@Alfons
Aranzman s MMF-om uopste nije los, naprotiv, dobili smo bruku para po pravo povoljnim uslovima. Alternativa je bila zaduzivanje po komercijalnim kamatama ili ogromno kresanje plata, praceno kresanjem penzija radi smanjenja doprinosa, sto bi nas gurnulo jos dublje u recesiju. Kakve li bi bile posljedice kada bi se svima u javnom sektoru skresale plate za 20%, plus onda i penzije barem 15%, ne smijem ni da pomislim... Kupovna moc bi otisla u kurac i u roku od nekoliko mjeseci privatni sektor bi takodjer bio osakacen, jer bi raja smanjila potrosnju na minimum, od cevabdzinica i granapa do butika i trznih centara, svi bi najebali.
Problem je sto jednostavno nije uradjeno dovoljno na racionalizaciji. Mi se ganjamo s MMF-om vec pet godina i trudimo se da nadjemo nacine da ne ispunimo njihove zahtjeve, tj da ih ispunimo formalno ali ne i sustinski (vidi pod Sejdic - Finci). Nije ucinjeno skoro nista konkretno na racionalizaciji, i dalje se zaposljava, i dalje se bacaju pare na gluposti, i dalje imamo viska ljudi u skoro svakom dijelu javnog sektora. Dakle pet godina se pravimo budale i za dlaku ispunjavamo uslove, a zapravo ne radimo nista konkretno da se potrosnja smanji.
btw. sad mi pade na pamet da sam zaboravio pomenuti Zeljeznice, mada se ni tu nema nista reci. U RS imaju oko hiljadu radnika viska, u FBiH sigurno i vise. A o minusima da i ne pricamo...
Hmmm....Sto se MMF-a tice, tu si djelimicno u pravu jer ovo sto si rekao je samo jedan slajd te price. Mi jesmo dobili, a preciznije je reci podigli bruku kredita po povoljnim uslovima, medjutim to nama ne znaci apsolutno nista jer od te "bruke" love koju smo uzeli po osnovu kreditnih zaduzenja mi nismo unaprijedili i pokrenuli ni jedan jedini segment ekonomije. Drugim rijecima, umjesto da su sva ta sredstva, ili bar njihov veci dio, ulozena u ekonomski rast s ciljem stvaranja novih vrijednosti i otvaranja novih radnih mjesta, a time i privlacenje DSI-a (FDI) i povecanje standarda, nasi politicari su sve to ogromnom vecinom iskoristili, a koriste i sada, za krpljenje budzetskih rupa koje se ticu namirivanja administracije i socijalnih kategorija.
A ono sto je trebalo uraditi, tj. sto bi odgovorna vlast uradila i sada, jeste upravo ovo sto si rekao da se ne smije desiti - otpustanje enormnog viska administracije i kresanje plata. Na taj nacin bi se definiticno smanjio priliv u PIO, ali ako bi se radilo kako treba, sto znaci i blazu poresku politiku i manje poreske stope, kao i dodatne olaksice s ciljem podsticanja privrede, plus MMF-ovi krediti, za jednu do dvije godine bi svi ti otpusteni iz administracije imali mogucnost dobiti novo radno mjesto, ali u - realnom sektoru, a ne parazitskom i neproizvodnom administracijskom.
Neosporiva cinjenica je da mi ovdje trebamo i te kako velike rezove na svim poljima, pogotovo u administrativnom sektoru, a zatim i ekonomskom. Kada kazem "administrativni sektor", tu se ne podrazumijevaju realni i neophodni dijelovi poput policije, porezne uprave, carine i inspekcijskih organa, nego se misli na armiju opstinskih sluzbenika, savjetnika, savjetnika savjetnika, sekretara i sekretarica po opstinama i kantonalnim vladama, ali i u entitetskim i drzavnim institucijama. A upravo ovi vise rangirani imaju i najvece plate, a ima ih k'o rokica.
Najfrapantinji primjer su desetostruka ministarstva za sve i svasta i preko 2000 pripadajucih ministara, a ni jednom od njih ukupna mjesecna primanja iz budzetea u prosjeku nisu manja od 5.000 KM neto (plata, TO, regres, dnevnice, mobitel, stanovi, naknade za odvojeni zivot...). Na sve ovo onda ide jos oko 3.500 poreza i doprinosa, i dobijemo da nas jedan ministar na bilo kojem nivou mjesecno kosta
MINIMALNO 8.500 KM bruto.
8.500 x 2000 = 17.000.000
17.000.000 x 12 =
204.000.000 KM. Ovo je minimalni iznos koji mi godisnje moramo obezbijediti u budzetima da bi se namirili SAMO ministri. A gdje su njihove sekretarice, savjetnici, vozaci....
Ali, da bi se to desilo, ta promjena, neophodno je prvo napraviti jos veci belaj, zatim imati dobru razvojnu strategiju koja bi se slijepo i rigorozno slijedila, i tek onda se moze ocekivati izlazak na zelenu granu.
A Zeljeznice...patetika jos gora od Toplana. Zeljeznice ovdje nece proraditi dok se ne promijene stvari koje navedoh gore. Razlozi su jednostavni - politicke strukture i ljudi u njima imaju i te kakve talove od uvoza kamionskim transportima, koji se puno teze kontrolisu od zeljeznice.