Islam - pitanja i odgovori
-
sirotinja
#101 Re: Islam - pitanja i odgovori
Voddaa, znam da bog nije ogranicen vremenom I rekao sam da nas um nemoze da shvati to ali je nama receno da je sve preodredio I to je problem. Sve nam je receno po nasem razumijevanju kao npr zasto smo stvoreni, sta ciniti itd...znaci treba I preodredjenost da se razumije.
Mujke o kakvim ti plocicama?
Mujke o kakvim ti plocicama?
-
underwater
#102 Re: Islam - pitanja i odgovori
Voddaa wrote:sirotinja,
Razumijem tvoje pitanje.
Pokusat cu opet objasniti ovo sto sam napisao, sto je opet moje razumjevanja pojma predodredjenosti.
Bog nije odredjen sa vremenom, vec smo mi odredjeni sa vremenom. Nasa percepcija vremena je da ne mozemo znati nesto sto je za 10 dana, prije nego sto prodje 10 dana.
Isto tako iz ove perspektive u ovom trenutku vremena postoji samo jedan ja. Svako od nas je odredjen sa pozicijom i vremenom. Pa ako hocu da tebe ‘odredim’ reci cu npr BBI Sarajevo, Subota 22 februar 2014. I znam da si ti odredjen sa ovim. Znam kad i gdje. Trazim te sa 4 koordinate (3 prostorne i 1 vremenskom). A recimo za 10 dana ces biti na sebilju i ja kazem Sebilj, 3 Mart 2014 godine. Oba seta koordinata ceme dovesti do tebe. Oba 'ti' su stvarna.
Sad zamisli Bog-a koji nije odredjen i ogranicen ovom 4-tom koordinatom i koji moze da ‘bira’, ‘vremensku tacku’ kako zeli. Ili koji je u svakoj vremenskoj tacki svakako.
U tom slucaju pojam proslosti, sadasnjosti i buducnosti gubi znacenje. Za Boga je nasa buducnost jednako “otvorena” kao i nasa sadasnjost. Za Boga znati sadasnjost, proslost i buducnost je ista stvar. Moje misljenje je da cemo nakon Sudnjeg Dana i mi prestati biti ograniceni sa vremenskom koordinatom – mozda vrijeme vise nece postojati. Pa zato je nas zivot na drugom svijetu vjecan.
Ipak, ovo sve sto si reko' (kako ZAMISLJAS) Boga ... e On je potpuno drugaciji
Jer ti si TI (tvoja svijest) i sve sto te okruzuje vidis svijescu, a to nije Stvarnost ... to je samo SLIKA u tvom mozgu. Kemija. Mlatni 3 pive i svijet ti izgleda drugaciji
Samo ako uspijes izaci iz svoje svijesti mozes realno sagledati stvarnost koja te okruzuje.
-
_majevica_
#103 Re: Islam - pitanja i odgovori
underwater wrote:jes, ovo je sve LOGICNO
... 3 + 1 dimenzija te limitira ...
Ipak, ovo sve sto si reko' (kako ZAMISLJAS) Boga ... e On je potpuno drugaciji![]()
Jer ti si TI (tvoja svijest) i sve sto te okruzuje vidis svijescu, a to nije Stvarnost ... to je samo SLIKA u tvom mozgu. Kemija. Mlatni 3 pive i svijet ti izgleda drugaciji![]()
Samo ako uspijes izaci iz svoje svijesti mozes realno sagledati stvarnost koja te okruzuje.
@Underwater...Svijescu smatramo uglavnom sto dozivljavamo i radimo sa svjesnoscu...samo ono sto dozivljavamo
sa nasim osjetilima..tj.sa pet osjetila...vidom,sluhom,dodirom,mirisom i okusom.To je mentalna slika stvorena u
mozgu covjeka koja je formirana nasim osjetilnim culima.Ajd da ne idemo u tu stranu postojil ta slika u stvarnosti
ili je to samo nasa vizija nasih osjetila...jer znamo da mozemo tu mentalnu sliku mijenjati kao sto kazes sa 3 pive..
tj.raznim drogama -tvarima,optickim varanjem,...Nego interesantnije je dozivljavanje snova jer je i to mentalna
slika tj. dozivljaj koji nije kao u svjesnom stanju dozivljen nasim osjetilima cula...vida,sluha,dodira,okusa,mirisa.
A mentalna slika tj. san postoji bez osnovnih cula sa kojima covjek dozivljaa stvarne mentalne slike.Covjek je
sposoban imati mentalne slike u mozgu bez osjetila..imamo situaciju da cujemo,vidimo,osjetimo...u jednoj duhovnoj
viziji bez pomoci osnovnih fizickih osjetila.Covjek u osnovi ima mogucnost na vise nacina stvarati mentalne slike
osjetilima/materijalno(svjestan svog okruzenja) i bez osjetila/duhovno(ne svjestan svog okruzenja).
Kako mislis izaci iz svijesti i realnije sagledati stvarnost okruzenja?
-
underwater
#104 Re: Islam - pitanja i odgovori
Samo ono sto insan moze "osvijestiti" (stvoriti u svijesti) za njega postoji. Ta "mentalna slika" nije zasnovana samo na pet osjetila, postoji jos citav niz mehanizama (posebno kemijskih, hormoni npr ali i sugestija, autosugestija etc etc). Ali definitivno postoji samo ono sto je u svijesti. Nista van toga._majevica_ wrote:underwater wrote:jes, ovo je sve LOGICNO
Ipak, ovo sve sto si reko' (kako ZAMISLJAS) Boga ... e On je potpuno drugaciji![]()
Jer ti si TI (tvoja svijest) i sve sto te okruzuje vidis svijescu, a to nije Stvarnost ... to je samo SLIKA u tvom mozgu. Kemija. Mlatni 3 pive i svijet ti izgleda drugaciji![]()
@Underwater...Svijescu smatramo uglavnom sto dozivljavamo i radimo sa svjesnoscu...samo ono sto dozivljavamo
sa nasim osjetilima..tj.sa pet osjetila...vidom,sluhom,dodirom,mirisom i okusom.To je mentalna slika stvorena u
mozgu covjeka koja je formirana nasim osjetilnim culima.Ajd da ne idemo u tu stranu postojil ta slika u stvarnosti
ili je to samo nasa vizija nasih osjetila...jer znamo da mozemo tu mentalnu sliku mijenjati kao sto kazes sa 3 pive..
tj.raznim drogama -tvarima,optickim varanjem,...Nego interesantnije je dozivljavanje snova jer je i to mentalna
slika tj. dozivljaj koji nije kao u svjesnom stanju dozivljen nasim osjetilima cula...vida,sluha,dodira,okusa,mirisa.
A mentalna slika tj. san postoji bez osnovnih cula sa kojima covjek dozivljaa stvarne mentalne slike.Covjek je
sposoban imati mentalne slike u mozgu bez osjetila..imamo situaciju da cujemo,vidimo,osjetimo...u jednoj duhovnoj
viziji bez pomoci osnovnih fizickih osjetila.Covjek u osnovi ima mogucnost na vise nacina stvarati mentalne slike
osjetilima/materijalno(svjestan svog okruzenja) i bez osjetila/duhovno(ne svjestan svog okruzenja).
Ali moze li insan, obdaren razumom, ustvrditi da van njegove svijesti nista ne postoji?
-
_majevica_
#105 Re: Islam - pitanja i odgovori
Osjetilima smatram organ/mehanizam koji razlikuje neograniceno razlicite komunikacije covjeka sa okolinom.underwater wrote:Samo ono sto insan moze "osvijestiti" (stvoriti u svijesti) za njega postoji. Ta "mentalna slika" nije zasnovana samo na pet osjetila, postoji jos citav niz mehanizama (posebno kemijskih, hormoni npr ali i sugestija, autosugestija etc etc). Ali definitivno postoji samo ono sto je u svijesti. Nista van toga._majevica_ wrote:underwater wrote:jes, ovo je sve LOGICNO
Ali moze li insan, obdaren razumom, ustvrditi da van njegove svijesti nista ne postoji?
Znaci vid razlikuje razlicite slike,sluh razlicite zvukove,dodir,miris i okus slicno to registruju...to su osjetila.
To sto se tice dozivljavanja sugestija,hormona,intuicije,ravnoteze,gravitacije..su price za sebe...trece oko.
Covjek je dio univerzuma..Ogranicavas svijest na individuu.Covjek je dio drustva tako i njegova svijest je dio
drustvene svijesti.Znaci posmatrajuci sebe ne moze se tvrditi da to ne postoji.
-
underwater
#106 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mentalne slike su "misljenje". Kako se svijest moze osloboditi mishljenja? Misljenje jest svjesnost. Misljenje je tvoja sama osnova, a ta osnova znaci 'JA'. Kako ces osloboditi sebe od sebe samoga? Nestane li misljenje, nestaje i 'ja' skupa s njim. Sto onda ostaje?_majevica_ wrote:Ogranicavas svijest na individuu.Covjek je dio drustva tako i njegova svijest je dio
drustvene svijesti.Znaci posmatrajuci sebe ne moze se tvrditi da to ne postoji.
-
Drivee
#107 Re: Islam - pitanja i odgovori
nesto pametno procitah gore: Samo ako uspijes izaci iz svoje svijesti mozes realno sagledati stvarnost koja te okruzuje.
-
kerima1
#108 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tu trebaju opijati kao heroinDrivee wrote:nesto pametno procitah gore: Samo ako uspijes izaci iz svoje svijesti mozes realno sagledati stvarnost koja te okruzuje.
- Bosanski_kralj
#109 Re: Islam - pitanja i odgovori
Može li mi neko pomoći sa jednim problemom. Često na fb vidim da raja postavlja ovaj citat: "Gore je slomiti nekome srce, nego srušiti Kabu, jer je Kabu napravio čovjek, a srce Allah dž.š." i navode da je u pitanju hadis. E sad me zanima je li ovo stavrno hadis, jer nigdje nema izvora, koga god od tih što postavljaju upitam za izvor upute me samo tamo na neke blogove i sumnjive stranice?
- Towelie
#110 Re: Islam - pitanja i odgovori
Čast mu'mina kod Uzvišenog Allaha s.w.t. je veća od časti Kabe. Kaže Abdullah ibnul Amr ibn As u hadisu kojeg bilježi ibn Madže s ispravnim lancem prenosioca:Bosanski_kralj wrote:Može li mi neko pomoći sa jednim problemom. Često na fb vidim da raja postavlja ovaj citat: "Gore je slomiti nekome srce, nego srušiti Kabu, jer je Kabu napravio čovjek, a srce Allah dž.š." i navode da je u pitanju hadis. E sad me zanima je li ovo stavrno hadis, jer nigdje nema izvora, koga god od tih što postavljaju upitam za izvor upute me samo tamo na neke blogove i sumnjive stranice?
Vidio sam Poslanika, s.a.v.s., kako tavafi i govori: „ Kako si lijepa i kako je lijep tvoj miris, kako si velika i kako je velika tvoja svetost ?! Tako mi Onoga u čijoj ruci je Muhammedov život, svetost mu'mina kod Allaha je veća od tvoje svetosti !“ (Ibn Madždže)
- Bosanski_kralj
#111 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znači definitvno ono gore što sam ja postavio, u onom obliku, nije Poslanik s.a.v.s rekao?Towelie wrote:Čast mu'mina kod Uzvišenog Allaha s.w.t. je veća od časti Kabe. Kaže Abdullah ibnul Amr ibn As u hadisu kojeg bilježi ibn Madže s ispravnim lancem prenosioca:Bosanski_kralj wrote:Može li mi neko pomoći sa jednim problemom. Često na fb vidim da raja postavlja ovaj citat: "Gore je slomiti nekome srce, nego srušiti Kabu, jer je Kabu napravio čovjek, a srce Allah dž.š." i navode da je u pitanju hadis. E sad me zanima je li ovo stavrno hadis, jer nigdje nema izvora, koga god od tih što postavljaju upitam za izvor upute me samo tamo na neke blogove i sumnjive stranice?
Vidio sam Poslanika, s.a.v.s., kako tavafi i govori: „ Kako si lijepa i kako je lijep tvoj miris, kako si velika i kako je velika tvoja svetost ?! Tako mi Onoga u čijoj ruci je Muhammedov život, svetost mu'mina kod Allaha je veća od tvoje svetosti !“ (Ibn Madždže)
- Towelie
#112 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima ovaj hadis koji govori o casti muslimana da je veca o Ka'be, nije mi poznato da ima nesto vezano za srce.Bosanski_kralj wrote:Znači definitvno ono gore što sam ja postavio, u onom obliku, nije Poslanik s.a.v.s rekao?Towelie wrote:Čast mu'mina kod Uzvišenog Allaha s.w.t. je veća od časti Kabe. Kaže Abdullah ibnul Amr ibn As u hadisu kojeg bilježi ibn Madže s ispravnim lancem prenosioca:Bosanski_kralj wrote:Može li mi neko pomoći sa jednim problemom. Često na fb vidim da raja postavlja ovaj citat: "Gore je slomiti nekome srce, nego srušiti Kabu, jer je Kabu napravio čovjek, a srce Allah dž.š." i navode da je u pitanju hadis. E sad me zanima je li ovo stavrno hadis, jer nigdje nema izvora, koga god od tih što postavljaju upitam za izvor upute me samo tamo na neke blogove i sumnjive stranice?
- Bosanski_kralj
#113 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ok, hvala.Towelie wrote: Ima ovaj hadis koji govori o casti muslimana da je veca o Ka'be, nije mi poznato da ima nesto vezano za srce.
- fatamorgana
#114 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovaj citat bez obzira na njegovu vjerodostojnost ili ne je lijep, govori o vrijednosti čovjeka, ljudskog bića "a priori" te također nam objašnjava da se ne može tvrditi da se voli bog a da se pri tom ne voli i čovjek.Bosanski_kralj wrote:Može li mi neko pomoći sa jednim problemom. Često na fb vidim da raja postavlja ovaj citat: "Gore je slomiti nekome srce, nego srušiti Kabu, jer je Kabu napravio čovjek, a srce Allah dž.š." i navode da je u pitanju hadis. E sad me zanima je li ovo stavrno hadis, jer nigdje nema izvora, koga god od tih što postavljaju upitam za izvor upute me samo tamo na neke blogove i sumnjive stranice?
To je zapravo nemoguće, kao što je Isa rekao: "Ne možeš tvrditi da voliš boga kojeg ne vidiš a da pri tom ne voliš brata kojeg vidiš".
- Towelie
#115 Re: Islam - pitanja i odgovori
To je zapravo nemoguće, kao što je Isa rekao: "Ne možeš tvrditi da voliš boga kojeg ne vidiš a da pri tom ne voliš brata kojeg vidiš".
-
sirotinja
#116 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kada je ebu talib umirao nije presao na islam sto je I logicno jer je covjek bio starosjedioc a tada je malo muslimana bilo ali je mnogo zrtvovao za bozjeg poslanika, branio ga I sve dok je on bio ziv, muhamed je imao zastitu.
E samo sto nije priznao muhameda za poslanika I islam kao vjeru, dali je fer da taj dobrocinitelj gori vjecno u vatri iako se kaze da ce biti u najblazoj vatri, samo do clanaka, al od koje mozak kljuca.
Nerazumijem bozju milost u ovom slucaju.
E samo sto nije priznao muhameda za poslanika I islam kao vjeru, dali je fer da taj dobrocinitelj gori vjecno u vatri iako se kaze da ce biti u najblazoj vatri, samo do clanaka, al od koje mozak kljuca.
-
bosanka hercegovic
#117 Re: Islam - pitanja i odgovori
fatamorgana wrote:Ovaj citat bez obzira na njegovu vjerodostojnost ili ne je lijep, govori o vrijednosti čovjeka, ljudskog bića "a priori" te također nam objašnjava da se ne može tvrditi da se voli bog a da se pri tom ne voli i čovjek.Bosanski_kralj wrote:Može li mi neko pomoći sa jednim problemom. Često na fb vidim da raja postavlja ovaj citat: "Gore je slomiti nekome srce, nego srušiti Kabu, jer je Kabu napravio čovjek, a srce Allah dž.š." i navode da je u pitanju hadis. E sad me zanima je li ovo stavrno hadis, jer nigdje nema izvora, koga god od tih što postavljaju upitam za izvor upute me samo tamo na neke blogove i sumnjive stranice?
"Uzvišeni Allah ce reći na Sudnjem danu:
- Čovječe! Ja sam se razbolio, a ti Me nisi obišao?
Čovjek će odgovoriti:
- Kako da Te obiđem, a Ti si Gospodar svjetova?!
Allah će mu reći:
- Zar ti nisi znao da je onaj Moj rob bio bolestan, a ti ga
nisi obišao? A znaš li ti, da si toga čovjeka posjetio,
Mene bi kod njega našao?!
- Čovječe, tražio sam da Me nahraniš, a ti Me nisi
nahranio!
Čovjek će odgovoriti:
- Gospodaru moj, kako da Te nahranim, a Ti si Gospodar
svjetova?!
Allah će mu odgovoriti:
- Nisi li ti znao da je onaj Moj rob tražio od tebe da ga
nahraniš, a ti ga nisi nahranio! A znaš li ti, da si tada
Moga roba nahranio, da bi to tada našao kod Mene?!
- Čovječe, tražio sam da Me napojiš, a ti Me nisi napojio!
Čovjek će odgovoriti:
- Gospodaru moj, kako da Te napojim, a Ti si Gospodar
svjetova?!
Allah će mu odgovoriti:
- Tražio je od tebe vode onaj Moj rob, a ti ga nisi napojio!
A, znaš li ti, da si tada Mog roba napojio da bi to sada,
sigurno, našao kod Mene!
-
snake c3
#118 Re: Islam - pitanja i odgovori
Muzika i muslimani?
Ne znam jel bilo govora o ovome ovdje na forumu, ali evo da upitam.
Čitao sam na raznim mjestima, sajtovima itd... da je muzika zabranjena muslimanima. Zasto je muslimanima zabranjena muzika i instrumenti? Razumijem muziku koja navodi na grijeh, koja budi strasti i slično, ali ne razumijem zasto je svaka vrsta muzike zabranjena (osim da se def moze kao korstiti i tarabuk nisam siguran).
Jedan od razloga je kao i igra i zabava? Eh sad ovo povlaci jos jedno pitanje, zar muslimanima nije dozvoljeno da se ponekad i zabavljaju?
Ne znam??
Ne znam jel bilo govora o ovome ovdje na forumu, ali evo da upitam.
Čitao sam na raznim mjestima, sajtovima itd... da je muzika zabranjena muslimanima. Zasto je muslimanima zabranjena muzika i instrumenti? Razumijem muziku koja navodi na grijeh, koja budi strasti i slično, ali ne razumijem zasto je svaka vrsta muzike zabranjena (osim da se def moze kao korstiti i tarabuk nisam siguran).
Jedan od razloga je kao i igra i zabava? Eh sad ovo povlaci jos jedno pitanje, zar muslimanima nije dozvoljeno da se ponekad i zabavljaju?
Ne znam??
-
dmecho
#119 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa zato sto to nije bas tako kako je napisano... Muhammed a.s. je na samrti Ebu-taliba trazio da pred njim izgovori sehadet kako bi na sudnjem danu posredovao za njega... i tokom noci kad se smrt Ebu-talibu pribrizavala Abbas je vidio da pomice usne pa se priblizio i osluhnuo... to isprica poslaniku i tad Muhammed a.s. rece ja ga nisam cuo tj nije bio svjedok njegovog sehadeta i nemoze posredovati za njega... a Allah sigurno nije ne pravedan prema robovima svojim....sirotinja wrote:Kada je ebu talib umirao nije presao na islam sto je I logicno jer je covjek bio starosjedioc a tada je malo muslimana bilo ali je mnogo zrtvovao za bozjeg poslanika, branio ga I sve dok je on bio ziv, muhamed je imao zastitu.
E samo sto nije priznao muhameda za poslanika I islam kao vjeru, dali je fer da taj dobrocinitelj gori vjecno u vatri iako se kaze da ce biti u najblazoj vatri, samo do clanaka, al od koje mozak kljuca.![]()
Sent from my LG-E400 using Tapatalk 2
-
kerima1
#120 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ni ja ovo nikad nisam mogla prevariti,niti cu moci.u Kur'anu pise da ce svi dobri ljudi koji vjeruju u Boga i dobra djela budu cinili uci u Dzennet.sirotinja wrote:Kada je ebu talib umirao nije presao na islam sto je I logicno jer je covjek bio starosjedioc a tada je malo muslimana bilo ali je mnogo zrtvovao za bozjeg poslanika, branio ga I sve dok je on bio ziv, muhamed je imao zastitu.
E samo sto nije priznao muhameda za poslanika I islam kao vjeru, dali je fer da taj dobrocinitelj gori vjecno u vatri iako se kaze da ce biti u najblazoj vatri, samo do clanaka, al od koje mozak kljuca.![]()
- VenomousV
#121 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pretpostavit cu da pitanje postavljam na pravu temu
Moze li se na tevhid u dzamiji ici bez abdesta?
- spreca
#122 Re: Islam - pitanja i odgovori
JokVenomousV wrote:Pretpostavit cu da pitanje postavljam na pravu temu![]()
- VenomousV
#123 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znaci uzimam abdest prije sminkanja
Zahvaljujem na brzom odgovoru
- spreca
#124 Re: Islam - pitanja i odgovori
nevalja ni to.....zasto bi se sminkala za tehvidVenomousV wrote:Znaci uzimam abdest prije sminkanja![]()
-
RNG_25
#125 Re: Islam - pitanja i odgovori
Haj' ba, svaku priliku za obostrano-korisna potencijalna poznanstva treba iskoristiti. Ako ide na tevhid, znači ide vani, znači... prilike se ne trebaju propuštati. Valjda.spreca wrote:nevalja ni to.....zasto bi se sminkala za tehvidVenomousV wrote:Znaci uzimam abdest prije sminkanja![]()