Rasizam kod nas

Post Reply
cyprus

#101 Re: Rasizam kod nas

Post by cyprus »

ja71 wrote:
cyprus wrote:Istina, samo mnogi ljudi imaju ideologiju sa kojom se identifikuju... Ja nemam...
iako si ljevicar :D
Moja stajališta imaju najviše sličnosti sa lijevim centrom... Otkad se to smatra ideologijom? :mrgreen:
cyprus

#102 Re: Rasizam kod nas

Post by cyprus »

popokatepetl_com wrote:Najjaci su ovi neoliberali sa pricom o generalizaciji i predrasudama jer eto to je neki zlobni rasista onako izmislio predrasude radi par pojedinaca Roma a ne zato sto ih je vecina takva i imamo milione primjera i dokaza za to. Napravis im stambene jedinice oni udju i opustose sve da i stolarija ne ostane, nadjes mu dva posla lola ode da trazi azil zbog kojeg ce EU nas jebavati, ukinuti nam vize pa necemo ni ko turisti zapada vidjeti i onda ako nesto kazes protiv ovakvih spodoba proglase te rasistom i sovinistom.
Dobro, zašto npr. jednog Dervu Sejdića smatraš spodobom?
trcicu trceci

#103 Re: Rasizam kod nas

Post by trcicu trceci »

Ne zabrinjava mene neobrazovanost i primitivnost Roma, zabrinjava me nekultura nas "inteligentnih"

ovi danasnji komentari stvarno normalnog covjeka trebaju zabinuti, opet ponavljam ne zanima me ponasanje "Njih", ali izrazavanje ove djece koja pise komentare je na nivou jezicke kulture od 1 do 10, 0,5 najvise
popokatepetl_com

#104 Re: Rasizam kod nas

Post by popokatepetl_com »

Vidi, ne smatram ga spodobom ali ovakvi Nazifi i slicni njemu a kakvih je ubjedljiva vecina u tom narodu jesu spodobe zbog kojih ce nama sutra EU ukinuti bezvizni rezim pa ce ljudi rodbini, na sportska natjecanja, ekskurzije, skolovanje itd itd. stajati u redu i placati vize. Kladim se da nema osnovnu zavrsenu a dobio je 2 posla za kojeg bi dobar dio populacije ubio ali ne hoce pametnjakovic u Dojcland da azil trazi samo me zanima kakve on to kriterije za azil ispunjava?
madner

#105 Re: Rasizam kod nas

Post by madner »

Pa ne ispunjavaju uslove, nego koriste rupu u sistemu.

Rupa je sto dok te odbiju imas jelo i smjestaj.
elloh4556

#106 Re: Rasizam kod nas

Post by elloh4556 »

Ne vide ili realnije, svjesno ne žele oni koji osuđuju Rome da pogledaju vlastiti narod i državu na šta liči. Ne shvataju koliko su smiješni kada im baciš argumente o BiH, koja je po svim statistikama geto država, među najkorumpiranijim, najsiromašnijim, najnezaposlanijim, najgorim za život, gdje sve propada od obrazovanja, posla, politike, sporta, kulture, gdje je mržnja među narodima ubitačna, gdje je Čevljanska korida nacionalni događaj, gdje turbo-folk hara itd., gdje ljudi prihvataju materijalne ponude za glasove, glasove kojim 20 godina prave geto od države, ili kraće rečeno, nemaju ni jedne jedine osnove da nekome nešto govore kakav je, kakav treba da bude. Međutim najlakše, djelovati po poznatom principu zakona jačeg, većina će se uhvatiti manjina i na njih iskaljivati svu frustraciju vlastitih nedostataka.
Alfons Kauders

#107 Re: Rasizam kod nas

Post by Alfons Kauders »

elloh4556 wrote:Ne vide ili realnije, svjesno ne žele oni koji osuđuju Rome da pogledaju vlastiti narod i državu na šta liči. Ne shvataju koliko su smiješni kada im baciš argumente o BiH, koja je po svim statistikama geto država, među najkorumpiranijim, najsiromašnijim, najnezaposlanijim, najgorim za život, gdje sve propada od obrazovanja, posla, politike, sporta, kulture, gdje je mržnja među narodima ubitačna, gdje je Čevljanska korida nacionalni događaj, gdje turbo-folk hara itd., gdje ljudi prihvataju materijalne ponude za glasove, glasove kojim 20 godina prave geto od države, ili kraće rečeno, nemaju ni jedne jedine osnove da nekome nešto govore kakav je, kakav treba da bude. Međutim najlakše, djelovati po poznatom principu zakona jačeg, većina će se uhvatiti manjina i na njih iskaljivati svu frustraciju vlastitih nedostataka.
aleksa je fino objasnio razliku izmedju roma i ciganluka

romi su narod koji ovdje zivi vjekovima

ciganluk je stanje svijesti

ciganluk se lako moze primjetiti i kod mnogih konstitutivnih (koji su, da se ne lazemo, ustavom stavljeni u poziciju arijevaca u nacistickoj njemackoj)...

ciganluk nema veze s romima

ciganluk je krasti mesing s groblja... ciganluk je 17 puta obiti kapelu kraj tuzle da se klepi bakar... ciganluk je ici u EU zemlje i traziti azil... ciganluk je imati platu od 18500 u sarajevo osiguranju... ciganluk je graditi vilu od nekoliko miliona kraj mostara, a usput kukati kako si ugrozen... ciganluka na sve strane
bierkof

#108 Re: Rasizam kod nas

Post by bierkof »

trcicu trceci wrote:Ne zabrinjava mene neobrazovanost i primitivnost Roma, zabrinjava me nekultura nas "inteligentnih"

ovi danasnji komentari stvarno normalnog covjeka trebaju zabinuti, opet ponavljam ne zanima me ponasanje "Njih", ali izrazavanje ove djece koja pise komentare je na nivou jezicke kulture od 1 do 10, 0,5 najvise
Postovani,

Ovo je forum, ako zelite savrsenu gramatiku ili ljepotu izrazavanja preporucujem Selimovica, Hemona, Santica, Borgesa...
Takodjer zelim da Vam skrenem paznju na cinjenicu da ni Vas komentar ne odise elokventnoscu.

Lijep pozdrav
the Internet
Gojeni H

#109 Re: Rasizam kod nas

Post by Gojeni H »

Naravno da ima rasizma prema Ciganima, medjutim smatram da su pripadnici ove manjine prilicno sigurni kod nas.
Za ove sto budale o EU tolerantnosti:

Jos nisam cuo da je neko napao nase Cigane ili njihova naselja. Hvala Bogu da je tako.
Danguba

#110 Re: Rasizam kod nas

Post by Danguba »

Ko ga jebe. BiH mu je omogucila ono sto mnogi mogu sanjati a on bi kruha preko pogace.
popokatepetl_com

#111 Re: Rasizam kod nas

Post by popokatepetl_com »

madner wrote:Pa ne ispunjavaju uslove, nego koriste rupu u sistemu.

Jeste ali koliko je to na duze staze pametno, sta ce sad kad su ga odbili? mislim da se ovaj Nazif licno nadao da ce mu odobriti azil jer je ufurao da je on neko bitan, umjetnik, glumac itd...

Uostalom zasto ovi EU filozofi ne poprave te rupe u sistemu umjesto sto nama prijete da ce nam ukinuti bezvizni rezim ko da mi i Srbija mozemo natjerati ove sto traze azil da to vise ne cine.
madner

#112 Re: Rasizam kod nas

Post by madner »

Zato sto je dosta Njemaca kroz azil pobjeglo od nacista. Ima to smisla, osim ako se nadje neko da to pokusava iskoristiti. Normalnom covjeku taj azilski smjestaj u Njemackoj nije plus, no kada imas malo drugacije nazore...
elloh4556

#113 Re: Rasizam kod nas

Post by elloh4556 »

Alfons Kauders wrote:
elloh4556 wrote:Ne vide ili realnije, svjesno ne žele oni koji osuđuju Rome da pogledaju vlastiti narod i državu na šta liči. Ne shvataju koliko su smiješni kada im baciš argumente o BiH, koja je po svim statistikama geto država, među najkorumpiranijim, najsiromašnijim, najnezaposlanijim, najgorim za život, gdje sve propada od obrazovanja, posla, politike, sporta, kulture, gdje je mržnja među narodima ubitačna, gdje je Čevljanska korida nacionalni događaj, gdje turbo-folk hara itd., gdje ljudi prihvataju materijalne ponude za glasove, glasove kojim 20 godina prave geto od države, ili kraće rečeno, nemaju ni jedne jedine osnove da nekome nešto govore kakav je, kakav treba da bude. Međutim najlakše, djelovati po poznatom principu zakona jačeg, većina će se uhvatiti manjina i na njih iskaljivati svu frustraciju vlastitih nedostataka.
aleksa je fino objasnio razliku izmedju roma i ciganluka

romi su narod koji ovdje zivi vjekovima

ciganluk je stanje svijesti

ciganluk se lako moze primjetiti i kod mnogih konstitutivnih (koji su, da se ne lazemo, ustavom stavljeni u poziciju arijevaca u nacistickoj njemackoj)...

ciganluk nema veze s romima

ciganluk je krasti mesing s groblja... ciganluk je 17 puta obiti kapelu kraj tuzle da se klepi bakar... ciganluk je ici u EU zemlje i traziti azil... ciganluk je imati platu od 18500 u sarajevo osiguranju... ciganluk je graditi vilu od nekoliko miliona kraj mostara, a usput kukati kako si ugrozen... ciganluka na sve strane
Ne može se rasistički termin uzimati kao validan (oni koji su ih progonili su ih tako prozvali, slično kao što su crnce bijelci nazvali niggerima), jel uredu da neko na osnovu naše propale dražave i naroda uzme termin "bosanca", te ga koristi u iste svrhe kao i termin "ciganluka", to se ti ne bi našao uvrijeđen jel?
JThomas

#114 Re: Rasizam kod nas

Post by JThomas »

popokatepetl_com wrote:
madner wrote:Pa ne ispunjavaju uslove, nego koriste rupu u sistemu.

Jeste ali koliko je to na duze staze pametno, sta ce sad kad su ga odbili? mislim da se ovaj Nazif licno nadao da ce mu odobriti azil jer je ufurao da je on neko bitan, umjetnik, glumac itd...

Uostalom zasto ovi EU filozofi ne poprave te rupe u sistemu umjesto sto nama prijete da ce nam ukinuti bezvizni rezim ko da mi i Srbija mozemo natjerati ove sto traze azil da to vise ne cine.
koliko god bitan bio ili ne bio, to nije kriterij za davanje azila. ne znam šta je htio i ko ga je nasavjetovao, al' nije bilo teorije da ga dobije.
BHCluster

#115 Re: Rasizam kod nas

Post by BHCluster »

:thumbup:
Tako je to, uvijek svi ja ovo ja ono, a kada nesto nije uredu vijek je neko drugi kriv.
It_is_a_Leclerc

#116 Re: Rasizam kod nas

Post by It_is_a_Leclerc »

Normalno da postoji. Bar 90 % ljudi u ovoj državi su rasisti. Zamislite da u 21. vijeku čujete od jednog 21-ogodišnjaka da "crncima smrdi koža" i da su crnci "preodređeni da prenosi sidu". O tome da su "Židovi počeli širiti rak", da su židovi masoni, da je Hitler bio dobar jer je ubijao Jevreje, da i ne govorim, jer tu formu ksenofobije osokoljuju razno-razni vehabijski klerici i slični idioti.

Ako ne vjerujete, slobodno upitajte nekog da li bi zaposlio jednog Roma koji je čist, uredan, radišan i obrazovan, ili jednog ne-Roma koji je upola lošiji od njega.
madner

#117 Re: Rasizam kod nas

Post by madner »

Tsk, mnogo Roma se zaposljava samo su tako asimilirani da ljudi misle da su dio korpusa.
Sarajevica

#118 Re: Rasizam kod nas

Post by Sarajevica »

Meni je samo cudno sto su oni uspjeli cuvati svoju (ne)kulturu nakon toliko godina u Europi, zasto oni toliko kategoricno odbijaju da zive bolje kad znaju da je moguce? Najjace mi je kad ljudi kazu da je diskriminacija i rasizam razlog zbog kojeg se oni ne skoluju i ne studiraju. Evo uzmemo Zapad kao primjer: na Univerzitetima tamo ima puno studenata iz Konga, Etiopije, Bangladesa, Pakistana, znaci iz regija koje su sto puta siromasnije od Rumunjske, Bugarske, Srbije, BiH...samo Roma nema. Dakle jasno je da se ne radi o siromastvu, diskriminaciji ili boji koze. Radi se o njihovoj NEkulturi, i nije uopste "rasizam" reci da nesto tamo ne stima.
elloh4556

#119 Re: Rasizam kod nas

Post by elloh4556 »

" Meni je samo cudno sto su oni uspjeli cuvati svoju (ne)kulturu nakon toliko godina u Europi, zasto oni toliko kategoricno odbijaju da zive bolje kad znaju da je moguce? "

I mene ovo čudi za BiH u Europi i za naše izbore, te kako znamo ovo za druge pitati, a ne za sebe...
bierkof

#120 Re: Rasizam kod nas

Post by bierkof »

Hipoteticki, da je stanje u drzavi savrseno, da nemamo niti jedan od navedenih problema, od prilike 90% roma u BiH bi bili:
1) Vraceni u zemlju iz koje su dosli sa zabranom povratka, ili
2) U zatvoru

Znaci zbog toga sto nam je stanje u drzavi lose moramo da TRPIMO i kriminal cigana???????
yeah, makes perfect sense! :roll:

Posto si ti strucno 'bacio nekoliko argumenata o BIH' da ja 'bacim nekoliko o romima'-
konstantno povlacenje za rukav, ne mozes proci glavnom ulicom ljeti, uzasan nacin na koji (ne)odgajaju svoju djecu, maloljetnicke trudnoce, organizovano prosjacenje, prostitucija i trgovina ljudima, sverc, prodaja droge, kradje i obijanje automobila, razbojnistva i zaustavljanje ljudi u mraku, vandalizam...
I sama cinjenica da su romi tako mali dio drustva a toliko su zastupljeni u kriminalu da je to uzasavajuce. I najgore od svega njihovo odbijanje da se emancipuju. Ne postoji nacin da im se pomogne, a bilo je mnogo prilika.
Sarajevica

#121 Re: Rasizam kod nas

Post by Sarajevica »

elloh4556 wrote:" Meni je samo cudno sto su oni uspjeli cuvati svoju (ne)kulturu nakon toliko godina u Europi, zasto oni toliko kategoricno odbijaju da zive bolje kad znaju da je moguce? "

I mene ovo čudi za BiH u Europi i za naše izbore, te kako znamo ovo za druge pitati, a ne za sebe...
Pa ti pitas, zar ne, pa tebi niko ne drzi moralna predavanja kako si rasista i sovinista zbog toga. Pomiri se vise sa cinjenicom da ljudi ne vole Rome, ne zbog njihove "rase" nego zbog njihovog ponasanja.
bierkof

#122 Re: Rasizam kod nas

Post by bierkof »

elloh4556 wrote:"
I mene cudi isto! Zato ja kada se vracam kasno kuci nikada ne gledam da li ce neki cigo da me saceka iza ugla, ali stalno pratim da nisu tu Bakir ili Radoncic sa nozem... ili nedaj boze Dodik.
elloh4556

#123 Re: Rasizam kod nas

Post by elloh4556 »

bierkof wrote:
Hipoteticki, da je stanje u drzavi savrseno, da nemamo niti jedan od navedenih problema, od prilike 90% roma u BiH bi bili:
1) Vraceni u zemlju iz koje su dosli sa zabranom povratka, ili
2) U zatvoru

Znaci zbog toga sto nam je stanje u drzavi lose moramo da TRPIMO i kriminal cigana???????
yeah, makes perfect sense! :roll:

Posto si ti strucno 'bacio nekoliko argumenata o BIH' da ja 'bacim nekoliko o romima'-
konstantno povlacenje za rukav, ne mozes proci glavnom ulicom ljeti, uzasan nacin na koji (ne)odgajaju svoju djecu, maloljetnicke trudnoce, organizovano prosjacenje, prostitucija i trgovina ljudima, sverc, prodaja droge, kradje i obijanje automobila, razbojnistva i zaustavljanje ljudi u mraku, vandalizam...
I sama cinjenica da su romi tako mali dio drustva a toliko su zastupljeni u kriminalu da je to uzasavajuce. I najgore od svega njihovo odbijanje da se emancipuju. Ne postoji nacin da im se pomogne, a bilo je mnogo prilika.
"Hipoteticki, da je stanje u drzavi savrseno"

Hahaha pa jesi li svjestan da sami početak posta ti ne daje apsolutno nikakvu osnovu, da ti sa "hipotezom" o nečemu donosiš zaključke u realnom vremenu? Nemaš argument jer sve što si naveo je zastupljeno većinski u tvom narodu naspram Roma koji su manjina, nit imaš uređenu državu i narod da bi ti mogao suditi drugima naročito manjinama o (ne)uređenosti, jel shvataš tu prostu logiku, gdje ne gledaš vlastitu avliju koja se raspada, nego tuđu kako bi našao izgovor ili prebacio pozornost.
It_is_a_Leclerc

#124 Re: Rasizam kod nas

Post by It_is_a_Leclerc »

Sarajevica wrote:Meni je samo cudno sto su oni uspjeli cuvati svoju (ne)kulturu nakon toliko godina u Europi, zasto oni toliko kategoricno odbijaju da zive bolje kad znaju da je moguce? Najjace mi je kad ljudi kazu da je diskriminacija i rasizam razlog zbog kojeg se oni ne skoluju i ne studiraju. Evo uzmemo Zapad kao primjer: na Univerzitetima tamo ima puno studenata iz Konga, Etiopije, Bangladesa, Pakistana, znaci iz regija koje su sto puta siromasnije od Rumunjske, Bugarske, Srbije, BiH...samo Roma nema. Dakle jasno je da se ne radi o siromastvu, diskriminaciji ili boji koze. Radi se o njihovoj NEkulturi, i nije uopste "rasizam" reci da nesto tamo ne stima.
Sami nonsensi.

Prvo. Romi imaju kulturu i ta kultura je toliko ukorijenjena u kulture, čak i vjerske rituale balkanskih naroda da biste se šokirali.
Drugo. Ko (osim Nazifa Mujića) odbija da bolje živi ? Imate u BIH mali broj stambenih jedinica izgrađene za potrebe zbrinjavanja mladih romskih porodica. Ne vidim da se iko od njih odlučio vratiti u baraku.
Treće. Ko kaže da oni neće da se školuju. Pobogu. Zar vi očekujete da dijete kojeg svaki dan prebije otac jer kući ne donese isprošenih 10 KM, ide u školu ?! Romska djeca sanjaju škole, a ne hladne trotoare. Međutim, ne radi se ništa na tome da ta djeca dobiju priliku da se školuju.

Ne isključujući određeni broj krimogenih Roma ( a vi nađite narod u kome nemate ovakvih ili onakvih), romskoj zajednici treba pomoći da se uključi u društvene tokove. Treba im dati mogućnost da žive od nečeg drugog, osim od prošenja, pa će onda i njihova djeca ići u školu, a ne skupljati "stare oluke, šporete, akumulatoreeee". Da, dio njih je nepopravljivo lijen i nekulturan, ali većina nailazi na zatvorena vrata samo zato što su to što jesu.

Nedavno je bio slučaj mlade studentice likovne akademije, Romkinje iz Bihaća, koja se prijavila da bude popisivačica, da bi je nemali broj građana odbio pustiti u stan jer je "Cigančura".
elloh4556

#125 Re: Rasizam kod nas

Post by elloh4556 »

Sarajevica wrote:
elloh4556 wrote:" Meni je samo cudno sto su oni uspjeli cuvati svoju (ne)kulturu nakon toliko godina u Europi, zasto oni toliko kategoricno odbijaju da zive bolje kad znaju da je moguce? "

Pa ti pitas, zar ne, pa tebi niko ne drzi moralna predavanja kako si rasista i sovinista zbog toga. Pomiri se vise sa cinjenicom da ljudi ne vole Rome, ne zbog njihove "rase" nego zbog njihovog ponasanja.
Nevjerovatno šta lupetate :lol: , pa navedi mi jedan jedini razlog zašto bi neko nas bosance i hercegovce volio, te kakvo mi to sjajno ponašanje imamo?
Post Reply