Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glupi)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Corto Maltese

#101 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Corto Maltese »

Grean wrote:Ja sam partizanske filmove prestao gledati kad sam vidio pravoslavnog popa sa krstom na sajkaci u filmu Sutjeska, a nije bio na cetnickoj strani :D
I neka si, očito je to za tebe prekomplikovan koncept :
»Primetio sam da pored uobičajene crvene zvezde, ovaj pokretni arsenal ima i zlatan krst na svojoj kapi. Ovo je bio srpski pravoslavni sveštenik koji je u trenutku nemačke okupacije pokupio sve za borbu sposobne parohijane i poveo ih u šumu. Prvo se pridružio Mihailoviću i postao komandant jedne četničke jedinice. Ubrzo je, međutim, napustio četnike i prišao partizanima. Ovo je uradio, objasnio nam je, zato što kod Mihailovića nije imao dovoljno prilike da se bori. Kod partizana, s druge strane, mogao je da se bori koliko hoće, a istovremeno da i dalje zadovoljava duhovne potrebe Srba u Titovim jedinicama.«
—Fitzroy MacLean, šef britanske vojne misije pri NOVJ
http://sh.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Ze%C4%8Devi%C4%87
Grean

#102 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Grean »

Corto Maltese wrote:
Grean wrote:Ja sam partizanske filmove prestao gledati kad sam vidio pravoslavnog popa sa krstom na sajkaci u filmu Sutjeska, a nije bio na cetnickoj strani :D
Nek si mi vala reko' :oops: djelujes mi onako nadrimudar, rodjeni revolucionar, urbana gerila, uvijek na braniku lika i djela ublehasa koji su tako dobro prodavali muda pod bubrege.

Da ih je bilo iskrenih i deset posto kao sto su prikazivali ne bi zavrsili gdje jesmo. Ali ne, nekako je krsna slava vise pristajala uz partiju nego sunecenje djeteta jer "pobjednik" pise istoriju. A tako je bilo, isti oni koji su pozivali na jedno iskljucivali su kolege iz partije zbog ovog drugog.

Eh nekima su mogli prodati ono Mirko pazi metak, hvala Slavko spasio si mi zivot kao sto ovi danasnji prodaju nesto drugo ali u principu ista govna sa tom razlikom da ovi danasnji ne kriju da su govna i ne prodaju se za ono sto nisu.
zambaklija

#103 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by zambaklija »

nije baš sve tako crno,barem ođer u budžaku,prije su se muje takmičile ko će više oprati tuđih zahoda ili ti ćenifa,koliko će budžačkih gaća oprati i tako...međutim poslije 90tih se stanje mijenja i to naglo,muje su uspješni menadžeri,na ključnim mjestima u velikim privrednim subjektima,veliki broj muja su vrlo uspješni vlasnici kompanija ....samo ja tešem šihtu i radim na crno :roll: ,ide na bolje pa kako ko šta god mislio,trajaće još ali može samo biti bolje a nikako gore u budžaku barem...
_mufljuz_

#104 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by _mufljuz_ »

ja odgovorno tvrdim da je Josip Broz bio veci musliman, bosnjak, bosanac i hercegovac od sve bagre hohštaplera koja prica o patriotizmu, ratu, odbrani BIH i slicno.... prstom u oko je uletio velikosrbaljskoj politici kad je administrativno zaokruzio granice BIH davsi joj pri tom drzavnost koju u srboslaviji, a bogumi ni u osmanskom carstvu ne dobi vise a sigurno je dobila manje od jedne Srbije.....

bosnjaci, muslimani - trebaju Brozu zlatna slova u istoriji ispisat jer (skoro) imaju drzavnost, i (skoro) nacionalnu drzavu - a sve pluseva sto su imali potencijala i kapitala uspjela je da unisti hohstaplerska bagra koja se skuplja po dzumama, dzamijama, minderima i preseravanjima - sto materijalno, sto drzavno - jer hohstapleri nista zivo nisu pokrenuli da poprave malim ljudima zivot na bolje od AlŠiti centara, BOSMALA, prodanih giganata u bescijenje i recikliranih u zeljezo......

za neke stvari je ipak bilo potrebno biti veci intelektualni kadar od sake primitivne pojedinacne bagre koji su se zvali Mladi Muslimani a koji su pod meni vrlo sumnjivim okolnostima lezali samo 5g za krivicno djelo ugrozavanja ustavnog poretka SFRJ.... za vecinu tih dusevnih profiterskih gabora je npr Mustafa Spahic Mujke bosnjacki i muslimanski Aristotel....
Objektivni navijac

#105 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Objektivni navijac »

Paramilitar wrote:
Kikibombona wrote:
Cuo sam i od Srba ovu pacenicku pricu. Kao, Bosnjaci su dobijali zemlju u dolinama, a Srbi na planinama. Nema sanse da Srbin dobije dobru zemlju. :D

Zavjera caruje ovdje.

Znam ja nas, jebo ti nas!

Jedno je srpsko guslanje a drugo su cinjenice. Iznad imas cijeli rad o demografiji u CG i kolonizaciji tih crnogorskih cetnika od Vojvodine do Bosne.

Primjerak prvih tih crnogorskih doseljenika.

Image

U knjizi Balija, autora Bože Debelonogića, koji je bio u srpskoj vojsci na Grbavici, o Batku piše: „Batko Crnogorac je najviše volio voziti auta i ubijati Muslimane. Volio je on, doduše, i da ih bije, ali samo pred drugim. Batko je Muslimane mučio i ubijao uvijek na drugi način, vršeći fizičke i psihičke eksperimente. Dileme je rješavao brzo i efikasno, recimo - koliko ljudi postrojenih jedan iza drugog može ubiti jednim metkom iz puške papovke, riješio je tako što je pokupio u stanovima deset nesretnih Muslimana, stao korak ispred njih, repetirao naciljavši u prelomu stomaka, i opalio. Zadnju dvojicu koja pokušaše pobjeći, pobi pucajući im u leđa. Gledajući radoznalo u ljude koji su se grčili na zemlji stade prebrojavati. 'Samo osam!'“
--- NO LINKS ---/novost/107792/veselin-vlahovic-batko-koljac-silovatelj-kukavica

Радован Караџић (Петњица код Шавника, 19. јун 1945)
Image

I tako redom i tako dalje. Tome se stalo u kraj. Kad tad ce se pomesti o ovo sto je ostalo i onda mirna Bosna.
A Jugosloveni (nedovrseni srbi) nek i dalje placu za "komsijama".
Pomenuti Radovana i Batka a ne pomenuti Zarka Varajica je zlonamjerno

Naravno ,da su u Sarajevo dolazili Crnogorci,Srbi,Dalmatinci,Slovenci,Sudanci,Palestinci ,itd jer Sarajevo je bilo metropola ,centar regije ,Grad veci od Bosne,velik i sirok za sviju i svakoga. Velikom vecinom su svojim radom izivljenjem doprinosili izgradnji metropole,naravno neki od njih su kriminalci,neki to postanu. Neke kao Karadzica zahvati virus nacionalizma ,onoga najgorega balkanskoga nacionalizma koji ne trpi gradove ni metropole,nego ima viziju svoga sela ,gdju su svi 'svoji na svome' . Isti mentalitet i shvatanje zivota,koji ispoljavaju nacionalisti na ovome topicu. Sarajevo vise nije metropola. U Sarajevo vise ne dolaze Crnogorci i Srbi,u Sarajevo niko ne dolazi,svi odlaze. Sarajevo trenutno prozivljava najteze trenutke u svojoj istoriji jer se gusi u mrznji, primitivizmu, nekulturi. Gase se kulturne institucije, ne postoji kulturna scena grada, ne postoji nijedan znacajan bend ni za region a kamoli u evropskim ili svjetskim okvirima, ne postoji nijedan znacajan sportski klub, nema koncerata, nema nocnog zivota koji svaka metropola mora da ima, nema protoka ljudi, ideja, roba, nema progresa, nema studentske misli ni akademske zajednice, ne postoji nijedan alternativni pokret, ne postoji nijedna supkulturna grupa osim grupe nacionalisticki zadojenih navijackih grupa hz i manijaka. U sarajevu se niko ne smije ni po cemu izdvajati od ostalih ljudi jedino vehabije imaju tu slobodu. Sarajevo je jedna mrtva kasabcina iz koje svako normalan odlazi a u koju se niko normalan ne doseljava.
Kikibombona

#106 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Kikibombona »

Paramilitar wrote:
Kikibombona wrote:
Cuo sam i od Srba ovu pacenicku pricu. Kao, Bosnjaci su dobijali zemlju u dolinama, a Srbi na planinama. Nema sanse da Srbin dobije dobru zemlju. :D

Zavjera caruje ovdje.

Znam ja nas, jebo ti nas!

Jedno je srpsko guslanje a drugo su cinjenice. Iznad imas cijeli rad o demografiji u CG i kolonizaciji tih crnogorskih cetnika od Vojvodine do Bosne.

Primjerak prvih tih crnogorskih doseljenika.

Image

U knjizi Balija, autora Bože Debelonogića, koji je bio u srpskoj vojsci na Grbavici, o Batku piše: „Batko Crnogorac je najviše volio voziti auta i ubijati Muslimane. Volio je on, doduše, i da ih bije, ali samo pred drugim. Batko je Muslimane mučio i ubijao uvijek na drugi način, vršeći fizičke i psihičke eksperimente. Dileme je rješavao brzo i efikasno, recimo - koliko ljudi postrojenih jedan iza drugog može ubiti jednim metkom iz puške papovke, riješio je tako što je pokupio u stanovima deset nesretnih Muslimana, stao korak ispred njih, repetirao naciljavši u prelomu stomaka, i opalio. Zadnju dvojicu koja pokušaše pobjeći, pobi pucajući im u leđa. Gledajući radoznalo u ljude koji su se grčili na zemlji stade prebrojavati. 'Samo osam!'“
--- NO LINKS ---/novost/107792/veselin-vlahovic-batko-koljac-silovatelj-kukavica

Радован Караџић (Петњица код Шавника, 19. јун 1945)
Image

I tako redom i tako dalje. Tome se stalo u kraj. Kad tad ce se pomesti o ovo sto je ostalo i onda mirna Bosna.
A Jugosloveni (nedovrseni srbi) nek i dalje placu za "komsijama".
Ma ja, eto, komunisti ciljano poslali Batka i Karadzica da pocine zlocine. :-)

Lijepo ti velim, idi na neki cetnicki forum i zajedno sa njima prosipaj antikomunisticku histeriju. Uvjeravam te da Jugoslaviju, Broza i Rankovica mrze koliko i ti, ako ne i puno vise. Ista osjecanja gaje i ustase.

Goli otok - srpski logor
Aleksandar Rankovic - izdajnik, Drazin i dzelat mnogih Srba itd
Komunisti ciljano rascjepkali Srbiju
Izostanak komepnzacije za ustaske zlocine u Jasenovcu, zataskavanje istih
Nastavi niz

Ti iznesi svoje dokaze, cetnici ce svoje, medju kojim ce vjerujem biti i ovi. Ustase ce pricati o Blajburgu, od ropstvu pod komunistickom sapom itd

Zapamti jedno. Da nije bilo Tita i komunista, da se Srbi poput Rankovica nisu priklonili komunistima, cetnici bi do kraja imali podrsku zapada. Zapitaj se sta bi bilo sa Bosnom da nije bilo mrskih komunista.

Tito i njegovi ljudi su imali svoje greske. O planskoj diskriminaciji nekog od naroda ne postoje dokazi. Ne postoje dokazi da se profesori bilo koje nacionalnosti nisu mogli zaposliti radi etnicke pripadnosti. To je gnusna laz i podvala. Nije ni cudo da okorjeli sovinisti iz svakog od naroda preziru Jugoslaviju i Tita.
Kikibombona

#107 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Kikibombona »

I da dodam.

Nisam pristalica komunizma i slicnih nedemokratskih uredjenja. Nijedna diktatura nema moju podrsku.

Ipak, preko lazi i nacionalistickih mitova ne treba prelaziti.
Država

#108 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Država »

Ljudi sasvim je jasno da je Tito učinio velike stvari za BiH. Pa dovoljno je reći samo da je Bosna svoju državnost izgubila 1463. pošto je osvojena od strane Turaka, i tu svoju državnost nije uspjela povratiti sve do 1943. do zasjedanja ZAVNOBIH-a. Dakle, 'rupa' u bosanskoj državnosti je trajala 480 godina. Tito je uspio industrijalizirati velike gradove u BiH, izgraditi bolnice, fakultete... To je jasno kao dan. Ja sam temu pokrenuo sa namjerom da podijelimo mišljenja oko srpskog (čitaj četničkog) lobby-a u ex Yu. O tome se radi. Želim reći da je srpska mitomanija bila itekako živa i u ex Yu i da je, na kraju krajeva, ta ista mitomanija i razbila Yugoslaviju. Pa samo se sjetite da se u JNA obavezno pričala ekavica, da su 95% generala bili Srbi, da su ogromne pare iz svih republika išle u Beograd i slično. Pa sjećate li se da su slovenci uvijek bili pederi, Hrvati škutori, bosanci glupani, Crnogorci lijeni, Albanci divljaci... jedino o Srbima nisu kolale negativne priče, već se na iste gledalo kao na heroje, učene ljude i slično...

:sax:
ultima_palabra

#109 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by ultima_palabra »

Ja bih rekao da su Srbi i Crnogorci ipak radije išli u vojsku nego ostali narodi...
Država

#110 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Država »

Što bi rek'o Bora Čorba: 'Rado ide Srbin u vojnike, dva ga vuku, a trojica tuku'... :lol:
Corto Maltese

#111 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Corto Maltese »

Grean wrote:
Corto Maltese wrote:
Nek si mi vala reko' :oops: djelujes mi onako nadrimudar, rodjeni revolucionar, urbana gerila, uvijek na braniku lika i djela ublehasa koji su tako dobro prodavali muda pod bubrege.

Da ih je bilo iskrenih i deset posto kao sto su prikazivali ne bi zavrsili gdje jesmo. Ali ne, nekako je krsna slava vise pristajala uz partiju nego sunecenje djeteta jer "pobjednik" pise istoriju. A tako je bilo, isti oni koji su pozivali na jedno iskljucivali su kolege iz partije zbog ovog drugog.

Eh nekima su mogli prodati ono Mirko pazi metak, hvala Slavko spasio si mi zivot kao sto ovi danasnji prodaju nesto drugo ali u principu ista govna sa tom razlikom da ovi danasnji ne kriju da su govna i ne prodaju se za ono sto nisu.
Da ponovimo gradivo: Lik zbog kojeg si ti prestao da gledaš partizanske filmove je Vladimir Vlada Zečević (1903—1970), pravoslavni sveštenik, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, delegat AVNOJ-a, i društveno-politički radnik FNR Jugoslavije. Zna mu se i grob, koji možeš posjetiti i požaliti mu se, posthumno, zbog toga što ti je sjebao koncepciju.

Na slici izvršni odbor AVNOJa. Novembar 1943, Ivan, Vlado, Nurija i ekipa:
Image
Last edited by Corto Maltese on 25/03/2014 09:03, edited 3 times in total.
bach

#112 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by bach »

Komunisti su mojoj porodici na periferiji "oteli" 200 duluma zemlje na periferiji Sarajeva. Ali su taj dio grada urbanizirali i njemu između ostalog napravili školu. Druga je stvar jer mog oca i njegove rođake niko ni sa puškom natjerati da idu u školu.

Sve samo ne škola.

Ja sam prvi iz svoje porodice koji je završio fakultet u zadnjih 50 godina. Tokom osnovne i srednje škole nisam super - odlikaš, nego visoki prosjek. Djeca su mi se smijala jer "učim" i čitam knjige, odrasli su mi govorili da ću "poludjeti" od knjiga. Znalo je biti prijetnji ali i batina od jalijaša "jer se pravim pametan". U prevodu čitam knjige.

I danas su rijetki moji rođaci ( 19 - 30 godina) koji su idu ili završe fakultete, iako su rođeni u SA, na asfaltu i fakulteti su im na prepišaj hoda.
VjecitiStudent

#113 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by VjecitiStudent »

Corto Maltese wrote: Da ponovimo gradivo: Lik zbog kojeg si ti prestao da gledaš partizanske filmove je Vladimir Vlada Zečević (1903—1970), pravoslavni sveštenik, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, delegat AVNOJ-a, i društveno-politički radnik FNR Jugoslavije. Zna mu se i grob, koji možeš posjetiti i požaliti mu se, posthumno, zbog toga što ti je sjebao koncepciju.

Na slici izvršni odbor AVNOJa
Image
Na klupi skroz lijevo je Nurija Pozderac.
VjecitiStudent

#114 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by VjecitiStudent »

bach wrote:Komunisti su mojoj porodici na periferiji "oteli" 200 duluma zemlje na periferiji Sarajeva. Ali su taj dio grada urbanizirali i njemu između ostalog napravili školu.
...
Na otetoj zemlji mojih su napravili stadion.
Halal im bilo 100 puta.
Država

#115 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Država »

Tema nije 'komunizam, za ili protiv'.

Ja sam mrtvi komunist, pa i dalje mislim da je u ex Yu bio strašno izražen srpski lobby i da su nam nabili komplekse...
drunken tiger

#116 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by drunken tiger »

Svi vicevi, svi tekstovi u čitankama o bosancima koji su glupi i kopaju rudnike su na mjestu. Bosanci, bošnjaci muslimani, su ubijek bili najnepismeniji element u društvu onih država. Svaki uspješni, koji bi se nekim slučajem izdigao iznad ostalih pripadnika svog naroda, se počeo stiditi što je i sam pripadnik naroda koji je nepismen i smiješan svima drugima. Mnogi su primjeri za to, samo treba pogledati kako su se izjašnjavali pisci i ostali ;). Slično se dešava i sa Romima. Dok su drugi narodi svoju djecu slali na školovanje po svijetu, bosanci, bošnjaci su svojoj djeci branili da se školuju čekali nafaku koja će sama doći. Tako da sve ove teme u kojima smo predmet šprdancije su na mjestu.
sinuhe

#117 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by sinuhe »

Odrastao sam medju Srbima i nemam pojma o cemu pisete.
Kikibombona

#118 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Kikibombona »

Država wrote:Ljudi sasvim je jasno da je Tito učinio velike stvari za BiH. Pa dovoljno je reći samo da je Bosna svoju državnost izgubila 1463. pošto je osvojena od strane Turaka, i tu svoju državnost nije uspjela povratiti sve do 1943. do zasjedanja ZAVNOBIH-a. Dakle, 'rupa' u bosanskoj državnosti je trajala 480 godina. Tito je uspio industrijalizirati velike gradove u BiH, izgraditi bolnice, fakultete... To je jasno kao dan. Ja sam temu pokrenuo sa namjerom da podijelimo mišljenja oko srpskog (čitaj četničkog) lobby-a u ex Yu. O tome se radi. Želim reći da je srpska mitomanija bila itekako živa i u ex Yu i da je, na kraju krajeva, ta ista mitomanija i razbila Yugoslaviju. Pa samo se sjetite da se u JNA obavezno pričala ekavica, da su 95% generala bili Srbi, da su ogromne pare iz svih republika išle u Beograd i slično. Pa sjećate li se da su slovenci uvijek bili pederi, Hrvati škutori, bosanci glupani, Crnogorci lijeni, Albanci divljaci... jedino o Srbima nisu kolale negativne priče, već se na iste gledalo kao na heroje, učene ljude i slično...

:sax:
Srbi su bili stocari, vlasi, kmetovi. Moze ovako?

Beograd je bio glavni grad, Srbi najbrojniji narod. Narmalno da su imali najveci uticaj.

Nijedna od teorija zavjere nema uporiste u realnosti. Da je postojala neka zavjera, ucinili bi nesto za 'srpsku stvar'. Komunisti su recimo mogli rasparcati BiH na Bosnu, Hercegovinu i Krajinu da im je bio ceif. Mogli su raditi sta su htjeli. Autonomija za Vojvodinu i Kosovo je ultimativan dokaz srpskih nacio-sovinista da je Jugoslavija antisrpska tvorevina (imaju oni tih dokaza za prilicno debelu knjigu). Ipak, svakom ko razmislja hladne glave je jasno da su komunisti zeljeli da Jugoslavija vjecno traje i da je sve bilo podredjeno opstanku drzave. Nije bila rijec o zavjeri protiv Srba.

Navodis kojekakve trivijalnosti koje veze s vezom nemaju.

Nakon Titove smrti stvari su se pocele mijenjati. Da je Titova Jugoslavija pogodovala bilo kojem nacionalizmo je laz i mitologija.
zlokruhovic

#119 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by zlokruhovic »

Ja sam rođen i odrastao u Vojvodini i prosto sam zatečen ovakom vrstom teme i promišljanja nekih ljudi.

Ali izgleda da je to do moga vojvođanskog mentaliteta pa nekako ne uočavam stvari i takvo šta mi nikad nije palo napamet jer živeti u daleko većem nacioalnom šarenilu dovodi do slepila kad su u pitanju bosanski odnosi među verskim skupinama koji sebe hoće zvati narodima iz nekih neobjašnjivih razloga. :-D
Država

#120 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Država »

Opet on o komunistima...

NIJE TO TEMA!!!

Tema su naši kompleksi koje su nam četnici nabili bolan...
zlokruhovic

#121 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by zlokruhovic »

Kikibombona wrote:
Srbi su bili stocari, vlasi, kmetovi. Moze ovako?

Beograd je bio glavni grad, Srbi najbrojniji narod. Narmalno da su imali najveci uticaj.

Nijedna od teorija zavjere nema uporiste u realnosti. Da je postojala neka zavjera, ucinili bi nesto za 'srpsku stvar'. Komunisti su recimo mogli rasparcati BiH na Bosnu, Hercegovinu i Krajinu da im je bio ceif. Mogli su raditi sta su htjeli. Autonomija za Vojvodinu i Kosovo je ultimativan dokaz srpskih nacio-sovinista da je Jugoslavija antisrpska tvorevina (imaju oni tih dokaza za prilicno debelu knjigu). Ipak, svakom ko razmislja hladne glave je jasno da su komunisti zeljeli da Jugoslavija vjecno traje i da je sve bilo podredjeno opstanku drzave. Nije bila rijec o zavjeri protiv Srba.

Navodis kojekakve trivijalnosti koje veze s vezom nemaju.

Nakon Titove smrti stvari su se pocele mijenjati. Da je Titova Jugoslavija pogodovala bilo kojem nacionalizmo je laz i mitologija.
Mitovi su napravljeni i teško izlaze iz glava.

Primera radi Hrvati su kukali kako ih Beograd i Srbija izrabljivala kroz obe Jugoslavije , a zapravo Hrvatska i Slovenija su u obe Jugoslavije bile ekonomski jače od Srbije , i životni standard im je uvek bio veći.

Znači da bi to bio jedini primer u svetu da tiranin i izrbaljivač bude ekonomski slabiji nego potlačeni i izrabljeni.

Ali ljudi vole da su žrtve , pa šta da im radiš nek' kukaju i dalje nad sobom.
Kikibombona

#122 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Kikibombona »

Država wrote:Opet on o komunistima...

NIJE TO TEMA!!!

Tema su naši kompleksi koje su nam četnici nabili bolan...
Koji cetnici jebote?

Tito i ljudi oko njega?

Komplekse si mozes jedino sam nabiti.

Ja opet ne znam o kakvim kompleksima pricas. Ne bih rekao da smo ikada imali kompleks od Srbijanaca. :-)
kingofsnake

#123 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by kingofsnake »

Kikibombona wrote:Komplekse si mozes jedino sam nabiti.
Upravo tako :thumbup:
VjecitiStudent

#124 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by VjecitiStudent »

Pa gdje neće komplekse nabiti.
Tito i drugovi su za manje od godinu dana nakon završetka onog rata uhvatili, sudili i osudili Dražu.
Bošnjo je nakon ovog rata samo kukao gdje je taj NATO, što ne hapsi te ratne zločince.
bach

#125 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by bach »

drunken tiger wrote:Svi vicevi, svi tekstovi u čitankama o bosancima koji su glupi i kopaju rudnike su na mjestu. Bosanci, bošnjaci muslimani, su ubijek bili najnepismeniji element u društvu onih država. Svaki uspješni, koji bi se nekim slučajem izdigao iznad ostalih pripadnika svog naroda, se počeo stiditi što je i sam pripadnik naroda koji je nepismen i smiješan svima drugima. Mnogi su primjeri za to, samo treba pogledati kako su se izjašnjavali pisci i ostali ;). Slično se dešava i sa Romima. Dok su drugi narodi svoju djecu slali na školovanje po svijetu, bosanci, bošnjaci su svojoj djeci branili da se školuju čekali nafaku koja će sama doći. Tako da sve ove teme u kojima smo predmet šprdancije su na mjestu.
Mama moja ima samo osam razreda osnovne škole, kasnije je vanredno završila srednju ekonomsku.

I tu osnovnu je jedva završila, nisu joj roditelji dali. Tek na insitoranje jedne učiteljice, Srpkinje, moja bajani dedo i bajna nana ( sa njima ne govorima btw niti želim da ih vidim) su pustili moju mamu da završi osnovnu školu.

To se sve dešavalo krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka u jednom mjestu koje je 15 - 20 minuta udaljeno od Sarajeva.

Mama i danas sa tugom priča kako je htjela ići u srednju školu, međutim roditelji joj nisu dali da ide, ona je žensko, sramota da žensko samo ide negdje, može je "Vlah" napasti, daće joj neko da jede svinjetinu u školi itd... Ona je žensko, šta će ženskom djetetu škola, kome škola treba...

Dakle to se dešavalo sedamdesetih godina, u okolini Sarakjeva, u porodici koja nije bila ni siromašna ni nepismena...Dedo je bio služenik na željeznici, kasnije poslovođa u jednoj firmi...

Stidim se jer mi u dokumntima da sama "Bošnjak" upravo zbog ovih stvari...
Post Reply