Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#101 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Edin H. »

muhanata wrote:
graue_maus wrote:kakva je ovo fora sa ocem i familijom .....mislim to je tvoja privatnost .......
Keiko wrote:I onda se ljudi pitaju sto su drzava i ekonomija u qurcu :roll: . Bas me zanima kakve bi zahtjeve 'gospodin' postavio da je kandidat za posao zena.
Prije, mislim, tri godine sam isto išla kod njih, prvo kao nekakvi testovi, pa poslije na razgovor. Postavljana su mi i pitanja sa kim živite, ja rekla sa ocem, pitaju gdje on radi?? Ja rekla da ne želim da odgovorim, to je moje pravo, jer nisam došla da zaposlite mog oca, nego mene.

I tako me peglali još, pokušali još koji put da me "premuntaju" da im kažem gdje otac radi, ja sam ostala pri svom, jer sam znala, već kod treće minute boravka u toj prostoriji, da tu nikada neću raditi.

@MrShadow Totalno te razumijem, nažalost!

Trebala si reci dizac mase i utega, pravo je dosadan sa tim bildanjem, a i previse se zastitnicki ponasa, ko mu se sa kcerkom zamjeri on ga odmah prebije, ne valja mu to, al' sekunde :D
JThomas

#102 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by JThomas »

ili da se prije bavio reketom i iznudom, ali sad se popravio i okrenuo novi list, to je iza njega... 8-)
FrozenCastle

#103 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by FrozenCastle »

MrShadow wrote:nije ovaj sa slike, on je bio ali me nije zezao nego neki drugi celavi, normalne gradje, cak mozda i mrsav malo.

E da, zaboravio sam jos napisati da kad sam usao u kancelariju u dogovoreno vrijeme za interviju gospoda je krenula na rucak, a ja sam cekao ravno 1 sat i 50 minuta da se vrate, to je valjda bio neki test strpljenja :roll: ,a to sto sam ja po ovakvom vremenu vozio 3 sata da dodjem u SA njih zaboli uvo
Kažeš da je bio i taj sa slike koji je njihov generalni direktor. E ako on nije reagovao na to, onda se nažalost nemaš kome ni žaliti.

A ovi što odobravaju njihov pristup, udaranje na dostojanstvo čovjeka nije opravdano pa da mu Bill Gates daje posao i platu, a ne neko drugi. Brat bratu ne vjeruje, a ne da ne čitam nečiji ugovor kao da mi je iz oka ispao, itd.
Ako ste doživjeli ovakvo nešto i složili se s tim to uopće ne znači da je to normalno i ispravno raditi. Biti poltron (ulizica, laskavac, beskičmenjak) nije OK.
mali_balon

#104 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mali_balon »

šefica wrote:
MrShadow wrote:nije ovaj sa slike, on je bio ali me nije zezao nego neki drugi celavi, normalne gradje, cak mozda i mrsav malo.

E da, zaboravio sam jos napisati da kad sam usao u kancelariju u dogovoreno vrijeme za interviju gospoda je krenula na rucak, a ja sam cekao ravno 1 sat i 50 minuta da se vrate, to je valjda bio neki test strpljenja :roll: ,a to sto sam ja po ovakvom vremenu vozio 3 sata da dodjem u SA njih zaboli uvo
Kažeš da je bio i taj sa slike koji je njihov generalni direktor. E ako on nije reagovao na to, onda se nažalost nemaš kome ni žaliti.

A ovi što odobravaju njihov pristup, udaranje na dostojanstvo čovjeka nije opravdano pa da mu Bill Gates daje posao i platu, a ne neko drugi. Brat bratu ne vjeruje, a ne da ne čitam nečiji ugovor kao da mi je iz oka ispao, itd.
Ako ste doživjeli ovakvo nešto i složili se s tim to uopće ne znači da je to normalno i ispravno raditi. Biti poltron (ulizica, laskavac, beskičmenjak) nije OK.
Jedan od razloga sto sam i dalje nezaposlen, kao sto rekoh lako je biti i bio sam dostojanstven sa posla. A sada .... nekad mi dodje da pitam gdje i kome treba dati bubreg, guze, krvi da dobijem posao.....
Imaju dvije izreke koje vrtim ovih dana "sit gladnom ne vjeruje" i " lako je tudjim k....m gloginje mlatiti"
bach

#105 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by bach »

Nije zgoreg malo copy - paste sa jedne malo starije, ali uvijek aktuelne teme...
http://www.klix.ba/forum/inferiornost-b ... .html-f=38

Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

PostPostao/la bach dana 02/07/2011 21:27
Nedavno je u Hrvatskoj poskupilo gorivo. Istovremeno je poskupilo i u našoj zemlji. Razlog: Tržište goriva u BiH kontroliše hrvatska INA, odnosno koncern INA MOL. Umjesto iz S. Arabije, Kuvajta, Iraka, Libije i zašto ne Rusije., naši rezervoari se pune nekvalitetnim gorivom iz Siska, Rijeke, Pančeva, iz Slovenije i Mađarske. Nikada niko nije iz ove zemlje otišao u Kuvajt i kupio tanker nafte. Lakše je kupiti loše gorivo iz Pančeva.

Gotovi cjelokupno tržište svih roba široke potrošnje kontrolišu veletrgovci iz Srbije I Hrvatske te njihove filijale u BiH, posebno u Zap. Hercegovini i Srednjoj Bosni. Cjelokupno tržište rčunarske opreme kontolišu dvije firme: Msan grupa odnosno Kimtec iz Viteza i beogradski Comtrade. Gotovo kompletno tržište kablova kontroliše Kapis iz Tomislavgrada, tržište aluminija kontroliše Feal iz Širokog. Tržište grickkalica, kuhinjskih potrepština i sredstava za higijenu drže MEPAS iz Širokog, CM Market, odnosno Ovnak i bosanska filijala hrvatske firme Orbico. Glavni zastupnik Samsunga, Europatrade je iz Tomislavgrada, zastupništvo Sonija u BiH je pod direktnom šapom kancelarije u Zagrebu, tako je i sa Renaultom i Toyotom. Kada kupite mobitel u BH Telecomu, u suštini kupujete mobitel koji je Telecom kupio od braće Stanić. Stanići su zastupnici velikog broja brandova kao što je LG. Mobilmedija je cro - firma, kao i Tehnomag, čije je sjedište u Orašju. Tržištem cigareta suvereno vlada TDR, tržištem piva vladaju Karlovačka i Osječka pivovara uz pomoć srbijanskog ogranka Carlsberga. Sarajevski kiseljak je u vlasnoštvu Jamnice koja na svaki način gura svoju bljutavu vodu Janu, koju Bošnjaci piju u uvjerenju da su tako više cool.

Vlasnik Oprese je Hrvat, vlasnici najboljeg i najčitanijeg portala u državi su dva mlada, poduzetna Hrvata. Gotovo sve bitne stvari za štampanje rade se u Radin printu. Tržištem kancelarijskog materijala i školskog pribora suvereno vlada Hercegtisak iz Š. Brijega, uz značajno učešće firme gospodina Gatarića iz Dervente.

Šta rade bošnjački poslovni ljudi, osim što gule kožu i sišu krv svojim zaposlenicima? Ništa., osim što se i dalje vozaju u svojim ogromnim autima, grade viletine i kućetine i pri tome kipe od bijesa na svoje uposlenike jer zbog ekonomske krize nema love kao prije 2007. Bošnjački su poslovni ljudi nepismeni, neškolovani, nesposobni i tvrdoglavi do bola. Kao takvi ne slušaju nikoga do sebe i svoju glavu nedoraslu modernom poslovanju. Bošnjački biznismen sebe postavlja u ulogu bega iz turskog vremena, a svoje zaposlenike ne smatra ljudima nego teglećim životinjama koji postoje samo da bi Njemu, bošnjačkom biznismenu ugodili. Poznajem jednog takvog "uspješnog" građevinskog poduzetnika koji dobiva jako važne tendere a da uopšte nema mehanizaciju niti dizalicu. Umjesto dizalice, beton, blokove i crijep na peti sprat tegle nezaposleni borci pomoću užadi i koloture. Bošnjački biznismen civilzacijska dostignuć, pa bila to i dizalica, smatraju nepotebnim troškom.

Bošnjački biznismen konkurenciju smatra nepotrebnom, on pijecuk kafu sa svojim konkurentom kojeg ne pokušava nadmašiti ni poraziti. Bošnjački biznismen svoj poslovni uspjeh vidu u zavrtanju klijenta i kinjenju vlastitih zaposlenika.

Bošnjački biznismen svom zaposleku kaže: "Ja hoću da mi ti doneseš pare". Ne zanima me što nemaš uslove za rad, ne zanima što ti je mala plata, ne želim da ti uplaćujem doprinose, hoću da mi doneseš pare. Negdje po završetku fakulteta " primljen sam kao komercijalista u jednu tipičnu domaću firmu. Vlasnik firme, nepismeni lik, blizak vladajućoj stranci ljubitelj terenaca, kockanja i debelih zlatnih lanaca oko vrata nije mi se mogao "načuditi" kako imam obraza pitati gdje mi je kompjuter na kojem ću raditi. "Ti ako si sposoban komercijalista, sam ćeš sebi nabaviti kompjuter". Vrlo brzo sam saznao da radnici dobivaju platu svaka tri mjeseca, da se telefonski računi firme odbijaju od plata uposlenika i da je najnormalnija stvar korištenje vlastitog vozila i goriva za dobrobit gazdine firme.

U jednoj drugoj firmi imao sam obavezu da vlasniku firme kupim novine. Markica po markica i nabere se toga...

Rođak je radio u jednom " renomiranom" restoranu, i prilikom većih fešti kao što su Nove godine, morali su iz vlastitih kuća donositi escajg, lonce, čaše i stolice, bez da im prljanje istih bude bilo kako nadoknađeno.

Negdje u ljeto 2007. ušao sam u kancelariju direktora privatne firme u kojoj sam radio kako komercijalista i predočio svoju kratku analizu kretanja cijena i ponude roba. Dolazio je val ogromih poskupljenja i nestašica osnovnih namirnica, cijene će skočiti za 150 posto ( šećer bio 85 feninga, pa skočio na 2.30. , ulje bilo 1.60 a te skočilo na 3.50 marke). Naravno gospodin me propisno izvrijeđao više puta spominjući glagol " srati" i imenicu "moja diploma" i istjerao iz kancelarije zaprijetivši mi otkazom ako ikad spomenem da će šećer jednog dana koštati dvije marke po kilogramu.

Šećer dana košta više od dvije marke po kg, a svi pobrojani primjerci bošnjačkih biznismena su propali. Njihova mjesta i poslove su preuzeli poslovni ljudi iz istočnog ili zapadnog komšiluka i njihove filijale u RS -u ili na teritorijeb tzv. HZ - HB. Takvi su bošnjači biznismeni...

Eh sada bih zamolio forumaše da uzmu svoje telefončiće u ruku i nazovu neki od ovih brojeva...

http://www.prizma.ba/index.php?option=c ... 51&lang=bs

Recimo ovaj...

REGIJA 3

Ured Sarajevo
Šemsudina Sarajlića 4,
71210 Ilidža (Sarajevo)
Tel/Fax: 033.628.154 / 033.628.159

Neka nazovu i kažu da žele kredit u Prizmu.

Ženski glas će ima reći da PRIZMA TRENUTNO NE IZDAJE KREDITE i da bi kredite mogli početi u februaru dijeliti.

Prizma ne dijeli kredite od sredine godine, a isto su ovako pričali da će kredite dijeliti od septembra, pa od početka decembra, pa od nove godine, pa eto sad fol od februara...

Nema ništa od toga. Banka koja ne izdaje kredite a debeli sada uzmima pare prodajući priču o nekakvih sedam tajni uspješnih...

Baš je primjer uspjeha ...
Oligarh

#106 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Oligarh »

Kao neko ko je svoje zvanje, upravo iz ove oblasti (HR ili tačnije poslovna psihologija komunikologija) na Zapadu, na zaista vrhunskoj ustanovi, mogu samo reci da su ova pitanja postavljena na prilično lošem konceptu. (Izbjeći ću sada kvalifikaciju primitivizam ili ne).

3 mjeseca intenzivnog rada sam potrošio pripremajući oblast intervjua za posao. Narednih 6 mjeseci tema CV (to je posebna umjetnost).

Pitanja lične prirode se ne postavljaju! Postavljaju se samo osnovna (oženjen/udata i djeca, što ujedno i treba da bude navedeno u CV). Pitanja lične prirode su jako osjetljiva i ne smiju da budu postavljanja kao odlučujuća, ali ni kao uvodna. Samo čisto informativna (i to isključivo za screeening civilnog statusa kandidata).

Prava dinamika postavljanja pitanja je poprilično kompleksna, ali ima jedan pattern koji sve ozbiljne kompanije koriste. Intervju ima svoju dinamiku ako ga vodi neko ko je iskusan i vlada materijom. Ta dinamika obično vodi kao onom tzv "pitanju o milon dolara". To pitanje se vodi kombinacijom tematskih pitanja iz struke i ranijeg iskustva (bilo radnog, bilo obrazovnog). Ova empirijska pitanja su često hronološka, ali ako je kandidat ozbiljno pretendira na radno mjesto i favorit je za to, hronologija prestaje biti obrazac, te se vode razgovori.

Pitanje "od milion dolara" je ono pitanje koje se obično odnosi na stresne situacije vezane za kompaniju i posao koji se obavlja i svaki kandidat ga mora sam shvatiti i definisati sam sa sobom prije intervjua. Mora znati šta je to, imati priču za to, te biti spreman da ga uvijek spreman dočeka sa suvislom pričom, govorom tijela ("body language" je vrlo bitan detalj tokom cijelog intervjua, od samog sjedanja, pogleda, čaše vode koja treba da stoji kraj svakog kandidata na intervjuu, a ne kafe, postoje i razlozi zašto ne )

2x sam vani radio za ogromne kompanije, međunarodne, te sam isti scenario imao na oba intervjua. Ličih pitanja nema, kao ni ovih lažnih moraliteta tipa komparacije direktor otac, tdt. To je samo primitivan, diletantski način da se kandidatu stavi do znanja da je timski rad bitan. Nikad ozbiljan poslodavac neće postaviti radno mjesto na nivo porodice, jer to nije način za osiguravanje lojalnosti. Niko ne traži posao da bi našao drugu porodicu, već da bi zaradio novac i da bi stekao nova profesionalna iskustva!
Oligarh

#107 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Oligarh »

I još jedan jako, jako bitan detalj kojeg mnogo poslodavaca u BiH zaboravlja:

Intervju za posao je prva interakcija između potencijanog uposlenika i kompanije, te se na taj način i kompanija predstavlja kandidatu, u istoj mjeri koliko i kanditat za posao kompanji.

To je jedan od osnovnih postulata.
NeenaSa

#108 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by NeenaSa »

Sve stoji :D
Al' , ajme @Oligarh, 9 mjeseci protrachiti za prijavu ... :facepalm:
Fakat ne znamo chinjenice.
I da je bio nadobudan u nastupu, ne idu postavljena pitanja, iole ozbiljne kompanije.
dustaban

#109 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by dustaban »

Oligarh wrote:I još jedan jako, jako bitan detalj kojeg mnogo poslodavaca u BiH zaboravlja:

Intervju za posao je prva interakcija između potencijanog uposlenika i kompanije, te se na taj način i kompanija predstavlja kandidatu, u istoj mjeri koliko i kanditat za posao kompanji.

Pa ima li bojeg predstavljanja poslodavca... od pitanja "hos li mi oprat auto?!"
:-)
Oligarh

#110 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Oligarh »

NeenaSa wrote:Sve stoji :D
Al' , ajme @Oligarh, 9 mjeseci protrachiti za prijavu ... :facepalm:
Fakat ne znamo chinjenice.
I da je bio nadobudan u nastupu, ne idu postavljena pitanja, iole ozbiljne kompanije.
:D Nije se odnosilo na prijavu, već koliko dugo sam učio i radio vježbe na faxu o tim stvarima. Ali zaista, 3 mjeseca sam radio na intervjuima za posao, te nepunih 6 mj. na temama CV i profesionalnim ličnim prezentacijama.

Regrutovanje novih kadrova se u normalnom svijetu smatra vrlo ozbiljnom materijom, pa shodno tome se i pristupa na ozbiljan način, od edukacije kadrova za te namjene, pa nadalje. HR je možda i krucijalni kotačić u sistemu poslovanja jedne kompanije.
Oligarh

#111 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Oligarh »

dustaban wrote:
Oligarh wrote:I još jedan jako, jako bitan detalj kojeg mnogo poslodavaca u BiH zaboravlja:

Pa ima li bojeg predstavljanja poslodavca... od pitanja "hos li mi oprat auto?!"
I donijeti burek svaki dan :run:

Sad bar znamo da je sedma tajna u bureku :D
the_stick

#112 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by the_stick »

http://www.klix.ba/biznis/mkf-prizma-pr ... /121225043

sam naslov ovog clanka pokazuje o kakvoj je smijuriji rijec... zamisli prihvatiti nagradu za najbolju kompaniju u evropi??? onaj debeli je vise godina zaredom proglasen menadzerom godine, a vrhunac je bio kada je proglasen menadzerom decenije u jugoistocnoj evropi... koji to treba biti mentalni sklop pa stvarno prihvatiti takva 'priznanja' i okaciti ih u salu za sastanke u kojoj primas sve goste???

inace sam prije nekoliko godina imao 'priliku' (ne)profesionalno 'saradjivati' sa prizmom (firma za koju sam ja tada radio je pruzala prizmi odredjene intelektualne usluge)... prevaranti kakvih nema... ono za sta im se mora odati priznanje jeste da rade odlican PR (iznad pomenuta priznanja, superbrands, multi-kulti, i ostale PM), koji nazalost pije vode, kako kod naseg naroda, tako i kod odredjenih medjunarodnih finansijskih institucija, cijim parama opet raspolazu raznorazni nasi 'strucnjaci'...

ne bih dalje, a o ovima bih mogao knjigu napisati na bazi tih nekoliko mjeseci (ne)profesionalne saradnje...
Oligarh

#113 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Oligarh »

the_stick wrote:http://www.klix.ba/biznis/mkf-prizma-pr ... /121225043

sam naslov ovog clanka pokazuje o kakvoj je smijuriji rijec... zamisli prihvatiti nagradu za najbolju kompaniju u evropi??? onaj debeli je vise godina zaredom proglasen menadzerom godine, a vrhunac je bio kada je proglasen menadzerom decenije u jugoistocnoj evropi... koji to treba biti mentalni sklop pa stvarno prihvatiti takva 'priznanja' i okaciti ih u salu za sastanke u kojoj primas sve goste???

inace sam prije nekoliko godina imao 'priliku' (ne)profesionalno 'saradjivati' sa prizmom (firma za koju sam ja tada radio je pruzala prizmi odredjene intelektualne usluge)... prevaranti kakvih nema... ono za sta im se mora odati priznanje jeste da rade odlican PR (iznad pomenuta priznanja, superbrands, multi-kulti, i ostale PM), koji nazalost pije vode, kako kod naseg naroda, tako i kod odredjenih medjunarodnih finansijskih institucija, cijim parama opet raspolazu raznorazni nasi 'strucnjaci'...

ne bih dalje, a o ovima bih mogao knjigu napisati na bazi tih nekoliko mjeseci (ne)profesionalne saradnje...
Nemoj da te brine previše ova nagrada, jer se radi o istoj onoj koju je dobio i Int.Univerzitet u Travniku. Da ne ulazim u dubiozu i obajšnjavam vam u detalje ove "nagrade" i "inntitucije" koja je dodjeljuje, samo ću navesti podatak da ju je osnovao jedan Ukrajinac iz Kijeva, po online principu. Nagradu za "naj,naj,naj..." dobije onaj ko uplati par hiljada GBP i odmah te proglase da si "naj,naj,naj...". Vrlo dovitljiv naziv koji skraćenicom koincidira sa vrlo ozbiljnom "European Business Award".

Ovaj ukrajinski projekt koristi samo po zemljama u kojima se i dodjelju nagrade: JI Evropa, Ukrajina, Rusija (naravno, ne ozbiljne kompanije), Kazahstan, Ukrajina, Vijetnam, Irak, Nigerija. Organizacija napravljena da se, po izvršenoj uplati (kao sponsorship), zidovima mogu okititi raznorazne nagrade, po kancelarijama kao što je kod ovog pretilog mastera tajni.

http://www.ebaoxford.co.uk/internationa ... committee/

http://www.ebaoxford.co.uk/organisation ... re-of-eba/

Staviti ovu nagradu na zid je kao staviti Damoklov mač nad glavu, jer će mnogo toga o tebi reći u očima onoga ko je iole informisan. Odmah će se primjetiti ublehaš, po tome. Ali, jbg, kod nas je informisano 0,0002 promila ljudi, sve je u tajnama bureka!
emmir1

#114 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by emmir1 »

suncokret10 wrote:
emmir1 wrote:[q

Jao , jao.

Pa 100% ni njemu ne bi prao auto.
On tamo sam sebi pere auto.

Pa nisi valjda umislio da mu trebaš odvesti auto na Željeznicu pa sapunjat ga.

To je samo razgovor bio.

On je mislio da je pametan ali ti si trebao da budeš pametniji od njega.

Samo kažem neka ti bude škola pa da naredni put ti budeš pametniji.

Ne kažem da si glup , siguran sam da nisi i siguran sam da ćeš se već snaći.
Uostalom posla u u tvom sektoru uvijek ima
vidi, ne možeš ti porediti sebe i nekog stručnjaka i eksperta. možda složenost poslova koje ti obavljaš odgovara pranju auta, i onda je ok da ti ponekad daju da ga opereš ili odeš po ćevape, ali dozvoli da ima malo obrazovanijih ljudi čiji poslovi su složenijih od tvojih.

U čemu je fora??

Ovo je forum na kojem treba nekom šuknuti bez obzira koliku glupost izvalili?
Da li se o tome ovdje radi?

E pa Suncokretu pisao sam o stavu kakvog se treba da ima.
Nažalost nismo u poziciji da biramo.

Jedini koji su u poziciji da biraju jesu poslodavci.

Meni sa dva završena fakulteta sa dobrom pozicijom u kompaniji će jako teško neko da traži da mu perem auta ili da mu donesem ćevape.

Da ti pravo kažem moja škola nije nikakvo mjerilo.

Danas vlada kapitalizam.
Ako imaš rezultate onda si tu , ako nemaš rezultate onda obriši guzicu sa diplomom.
Nema te .
Naravno ovdje ne ubrajam uhljebe sa biroa rada u centralama stranaka.

Znači neće njemu niko da kaže da mu pere auto ali svakako da su željeli da vide njegov stav.

Govorim malo iz iskustva , jer sam jako mnogo puta bio u komisiji za prijem uposlenika u kompaniji u kojoj radim.
Kada bi se primao radnik koji je potreban mom odjelu uvijek sam tu bio.
Edin H.

#115 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Edin H. »

Oligarh wrote: I donijeti burek svaki dan :run:

Sustina je u dobroj pripremi za interview.

U ovoj kompaniji je ocigledno najbolje na interview donijeti brasna (ostra nula :izet: ), soli, vode, some i fino razvuci jufku :izet:
A kad se najedu, nonsalantno trznes spuzvu i jelensku kozicu na sto, kao eto uvijek to nosis sa sobos, ako nekome treba auto oprati.

Prolaz zagarantovan :oops:
hopcup

#116 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by hopcup »

ma ja, ovo nešto kao onaj arzijin zlatni orao :D (post se odnosi na onu "nagradu" što je dobi ova prestižna kompanija)
Dejzi ZZZ

#117 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Dejzi ZZZ »

Mislim da nije problem toliki u ovim pitanjima..vec je veci problem u tome sto ce ova pitanja vjerovatno biti stvarnost... sto je Prizma na takvom glasu i sto bi ti sutra vec dali krpu i da ribas, i sto bi ti prigovarali ako ih nisi pitao hoce li bureka (debeliiii) i slicno. Zo mi je ljudi koji nemaju izbora, pa moraju ovdje raditi.

btw, i ja sam aplicirala za mjesto ekonomiste i sad mi je taaaako drago sto me nisu ni pozvali :)
A prijatelj je aplicirao isto za jedno mjesto, dosao deset minuta prije zakazanog termina, i rekli mu da je trebao doci ranije i da nema potrebe da sad ide razgovarati... idioti.
dustaban

#118 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by dustaban »

Oligarh wrote:
dustaban wrote:
I donijeti burek svaki dan :run:
Postoji i OSMA tajna
ImageImage
emmir1

#119 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by emmir1 »

Svakako.

Evo recimo mnogo gori primjer neprofesionalnosti.
Drug iz USA koji tamo ima posao i završio je fakultet u USA.

Bio je u posjeti ljetos , ima želju da se vrati i dok je boravio ovdje aplicirao je za posao u jednoj poznatoj kompaniji ovdje.
To se desilo taman nekad kada je trebao nazad.

On produži boravak i obavi prvi razgovor.
Kažu mu pozvat će ga na drugi , on objasni razlog zbog kojeg mu se žuri.

Ne zovu.
Nakon mjesec dana on zove i pita šta je sa drugim razgovorom , žena mu se smije i kaže da na tom radnom mjestu novi uposlenik radi već 15 dana.

Strašno.

Na zapadu je nezamislivo da ti ozbilnja kompanija ne odgovori kakav god odgovor bio.

Ovo je klasično rušenje imidža kompanije
Oligarh

#120 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Oligarh »

dustaban wrote: Postoji i OSMA tajna
ImageImage
To je prva tajna. Ona koja se ne priča, a koja se zna. Jer tako nepatvorena ljubav prema bureku i oštoj nuli :D kao što Edin kaže, ne može osim iz kuće ponijeti. :wink:
Sampion_1921

#121 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Sampion_1921 »

kockica_kockica wrote:1)

- " Da li bi ti meni prao auto "...

Ovo pitanje trebas prenijeti u poslovni svijet. Radi se o tome kako vidis svog sefa. Koliko si spreman uraditi za dobrobit firme i slicno.
2)

- " Ako te pitam da mi kupis burek, da li bi to uradio "...

Drugo pitanje je vezano za kolegijalnost u firmi. Koliko je osoba spremna uskociti na zahtjev svom kolegi, a koliko sam od sebe se trebas ili hoces sjetiti da pomognes odnosno da uradis nesto bez da ti se mora to reci.

3)

- " Izvolite ovaj obrazac, trebate potpisati da mozemo provjeriti vasu kreditnu historiju jer ne mozete raditi kod nas ako imate problema sa bankama "

Povjerenje izmedju tebe i poslodavca. Mislim da tu ne treba mnogo price. Zelis raditi kod njih a ne vjerujes im. Nema logike.

Zadnja stvar jesu pitanja oko porodice i slicnog. Uobicajena pitanja svakog normalnog poslodavca. Ne vidim razloga za iscudjavanje.

Iz posta postavljaca teme, njegov potencijalni poslodavac je u pola sata saznao: da kandidat nije spreman raditi extra posao ako zatreba, ne vjeruje njemu kao posldoavcu, pomoci ce samo ako je to i u njegovom interesu, nece sam inicirati nista, itd...
Tebi logika, zaista, al' zaista, nije ni malo jaca strana... Da li je to zbog toga sto i sama na poslu trpis slicno ili si trpila, pa sada to gledas drugim ocima, kao da je to sasvim normalno pitati i kao da se to na taj nacin pita a ne na kulturan i umjeren nacin primjerenim pitanjima koja kod kandidata nece izazvati nelagodu i pitanje u sebi: "J*o te zivot, gdje ja dodjoh, vidi levata, i sl." Ako citas ugovor koji ti se daje na potpis, onda im ne vjerujes... :lol: Ako ne zelis se sam sjetiti kupiti sefu burek bez da ga pitas jer je i on gladan, onda ne bi zelio pomagati radnim kolegama... :lol: Ako mu ne zelis oprati auto, znaci da vidis svog sefa na los nacin... :lol:
A mali_balon je ocigledno u teskoj psihickoj depresiji zbog gubitka posla, rijesenje nije dati gu*e pa da te ka*a crnac sa 30cm, vjeruj mi da bi ti bilo jos gore... ;)
Warashii

#122 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Warashii »

Ova opravdanja, odnosno dubinko pojasnjenje pitanja, su mi pravo komicna. Sve i da je to tako zar nisu mogli smisliti neka normalnija pitanja?
Jos kad se naloze ovako tipa "to je na zapadu normalno" ovo malo mi se kose na glavi digne .
Sto onda nisu barem plate u tim firmama kao u firmama na zapadu? Nego da neku crkavicu od 400 KM i jos te hebe u zdrav mozak a ovamo a razgovoru ko da ides na mjesec a ne tones u najdublju nocnu moru .
I osim toga, kako neko rece, zar ih ne zanima misljenje potencijalnog uposlenika?
Ja se sjecam nekoliko svojih razgovora za posao, od pravo smjesnih do nekih na kojima sam se sramotio gdje me ljudi pitaju pitanje na koje moram znati odgovor a ja ko bekan al cim sam za cosak zamakao ja znam cijeli odgovor :), nije trema nego jednostavno prolupas, pitanje tj. odgovor sa kojim maltene svaki dan radim .
DaffyDuck

#123 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by DaffyDuck »

Posto se i indirektno spominje gospodin.... btw sin bivseg ministra Zahida Crnkića.
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici smijenila je vršioca dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO) Farisa Gavrankapetanovića. Za novog v.d. direktora postavljen je doktor Kenan Crnkić, inače profesor na Ekonomskom fakultetu, ali najduže tri mjeseca kada bi trebao biti raspisan konkurs i izabran direktor na četverogodišnji mandat.
:shock: :shock:
Alhemicarkaa

#124 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Alhemicarkaa »

E stvarno čovjek svašta pročita ovdje, ako ne potišeš nešto bez čitanja nemaš povjerenja :-)

I vidi molim te, toliko prste trendove da znaju postavljati triki pitanja na intervjuu, ali ne znaju biti suptilni.

Ko je ovdje lud :roll:
Edin H.

#125 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Edin H. »

TheMule wrote:Ne kontam o cemu se radi, jel ovaj iz uvodnog posta reko da je rijec o toj Prizmi ili? O cemu se radi, kojem poslu, daj malo detalja

Inace, svi razgovori na kojima sam bio su sranje obicno, nabroj ovo, reci kad si imo ono, , koje su ti slabe strane, gluposti obicne, mrs stoko! Pitaj me da obrazlozim ono sto imam na CV-u, tj sta sam sve radio, i dovidjenja

karanana wrote:Image

fuck me
damn...
Bloody hell!
Post Reply