanje desnice postane uzlazni trend u EU, taj neizvjesni, što bi rekli ovdje - ''na dugom konopu'' ulazak u EU bio bi malčice još neizvjesniji.
A da, i ovi naši ovdje mogu računati na još intenzivnije lobiranje u EU parlamentu.
-
jahhjer
#120 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Tema je promasena zato sto ono na cemu se tema zasniva nije tacno, desnica nije rasturila u EP i eto. Nema se sta vise raspravljati. Osim mozda oko toga sta je desnica a sta desni centar.Hafis wrote:Izgleda da je čitava rasprava promašena, budući se nije dotakla glavnog pitanja u naslovu teme - kakve su posljedice ovakvog raspleta po Bosnu.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#121 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
i ne rasturila ova desnica kad je došlo vrijeme velikih mastrubatora pa ojačala
-
hAZNADAR
#122 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Mozemo mi nadugo i nasiroko o desnici opcenito, strancima u EU,.. al ije naslov teme jasan i odnosi se na Bosnu.
Dakle, kako se porast desnice moze odraziti na nase prilike u Bosni.
Po meni - lose i za Bosnu i lose za Bosnjake. Evropska desnica ce ipak i uvijek imati vise sluha za separatiste i opcenito srpske i hrvatske nacionaliste negoli za Bosnjake.
Prvo sto ipak jeste islamofobicna, ma koliko tvrdili da nije samo to - cinjenica je da glasaci u 99% slucajeva glasaju za desnicu samo zbog islamofobije. Nerjetko spominju u nas rat i velikosrpsku stranu kao pravedniju.
Drugo - desnica je protiv multietnicnosti i vjeruje da je sa muslimanima nemoguce imati suzivot i toleranciju. I tu se isto Bosna spominje kao los primjer multietnicke zajednice koji prije ili poslije dovede do rata - pogodite naravno krivca.
Po meni - lose i za Bosnu i lose za Bosnjake. Evropska desnica ce ipak i uvijek imati vise sluha za separatiste i opcenito srpske i hrvatske nacionaliste negoli za Bosnjake.
Prvo sto ipak jeste islamofobicna, ma koliko tvrdili da nije samo to - cinjenica je da glasaci u 99% slucajeva glasaju za desnicu samo zbog islamofobije. Nerjetko spominju u nas rat i velikosrpsku stranu kao pravedniju.
Drugo - desnica je protiv multietnicnosti i vjeruje da je sa muslimanima nemoguce imati suzivot i toleranciju. I tu se isto Bosna spominje kao los primjer multietnicke zajednice koji prije ili poslije dovede do rata - pogodite naravno krivca.
-
Hafis
#123 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Pod vječitom pretpostavkom da Bošnjaci nemaju nacionalista.hAZNADAR wrote:
- agnostic_front
#124 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Hajde citate na sunce. Dakle, sve što se smatra desnicom je islamofobično i za velikosrbe? Daj nam izjave političara, ja bih volio od Angele Merkel da počnemo. Daj nam njenu izjavu da je protiv islama, muslimana i Bošnjaka, i da je za velikosrpsku ideologiju. CDU je stranka DESNOG centra, koja je pobijedila u Njemačkoj.hAZNADAR wrote:Mozemo mi nadugo i nasiroko o desnici opcenito, strancima u EU,.. al ije naslov teme jasan i odnosi se na Bosnu.
-
jahhjer
#125 Re: desnica rasturila u evropi - šta ovo znači za bosnu
Bosnjacima ne fali fasista i desnicara uopste, naprotiv.hAZNADAR wrote:Mozemo mi nadugo i nasiroko o desnici opcenito, strancima u EU,.. al ije naslov teme jasan i odnosi se na Bosnu.