ubijanje divljih životinja

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ramzess Veliki

#101 Re: AW: ubijanje divljih životinja

Post by Ramzess Veliki »

newlevel wrote:Ovi lovci su za mene najvece pičkurine koje postoji. Sta je svrha njihovog ajmo ga nazvati sporta. Sakrijes se negdje u kolibu, drzis pusku spremnu, par djukaca oko tebe, i ugledas divljac, prekidac potegnes i ti sad lovac. Meni bi ovo interesantnije puno puno bilo, da se ne koriste oruzjem, uzmi brate noz u ruke, pravi kojekakve zamke p**ke materine, pa onda rokaj ne ovako.
I jos se zna desit, da lovac lovca upuca, ajme mili...

Sent from my Nokia 3310
Pa ... gulaš od divljači ... :oops:
kosava

#102 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

sokkia wrote:
Lov je povrat ljudske svijesti u "kameno" doba :D
teletina, jagnjetina,piletina, junetina padaju sa neba, to niko niti ubija niti kolje :-?
Jok ba , to ti dodje zamotano u papir , :lol:
kosava

#103 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

sokkia wrote:
Hajlac wrote:
sokkia wrote:pajdo, da se ti nisi školovao slucajno na SANU ?
Na šta aludiraš?
Zašto SANU kad mi imamo BANU :oops:

Prelaziš na nacionalizam kad ponestane argumenata? :(
Jadno i zlobno!
dobrica cosic-lažimo i samo lažimo jer više puta ponovljena laž postaje istina.
aludiram na glupost i besmislicu koju poturaš da je cagalj autohtona divljc ovih prostora i to našao izvor na vikipediji,
e jest ti neki izvor u ..
Pitaj bilo koga starijeg od 60 godina jeli ikad cuo da postoji kojot na nasim prostorima pa ces vidjet koliko je auhtothton ko i lav i leopard .
kosava

#104 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

Hajlac wrote:
sokkia wrote:drugar, ja sam odrastao po lovištima i uz lovce ,svi preci su mi bili lovci, i braca i bliža rodbina a sad sam i sam lovac.
i nikad, ama baš nikad nisam cuo da postoji cagalj u našim lovištima a sad mi ti palamudiš nešto suprotno :twisted:
svoje znanje zadrži za sebe i smatraj da je diskusija na ovu temu ovim završena.

Origins and presence in European tradition

Although present in Europe, jackals are rarely featured in European folklore or literature. Being a rare and elusive animal, the European jackal was historically often assumed to be an invasive species wherever it made its presence known: In Dalmatia, it was widely believed by the inhabitants of Korčula Island that African jackals were introduced to the island by the Republic of Venice to inflict damage on the Republic of Ragusa. When in 1929 a male jackal appeared on Premuda, the islanders believed that it was brought to the island "out of a sheer malice." An African origin for Dalmatian jackals has been proven unlikely, as their skulls bear little similarities to those of African jackals, but are similar to those of jackals in Asia Minor.[8] Sir William Jardine thought that jackals were first transported to Europe through the Muslim conquests.[20] However, the fossil record indicates that the golden jackal likely colonised the European continent from Asia during the Upper Holocene[4] or late Pleistocene.[17]

Surveys taken in the High Adriatic Hinterland indicate that the totality of people with first hand experience of jackals (hunters, game keepers and local people) regularly mistook red foxes affected by sarcoptic mange (or in a problematic state of moult) for golden jackals. The sighting of a true golden jackal however, was always referred to as a wolf, or a little wolf. This was verified both with photo-trapping sessions and with track studies, confirming previous observations on this matter. This erroneous and controversial perception of the golden jackal may be due to the fact that its presence is still not traditional, neither in Italian and Slovenian human culture, nor in hunting and game keeping traditions.[16]

http://en.wikipedia.org/wiki/European_j ... _tradition

Toliko o predrasudama i poznavanju autohtonih vrsta!
Ako naši preci nisu imali pristup informacijama pa čegalje miješali s lisicama i "malim vukovima", ti trebaš biti pametniji - uzdignuti se mentalno i informisati se o toj teško uhvatljivoj vrsti (slično neuhvatljiva/lukava kao vuk).

Uništavanje prirodnih staništa = manje vukova -> više čegalja/šakala i kojota:

"Though mostly found in scattered populations within Eastern Europe, its range has grown to encompass parts of its former Eastern European range, as well as in Western Europe, which is thought to be attributable to a decline in wolf populations."

"Bulgaria has the largest European jackal population, which went through a 33–fold increase in range from the early sixties to mid-eighties. Factors aiding this increase include the replacement of natural forests with dense scrub, an increase in animal carcasses from state game farms, reductions in wolf populations and the abandonment of poisoning campaigns."
http://en.wikipedia.org/wiki/European_jackal

"Kojot je jedna od rijetkih životinja kod kojih postoji trend povećanja brojnosti populacija. Kojoti su zauzeli sva staništa Sjeverne Amerike, koja su ranije naseljavali vukovi, a povećanje područja je potpomognuto ljudskim mijenjanjem prirodnih staništa."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kojot
Ova zadnja recenica ti sve objasnjava , Americki vuk je istrebljen osim na Aljasci , u Montanu , Wajoming , se donose mladuncad iz Kanade i sa Aljaske i da izvrsi repopulacija i napokon se vide zadnjih godina efekti sve ih je vise i vise .
Kod nas je vuk domaca zivotinja i kojot izbjegava njegov teritoriji sto ga gura prema ljudima i ljudskim stanistima .
Jedan dan u lovu kada sam vidjeo vuka obradovao sam se kod da sam vidjeo rod rodjeni .
A kojot se lovi 365 dana u godini i nemozes ga istrijebiti.

Nego jeli ko cuo za "Cagljeve sa Drine , Cagljeve sa Grmeca , Cagljeve sa Vucijaka " ili su svi bili Vukovi sa ......?
Hajlac

#105 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

kosava wrote:
Pitaj bilo koga starijeg od 60 godina jeli ikad cuo da postoji kojot na nasim prostorima pa ces vidjet koliko je auhtothton ko i lav i leopard .
Evo još ignoranata - kojot je američka vrsta a zlatni čegalj/šakal autohtona evropska...
Ima li vas još :-)
Hajlac

#106 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

kosava wrote: Ova zadnja recenica ti sve objasnjava , Americki vuk je istrebljen osim na Aljasci , u Montanu , Wajoming , se donose mladuncad iz Kanade i sa Aljaske i da izvrsi repopulacija i napokon se vide zadnjih godina efekti sve ih je vise i vise .
Kod nas je vuk domaca zivotinja i kojot izbjegava njegov teritoriji sto ga gura prema ljudima i ljudskim stanistima .
Jedan dan u lovu kada sam vidjeo vuka obradovao sam se kod da sam vidjeo rod rodjeni .
A kojot se lovi 365 dana u godini i nemozes ga istrijebiti.
Nauči već jednom da kojot na ovim prostorima ne postoji - to što pokušavaš uhvatiti i "istrijebiti" (jer je kao štetočina i lafo uljez) je autohtona vrsta šakala/čegalja - zlatni čegalj/šakal ;-)

Da ljudi nisu uništili i smanjili prirodna staništa i poremetili lanac ishrane vukovima, nikad se zlatni šakal ne bi širio gore sve do Slovenije i Slavonije...
kosava

#107 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

cagalj je nas naziv za kojota , genije
znaci pitaj starije jesu li ikada vidjeli caglja to jeste kojota u Bosni :lol: Pa ces cuti mozda kada su i lavovi bili prisutni u nasim sumama
Hajlac

#108 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

kosava wrote:cagalj je nas naziv za kojota , genije
znaci pitaj starije jesu li ikada vidjeli caglja to jeste kojota u Bosni :lol: Pa ces cuti mozda kada su i lavovi bili prisutni u nasim sumama
Toliko o poznavanju prirode :-)

Za šakala genije, šakala ;-)
Naučite se već jednom da kojoti ne žive na ovim kontinentima!

Čagljevi ili šakali je naziv za tri vrste iz roda pasa (lat. Canis) , malene do srednje veličine, koji nastanjuju Afriku, Aziju i jugoistočnu Europu.
http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cagljevi

Isto kao da za afričko-azijske tigrove, geparde, ćite tvrdiš da su to pume/jaguari (a oni američke vrste isto kao i kojot).

I onda naši ljudi vide na National Geographic nešto o kojotima u Americi pa povežu da to nije s naših prostora već uljezi :-)
Neznanje na kvadrat.
BlackPool

#109 Re: ubijanje divljih životinja

Post by BlackPool »

Evo ga, jos jedan primjer zasto je lov najveca glupost na nasim prostorima.

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140107047
Ramzess Veliki

#110 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Ramzess Veliki »

BlackPool wrote:Evo ga, jos jedan primjer zasto je lov najveca glupost na nasim prostorima.

Pa ovo nema veze sa lovom nego sa rukovanjem oružijem.

Ja sam za to da se izlovi sva divljač jer nam zlo misle. Kako nas samo mrze patke ... namjerno kenjaju iznad gradova, stisnu se i čekaju da nadlete pa se nakenjaju ... naša sreća da nisu naoružane inače bi bombe na nas bacale kakve su. A i zečevi ... kopaju one rupe, sve sa namjerom da upadneš u nju i bar nogu iskreneš ... sve bih ja njih u gulaš pretvorio.
A i pojedoše svo povrće i zelen ... ako ih ne potamanimo i namnože se sve će nam pojesti, mrkva, kupus i paprike će biti istrijebljene vrste ...

Glasam za gulaš. 8-)
kosava

#111 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

Hajlac wrote:

Čagljevi ili šakali je naziv za tri vrste iz roda pasa (lat. Canis) , malene do srednje veličine, koji nastanjuju Afriku, Aziju i jugoistočnu Europu.

Isto kao da za afričko-azijske tigrove, geparde, ćite tvrdiš da su to pume/jaguari (a oni američke vrste isto kao i kojot).

I onda naši ljudi vide na National Geographic nešto o kojotima u Americi pa povežu da to nije s naših prostora već uljezi :-)
Neznanje na kvadrat.
Pa ti nisi ni procitao sta pise na linku koji si postavio :lol:

Zlatni čagalj
Canis aureus Najveći od svih čagljeva i jedina vrsta čaglja koja obitava i van Afrike. Genetska istraživanja su dokazala da je rodbinski bliži sivom vuku i kojotu

U Hrvatskoj je raširen u cijeloj Dalmaciji i priobalju sve do Istre, također se pojavljuju u istočnoj Slavoniji i Baranji kao dio oporavljene populacije iz Mađarske. Znaci sam si odgovorio na svoje tvrdnje da je on auhtothton Bosanskim prostorima linkom koji si postavio dolazi u Slavoniju i Baranju iz Madjarske pa je presao u Bosansku Posavinu i sada se siri u Bosnu znaci uljez a ne auhtothona vrsta .
kosava

#112 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

BlackPool wrote:Evo ga, jos jedan primjer zasto je lov najveca glupost na nasim prostorima.

Zbog nestrucnog rukovanja puskom , ko da gledam sa napunjenom zapetom puskom prelazio preko ograde ili je pao na pusku ili je ispustio pusku , a nesrece u rukovanju oruzijem se desavaju oduvjek i svagdje ovo nema veze sa lovom .

U drugu ruku http://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronika ... -iz-cazina
kosava

#113 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

Ramzess Veliki wrote:

Ja sam za to da se izlovi sva divljač jer nam zlo misle. Kako nas samo mrze patke ... namjerno kenjaju iznad gradova, stisnu se i čekaju da nadlete pa se nakenjaju ... naša sreća da nisu naoružane inače bi bombe na nas bacale kakve su. A i zečevi ... kopaju one rupe, sve sa namjerom da upadneš u nju i bar nogu iskreneš ... sve bih ja njih u gulaš pretvorio.
A i pojedoše svo povrće i zelen ... ako ih ne potamanimo i namnože se sve će nam pojesti, mrkva, kupus i paprike će biti istrijebljene vrste ...

Glasam za gulaš. 8-)
Sve to treba pojesti , moze i sa rostilja nemora biti gulas . :D
Krizzia

#114 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Krizzia »

kosava wrote:

Zbog nestrucnog rukovanja puskom , ko da gledam sa napunjenom zapetom puskom prelazio preko ograde ili je pao na pusku ili je ispustio pusku , a nesrece u rukovanju oruzijem se desavaju oduvjek i svagdje ovo nema veze sa lovom .

Kako nema veze sa lovom molim te?
BlackPool

#115 Re: ubijanje divljih životinja

Post by BlackPool »

Ramzess Veliki wrote:

A jel hljeba ti nema veze sa lovom?

Ja koliko znam ti treba da prodjes neki test gdje se polaze i rukovanje sa puskom majka mu stara. U suprotnom ne mozes dobit najgluplju mogucu dozvolu na svijetu, a to je lovacka.

Ramzess Veliki wrote: Ja sam za to da se izlovi sva divljač jer nam zlo misle. Kako nas samo mrze patke ... namjerno kenjaju iznad gradova, stisnu se i čekaju da nadlete pa se nakenjaju ...
Sreca pa krave nemaju krila i ne lete.
Hajlac

#116 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

kosava wrote:
Hajlac wrote:

Neznanje na kvadrat.
Pa ti nisi ni procitao sta pise na linku koji si postavio :lol:

Zlatni čagalj
Canis aureus Najveći od svih čagljeva i jedina vrsta čaglja koja obitava i van Afrike. Genetska istraživanja su dokazala da je rodbinski bliži sivom vuku i kojotu

U Hrvatskoj je raširen u cijeloj Dalmaciji i priobalju sve do Istre, [također se pojavljuju u istočnoj Slavoniji i Baranji kao dio oporavljene populacije iz Mađarske.
Znaci sam si odgovorio na svoje tvrdnje da je on auhtothton Bosanskim prostorima linkom koji si postavio dolazi u Slavoniju i Baranju iz Madjarske pa je presao u Bosansku Posavinu i sada se siri u Bosnu znaci uljez a ne auhtothona vrsta .
Pametnjakoviću, malo se informiši prije nego počneš optuživati za površnost ;-)
Zlatni čagalj je autohtona vrsta na ovim prostorima čitavog jugoistročnog Balkana (Dinaridi itd.) i, ignorantu jedan, nije prešao iz Mađarske u Slavoniju i Posavinu kao uljez već se, zahvaljujući oporavku u Mađarskoj, vraća na nekadašnja područja s kojih je ranije pobjegao u suprotnom pravcu(iz Bosne preko Save sjevernije) zbog rata!

"Pucnjevi i eksplozije za vrijeme rata potakle su ove životinje da prelaze rijeku Savu, te se često sreću i u Slavoniji"

Prirodno stanište:
Image

Lijepo ti rekoh - i pume/jaguari su srodnici tigrova, geparda/ćita itd. pa su očito po toj hajvanskoj logici jedno te isto :-)

Nije čudo što toliko lovci lupetaju o "uljezima" kad ustrijele zlatnog čagalja, koji je zapravo autohtona vrsta! Njima je sve isto - i 'mali' vuk i lisica i čegalj i kojot :-) :-) :-) :-) Sve treba potamaniti jer napadaju srne, jelene, ovce...

Što je više čagljeva, to je veći dokaz da se populacija vukova smanjuje!
kosava

#117 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

A kojeg rata Balkanskh ratova, 1 Svjetskog ili 2 Svjetskog jer nepostoji niko ko se sjeca kojota na nasim prostorima , cak u tvom linku navode da su na Korculi mislili da ga je neko namjerno donjeo sto je vrlo moguce ,
kosava

#118 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

Krizzia wrote:
kosava wrote:

neznamo mi da li je on isao u lov ili je setao po planini sa puskom
sokkia

#119 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

kosava wrote:A kojeg rata Balkanskh ratova, 1 Svjetskog ili 2 Svjetskog jer nepostoji niko ko se sjeca kojota na nasim prostorima , cak u tvom linku navode da su na Korculi mislili da ga je neko namjerno donjeo sto je vrlo moguce ,
pusti ba dilavere, takvi bi i Ajnštajnu držali predavanje o kvantnoj fizici :(
Hajlac

#120 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

kosava wrote:A kojeg rata Balkanskh ratova, 1 Svjetskog ili 2 Svjetskog jer nepostoji niko ko se sjeca kojota na nasim prostorima , cak u tvom linku navode da su na Korculi mislili da ga je neko namjerno donjeo sto je vrlo moguce ,
Kojim to našim prostorima, SADu? Jer kojot tamo živi a ovdje živi zlatni šakal ;-)

Ja koji će biti nego posljednji rat :lol:

Jeste, neuki poput ovih lovaca mislili a kad je nauka stasala, utvrđeno je da se ne radi o Afričkom šakalu već posebnoj vrsti - Zlatnom šakalu koji živi na čitavom jugoistoku Evrope:

"An African origin for Dalmatian jackals has been proven unlikely, as their skulls bear little similarities to those of African jackals, but are similar to those of jackals in Asia Minor.[8] Sir William Jardine thought that jackals were first transported to Europe through the Muslim conquests.[20] However, the fossil record indicates that the golden jackal likely colonised the European continent from Asia during the Upper Holocene[4] or late Pleistocene.[17]"

Došli vanzemaljci pa američke kojote "posadili" u BiH, CG, Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Grčku, Bugarsku, donju polovicu Rumunije, Tursku, čitav Bliski istok pa sve do Indije :lol: :-)
Image

Teorije zavjere na ovim prostorime uvijek imaju plodno tlo :lol: Urotili se Indijci ili Egipat kontra nas :-)

Kome smetaju šakali, nek se okani pokušaja smanjenja populacije ubijanjem jer je uzaludno, već nek radi na tome da populacija vukova dalje ne opada. Jedini oni mogu držati ravnotežu između divljači i grabežljivaca a nisu ni upola proždrljivi kao šakali.

"Bulgaria has the largest European jackal population, which went through a 33–fold increase in range from the early sixties to mid-eighties. Factors aiding this increase include the replacement of natural forests with dense scrub, an increase in animal carcasses from state game farms, reductions in wolf populations and the abandonment of poisoning campaigns. In the early 1990s, it was estimated that up to 5000 jackals populated Bulgaria. The population increased in 1994, and appears to have stabilised.[6]"
Last edited by Hajlac on 08/01/2014 09:59, edited 2 times in total.
Ramzess Veliki

#121 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Ramzess Veliki »

BlackPool wrote:
Ramzess Veliki wrote:

A jel hljeba ti nema veze sa lovom?

Ja koliko znam ti treba da prodjes neki test gdje se polaze i rukovanje sa puskom majka mu stara. U suprotnom ne mozes dobit najgluplju mogucu dozvolu na svijetu, a to je lovacka.

Ramzess Veliki wrote: Ja sam za to da se izlovi sva divljač jer nam zlo misle. Kako nas samo mrze patke ... namjerno kenjaju iznad gradova, stisnu se i čekaju da nadlete pa se nakenjaju ...
Sreca pa krave nemaju krila i ne lete.
:lol: :lol: :lol: Joj pobile bi nas ... a kad bi jato krava sletjelo na drvo iznad parkinga ni Katrina ne bi toliku štetu napravila ... :lol: :lol: :lol:

Imaš test za dobivanje dozvole, svakako.
E sad ima tu razlika, da li je dozvola za kratku cijev - pištolj, za streljaštvo, ili za lovačko naoružanje.
Za kratku cijev moraš priložiti dokumentaciju da ti tetak radi u MUP-u, ili neko drugi od familije.
Za streljaštvo moraš imati zahtjev od kluba.
E za dozvolu za lovačko naoružanje ima i poligon gdje se polaže, negdje na Nišićima, kandidat donese desetak gajbi piva, pletaru rakije i pečeno jagnje i ako članovi komisije popadaju sa klade na kojoj su sjedili dobićeš dozvolu.
Poslije toga možeš slobodno i nesmetano pucati po šumi u šta ti volja, drveće, panjeve, izletnike koji ne slušaju turbo-folk, kako ti koja živina natrči ... :thumbup:
Krizzia

#122 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Krizzia »

kosava wrote:
Krizzia wrote:
kosava wrote: Zbog nestrucnog rukovanja puskom , ko da gledam sa napunjenom zapetom puskom prelazio preko ograde ili je pao na pusku ili je ispustio pusku , a nesrece u rukovanju oruzijem se desavaju oduvjek i svagdje ovo nema veze sa lovom .

neznamo mi da li je on isao u lov ili je setao po planini sa puskom

Boze, baci ciglu i budi precizan!
Ramzess Veliki

#123 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Ramzess Veliki »

Kako nisam nikada bio u lovu i ova mi je tema malo nepoznato područje, malo sam Googlao - na slike da ne moram čitat' pa naletjeh na ove lovce:
Image
Image
Image

Mislim da je vrlo primitivno na ovakav način promovisati lov kao sport.

Gdje je zeko da mu pucam u leđa? 8-)
zvrk

#124 Re: ubijanje divljih životinja

Post by zvrk »

Hadzi Lojo

#125 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hadzi Lojo »

Dobrih ovih bedevija!
Pa u nas su idioti i ljude na mnogim prostorima strijebili kako ne bi kojota isl.
Post Reply