Nije zgoreg malo copy - paste sa jedne malo starije, ali uvijek aktuelne teme...
http://www.klix.ba/forum/inferiornost-b ... .html-f=38
Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
PostPostao/la bach dana 02/07/2011 21:27
Nedavno je u Hrvatskoj poskupilo gorivo. Istovremeno je poskupilo i u našoj zemlji. Razlog: Tržište goriva u BiH kontroliše hrvatska INA, odnosno koncern INA MOL. Umjesto iz S. Arabije, Kuvajta, Iraka, Libije i zašto ne Rusije., naši rezervoari se pune nekvalitetnim gorivom iz Siska, Rijeke, Pančeva, iz Slovenije i Mađarske. Nikada niko nije iz ove zemlje otišao u Kuvajt i kupio tanker nafte. Lakše je kupiti loše gorivo iz Pančeva.
Gotovi cjelokupno tržište svih roba široke potrošnje kontrolišu veletrgovci iz Srbije I Hrvatske te njihove filijale u BiH, posebno u Zap. Hercegovini i Srednjoj Bosni. Cjelokupno tržište rčunarske opreme kontolišu dvije firme: Msan grupa odnosno Kimtec iz Viteza i beogradski Comtrade. Gotovo kompletno tržište kablova kontroliše Kapis iz Tomislavgrada, tržište aluminija kontroliše Feal iz Širokog. Tržište grickkalica, kuhinjskih potrepština i sredstava za higijenu drže MEPAS iz Širokog, CM Market, odnosno Ovnak i bosanska filijala hrvatske firme Orbico. Glavni zastupnik Samsunga, Europatrade je iz Tomislavgrada, zastupništvo Sonija u BiH je pod direktnom šapom kancelarije u Zagrebu, tako je i sa Renaultom i Toyotom. Kada kupite mobitel u BH Telecomu, u suštini kupujete mobitel koji je Telecom kupio od braće Stanić. Stanići su zastupnici velikog broja brandova kao što je LG. Mobilmedija je cro - firma, kao i Tehnomag, čije je sjedište u Orašju. Tržištem cigareta suvereno vlada TDR, tržištem piva vladaju Karlovačka i Osječka pivovara uz pomoć srbijanskog ogranka Carlsberga. Sarajevski kiseljak je u vlasnoštvu Jamnice koja na svaki način gura svoju bljutavu vodu Janu, koju Bošnjaci piju u uvjerenju da su tako više cool.
Vlasnik Oprese je Hrvat, vlasnici najboljeg i najčitanijeg portala u državi su dva mlada, poduzetna Hrvata. Gotovo sve bitne stvari za štampanje rade se u Radin printu. Tržištem kancelarijskog materijala i školskog pribora suvereno vlada Hercegtisak iz Š. Brijega, uz značajno učešće firme gospodina Gatarića iz Dervente.
Šta rade bošnjački poslovni ljudi, osim što gule kožu i sišu krv svojim zaposlenicima? Ništa., osim što se i dalje vozaju u svojim ogromnim autima, grade viletine i kućetine i pri tome kipe od bijesa na svoje uposlenike jer zbog ekonomske krize nema love kao prije 2007. Bošnjački su poslovni ljudi nepismeni, neškolovani, nesposobni i tvrdoglavi do bola. Kao takvi ne slušaju nikoga do sebe i svoju glavu nedoraslu modernom poslovanju. Bošnjački biznismen sebe postavlja u ulogu bega iz turskog vremena, a svoje zaposlenike ne smatra ljudima nego teglećim životinjama koji postoje samo da bi Njemu, bošnjačkom biznismenu ugodili. Poznajem jednog takvog "uspješnog" građevinskog poduzetnika koji dobiva jako važne tendere a da uopšte nema mehanizaciju niti dizalicu. Umjesto dizalice, beton, blokove i crijep na peti sprat tegle nezaposleni borci pomoću užadi i koloture. Bošnjački biznismen civilzacijska dostignuć, pa bila to i dizalica, smatraju nepotebnim troškom.
Bošnjački biznismen konkurenciju smatra nepotrebnom, on pijecuk kafu sa svojim konkurentom kojeg ne pokušava nadmašiti ni poraziti. Bošnjački biznismen svoj poslovni uspjeh vidu u zavrtanju klijenta i kinjenju vlastitih zaposlenika.
Bošnjački biznismen svom zaposleku kaže: "Ja hoću da mi ti doneseš pare". Ne zanima me što nemaš uslove za rad, ne zanima što ti je mala plata, ne želim da ti uplaćujem doprinose, hoću da mi doneseš pare. Negdje po završetku fakulteta " primljen sam kao komercijalista u jednu tipičnu domaću firmu. Vlasnik firme, nepismeni lik, blizak vladajućoj stranci ljubitelj terenaca, kockanja i debelih zlatnih lanaca oko vrata nije mi se mogao "načuditi" kako imam obraza pitati gdje mi je kompjuter na kojem ću raditi. "Ti ako si sposoban komercijalista, sam ćeš sebi nabaviti kompjuter". Vrlo brzo sam saznao da radnici dobivaju platu svaka tri mjeseca, da se telefonski računi firme odbijaju od plata uposlenika i da je najnormalnija stvar korištenje vlastitog vozila i goriva za dobrobit gazdine firme.
U jednoj drugoj firmi imao sam obavezu da vlasniku firme kupim novine. Markica po markica i nabere se toga...
Rođak je radio u jednom " renomiranom" restoranu, i prilikom većih fešti kao što su Nove godine, morali su iz vlastitih kuća donositi escajg, lonce, čaše i stolice, bez da im prljanje istih bude bilo kako nadoknađeno.
Negdje u ljeto 2007. ušao sam u kancelariju direktora privatne firme u kojoj sam radio kako komercijalista i predočio svoju kratku analizu kretanja cijena i ponude roba. Dolazio je val ogromih poskupljenja i nestašica osnovnih namirnica, cijene će skočiti za 150 posto ( šećer bio 85 feninga, pa skočio na 2.30. , ulje bilo 1.60 a te skočilo na 3.50 marke). Naravno gospodin me propisno izvrijeđao više puta spominjući glagol " srati" i imenicu "moja diploma" i istjerao iz kancelarije zaprijetivši mi otkazom ako ikad spomenem da će šećer jednog dana koštati dvije marke po kilogramu.
Šećer dana košta više od dvije marke po kg, a svi pobrojani primjerci bošnjačkih biznismena su propali. Njihova mjesta i poslove su preuzeli poslovni ljudi iz istočnog ili zapadnog komšiluka i njihove filijale u RS -u ili na teritorijeb tzv. HZ - HB. Takvi su bošnjači biznismeni...
Eh sada bih zamolio forumaše da uzmu svoje telefončiće u ruku i nazovu neki od ovih brojeva...
http://www.prizma.ba/index.php?option=c ... 51&lang=bs
Recimo ovaj...
REGIJA 3
Ured Sarajevo
Šemsudina Sarajlića 4,
71210 Ilidža (Sarajevo)
Tel/Fax: 033.628.154 / 033.628.159
Neka nazovu i kažu da žele kredit u Prizmu.
Ženski glas će ima reći da PRIZMA TRENUTNO NE IZDAJE KREDITE i da bi kredite mogli početi u februaru dijeliti.
Prizma ne dijeli kredite od sredine godine, a isto su ovako pričali da će kredite dijeliti od septembra, pa od početka decembra, pa od nove godine, pa eto sad fol od februara...
Nema ništa od toga. Banka koja ne izdaje kredite a debeli sada uzmima pare prodajući priču o nekakvih sedam tajni uspješnih...
Baš je primjer uspjeha ...