Neću komentirati tvoja stajališta,ali brate ova rečenica .Pravo si me nasmijaotopcam wrote:Po mom, sto je i jedino ispravno.
Jer tko ne vidi ovo gore iznad,zvuči krajnje zbunjujuće.
Neću komentirati tvoja stajališta,ali brate ova rečenica .Pravo si me nasmijaotopcam wrote:Po mom, sto je i jedino ispravno.
Fudo Bosna wrote:Ja ne znam ko je tebi srušio snješka, ali evo ti odgovor na zvaničnoj stranici rijaseta na pitanje mogu li djeca od tečića stupiti u brak:nemezis wrote:
Nije ničim ni preporučen, tako da tvoja, zlonamjerna, antiislamska priča ne drži vodu? A da se mi ne bi prepirali i pametovali, ima rijaset, ima IVZ/medžlisi na terenu,pa fino, ako nisi musliman , pošalji nekog prijatelja muslimana, do najbližeg medžlisa IVZ I neka rekne da će se vjenčati sa tom bližom rodicom, jer to, pobogu, nije decidno zabranjeno u islamu/Kuranu, a praktikovalo se ponekad i u vrijem Poslanika Muhammeda as u nekim slučajevima? I reci da kaže da će na to vjenčanje doći na kamili i da će , radi berićeta pustiti, da bi Bogu ugodio, roba koga posjeduje, jer ako se bukvalno držimo vjerskih propisa bez islamskih učenjaka alima i njihovog idžtihada-mišljenja fetvi I savremenih objašnjenja, mnogo toga bi bukvalno trebalo slijediti. Ili, ako ti je lakše , onda možeš ,on line , ovo upitaj rijaset preko zvanične web site, na “pitanja I odgovori” ,linku. Na, ovako formulisano pitanje češ dobiti negativan odgovor i reči će ti se da to nije islamski potez, takva ženidba , jer vjeru NE MOŽEMO bukvalno tumačiti. Oni imami u Medžlisu , kada bi ih uživo ovo pitao, vjerovatno bi kontaktirali psihijatra iz najbliže klinike, , da te “pripazi”,čak I za samo pitanje o ženidbi sa rodicom, (bez ovog ostalog dodatka), pa eto, da mi laici ne pametujem, on line upitaj ili uživo…
Znači da mi ne tumačimo da je "dozvoljeno" pitaj ljude iz IVZ, hoće li te ili nekog drugog , vjenčati sa rodicom, jer to "nije zabranjeno"/po tebi!
Ako se nešto po islamu, toleriše, nema decidne zabrane, to ne znači da je to preporučeno. Ako postoji medicinska mogućnost da je po genetici takav brak opasan, to postaje haram, a ako to nije običaj neke lokalne zajednice to
isto tako nije dozvoljeno činiti jer je po islamu sve ono što je običaj nekog naroda a ne kosi se sa islamom ujedno i sunnet preporučeno..Ako imamo hadis koji takav brak ne preporučuje , primjere da su neki ashabi to osuđivali, stvar postaje još jasnija...
Za naše prilike i običaje to je relativno blisko srodstvo tako da običajno teško može biti prihvaćeno od roditelja i rodbine, a bez te prihvaćenosti brak ne može dobro funkcionisati. U svakom slučaju, razgovarajte o tome s vašim roditeljima i bližom rodbinom i uvažite njihove stavove.
Ovo je najjaci post na temiCapajebo wrote:Mrsko mi sada da brojim, ali nema serijatske zabrane da se vas dvoje uzmete. A je li po vjeri dozvoljena veza, to je vec drugo pitanje na koje vjerovatno ne zelis da znas odgovorstaxx wrote:Ljudi molim vas da mi pomognete...
Dakle zabavljam se sa djevojkom koja mi se jako, jako svidjela vec neko vrijeme... da bi sinoc nadosli na to da su njena mama i moja mama neki rod! Dakle u pitanju je sljedece: Moj dedo i njen dedo su od dvojice brace djeca... mene zanima koje je to koljeno, da li je to po vjeri dozvoljena veza, i da li je moralno? sjeban sam citav dan zbog toga i ja i ona... ja se ne razumijem bas u ta koljena i sta je ok sta ne, pa pomozite...
[/quote]nemezis wrote:
Ja ne znam ko je tebi srušio snješka, ali evo ti odgovor na zvaničnoj stranici rijaseta na pitanje mogu li djeca od tečića stupiti u brak:
Za naše prilike i običaje to je relativno blisko srodstvo tako da običajno teško može biti prihvaćeno od roditelja i rodbine, a bez te prihvaćenosti brak ne može dobro funkcionisati. U svakom slučaju, razgovarajte o tome s vašim roditeljima i bližom rodbinom i uvažite njihove stavove.
sa normalne strane ne moze...neko postavi procenat retardacijna i tome slicno...kome pada na pamet da ima ista slicno sa rodicom...FUJarslanbey wrote:vi ste 4-o koljeno i mozete,obicaj kaze ne,ali s vjerske strane imate pravo na to
Fudo Bosna wrote:nemezis wrote:
Ja ne znam ko je tebi srušio snješka, ali evo ti odgovor na zvaničnoj stranici rijaseta na pitanje mogu li djeca od tečića stupiti u brak:
Je li ovo meni? Kakva naučna tumačenja. Nauka kaže da je veći rizik za neke bolesti. Kuran ne kaže ništa, kaže da je dozvoljeno sce osim pobrojanog. To ne spore ni na stranici rijaseta nego se pozivaju na običaje. Je li tvrdiš da hodža neće vjenčati ako su dvoje u rodu a nisu navedeni u Kuranu kao zabranjeni?nasa wrote:fakat ne kontam tvoju zelju i volju da tumacis Kur'an.Evo stvarno fino cu pokasati bez zelje da shvatis kao napad ili slicno ali ako postavis pitanje i vjernici odgovore ti ponudis primjere drugcijeg tumacenja ako postoje i valjda kraj price.Dalje bi valjda kao ateista trebao da ponudis neka naucna misljenja glede pitanja i sl.kao sto su neki i ucinili na temi.
Mislim tvoja tumacenja Kur'ana ne samo da nisu relavantna nikom osim tebe vec su i smijesna.
Dozvoljava li islam brak izmedju osoba čiji su pradjedovi braća? Kratko, DA ili NE?schnappi wrote:Ne smije se Kuran tumaciti bukvalno, uzeti jedan ajet ili pola ajeta i reci to je to. Ovakvo tumacenje je mnoge odvelo na stranputicu, primjer je ajet o ratu, koji neke sekte shvataju bukvalno, a ne vide sta je ispred i iza i da se tu zapravo radi o samoodbrani, ne uzimaju druge ajete u obzir itd.
Nacelno, ako se radi o braku i uzme doticni ajet u obzir, mora se vidjeti koji je kontekst, sta je ispred i iza, koja je namjera ajeta, sta je poruka svega i zbog cega su odredjene zabrane, zatim se uzmu svi ajeti o braku, i onda se to upasuje tako da nije protiv cjelokupne poruke Kurana. Primjer zabrane braka sa punicom nije iz medicinskih razloga, znaci situacija se sire poima. Kad se to prosiri i sa ajetima da se postuju roditelji, da se ne smije nanostiti steta nikom, ne smije se raditi na degradaciji sebe i drugoga, da je Bog dao covjeku prednost nad melecima koji su mu se poklonili i da bude namjesnik na zemlji zbog njegove sposobnosti da uci i shvati i ono sto mu Bog nije direktno rekao (dok meleci nemaju tu sposobnost), onda se pitamo sta je to covjek naucio ako zna da je nesto stetno medicinski i kulturoloski gledano, a i dalje radi na tome. Ako covjek ne uci ili ne primjenjuje nauceno, onda ne zasluzuje da bude namjesnik.
Ima nekih hadisa koji govore ovako: ne zenite se rodbinom da vam djeca ne budu slaba; sina zenite iz drugog plemena, unuka iz treceg a praunuka iz cetvrtog...znaci da su ljudi uocili stetnost, a sve sto je stetno je haram.
Neki misle da se tu samo radi o vidljivoj psihickoj i fizickoj deformaciji djece, ali! ima i nevidljive stete, primjer je nizi IQ kod takve djece, bolesljivost itd. Kod Pakistanaca je mutirao neki odredjeni gen (ne sjecam se tacno) zbog pretjerano visokog broja rodbinskih brakova tokom duzeg perioda, pa i kad ozene nerodbinu slicno im se pise, jer su skoro svi nosioci tog gena.
jos krace-dozvoljava li islam brak izmedju osoba cije su pranane sestre. ima li razlike u tome.nemezis wrote:Dozvoljava li islam brak izmedju osoba čiji su pradjedovi braća? Kratko, DA ili NE?schnappi wrote:Ne smije se Kuran tumaciti bukvalno, uzeti jedan ajet ili pola ajeta i reci to je to. Ovakvo tumacenje je mnoge odvelo na stranputicu, primjer je ajet o ratu, koji neke sekte shvataju bukvalno, a ne vide sta je ispred i iza i da se tu zapravo radi o samoodbrani, ne uzimaju druge ajete u obzir itd.
Nacelno, ako se radi o braku i uzme doticni ajet u obzir, mora se vidjeti koji je kontekst, sta je ispred i iza, koja je namjera ajeta, sta je poruka svega i zbog cega su odredjene zabrane, zatim se uzmu svi ajeti o braku, i onda se to upasuje tako da nije protiv cjelokupne poruke Kurana. Primjer zabrane braka sa punicom nije iz medicinskih razloga, znaci situacija se sire poima. Kad se to prosiri i sa ajetima da se postuju roditelji, da se ne smije nanostiti steta nikom, ne smije se raditi na degradaciji sebe i drugoga, da je Bog dao covjeku prednost nad melecima koji su mu se poklonili i da bude namjesnik na zemlji zbog njegove sposobnosti da uci i shvati i ono sto mu Bog nije direktno rekao (dok meleci nemaju tu sposobnost), onda se pitamo sta je to covjek naucio ako zna da je nesto stetno medicinski i kulturoloski gledano, a i dalje radi na tome. Ako covjek ne uci ili ne primjenjuje nauceno, onda ne zasluzuje da bude namjesnik.
Ima nekih hadisa koji govore ovako: ne zenite se rodbinom da vam djeca ne budu slaba; sina zenite iz drugog plemena, unuka iz treceg a praunuka iz cetvrtog...znaci da su ljudi uocili stetnost, a sve sto je stetno je haram.
Neki misle da se tu samo radi o vidljivoj psihickoj i fizickoj deformaciji djece, ali! ima i nevidljive stete, primjer je nizi IQ kod takve djece, bolesljivost itd. Kod Pakistanaca je mutirao neki odredjeni gen (ne sjecam se tacno) zbog pretjerano visokog broja rodbinskih brakova tokom duzeg perioda, pa i kad ozene nerodbinu slicno im se pise, jer su skoro svi nosioci tog gena.
nemezis wrote:
Pa gdje ne odobrava sa aspekta religije? Mudro izbjegava odgovor jer je dozvoljeno po islamu a običaji baš to i ne podržavaju. Zato daje odgovor koji nije utemeljen na religiji nego običajima. I niko ne prikazuje to kao preporučeno. Da si čitao šta pišem, vidio bi da sam rekao da bih ja izbjegavao i 30-to koljeno. Ali to ne mijenja činjenicu da u Kuranu piše da je dozvoljeno. Ako je Kuran božija riječ, znači da je brak izmedju rodbine bog dozvolio.
nemezis wrote:Je li ovo meni? Kakva naučna tumačenja. Nauka kaže da je veći rizik za neke bolesti. Kuran ne kaže ništa, kaže da je dozvoljeno sce osim pobrojanog. To ne spore ni na stranici rijaseta nego se pozivaju na običaje. Je li tvrdiš da hodža neće vjenčati ako su dvoje u rodu a nisu navedeni u Kuranu kao zabranjeni?nasa wrote:fakat ne kontam tvoju zelju i volju da tumacis Kur'an.Evo stvarno fino cu pokasati bez zelje da shvatis kao napad ili slicno ali ako postavis pitanje i vjernici odgovore ti ponudis primjere drugcijeg tumacenja ako postoje i valjda kraj price.Dalje bi valjda kao ateista trebao da ponudis neka naucna misljenja glede pitanja i sl.kao sto su neki i ucinili na temi.
Mislim tvoja tumacenja Kur'ana ne samo da nisu relavantna nikom osim tebe vec su i smijesna.
Već smo objasnili da nije „dozvoljeno“ nego nije decidno i strogo zabranjeno,nikako se znači, ne preporučuje, a da se npr u ex Yu i u mnogim drugim zemljama to neće ni desiti jer te neće ni vjenčati. O „besmislenosti“ zabrane alkohola drugi put , nije tema, ali recimo i da pjana guz... može voditi ljubav da ne kažem silovati , i rođenu sestru ako dobro „potegne/potegnu“ alkohol, eto toliko o „benignosti“ konzumacije alkohola...hrastov žižak wrote:dozvoljeno je nešto što može izazvati mnogo gore posljedice od većine besmislenih islamskih zabrana (alkohol, svinjetina, itd)
Dozvoljeno ne znači preporučeno, odakle ti to. I razvod je dozvoljen a nije preporučen. Slažeš se da je razvod dozvoljen? Dakle argument ti pada u vodu. Ako se nešto ne preporučuje, to ne znači da je zabranjeno nego samo da se ne preporučuje. Brak izmedju osoba čiji su pradjedovi braća je dozvoljen po islamu. Ne preporučuje se ali je dozvoljen. To što neko može zabraniti ne znači i da je sabranjeno. Dakle je li po islamu brak izmedju osoba čiji su pradjedovi braća zabranjen? Da ili ne?Fudo Bosna wrote:nemezis wrote:
Pa gdje ne odobrava sa aspekta religije? Mudro izbjegava odgovor jer je dozvoljeno po islamu a običaji baš to i ne podržavaju. Zato daje odgovor koji nije utemeljen na religiji nego običajima. I niko ne prikazuje to kao preporučeno. Da si čitao šta pišem, vidio bi da sam rekao da bih ja izbjegavao i 30-to koljeno. Ali to ne mijenja činjenicu da u Kuranu piše da je dozvoljeno. Ako je Kuran božija riječ, znači da je brak izmedju rodbine bog dozvolio.
Opet zlonamjerno koristiš poluistinu da bi plasirao neistinu. Jesi li ti doktor tefsira pa tumačiš Kuranske ajete, i držiš predike muslimanima koji ga praktikuju stoljećima, a uz to imaju i u familiji ljude visoke islamske naobrazbe? Meni islam nije usputna tema na forumu, moji ga žive, stoljećima. Ti koristiš termin dozvoljeno, a to u našem jeziku bos/srp/hrv, kao što i sam znaš,haman pa znači, preporučuje se. Kuran nije zabranio, decidno, ženidbu sa , uslovno rečeno, po tadašnjem mjerilu Arapa u Mekki, krajem 6 stoljeća, početkom7,( to je skoro pa još stari vijek, preciznije, rani srednji vijek), ženidbu sa „daljom“, po njihovom, rezonu tadašnjih Arapa, familijom. Nigdje Kuran, za razliku od mnogih drugih propisa na preporučuje,nego samo toleriše,takav brak. Ne kaže se, kao kod drugih slučajeva,“ a vi se slobodno ženite sa amiđićima i daljom familijom“, nego strogo zabranjuje ženidbu sa bližom familijom, koja je pobrojana u ajetu, što implicira da ćeš bježati i od bliskih srodnika koji nisu nabrojani, ali musliman uv8jek bježi od granice zabranjenog. Da više znaš o islamu znao bi da izvor šerijatskog prava nije samo Posljednja Božija Objava, nego i hadis, kijas, idžma, običaji muslimana nekog podneblja koji se ne kose sa islam. propisima itd. Ako se zna da ima izjava Muhammeda as protiv braka sa bližom familijom, da je halifa Omer osudio tu praksu kod jednog plemena,da je nekoliko tabiina ili tabitabiina,(generacije poslije Muhammeda saws) to osudilo, shvatit češ, ali ti to ne želiš,da je to nešto što se uvjetno toleriše, NIKAKO,ne preporučuje, tako da islamski učenjaci danas, komotno, ako medicina izrazi negativno mišljenje,mogu takav brak fetvom zabraniti!
Ti očito neželiš da prihvatiš istinu. Brak izmedju rodjaka koji jisu pobrojani u Kuranu je dozvoljen i vidiš da ni rijaset ne kaže da nije nego se poziva na običaje. Nadji gdje su rekli da je zabranjeno. Ja ne govorim šta u Kuranu treba da stoji i koliko strana da ima. Ne mlati džaba ono što nema veze sa temom.Fudo Bosna wrote:nemezis wrote:Je li ovo meni? Kakva naučna tumačenja. Nauka kaže da je veći rizik za neke bolesti. Kuran ne kaže ništa, kaže da je dozvoljeno sce osim pobrojanog. To ne spore ni na stranici rijaseta nego se pozivaju na običaje. Je li tvrdiš da hodža neće vjenčati ako su dvoje u rodu a nisu navedeni u Kuranu kao zabranjeni?nasa wrote:fakat ne kontam tvoju zelju i volju da tumacis Kur'an.Evo stvarno fino cu pokasati bez zelje da shvatis kao napad ili slicno ali ako postavis pitanje i vjernici odgovore ti ponudis primjere drugcijeg tumacenja ako postoje i valjda kraj price.Dalje bi valjda kao ateista trebao da ponudis neka naucna misljenja glede pitanja i sl.kao sto su neki i ucinili na temi.
Ovdje već postaješ sarkastičan da ne kažem smiješan u svome podmetanju! „Nauka kaže da je veći rizik za neke bolesti Kuran ne kaže ništa, kaže da je dozvoljeno sve osim pobrojanog“ Kuran, po tebi „legendo“ treba pisati o genetskim aspektima braka sa bližom familijom? Je li se šališ, ili si do te mjere zalutao u svome samoljublju? Nadam se da je ovo prvo! Kuran je Posljednja Božija Objava do Sudnjega Dana, kao kruna predhodnih Božijih Objava ali i nastavak i konačna riječ . ali Kuran nije samo objavljen nama, ljudima 21 stoljeća nego i ljudima koji su rođeni u 6 stoljeću. Šta misliš, da bi Kuran trebao govoriti jezikom nerazumnim za ljude i biti nerazumljiv punih 14 stoljeća pa da ga tek onda mi razumijemo? Ili da bi trebao da ima ne 604 stranice nego 1OO tomova po 600 stranica, gdje bi se istakli aspekti objave, kroz prizmu genetike, astronomije, anatomije algebre, atomske fizike, informatike i sl? „Je li tvrdiš da hodža neće vjenčati ako su dvoje u rodu a nisu navedeni u Kuranu kao zabranjeni?“ Tačno hodža neće vjenčati dvoje koji su u bližem rodu, bez obzira što nema decidne zabrane u Kuranu !
Otiđi molim te, ne znam gdje živiš, ali bilo gdje , Srbija , Hrvatska ili BiH, u najbliži ured IVZ gdje se prijavljuju vjenčanja i pitaj hoće li te vjenčati imam sa bližom rodicom/rođakom, reci da ste bliža familija, tebe odnosno neku nn osobu?
Ja odgovor unaprijed znam ! NEĆE !!!
nemezis wrote:
Ti očito neželiš da prihvatiš istinu. Brak izmedju rodjaka koji jisu pobrojani u Kuranu je dozvoljen i vidiš da ni rijaset ne kaže da nije nego se poziva na običaje. Nadji gdje su rekli da je zabranjeno. Ja ne govorim šta u Kuranu treba da stoji i koliko strana da ima. Ne mlati džaba ono što nema veze sa temom.
Koji je stupanj autentičnosti hadisa u kojima to preporučuje? Ako su istiniti, zašto su mu dvije žene bile prve rodice? Što ima veću vrijednost u Sunnetu (tj. šta derogira šta) - Poslanikove riječi ili djela? Što ako je to dvoje kontradiktorno?Fudo Bosna wrote:nemezis wrote:
Ti očito neželiš da prihvatiš istinu. Brak izmedju rodjaka koji jisu pobrojani u Kuranu je dozvoljen i vidiš da ni rijaset ne kaže da nije nego se poziva na običaje. Nadji gdje su rekli da je zabranjeno. Ja ne govorim šta u Kuranu treba da stoji i koliko strana da ima. Ne mlati džaba ono što nema veze sa temom.
Ti trolaš li trolaš? Nije dozvoljen u smislu preporučenosti po n-ti put ti svi pojašnjavamo, nego se toleriše , ali se, na osnovu drugih islamskih izvora, hadisa, idžmaa, ponašanja kasnijih Muhammedovih as drugova ne preporučuje i ne savjetuje. Muhammed as takav brak osuđuje u svojim izjavama... Halifa hz Omer osuđuje pleme koje ga prekticira i kasniji muslimani/tabiini...Ako ćemo trolati i dalje do akšama, ja nemam više vremena trolaj sam i govori neistine koristeči isječke iz Kurana kako tebi lično paše i koristi ih kao argumente za neistine o islamskim propisima a nemaš pojma o vjeri islamu ...
hrastov žižak wrote:dozvoljeno je nešto što može izazvati mnogo gore posljedice od većine besmislenih islamskih zabrana (alkohol, svinjetina, itd)
Da li ti ovim neličnim oblicima koje koristiš pokušavaš zamagliti meni ili sebi? Kur'an zabranjuje tačno određene porodične kategorije za koje zabrana važi, dalje od njih je sve dozvoljeno, iako takav brak može dovesti do defektnog djeteta. Bog je dozvolio nešto što ima veće šanse da našteti ljudskom biću nego neke druge zabrane koje su strožije, a uopće ne moraju nikako loše uticat na čovjeka.Fudo Bosna wrote: Već smo objasnili da nije „dozvoljeno“ nego nije decidno i strogo zabranjeno,nikako se znači, ne preporučuje, a da se npr u ex Yu i u mnogim drugim zemljama to neće ni desiti jer te neće ni vjenčati.
Ako ćemo već tom argumentacijskom linijom: Čovjek opijen religijom može se raznijeti u punom autobusu. Ali takva linija zaključivanja ti je uistinu pogrešna, jer joj fali mnogo karika. Koliko posto alkoholičara siluje? De mi taj podatak pa da vidimo koliko stvarno ove dvije pojave (pijanost-silovanje) imaju uzročno-posljedičnu vezu u empirijskoj i činjeničnoj stvarnosti, jer samo se u njima ta veza može otkrit (ako postoji).Fudo Bosna wrote: O „besmislenosti“ zabrane alkohola drugi put , nije tema, ali recimo i da pjana guz... može voditi ljubav da ne kažem silovati , i rođenu sestru ako dobro „potegne/potegnu“ alkohol, eto toliko o „benignosti“ konzumacije alkohola...
To dvoje je kopirano od Zidova, i u ono vrijeme je imalo smisla.hrastov žižak wrote:dozvoljeno je nešto što može izazvati mnogo gore posljedice od većine besmislenih islamskih zabrana (alkohol, svinjetina, itd)
topcam wrote:To dvoje je kopirano od Zidova, i u ono vrijeme je imalo smisla.hrastov žižak wrote:dozvoljeno je nešto što može izazvati mnogo gore posljedice od većine besmislenih islamskih zabrana (alkohol, svinjetina, itd)
Da su imali hladnjace i frizidere ili da je Islam poceo u skandinaviji da se siri, vjerovatno bi bilo drugacije..
Janje se, vec na raznju pola "ocopa"Kroksica wrote:topcam wrote:To dvoje je kopirano od Zidova, i u ono vrijeme je imalo smisla.hrastov žižak wrote:dozvoljeno je nešto što može izazvati mnogo gore posljedice od većine besmislenih islamskih zabrana (alkohol, svinjetina, itd)
Da su imali hladnjace i frizidere ili da je Islam poceo u skandinaviji da se siri, vjerovatno bi bilo drugacije..![]()
![]()
Pa sto nije janjetina zabranjena?