Sta je prava vjera: islam, hriscanstvo ili neka od drugih?

Rasprave o vjerskim temama.
Toozla

Post by Toozla »

...za ne povjerovat'.... :lol:
ARI ANA

Post by ARI ANA »

bosniaque wrote:
ARI ANA wrote::) veliki pozdrav za Sinapsu i blacka

vidim da ipak postoje inteligentni ljudi koji razumiju moj jezik
VELIKA PUSA

a ostalima ocigledno ostaje ona meni namenjena cigla
da se nakon udarca osvijeste.
nema veze pusica i za vas pa niste vi krivi sto ste takvi :D

moze li jedno pitanje od mene ariana, ta pochetku si navela da si moderna zena, sta ti spodrazumjevas pod tim "moderna zena", koliko sam skonto ovde na zapadu kad kazu "moderna zena" znaci sto je vishe gola vishe je modernija, shto vishe mijenja partnere vishe je modernija!
Moderna zena
to kod mene podrazumjeva zena koja nije okovana tradicijom
religijom,koja zivot dozivljava i prihvata onakvim kakav jeste
a ne kakav je propisan od neznam kojih "LJUDI".
moderna zena zna sta hoce i neprepusta svoj zivot drugima u ruke
nego je njen zivot samo njen i nitko i nista nema pravo osim nje da odlucuje i upravlja njime.
Nadam se da si razumio ili?????
Nazalost problematika drustva i jeste u tome sto jednom receno-nametnuto podrazumijevaju pod realno.
NE SRECO MODERNA ZENA NIJE GOLA ZENA I svaka zena ima osijecaje
sto se tice ljubavi pa tako i sex idozivljava
naravno razlicitosti pristupa seksu ovise od jedinke do jedinke

nadam se da ces i ti jednog dana uspijeti da skines svoje okove
Za sada ti nezamijeram na podlom pokusaju omalovazavanja MODERNE ZENE
:)
Patiner

Post by Patiner »

ARI ANA wrote:NE SRECO MODERNA ZENA NIJE GOLA ZENA I svaka zena ima osijecaje
:roll:
bojim se da je..moderna zena...na granici nervnog sloma :sad: ;)
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Molim moderatora da premjesti ovaj dio arianinog posta na podforum "ljubav & sex" :D
Sinapsa

Post by Sinapsa »

vodolija_33 wrote:Molim moderatora da premjesti ovaj dio arianinog posta na podforum "ljubav & sex" :D
Vodolijice_33 ne opustaj se!!! :lol: :lol: :lol:
Sinapsa

Post by Sinapsa »

Patiner wrote:
ARI ANA wrote:NE SRECO MODERNA ZENA NIJE GOLA ZENA I svaka zena ima osijecaje
:roll:
bojim se da je..moderna zena...na granici nervnog sloma :sad: ;)
Patineru, Patineru......Tarzane....Tarzanago...moj.....jel´ti ugodno na forumu. :lol: :lol:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Sinapsa wrote:Ako Fair Life ne vjeruje u Boga , to znaci da vjeruje da Bog ne postoji ili nesto slicno....tako da se moze reci da je i Fair Life vjernik :) = a to opet znaci da kao vjernik treba da da svoje komentare u vezi Boga i religije kao jedne teme koja se svakog od nas tice...
Ako neko ne vjeruje da bog postoji, to

NE ZNACI AUTOMATSKI

da vjeruje da bog ne postoji.
Sinapsa

Post by Sinapsa »

kub lajkan wrote:
Sinapsa wrote:Ako Fair Life ne vjeruje u Boga , to znaci da vjeruje da Bog ne postoji ili nesto slicno....tako da se moze reci da je i Fair Life vjernik :) = a to opet znaci da kao vjernik treba da da svoje komentare u vezi Boga i religije kao jedne teme koja se svakog od nas tice...

NE ZNACI AUTOMATSKI

Dobar si...procitaj tacno sta sam napisao. Moras do kraja recenice da citas...
A ja koliko znam....ti bas i ne volis Fair Life? jel te to stimulira ili to nema veze s tim? :-?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Sinapsa wrote:
kub lajkan wrote:

NE ZNACI AUTOMATSKI

A ja koliko znam....ti bas i ne volis Fair Life? jel te to stimulira ili to nema veze s tim? :-?

Nije ovo ni protiv koga, ni protiv tebe, ni protiv Fair Life...

Samo ti zelim skrenuti paznju na nesto. Pojednostavicu totalno...

U cuvenoj "Kritici cistog uma" Imanuel Kant je napisao da postoje kategorije koje prevazilaze granice sposobnosti covjekove pameti. Pa covjek o njima ne moze nista znati. Jedna od njih je i - postojanje boga. Covjek o tome ne moze znati. Ne moze znati ni kako je svijet nastao. Ni koliko je velik svemir, itd.

Ako znas da je to tako onda mozes biti NITI religiozan, NITI nereligiozan i to sam htio reci...

Ako znas da je to tako, onda ti postaje puno toga jasnije oko same religije. I za sta ona sluzi, i za sta se moze instrumentalizovati, i kako se preko nje nadziru narodne mase...

Ako ti je to vazno, moje misljenje o religiji se svodi na jednu stvar. A to je - smrt. Da nema smrti ne bi bilo ni straha od smrti, a samim time ni religije. "Strah od smrti" je najgora stvar koja se covjeku moze desiti na ovom dunjaluku. Religija je samo jedna od mogucih utjeha svima onima koji se plase smrti, ili zale za nekima koji su zauvijek otisli. I to je to.

Zato, nema dobre i lose religije. Ljudi su ti koji daju religiji osobine "dobra", "losa", 'vaka, 'naka...
ucenik

Post by ucenik »

pitt wrote:Allmighty :D:D:D:D

Image

Ama negdje na ovom ''Allmighty'' zelembatju mora pisat :''In God we trust'', samo neam vremena da zagledam..... :shock: :D :roll:
ARI ANA

Post by ARI ANA »

kub lajkan wrote:
Sinapsa wrote:
kub lajkan wrote: Ako neko ne vjeruje da bog postoji, to

NE ZNACI AUTOMATSKI

U cuvenoj "Kritici cistog uma" Imanuel Kant je napisao da postoje kategorije koje prevazilaze granice sposobnosti covjekove pameti. Pa covjek o njima ne moze nista znati. Jedna od njih je i - postojanje boga. Covjek o tome ne moze znati. Ne moze znati ni kako je svijet nastao. Ni koliko je velik svemir, itd.

Ako znas da je to tako onda mozes biti NITI religiozan, NITI nereligiozan i to sam htio reci...

Ako znas da je to tako, onda ti postaje puno toga jasnije oko same religije. I za sta ona sluzi, i za sta se moze instrumentalizovati, i kako se preko nje nadziru narodne mase...

Ako ti je to vazno, moje misljenje o religiji se svodi na jednu stvar. A to je - smrt. Da nema smrti ne bi bilo ni straha od smrti, a samim time ni religije. "Strah od smrti" je najgora stvar koja se covjeku moze desiti na ovom dunjaluku. Religija je samo jedna od mogucih utjeha svima onima koji se plase smrti, ili zale za nekima koji su zauvijek otisli. I to je to.

Zato, nema dobre i lose religije. Ljudi su ti koji daju religiji osobine "dobra", "losa", 'vaka, 'naka...
BINGO
konacno neko pametan
svaka cast-poduci ih, oca ti

CiCiban

Post by CiCiban »

:-) :? ali cemu strah od smrti... zar ne bi plasljivci :P upravo u njoj trebali naci svoj koNacni odMor .. :D od svih strahova koji su ih mucili tokom zivota
:P
Sinapsa

Post by Sinapsa »

kub lajkan wrote:
Sinapsa wrote:
kub lajkan wrote: Ako neko ne vjeruje da bog postoji, to

NE ZNACI AUTOMATSKI

zdravo kub lajkan,

u prvom postu si rekao da ako neko ne vjeruje da Bog postoji onda to ne znaci AUTOMATSKI da vjeruje da Bog ne postoji.....na to ti ja odgovaram da trebas recenicu procitati do kraja, jer ona zvuci ovako....
"Ako Fair Life ne vjeruje u Boga , to znaci da vjeruje da Bog ne postoji ili nesto slicno...."
tako da nisam nista AUTOMATSKI tvrdio...mada je moje misljenje da tu u principu i nema veoma mnogo alternativa.....
Jedna od alternativa je da covjek moze da ne vjeruje u naseg Boga itd....pogledaj moje druge komentare na ovoj temi.
Covjek ne moze, barem momentalno ili pak slijedecih par stotina ili hiljada godina, da ZNA sta je TO Bog i da li TO u ovoj ili onoj formi egzistira, jer kako kaze Imanuel Kant - to prevazilazi granice sposobnosti ljudskog uma ((posto haman volis te fine razlike)....Jeli to ona gdje se on izmedju ostalog pita "Was kann ich wissen?", „Was darf ich tun?", „Was kann ich hoffen?...."Kritik der reinen Vernunft" ))
Medjutim je se sjecam pocetka moje srednje skole i profesora sociologije i filozofije, strastvenog filozofa, koji nam je na jednom casu objasnjavao razliku izmedju transcedentnosti i transcedentalnosti i (izmedju ostalog spomenu Imanuela Kanta) rece kako je Bog jedna transcedentalna tema sto ne znaci da ce to zauvijek i ostati.......
Immanuel Kant je izdao ovu svoju knjigu po prvi put 1781 pa je preradio i onda opet 1787 po drugi put.... Immanuel Kant je danas u prirodnim naukama veoma aktuelan i danasnji naucnici posmatraju kriticno neke njegove stavove....za njegovo vrijeme najveci naucnik je bio Newton tako da se njegova razmisljanja u pozadini oslanjaju na dotadasnja naucna dostignuca ciji je vrhunac prestavljao fizicar Newton.....medjutim par desetljeca nakon njegove "kritike"se radja neki Darwin pa poslije njega neki Albert Einstein.....itd....stim hocu da samo prenesem misljenje prirodnih naucnika da bi Imanuel Kant, da je ziv, ipak jos jednom modifizirao pojedina vidjenja......
Ja imam tu njegovu knjigu i na pocetku svog studija farmacije, prije cetiri godine, sam ga poceo citati jedno kratko vrijeme....i shvatio sam da je ta knjiga...knjiga svih knjiga!!!!..OK mozda to ne mogu znati, ali je Kant jedan od najvecih "mozgova" svih vremena...i za citanje njegove "Kritike" su potrebna,osim intelekta, zrelost i vrijeme!!
Tako da cu se njegovih knjiga uskoro, nakon zavrsetka faxa da prihvatim.
Ako je Kant tvrdio da covjek ne moze znati koliki je univerzum onda se ocigledno varao, jer ljudi su to itekako u stanju...14 milijardi svjetlosnih godina (otprilike), ako je tvrdio da ljudi ne mogu da znaju kako je svijet ili zivot nastao - i tu se ocigledno varao (moderna teoretska fizika, Stephan Hawking , (njegove knjige "Eine kurze Geschichte der Zeit" - kratka istorija vremena...i "Universum in der Nussschale" - kozmos u orahovoj ljusci,,,,,,i ostale) i ostala klapa se upravo muce oko "svijetske formule" sto znaci da je jos nece naci :) ali i da je to najvjerovatnije pitanje vremena...///vjerovatnoca spoznaje je direktno proporcionalna vremenu////osim toga vidi i antropologiju i biologiju a bogami posebno Darwina, koji je isto tako genijalac ali se sa vremenom ispostavilo da je njegova teorija tacna ali da je napravio gresku u nekim nijansama...o tome neki drugi put)

Znaci ako je Immanuel Kant tvrdio da su ove gore navedene stvari, velicina kozmosa i nastanak svijeta, izvan mogucnosti spoznaje ljudskoga uma - onda to nije tacno, jer mi to danas vec znamo..ili... :?:
Ja ne znam sta je sve on tvrdio jer kao sto rekoh ne prostudirah ga jos detaljno ( a da ga razumijem, gluho bilo :-) , bice jos malo teze, ali ipak moguce), pa sam morao sada u ovoj tacci da te citiram.....

Sto se tice Vjere Imanuel Kant smatra slijedece:
Cemu ili Sta smijem da se nadam? - on ovo pitanje odgovara negativno i smatra da je religija spekulativna ali prakticna
smatrati Boga istinitim je po njemu subjektivno dovoljno (zadovoljavanuce), ali objektivno nedovoljno...

osim toga on u vezi sa religijom smatra...."posto se Bog, besmrtnost duse i sloboda, razumom ne mogu dokazati, ali razum i neegzistenciju ovih ideja dokazati ne moze, je pitanje ABSOLUTNOG jedno pitanje VJERE.
...morao bih znanje negirati da bih dobio mjesto za VJERU"!!!!!!!!!

blablablablabla......

Ti kazes da ako shvatis Kanta onda "mozes biti niti religiozan, niti nereligiozan"......ja mislim da on religioznost ne zabranjuje ali je smatra kao sto sam naveo spekulativnom, za covjeka prakticnom, subjektivno zadovoljavajucom ali objektivno nezadovoljavajucom.... :!:

Dakle, ja mislim da covjek moze biti religiozan ali to neznaci da je, ako vjeruje u Boga, u posjedstvu bilo kakve istine...Jer mi ne znamo da li Bog postoji ili ne postoji
Ja na osnovu svog iskustva tj. na osnovu svoje empirijske spoznaje (jooooj jebote :lol: ) (ne na osnovu a priori spoznaje) mogu isto kao i drugi ljudi ITEKAKO da sebi dozvolim procjenu o tome da li OVAJ BOG Allah, Jehova....ili neki drugi moze da postoji....I mislim da je vjerovatnoca da On ,vaki kaki jest, pored toga sto NEZNAMO, u ovoj formi postoji...., veoma mala.......
A kakav je nas zemaljski Bog....tu informaciju imamo iz aktuelnih svjetskih religija, npr. sta hoce od nas, sta nece, sa voli, sta nevoli, itd...

:) NE ZNAM sta si htio ovim postom da mi kazes, jer mislim da ono sto si ti zastupao je otprilike i ono sto ja mislim....ali sve nekako ne mogu da se oslobodim utiska da si htio da me korigujes????
Jer ja nisam uopste tvrdio da ima bolja i losija religija, naprotiv!!
A sto se tice religije u praksi, tvoje misljenje se ofrlje poklapa sa mojim :) P.S. procitaj ostale moje postove na ovu temu pa ces vidjeti :-)

Inace, haman sam pogresno procijenio da imas nesto protiv mene ili Fair Life.....mislim po nekim tvojim stavovima na drugim temama da si prilicno OK

A ono za Cannabis sativa na Patiner-ovu temu o dnevniku Reisu-l-uleme cu ti oprostiti :lol: :lol: :lol: Patiner voli da zeza pa nek proba kakav je ukus tome..... puno pozdrava od Sinapse.... :)
Sinapsa

Post by Sinapsa »

ARI ANA bona,
sta to ti ....dosad moja saveznica a sad da me neko poduci? :?: :zoka:
Sinapsa

Post by Sinapsa »

ANA bona jesmol` Tuzlaci jal´nismo? :)
nebi

Post by nebi »

Ma jebala vas vise ta Kanta ili kako se vec vabi......pa taj covjek u zivotu nije tarlaho :-?
....evako....ono fakat ima hicme vjera,al meni je moja nekako najljefsa.....
ima jedan bajram,pa drugi bajram,pa kurbani,pa hedije kad ljubis tetke i nanu uruku...pa ondak u dzamiji ima finih sarenih tepihova.......pa ima mevlud i serbe se dijeli u dzamiji...i svasta ima,eto
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Sinapsa wrote:Ako je Kant tvrdio da covjek ne moze znati koliki je univerzum onda se ocigledno varao, jer ljudi su to itekako u stanju...14 milijardi svjetlosnih godina (otprilike), ako je tvrdio da ljudi ne mogu da znaju kako je svijet ili zivot nastao - i tu se ocigledno varao (moderna teoretska fizika, Stephan Hawking , (njegove knjige "Eine kurze Geschichte der Zeit" - kratka istorija vremena...i "Universum in der Nussschale" - kozmos u orahovoj ljusci,,,,,,i ostale) i ostala klapa se upravo muce oko "svijetske formule" sto znaci da je jos nece naci :) ali i da je to najvjerovatnije pitanje vremena...///vjerovatnoca spoznaje je direktno proporcionalna vremenu////osim toga vidi i antropologiju i biologiju a bogami posebno Darwina, koji je isto tako genijalac ali se sa vremenom ispostavilo da je njegova teorija tacna ali da je napravio gresku u nekim nijansama...o tome neki drugi put)

Znaci ako je Immanuel Kant tvrdio da su ove gore navedene stvari, velicina kozmosa i nastanak svijeta, izvan mogucnosti spoznaje ljudskoga uma - onda to nije tacno, jer mi to danas vec znamo..ili... :?:
Ne bih da ulazim u filozofske dubioze, pa cu opet probati biti jednostavan, iako to u ovom slucaju i nije lako izvodljivo...

Nisam bas uvjeren da ce bilo koje od pomenutih vjecnih pitanja uskoro da se razrijesi, niti mislim da je covjecanstvo u zadnje vrijeme na tom polju nesto bitno napredovalo...

"Koliki je Univerzum"
Ako je "Univerzum" SVE sto mozemo zamisliti, kako ti zamisljas da to SVE ima neke granice? Sta je izvan tih granica? NISTA? Kako to "nista" izgleda?

"Darwin"
Nije rijec o nastanku zivota na Zemlji, nego o nastanku Univerzuma. Opet slijedi par pitanja... Ako je Univerzum jednog dana nastao, to znaci da prije svog "rodjenja" nije postojao. Dakle - prije tog "rodjenja" NISTA NIJE POSTOJALO. Postoji pravilo po kojem znamo da NESTO NE MOZE NASTATI IZ NICEG. Postoji i drugo pravilo, da su materijalne stvari ogranicene u Prostoru i Vremenu. One imaju svoje granice u Prostoru koje se izrazavaju dimenzijama. U Vremenu se njihove granice izrazavaju ciklusima: ne postoje - nastaju - zive - nestaju.
I sad trebas samo :D usaglasiti te dvije stvari: da Univerzum, kao i sve materijalno na ovom svijetu, mora proci pomenuti ciklus (ne postoji - nastaje - zivi - nestaje), a da pri tom nastane iz niceg (sto je nemoguce po prvom pravilu)... Pa kad skontas kako, a ti javi...

Sinapsa wrote:Ti kazes da ako shvatis Kanta onda "mozes biti niti religiozan, niti nereligiozan"......ja mislim da ...
Nisam napisao "ako shvatis Kanta"...
ARI ANA

Post by ARI ANA »

Sinapsa wrote:ARI ANA bona,
sta to ti ....dosad moja saveznica a sad da me neko poduci? :?: :zoka:
Ma pravi si care!!!

Mislim da si ti upravo odgovarao na temu koju sam postavila ,sasvim
odlicno i da ce mnogi iz toga imati sta da nauce.
Naravno i moja malenkost.

Ma neko bezveze vrijeme u Tuzli danas ni kafu vani nemogu popit.
hajd nek se tuzlaci bar preko neta druze :)
wedo

Post by wedo »

E ne spominji ispijanje kafa vani sa rajom...............plakat cu, ako mi ista nedostaje to je onda to. ali valjda je to cijena koju moram da platim kada odes vani da studiras.
Post Reply