Hajde inzenjeru prosvijetli nas, zasto to turbini skodi skidanje DPF-a?mk ultra wrote:jesi li razmisljao o pritisku izduvnog gasaNediM17 wrote:@sorcerer
Ne ide u isti kos jednostavno, nije stavila bezveze, to je cinjenica, stavila je radi ekologije. Neke stvari i improvizacije ne podrzavam, kao sto su nitovanje disk plocica, 17'' felge sa protekt gumama, vađenje turbine i sl., ali kada je u pitanju DPF, apsolutno sam da ide napolje. Mislim da i kada se sa auta skine DPF, da moze opet ispuniti normu koja je u granicama, ili cak i iznad granice prosjecne norme u BiH.
Vozim maltene nov auto, koji je jos u garanciji, tako da nemam potrebu da ulazem u bilo sta, samo redovni servisi i pici, mozda eventualno nove gume.
@citro
Kada se iz saobracaja odstrane mnogo veci trovaci, tada cu biti protiv uklanjanja DPF, a do tada nista ne znaci hoce li neko ukloniti DPF ili ne, tj. hoce li mu auto ispunjavati Euro 4 ili Euro 5 normu. Sto se tice placanja poreza, mnoge stvari nemaju logike, tako da ni to ne treba da cudi.
jesi li razmisljao o kasnijem zaustavljanju turbine
jesi li razmisljao o poslijedicama na višim obrtajima pri većem protoku gasa kroz turbo
DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#101 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#102 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
DPF spušta pritisak izduvnog gasa.
Zbog toga će naročito kod turbo motora biti problema, jer da bi motor dao istu snagu, mora se potrošiti više goriva
DPF se jako zagrije tokom rada, što će ti dodatno smanjiti pritisak izduvnog gasa, ali i dodatno zagrijavati motor
sve je ovo uzeto u obzir kada se stavljao DPF, pa eto procijeni sam šta se može desiti kad se ukine taj gubitak pritiska koji je uračunat.
Zbog toga će naročito kod turbo motora biti problema, jer da bi motor dao istu snagu, mora se potrošiti više goriva
DPF se jako zagrije tokom rada, što će ti dodatno smanjiti pritisak izduvnog gasa, ali i dodatno zagrijavati motor
sve je ovo uzeto u obzir kada se stavljao DPF, pa eto procijeni sam šta se može desiti kad se ukine taj gubitak pritiska koji je uračunat.
- golfiista
#103 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Taj gubitak pritiska se softverski kompenzuje , zato se i radi nadogradnja softvera.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
-
citro
#104 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Vrlo interesantan osvrt na tekucu problematiku i moram priznati kao osoba koja je tehnickog profila da si sasvim u pravu. Ako bi se nas pitalo nikada katalizatora i dpf filtera ne bi ni bilo. Ali, medalja ima bar dvije strane. Za mene je atomska bomba vrlo interesantan tehnicki projekat, ali nazalost ne godi bas svima kada explodira. Skoro pa je ista prica i sa izduvnim gasovima. Naravno da ni u jednom takmicarskom motoru nema ni egr ventila niti dpf filtera ali to je manjina. Ono sto je velika vecina su svakodnevni auti i svaka usteda pa makar ona bila i potpuno minorna itekako vrijedi za covjecanstvo. A to smo i mi, pa kakvi god bili. Zato, nemojmo stvari posmatrati samo kao da se odvijaju u nasoj avliji, stvari su mnogo globalnije nego sto se to nama cini na prvi pogled.daxon wrote:Da se pitaju inžinjer iz automobilske industrije, dakle struka, to smeće (katal., fap filter...) svojevoljno ne bi nikada ugradili u automobil.sorcerer wrote:,nije to fabrika bezveze stavila tu
Naime, automobilska industrija to ugrađuje zbog birokratskih direktiva koje donose političari koji nemaju nikakve veze sa strukom i poznavanjem rada motora. Dakle, inžinjeri su prinuđeni da uzimaju "vruć krompir" i da se bakću glupostima kako bi se prilagodili normama i zahtjevima koje donose ublehaši i birokrate.
Npr. katalizator, ne može niko poreći da je katalizator smetnja odvijanja četvrtog takta rada motora, jednako kao i fap filter i nijedan stručnjak za motore sus ne bi ga stavio ukoliko nije primoran na to, ustvari, stavljanje toga je improvizacija na motoru, improvizacija kojom se inžinjeri prilagođavaju političarima, skidanje toga je vraćanje motora u normalu.
Sa druge strane, katalizator uopšte ne smanjuje zagađenje, tu se zagađenje dešava u istoj mjeri kao bez katalizatora samo sa odgođenim dejstvom, da ne širim priču o tome kako proizvodnja katalizatora i njegova kasnija reciklaža, u atmosferu odašilje više štetnih sastojaka nego što će za svog radnog vijeka katalizator spriječiti, no to je druga tema.
Ja lično, takve gluposti uvijek skidam sa autobobila, ali ne zbog cijene održavanja, jer te stvari skidam dok su potpuno ispravne, već zbog boljeg i lakšeg rada motora. Uostalom, zašto bi gušio motor i otežavao mu rad tim glupostima, kada plaćam istu cijenu registracije kao neko ko vozi G2 diesel, dakle, niti je meni koji vozim D4 ili D5 motor šta jeftinija registracija, niti je onome ko vozi G2 skuplja, znači nemam nikakav razlog da gušim motor i otežavam mu disanje i rad.
- Bakir1
#105 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
ja jos ne znam nikoga ko je kupio nov auto sa 0 kilometara i izvadio mu fap ili dpf filter, a takvih auta znam dosta koji su presli i vise od 200.000 km.
fokus ove price je na vlasnicima polovnih automobila koji imaju dpf ili fap i koji nemaju para da zamjene isti nego izmisljaju tople vode, otuda i cipovanje motora u zelji da se dobije koja KS vise za sto manje para.
nonsens sam po sebi kao i skidanje dpf ili fap filtera.
fokus ove price je na vlasnicima polovnih automobila koji imaju dpf ili fap i koji nemaju para da zamjene isti nego izmisljaju tople vode, otuda i cipovanje motora u zelji da se dobije koja KS vise za sto manje para.
nonsens sam po sebi kao i skidanje dpf ili fap filtera.
-
ado-šampion
#106 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Za Pezo je predvidjeno da se FAP filter mijenja na 180 000 km u sklopu normalnog odrzavanja...golfiista wrote:Mrsko mi citati sve postove, ali ono sto procitah i skontah da problemi sa tim filterima pocinju sa 150.000 - 200.000 km, no tu je i osnovna greska. Dpf ili fap filteri, u pravilu, su projektovani da traju bar 400.000 km uz propisano odrzavanje, no drugi je problem vracene kilometraze, i adekvatnog odrzavanja i sl. Kao dokaz ovim tvrdnjama mogu ponuditi moj DPF koji je presao 113000 i ima 6.3 grama cadji u sebi, dakle 10%.
- drndalo
#107 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nema benzinaca ? Mora li se auto kupiti kod Kramara i ostalih ? Ja da trazim nesto takvo ne bih ni gledao kod njih, jer oni dovlace sto masa trazi, a masa trazi dizele koji proizvode naftu u FAP filterima, bez obzira sto obicno na satu imaju manje kilometara nego slicni benzinci u Njemackoj... Takvo sto bih trazio prvo po oglasima da je prva ruka kupljena ovdje, i uporedu bih trazo benzinca u Njemackoj... Samo sto ni njih u Njemackoj nema po pare po koje se ovdje prodaju "original 147.000 TDI" ... Ali o tome malo ko vodi racuna... I onda sve drugo krivo, samo oni nisu jer su kupili auto koje je casna sestra vozila od samostana do crkve nedeljom na misu... I imala sub-woofer u gepekTu... 
-
ado-šampion
#108 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ima logike to sto pricas, medjutim, mojih 5 centi...drndalo wrote:Nema benzinaca ? Mora li se auto kupiti kod Kramara i ostalih ? Ja da trazim nesto takvo ne bih ni gledao kod njih, jer oni dovlace sto masa trazi, a masa trazi dizele koji proizvode naftu u FAP filterima, bez obzira sto obicno na satu imaju manje kilometara nego slicni benzinci u Njemackoj... Takvo sto bih trazio prvo po oglasima da je prva ruka kupljena ovdje, i uporedu bih trazo benzinca u Njemackoj... Samo sto ni njih u Njemackoj nema po pare po koje se ovdje prodaju "original 147.000 TDI" ... Ali o tome malo ko vodi racuna... I onda sve drugo krivo, samo oni nisu jer su kupili auto koje je casna sestra vozila od samostana do crkve nedeljom na misu... I imala sub-woofer u gepekTu...
Nikad ne bih kupio auto koje je ovdje kupljeno i preslo 100 k, jer se ovdje auto unisti vise za 100 k, nego u Njemackoj na primjer za 200 k. Prasnjave ceste pune rupa, lose gorivo, puno gradske voznje, auto-puta skoro i nema...
U Njemackoj su auta skupa, to si u pravu, ali Kramar recimo uzima auta po licitacijama, na veliko, auta koje su vozile firme, recimo prodaju mu 10 Pezoa odjednom, zato mu se isplati uzimati u Njemackoj i prodavati ovdje. Ta auta su izuzetno dobro servisirana (firme tamo ne stede na tome), imaju potpunu servisnu evidenciju do trenutka kad su prodana Kramaru, i uglavnom su vozena po auto-putu.
Meni licno je najsigurnije kupiti kod njega, posto je na dobrom glasu, i daje kakvu takvu garanciju, i zna se porijeklo vozila, nego uzeti od nekog iz oglasa da ne znam ni porijeklo nit imam ikakvu garanciju. Druga stvar, za sve za sta me zezne Kramara mogu tuziti, a on se radi 5 stoja do hiljadu nece ganjati po sudovima sigurno, a lika iz oglasa, mogu obrisati guzicu tuzbom.
- basicm
#109 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ovu pricu vam prodaju sverceri auta koji ih dovoze, i vidim vec vas ima koji se primaju. Nikad nikom nije palo na pamet da novo kupljeno auto i u BiH je kupio neko kome je stalo do garancije i odrzava ga u ovlastenom servisu. Niti vam je palo na pamet da je auto u Njemackoj mozda vozio kakav Rumun ili Turko (aludiram na mentalitet) pa ga odrzavao kako on zna i umije...ado-šampion wrote:
Ima logike to sto pricas, medjutim, mojih 5 centi...
Nikad ne bih kupio auto koje je ovdje kupljeno i preslo 100 k, jer se ovdje auto unisti vise za 100 k, nego u Njemackoj na primjer za 200 k. Prasnjave ceste pune rupa, lose gorivo, puno gradske voznje, auto-puta skoro i nema...
U Njemackoj su auta skupa, to si u pravu, ali Kramar recimo uzima auta po licitacijama, na veliko, auta koje su vozile firme, recimo prodaju mu 10 Pezoa odjednom, zato mu se isplati uzimati u Njemackoj i prodavati ovdje. Ta auta su izuzetno dobro servisirana (firme tamo ne stede na tome), imaju potpunu servisnu evidenciju do trenutka kad su prodana Kramaru, i uglavnom su vozena po auto-putu.
Meni licno je najsigurnije kupiti kod njega, posto je na dobrom glasu, i daje kakvu takvu garanciju, i zna se porijeklo vozila, nego uzeti od nekog iz oglasa da ne znam ni porijeklo nit imam ikakvu garanciju. Druga stvar, za sve za sta me zezne Kramara mogu tuziti, a on se radi 5 stoja do hiljadu nece ganjati po sudovima sigurno, a lika iz oglasa, mogu obrisati guzicu tuzbom.
Dok je ovaca, bice i vune...
-
citroen xm
#110 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
A i putevi u njemačkoj nisu ravne piste glatke ko staklo bez ikakve izbočine ili udubljenja.
- drndalo
#111 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
S tom garancijom mozes obrisati dupe, kao i kod drugih polovnjaka. Osim na porijeklo i broj sasije... Ali nisam o tome pisao... Pisao sam zasto on ne dovozi benzince, zato jer prosjecan "Bosnjo" (svih vjeroispovjesti i nacija, gdje je ovo pod navodnicima stanje uma, a ne identitet) hoce da ga neko laze, i hoce dizela koji proizvodi naftu u DPFu okrenutom naopako, pa zato pravi naftu, a ne trosi... I ta auta su bogami poskupa za nas dzep, ali takva su ta auta sa zapada ako nisu odron. Ako su jeftinija onda ili su odron sakriven za malo kasnije, ili je neko budala i prodaje ga sa gubitkom da bi ga mi kupili jeftinije... Sta je od toga vjerovatnije ?ado-šampion wrote:Ima logike to sto pricas, medjutim, mojih 5 centi...drndalo wrote:Nema benzinaca ? Mora li se auto kupiti kod Kramara i ostalih ? Ja da trazim nesto takvo ne bih ni gledao kod njih, jer oni dovlace sto masa trazi, a masa trazi dizele koji proizvode naftu u FAP filterima, bez obzira sto obicno na satu imaju manje kilometara nego slicni benzinci u Njemackoj... Takvo sto bih trazio prvo po oglasima da je prva ruka kupljena ovdje, i uporedu bih trazo benzinca u Njemackoj... Samo sto ni njih u Njemackoj nema po pare po koje se ovdje prodaju "original 147.000 TDI" ... Ali o tome malo ko vodi racuna... I onda sve drugo krivo, samo oni nisu jer su kupili auto koje je casna sestra vozila od samostana do crkve nedeljom na misu... I imala sub-woofer u gepekTu...
Benzinac iz oglasa ? Da, ali ne od svercera, rejsera, glavatih celavaca... Nego od nekoga ko je imao para da taj auto kupi nov u salonu ovdje, ko ga je odrzavao u tom istom servisu po pravilima fabrike. A to su mahom ljudi sa boljim novcanikom, koji nisu gledali dal da isjeku katalizator nakon 2 godine garancije... Naravno ako je auto na izgled kao novo, jer u tim godinama mora takav auto mora tako izgledati...
- Qler
#112 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ja sam prodao mondea 1.8 benzin, 1998 godina, i iskreno, dao sam ga prvo za smijesne pare (3500KM) drugo, bio je pa moze se reci bez packe (hrdja na zadnjim obrvama) inace momak koji ga je kupio, mislim da nece morati marke u njega uloziti...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#113 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
basicm wrote:Ovu pricu vam prodaju sverceri auta koji ih dovoze, i vidim vec vas ima koji se primaju. Nikad nikom nije palo na pamet da novo kupljeno auto i u BiH je kupio neko kome je stalo do garancije i odrzava ga u ovlastenom servisu. Niti vam je palo na pamet da je auto u Njemackoj mozda vozio kakav Rumun ili Turko (aludiram na mentalitet) pa ga odrzavao kako on zna i umije...ado-šampion wrote:
Ima logike to sto pricas, medjutim, mojih 5 centi...
-
ado-šampion
#114 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Naravno da nisu, zapravo iznenadjujuce koliko su ceste "stare" u odnosu na standard, ali nema brate da je preko sina po metra udubljenje, da su rupe kad predjes kontas ostade bez tockova i slicno. Da ne govorim koliko su nase ceste prljave... filter zraka kojem je interval 24 hiljade nakon 8 hiljada bude crn ko ugljenisan.citroen xm wrote:A i putevi u njemačkoj nisu ravne piste glatke ko staklo bez ikakve izbočine ili udubljenja.
basicm wrote:
Ovu pricu vam prodaju sverceri auta koji ih dovoze, i vidim vec vas ima koji se primaju. Nikad nikom nije palo na pamet da novo kupljeno auto i u BiH je kupio neko kome je stalo do garancije i odrzava ga u ovlastenom servisu. Niti vam je palo na pamet da je auto u Njemackoj mozda vozio kakav Rumun ili Turko (aludiram na mentalitet) pa ga odrzavao kako on zna i umije...
Haveru nema meni ko sta prodavati. Imam servisnu knjigu koju mogu provjeriti u ovlastenom servisu da li se slaze historija servisa. Takodjer imam i porijeklo. Stvar nije je li auto odrzavano ili nije, stvar je cesta punih rupa, prljavstine (vidi iznad), loseg goriva...
Druga stvar, ja ovo tvrdim ne jer mi je neko nesto "prodao", niti sam pao na neku pricu. U zadnje pola godine dva auta su kupljena tako blisko meni, jedan u familiji tako reci, VW s 300 k na satu, i BMW s 240 k na satu, oba uvezena iz Njemacke, auta utegnuta ko nova, bukvalno kao da su jucer iz fabrike. Pomenuti VW je vozila firma, vani ima nedostaka, ali je mehanika i elektrika besprijekorna, i ima kompletnu servisnu historiju do momenta kad je prodan. I ima imenom i prezimenom ko ga je zaduzio i ko ga je vozio.
Nadji mi auto koje je po bosanskim cestama preslo 300 k da je uopste tupavo, a kamoli da je ko novo. Ja ga nisam vidio.
Budimo realni, dosta krseva se uvozi sa zapada gdje se kilometraza vraca za duplo, ali auta koja su dobro odrzavana, kojim je kilometraza realna i koje je vozio neko normalan - ne mogu se porediti auta iz Bosne s njima... ne budimo djeca.
Naravno da i u Bosni covjek moze uzeti dobro auto, i preko oglasa, ali s obzirom sta sve ljudi prodaju to je lutrija sigurno veca nego uzeti u Kramaru. Ne proda Kramar dzaba toliko auta s cijenama 10-20% vecim nego kod drugih. Osim ako su svi koji imaju para ovce, a samo sirotinja je pametna. Tako ispada citajuci vecinu tema na ovom podforumu..
- mali_milojica
#115 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Nisi poredio auto iz DE sa 300k km i auto u BiH sa 300k km,vec sa duplo manjom kilometrazom. Auto iz BiH sa duplo manje kilometara,koje je odrzavano po pravilima kao ono u DE je duplo bolje,a sad nastavi pricu i izvlaci se.
-
citroen xm
#116 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
@Ado
Ne budi smiješan. Prvo taj VW sa 300000 km ne može imati bolji motor nego isti VW u BiH sa 100000 km pod uslovom da su propisno održavani. Drugo, je li ti misliš da je sve na trapu tog VW-a od 300000 fabrička ugradnja zato što je vožen tamo. Naravno da nije već je mjenjano. E pa i u BiH se to isto mijenja, možda malo češće ali mijenja. I kada kupuješ auto provjeriš stanje trapa. Ako je ok boli te neka stvar je li vozano u BIH ili Njemačkoj i je li prva ugradnja ili je propisno zamjenjeno.
Ima još milion stvari od pohabanosti interijera pa na dalje gdje auto od 100 i 300 hiljadarki ne može biti isto ma gdje vozano.
I uopšte ne znam po kakvim ti kraterima i selima vozaš, ali ja pređoh BiH uzduž i poprijeko i ne naletih na nele velike rupčage.
Ne budi smiješan. Prvo taj VW sa 300000 km ne može imati bolji motor nego isti VW u BiH sa 100000 km pod uslovom da su propisno održavani. Drugo, je li ti misliš da je sve na trapu tog VW-a od 300000 fabrička ugradnja zato što je vožen tamo. Naravno da nije već je mjenjano. E pa i u BiH se to isto mijenja, možda malo češće ali mijenja. I kada kupuješ auto provjeriš stanje trapa. Ako je ok boli te neka stvar je li vozano u BIH ili Njemačkoj i je li prva ugradnja ili je propisno zamjenjeno.
Ima još milion stvari od pohabanosti interijera pa na dalje gdje auto od 100 i 300 hiljadarki ne može biti isto ma gdje vozano.
I uopšte ne znam po kakvim ti kraterima i selima vozaš, ali ja pređoh BiH uzduž i poprijeko i ne naletih na nele velike rupčage.
-
ado-šampion
#117 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Pazi da se ne izvlacim, bas me boli qrac sta ko pise na forumu, i sta ko na forumu misli o meni...mali_milojica wrote:Nisi poredio auto iz DE sa 300k km i auto u BiH sa 300k km,vec sa duplo manjom kilometrazom. Auto iz BiH sa duplo manje kilometara,koje je odrzavano po pravilima kao ono u DE je duplo bolje,a sad nastavi pricu i izvlaci se.
Evo opet, radije bih kupio auto s 200 k iz Njemacke, nego 100 k iz Bosne. I kad se uzme 10-15 primjeraka u obzir, TVRDIM, pazi tvrdim, da ces od tih primjeraka vise naci da su dobri s 200 k iz Njemacke, nego s 100 k iz Bosne. Pusti se te price kupis od covjeka koji ima para i koji je odrzavao, i koji je pazio na rupe, i sipao samo kod El Tarika, koliko takvih ces naci kod nas realno mozda jedan od 10, ili ni jedan.
-
citroen xm
#118 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Svako ima pravo da potroši svoj novac kako hoće, pa i da ga baci u vjetar.
-
ado-šampion
#119 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Selo se zove Sarajevo, de me prosvijetli ali meni se cini da je najveci grad u BiH i glavni grad BiH. A rupcage... hoces konkretno? Hajmo konkretno. Sine na Cengic Vili kod skretnice dvice (po metra rupa oko sina), sine kod Muzeja prema Zeljeznickoj, sine na Skenderiji kod sestice skretnice... i moje omiljene, sine ko televizije, tj. opstine Novi grad. Dalje... potez od Svrakina prema Skenderiji, pored Zeljinog, UZAS, da ne izvlacim dio od Zeljinog do Kocavica (koji sad doduse rade) Treba li dalje? Hajmo malo prema sjeveru... Potez Semizovac - Malesici, ko da je zemljotres bio nedavno... Potez Kladanj - Vlasenica ko da su tenkovi jucer prolazili a ne prije 17-18 godina...citroen xm wrote:@Ado
Hoces da poredimo s vani, evo uzmimo Bec, jako lose ceste u odnosu na standard. Preko ni jednih sina, a presao sam na 20 prelaza sigurno vise puta ne osjeti se skoro nista u autu koje je tvrdo ko kamen. Putevi su puni neravnina, ali nigdje neces naici na odvaljen dio asfalta 10 centi dubine i vise.
-
NediM17
#120 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
DPF jedino moze dizati pritisak izduvnih gasova, ne znam na koji nacin moze spustati.mk ultra wrote:DPF spušta pritisak izduvnog gasa.
Bez DPF-a bi ispuh trebao biti protocniji, jer nema vise sta da "koci" izduvne gasove, a posto nema vise sta da koci, ni turbo onda nema "otpora" i lakse se zavrti, sto nikako ne moze biti lose.
@golfiista
Mislim da oni ne rade nikakve softverske korekcije osim sto nekako softverski iskljuce taj DPF da ne bi Check Engine svijetlila. Sve drugo bi znacilo remap, a to kosta mnogo vise nego sto ovi nasi DPF uklanjaci naplacuju.
-
citroen xm
#121 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ja često vozim po Sarajevu, a nisam baš odvalio točkove niti imam potrebe da često mijenjam trapove. Austrija i Njemačka su velike zemlje. Da li si siguran da je auto koje kupuješ u Beču voženo samo po Beču i auto putevima i da nikada nije otišlo na seoske puteve ili čak šta više svo vrijeme provelo na seoskim putevima.
- mali_milojica
#122 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Takav auto u BiH ne postoji. Ustvari postoji,dosao gastarbajter i auto jos nije na prodaju. Odnosno,takav auto je skuplji gore nego ovdje od auta sa "200 000" kilometara.ado-šampion wrote:Pazi da se ne izvlacim, bas me boli qrac sta ko pise na forumu, i sta ko na forumu misli o meni...mali_milojica wrote:Nisi poredio auto iz DE sa 300k km i auto u BiH sa 300k km,vec sa duplo manjom kilometrazom. Auto iz BiH sa duplo manje kilometara,koje je odrzavano po pravilima kao ono u DE je duplo bolje,a sad nastavi pricu i izvlaci se.![]()
Evo opet, radije bih kupio auto s 200 k iz Njemacke, nego 100 k iz Bosne. I kad se uzme 10-15 primjeraka u obzir, TVRDIM, pazi tvrdim, da ces od tih primjeraka vise naci da su dobri s 200 k iz Njemacke, nego s 100 k iz Bosne. Pusti se te price kupis od covjeka koji ima para i koji je odrzavao, i koji je pazio na rupe, i sipao samo kod El Tarika, koliko takvih ces naci kod nas realno mozda jedan od 10, ili ni jedan.
-
ado-šampion
#123 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Ne mijenjam ni ja trapove, a zivim u Sarajevu, zato sto je Japanac napravljen da traje za zivota.citroen xm wrote:Ja često vozim po Sarajevu, a nisam baš odvalio točkove niti imam potrebe da često mijenjam trapove. Austrija i Njemačka su velike zemlje. Da li si siguran da je auto koje kupuješ u Beču voženo samo po Beču i auto putevima i da nikada nije otišlo na seoske puteve ili čak šta više svo vrijeme provelo na seoskim putevima.
Pazi ja poredim Sarajevo i Bec jer su to glavni gradovi. Ne mozemo porediti Sarajevo i sela u Austriji. Ali cak i u manjim gradovima u Austriji, bolje su puno ceste nego po Sarajevu. Evo npr ja sam bio u Sankt Poeltenu, gradic od 50 hiljada stanovnika, 80-ak km od Beca, ceste u Sarajevu se ne mogu porediti s cestama u Poeltenu.
To je li vozano po selima, dobijes koja je firma vozala auto i gdje joj je sjediste, lako je u doba Interneta provjeriti cime se firma bavi i gdje je to auto moglo biti vozano. Naravno da se ne moze porediti auto koje je vozano po bilo kakvom asfaltu, i auto koje je vozano po makadamu.
-
citroen xm
#124 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Hoćeš reći da prosječan BiH kupac, pa i onaj koji ide lično u inostranstvo po auto, izigrava tajnog detektiva i provjerava podlogu po kojoj se auto kretalo svaki kilometar, provjerava navike bivšeg/bivših vlasnika?
Ne bih rekao. Ljudi bilo gdje dođu, pogledaju, probaju, odvuku na servis i kupe. Nekada čak ne ispoštuju neki od ovih koraka.
Ja sam uvijek prvo gledao stanje lima(je li havarisan, truo...) a to se lako provjeri. Unutrašnjost pređem pogledom. Zatim u mjestu pogledam i oslušnem motor. Ako to troje odgovara odem na kratku probnu vožnju i pogađam cijenu. Dakle ne dramim i paranoišem. Kupio sam i prodao mnogo auta, u svako je bilo ulaganja, ali se nikada nisam zezno.
Ne bih rekao. Ljudi bilo gdje dođu, pogledaju, probaju, odvuku na servis i kupe. Nekada čak ne ispoštuju neki od ovih koraka.
Ja sam uvijek prvo gledao stanje lima(je li havarisan, truo...) a to se lako provjeri. Unutrašnjost pređem pogledom. Zatim u mjestu pogledam i oslušnem motor. Ako to troje odgovara odem na kratku probnu vožnju i pogađam cijenu. Dakle ne dramim i paranoišem. Kupio sam i prodao mnogo auta, u svako je bilo ulaganja, ali se nikada nisam zezno.
-
ado-šampion
#125 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete
Naravno da necu, ali ako hoces mozes provjeriti sve do u sitne detalje... Isto kao sto nas covjek ode negdje u Njemacku da kupuje auto moze kupiti auto koje je vozano na makadamu, isto tako moze i ovdje, zar ne.citroen xm wrote:Hoćeš reći da prosječan BiH kupac, pa i onaj koji ide lično u inostranstvo po auto, izigrava tajnog detektiva i provjerava podlogu po kojoj se auto kretalo svaki kilometar, provjerava navike bivšeg/bivših vlasnika?
Ova auta na koja se ja pozivam su kupljena upravo tako, pregledano, mala probna voznja, eventualno kod majstora i to je to. Ne mozemo ici u detalje i sad kontati mozda je tamo vozan po makadamu a ovdje je sigurno vozan po Sarajevu, generalno gledajuci na 10 slucajno izabranih primjeraka lupam Passata, Pezoa nekog, nebitno, vise ce biti dobrih vani (Njemacka, Austrija) s 200 k, nego u Bosni sa 100 k, opet ponavljam, ne moze me niko ubijediti da nije tako.