Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najbolja lokacija za Aidu?

Ferhadija
8
16%
BBI
4
8%
SCC
10
20%
Alta
2
4%
Importanne
5
10%
Titova
22
43%

Total votes: 51

ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#101 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by ladyblue18 »

Prvo, ja nekako vjerujem da ovi skuplji kafici koriste kvalitetne sastojke...koji kostaju, drugo placas tu i ambijent, a placas i ime. Tu se najmanje placa kolac.
drugtito2011

#102 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by drugtito2011 »

Sarayman wrote:
Altsa wrote:mene niko ne pravi budalom...iz kojeg to revolta ti govoris...
Ne osjećaš se prevarenim ako platiš 5 KM za kolač koji njih košta 1 - 1.5 KM (ali maximalno!!!)? Poštujem tvoje mišljenje, međutim, bez ljutnje...ima jedna stara... Dok je ovaca bit će i vune.
Evo ti majstore cjenovnik "Aide" u Zg, koji se neće razlikovati od sarajevskog, pa već imam osnova da pljujem:

http://www.aida.hr/slastice/kategorija-346-torte

I nisam vlasnik ničeg sličnog, samo obični korisnik njihovih usluga, s naglaskom da ne želim biti magarac.

P.S. Također i za tebe nemam više pitanja.
Prema ono sto se vidi na slikama, čisto prodavanje ubleha. Osim izgleda, nijedan kolač nije ništo što već nema u Sarajevu. Možda po nazivu kolača nema, ali ostalo je većinom isto ili vrlo slično.Ovaj "zapadni" trend sa kolačima je isti kao i sve čime nas zapad bombarduje ... Bitno je da lijepo izgleda, a kakvog je okusa ili mirisa, to je najmanje bitno. Mislim ipak da je nama u BiH ipak okus najbitniji.

Ali, ne treba zanemariti nove genaracije koje su odrasle na kiwiju, mangu, lichiju, sušiju, tortiljama, i inim specijalitetima, a za koje ofirno reći da jedu šljive, jabuke, kruške, ćevape, pite, grah, itd. Ova generacija, kod koje je tradicija vrlo bitna u životu, jede samo stare bosanske kolače napravljene od sira, jogurta, mrkve, a zarad nastavka te tradicije spremni su plaćati 5-8 KM kolače. Naravno uz sve to neizbježno "biti vidjen kako jedeš kolač od mrkve i padaš na dupe koliko je dobar".
The 51st State

#103 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by The 51st State »

svaka roba ima svoju musteriju..., inace rasprava sto put vidjena, treba li nam ovo, treba li nam ono.. :D
MaxPayne

#104 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by MaxPayne »

ladyblue18 wrote:Prvo, ja nekako vjerujem da ovi skuplji kafici koriste kvalitetne sastojke
koriste najeftinije sastojke,biljne masti i umjetne arome
Pirija

#105 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by Pirija »

sto imam osjecaj da vise nece biti guzve u vatri kad je ova eHsluziva otori :mrgreen:
Sarayman

#106 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by Sarayman »

ladyblue18 wrote:Prvo, ja nekako vjerujem da ovi skuplji kafici koriste kvalitetne sastojke...koji kostaju, drugo placas tu i ambijent, a placas i ime. Tu se najmanje placa kolac.
Dozvoli da dodam još nešto vrlo bitno. Plaćaš im lokaciju, reko bih na prvom mjestu. Vatra = Ferhadija, Torte = BBI. S tim ide i biti viđen...
Sarayman

#107 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by Sarayman »

MaxPayne wrote:
ladyblue18 wrote:Prvo, ja nekako vjerujem da ovi skuplji kafici koriste kvalitetne sastojke
Za ovo fakat ne znam, ali ću prije povjerovati da si ti u pravu, nego da koriste kvalitetnu čokoladu i ostale sastojke za legendarni SouFFle, i slične kolače čija cijena prelazi normalnu (iznad 2.5 pa hajde i 3 KM)..

Ukoliko si ipak u pravu, onda povlačim neke moje izjave, i odgovorno tvrdim da ih proizvodnja kolača izađe oko 0,75 KM po komadu, što je još veća tragedija.
Last edited by Sarayman on 31/01/2014 18:10, edited 1 time in total.
General_Jackson

#108 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by General_Jackson »

drugtito2011 wrote:
Sarayman wrote: Ne osjećaš se prevarenim ako platiš 5 KM za kolač koji njih košta 1 - 1.5 KM (ali maximalno!!!)? Poštujem tvoje mišljenje, međutim, bez ljutnje...ima jedna stara... Dok je ovaca bit će i vune.
Evo ti majstore cjenovnik "Aide" u Zg, koji se neće razlikovati od sarajevskog, pa već imam osnova da pljujem:

http://www.aida.hr/slastice/kategorija-346-torte

I nisam vlasnik ničeg sličnog, samo obični korisnik njihovih usluga, s naglaskom da ne želim biti magarac.

P.S. Također i za tebe nemam više pitanja.
Prema ono sto se vidi na slikama, čisto prodavanje ubleha. Osim izgleda, nijedan kolač nije ništo što već nema u Sarajevu. Možda po nazivu kolača nema, ali ostalo je većinom isto ili vrlo slično.Ovaj "zapadni" trend sa kolačima je isti kao i sve čime nas zapad bombarduje ... Bitno je da lijepo izgleda, a kakvog je okusa ili mirisa, to je najmanje bitno. Mislim ipak da je nama u BiH ipak okus najbitniji.

Ali, ne treba zanemariti nove genaracije koje su odrasle na kiwiju, mangu, lichiju, sušiju, tortiljama, i inim specijalitetima, a za koje ofirno reći da jedu šljive, jabuke, kruške, ćevape, pite, grah, itd. Ova generacija, kod koje je tradicija vrlo bitna u životu, jede samo stare bosanske kolače napravljene od sira, jogurta, mrkve, a zarad nastavka te tradicije spremni su plaćati 5-8 KM kolače. Naravno uz sve to neizbježno "biti vidjen kako jedeš kolač od mrkve i padaš na dupe koliko je dobar".
Hajde mi to vas dvojica onda objasnite koji su to tradicionalni bosanski kolači?
koje to mi kolače ubuduće smijemo jesti, a da ne narušimo "našu tradiciju" i da ne budemo podanici dekadentnog zapada?
Sarayman

#109 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by Sarayman »

General_Jackson wrote: Hajde mi to vas dvojica onda objasnite koji su to tradicionalni bosanski kolači?
koje to mi kolače ubuduće smijemo jesti, a da ne narušimo "našu tradiciju" i da ne budemo podanici dekadentnog zapada?
Ako kažem da su to svima nam poznati zaliveni kolači, garant ćeš reći da svi oni potiču iz Turske, jel' tako?
Druga stvar, svi možemo jesti kakve god želimo kolače, ne samo naše, ali lično meni je izuzetno maloumno plaćati ih po duplo i trostrukoj cijeni, za razliku od nekih kolega forumaša, a opet zbog kojih gazde pojedinih kafana uzimaju "lopatom", te se bogate na njihov račun. O tome govorim svo vrijeme, a ne o branjenju nekog našeg brenda. Istovremeno, ako moram birati preskupi kolač koji to ničim ne zaslužuje i domaći kolač za recimo 1.5 i 2 KM, onda nema većeg patriote od mene. Kraj priče i moja odjava s teme. ;-)
DZONPI

#110 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by DZONPI »

Imate u Tarcinu kolac pola marke.Idite tamo na kolace jebes Bec.Za 5 maruna dernek.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#111 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by ladyblue18 »

MaxPayne wrote:
Nekako sam duboko u sebi i mislila da je tako
DZONPI wrote:Imate u Tarcinu kolac pola marke.Idite tamo na kolace jebes Bec.Za 5 maruna dernek.
Tulumbe su im bolje nego bilo gdje u Sa :mrgreen:
VjecitiStudent

#112 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

:shock: pet strana o morebit kafani?
MaxPayne

#113 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by MaxPayne »

ladyblue18 wrote:
MaxPayne wrote:
Nekako sam duboko u sebi i mislila da je tako
Ne mora to značiti nešto loše,možda je problem jer naravno nabavljaju od domaćih distributera koji dilaju siromašan asortiman za kolače jer smo malo i siromašno tržište.Napravi sebi kolač od malo boljih sastojaka,sa puterom i kvalitetnom čokoladom ima da te želudac razvaljuje cijeli dan kako je "težak" :-D
General_Jackson

#114 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Sarayman wrote:
General_Jackson wrote: Hajde mi to vas dvojica onda objasnite koji su to tradicionalni bosanski kolači?
Ako kažem da su to svima nam poznati zaliveni kolači, garant ćeš reći da svi oni potiču iz Turske, jel' tako?
Druga stvar, svi možemo jesti kakve god želimo kolače, ne samo naše, ali lično meni je izuzetno maloumno plaćati ih po duplo i trostrukoj cijeni, za razliku od nekih kolega forumaša, a opet zbog kojih gazde pojedinih kafana uzimaju "lopatom", te se bogate na njihov račun. O tome govorim svo vrijeme, a ne o branjenju nekog našeg brenda. Istovremeno, ako moram birati preskupi kolač koji to ničim ne zaslužuje i domaći kolač za recimo 1.5 i 2 KM, onda nema većeg patriote od mene. Kraj priče i moja odjava s teme. ;-)
Što se tiče tih "viđenih" mjesta bio sam samo u Metropolisu mislim 2 puta u životu, u ostalima nisam nijednom, niti ću. Ne potiču iz Turske ali su došli sa Turskom isto kao što su sa Austrougarskom došli kolači sa zapada, koji su isto tako u nekim našim porodicama tradicionalni, a isto su bosanski kao i zaliveni. Zaliveni kolači su teški i mnogi ljudi ih ne vole ili ne mogu jesti, što opet ne znači da čovjek mora plaćati 5 KM za neke druge kolače. Merkator prodaje jako dobre kolače po komadu od 1,5 do 2,5 KM u prosjeku, pa ako je cijena problem nekome, može ih kupiti i jesti kući.
Isto tako svaki kolač u kućnoj radinosti je bolji i isplativiji od kupovnog.
Mislim da si se već jednom odjavio sa ove teme ;-)
Pitanje za druga tita:
Po čemu je to Sacher torta strana za nas? ili recimo princes krofne, krempite, koje isto potiču sa zapada.
drugtito2011

#115 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by drugtito2011 »

General_Jackson wrote: Pitanje za druga tita:
Po čemu je to Sacher torta strana za nas? ili recimo princes krofne, krempite, koje isto potiču sa zapada.
Druže,

Prije nego ti odgovorim samo da te upuznam, da sam obožavatelj kolača, kakvog ne možeš ni zamisliti. Gdje god da putujem, a obišao sam dobar dio Evrope, prvo što pitam je "Gdje su najbolji kolači" i odmah idem tamo. U ratu su mi više nedostajali kolači nego meso.

Ja nijednom rječju nisam rekao da imam bilo šta protiv dobrih kolača. Ono na što sam pokušao skrenuti pažnju jeste pomodarstvo, i najednom kultno obožavanje kolača od sira, jogurta, mrkve i sličnih sastojaka. Tiramisu je jedini kolač od sira, koji zaslužuje kultni status, ostalo su varijacije na temu.

A što se tiče dobrih kolača koje si spomenuo, obožavam ih. Sacher torta - veoma loše imitacije. Krempita - u gradu nema dobre krempite. Princes krofne - poželio sam pojesti dobru princes krofnu. Havanu su pokvarili, boem da i ne spominjem, čak ni sladoled i tahan halva u Egiptu nisu isti. Baklava - većina trči u Saraj Bosnu jer nema dobre baklave. Kolači po kojima je grad bio prepoznatljiv na neki način su nestali sa "scene".

U Vatri i sličnim objektima iskopirani su kolači iz Zagreba http://www.slasticarnica-millennium.hr/ ... _casi.html, kao i Torte i to. I opet tvrdim to što prodaju je srednja žalost, a cijene su vrhunske.

A reci mi gdje se u gradu može pojesti dobra Schwarzwald torta, dobar tiramsu da ne izgleda kao da je pun margarina, gdje dobar čokoladni kolač. Jedino mjesto koje još uvijek drži dobre kolače jeste Metropilis, a i Desert pravi dobre kolače.

I za kraj, ako te put dovede, najbolje kolače poslije rata sam pojeo u Beogradu, i to na nekoliko mjesta, a u restoranu Opera ubjedljivo najbolji čokoladni kolač. Jest da je i cijena vrhunska, ali ćeif nikad nije skup.

Pozz
mrkalj

#116 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by mrkalj »

Jedva čekam da se otvori ta slastičarna.
Može li se ovdje rezervisati stol za mjesec dana.
Njam njam svježi kolaći iz Beča
StupskaBitanga

#117 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by StupskaBitanga »

VjecitiStudent wrote::shock: pet strana o morebit kafani?
što te čudi jer ovdje je samo bitno hljeba i igara
Edin H.

#118 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by Edin H. »

mrkalj wrote:Jedva čekam da se otvori ta slastičarna.
Može li se ovdje rezervisati stol za mjesec dana.
Njam njam svježi kolaći iz Beča
Austria Airlines-om salju?
Korisničkoime

#119 Re: Odg: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by Korisničkoime »

OldMayor wrote:
manekenka u penziji wrote: Ako je 30 KM izrada tepsije baklave, ona mora biti kao domaća. Računicu za svaki sastojak sam ti navela a išla sam iz krajnosti troškova u maximum i u krajnost zarade u minimum.

Evo primjer slasticarne Sport koja je uvijek dupke puna. Kolači i nisu najbolji ali je lokacija na čaršiji a cijene su sasvim pristupacne, kolači su 1,5-2-2,5KM.
Kada radi basta u prizemlju ima oko 12 stolova (evo neka je to 25 stolica stalno popunjenih) + sprat (30 stolica) to je 55 kolaca. Neka svako naruči kolac od 2 KM sto je prosjek i neka je zarada po kolacu samo 1 KM, na svakih 1h kada se smjenjuju gosti se zaradi oko 55 KM (sokice i kafice ne racunam). Nek je radno vrijeme od 8-22h, to je ukupno 14x55KM. Zarada je 770 KM.
Dalje neću ni da racunam, vjerovatno je jasno da ovdje gubitka nema i kada su najjeftiniji kolači u pitanju.

Još da se jednom osvrnem na tvoje pitanje za domaću baklavu. Kada mi je mrsko praviti kolače, ja odem u Palmu i fino se najedem kvalitetnih slatkiša i ne plaćam ih 5KM po komadu. Baklavu iskreno ne narucujem, to mi je bajramski kolac, ali idući logikom da su u Palmi svi kolači dobri, vjerujem i da im je baklava bez premca.
Torte i to, jako dobri kolači, ali su meni zaista preskupi. Kada hoću tri drugarice da pocastim, kod njih moram iskesirati 30tak KM za 4 komada torte i nesto da se uz to popije. Za te pare u kucnoj radinosti mogu dobiti isto tako dobar kolac, i to čitav, a ne samo 4 komadića :)
Ja cisto sumnjam da je na 2 KM zarada 1 KM.
Volio bih da se javi neko ko je u toj bransi.

Ako uzmes u obzir da od te 2 KM oduzimas sljedece:
- PDV 17%
- kirija (ako nije tvoj poslovni)
- struja
- voda
- grijanje
- plate radnicima (konobari + kuhari)
- sirovine za kolace
- ostali rezijski troskovi (smece, internet, tv)
- ako ima jos sta

Nece tebi svaki dan bit puno. Nece ti svaki dan radit basta. Ja ne znam nijedan kafic da je uvijek sve popunjeno. Nema sanse da se drzi ispunjenost kapaciteta 100%.

I tek onda kad sve saberes-oduzmes dolazi tvoj profit. Zbog toga cisto sumnjam da od onih pocetnih 2 KM tebi moze ostati 1 KM nakon svih ovih odbitnih stvaki. Ne znam, mozda je i moguce ako zavrsnes drzavu, zavrnes radnike, stavljas smece u kolace itd.

Ja kolace jedem u Kupu na Dobriniji. Kolaci jesu od skupi, ali barem znam da su kvalitetni, uvijek svjezi. Konobari ljubazni, fino uredjeno. I ne jedem ih svaki dan, odem pojedem kolac i kafu ponekad, i to je ceif i luksuz.

Stoga i ovi kolaci ako stignu, nek budu 15 KM ako oni misle da za to ima trziste. Ja znam otprilike koliko cu dati novca za kolac. I ako je kolac skup, nije problem ja cu ga kupit da probam, ali ako ne opravda taj moj ulozeni novac moze zaboravit da cu mu ikad doc.
Džabe ti to pričaš ljudi nisu svjesni troškova poslovanja bilo kojeg pa tako ni ugostiteljskog polaze upravo od računica sa 100 % ispunjenosti kapaciteta koje su u realnoj ekonomiji nemoguće. Polaze od toga kako se kvalitet može napraviti uz minimalno ulaganje i da je zarada od 1 KM na utrošak materijala od 1 KM dobra poslovna računica bez uzimanja u obzir svih dodatnih troškova koje si naveo. Nisam u tom poslu slastičara mada imam par prijatelja koji imaju restorane i to restorane koji dobro rade a ni jedan ne pliva u novcu.
Šta konkretno znam je da su npr.marže za rezevne dijelove u rasponu od 50% do 400%, da npr. haljina koja se u BiH sašije za cijenu od 10 Eura i vrijednost materijala od 25 Eura u prodaji na zapadu doseže cijene i od 150 Eura a da se pri tome ne radi o nekim top markama. Da ne spominjem neke uslužne djelatnosti kao što su zubari, advokati, notari koji prodaju svoju stručnost. Pri tome ne treba zaboraviti da je umijeće i stručnost znati napraviti dobar kolač dobru baklavu budući da svoje umijeće jedan advokat ili stomatolog dobro naplaćuje ne vidim razloga zašto to isto jedan dobar slastičar ne bi radio. Treba se malo zapitati šta ti sve i koliko vremena treba da postaneš konditor majstor pogotovo u inostranstvu kao npr. Beč ili Pariz koji imaju tradiciju ovog posla. Ti ljudi ulože vrijeme, novac, trud da bi znali svoj posao i takvi neće raditi za 300 KM.
Ja i dalje mislim da našu domaću baklavu ne možeš pojesti za 2 KM i ako mi neko ponudi mogućnost između nečega što liči na baklavu i košta 2 KM i prave baklave za 5 KM uvijek ću se odlučiti za drugu opciju s tim da ću sebi taj luksuz možda moći priuštiti duplo rjeđe.
General_Jackson

#120 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

drugtito2011 wrote:
General_Jackson wrote: Pitanje za druga tita:
Druže,

Prije nego ti odgovorim samo da te upuznam, da sam obožavatelj kolača, kakvog ne možeš ni zamisliti. Gdje god da putujem, a obišao sam dobar dio Evrope, prvo što pitam je "Gdje su najbolji kolači" i odmah idem tamo. U ratu su mi više nedostajali kolači nego meso.

Ja nijednom rječju nisam rekao da imam bilo šta protiv dobrih kolača. Ono na što sam pokušao skrenuti pažnju jeste pomodarstvo, i najednom kultno obožavanje kolača od sira, jogurta, mrkve i sličnih sastojaka. Tiramisu je jedini kolač od sira, koji zaslužuje kultni status, ostalo su varijacije na temu.

A što se tiče dobrih kolača koje si spomenuo, obožavam ih. Sacher torta - veoma loše imitacije. Krempita - u gradu nema dobre krempite. Princes krofne - poželio sam pojesti dobru princes krofnu. Havanu su pokvarili, boem da i ne spominjem, čak ni sladoled i tahan halva u Egiptu nisu isti. Baklava - većina trči u Saraj Bosnu jer nema dobre baklave. Kolači po kojima je grad bio prepoznatljiv na neki način su nestali sa "scene".

U Vatri i sličnim objektima iskopirani su kolači iz Zagreba http://www.slasticarnica-millennium.hr/ ... _casi.html, kao i Torte i to. I opet tvrdim to što prodaju je srednja žalost, a cijene su vrhunske.

A reci mi gdje se u gradu može pojesti dobra Schwarzwald torta, dobar tiramsu da ne izgleda kao da je pun margarina, gdje dobar čokoladni kolač. Jedino mjesto koje još uvijek drži dobre kolače jeste Metropilis, a i Desert pravi dobre kolače.

I za kraj, ako te put dovede, najbolje kolače poslije rata sam pojeo u Beogradu, i to na nekoliko mjesta, a u restoranu Opera ubjedljivo najbolji čokoladni kolač. Jest da je i cijena vrhunska, ali ćeif nikad nije skup.

Pozz
Tim prije onda čudi što si komentarima išao na ruku onima koji su samu ideju da se otvori takva slastičarna dočekali na nož. Abruzzo je imao dobre krempite za moj ukus, Havanu su kako kažeš pokvarili, najsličniju onoj predratnoj ima ili je bar imala slastičarna Stela, princes krofne ne znam ni da sam vidio u Sa poslije rata, solidne sam probao najbliže nama u BL u slastičarni Manja, a o ostalim tortama o kojima smo pričali možeš samo sanjati dok se eventualno ne otvori famozna Aida ili otići negdje u EU.
Bodkin

#121 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by Bodkin »

kakva je ovo rasprava. pa sve dok ima potraznje bice i ponude, pa makar to bili i kolaci od 10 maraka i kafa od 8 :)
Edin H.

#122 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by Edin H. »

drugtito2011 wrote: Druže,

I za kraj, ako te put dovede, najbolje kolače poslije rata sam pojeo u Beogradu, i to na nekoliko mjesta, a u restoranu Opera ubjedljivo najbolji čokoladni kolač. Jest da je i cijena vrhunska, ali ćeif nikad nije skup. Pozz
Slazem se, nemas gdje pojesti kvalitetan kolac da se ne stedi na sastojcima i da nije pun secera i margarina, kao prije rata npr. u Hotelu Evropa, ili ako spominjes Beograd, Hotel Interkontinental.
Je li Opera ono mjesto preko puta objekta Danice Draskovic? Dobro dizajnirani i dobro skupi kolaci,nije mi ostavilo poseban dojam, nije to ono sto mene privlaci.

Samo me interesuje kvaliteta sastojaka i ukus.
StupskaBitanga

#123 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by StupskaBitanga »

Dok se svi raspituju oko kolača da i ja pitam kad će se u Sarajevu moći kupiti normalan namještaj iz 21. st a ne iz 1984 i stila Šipada?
drugtito2011

#124 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by drugtito2011 »

General_Jackson wrote:
Tim prije onda čudi što si komentarima išao na ruku onima koji su samu ideju da se otvori takva slastičarna dočekali na nož. Abruzzo je imao dobre krempite za moj ukus, Havanu su kako kažeš pokvarili, najsličniju onoj predratnoj ima ili je bar imala slastičarna Stela, princes krofne ne znam ni da sam vidio u Sa poslije rata, solidne sam probao najbliže nama u BL u slastičarni Manja, a o ostalim tortama o kojima smo pričali možeš samo sanjati dok se eventualno ne otvori famozna Aida ili otići negdje u EU.
Nije mi bila namjera podržati protivnike otvaranje bečke slastičarne, čak bih volio da to bude čim prije. Ja sam samo protiv osrednjih kolača i visokih cijena, dok nam ih poslužuju konobari kojima je osmijeh davno zaboravljena kategorija, a bakšiš 1 KM još malo pa poniženje. A platiš kolač i kafu 8 KM.

A najveće razočaranje je bilo kad je Evropa ponovo otvorena. Stao sam ispred vitrine, pogledao kolače i pitao se da li su ti ljudi čuli da se za kolače koristi puter. E uglavnom je u svim slastičarnama tako.
Edin H. wrote:
Slazem se, nemas gdje pojesti kvalitetan kolac da se ne stedi na sastojcima i da nije pun secera i margarina, kao prije rata npr. u Hotelu Evropa, ili ako spominjes Beograd, Hotel Interkontinental.
Je li Opera ono mjesto preko puta objekta Danice Draskovic? Dobro dizajnirani i dobro skupi kolaci,nije mi ostavilo poseban dojam, nije to ono sto mene privlaci.
Ovo je prvenstveno restoran, odmah do ulaza u hotel Majestic https://www.facebook.com/RestoranOpera?fref=ts.

A krempite ili kremšnite sam jeo u Samoboru, slastičarna izgleda malo bolje nego Tip-Top, ali je puno veća. Odveli me lokalci, i tu sam prvi put u životu jeo tople krempite. Dobre su, ali ne bi ih mijenjao za naše predratne.

Pozdrav poguzijama
O'zone
Globalni moderator

#125 Re: Bečka slastičarna „Aida“ otvara filijalu u Sarajevu

Post by O'zone »

Evo Vam i web stranica

http://www.aida.ba/

Evo Vam i FB stranica

https://www.facebook.com/aida1913

A uskoro i sama slastičarna :mrgreen:

Meni ne smeta nek se otvori, ako će biti kavalitetno još bolje, da će mene vidjeti- zavisi od cjenovnog ranga (a i nisam neki ludak za kolačima kao moja žena naprimjer :mrgreen: ) ne očekujem jeftine kolače jer ako se budu dostavljali iz Beča to košta i samo troškovi transporta će da nabiju cijenu po komadu za 1-2 KM a onda se tu doda ime i ekskluzivitet i eto ga kolač 8 KM.
Post Reply