jesi l ga to na štan-gasu voziodajdza-ze wrote:Zenica-Tuzla-Zenica za 25km plina. Ko to uspije sa dizelom neka palamudi o plinu.
UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _mufljuz_
#101 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
- ElDzidziIbnDzo
#102 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Načitah se ja svakakvih gluposti,vrsnih internet znalaca ovde
Od toga kako na plinu gubiš 30% snage,do toga da turbo motori ne podnose dobro plin...A pogotovo ono da će imati grešku elektronike na taho,pa da se pumpa goriva ''pali'' na 4000 obrtaja/min.
A ljudi u svoje automobile koji imaju 300,400,ili 500 KS ugradjuju LPG,i nikakvih problema nema.Ja sam na svom vozilu,turbo benzinac imao LPG i auto se cak bolje ponasalo na plinu nego na benzinu.
Samo je bosanski onaj mentalitet ispravan:''ako si kupio auto sa puno KS,što će ti plin,budi mangup pa vozi na benzin''...
Ccc
Od toga kako na plinu gubiš 30% snage,do toga da turbo motori ne podnose dobro plin...A pogotovo ono da će imati grešku elektronike na taho,pa da se pumpa goriva ''pali'' na 4000 obrtaja/min.
A ljudi u svoje automobile koji imaju 300,400,ili 500 KS ugradjuju LPG,i nikakvih problema nema.Ja sam na svom vozilu,turbo benzinac imao LPG i auto se cak bolje ponasalo na plinu nego na benzinu.
Samo je bosanski onaj mentalitet ispravan:''ako si kupio auto sa puno KS,što će ti plin,budi mangup pa vozi na benzin''...
Ccc
-
citro
#103 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Sta je s tobom, odakle tebe na ovoj temi oktanskih ovisnika, dokazanih trkaca, neprevazidjenih konstruktora motora i velikih Hadzija ?ElDzidziIbnDzo wrote:Načitah se ja svakakvih gluposti,vrsnih internet znalaca ovde![]()
Ccc
Ti bi, ko papak, nesto stedio, ha ?
E moj Bosnjo, ne ide to tako. Stedjeti je velika sramota, vidis da su ovo zlatne godine, para ima svako ko blata. I bice i para i posla (al kad na vrbi rodi grozdje), a benzin ce biti sve jeftiniji i jeftiniji.
Nego, gas do poda, nek trosi jedno 20 litara po gradu, sta je to za nas.
Klasicna kokuzanerska prica.
- sorcerer
#104 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
evo da se i ja javim ,nisam dosad trazio pomoc ,ali vidim da ovde ima raje sto znaju o plinu pa bi htio jedan savjet .
zadnjih godina je kriza ,a ja imam trkaci auto i puno mi trosi pa bi da ugradim plin .eto ako neko zna kako da to izvedem najjeftinije i kod koga nek mi javi .samo ne bi da izgubim puno snage jer i ovako sam najsporiji......
evo slika motora ,pa ako znate recite mi gdje da busim rupe za dizne .

posjedujem dizne od kombinovanog sporeta rade koncar 0.6 mm i 0.8 mm,regulator pritiska i bocu od 12 kg ,mislim da mi je sve to dovoljno za moj projekat.
unaprijed zahvalan
zadnjih godina je kriza ,a ja imam trkaci auto i puno mi trosi pa bi da ugradim plin .eto ako neko zna kako da to izvedem najjeftinije i kod koga nek mi javi .samo ne bi da izgubim puno snage jer i ovako sam najsporiji......

posjedujem dizne od kombinovanog sporeta rade koncar 0.6 mm i 0.8 mm,regulator pritiska i bocu od 12 kg ,mislim da mi je sve to dovoljno za moj projekat.
unaprijed zahvalan
- Warashii
#105 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
@citro ne kenjaj, da ne kazem drugacije
.
Kakva je to stednja? Isto ko nasi parlamentarci, a Boga mi i hrvatski, kupuju se novi automobili, koji su jedni od najskupljih u ponudi, da bi se ustedjelo
.
Nema tu logike da ga jbs .
Kakva je to stednja? Isto ko nasi parlamentarci, a Boga mi i hrvatski, kupuju se novi automobili, koji su jedni od najskupljih u ponudi, da bi se ustedjelo
- drndalo
#106 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Ti da sta znas, okrenuo bi taj motor za 180 stupnjeva oko vertikalne ose, i te trube bi bile okrenute naprijed, to pomaze povecanju venturiM efekta unutar trube, samim tim i vise KS bi izvukao iz njega, a sto brze ides bio bi sve jaci, do krajnjeg produkta perpetum-mobile-a, koji doduse ne proizvodi dizel kao VW TDI, ali ni ne trosi nista... I vise ne bi bio najsporiji...sorcerer wrote:evo da se i ja javim ,nisam dosad trazio pomoc ,ali vidim da ovde ima raje sto znaju o plinu pa bi htio jedan savjet .
unaprijed zahvalan
A oko Vjecnice bi ga mogao smotati sa 130 km/h Alla'am'...
- sorcerer
#107 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
ako ga okrenem tako imacu 4 brzine u rikverc i jednu naprijed.....daj neki bolji savjet ,nisi mi bas plaho pomogao.....
- drndalo
#108 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Al' 130 u rikverc oko Vjecnice je vec za respect-a... 
- sorcerer
#109 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
nisam jos uspio oborit rekord golfa dvice dizela 8 banki oko vijecnice ....... 
-
citro
#110 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Trebao si se ipak malo drugacije izraziti, nije ti ovo bas fino bilo.Warashii wrote:@citro ne kenjaj, da ne kazem drugacije.
Kakva je to stednja? Isto ko nasi parlamentarci, a Boga mi i hrvatski, kupuju se novi automobili, koji su jedni od najskupljih u ponudi, da bi se ustedjelo.
Ovako ti ja sada moram pozdraviti cijelu familiju a i malo sire ako treba.
Podesi malo frekvenciju, ne govori se ovdje o onima koji kupuju nove najskuplje automobile nego o onima sto ni polovan nemogu kupiti kako treba a pricaju price bez ikakve veze.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#111 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Da budes stavio talijansko smece u autosorcerer wrote:nisam jos uspio oborit rekord golfa dvice dizela 8 banki oko vijecnice .......
Samo bi ti i 1.6d usro motiku,svakim km bi bio sve tezi,jer proizvodi gorivo
Probaj naci kompromis
-
citro
#112 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
sorcerer wrote:evo da se i ja javim ,nisam dosad trazio pomoc ,ali vidim da ovde ima raje sto znaju o plinu pa bi htio jedan savjet .
unaprijed zahvalan
Prvo izvadi taj starinski mehanicki ajspric, izvadi i te svoje dizne i tu ubaci plinske. Ali, posto je auto trkaci onda stavi dizne za zemni plin, one su malo sire.
Potom, bez ikakvog isparivaca direktno spoji tu bocu sto imas na dizne, moras samo napraviti jedan razvodnik i ugraditi ventil plina negdje u kabinu. Tako ces imati plin u tecnoj fazi u trubicama (kako ce se samo cilindri obradovati ) i to je to ! Visak plina, a koji moras izbjegavati maksimalnim pritiskanjem gasa, ukoliko se i pojavi, pravice pravi mali light show oko trubica pa predlazem da taj dio haube izrezes kako bi sve izgledalo atraktivnije.
Cemu komplikacije, je li trkaci ili nije ?
Uz sve to, s obzirom da sada plin ide u tecnoj fazi u cilindre, nece ti ventili izgoriti jer ce ih isti hladiti.
Stipu ove sto ti predlazu okretanja motora i slicno, ocigledno nemaju plin ni u kuci.
Bilo bi mi drago da ti pomognem oko projekta, pa zovi ako treba
- sorcerer
#113 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
hvala citro na konstruktivnom savjetu,ovi ostali me izgleda samo zezaju .....sutra cu probati pa ti javim rezultat .
samo mi jos reci da mozda probusim dizne borerom 2 mm da mi ne zafali plina i da li da idem s dizne na diznu ili jednu racvu da napravim da ide na svaku diznu posebno crijevo?
samo mi jos reci da mozda probusim dizne borerom 2 mm da mi ne zafali plina i da li da idem s dizne na diznu ili jednu racvu da napravim da ide na svaku diznu posebno crijevo?
- Warashii
#114 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
@citro
sad si mi ga pravo
.
Da si malo citao vidio bi sta pisem, al i nije vrijedno spomena .
Uglavnom samo ti svoj fazon i bez puno kenjanja ( kad vidim koliko te ovo vrijedja mogu zamislit sta bi bilo s necim drugim, ipak ja ono bilo zayebancija, al vidim da se i ne isplati
) , pogotovo kad citam sta pises .
Ostaj ti meni zdra`o .
Uglavnom samo ti svoj fazon i bez puno kenjanja ( kad vidim koliko te ovo vrijedja mogu zamislit sta bi bilo s necim drugim, ipak ja ono bilo zayebancija, al vidim da se i ne isplati
Ostaj ti meni zdra`o .
-
citro
#115 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Posebno crijevo na svaku diznu, da bude pravi multipoint. Inace ce zadnji cilindar uvijek oskudijevati sa plinom u odnosu na prvi.sorcerer wrote:hvala citro na konstruktivnom savjetu,ovi ostali me izgleda samo zezaju .....sutra cu probati pa ti javim rezultat .
Plina ne bi trebalo zafaliti jer je u tecnoj fazi a i dizne su za zemni gas. Ipak, ako ti ne bude dobro prihvatao gas na 12350 obrtaja (to je presudan momenat za ovakve instalacije) onda ih ipak razbusi malo ali prvo sa 1.5 mm.
-
citro
#116 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Nek si mi u lice to rekao.Warashii wrote:@citrosad si mi ga pravo
.
Uglavnom samo ti svoj fazon i bez puno kenjanja ( kad vidim koliko te ovo vrijedja mogu zamislit sta bi bilo s necim drugim, ipak ja ono bilo zayebancija, al vidim da se i ne isplati) , pogotovo kad citam sta pises .
Ostaj ti meni zdra`o .
- sorcerer
#117 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
super ,hvala jos jednom ,javicu sutra sta sam uradio,moracu i jos negdje spojit onaj obd 2 da se moze stimat mapa.a mislim da cu imat problema malo s prihvatanjem gasa jer se moj motor vrti samo do 10.500 rpmcitro wrote:
Posebno crijevo na svaku diznu, da bude pravi multipoint. Inace ce zadnji cilindar uvijek oskudijevati sa plinom u odnosu na prvi.
Plina ne bi trebalo zafaliti jer je u tecnoj fazi a i dizne su za zemni gas. Ipak, ako ti ne bude dobro prihvatao gas na 12350 obrtaja (to je presudan momenat za ovakve instalacije) onda ih ipak razbusi malo ali prvo sa 1.5 mm.
-
citro
#118 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Kakve mape, stipu to . Samo direktno plin, odvrni ventil, stisni gas do kraja i opleti !sorcerer wrote:super ,hvala jos jednom ,javicu sutra sta sam uradio,moracu i jos negdje spojit onaj obd 2 da se moze stimat mapa.citro wrote:
Posebno crijevo na svaku diznu, da bude pravi multipoint. Inace ce zadnji cilindar uvijek oskudijevati sa plinom u odnosu na prvi.
- sorcerer
#119 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
to ko u mad maxu 2 kad onaj odvrne ventil na boci nitra i poleti ?
-
citro
#120 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
samo takosorcerer wrote:to ko u mad maxu 2 kad onaj odvrne ventil na boci nitra i poleti ?
- ElDzidziIbnDzo
#121 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
'ta će citro,ne zna dvije prostoproširene sastavit'

-
citro
#122 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Stvarno, i ja sam primijetio da zapnem kod trece rijeci u recenici. Kasnije malo odcepi, ali ne bude mi bas lako.ElDzidziIbnDzo wrote:'ta će citro,ne zna dvije prostoproširene sastavit'![]()
- _mufljuz_
#123 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
sorcerer wrote:to ko u mad maxu 2 kad onaj odvrne ventil na boci nitra i poleti ?
-
prsan
#124 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
Na kraju vise i ne pricamo o covjekovom autu??
Pocelo je o meganu a zavrsit ce izgleda na tome kako je led ubio paprike.
- _mufljuz_
#125 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO
cinjenica je da je nas narod pre-pre-mega-turbo-pametan - izmislio je sve, inventirao svasta, pravio se pametan i gdje treba i gdje ne treba - pa svi redom zivimo k'o arapski emirat.... koliko nam je dobro sa nasom pamecuprsan wrote:Na kraju vise i ne pricamo o covjekovom autu??