balavi piromani vs. japanske investicije

Post Reply
Alfons Kauders

#101 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Alfons Kauders »

FreakyStyley wrote:E, jebi ga, Alfonse. Mozes ti puno bolje od ovoga. Ovo je smijesno. Ako se navodi u tekstu "...zbog politicke situacije...", to se odnosi na proteste, paljevinu i plenum, jel? Ne na situaciju koja je takva kakva jest od 95-e?
pa nije im smetala politicka situacija proslog novembra... sta se promijenilo od novembra do danas?
Sad su krivi demonstranti (mozemo ih nazvati i huliganima, nikakav problem) za politicku situaciju u sistemu koji je njih proizveo? Znaci klinac koji je rodjen 95-e nije posljedica nego uzrok problema? Ne kontam te nikako.
ne, krivi su oni za cije interese su ta djeca palila
Znaci japanski investitori odustali od BiH radi toga sto se pokusala smijenit vladajuca kleptomanska oligarhija, koja handri ljude (a i investitore koji odustaju radi cinjenice da je upravo ta oligarhija instalirala korupciju u svaku poru drustva) pokusava da smijeni?
nije se pokusala smijeniti, vec nasilno srusit i instalirati nova - vodjena jos vecim kleptomanom koji je kao i ta djeca proizvod sistema protiv kojeg se ko fol bori
Providna ti je prica. Imas dosta toga pametno da kazes i dugo si na forumu, pa mi je malo bezveze da ti se tamo nekad od februara svaki post na politici ili ekonomiji svodi na jedno te isto.
zato jer se svodi i kod ostalih - a ja ne pushim suplju i ne vjerujem u bajke koje se serviraju
Hajlac

#102 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Hajlac »

Alfons Kauders wrote:
Paranoid wrote:Alfons, ne bih rekao da kosooki nece investirati zbog piromana, nego zbog ukupnog stanja u drzavi, a koji ima itekako veze sa cjelokupnom politikom.

Evo da te pitam: Da imas novac i interes da napravis posao u BiH, sa kime bi pregovarao?
To stoji, ali situacija je ista vec godinama. Jedino sto se promijenilo od kraja 2013 kada se krenulo ganjati ponude do danas su protesti. Nista drugo se nije promijenilo na politickoj sceni.

Btw, i ovi drugi su kosooki (nisam rasista al et) :D
:lol:

Gdje ti živiš Budhe ti?

- SVE VIŠE NESOLVENTNIH KOMPANIJA / BLOKIRANIH RAČUNA / NEIZMIRENIH OBAVEZA PREMA DRŽAVI

- SVE VEĆI LANČANI DUGOVI KOMUNALNIM PREDUZEĆIMA, POGOTOVO PLIN I STRUJA
(šifra - javna rasvjeta, Skenderija, ZOI, GRAS, ViK, Toplane...)

- 2014. JE GODINA KAD KREĆE VRAĆANJE IMF/WB KREDITA ! -> masovni buntovi i moguć grčki scenario(s tim da je moguće da će svjetska elita smekšati priču prema BiH jer se usraše mogućim ukrajinskim scenariom tj. ruskim uticajem ovdje)

- IMF/WB TRAŽE RADIKALNE PROMJENE EKONOMSKOG UREĐENJA DRŽAVE - OBESPRAVLJIVANJE RADNIKA(Zakon o radu...), (KRIMINALNU) PRIVATIZACIJU OSLONACA DRŽAVE (Telecom, Vodovod, Elektroprivreda...)

- DOMAĆI GIGANTI POPUT TUZLANSKIH, ZENIČKE ŽELJEZARE I ALUMINIJA SE GASE...

- VELIKE KOMPANIJE POPUT OMV-A, TURKISH AIRLINESA SE POVLAČE

Da ne pričam o tome da "raja" vidljivo ima sve manje para, čak i u ovom budžetsko-parazitskom Sarajevu!

SVE GORE POBROJANO DEŠAVALO SE JOŠ OD PRIJE FAMOZNOG BUNTA/REVOLTA

A što se tiče "razvoja" i "investicija" na koje balite:

Takvim "investicijama" poput izrabljivačkih sweatshop tvornicama tekstila, tvornicama peleta i nebrojenim pilanama odnosno izvoznicima sirovog drveta, autoputem čija je svrha povezivanje centralne Evrope s Jadranskim pristaništima, trovačkim Termoelektranama čija je svrha jeftin resurs-struja opet za Evropu(dovoljno daleko trovanje od uglja a dovoljno blizu za dalekovode) i sličnima samo (p)ostajemo kolonija jeftinih resursa gdje će samo 1% tajkuna profitirati a "raja" umirati s 40-50.

Ono malo jada pozitivnih primjera (polu)gotovih proizvoda su tvornice namjenske industrije u Goraždu i npr. tvornice gotovog namještaja.
Hajvan

#103 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Hajvan »

e čuj OBESPRAVLJIVANJE RADNIKA?

kud ćeš više obespravljivanja…još jedan korak i mi smo u robovlasničkom sistemu…
neki to ovdje i zagovaraju… vjerovatno misle da neće biti robovi, šta li?!?

inaće je kod nas ova karakterna crta prilično dominantna-'bitno je da samo ja zaradim, da sam prvi i jedini u selu..pa makar surađivao sa crnim đavolom…'

nije važno što će koliko sutra 'crni đavo' i njega otresti- ćim uvidi da mu ni taj poslednji domorodac nije potreban za izvlaćenje resursa…
jebat ga…glupe Muje iz vicOva…
Drinski

#104 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Drinski »

OMW je obicna trgovacka firma koju je zamijenila druga firma tako da nema nikakvih posljedica, Turci su od početka mutili, giganti su vec odavno pogaseni i pokradeni sto od radnika sto od uprave, dugovi dobavljacima se mogu plaćati iz rezultata poslovanja jer su ukalkulisani u svaki prodati i naplaćeni proizvod, itd.
p.s. ma naravno da ne treba pravi auto-put, sta cemo povezivati Evropu i JAdran, treba prosiriti krug prava za Širanovića, njegovu Hanumu i Belog, uz SBB momke.
insomnia78

#105 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by insomnia78 »

Alfons Kauders wrote:
Paranoid wrote:AK diral te k'o? Da odmah okrenem par brojeva raje iz Miladija? :mrgreen:
ti miladije mobilishi, a ja cu mosnik :D
Pasa Bunar, Mosnik, Miladije
Jos nas niko pobjedio nije
Kula, Mejdan, Moluhe, Solana
Tuzlu brane hiljade jarana...
:D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Hajlac

#106 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Hajlac »

Drinski wrote:OMW je obicna trgovacka firma koju je zamijenila druga firma tako da nema nikakvih posljedica, Turci su od početka mutili, giganti su vec odavno pogaseni i pokradeni sto od radnika sto od uprave, dugovi dobavljacima se mogu plaćati iz rezultata poslovanja jer su ukalkulisani u svaki prodati i naplaćeni proizvod, itd.
p.s. ma naravno da ne treba pravi auto-put, sta cemo povezivati Evropu i JAdran, treba prosiriti krug prava za Širanovića, njegovu Hanumu i Belog, uz SBB momke.
Autoput je prijeko potreban Evropi a ne nama - Evropa će profitirati a mi otplaćivati sto-milionske dugove za "investiciju" :wink:

S autoputem samo će biti još brža ekstrakcija džabnih resursa!

Prije 40 godina nije bilo ni a od autoputa pa je ekonomija bila 10x zdravija. Kad lokalno zaokružiš put od sirovine do gotovog proizvoda, ne treba ti megalomanski prevoz šleperima s jednog na drugi kraj kontinenta.

Ali klinac bi Evropa preko EBRD-a, EIB-a itd., umjesto Vc, pogurala modernizaciju željezničkog saobraćaja i proizvodnju gotovih proizvoda. Samo sirovine i neotplativi krediti oko vrata 'malih'.

Ispašće još malo buntaši krivi i za onaj polugodišnji haos na Kovačićima.
Kad obespravljeni privrednici blokiraju ceste onda ovi pjene o velikim štetama po ekonomiju a kad mamlazi razvlače radove na Stupu, Kovačićima itd. onda svi šute, jer pare jedva kapaju izvođačima/taldžijama koji opet razvlače izmišljajući veće troškove. Ma i za to su krivi plenumaši :lol:
Corto Maltese

#107 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Corto Maltese »

Hajlac wrote:
Drinski wrote:OMW je obicna trgovacka firma koju je zamijenila druga firma tako da nema nikakvih posljedica, Turci su od početka mutili, giganti su vec odavno pogaseni i pokradeni sto od radnika sto od uprave, dugovi dobavljacima se mogu plaćati iz rezultata poslovanja jer su ukalkulisani u svaki prodati i naplaćeni proizvod, itd.
Autoput je prijeko potreban Evropi a ne nama - Evropa će profitirati a mi otplaćivati sto-milionske dugove za "investiciju" :wink:

Prije 40 godina nije bilo ni a od autoputa pa je ekonomija bila 10x zdravija. Kad lokalno zaokružiš put od sirovine do gotovog proizvoda, ne treba ti megalomanski prevoz šleperima s jednog na drugi kraj kontinenta.

Ali klinac bi Evropa preko EBRD-a, EIB-a itd., umjesto Vc, pogurala modernizaciju željezničkog saobraćaja i proizvodnju gotovih proizvoda. Samo sirovine i neotplativi krediti oko vrata 'malih'.

Kad obespravljeni privrednici blokiraju ceste onda ovi pjene o velikim štetama po ekonomiju a kad mamlazi razvlače radove na Stupu, Kovačićima itd. onda svi šute, jer pare jedva kapaju izvođačima/taldžijama koji opet razvlače izmišljajući veće troškove. Ma i za to su krivi plenumaši :lol:
Gornji tekst treba priheftati uz ovaj člank na Wikipediji, kao primjer maskiranog neoludizma u akciji
http://en.wikipedia.org/wiki/Neo-Luddism
mefistofilis

#108 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by mefistofilis »

Alfonse, ja ne znam kojim ti jezikom govoris pa ljudi nikako da shvate o cemu ti govoris i uvijek ti bezobrazno i lazljivo trpaju rijeci u usta

Sent from my Lumia 900 using Tapatalk
Lokman

#109 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Lokman »

Još jedna od mnogih zabluda. Godinama smo ubjeđivani kako je blok 7 čarobni štapić koji će nas izvaditi iz bule. Stvarnost je pokazala nešto sasvim drugo. Čim sam u medijima pročitao da se na tender nije javila ni jedna respektabilna evropska kompanija koja dominira tržištem električne energije u Evropi, CEZ,RWE, Iberdrola, Vattenfall....bilo mi je jasno da je projkat propao. Investicije u elektrane na fosilna goriva nisu profitabilne, ugalj je energent prošlosti. To je kao da se u 2014 pripremamo da sa Yugom 45 ponovo osvajamo tržište Amerike. Ne da nećemo graditi novi blok nego trebamo razmišljati kako da preživimo gašenje postojećih termoelektrana. Investitore interesuje 12-14% povrat na kapital, a to je u našim uvjetima, misaona imenica.
Drinski

#110 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Drinski »

Hajlac wrote:

i onda neko sa ovakvim razmisljanjem stane pred kamere i kaze ja sam gladan i nezaposlen, drzava mi nista ne pomaze.
It_is_a_Leclerc

#111 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by It_is_a_Leclerc »

Terorizam se desio. I sud će utvrditi i kazniti terorističke demonstrante.
To što stanje u državi nije uredu nije nikom opravdanje da podriva sistem, već upravo suprotno, treba da bude motiv da se sistem gradi i popravlja.
vivaldi

#112 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by vivaldi »

dobra vijest je sto bi japanci sigurno dali skuplju ponudu. losa vijest je sto ce kinezi vjerovatnoo dovesti hrpu svojih radnika

elem, kako god da okrenes, sve sam skloniji tvrdnji da je nasa jedina sansa za bilo kakav ozbiljniji razvoj da napravimo neki politicki pseudo ekonomski dogovor a nekom despotskom zemljom tipa kina, rusija, turska..

fol je samo sto bi i oni i kad bi pristali bi imali neke uslove..

neda se usranom do potoka..
Bodkin

#113 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:dobra vijest je sto bi japanci sigurno dali skuplju ponudu. losa vijest je sto ce kinezi vjerovatnoo dovesti hrpu svojih radnika

elem, kako god da okrenes, sve sam skloniji tvrdnji da je nasa jedina sansa za bilo kakav ozbiljniji razvoj da napravimo neki politicki pseudo ekonomski dogovor a nekom despotskom zemljom tipa kina, rusija, turska..

taman da se i ovaj alfonsov problem sredi. Boli kurko putina ili kineze zbog tih politickih problema i par milijardi koje ce nas izvaditi iz govana. Potvrda je u vidu gazproma, rafinerije brod i evo sad kineza u tuzlu :D

Sent from my Lumia
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#114 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by KatarinaKosaca »

It_is_a_Leclerc wrote:Terorizam se desio. I sud će utvrditi i kazniti terorističke demonstrante.
To što stanje u državi nije uredu nije nikom opravdanje da podriva sistem, već upravo suprotno, treba da bude motiv da se sistem gradi i popravlja.
U pravnoj državi koje su nam svima puna usta se ne prejudiciraju odluke suda. NIkada
I ja mislim da se terorizam desio. U kontinuitetu 20 godina, nad onim koji su rosili i spasili ovu zemlju od strane dezertera, podrumaša, podobnika i ulizica vlastima.
Lokman

#115 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Lokman »

Bodkin wrote:
vivaldi wrote:dobra vijest je sto bi japanci sigurno dali skuplju ponudu. losa vijest je sto ce kinezi vjerovatnoo dovesti hrpu svojih radnika

taman da se i ovaj alfonsov problem sredi. Boli kurko putina ili kineze zbog tih politickih problema i par milijardi koje ce nas izvaditi iz govana. Potvrda je u vidu gazproma, rafinerije brod i evo sad kineza u tuzlu :D

Sent from my Lumia
Obama je nedavno nazvao Rusiju mafijaškom benzinskom pumpom koja se kamuflira u državu. Rusija je propalo društvo koje egzistira na mafijaškim zakonima. Rusija je najveći mafijaš na planeti i nije slučajno što im je genocidna tvorevina na okupiranoj teritoriji RBiH jedini saveznik u Evropi. Slični se privlače. Koliko su pomogli Srbima treba otići u rafineriju u Bosanski Brod i pitati tamošnje radnike kako im je nakon što su ih Rusi "spasili". U BiH neće biti investicija ozbiljnih kompanija dok se ne izgradi ambijent za njihovo poslovanje. To se postiže jedino i isključivo evropeizacijom društva a što u konačnici podrazumjeva ukidanje Republike Srpske. Etnofašizam ne može egzistirati u ambijentu liberalizma i otvorenog tržišta.
Hajlac

#116 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Hajlac »

Lokman wrote:Još jedna od mnogih zabluda. Godinama smo ubjeđivani kako je blok 7 čarobni štapić koji će nas izvaditi iz bule. Stvarnost je pokazala nešto sasvim drugo. Čim sam u medijima pročitao da se na tender nije javila ni jedna respektabilna evropska kompanija koja dominira tržištem električne energije u Evropi, CEZ,RWE, Iberdrola, Vattenfall....bilo mi je jasno da je projkat propao. Investicije u elektrane na fosilna goriva nisu profitabilne, ugalj je energent prošlosti. To je kao da se u 2014 pripremamo da sa Yugom 45 ponovo osvajamo tržište Amerike. Ne da nećemo graditi novi blok nego trebamo razmišljati kako da preživimo gašenje postojećih termoelektrana. Investitore interesuje 12-14% povrat na kapital, a to je u našim uvjetima, misaona imenica.
Nažalost, samo za zapadnu Evropu su TE stvar prošlosti - kao što su "outsorsali" industriju u sirotinjske zemlje, tako sada i ostale prljave tehnologije poput TE prebacuju na svoju periferiju.
Busaće se u prsa kako su "clean" i "green" a vamo će naveliko uvoziti od nas zatrovanih jaada prljavu struju...
Pregradi sve rijeke s HE, pretresi sve planine za plinom(fracking/škriljci), naftom(Shell) i ugljem za TE, od prirodnih napravi plantažne šume za izvoz sirovine...
It_is_a_Leclerc

#117 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

KatarinaKosaca wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Terorizam se desio. I sud će utvrditi i kazniti terorističke demonstrante.
U pravnoj državi koje su nam svima puna usta se ne prejudiciraju odluke suda. NIkada
I ja mislim da se terorizam desio. U kontinuitetu 20 godina, nad onim koji su rosili i spasili ovu zemlju od strane dezertera, podrumaša, podobnika i ulizica vlastima.
Baš se pitah kad ćemo doći do "onih koji su ovu zemlju branili dok su drugi podrumarili" jada, jada, jada...
A da se, za promjenu, držimo teme, a to je, da podsjetim, činjenica da se neko organiziranjem terorističkog udara na ustavno-pravni poredak Federacije pridružio rušiocima ove zemlje, njene ekonomije, rejtina i reputacije, kojih, da stvar bude gora, ne nedostaje i svakim ih je danom više.

Terorizam se desio. Definicija terorizma na tv ekranima - grupa ljudi koji činjenjem krivičnih djela koja ugrožavaju sigurnost ljudi, imovine i poretka, unose strah i nemir među građane. Na sudu je samo da to uoči, a na sistemu je da se izgradi mehanizam da se, ubuduće, kad neko pokuša terorizmom potkopati temlje države, to spriječi i dugim cijevima, ako treba.
Corto Maltese

#118 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Corto Maltese »

KatarinaKosaca wrote:
Prejudiciranje odluke suda bi bilo kada bismo tvrdili, na konkretnom suđenju, za konkretnog osuđenog, koju kaznu će dobiti. Nazivanje krivičnog djela krivičnim djelom nije prejudiciranje jer je tužilaštvo već utvrdilo da je krivično djelo počinjeno. Mogućnost da su zgrade izgorile nesrećnim slučajem, zbog pokvarene grijalice i sl. nije ni razmatrana.
A ko će, i hoće li biti osuđen, da li su prave osobe uhapšene, to je predmet buduće sudske rasprave.
mefistofilis

#119 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by mefistofilis »

It_is_a_Leclerc wrote:
Baš se pitah kad ćemo doći do "onih koji su ovu zemlju branili dok su drugi podrumarili" jada, jada, jada...
A da se, za promjenu, držimo teme, a to je, da podsjetim, činjenica da se neko organiziranjem terorističkog udara na ustavno-pravni poredak Federacije pridružio rušiocima ove zemlje, njene ekonomije, rejtina i reputacije, kojih, da stvar bude gora, ne nedostaje i svakim ih je danom više.

Terorizam se desio. Definicija terorizma na tv ekranima - grupa ljudi koji činjenjem krivičnih djela koja ugrožavaju sigurnost ljudi, imovine i poretka, unose strah i nemir među građane. Na sudu je samo da to uoči, a na sistemu je da se izgradi mehanizam da se, ubuduće, kad neko pokuša terorizmom potkopati temlje države, to spriječi i dugim cijevima, ako treba.
:-) :-)
Bodkin

#120 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Bodkin »

It_is_a_Leclerc wrote:

ti ili si bipolaran ili pise vise osoba sa tvog racuna

rijetka je glupost nazvati nezadovoljstvo gradjana terorizmom. to ne radi ni domovina nazivanja svega terorizmom-usa
Akibh

#121 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Akibh »

It_is_a_Leclerc wrote:

Boze sacuvaj, a nekad si imao normalnih i jako kvalitetnih postova na politici..
Poz,
Janjicar

#122 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Janjicar »

It_is_a_Leclerc

#123 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Bodkin wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

rijetka je glupost nazvati nezadovoljstvo gradjana terorizmom. to ne radi ni domovina nazivanja svega terorizmom-usa
Ako sam ja bipolaran, ti si ili slabovidan, ili imaš ozbiljnh problema sa pažnjom.

Evo, ponavljam 89 309. put:

Definiciju terorizma nisam izmislio ja, već tužilaštvo KS koje je, po hapšenju vinovnika, podiglo optužnicu za KD Terorizma, koju je Sud prihvatio, čime je formulacija stupila na snagu, te se "protesti" imaju, u svjetlu pravne države, zvati terorizmom. To stvarno nije komplikovano za shvatiti.
Ako ja, ovako bipolaran mogu, možete i vi slabovidni :D
It_is_a_Leclerc

#124 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Akibh wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Boze sacuvaj, a nekad si imao normalnih i jako kvalitetnih postova na politici..
Poz,
Jeste. Jadan ja, zastranio u poštovanje zakona, umjesto da se pridružim sveopćem aplaudiranju paljevini, rušenju, uništavanju imovine zbog čijeg će obnavljanja sutra neko ostati bez penzije, stipendije itd. Zašto ?! Da bi par frontalnih neradnika i životnih promašaja, treniralo "plenumanje", ili da bi se u TK izmirlili SDA i SDP ?!

Ne simpatišem vam ja te priče o narodnoj revoluciji. Barem ne dok narod jebe majku političarima i pali zgrade u kojima nema nikoga, da bi nakon šest mjeseci izabrali iste te ljude ponovo.

Tako da.. Poz.
Bodkin

#125 Re: balavi piromani vs. japanske investicije

Post by Bodkin »

It_is_a_Leclerc wrote:
Bodkin wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Ako sam ja bipolaran, ti si ili slabovidan, ili imaš ozbiljnh problema sa pažnjom.

Evo, ponavljam 89 309. put:

Definiciju terorizma nisam izmislio ja, već tužilaštvo KS koje je, po hapšenju vinovnika, podiglo optužnicu za KD Terorizma, koju je Sud prihvatio, čime je formulacija stupila na snagu, te se "protesti" imaju, u svjetlu pravne države, zvati terorizmom. To stvarno nije komplikovano za shvatiti.
Ako ja, ovako bipolaran mogu, možete i vi slabovidni :D
nemam ja problema sa paznjom nego ti cas napises vrh post cas ovakvu glupost.dakle ili bipolaran ili vise ljudi pise :D

znam ja za sta je sud podigao optuznicu ali ti zastupas taj stav. to je razlika. isto kao sto je sud sto puta dizao optuznicu za lakse tjelesne ozljede dok je lik pucao na covjeka ali eto u noge. ili kad je dizao optuznicu za ubistvo iz nehata iako je lik pucao drugome u glavu itd. znaci sud dize optuznice sa(u ovom slucaju) politickom pozadinom. ljudi koji su izrazili nezadovoljstvo rusenjem vladinih objekata ne mogu biti teroristi. znaci nema definicije po kojoj mogu biti
Post Reply