TyrionSaAlipasinog wrote:Kao i u svakoj zemlji bivse YU, tendencija je da sela ostaju prazna, opustosena, a u zadnje vrijeme cak i manji gradovi pocinju da se blize nestanku. Iz price poznajem masu ljudi kojima je zivotni zadatak bio da se docepaju grada (a realno, pod jedini grad u BIH bi se moglo podvesti Sarajevo).. Prodavali su zemlju, kuce van gradova za sitan novac, dosta izgubili u toj trgovini samo da bi se mogli dokopati asfalta, grada, stana od 50 kvadrata. I ja njih ne krivim, ali zasto je to tako? Ima li po vama zivota van Sarajeva, koje je naravno u losem stanju, ali i dalje poprilicno iznad BIH prosjeka. Mnogi ce se uhvatiti pa i u Sarajevu ima nezaposlenih, lose je, ovo ono.. ali zadnje recenica prethodnog pasusa je poenta.
Statistika kaze sljedece: Bosna uprkos masovnom prelasku iz sela i manjih mjesta u gradove i dalje ima procenat urbanizacije samo 48% (Hrvatska i Srbija su na 57%). Na primjer, jedna Danska je na 88%, u stvari sta bi se uopste desilo da urbanizacija dodje do 100% kao u Belgiji recimo?
Mladi koje sam pitao su jasni.. kazu da ih manja mjesta ubijaju, nema zabave, vlada monotonija, narocito zimi. Mladi takodje isticu da je manje mahalskog mentaliteta u gradovima, jer je tu vise ljudi koji se manje znaju, pa ima manje prostora za price sta je kupio komsija, gdje bila komsinica, gledanje sa prozora gdje ko ide i slicne stvari. Prijatelj koji radi za jednu organizaciju mi kaze da je to postalo svakodnevnica.. danas vise niko ni ne razmislja da ide u manje mjesto, a pogotovo neko ko je rodjen u velikom gradu.
1) Odakle tolika zelja ljudi iz manjih sredina da se dokopaju vecih sredina? To je takodje bilo prisutno i prije. Na primjer tata od prijatelja kaze zivio u malom selu, nebitno koje.. imao si dva izbora.. uciti skolu ili cuvati ovce.. i on ucio skolu, kasnije stekao uslove za stan i kaze da tek iz te perspektive on ne moze porediti selo i grad. Selo je super, ali kad si stariji ili da dodjes vikendom da se odmoris. Bolje 70 kvadrata na grbavici, nego 370 kvadrata negdje u selu 2 sata od sarajeva..
2) Kakva je buducnost Bosne u ovom pogledu, sta bi se to moglo desiti u buducnosti na ovom planu?
Života izvan Sarajeva ima i uvijek ce ga biti,
Npr, ja sam iz Zavidovića, mal gradić poznat po propaloj Krivaji,
moram da kazem da se zivi odlicno svi imamo mobitele internet i kukamo, takvi smo ljudi i uvijek cemo biti,
recimo za zavidoviće, mali gradić kao grad ali svakim danom veci kao opcina, na ovom popisu stanovnistava se pokazalo da ima 40 000 stanovnika od toga 1/4 zivi u gradu.
Uvijek je bolje da iamo vise ljudi na selu nego u gradu, nece nam biti tijesno.
http://www.fzs.ba/Novo%20saopstenje%2020133.pdf
Bosna ima budućnost!