Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbor

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
underwater

#101 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by underwater »

Towelie wrote:Ne spominje se konkretno, ali se razume iz ajeta. A da li si slagao ili nisi, i koje su ti bile namere kad si doveo pokrivanje kose u pitanje, Allah dz.s. najbolje zna.
Nisam ja nista doveo u pitanje :oops: , ali ti se raspiso' za one zenske ... te usko, te vidi se pramen kose ... a jel smije bit u bojama ili mora biti CRNO?
Kasnije si palamudio hidzab i nikah :shock: pa bolan ne bio nismo mi u pustinji, budi realan.
Samo ti htio napomenut da je to toliko BITNO da eto nije u Kur'anu explicitno spomenuto.
Hocel se neka zemska pokrit ili otkrit meni je svejedno.
Reci mi, ako je zemsko otkriveno, jel joj namaz kabul (naravno, pokrije se kad klanja)?
Imal joj spasa ako nema mahrame?
Towelie

#102 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Towelie »

Druze Towelie, ovu djevojku ce pogledati skoro svaki muskarac. Mnogi ce osjetiti pozudu.

Nisam uopste siguran da bi bila manje privlacna da nema hidzab. Zavisi od muskarca do muskarca.

Kao sto rekoh, malo vise odjece moze zagolicati mastu i privuci vise nego da je djevojka oskudno obucena.

I sto je najvaznije. Ova djevojka se svojski potrudila da izgleda LIJEPO. A ljepota privlaci! :D
Ono sto mi muskarci dosta radimo, a nije korektno, je sto svaljujemo svu krivicu na zene. Je l ova zena lepa? Jeste, nema dileme. Je li ona kriva sta zbog toga? Nije. Moze li ona da nosi samo hidzab da ne gresi? Moze.
Ima tu i muske odgovornosti. Postoji i tzv. muski hidzab, a to je obaranje pogleda. Kad vidis da prolazi lepa zena, (ili bilo koja zena koja ti nije mahrem) obori pogled. Tako bi makar trebalo da bude.
Ako i muskrac i zena obave svoje duznosti, onda nece biti problema. Svaljivanje cele odgovornosti samo na zene jednostavno nije fer.
Nisam ja nista doveo u pitanje :oops: , ali ti se raspiso' za one zenske ... te usko, te vidi se pramen kose ... a jel smije bit u bojama ili mora biti CRNO?
Jedno je pokrivanje kose, a jedno je boja hidzaba. Ovo prvo je znacajno i od uslova je valjanosti hidzaba, ovo drugo nije.
Kasnije si palamudio hidzab i nikah :shock: pa bolan ne bio nismo mi u pustinji, budi realan.

Nije nikah, nego nikab. Nikah je naziv za islamski brak, inace. A to da li smo u pustinji nije argument, jer je Islam univerzalan i njegova pravila vaze kako za pustinjake tako i za nepustinjake. Hidzab je obaveza na svim meridijanima.
Reci mi, ako je zemsko otkriveno, jel joj namaz kabul (naravno, pokrije se kad klanja)?
Namaz joj jeste primljen, i to je delo koje je odvojeno od nosenja hidzaba. To da li nekom ima spasa, ne mogu da komentarisem jer nije u mojim rukama.
underwater

#103 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by underwater »

bierkof wrote:
underwater wrote:@bierkof, pojasnider, nane ti eto, ono za iranke nemuslimanke, bas si me napravo znatizeljnim :)
Nemam ja sta tebi pojasnjavati kad nisi jos izasao iz svog sela a ni selo iz tebe. :) Ako te zanima otidji u iran i popricaj sa ljudima.
underwater wrote:Inace mozemo pomislit da si prolupao ili potekfirio ... citavu skupinu :lol:
Ah, šale iz dzamije... posebna kategorija humora.
Eh papak jedan ... 8)
Last edited by underwater on 21/02/2014 21:03, edited 1 time in total.
underwater

#104 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by underwater »

Towelie wrote:Jedno je pokrivanje kose, a jedno je boja hidzaba. Ovo prvo je znacajno i od uslova je valjanosti hidzaba, ovo drugo nije.

Nije nikah, nego nikab. Nikah je naziv za islamski brak, inace. A to da li smo u pustinji nije argument, jer je Islam univerzalan i njegova pravila vaze kako za pustinjake tako i za nepustinjake. Hidzab je obaveza na svim meridijanima.
Namaz joj jeste primljen, i to je delo koje je odvojeno od nosenja hidzaba. To da li nekom ima spasa, ne mogu da komentarisem jer nije u mojim rukama.
Halali za nikah, lapsus calami, hajd dobro, ako je hidzab obaveza na svim meridijanima :? .
Samo ja ne bi volio zivjet u toj drzavi u kojoj ti serijat sprovodis.
Vase vizije su neprestano proganjanje ljudi da prihvate VASA tumacenja i vi se time do besvjesti bavite.
Daleko vam kuca od moje vazda bila, Insallah ... a moja je u Bosni :thumbup:
bierkof

#105 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by bierkof »

underwater wrote: Eh papak jedan ... bice da si POTEKFIRIO zene Iranke ... da one za tebe nisu muslimanke jer su siitske provinijencije.
Ali nemas petlje to reci jer se bojis bana :lol: :lol: :lol:
A nesto moralises i dijelis islamske savjete :evil: :evil: :evil: (3xPU na lijevu stranu)
Sherlock Holmes ti nije ravan. :-D
Ja sam ateista i jedini savjet koji imam je da probas da procitas ponekad neku drugu knjigu osim kur'ana. Posto si u daleko u zaostatku preporucujem da krenes sa Ježevom Kućicom, poucna je i prigodna za tvoj nivo...
underwater

#106 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by underwater »

bierkof wrote:
underwater wrote: Eh papak jedan ... bice da si POTEKFIRIO zene Iranke ... da one za tebe nisu muslimanke jer su siitske provinijencije.
Ali nemas petlje to reci jer se bojis bana :lol: :lol: :lol:
A nesto moralises i dijelis islamske savjete :evil: :evil: :evil: (3xPU na lijevu stranu)
Sherlock Holmes ti nije ravan. :-D
Ja sam ateista i jedini savjet koji imam je da probas da procitas ponekad neku drugu knjigu osim kur'ana. Posto si u daleko u zaostatku preporucujem da krenes sa Ježevom Kućicom, poucna je i prigodna za tvoj nivo...
De ti reci onda znanstvenice i mudrache koje su to zene u ogromnim kolicinama u iranu a da su nemuslimanke? :lol: :lol: :lol:
bierkof

#107 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by bierkof »

Iran ima jako mladu i visoko obrazovanu populaciju, od 50tak iranaca koje ja znam, mozda jedan ili 2 klanjaju.
Dakle mladi ljudi imaju veliku odbojnost prema islamu (sitskom ili sunijskom nije bitno), iz razloga jer im je nametnut silom.
To je sve sto sam ja rekao ostatak si ti sam zakljucio.

PS
Nauci padeze.
fatamorgana

#108 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by fatamorgana »

Towelie, s obzirom da je vehabizam u Islamu sekta i hereza zašto onda ti uzimaš sebi za pravo da tumačiš mainstream Islam kad nisi pripadnik istog?
underwater

#109 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by underwater »

bierkof wrote:Iran ima jako mladu i visoko obrazovanu populaciju, od 50tak iranaca koje ja znam, mozda jedan ili 2 klanjaju.
Dakle mladi ljudi imaju veliku odbojnost prema islamu (sitskom ili sunijskom nije bitno), iz razloga jer im je nametnut silom.

PS
Nauci padeze.
Eh, lagish ti nama, nisi ti 50 iranaca ni na filmu vidio ...kako li su samo izglasali islamsku republiku ako imaju odbojnost prema islamu :?
bierkof

#110 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by bierkof »

OK, ako ti tako kazes.
Ali prvo procitaj historiju Irana (nema u kur'anu :D ), pocetak sekularizma i demokratije, dolazak na vlast Mosadek-a, pa saha, i kako je sve to zavrsilo danasnjom diktaturom...
Takodjer danasnji iran je drugaciji nego iran prije 40 godina , kao sto je bosna danas drugacija nego bosna 70tih.
underwater

#111 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by underwater »

bierkof wrote:OK, ako ti tako kazes.
Ali prvo procitaj historiju Irana (nema u kur'anu :D ), pocetak sekularizma i demokratije, dolazak na vlast Mosadek-a, pa saha, i kako je sve to zavrsilo danasnjom diktaturom...
Aha, ucenjace, pametno zboris ....Sah je dosao demokratski, a Islamska republika je nametnuta SILOM :lol: :lol:
A Freddie Mercury je tipican Iranac :-)
fatamorgana

#112 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by fatamorgana »

Underwater, ovo je tema o ponašanju vjernika, pazi kako se ponašaš, :wink:
underwater

#113 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by underwater »

fatamorgana wrote:Underwater, ovo je tema o ponašanju vjernika, pazi kako se ponašaš, :wink:
Jes ima i ta :thumbup: ... a ti ces opet vidjet kad ti Towell nakiti citav traktat na ono sto si ga posljednje upito'
Nadam se do tada zaspat :zzzz:
bierkof

#114 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by bierkof »

underwater wrote:Aha, ucenjace, pametno zboris ....Sah je dosao demokratski, a Islamska republika je nametnuta SILOM
A Freddie Mercury je tipican Iranac
Jest glup frajer. Gdje sam ja napisao da je sah dosao demokratski na vlast? Evo citiraj me dajem ti 1000 KM.

Mosadek ova vlast je bila demokratski izabrana, uradio je mnogo dobrog za svoj narod ukljucujuci sekularizaciju, ameri su ga smaknuli, i instalirali kralja... ostatak citaj sam.

PS
Freddie je iz zanzibara. Ali oprastam ti jer u tvom kultu muzika je zabranjena.
J3r1ch0

#115 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by J3r1ch0 »

underwater wrote:
bierkof wrote:Iran ima jako mladu i visoko obrazovanu populaciju, od 50tak iranaca koje ja znam, mozda jedan ili 2 klanjaju.

PS
Nauci padeze.
Eh, lagish ti nama, nisi ti 50 iranaca ni na filmu vidio ...kako li su samo izglasali islamsku republiku ako imaju odbojnost prema islamu :?
bierkof wrote:Kao neko ko je imao dosta kontakta sa Irancima moram samo da naglasim da ogromna vecina djevojaka, kao one na slikama, nisu muslimanke, tj. cak sta vise, mrze islam. Onu maramu stavljaju pro forme jer ako je ne stave doci ce neki bradonja policajac koji bi mogao da je udari pendrekom po glavi, uhapsi ili nesto gore...
Cim izadju iz irana ne pada im na pamet nikakva marama ili bilo sta drugo.
Čini mi se da bi bilo pametno opet pogledati spomenute slike :D pa nastaviti diskusiju.
underwater

#116 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by underwater »

bierkof wrote:
underwater wrote:Aha, ucenjace, pametno zboris ....Sah je dosao demokratski, a Islamska republika je nametnuta SILOM
A Freddie Mercury je tipican Iranac
Jest glup frajer. Gdje sam ja napisao da je sah dosao demokratski na vlast? Evo citiraj me dajem ti 1000 KM.

Mosadek ova vlast je bila demokratski izabrana, uradio je mnogo dobrog za svoj narod ukljucujuci sekularizaciju, ameri su ga smaknuli, i instalirali kralja... ostatak citaj sam.

PS
Freddie je iz zanzibara. Ali oprastam ti jer u tvom kultu muzika je zabranjena.
Opet lazes ... nije poanta u Sahu ... poanta je da si 2x napisao da mladi ljudi u Iranu imaju odbojnost prema Islamu i da im je islam SILOM nametnut
Sto znaci da si ti samo internet-naucnik :mrgreen: i da je prica o 50 iranaca koje ti poznajes - izmisljotina, ti Irana i iranaca vidio nisi :lol:
A freddie je bio cistokrvni pars, to sto je rodjen u Z. nema nikakve veze.
Btw, samo da ti kazem da teski si primitivac, citavo vrijeme pokusavas da vrijedjas moju religijsku pripadnost i Svetu knjigu. No zbog tvoje intelektualne insuficijencije, oprastam ti :thumbup: eto, prosto ti bilo :lol:
Kikibombona

#117 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Kikibombona »

Towelie wrote:Ono sto mi muskarci dosta radimo, a nije korektno, je sto svaljujemo svu krivicu na zene. Je l ova zena lepa? Jeste, nema dileme. Je li ona kriva sta zbog toga? Nije. Moze li ona da nosi samo hidzab da ne gresi? Moze.
Ima tu i muske odgovornosti. Postoji i tzv. muski hidzab, a to je obaranje pogleda. Kad vidis da prolazi lepa zena, (ili bilo koja zena koja ti nije mahrem) obori pogled. Tako bi makar trebalo da bude.
Ako i muskrac i zena obave svoje duznosti, onda nece biti problema. Svaljivanje cele odgovornosti samo na zene jednostavno nije fer.
Boze sacuvaj. Ja nikada. Dosuse, kafir sam, ne znam da li se racunam medju ljude. :D

Sve sto kazes stoji. Zena niposto nije kriva ako muskarci bulje u nju. Krivica u potpunosti ide na racun muskaraca.

No, moja poenta ukazuje nesto drugo. Ona djevojka bi privlacila paznju i sa maramom i bez nje. Svaka lijepa djevojka ce privlaciti paznju bez obzira na maramu. I kakav je onda smisao u pokrivanju kose? Da li kosa nesto drasticno moze promijeniti kada je u pitanju privlacnost? Apsolutno NE! Ucinkovitije bi bilo da je zabranjeno sminkanje i uljepsavanje lica.

Slampava i siroka odjeca vec daje odredjene rezultate.
nasa

#118 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

I sta ti kazu sto su onda glasali za islamsku republiku iran :D
nasa

#119 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

Kikibombona wrote:
Towelie wrote:Ono sto mi muskarci dosta radimo, a nije korektno, je sto svaljujemo svu krivicu na zene. Je l ova zena lepa? Jeste, nema dileme. Je li ona kriva sta zbog toga? Nije. Moze li ona da nosi samo hidzab da ne gresi? Moze.
Boze sacuvaj. Ja nikada. Dosuse, kafir sam, ne znam da li se racunam medju ljude. :D

Sve sto kazes stoji. Zena niposto nije kriva ako muskarci bulje u nju. Krivica u potpunosti ide na racun muskaraca.

No, moja poenta ukazuje nesto drugo. Ona djevojka bi privlacila paznju i sa maramom i bez nje. Svaka lijepa djevojka ce privlaciti paznju bez obzira na maramu. I kakav je onda smisao u pokrivanju kose? Da li kosa nesto drasticno moze promijeniti kada je u pitanju privlacnost? Apsolutno NE! Ucinkovitije bi bilo da je zabranjeno sminkanje i uljepsavanje lica.

Slampava i siroka odjeca vec daje odredjene rezultate.
Iskreno, nije da se previse drzi do ateistickog misljenja I tumacenja propisa ali kulturni smo pa dijelimo misljenja I sa suprotnom stranom :mrgreen:
Mogao je I suzavac ili shoker umjesto slampava odjece ili buzdovan...ma ima razlicitih varijanti, naravno kada bi tumacili vasom logikom ali eto nije bas tako...
Kikibombona

#120 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Kikibombona »

nasa wrote:I sta ti kazu sto su onda glasali za islamsku republiku iran :D
Rusi su nekad drage volje prigrlili komunizam, sada grle drugaciju ideologiju. Vremena se mijenjaju, drustva evoluiraju i teze promjenama.

Ako su Iranci zeljeli teokratiju prije 40 godina, ne mora znaciti da je zele i sada.

Problem je sto se totalitarna vlast tesko skida nakon sto pusti korijene na vlasti. Iranci koji zele nesto drugo ne smiju naglas razmisljati. Znamo kako se placa razmisljanje u takvim drzavama.

Inace, gajim simpatije prema Irancima. Ako je vecina za ajtolaha, neka ga imaju. Al i to ce se promijeniti jednog dana, sasvim sigurno. Nista ne traje vjecno.
bierkof

#121 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by bierkof »

underwater wrote:Opet lazes
...ok :roll:
underwater wrote: nije poanta u Sahu
jel poAnta u maHrami? Ti si poceo pricati o sahu, ali hajde... Nije prvi put da bulaznis.
underwater wrote:. poanta je da si 2x napisao da mladi ljudi u Iranu imaju odbojnost prema Islamu i da im je islam SILOM nametnut
Zato su imali proteste da sklone islamiste sa vlasti
underwater wrote:Sto znaci da si ti samo internet-naucnik i da je prica o 50 iranaca koje ti poznajes - izmisljotina, ti Irana i iranaca vidio nisi
Bolje nego internet-glupan.
Ja ne zivim u BiH vec duze vrijeme, a ti da si ikad izasao iz svog sela znao bi da u koju god zemlju da odes naci ces iransku zajednicu, iran ima ogromnu dijasporu.
underwater wrote:A freddie je bio cistokrvni pars, to sto je rodjen u Z. nema nikakve veze.
Cistokrvni??? Nije pas!
Pars? Mislis Parsi? (ne znas pisati) To nisu isto sto iranci. Da li si ti Rus sto si slaven, ili Turcin jer mozda imas i tursko u sebi?
underwater wrote:teski si primitivac, citavo vrijeme pokusavas da vrijedjas moju religijsku pripadnost i Svetu knjigu.
Ti ne znas pisati, ali nije ni cudo sa obzirom da citas samo jednu knjigu mitova staru 1500 godina.
nasa

#122 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

@kikibombona

odakativna metoda....uvazavam
Kikibombona

#123 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Kikibombona »

nasa wrote: Iskreno, nije da se previse drzi do ateistickog misljenja I tumacenja propisa ali kulturni smo pa dijelimo misljenja I sa suprotnom stranom :mrgreen:
Mogao je I suzavac ili shoker umjesto slampava odjece ili buzdovan...ma ima razlicitih varijanti, naravno kada bi tumacili vasom logikom ali eto nije bas tako...
Vidi, lijepu zenu vazda diskretno pogledam na djelic sekunde. Ako je bas lijepa, pogled se zadrzi sekundu-dvi. Nikada ne buljim, jer je i meni neprijatno kada neko bulji. Mislim da tim svojim katkim pogledima ne nanosim nikakvu stetu vjernicama. :D

Marama na lijepoj zeni ne daje zeljene rezultate. Cak naprotiv, moze dodatno doprinijeti ljepoti, zagonetnoscu proizvesti pozudu.

Jesu li tebi neprivlacni muskarci sa kacketima i kapama? :D

Castim te ako propustis u jednom komentaru napisati rijec 'tumacenje'. :lol:
Towelie

#124 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by Towelie »

Ne mozes da posmatras hidzab samo kao maramu na glavi i nista vise. Hidzab je pokrivanje skoro pa celog tela. I nemoj mi samo reci da te isto uzbudi devojka sa minicem i dekolteom do pupka i pravilno pokrivena devojka.
nasa

#125 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo

Post by nasa »

sta mogu kad se bavite tefsirom :D

nekad I te zene ostare I ljepota iscezne ali ipak zadrze hidzab, eto pitaj neku od njih jel zbog Boga ili muskaraca
Post Reply