Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Sarajevu

Post Reply
muha_sa

#101 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by muha_sa »

DoZeN wrote:Ubistvo Ferdinanda je otpocelo rat,isto nako kako je zadnji rat u BIH ubistvo Nikole Gardovica :-)
ma bravo :thumbup:
Styling

#102 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Styling »

Martinez_ wrote:
Styling wrote:
Martinez_ wrote: Što će reći i Hitler bi ti bio dobar jer sasvim sigurno ni on nije planirao istrebljivati Bosance a ponešto bi i izgradio. O Holokaustu ionako ništa ne bi znala
Ocigledna zamjena teza. Hitler je ratovao sa cijelim svijetom, Francika nije protiv nas ratovao. Pitam se, kad su Turci digli ruke od nas sta bi s nas bilo da austro-ugarska nije dosla. Ko bi nas poklopio?
Francika jeste došao nasilno, ako ne znaš Francika je okupirao zemlju i protiv Francikine okupacije je baš musliman, Bošnjak, Hadži Lojo digao ustanak.

Sasvim sigurno bi i Hitler dosta toga izgradio do 1960. i dopao bi ti se naročito s obzirom na činjenicu da je pre njega vladala srpska kraljevina Jugoslavija.

Hitler u datom momentu ratuje samo protiv Britanije i ponavljam, nije nameravao istrebljivati Bosance.
Kratak otpor koji su pruzili muslimani uz pomoc nesto Srba je unaprijed bio osudjen na propast jer nije bilo mogucnosti da nesto naprave, austrougarska vojska je bila nadmocna. To se ne moze ni nazvati pravim ratom jer su AU poklopili sve za tri mjeseca. I, ne moze se negirati da su dosta ucinili za nas, cak su nam osnivanjem Bosanskog sabora dali priliku da izgradimo svoj nacionalni identitet, ali mi nismo iskoristili priliku.

I, jos jednom, da ponovim: Nikako, ali apsolutno nikako, se ne moze porediti Franca sa Hitlerom. Ne vrijedi trositi rijeci pokusavajuci da se dokaze suprotno i da se na taj nacin amnestira budalastina koju je napravio Gavrilo.
Bodkin

#103 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Bodkin »

Styling wrote:
Kratak otpor koji su pruzili muslimani uz pomoc nesto Srba je unaprijed bio osudjen na propast jer nije bilo mogucnosti da nesto naprave, austrougarska vojska je bila nadmocna. To se ne moze ni nazvati pravim ratom jer su AU poklopili sve za tri mjeseca. I, ne moze se negirati da su dosta ucinili za nas, cak su nam osnivanjem Bosanskog sabora dali priliku da izgradimo svoj nacionalni identitet, ali mi nismo iskoristili priliku.

I, jos jednom, da ponovim: Nikako, ali apsolutno nikako, se ne moze porediti Franca sa Hitlerom. Ne vrijedi trositi rijeci pokusavajuci da se dokaze suprotno i da se na taj nacin amnestira budalastina koju je napravio Gavrilo.
znaci zato sto nismo bili jaci je razlika :D to sto se na m.dvoru konopcem pravda dijelila je nista a :D jebote nigdje nisam vidio da se okupatori toliko dizu u zrak nego na ovim nasim prostorima.
nosara

#104 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by nosara »

Bodkin wrote:
Styling wrote:

znaci zato sto nismo bili jaci je razlika :D to sto se na m.dvoru konopcem pravda dijelila je nista a :D jebote nigdje nisam vidio da se okupatori toliko dizu u zrak nego na ovim nasim prostorima.
Nedostatak vlastitog identiteta...

A i letjela je bagra u zrak, nije da nije... :D
no_mani=no_fjučr

#105 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by no_mani=no_fjučr »

Styling wrote:
Martinez_ wrote: Što će reći i Hitler bi ti bio dobar jer sasvim sigurno ni on nije planirao istrebljivati Bosance a ponešto bi i izgradio. O Holokaustu ionako ništa ne bi znala
Ocigledna zamjena teza. Hitler je ratovao sa cijelim svijetom, Francika nije protiv nas ratovao. Pitam se, kad su Turci digli ruke od nas sta bi s nas bilo da austro-ugarska nije dosla. Ko bi nas poklopio?
Hitler je iskljucivo bio zlocinac radi zidova,bilo koji narod da je izabrao on jednostavno ni danas u sluzbenoj verziji ne bi bio zlocinac, komunisticka religija je isto sotonska, treba prihvatiti cinjenicu da je sluzbena verzija Hitler zlocinac, a ona tajna, okultna?
DoZeN

#106 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by DoZeN »

i Tito je nekada bio heroj,pa sada za mnoge nije kada imaju svoj dio teritorije, nekada je u Sarajevu bila i Nemanjina ulica,Milosa Obilica itd,nema vise ta pita :-D
Mogu sada i Gavrila da izbace, znaci ko je lapio lapio :izet:
LBVIEW

#107 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by LBVIEW »

Pa kad vec ima cica-Drazina ulica, valjda bi red bio i da terorista i clan Crne ruke "ujedinjenje ili smrt" i produzena ruka Apisa zvanog mrtvacka lubanja dobije spomenik, ipak je to u duhu tradicije tamosnjeg naroda,svako osporavanje se s pravom dozivljava ka ugrozavanje nejaci, ha ja. :D
Aspekt

#108 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Aspekt »

Paranoid je napisao

..prije 20 godina su neki mislili i da je Darwin bio u pravu...doduše neki se i danas trude da to i dokažu..
:lol: :lol: :lol: :skoljka:
Martinez_

#109 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Martinez_ »

Znači Principov ugled postojan koliko i Darvinova teorija. Ja veće reklame za Principa nisam pročitao :mrgreen:
Bodkin

#110 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Bodkin »

Image

da ponovim, ovaj nam treba. mozda dodje jos koja austrijska banka ili sasticarna.a da, franjo je svakako htio slovene na dvoru. nije da nije 8-)

JohnnyS wrote:
Michio Kaku wrote:kako moze da bude terorista ko ubije drzavnika (zena je kolaterarna steta)? to je atentator koji u principu moze da ima i plemenite ciljeve. recimo da je gavrilo upucao hitlera i trudnu evu braun, da li bi onda bio terorista ili heroj? tvrdim da je austrijska vlast bila samo blaza verzija hitlera.

teroristi ciljaju civile.

Slažemo se onda i da gospodin koji je okončao život Karađorđeviću u Marselju nipošto nije terorist već atentator i da organizacije koje su stajale iza toga nisu terorističke.
a sa je @dzoni drugo ako nije atentator majku mu :D pa prvo, tad nije bilo terorista. nije bilo definicije. drugo, mora li svako biti terorista ko ubije covjeka iz politickih ciljeva. moramo li sve gledati dasnjim ocima :)
Michio Kaku

#111 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Michio Kaku »

Styling wrote:
Michio Kaku wrote:
Martinez_ wrote:

Ima mnogo ljudi koji veruju da je Hitler neki težak eksces u nemačkoj (i austrijskoj) istoriji. To je i linija revizije danas

ja mislim da većina ljudi ne konta jednu stvar - hitler ideološki nije bio daleko ni od čerčila ili rosevelta, a kamoli od kajzera ili prestolonasljednika. njegovo nasilje je bilo reakcionarno - što znači, učiniti sve da se ništa ne promjeni, da boljševici i komunisti ne dođu na vlast. jevreji su tu fetišizirani objekt projekcije svih socijalnih, ekonomskih i klasnih problema kojima se samo daje oblik figure pohlepnog jevrejina. takav je svaki nacionalizam.

ideološki, njegovo nasilje je samo ekstremno histerična reakcija derišta u istoj porodici iz koje dolaze ovi gore pobrojani ali im nije pravi neprijatelj.
Njegovo (Hitlerovo) nasilje je sistematsi planirani zlocin sa ciljem istrbljenja jednog citavog naroda, uz usputni dodatak i drugih (cigani, homoseksualci). Francika jeste bio okupator ali nas nije istrebljivao, dapace, donio nam je i nesto arhitekture, kulture i napretka.
i hitleru i franciki glavni neprijatelji su komunisti. kao što rekoh, svakom desničaru treba objekat mržnje, hitleru su to jevreji, ali u biti to što je istrebljivao jevreje, nema veza sa onim šta su jevreji radili. pročitaj main kampf, ja sam ga čitao.

francika donjeo napretka? pa i hitler je donjeo napretka njemackoj ekonomiji pred rat... i svaki kolonizator od pamtivjeka je nesta unaprijedio u infrastrukturi, po logici stvari.

ja sam rekao da su slični ideološki, ako kontaš šta to znači.
Paranoid

#112 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Paranoid »

Martinez_ wrote:Znači Principov ugled postojan koliko i Darvinova teorija. Ja veće reklame za Principa nisam pročitao :mrgreen:
Moj posao je često vezan za "reklame" i znam naletit na snimke fokus grupa u kojima se nadje neki lik koji prokomentira reklamu na potpuno drugačiji način..nešto slično, kao što to ti činiš..

ili ovako..
Image

Elem, svejedno..."kad si gladan, nisi svoj"
Martinez_

#113 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Martinez_ »

Styling wrote:

Zakopavaš se i dalje, nema smisla. Čuj otpor bio unapred osuđen na propast, kako je to delovalo tako iz Hadži Lojine perspektive a kako je neosuđenost na propast i svetla budućnost delovala iz Titove dok je svega jedna brigada prelazila Igman?

Tvoj stav naprosto ne sadrži nikakve principe u pogledu okupacije i nacionalnog oslobođenja .

A 1914. je stvarno bilo krajnje vreme da i srpko-bošnjačko-hrvatsko-slovenački kmetovi od Bileće do Klagenfurta učine nešto sami sa sobom ako su ikad mislili da dođu do samostalnosti
Chisum

#114 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Chisum »

Ja i dalje smatram da dizanje ovog spomenika nepravda, prije svega prema mladim narastajima Dupljak Sarajeva.

Zamisljam dijete koje upire prstom negdje u daljinu, i kroz suze pita: "Oce, a gdje je taj spomenik Principu?"

Image

Inace, kao neko ko ne moze da proguta ovaj odurni, snishodljivi mentalitet vazala, potrebu za velikim bratom pred kojim se skidaju gace, duboko ukorijenjenu u istoriji balkanskih plemena, ja ne osudjujem mrznju Tuberana usmjerenu ka okupatoru, pa time razumijem i sam cin ubistva, ali mu, i njemu i ostalim faktorima koji su ubrzali tok istorije i pocetak tada vec neizbjeznog rata, jebem sve od-do, sto nije sacekao koju godinu ili deceniju, da Austrijanci jos koliko-toliko dovedu u red jad, bijedu, javasluk i zaostalost koju su iza sebe ostavili oni usrani Turci, kad su nas prodavali, onako, k'o vrecu krompira na praznicnom popustu.
Last edited by Chisum on 31/01/2014 10:56, edited 1 time in total.
no_mani=no_fjučr

#115 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by no_mani=no_fjučr »

Paranoid wrote:
Martinez_ wrote:Znači Principov ugled postojan koliko i Darvinova teorija. Ja veće reklame za Principa nisam pročitao :mrgreen:
Moj posao je često vezan za "reklame" i znam naletit na snimke fokus grupa u kojima se nadje neki lik koji prokomentira reklamu na potpuno drugačiji način..nešto slično, kao što to ti činiš..

ili ovako..
Image

Elem, svejedno..."kad si gladan, nisi svoj"
Zanimljivo, to je reklama za sirutku. Nedostaje samo upustvo za upotrebu:
prepureceno srkati
seln

#116 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by seln »

Martinez_ wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Narod čija većina živi u mitovima - od Cara Lazara i "pobede na Kosovu" do "pobede nad NATO-om i Clintonom".
Tako je, lepše je pognuti glavu pred Švabom:)
Neki pred Svabom, neki pred Rusom....
moranadruga

#117 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by moranadruga »

DoZeN wrote:i Tito je nekada bio heroj,pa sada za mnoge nije kada imaju svoj dio teritorije, nekada je u Sarajevu bila i Nemanjina ulica,Milosa Obilica itd,nema vise ta pita :-D
svak je zapiso svoj teritorij. :D
Martinez_

#118 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Martinez_ »

seln wrote:
Martinez_ wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Narod čija većina živi u mitovima - od Cara Lazara i "pobede na Kosovu" do "pobede nad NATO-om i Clintonom".
Hm, mislim da Rusija nikad nikog nije okupirala na zapadnom Balkanu
moranadruga

#119 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by moranadruga »

seln wrote:
Martinez_ wrote:
prosvjetli me kad su nas to rusi okupirali....koliko znam okupatori su bili turci i AU i NDH....
Michio Kaku

#120 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Michio Kaku »

moranadruga wrote:
DoZeN wrote:i Tito je nekada bio heroj,pa sada za mnoge nije kada imaju svoj dio teritorije, nekada je u Sarajevu bila i Nemanjina ulica,Milosa Obilica itd,nema vise ta pita :-D
svak je zapiso svoj teritorij. :D
događaji se uvijek retroaktivno redefiniraju kako bi se uklopili u trenutno vladajući diskurs.
seln

#121 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by seln »

Martinez_ wrote: 2. slavljenje okupatora (ponižavanje suvereniteta BiH)
...kaze pripadnik naroda koji je pokusao da dovede drugog okupatora.
Martinez_

#122 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Martinez_ »

seln wrote:
Martinez_ wrote: 2. slavljenje okupatora (ponižavanje suvereniteta BiH)
...kaze pripadnik naroda koji je pokusao da dovede drugog okupatora.
:D

Uvaženi pripadniče naroda kad je narod čiji sam pak ja pripadnik pokušavao dovesti te Ruse ovde?
Last edited by Martinez_ on 31/01/2014 11:31, edited 1 time in total.
oglo

#123 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by oglo »

Aspekt wrote:Paranoid je napisao

..prije 20 godina su neki mislili i da je Darwin bio u pravu...doduše neki se i danas trude da to i dokažu..
:lol: :lol: :lol: :skoljka:
Styling

#124 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Styling »

Martinez_ wrote:
Styling wrote:

Zakopavaš se i dalje, nema smisla. Čuj otpor bio unapred osuđen na propast, kako je to delovalo tako iz Hadži Lojine perspektive a kako je neosuđenost na propast i svetla budućnost delovala iz Titove dok je svega jedna brigada prelazila Igman?

Tvoj stav naprosto ne sadrži nikakve principe u pogledu okupacije i nacionalnog oslobođenja .

A 1914. je stvarno bilo krajnje vreme da i srpko-bošnjačko-hrvatsko-slovenački kmetovi od Bileće do Klagenfurta učine nešto sami sa sobom ako su ikad mislili da dođu do samostalnosti
Hadzi Lojo je vodio muslimane koji su htjeli pruziti otpor, pridruzilo se nesto Srba jer su se nadali da bi Srbija ipak mogla uletiti i uzeti Bosnu a Hrvatima nije padalo na pamet da se bune, jer "njihovi" dolaze na vlast. Prema tome, takva vrsta otpora nije imala perspektivu. Drugi je problem to sto tokom vladavine AU 40 godina nismao bili u stanju da izgradimo nacionalni identitet i da postanemo Bosanci i izgradimo svoju drzavu. Tokom tih 40 godina vladavine, zbog nedostatka nacionalnog identiteta tj. neizgradnje bosanskog nacionalnog bica, bosanski katolici su nasli uporiste ili potporu u Hrvatskoj pa su se proglasili Hrvatima a bosanski pravoslavci u Srbiji pa su se prozvali Srbima, jedino su bosanski muslimani ostali da vise u zraku, tj. na svojim minderima i da cekaju da im neko drugi rijesi problem. Zbog toga nije postojala sansa da Bosna nakon Prvog svjetkog rata postane nezavisna drzava. A za to su kriva sva tri naroda, bosanski muslimani jer nisu ojacali svoj identitet kao Bosanci i nisu bili spremni da se bore a druga dva naroda su kriva jer su htjela da se Bosna prikljuci SHS-u.
DoZeN

#125 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by DoZeN »

zasto su stope od Gavrila bile u Sarajevu? jel zato sto su Srbi bili vecina u SFRJ?
Post Reply