Auto-klima: servis i održavanje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#101 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by direstraits0078 »

Ne moze, nije zrak isti u DE i u Bosni. :zzzz:
preludezalude

#102 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by preludezalude »

Noviji aparati recikliraju i ulje.

Meme6:
Sto se tice prosvjetljenja, nemam sta vise da kazem. Postavio si neki clanak koji nista ne objasnjava vec je tipicna reklama. Ja sad postavljam pitanja:

Zasto se reciklira plin i takav reciklirani vraca u sistem?
Zasto se kod starijih aparata koji ne mogu reciklirati ulje, kod ponovnog punjenja stavlja novo ulje?
Zasto se kod novijih aparata koji mogu reciklirati ulje, to reciklirano ulje vraca nazad u sistem?

Odgovori na ova pitanja ce objasniti neke stvari koje se ticu samog naslova teme.
Meme6

#103 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by Meme6 »

odgovore potraži eto kod prodavača tih Bosh uređaja, vide se gore lijepo telefonski brojevi
nazoveš i lijepo pitaš
a možeš se obratiti i redakciji proauto magazina, ono jb im majku što pišu gluposti, jer ti ćeš to njima sve lijepo objasnit, možda ti i plate kakav honorar ako napišeš neki prilog na temu temu, pa ljudi objave stručnjakovo mišljenje
ok ?
preludezalude

#104 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by preludezalude »

Stvarno si smjesan. Tema je servis i odrzavanje, a ti postavio reklamu. Oci mi ispale dok sam procitao sta pise. Ja mislio sad ima objasnjenje neko kako, sta. A ono samo reklamira aparat. Nisi mi nikako jasan sta si zelio reci sa ovim clankom.
sLLayer

#105 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by sLLayer »

Upalim klimu radi 2-3 minuta i prestane raditi, tj vruc zrak izbacuje? gdje da se obratim i sta me ceka :) ? ovo mi je ovako kako sam kupio auto pa je nisam ni koristio nikad
celo-sa

#106 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by celo-sa »

sLLayer wrote:Upalim klimu radi 2-3 minuta i prestane raditi, tj vruc zrak izbacuje? gdje da se obratim i sta me ceka :) ? ovo mi je ovako kako sam kupio auto pa je nisam ni koristio nikad
U servisu "Klimacentar" Butmir vrlo jednostavno dijagnosticiraju takve kvarove.
www.klimacentar.ba
romeomoraprezivjeti

#107 Re: Odg: Auto-klima: servis i održavanje

Post by romeomoraprezivjeti »

celo-sa wrote:
sLLayer wrote:Upalim klimu radi 2-3 minuta i prestane raditi, tj vruc zrak izbacuje? gdje da se obratim i sta me ceka :) ? ovo mi je ovako kako sam kupio auto pa je nisam ni koristio nikad
U servisu "Klimacentar" Butmir vrlo jednostavno dijagnosticiraju takve kvarove.
http://www.klimacentar.ba
Sta ima celo,kako si,je' l to ofalio pos'o pa preko foruma trazis musterije?:-D :-D :-D. Ne mogu vjerovati,hahahah..:-D

poslano s moga Sonija Ze:-D
Ned071

#108 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by Ned071 »

kad vec pricate o klima uredjajima, gdje uzeti hladnjak? da li nov ili repariran? astra je u pitanju... hvala
goran16v

#109 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by goran16v »

Ned071 wrote:kad vec pricate o klima uredjajima, gdje uzeti hladnjak? da li nov ili repariran? astra je u pitanju... hvala
LAS (Ex Velas), A-Net (Kare), Motorex...
Meme6

#110 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by Meme6 »

preludezalude wrote:Stvarno si smjesan. Tema je servis i odrzavanje, a ti postavio reklamu. Oci mi ispale dok sam procitao sta pise. Ja mislio sad ima objasnjenje neko kako, sta. A ono samo reklamira aparat. Nisi mi nikako jasan sta si zelio reci sa ovim clankom.
nikakva to nije reklama nego je postavljen teskt s poentom (crveno i podvučeno u tesktu) da se vrši RECIKLIRANJE !!!
ajdin_ze

#111 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by ajdin_ze »

preludezalude :thumbup:
Kobrica

#112 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by Kobrica »

Za vas koji lupetate u vezi klima sistama u autu,ac isl.Ulje je sastavni dio sistema,koji zajedno sa plinom cirkulise i podmaziva kompresor.Ovisno o tipu fluida,ovisi koje ulje ide u sistem.Ako je fluid freon R 12 onda ide mineralno ulje(ester)
a ako je fluid R134a,koji zamjenjuje R12,jer neostecuje ozon,ili vrlo malo u odnosu na r 12,onda se upotrebljava PAG ulje.Kad zelite zamijeniti fluid u klimi novim onda stari fluid se mora izbaciti iz sistema a time i ulje.Nakon toga se sistem vakumira da se sistem oslobodi vlage,jer je vlaga smrt za klimu iz vise razloga.Pa kad sistem vakumirate,najmanje pola sata isto toliko dugo ga drzite pod vakumom,da se provjeri da li sistem negdje propusta.Nakon toga se sistem puni propisanom kolicinom ulja i gasa,ako se sumnja u propustanje onda se doda i posebna supstanca,pomocu koje ce se otkriti curenje iz sistema.Mislim da sam bio dovoljno jasan u vezi ulja i vlage.Poz
:zzzz: :zzzz: :zzzz:
kanaan

#113 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by kanaan »

Kobrica wrote:Za vas koji lupetate u vezi klima sistama u autu,ac isl.Ulje je sastavni dio sistema,koji zajedno sa plinom cirkulise i podmaziva kompresor.Ovisno o tipu fluida,ovisi koje ulje ide u sistem.Ako je fluid freon R 12 onda ide mineralno ulje(ester)
a ako je fluid R134a,koji zamjenjuje R12,jer neostecuje ozon,ili vrlo malo u odnosu na r 12,onda se upotrebljava PAG ulje.Kad zelite zamijeniti fluid u klimi novim onda stari fluid se mora izbaciti iz sistema a time i ulje.Nakon toga se sistem vakumira da se sistem oslobodi vlage,jer je vlaga smrt za klimu iz vise razloga.Pa kad sistem vakumirate,najmanje pola sata isto toliko dugo ga drzite pod vakumom,da se provjeri da li sistem negdje propusta.Nakon toga se sistem puni propisanom kolicinom ulja i gasa,ako se sumnja u propustanje onda se doda i posebna supstanca,pomocu koje ce se otkriti curenje iz sistema.Mislim da sam bio dovoljno jasan u vezi ulja i vlage.Poz
Eto ,nek ti ne lupetas. Tema vec davnó svarena,citaj malo bólje.;-)
homega

#114 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by homega »

Kobrica wrote:Za vas koji lupetate u vezi klima sistama u autu,ac isl.Ulje je sastavni dio sistema,koji zajedno sa plinom cirkulise i podmaziva kompresor.Ovisno o tipu fluida,ovisi koje ulje ide u sistem.Ako je fluid freon R 12 onda ide mineralno ulje(ester)
:thumbup:
Tkanton

#115 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by Tkanton »

ekseks wrote:Radi se o manuelnoj klimi.
Ja ne znam gdje se kompreso nalazi kako bi mogao identifikovat da se uključuje ili ne.
Kad uključim klimu u autu, osjetim da se intenzitet izduva zraka pojača i malo ali sasvim malo hladnije nego prije uključenja klime. Međutim, nekoliko puta u toku ljeta se događalo da klima kako da kažem "produva" i jedno vrijeme duva super hladno, kad opet po starom.

"Majstor" je punio sa nekim kablovima i nekom malom spravicom (nešto minijaturno) i rekao da ima gasa, te da je do nečeg drugog.

Naravno da planiram otići na servis, ali pitam ovdje, čisto informativno ljude koji se razumiju ili su imali sličan problem, samo kako bi se orijentisao o čemu se radi?
Zezancija prava, kod mene drug ima slican problem na laguni, klima radi kad ide do 2000 obrtaja cim predje preko nece da puse......... mijenjo i kompresor, cacko hladnjak, svake sedmice kod majstora i jos nista, kaze majstor gledaj da ides do 2000 obrtaja dok ne skonta sta je
preludezalude

#116 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by preludezalude »

Tkanton wrote:
ekseks wrote:Radi se o manuelnoj klimi.
Ja ne znam gdje se kompreso nalazi kako bi mogao identifikovat da se uključuje ili ne.
Kad uključim klimu u autu, osjetim da se intenzitet izduva zraka pojača i malo ali sasvim malo hladnije nego prije uključenja klime. Međutim, nekoliko puta u toku ljeta se događalo da klima kako da kažem "produva" i jedno vrijeme duva super hladno, kad opet po starom.

"Majstor" je punio sa nekim kablovima i nekom malom spravicom (nešto minijaturno) i rekao da ima gasa, te da je do nečeg drugog.

Naravno da planiram otići na servis, ali pitam ovdje, čisto informativno ljude koji se razumiju ili su imali sličan problem, samo kako bi se orijentisao o čemu se radi?
Zezancija prava, kod mene drug ima slican problem na laguni, klima radi kad ide do 2000 obrtaja cim predje preko nece da puse......... mijenjo i kompresor, cacko hladnjak, svake sedmice kod majstora i jos nista, kaze majstor gledaj da ides do 2000 obrtaja dok ne skonta sta je
Ja nisam majstor ali ja bih obratio paznju na senzor visokog pritiska. Nekako mi logicno to. Ali, u svakom slucaju bih promijenio majstora.
ekseks

#117 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by ekseks »

Problem je riješen zamjenom kompresora klime, nije bio crk'o nego oslabio, stavljen polovnjak, radi ko doksa!
Ned071

#118 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by Ned071 »

kad znamo napast ljude, red je da neke i pohvalimo. nit je reklama niti je poznanstvo. svaka cast za majstore iz klima centra u butmiru. uradili posao za sat i po, imali sve dijelove. komletan servis hladnjaka i ostalih dijelova. prezadovoljan. za razliku od nekih koji se reklamiraju i ovdje na forumu koji veze nemaju sa servisom klime. a jos su mi i maznuli neke dijelove. to je moje licno iskustvo i preporuka osobe koja se prvi put srece sa servisom klima uredjaja
jasko__

#119 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by jasko__ »

Ljudi palite li klimu sad preko zime..raja mi govori da pali i da im grijanje krene "puhat" ranije tj.brže nego kad je klima ugašena
Samo ne znam sad koliko je to sigurno za raditi, zbog kompresora...jer sam negdje čitao da se i ne preporučuje...ali nemam pojma zašto ni kako :roll: :roll:
530i

#120 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by 530i »

Upravo suprotno - prepopručuje se da kompresor ne bi zaribao. A i stakla se odmah odmagle :)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#121 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by konektovan »

jasko__ wrote:Ljudi palite li klimu sad preko zime..raja mi govori da pali i da im grijanje krene "puhat" ranije tj.brže nego kad je klima ugašena
Samo ne znam sad koliko je to sigurno za raditi, zbog kompresora...jer sam negdje čitao da se i ne preporučuje...ali nemam pojma zašto ni kako :roll: :roll:

Ja palim, pomaze kod odmagljivanja a i kad treba odlediti sofersajbe. Ako se duze ne koristi, kompresor more zaribati :mrgreen: . Tako su meni rekli u servisu. :mrgreen:
Enticer

#122 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by Enticer »

Interesuje me ako u sistemu fali freona, tj. ako ga ima upola manje od maksimalne kolicine moze li to uzrokovati kvar na kompresoru i je li nuzno dopuniti freon ili pustiti neka radi sok se skroz ne potrosi?
Trenutno klima solidno hladi, nije neki led da puse, ali ok je sad za sad. Na autu se nista nije radilo oko klime dugi niz godina pa ne znam da li freon sam od sebe moze nestati, ispariti...da negdje pusta zasigurno je da bi vec odavno sav iscurio.
golfiista

#123 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by golfiista »

Enticer wrote:Interesuje me ako u sistemu fali freona, tj. ako ga ima upola manje od maksimalne kolicine moze li to uzrokovati kvar na kompresoru i je li nuzno dopuniti freon ili pustiti neka radi sok se skroz ne potrosi?
Trenutno klima solidno hladi, nije neki led da puse, ali ok je sad za sad. Na autu se nista nije radilo oko klime dugi niz godina pa ne znam da li freon sam od sebe moze nestati, ispariti...da negdje pusta zasigurno je da bi vec odavno sav iscurio.
Pa ne moze faliti freona, ili ga ima ili ga nema, to je zatvoren sistem i ako pocne curiti izaci ce sav. Kakvo dopunjavanje i gluposti.
Enticer

#124 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by Enticer »

Pa da, to je i meni jasno, danas sam nesto sasvim drugo radio na autu i majstor je spojio auto na neki taster i kaze da fali freona u sistemu otprilike pola kolicine od maksimalne koliko moze stati. Odbio sam da mi ista radi dok ne provjerim na nekom drugom mjestu.
ado-šampion

#125 Re: Auto-klima: servis i održavanje

Post by ado-šampion »

Sacekaj jos neko vrijeme, mjesec jedno, neki ti klima radi stalno (svakako je toplo pa nije problem :D ) ako fali pola freona ubrzo bi trebalo da ti prestane hladiti skroz, jer kad je kolicina freona manja od neke minimalne uopste ne pali kompresor. Ako se to desi onda imas negdje gubitke koji nisu normalni.
Post Reply