Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Arata

#101 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by Arata »

almir90 wrote:Skupina nehljebovaca koji po čitav dan sjede kod kuće i nemaju posla, niti ga traže, niti ga žele. Govorimo o osobama koje imaju srednju ili fax završenu, rade ove sjebane poslove i ako im se ne sviđa, uključujući i mene. Ja radim svaki dan, imam trenutno nekih 10-15 dana godišnje slobodno, ostalo sve radim u smjenama, imam puno poznanika koji isto tako rade. I njima nikome nije ni na kraj pameti nacionalizma, već kako od rada zarađivati pristojne pare, da se čovjek može osamostaliti i osnovati porodicu.
Znam brate, isti sam ko i ti. Ali dovoljno je da njih desetorica naprave belaj i to je to. Oni će da pobjegnu u Njemačku kad se zakuha, a mi ćemo ostati ovdje donji. I onda će ti njegovo dijete koje je rođeno u Švedskoj pisati kako se treba naoružati i ići na revanš (ovaj slučaj nisam izmislio).
Pa evo sam Klix tebi i meni uništava budućnost. Gdje je normalno da 18 godina poslije rata svaki dan budu minimalno 2 top članka o ratu napisana tako da se ljudi međusobno pljuju? I da jedan idiot mjesec dana na svakom članku piše kako treba djecu klat, gulit živim muškarcima kožu, silovat im žene... i da tog idiota niko ne procesuira? I misliš da će neko ko pročita 70% takvih komentara imati pozitivno mišljenje o ovom drugom? Problem je u tome što mi dok preživljavamo pošteno, ovi idioti žive kao paraziti od našeg rada i pri tome nas još više uništavaju radi neke svoje poremećene zabave.
Alfons Kauders

#102 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by Alfons Kauders »

Arata wrote:
almir90 wrote:Skupina nehljebovaca koji po čitav dan sjede kod kuće i nemaju posla, niti ga traže, niti ga žele. Govorimo o osobama koje imaju srednju ili fax završenu, rade ove sjebane poslove i ako im se ne sviđa, uključujući i mene. Ja radim svaki dan, imam trenutno nekih 10-15 dana godišnje slobodno, ostalo sve radim u smjenama, imam puno poznanika koji isto tako rade. I njima nikome nije ni na kraj pameti nacionalizma, već kako od rada zarađivati pristojne pare, da se čovjek može osamostaliti i osnovati porodicu.
Znam brate, isti sam ko i ti. Ali dovoljno je da njih desetorica naprave belaj i to je to. Oni će da pobjegnu u Njemačku kad se zakuha, a mi ćemo ostati ovdje donji. I onda će ti njegovo dijete koje je rođeno u Švedskoj pisati kako se treba naoružati i ići na revanš (ovaj slučaj nisam izmislio).
Pa evo sam Klix tebi i meni uništava budućnost. Gdje je normalno da 18 godina poslije rata svaki dan budu minimalno 2 top članka o ratu napisana tako da se ljudi međusobno pljuju? I da jedan idiot mjesec dana na svakom članku piše kako treba djecu klat, gulit živim muškarcima kožu, silovat im žene... i da tog idiota niko ne procesuira? I misliš da će neko ko pročita 70% takvih komentara imati pozitivno mišljenje o ovom drugom? Problem je u tome što mi dok preživljavamo pošteno, ovi idioti žive kao paraziti od našeg rada i pri tome nas još više uništavaju radi neke svoje poremećene zabave.
nije bas sa-x najgori... portal je uistinu za kurac... nevjerovatno je sta sve dopustaju, ljudski otpad komentarise, strah me i pomisliti da neke od tih majmuna mozda vidim kada prosetam gradom...

ali generalno mediji su dobrim dijelom odgovorni za apatiju i generalnu sjebanost drustva... neprekidno bombardovanje crnilom, politicka podmetanja, pakovanje drugima, neprestano pominjanje rata i pravljene medijskog cirkusa od svake godisnjice, kao da je 1996 a ne 2014...

tu je naravno i huskanje, a najbolji primjer su bili protesti u februaru... jednostavno je NEMOGUCE da u uredjenoj drzavi ljudi koji su izmisljali zrtve i pozivali narod da ubija muriju i pali zgrade ostanu na slobodi... a kod nas su jos pride i urednici, nikom nista... a lesinari su boga molili da padne mrtva glava, samo radi interesa svojih politickih pokrovitelja

imali smo profesionalnije i odgovornije medije u jebenom ratu... ovo sto danas gledamo je skola smiljka sagolja i riste djoge... i jos se kerovi bune kad ih neko stjera u kurac... da se mene pita pola bi ih bilo na prisilnom radu, s lancima na nogama i puskama uperenim u ledja...

najgora govna u zemlji nisu politicari, vec novinari
stakasa

#103 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by stakasa »

Arata wrote:
Tema je proizvodnja a vi se dopovezali nacionalizma. Sami sebi skacete u usta
Drinski

#104 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by Drinski »

Alfons Kauders wrote: ali generalno mediji su dobrim dijelom odgovorni za apatiju i generalnu sjebanost drustva...

tu je naravno i huskanje, a najbolji primjer su bili protesti u februaru... jednostavno je NEMOGUCE da u uredjenoj drzavi ljudi koji su izmisljali zrtve i pozivali narod da ubija muriju i pali zgrade ostanu na slobodi... a kod nas su jos pride i urednici, nikom nista... a lesinari su boga molili da padne mrtva glava, samo radi interesa svojih politickih pokrovitelja

..... i jos se kerovi bune kad ih neko stjera u kurac... da se mene pita pola bi ih bilo na prisilnom radu, s lancima na nogama i puskama uperenim u ledja...

najgora govna u zemlji nisu politicari, vec novinari
E ovo je tacno 100%!
OldMayor

#105 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by OldMayor »

Ne branim novinare, ali da su gori od politicara to nije tacno.
Isti ti politicari upravljaju novinarima i samo su produzena ruka za propagandu.

I to nijedni, a ni drugi ne kriju.

Al nebitno, udaljavamo se od teme, iako je to sve usko vezano, cinjenica je da je politicki faktor jedna od bitnijih stavki prilikom investiranja. Nece niko probleme, a mi itekako imamo problema, jer nismo prvo sa sobom razrijesili, pa onda sa ostalima.

Sa ovom garniturom na vlasti ne vidim da ce nam biti bolje. Ne moze biti bolje kad ti vladaju nacionalisti. U jednom toru četnik, u drugom islamska deklaracija junior, u trećem ustaša. Pa i corav covjek vidi da tu ne moze nista dobro se izrodit.
Indigont

#106 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by Indigont »

Za sve ove koji kazu da nema ljudi koji zele raditi za 500KM, nedavno je u Bihacu predano 3000 molbi za zaposlenje u Bingu.

Znaci problem nije u tome. Ajmo dalje.
OldMayor

#107 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by OldMayor »

Indigont wrote:Za sve ove koji kazu da nema ljudi koji zele raditi za 500KM, nedavno je u Bihacu predano 3000 molbi za zaposlenje u Bingu.

Ma to ti je ono bolan u raji si znas 3-4 lika koji pricaju da ne bi radili za 500 KM i fakat ne bi, ali halo ba na ta 3-4 sto ne bi radili imas njih 15 sto bi radili.

Vidio svojim ocima. Uostalom vidio i da ljudi rade za manje od 500 KM, ma koliko to nekome bilo nevjerovatno. :roll:
stakasa

#108 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by stakasa »

OldMayor wrote:
Indigont wrote:Za sve ove koji kazu da nema ljudi koji zele raditi za 500KM, nedavno je u Bihacu predano 3000 molbi za zaposlenje u Bingu.

Ma to ti je ono bolan u raji si znas 3-4 lika koji pricaju da ne bi radili za 500 KM i fakat ne bi, ali halo ba na ta 3-4 sto ne bi radili imas njih 15 sto bi radili.

Vidio svojim ocima. Uostalom vidio i da ljudi rade za manje od 500 KM, ma koliko to nekome bilo nevjerovatno. :roll:
Troskovi su preveliki. Ja ne tvrdim da je narod lijen ili bjesan.
swanfilter

#109 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by swanfilter »

Nema se, jer, mi smo ukakili ima 20 godina unazad. Kad su nam slali dzaba i upola dzaba pare za odbranu i obnovu, kralo se u sleperima. Para poslije 2001 godine i 9/11 polako nestaje, braca Muslimani izgublil povjerenje u naske totalno i sve otislo u helac. Svijet se okrenuo nekakvim drugim tokovima, a mi ostali u periodu 95-2000. Samo da smo bez prebijene pare i doslo do toga da nam međunarodne zadruge za krađu (banke) savjetuju prodaju i ono malo industrijskog orbraza sto nam je ostalo. Ukratko, ostaje nam da se patimo dok se u svijetu ne desi nesto mega, sto ce promijeniti temelje svega trenutnog ..
Last edited by swanfilter on 18/04/2014 22:44, edited 1 time in total.
Drug Član

#110 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by Drug Član »

Zato što je gotovo sva industrija BiH bila prijektovana za tržište bivše SFRJ. Raspadom iste, slična sudbina je zadesila BiH industriju. Treba graditi dobre ekonomske odnose sa istokom i sa zapadom, naći načine da se vratimo na tržišta od makedonije i kosova do hrvatske i slovenije inače crno nam se piše. Samo bojim se da smo "malčice" zakasnili. Nekako nam uvijek "vitalni nacionalni interes" da komšiji crkne krava.
stakasa

#111 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by stakasa »

Drug Član wrote:Zato što je gotovo sva industrija BiH bila prijektovana za tržište bivše SFRJ. Raspadom iste, slična sudbina je zadesila BiH industriju. Treba graditi dobre ekonomske odnose sa istokom i sa zapadom, naći načine da se vratimo na tržišta od makedonije i kosova do hrvatske i slovenije inače crno nam se piše. Samo bojim se da smo "malčice" zakasnili. Nekako nam uvijek "vitalni nacionalni interes" da komšiji crkne krava.
Jebo te horizonta...
Ricken

#112 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by Ricken »

Drug Član wrote:Zato što je gotovo sva industrija BiH bila prijektovana za tržište bivše SFRJ. Raspadom iste, slična sudbina je zadesila BiH industriju. Treba graditi dobre ekonomske odnose sa istokom i sa zapadom, naći načine da se vratimo na tržišta od makedonije i kosova do hrvatske i slovenije inače crno nam se piše. Samo bojim se da smo "malčice" zakasnili. Nekako nam uvijek "vitalni nacionalni interes" da komšiji crkne krava.
Svaka propala fabrika u BiH ima jedan zajednički imenitelj, višak zaposlenih koji nisu mogli nahraniti i onda naravno nagomilane obaveze za poreze, doprinose i tužbe po osnovu istih. Ko preslikano. Prije svega naša industrija nije bila projektovana za tržišnu ekonomiju. Rijetki su primjeri kao TMD iz Gradačca i tranzicije u modernu fabriku koja ima dobit u nivou europskog, a sve zahvaljujući virtuoznosti menadžementa. Što znači, fali sposobnog kadra. Ali biće bolje, nekim budućim generacijama koje se odgoje u tržišnom folu.
mefistofilis

#113 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by mefistofilis »

Ricken wrote:
Svaka propala fabrika u BiH ima jedan zajednički imenitelj, višak zaposlenih koji nisu mogli nahraniti i onda naravno nagomilane obaveze za poreze, doprinose i tužbe po osnovu istih. Ko preslikano. Prije svega naša industrija nije bila projektovana za tržišnu ekonomiju. Rijetki su primjeri kao TMD iz Gradačca i tranzicije u modernu fabriku koja ima dobit u nivou europskog, a sve zahvaljujući virtuoznosti menadžementa. Što znači, fali sposobnog kadra. Ali biće bolje, nekim budućim generacijama koje se odgoje u tržišnom folu.
ne zeza nas manjak sposobnog kadra.
nas zeza ono: nemoj njega, on je direktorov. ili: daj njega, on je direktorov.
prosto ko pasulj. dok god je toga nama nema naprijed
sinuhe

#114 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by sinuhe »

Privreda mora biti mjesovita, nisu tvornice toliko obavezne.
Iz regije(Austrije, Italije i Njemacke) treba privuci njihove male i srednje firme koje bi ostale u BiH duze vrijeme.
Drzava sa svoje strane treba osnovati tehnicki zavod za razvoj i tehnicki univerzitet.
stakasa

#115 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by stakasa »

sinuhe wrote:Privreda mora biti mjesovita, nisu tvornice toliko obavezne.
Iz regije(Austrije, Italije i Njemacke) treba privuci njihove male i srednje firme koje bi ostale u BiH duze vrijeme.
Drzava sa svoje strane treba osnovati tehnicki zavod za razvoj i tehnicki univerzitet.
Naravno, ali je tesko poceti od konsultantskih kuca i modnih agentura. U pravilu je pocetak krv, suze i znoj. Prve dvije stavke su apsolvirane, red je da se treca ODRADI. Dakle, nema vise donacija, tanka je fajda od ekoloske hrane, ciste vode, vjetrenjaca ili mjesta gdje se susrecu civilizacije
Joe McCarthy

#116 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by Joe McCarthy »

Očiti razlozi su apsurdno presmješne regulacije, korupcija na nivou Rusije i pod-Saharski Afričkih država, harač na prihod k'o da smo još pod Turcima i na kraju, ono što na najviše koči, kreativno i mentalno kastrirana populacija zaglavljena u polovini prošlog vijeka.
rekla-kazala

#117 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by rekla-kazala »

Joe McCarthy wrote:Očiti razlozi su apsurdno presmješne regulacije, korupcija na nivou Rusije i pod-Saharski Afričkih država, harač na prihod k'o da smo još pod Turcima i na kraju, ono što na najviše koči, kreativno i mentalno kastrirana populacija zaglavljena u polovini prošlog vijeka.
Bravo !
Stoljećima gušeno pravo običnog čovjeka da ima ideju, da osmisli novi koncept, da bude kreativan i samoinicijativan.
Sjećam se one diktatorske još iz JNA: "Vojniče nije tvoje da misliš nego da izvršavaš".
Uvijek je bilo tako, vlast, država, režim, odabrani,... oni su trebali da misle, odlučuju, djeluju,.. A njima je uvijek bilo tako dobro da nije bilo potrebe poduzimati neke značajnije promjene.
stakasa

#118 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by stakasa »

rekla-kazala wrote:
Joe McCarthy wrote:Očiti razlozi su apsurdno presmješne regulacije, korupcija na nivou Rusije i pod-Saharski Afričkih država, harač na prihod k'o da smo još pod Turcima i na kraju, ono što na najviše koči, kreativno i mentalno kastrirana populacija zaglavljena u polovini prošlog vijeka.
Bravo !
Stoljećima gušeno pravo običnog čovjeka da ima ideju, da osmisli novi koncept, da bude kreativan i samoinicijativan.
Sjećam se one diktatorske još iz JNA: "Vojniče nije tvoje da misliš nego da izvršavaš".
Uvijek je bilo tako, vlast, država, režim, odabrani,... oni su trebali da misle, odlučuju, djeluju,.. A njima je uvijek bilo tako dobro da nije bilo potrebe poduzimati neke značajnije promjene.
Sve se to da promjeniti. Kad bi se promjenilo okruzenje i nekim cudom uvela pravna drzava zaboravio bi bosanski covjek i JNA i polovicu proslog vjeka. U normalnim okolnostima BiH gradani su i vrijedni i kreativni i poduzetni. I jako, jako lojalni
Joe McCarthy

#119 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by Joe McCarthy »

stakasa wrote:
rekla-kazala wrote:
Bravo !
Sve se to da promjeniti. Kad bi se promjenilo okruzenje i nekim cudom uvela pravna drzava zaboravio bi bosanski covjek i JNA i polovicu proslog vjeka. U normalnim okolnostima BiH gradani su i vrijedni i kreativni i poduzetni. I jako, jako lojalni
Da imaš na "pravniju" pravnu državu i dalje ćeš imati 4 miliona ovaca, većinom ne sposobnih za samostalnu, kamo li kreativnu misao. Kolektivno imamo smješnu radnu etiku, većina studenata ne želi da budu REALNO produktivni članovi društva, a kod 99% omladine najveći plafon je da se nakače na državnu sisu i nikad ne mučkaju svojom glavom. :roll:
stakasa

#120 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by stakasa »

Ne stoji ovo sto ti opisujes. Mi smo povodljivi i to je nas problem. U dobrom sistemu smo odlicni u losem nikakvi. Problem je sto smo dosad bili osudeni da neko drugi te sisteme kreira. Sada smo prinudeni da to sami uradimo i jos uvjek nismo dovoljno zreli. Ali nadocemo
bh.tornjak

#121 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by bh.tornjak »

Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Evo zasto:

1. Zato sto je "drzava" u qurtzu
2. Zato sto tu drzavu vode nesposobno i korumpirani.
3. Zato sto te iste redovno biraju nesposobni i "nepismeni".
4. Zato sto SMO "najpametniji, najljepsi,najzodniji,najbolji...itd" u svijetu.
5. Zato sto imamo strucnjake ekonomiste...koji ne znaju dokle su siti.
6. Zato sto imamo strucnjake pravnike.....koji ne znaju dokle su siti
7. Zato sto imamo masinske inzinjere ....koji ni lopatu nisu u stanju napraviti.
8. Zato sto imamo inzinjere elektro-tehnike.....koji su kao i masinski....za nista.
9. Zato sto ovi pod tackom 7 i 8 misle da svojim znanjem mogu poderat njemacke inzinjere (kako rece jedne prilike jedan forumas vrli)
10. Zato sto smo u stanju danima pametovat o necemu o cemu pojma nemamo.
11. Zato sto PRECJENJUJEMO sebe......umislili smo da i sunce sija zbog nas....a u stvari ne vrijedimo ni tih 400 KM mjesecno
12. Zato sto se "forsira" kupovina robe stranog porijekla.

...ima toga jos....lista je preduga.....
stakasa

#122 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by stakasa »

bh.tornjak wrote:Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Evo zasto:

1. Zato sto je "drzava" u qurtzu
2. Zato sto tu drzavu vode nesposobno i korumpirani.
3. Zato sto te iste redovno biraju nesposobni i "nepismeni".
4. Zato sto SMO "najpametniji, najljepsi,najzodniji,najbolji...itd" u svijetu.
5. Zato sto imamo strucnjake ekonomiste...koji ne znaju dokle su siti.
6. Zato sto imamo strucnjake pravnike.....koji ne znaju dokle su siti
7. Zato sto imamo masinske inzinjere ....koji ni lopatu nisu u stanju napraviti.
8. Zato sto imamo inzinjere elektro-tehnike.....koji su kao i masinski....za nista.
9. Zato sto ovi pod tackom 7 i 8 misle da svojim znanjem mogu poderat njemacke inzinjere (kako rece jedne prilike jedan forumas vrli)
10. Zato sto smo u stanju danima pametovat o necemu o cemu pojma nemamo.
11. Zato sto PRECJENJUJEMO sebe......umislili smo da i sunce sija zbog nas....a u stvari ne vrijedimo ni tih 400 KM mjesecno
12. Zato sto se "forsira" kupovina robe stranog porijekla.

...ima toga jos....lista je preduga.....
:D
Polako bolan ne bio
Joe McCarthy

#123 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by Joe McCarthy »

stakasa wrote:Ne stoji ovo sto ti opisujes. Mi smo povodljivi i to je nas problem. U dobrom sistemu smo odlicni u losem nikakvi. Problem je sto smo dosad bili osudeni da neko drugi te sisteme kreira. Sada smo prinudeni da to sami uradimo i jos uvjek nismo dovoljno zreli. Ali nadocemo
Narod koji ovisi od "sistema" je kurac od naroda. Ako nemaju samoincijative, "sistem" je samo privremeni fix.
stakasa

#124 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by stakasa »

Joe McCarthy wrote:
stakasa wrote:Ne stoji ovo sto ti opisujes. Mi smo povodljivi i to je nas problem. U dobrom sistemu smo odlicni u losem nikakvi. Problem je sto smo dosad bili osudeni da neko drugi te sisteme kreira. Sada smo prinudeni da to sami uradimo i jos uvjek nismo dovoljno zreli. Ali nadocemo
Narod koji ovisi od "sistema" je kurac od naroda. Ako nemaju samoincijative, "sistem" je samo privremeni fix.
Polako, doce. Mi smo jos uvjek nacija u povoju i zbog toga placamo visoku cjenu.
detroit-mercy

#125 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?

Post by detroit-mercy »

Preskupi smo za ono sto smo u mogucnosti trenutno da radimo (sivanje odijela i kosulja i pravljenje cipela) a nemamo kopetentnosti za neku malo komplikovaniju proizvodnju (npr. masinogradnja), pored toga dodati losu infrastrukuturu kao i skolostvo (proizvodnju kadrova).
Za neke kompleksnije proizvode (proizvodi inzinjeringa, dizajna, programiranja, kreiranja proizvoda i usluga) gdje se u principu vrti prava lova :mrgreen: , e tu niti imamo kadrova, niti imamo sluha niti poticaja/potenicijala za to.
Zbog toga cemo jos dugo tavoriti na dnu i kontemplirati kako drzava treba da otvara fabrike a ne dzamije ili crkve ili shopping centre i velika vijest i privredni uspijeh ce nam biti kada Italijan preseli strikanje carapa iz Kine kod nas :skoljka: .
Post Reply