Zakoni se ne mogu SELEKTIVNO provoditi, pa da vlasnici pasa MORAJU stavljati brnjice na pse kad ih izvedu u setnju, a da su pri tome izlozeni napadima copora pasa lutalica!
Stoga, u ovoj anarhicnoj zemlji bezumlja, su ljudi prisiljeni da se oslanjaju na zdrav razum i logicnost, karakter psa kojeg izvode, rasu, nivo socijaliziranosti psa, dio grada u kojem ga setaju itd..
Evo sta se meni desilo neki dan sa psom na Cengic Vili:
Ja i sin kojem je 8 godina, izveli smo psa (rasa Cane Corso), bolji poznavaoci ce znati da se radi o krupnijoj vrsti psa, ali stalozenog temperamenta koji se ne odvaja od vlasnika i ne napada prvi iako je zastiticni nastrojen pas, tako da ga nikad ne pustam sa lanca ako ima bilo ko u blizini, jer i ljudi se plase samo kad vide psa, tako da to uzimam u obzir.
Dakle vodimo ga na kratkom povodcu bez brnjice i taman smo presli ulicu i prolazimo pored nekog kafica/fast fooda ne znam ni ja sta je, gdje je sa lijeve strane zelena povrsina (taj dio je inace samo setaliste). U momentu kad smo prosli objekat zacuje se lavez i pas koji je lezao pored tu ustaje i krece prema mom psu uz rezanje i lavez. Simultano dolijecu jos 4 psa koja su se pomolila odnekud valjda razbacani ispred zgrada tamo i okruzuju nas!!
Moj pas je samo stao i ukopao se, opkolili su nas tako da doslovno nisam mogla ni da unatrag idem. Moje dijete se inace ne boji pasa jer je odrastao uz pse, ali ovo je bilo uzasno! Naprosto mi je mozak stao kako da odbranim i psa i nas u slucaju da napadnu, te sam lagano povlacila psa unatrag (jer i on ne moze da okrene ledja njima u toj situaciji ).
Kad smo poceli da se povlacimo, jedan od pasa je krenuo na mog sina i dijete je odskocilo srecom, a u isto vrijeme je dvoje troje ljudi ispred tog objekta priskocilo i rastjeralo pse. Nas troje smo zaokrenuli i vratili se natrag odmah, jer to mi je dosta bilo.
Naravno, meni je jasno da psi koji tu hodaju to smatraju svojoj teritorijom, te im je svaki drug pas prijetnja i slicno, ali ovakve situacije su postale nepodnosljive. Nemoguce je, izvesti svog psa van i ne bit napadnut, na skoro svakoj ulici od strane lutalica!
I da sumiramo, pricamo o zakonu za pse sa vlasnicima, a ne pricamo o zakonu za lutalice koji hodaju bez NADZORA, bez VLASNIKA, bez ZASTITE, bez ikojeg klinca. (lutalice - ne bojimo se ), (psi sa vlasnicima - zaobilazimo ih na 15 metara kad ih susrecemo..to je ona situacija kad vodi zena dijete za ruku, a vi mirno idete u susret sa svojim psom na povodcu sa druge strane, a ona pocne dijete tegliti za ruku samo sto na saobracajnicu ne predje!

)