Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.
Post Reply
jahh

#101 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by jahh »

mali_balon wrote:Ma najveca prednost je sigurnost, ako sto rekoh kod pirvatnika si od danas do sutra, ako firma dobro posluje dobre su i plate ako firma pocinjed a gubi eto radnika na biro.
Je li bolje 1000KM, do penzije, na budzetu ili 2500KM kod privatnika od danas do sutra.
Pa zato se i ti kao pojedinac trudis da firma dobro radi. U normalnoj firmi ces za to biti nagradjen.

Glupo je da kakav god ucinak ti ostvaris dobijes isti iznos svaki put. Neko presjedi i dobije platu, neko crkne od posla i dobije isto, a obojica u istoj firmi "rade" isti posao.
Big Ang

#102 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Big Ang »

Tisuću i par stotina? :shock: :pisnula:
salvatore paradise

#103 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by salvatore paradise »

BadCopy wrote:Najveca je prednost sto mi niko ne visi nad glavom,same pare i nisu toliko bitne.
Mislis, samo da se ne mora raditi, a milju i nesto je ionako sasvim ok plata... I onda ce se neko zapitati zasto je drzava u kurcu... Jel zbog Srba, da li zbog Hrvata, da nije mozda zbog Bosnjaka. Ne, drzava je u kurcu zbog neradnickog mentaliteta koji je tako duboko usadjen u ovo drustvo...
mali_balon

#104 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by mali_balon »

jahh wrote:
mali_balon wrote:Ma najveca prednost je sigurnost, ako sto rekoh kod pirvatnika si od danas do sutra, ako firma dobro posluje dobre su i plate ako firma pocinjed a gubi eto radnika na biro.
Je li bolje 1000KM, do penzije, na budzetu ili 2500KM kod privatnika od danas do sutra.
Pa zato se i ti kao pojedinac trudis da firma dobro radi. U normalnoj firmi ces za to biti nagradjen.

Glupo je da kakav god ucinak ti ostvaris dobijes isti iznos svaki put. Neko presjedi i dobije platu, neko crkne od posla i dobije isto, a obojica u istoj firmi "rade" isti posao.

U kojoj Utopiji ti zivis da mi je znati. Ti kao pojedinac se prvo moras potruditi da gazda sebi kupi A8, apartman na bjelasnici i na moru, da obezbjedi zenu, djecu i ljubavnice itd itd pa tek ti kao radnik dodjes negjde. Ako krene po zlu jel mislis da ce audija prodati ili apartman, prvo ces ti otkaz dobiti.
Privatnik ima svoje interese, sto je i logicnio, i on hoce da ih ostvari. Mnogo faktrora ne zavisi samo od njega i njegovog znanja.

Dok se na budzetu ne moras sikirati za te stvari, prst u uho odradi svoje u 4 kuci.
Edin25

#105 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Edin25 »

Big Ang wrote:Tisuću i par stotina? :shock: :pisnula:
Opa, vidi ti nje, mora da je bila novembarska platica :D
Pa de ba, nemoj mi reci da ti plata ispod milje?
Haj da ne bude da te napadamo, ili ti ne daj Boze da pomislis da smo ljubomorni na tebe i tvoju platicu, ima i finih budzetskih sluzbenica...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#106 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Truba »

Šveđanin wrote:Nisam, imam negdje skinuto.

O čemu se radi?
japanac u općini niš ne radi čitav život
i zajebaju raju za potvrde isto kao kod nas

svi ljudi su isti eto samo neke države rade na svom marketingu i barem je sistem postavljen na zdravim nogama da bar većina ne može fušeriti
jahh

#107 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by jahh »

mali_balon wrote:
jahh wrote:

U kojoj Utopiji ti zivis da mi je znati. Ti kao pojedinac se prvo moras potruditi da gazda sebi kupi A8, apartman na bjelasnici i na moru, da obezbjedi zenu, djecu i ljubavnice itd itd pa tek ti kao radnik dodjes negjde. Ako krene po zlu jel mislis da ce audija prodati ili apartman, prvo ces ti otkaz dobiti.
Privatnik ima svoje interese, sto je i logicnio, i on hoce da ih ostvari. Mnogo faktrora ne zavisi samo od njega i njegovog znanja.

Dok se na budzetu ne moras sikirati za te stvari, prst u uho odradi svoje u 4 kuci.
Moze bit ako na gradjevini ili u pekari radis (iako ne mislim lose o radnicima na gradjevini u pekarama).
salvatore paradise

#108 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

mali_balon wrote:
jahh wrote:

Zapitas li se ikad do kada ce to trajati? Poznajete li vi ljudi uopce osnovne ekonomske principe?

Uostalom privatnika ima raznoraznih, od pravo dobrih i postenih ljudi do lopuza i kradljivaca...
salvatore paradise

#109 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Edin25 wrote:
salvatore paradise wrote:
Big Ang wrote:Aj ba sjaši više...štase mene svezo :roll:
To je otprilike odgovor i kad covjek od vas trazi da uradite posao za koji ste placeni... Sve receno, sve pet. :thumbup:
Jesi ti vidio, djevojcica je jos i agresivna :D
Neka je, kako ona rece, sitna je ona buranija, vidis ti sta sve valja trpiti za platicu od tisucu i par stotina markica.
Besana je fina cura, zaista. Jebiga ovdje mora braniti ono od cega zivi, razumijem ja i to...
salvatore paradise

#110 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Fazon i jeste sto to nece trajati do penzije. Ova zemlja vise nije na rubu propasti, ona vec odavno pada u bezdan i pitanje je dana/mjeseca/koje godine kada ce dotaci dno. Javni sektor iz godine u godinu smislja nove i povecava stare namete, a to je sasvim siguran znak da para nema... Ne moze 40% zaposlenih u drzavi biti u javnom sektoru, pa to ne bi podnio Hong Kong, a ne ova bijedna BIH...
Did

#111 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Did »

Razlog što ovo postaje životni moto je prevelika razlika u visini plata i uslovima rada u javnom i realnom (privatnom) sektoru. Ovo je specifičnost BiH. Čak je i u okruženju, npr. u Srbiji ili Hrvatskoj, puno drugačije.
Jednostavno su kod nas plate u javnom sektoru prevelike, a uslovi rada kod privatnika loši i to je to.
SSemir

#112 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by SSemir »

koja god tema se otvori ovaj salvator je usere svojim smaranje, ogranicen lik ko balkon, nista ne vidi dalje od svog nosa. dzaba mu pricati i pisati, on idalje po svojim glupim principima..
salvatore paradise

#113 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

SSemir wrote:koja god tema se otvori ovaj salvator je usere svojim smaranje, ogranicen lik ko balkon, nista ne vidi dalje od svog nosa. dzaba mu pricati i pisati, on idalje po svojim glupim principima..
Srecom da ti pokazujes elokventnost i sav sjaj briljantnog uma... :-) :-) :-)
TotalnoNebitno

#114 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by TotalnoNebitno »

almir90 wrote:Što se mene tiče, više bi volio neki privatni posao imati nego se nakačit na budžet, mene to više privlači od pomijanja po kancelariji čitav dan. Jedino za šta bi iskoristio kad bih dobio neki budžetski posao je to da radim godinu-dvije, uštedim lovu, upoznam korisne ljude koji bi mi kasnije kroz razvoj privatnog posla mogli biti od pomoći, to bi bio jedini razlog. A, ovako da ostatak života provedem u nekoj kancelariji ili šalteru ne bi volio, barem je to moje mišljenje.
zemsesla :D
TotalnoNebitno

#115 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by TotalnoNebitno »

bach wrote:Prijateljica - profesorica u jednoj sarajevskoj srednjoj školi - nije dobila platu
Rođak - policajac u MUP kS - nije dobio platu
Od kolegice muž - zaposlen u jedno agenciju pri vijeću ministara, nije dobio platu..

Rodica zaposlena u Vladi FBiH još nije dobila platu

Dvije kolegice sa fakulteta - obaja zaposlen u državnim institucijama - dobila otkaze tokom ove godina.

Radno mjesto u državnim institucijama je samo nekadašanja bajka. Ništa više...
majka mi pravobranilac kantona sarajevo- par mjeseci kasne plate :D
gidra

#116 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by gidra »

Napravili ste jednu kardinalnu grešku, sve poslove vezane za državu ste svrstali u jednu grupu.

1. rad u institucijama (općine, vlade, kantoni, država, škole, ministarstva, etc.) su sranje i drugorazredni državni poslovi, jes to sigurica posao ali para je mala.

2. rad u javnim firmama i neke od raznih agencija, e to je pun pogodak. Elektroprivreda, Telekom, Sarajevogas, Bhgas, ViK, Toplane, RAD, Pokop i ostala javna a i komunalna preduzeća, naravno osim Grasa i ZOI-a :D . To su begovski i pravi budžetski poslovi.
salvatore paradise

#117 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

gidra wrote:Napravili ste jednu kardinalnu grešku, sve poslove vezane za državu ste svrstali u jednu grupu.

1. rad u institucijama (općine, vlade, kantoni, država, škole, ministarstva, etc.) su sranje i drugorazredni državni poslovi, jes to sigurica posao ali para je mala.

2. rad u javnim firmama i neke od raznih agencija, e to je pun pogodak. Elektroprivreda, Telekom, Sarajevogas, Bhgas, ViK, Toplane, RAD, Pokop i ostala javna a i komunalna preduzeća, naravno osim Grasa i ZOI-a :D . To su begovski i pravi budžetski poslovi.
Ma pare su manji problem, nerad je ono sto ih povezuje...
ultima_palabra

#118 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by ultima_palabra »

gidra wrote:Napravili ste jednu kardinalnu grešku, sve poslove vezane za državu ste svrstali u jednu grupu.

Mislim da su najgotivnije one agencije za sve i svašta, strane investicije (lafo), istraživanje ruda, vodne slivove i slične gluposti... i to na državnom nivou, kad legnu pare od UIO uvijek prvo sebe namire pa onda daju entitetima :D

To je što se tiče para, posao tamo nećeš naučiti.
Bellica

#119 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Bellica »

Samarana wrote:Moja prica pocinje ovako:

1) Pitam djecu u srednjoj skoli sta bi vi zeljeli, kazu da budu zdravi i da upisu faks, ok koji faks.. vecinom pravo/ekonomija/pedagogija/filozofski i sl.. Gdje bi voljeli poslije raditi? Kazu za drzavne jasle..samo to, sve oni znaju, i da te tesko mogu otpustiti, plata dobra, jednom se ubacis, tu si za citav zivot..

Pa kao sto to? Oni kazu, pa djeca budzetlija imaju prilike da izlaze svake sedmice, nose bolje telefone, bolje se oblace od ostalih, idu na ekskurzije..

2) Vise ljudi sa vise razlicitih fakulteta pitam sta bi zeljeli.. kazu da privedu faks kraju, da bude zdravlja i da nadju posao.. pa koji posao? Svi, apsolutno svi rekose drzavne jasle.. Kako zasto, razlozi isti kao gore..

Pa sto to? E kod njih su krajnji razlozi drugaciji.. logicno jer su i zreliji. Dakle, stalno zaposlenje im daje mogucnost da dizu kredit, da pokrenu neki zivot, da naprave start..

Meni nije to zivotni motiv, ja bih da se na 10-tak godina zaposlim na mjesto nekog bankara, primam platu od 20.000 KM mjesecno i mislim da bi mi bilo dovoljno :) onda bih uzivala do kraja zivota, odgajala bih djecu, ne bi morali da idu u vrtic i da im instruktori pokazuju zadacu, bila bih bogata domacica :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#120 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by ladyblue18 »

ultima_palabra wrote: Mislim da su najgotivnije one agencije za sve i svašta, strane investicije (lafo), istraživanje ruda, vodne slivove i slične gluposti... i to na državnom nivou, kad legnu pare od UIO uvijek prvo sebe namire pa onda daju entitetima :D
Istina, agencija za istrazivanje ovoga i onoga i plata par hiljadica :mrgreen:
ultima_palabra

#121 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by ultima_palabra »

Zeljo_do_groba wrote:Posao se u EPBiH moze nauciti, u Telecomu moze, u svakoj firmi moze, samo treba biti na pravom mjestu, biti odgovoran, teziti ka licnom napretku... Ti ako si neki budzovan, ako si fax zavrsio na prepisivacinu ili neko s*anje od fakulteta pa nemas pojma kad zavrsis onda se ti i raduju kancelarijskom poslu gdje te se ne pita ni za sta i imas jedan obrazac dnevno da napises ili popunis...
Bilo koji faks kad tek završiš nemaš pojma o poslu ;-)
ultima_palabra

#122 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by ultima_palabra »

Zeljo_do_groba wrote:Grijesis ;-) Mozes sa svakog izaci da nemas pojma o poslu, a mozes i sa svakog izaci da znas dobro taj posao, a sa iskustvom da postanes jos puno bolji...
Kad izađeš sa faksa sa diplomom u ruci, možeš znati neki posao? Što li onda firme traže ljude sa iskustvom? :mrgreen:

Fakultet ti daje potrebnu osnovu da možeš dalje učiti konkretne stvari o poslu... ako si bio dobar student, možda ćeš lakše usvojiti te stvari, a možda i nećeš :D
ultima_palabra

#123 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by ultima_palabra »

Možda na nekim tehničkim fakultetima usvojiš dosta konkretnog znanja, ali još to treba oblikovati prije nego što možeš nešto konkretno raditi.

A ekonomija :-) Pa ja veze sa životom a ne sa poslom nisam imao kad sam izašao sa faksa... jedan seminarski radili za 4 godine, nijedan biznis plan, nijednu prezentaciju :oops:
salvatore paradise

#124 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

uskrsno_respo wrote:Ekonomija informatika to su ovdje se ubleha fakulteti
Mogu se kladiti da oni malci za kompijuterom kuci vise znaju od pola tih sa informatike
Istina...Moj prijatelj zavrsio FIT samo zbog diplome, a objasnjavao asistentu neke stvari :lol: :lol: Vecina fakulteta su ublehe i sluze samo da se produzi zajebancija za jos par godina... pricam iz vlastitog iskustva. Zavrsio faks, nista naucio nisam tamo. Samoinicijativno ucenje i nadogradjivanje je zakon, fakultet je gubljenje vremena (pogotovo za one koji ganjaju prosjek). Zaista je tuzno da mlada i prosjecno inteligentna osoba misli da samo treba zavrsiti faks i da ce mu drzava, bog, otac, neko iz mase naci posao...
Big Ang

#125 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Big Ang »

E daBogda svi zavrsili na budzetu :pisnula:
Post Reply