mercedes c klasa

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

direstraits0078

#101 Re: mercedes c klasa

Post by direstraits0078 »

Ajd konkretno, sta je Mercedes izmijenio na K9K koji je originalno Renaultov motor? :roll:
sema911s

#102 Re: mercedes c klasa

Post by sema911s »

direstraits0078 wrote:Ajd konkretno, sta je Mercedes izmijenio na K9K koji je originalno Renaultov motor? :roll:
alternator, alnaser, nesto oko klime, kacenje mjenjaca,pozicioniranje pod haubom, drugo ulje ide, klipovi su druge oznake u katalogu, na renou servis motora je na 10kkm,.,na meci 15kkm,., sta su jos izmjenili boga pitaj ,.,jer fabrika koja im pravi motore ima posebnu liniju samo mecu,.,gdje su ljudi koji rade na sklapanju motora isli na obuku u mercedes,. i mercedesovi ljudi vrse kontrolu sklapanja,.,
ima tu mnogo jos sta se nezna
direstraits0078

#103 Re: mercedes c klasa

Nisam mislio da ces ti odgovoriti, ali pola od ovoga sto si napisao nije tacno. :roll:
Industrialyzer

#104 Re: mercedes c klasa

Post by Industrialyzer »

Samo glava motora je Renaultova, ostalo je Mercedesovo. Provjeri to, ako meni ne vjerujes. Ne padaj na naslove kvazi portala: U MERCEDESU MOTOR OD DACIE!

Nije to bas tako 8-)
romeomoraprezivjeti

#105 Re: Odg: mercedes c klasa

Post by romeomoraprezivjeti »

Industrialyzer wrote:Samo glava motora je Renaultova, ostalo je Mercedesovo. Provjeri to, ako meni ne vjerujes. Ne padaj na naslove kvazi portala: U MERCEDESU MOTOR OD DACIE!

Nije to bas tako 8-)
Mercedes by dacia.;-)

poslano s moga Sonija Ze:-D
direstraits0078

#106 Re: mercedes c klasa

Blok i glava su Renault. Ubrizgavanje Renault, tj. isti proizvodjac koji dobavlja i za Renault. Na ispusnoj grani ima razlike, a razlikuju se i prateci agregati, kao i automatski mjenjac. To se odnosi na A i B klasu. Citan je isti kao Kangoo, tj. isti sto se tice motora.
Industrialyzer

#107 Re: Odg: mercedes c klasa

Post by Industrialyzer »

romeomoraprezivjeti wrote:
Industrialyzer wrote:Samo glava motora je Renaultova, ostalo je Mercedesovo. Provjeri to, ako meni ne vjerujes. Ne padaj na naslove kvazi portala: U MERCEDESU MOTOR OD DACIE!

Nije to bas tako 8-)
Mercedes by dacia.;-)

probaj neki dio sa Dacie ili Renaulta staviti na A klasu, pa ces vidjeti :mrgreen:

Toliko izmjena je na tom motoru, iako je najslabija varijanta najmanjeg modela :mrgreen:
romeomoraprezivjeti

#108 Re: Odg: mercedes c klasa

Post by romeomoraprezivjeti »

Industrialyzer wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:

Nije to bas tako 8-)
Mercedes by dacia.;-)

probaj neki dio sa Dacie ili Renaulta staviti na A klasu, pa ces vidjeti :mrgreen:

Toliko izmjena je na tom motoru, iako je najslabija varijanta najmanjeg modela :mrgreen:
To je renault/ dacia motor,pomiri se s tim.;-)

Industrialyzer

#109 Re: mercedes c klasa

Post by Industrialyzer »

Pomirio :lol:
direstraits0078

#110 Re: mercedes c klasa

I važi za jako pouzdan motor. Zbog toga je i završio u Mercedesu.
corsa

#111 Re: mercedes c klasa

Post by corsa »

Industrialyzer wrote:
I onda, kad si tako ambiciozan, stalno nesto mijenjas, onda se ponekad desi da napravis C270 koji je u principu karina auto.
A jeli ovo vazi 270 motor i u e klasi? Mislim i na w210 i w211 s obzirom da je razlicita snaga.
Industrialyzer

#112 Re: mercedes c klasa

Post by Industrialyzer »

corsa wrote:
Industrialyzer wrote:
I onda, kad si tako ambiciozan, stalno nesto mijenjas, onda se ponekad desi da napravis C270 koji je u principu karina auto.
A jeli ovo vazi 270 motor i u e klasi? Mislim i na w210 i w211 s obzirom da je razlicita snaga.

Ne vazi, u E klasi su se pokazali dosta boljim izborom, za w210 nisam toliko upucen, ali je dobar u w211 :thumbup:
Industrialyzer

#113 Re: mercedes c klasa

Post by Industrialyzer »

W205 upravo vozen. Auto snova 8-)
corsa

#114 Re: mercedes c klasa

Post by corsa »

Industrialyzer wrote:W205 upravo vozen. Auto snova 8-)
Ma suti, da mi je doci do W203! :D
seman

#115 Re: mercedes c klasa

Post by seman »

Nisam siguran da li je ovo prava tema, ali htio bih pitati stvari ...

Imam mercedesa C 200 CDI (2001. godište), 85 kW i 2148 kubikaža (da li je ovo 2.2?) ... i poprilično sam laik što se auta tiče.

Manje više zadovoljan sam većinom, ali nisam siguran kako radi klima i generalno ventilacija u autu ... ili je do ovog mog primjerna il' je to inače ...

Instrument tabla za upravljanje istom je:
Image

Eh sad, ja još nisam skonto kako da ovdje upalim samo ventilaciju, a kako da upalim i klimu. Recimo ljeti, kad upalim, uvijek mi radi klima, stavim na 18 ono baš hladno puše, a htio bih nekad i samo ventilaciju (stariji ljudi neće klimu, kažu nije zdrava xD) ... ali poprilično je nemoguće. Onda ovo AUTO i EC REST također nisam siguran šta tačno znače (znam šta bi trebali značiti, ali nisam siguran da mi tako i funkcionišu) ... i na kraju ovi gore okretači su poprilično netačni.

Također, čini mi se da ventilacija radi i kad stavim puhanje na 0. I također velika mi je razlika kad idem 40 i 140 i u hlađenju i u grijanju. (proporcionalno ubrzavanju, povećava se i stepen hlađenja/grijanja)

Ne znam je l' ovo digitalna klima (negdje sam čitao na netu, iako nema digitalnog displeja) ili nije i da li je moguće da nisu nekako "kalibrirani" dobro, jer generalno kao da postoje dvije opcije, kad je na 18 onda hladi, kad je na 26 onda grij, ovo između je sve farsa. :D

Drugi problem mi je kad okrenem puhanje u noge, to ne radi nikako. Nisam siguran šta bi moglo biti i da li je ko imao slična iskustva?

Treći problem je neugodan miris koji dolazi iz kabine. Zamjenio sam filter kabine, ali i dalje je poprilično loše, pretpostavljam da trebam uradit servis klime i zamjenit filter zraka?

U suštini, interesuje me da li je ko imao slična iskustva, da li mogu sam da popravim neke stvari i ako ne mogu, gdje mogu, a da ne moram da potrošim 1k KM. :D

Hvala i lijep pozdrav! :D
530i

#116 Re: mercedes c klasa

Post by 530i »

EC kod Mercedesa isključuje klimu.

Sliku ti ne prikazuje, pa se ne vidim koji je tačno sistem, ali nije komplikovano. Ako nešto ne radi vrijeme je za majstora.
corsa

#117 Re: mercedes c klasa

Post by corsa »

seman wrote:Nisam siguran da li je ovo prava tema, ali htio bih pitati stvari ...

Imam mercedesa C 200 CDI (2001. godište), 85 kW i 2148 kubikaža (da li je ovo 2.2?) ... i poprilično sam laik što se auta tiče.

Manje više zadovoljan sam većinom, ali nisam siguran kako radi klima i generalno ventilacija u autu ... ili je do ovog mog primjerna il' je to inače ...

Image

Eh sad, ja još nisam skonto kako da ovdje upalim samo ventilaciju, a kako da upalim i klimu. Recimo ljeti, kad upalim, uvijek mi radi klima, stavim na 18 ono baš hladno puše, a htio bih nekad i samo ventilaciju (stariji ljudi neće klimu, kažu nije zdrava xD) ... ali poprilično je nemoguće. Onda ovo AUTO i EC REST također nisam siguran šta tačno znače (znam šta bi trebali značiti, ali nisam siguran da mi tako i funkcionišu) ... i na kraju ovi gore okretači su poprilično netačni.

Također, čini mi se da ventilacija radi i kad stavim puhanje na 0. I također velika mi je razlika kad idem 40 i 140 i u hlađenju i u grijanju. (proporcionalno ubrzavanju, povećava se i stepen hlađenja/grijanja)

Ne znam je l' ovo digitalna klima (negdje sam čitao na netu, iako nema digitalnog displeja) ili nije i da li je moguće da nisu nekako "kalibrirani" dobro, jer generalno kao da postoje dvije opcije, kad je na 18 onda hladi, kad je na 26 onda grij, ovo između je sve farsa. :D

Drugi problem mi je kad okrenem puhanje u noge, to ne radi nikako. Nisam siguran šta bi moglo biti i da li je ko imao slična iskustva?

Treći problem je neugodan miris koji dolazi iz kabine. Zamjenio sam filter kabine, ali i dalje je poprilično loše, pretpostavljam da trebam uradit servis klime i zamjenit filter zraka?

U suštini, interesuje me da li je ko imao slična iskustva, da li mogu sam da popravim neke stvari i ako ne mogu, gdje mogu, a da ne moram da potrošim 1k KM. :D

Ne vidim ni ja sliku, ali znam kako izgleda klima na tom modelu.
E sad redom. Samo ventilacija ti je upaljena kada ti gori lampica EC, to je "economic" mode i tad aje klima iskljucena. Kada ugasis tu lapmicu klima ti je ukljucena.
AUTO dugme ti sluzi za automatsko odredjivanje jacine puhanja. Npr. kada stavis oba tockica na 22 on ce puhati tom jacinom da odrzava temperaturu u autu na 22 stepena.
EC sam ti vec objasnio sta je, a REST dugme, koje je po meni odlicna stvar, a koju su na FL izbacili iz ne znam kojeg razloga, ti je opcija grijanja/hladjenja kabine nakon iskljucivanja motora. Dakle, kada ugasis auto i pritisnes dugme REST on grije ili hladi, zavisno kako je podeseno, odredjeno vrijeme nakon gasenja motora.
To sto ti jace puse na vecoj brzini svakako bi trebao otici kod majstora da ti pogleda, a kalibraciju mozes sam uraditi tako sto okrenes kljuc na kontakt i par sekundi drzis dugme za odmaglivanje sajbe i cirkulaciju.Kad pocnu blinkati lampice pusti ga i nista ne diraj dok ne zavrsi. To ce ti vjerovatno rijesiti puhanje prema nogama.
Za neugodan miris bi trebao uraditi dezinfekciju klime.
I to ti nije digitalna klima vec automatska, THERMATIC, a postoji i digitalna, sa displejom, THERMOTRONIC.
Nadam se da sam ti bar malo razjasnio, a za ostalo Klima centar ili neko drugi dobar majstor. :wink:
seman

#118 Re: mercedes c klasa

Post by seman »

corsa wrote:
seman wrote:Nisam siguran da li je ovo prava tema, ali htio bih pitati stvari ...

Image

Ne vidim ni ja sliku, ali znam kako izgleda klima na tom modelu.
E sad redom. Samo ventilacija ti je upaljena kada ti gori lampica EC, to je "economic" mode i tad aje klima iskljucena. Kada ugasis tu lapmicu klima ti je ukljucena.
AUTO dugme ti sluzi za automatsko odredjivanje jacine puhanja. Npr. kada stavis oba tockica na 22 on ce puhati tom jacinom da odrzava temperaturu u autu na 22 stepena.
EC sam ti vec objasnio sta je, a REST dugme, koje je po meni odlicna stvar, a koju su na FL izbacili iz ne znam kojeg razloga, ti je opcija grijanja/hladjenja kabine nakon iskljucivanja motora. Dakle, kada ugasis auto i pritisnes dugme REST on grije ili hladi, zavisno kako je podeseno, odredjeno vrijeme nakon gasenja motora.
To sto ti jace puse na vecoj brzini svakako bi trebao otici kod majstora da ti pogleda, a kalibraciju mozes sam uraditi tako sto okrenes kljuc na kontakt i par sekundi drzis dugme za odmaglivanje sajbe i cirkulaciju.Kad pocnu blinkati lampice pusti ga i nista ne diraj dok ne zavrsi. To ce ti vjerovatno rijesiti puhanje prema nogama.
Za neugodan miris bi trebao uraditi dezinfekciju klime.
I to ti nije digitalna klima vec automatska, THERMATIC, a postoji i digitalna, sa displejom, THERMOTRONIC.
Nadam se da sam ti bar malo razjasnio, a za ostalo Klima centar ili neko drugi dobar majstor. :wink:
Hvala ti na pojašnjenju kao i na savjetima.

Bio sam kod majstora, dezinfikovo klimu i ostalo što treba vezano za nju, sada je ok, ne čuje se ništa. :thumbup:

Tu foru sa kalibraciju sam pokušao u vožnji, blinkalo je i radilo sve to, mislim čak da je i bolje kalibrirano, ali puhanje pod nogama ne radi, vjerovatno je neka klapna začepljena ... da li to mogu sam provjeriti nekako, ako znaš? :D

Pozdrav!
corsa

#119 Re: mercedes c klasa

Post by corsa »

Ne znam stvarno, trebao bi rastavljati konzolu, a za to ti je ipak potreban majstor.
Post Reply