Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
- Vasco da Gama
#101 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
niko ne protestvue u konjevic polju jer ljudi to podrzavaju na nivou klika na fejsbuku. kliknes fino i cista ti savjest.
-
Steely Dan
#102 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
A pjesma vrvi od Islama i od rijeci Bosna . Garant ce keca fasovatradostan dan wrote:prešO 4 za koji milimetar...dobro, par centimetara.vivaldi wrote:holly shit, pa ja sam mislio da si mladji, oko 3 banke mozda, ali si izgleda blizi 4 ili si ga mlad slozioradostan dan wrote:moje dijete je 3. razred osn![]()
što ti život zna namjestiti situaciju...pazi temu o kojoj pričamo...a ja sad ispitao klinca jel naučio pjesmu za sutra -
da sve bude nadrealnije, pjesmu sam kopirao sa -DOMOVINA NIJE RIJEČ IZ SPOMENARA
Domovina nije riječ iz spomenara,
i nije pejzaž što se samo gleda.
Domovina-to je pogled prepun žara,
i svaka travka što se nikom ne da.
Domovina nije samo poj slavuja
što nas tiho takne kad se noć privlači.
Domovina-to je bura,oluja,
u kojoj glas zrije, i bivamo jači.
Domovina nije tek meko uzglavlje,
na kojem te čeka jutro vedro,mlako.
Domovina-to je kad je nebo plavlje,
zato što to želiš i kad nije tako.
Domovina nije riječ iz spomenara,
koju mogu zbrisati kiše i vrijeme.
Domovina-to se srcem izgovara
i onda kad nam usne zanijeme.
Ismet Bekrić...to mi je bila prva ponuđena opcija na pretraživaču.islambosna
a sutra recituje.srpskoj učiteljici
ps Tu pjesmu mogu da pjevuse i djeca u Njemackoj i u Srbiji i na Kosovu . Isti efekt . Nigdje ni jedne imenice . Gdje je nadjoste majko draga . Ali je bitno da masete imenom Ismet Bekric i tako pokazujete zastupljenost i ravnopravnost .
- uglavnomja
#103 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
a gdje se mase srpstvom, krstom, pc-ejom, ... 
-
udrch
#104 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
pa ja mislim da oni i idu na tu opciju da protesti krenu u Konjević polju..samo moglo bi se to oteti kontroli koju nikakve specijalne policijske snage ne bi mogle spriječiti..a vojske nema, a ni IFOR-a..
ovdje se i radi o kordiniranom ugrožavanju enklave Konjević polje-Cerska-Kamenica..
a ta mjesta nisu četnici uspjeli zauzeti do marta 1993. godine..
možda misle da više nismo dovoljno jaki ili hrabri..ili možda da se nema s čim..
ovdje se i radi o kordiniranom ugrožavanju enklave Konjević polje-Cerska-Kamenica..
a ta mjesta nisu četnici uspjeli zauzeti do marta 1993. godine..
možda misle da više nismo dovoljno jaki ili hrabri..ili možda da se nema s čim..
- CSKA
#105 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Ja se sjecam da sam ucio da je Bosna srpska zemlja u starom sistemu.Doduse ne direktno vec indirektno....Ucili smo da je Kralj Tvrtko bio srpski kralj,onda se nekom logikom nadovezes da je i Bosna bila srpska zemlja.radostan dan wrote:moje dijete je 3. razred osn. škole u rs-u.Ne nego sto moraju da uce da je Bosna srpska zemlja , da se velicaju pokolji pocinjeni za vrijeme zadnjeg rata , da uce o istrazi poturica, kako ne postoje Bosnjaci, da se brani da uce Bosanski jezik, da se pokrstavaju i tjeraju da slave slave itd.
ni u jednoj knjizi od 1-5 razreda se ne pominje da je bosna srpska zemlja.
ni u jednoj knjizi se ne veličaju nikakvi pokolji.
nema lekcije o istrazi poturica.
nema predmeta u kom se kaže da ne postoje bošnjaci.
niko se ne pokrštava niti se tjera da slavi slavu.
jednostavno, sve pobrojano, niti ga ima, niti se o tome uči u prvih 4-5 razreda.
dok ja ovo pišem, upravo uči pjesmu ismeta bekrića.
od 6. razreda se može birati nacionalna grupa predmeta (4 predmeta - istorija, geografija, jezik, vjeronauka), tako da ni to nije problem.
Eto cuda,skolstvo RS-a je u nekom dijelu bolje od starog
-
udrch
#106 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
pročitaj makar ko je napisao pjesmu da se ne blamiraš..uglavnomja wrote:a gdje se mase srpstvom, krstom, pc-ejom, ...
i ti si se baš nameračio na ove ljude iz Konjević polja..na obadvije teme si ostavio najviše postova, iako nijedan nije imao smisla..niti imaš bilo kakve informacije niti te zanimaju činjenice..
-
Steely Dan
#107 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Primjera radi, jedan kontrolni rad iz Prirode i društva zaradostan dan wrote:Ne nego sto moraju da uce da je Bosna srpska zemlja , da se velicaju pokolji pocinjeni za vrijeme zadnjeg rata , da uce o istrazi poturica, kako ne postoje Bosnjaci, da se brani da uce Bosanski jezik, da se pokrstavaju i tjeraju da slave slave itd.ni u jednoj knjizi se ne veličaju nikakvi pokolji.moje dijete je 3. razred osn. škole u rs-u.
ni u jednoj knjizi od 1-5 razreda se ne pominje da je bosna srpska zemlja.
nema lekcije o istrazi poturica.
nema predmeta u kom se kaže da ne postoje bošnjaci.
niko se ne pokrštava niti se tjera da slavi slavu.
jednostavno, sve pobrojano, niti ga ima, niti se o tome uči u prvih 4-5 razreda.
dok ja ovo pišem, upravo uči pjesmu ismeta bekrića.
od 6. razreda se može birati nacionalna grupa predmeta (4 predmeta - istorija, geografija, jezik, vjeronauka), tako da ni to nije problem.
(udžbenik koji se koristi u Republici Srpskoj) izgleda ovako:IV razred Osnovne škole
Pitanje 1: Ko je osnovao prvu srpsku državu u današnjem Sarajevskom polju?
Pitanje 2: Koje su zemlje ratovale protiv Srbije u Prvom svjetskom ratu?
A šlag na tortu je pitanje: Ko je ratovao protiv srpskog naroda tokom rata 1991. i 1992. godine?
ps Dogodine ces drukcije morati pisati
Last edited by Steely Dan on 11/12/2013 00:00, edited 1 time in total.
- DoZeN
#108 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Djeca u BIH trebaju da imaju jedan nastavan program,na zalost drzave BIH to nije slucaj jer je narod u BIH duboko podjeljen.
- uglavnomja
#109 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
eto ziv bio, daj ti meni cinjenice:udrch wrote:pročitaj makar ko je napisao pjesmu da se ne blamiraš..uglavnomja wrote:a gdje se mase srpstvom, krstom, pc-ejom, ...
i ti si se baš nameračio na ove ljude iz Konjević polja..na obadvije teme si ostavio najviše postova, iako nijedan nije imao smisla..niti imaš bilo kakve informacije niti te zanimaju činjenice..
sta je problem sa ovom pjesmom?
sta?
sto je napisao ismet, a ne selama, ne spominje hodzu i munaru i jaciju ...?
je li to problem?
-
radostan dan
#110 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
neće druže, jedan je od dva najbolja đaka u razredu."Steely Dan"
A pjesma vrvi od Islama i od rijeci Bosna . Garant ce keca fasovat![]()
ne znam ko je odabrao i gdje je našao, ali znam da svaki udžbenik ide na kontrolu prije izdavanja, kod neke agencije koju stranci kontrolišu, nešto kao rak po pitanju tv-a i medija.ps Tu pjesmu mogu da pjevuse i djeca u Njemackoj i u Srbiji i na Kosovu . Isti efekt . Nigdje ni jedne imenice . Gdje je nadjoste majko draga . Ali je bitno da masete imenom Ismet Bekric i tako pokazujete zastupljenost i ravnopravnost .
i mogu reći da bolju i ljepšu pjesmu o domovini nisam odavno čuo.
tako laka, pitka, topla a duboka.
tebi se ne sviđa?
-
udrch
#111 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
gdje si ti učio da čitaš svega ti..jesi makar završio četiri osnovne redovno..uglavnomja wrote:eto ziv bio, daj ti meni cinjenice:udrch wrote:pročitaj makar ko je napisao pjesmu da se ne blamiraš..uglavnomja wrote:a gdje se mase srpstvom, krstom, pc-ejom, ...
sta?
je li to problem?
ko je uopće spominjao da je ova divna pjesma bilo kome problem..
ti se pitaš maše li se u njoj krstom, srpstvom, a pjesmu napisao Ismet..
-
udrch
#112 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
mašallah..da tako nastavi..i u mene je sin treći razred..radostan dan wrote:neće druže, jedan je od dva najbolja đaka u razredu.![]()
-
Steely Dan
#113 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Ma svidja mi se definitivno . Bosanski muslimani su uvijek bili pjesnici . Istorija ih kalila . Suza se nagutali , krv rigali . Je si li citao Mak Dizdara , Izeta Sarajlica a tek Enesa Kisevica . Niko tako suptilno ne moze pisati , to je dusa topla , srce golemo a sve duboko kao ponor . Nego kako se zove tvom djetetu domovina ? I njegovim drugovima u razredu . Samo bih htio to cuti iz njihovih usta jer ti postavi pjesmu o domovini .radostan dan wrote:neće druže, jedan je od dva najbolja đaka u razredu."Steely Dan"
A pjesma vrvi od Islama i od rijeci Bosna . Garant ce keca fasovat![]()
![]()
ne znam ko je odabrao i gdje je našao, ali znam da svaki udžbenik ide na kontrolu prije izdavanja, kod neke agencije koju stranci kontrolišu, nešto kao rak po pitanju tv-a i medija.ps Tu pjesmu mogu da pjevuse i djeca u Njemackoj i u Srbiji i na Kosovu . Isti efekt . Nigdje ni jedne imenice . Gdje je nadjoste majko draga . Ali je bitno da masete imenom Ismet Bekric i tako pokazujete zastupljenost i ravnopravnost .
i mogu reći da bolju i ljepšu pjesmu o domovini nisam odavno čuo.
tako laka, pitka, topla a duboka.
tebi se ne sviđa?
-
radostan dan
#114 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
ne, neću čekati godinu dana, potrudiću se do dođem do udžbenika što prije, jer me je zainteresovalo sve ovo...Steely Dan wrote:
Primjera radi, jedan kontrolni rad iz Prirode i društva za(udžbenik koji se koristi u Republici Srpskoj) izgleda ovako:IV razred Osnovne škole
Pitanje 1: Ko je osnovao prvu srpsku državu u današnjem Sarajevskom polju?
Pitanje 2: Koje su zemlje ratovale protiv Srbije u Prvom svjetskom ratu?
A šlag na tortu je pitanje: Ko je ratovao protiv srpskog naroda tokom rata 1991. i 1992. godine?
ps Dogodine ces drukcije morati pisati
drugo, malo su mi čudna ova pitanja iz istorije a riječ je reče o predmetu priroda i društvo?
možeš li mi dati ime autora udžbenika, da odmah nađem na net-u?
javiću se ja, neću čekati godinu dana...
-
Steely Dan
#115 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Šta uče djeca u RS: Učenike pitaju ko je počeo rat protiv srpskog naroda '91. i '92.!
Print Email
Šta sve bošnjačka djeca uče u osnovnim školama u RS ilustrira primjer radne sveske "Kontrolni zadaci iz prirode i društva za IV razred osnovne škole", autora Milenka Ćurčića i Steve Pašalića.
Pod naslovom "IV nastavna tema: Zavičaj i srpski prostori u prošlosti" jedno od pitanja glasi: "Prvu srpsku državu u Bosni, s centrom u današnjem Sarajevskom polju, osnovao je?" Ponuđeni odgovori su Tvrtko I Kotromanić, Stjepan Kotromanić, Kulin ban i Stojan Janković.
Nejasno je, smatraju stručnjaci, kako se ovo pitanje, skupa s odgovorom, uklapa u historijsku činjenicu da prije 19. stoljeća u Bosni nije bilo Srba, odnosno, da se nisu tako zvali, piše Dnevni avaz.
Ipak, četvrto pitanje vrhunac je falsificiranja historije. Autori radne sveske pitaju: "Ko je počeo rat protiv srpskog naroda 1991. i 1992. godine?"
Učenici, također, u kontrolnom trebaju napisati i kako se zove kraj u kojem su se rodili te dopuniti rečenicu: "On se nalazi u Republici...", a ponuđeni odgovor je "Srpskoj".
Stevo Pašalić kazao je u razgovoru za Dnevni avaz da on nije bio autor zadataka. Tvrdi da je u ovom radnom listu bio jedan od koautora.
- Taj kontrolni je star oko 15 godina. Iz štampe je povučen prije otprilike 12 godina i zaista ne znam ko je sada došao do toga i zašto. U RS postoje drugi radni listovi s drugačijim zadacima, među kojima nema takvih pitanja, jer ovi kontrolni zadaci više nisu u funkciji - kazao je Pašalić.
Print Email
Šta sve bošnjačka djeca uče u osnovnim školama u RS ilustrira primjer radne sveske "Kontrolni zadaci iz prirode i društva za IV razred osnovne škole", autora Milenka Ćurčića i Steve Pašalića.
Pod naslovom "IV nastavna tema: Zavičaj i srpski prostori u prošlosti" jedno od pitanja glasi: "Prvu srpsku državu u Bosni, s centrom u današnjem Sarajevskom polju, osnovao je?" Ponuđeni odgovori su Tvrtko I Kotromanić, Stjepan Kotromanić, Kulin ban i Stojan Janković.
Nejasno je, smatraju stručnjaci, kako se ovo pitanje, skupa s odgovorom, uklapa u historijsku činjenicu da prije 19. stoljeća u Bosni nije bilo Srba, odnosno, da se nisu tako zvali, piše Dnevni avaz.
Ipak, četvrto pitanje vrhunac je falsificiranja historije. Autori radne sveske pitaju: "Ko je počeo rat protiv srpskog naroda 1991. i 1992. godine?"
Učenici, također, u kontrolnom trebaju napisati i kako se zove kraj u kojem su se rodili te dopuniti rečenicu: "On se nalazi u Republici...", a ponuđeni odgovor je "Srpskoj".
Stevo Pašalić kazao je u razgovoru za Dnevni avaz da on nije bio autor zadataka. Tvrdi da je u ovom radnom listu bio jedan od koautora.
- Taj kontrolni je star oko 15 godina. Iz štampe je povučen prije otprilike 12 godina i zaista ne znam ko je sada došao do toga i zašto. U RS postoje drugi radni listovi s drugačijim zadacima, među kojima nema takvih pitanja, jer ovi kontrolni zadaci više nisu u funkciji - kazao je Pašalić.
- uglavnomja
#116 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
udrch wrote:gdje si ti učio da čitaš svega ti..jesi makar završio četiri osnovne redovno..uglavnomja wrote: eto ziv bio, daj ti meni cinjenice:
sta?
je li to problem?
ama, raskorak, to je bilo upuceno kao replika nekom forumasu iznad .... jer je bio komentar nema islama, bosne ... u pjesmi.
-
Baboolal
#117 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Dakle da ne trazimo ovo po netu? Kaze i tvoj navod da je iz stampe (pa valjda i upotrebe) izasao nekad na prelazu u ovaj milenij.Steely Dan wrote:Šta uče djeca u RS: Učenike pitaju ko je počeo rat protiv srpskog naroda '91. i '92.!
Print Email
-
Steely Dan
#118 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Ti samo lupetas . Blage veze nemas nemas ni sta pises ni kome pises .uglavnomja wrote:udrch wrote:gdje si ti učio da čitaš svega ti..jesi makar završio četiri osnovne redovno..uglavnomja wrote: eto ziv bio, daj ti meni cinjenice:
sta?
je li to problem?
ama, raskorak, to je bilo upuceno kao replika nekom forumasu iznad .... jer je bio komentar nema islama, bosne ... u pjesmi.
-
Steely Dan
#119 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Kako ti to fino pjesnicki opisa kao da je to bilo prije hiljadu godina .Baboolal wrote:Dakle da ne trazimo ovo po netu? Kaze i tvoj navod da je iz stampe (pa valjda i upotrebe) izasao nekadSteely Dan wrote:Šta uče djeca u RS: Učenike pitaju ko je počeo rat protiv srpskog naroda '91. i '92.!
Print Email
- Taj kontrolni je star oko 15 godina. Iz štampe je povučen prije otprilike 12 godina i zaista ne znam ko je sada došao do toga i zašto. U RS postoje drugi radni listovi s drugačijim zadacima, među kojima nema takvih pitanja, jer ovi kontrolni zadaci više nisu u funkciji - kazao je Pašalić..na prelazu u ovaj milenij
- uglavnomja
#120 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
@Steely Dan
vec ti je receno da si nepristojan i nepozeljan za diskusiju, zato
vec ti je receno da si nepristojan i nepozeljan za diskusiju, zato
-
biglebovski
#121 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Zato što im je svima pun kurac i nas i naših kojekakvih problema i to ne mislim na ove koji su ovdje, njima je još i dobro, nego na one koji sjede na zapadu, a bogami nikom se ne troše resursi i kvalitetni ljudi pogotovo oko pitanja obrazovanja. Kakvo obrazovanje želimo t.j. kakvu budućnost želimo, jer obrazovanje je pitanje kako će naša buducnost izgledati, to je na nama i nema nama niko pravo, a niti želju, da predlaže ili nameće riješenja, pogotovo ne nake birokrate koji gledaju gdje kupiti kakvu kučicu uz more za pod stare dane ili napuštaju brod koji tone. Jedino nama još nije jasno da je prošlo skoro dvadeset godina od rata. Umjesto da se vode diskusije o kvaliteti nastave mi dopustili da bukvalno spadnemo na nivo plemena.radostan dan wrote:pa šta misliš što se ohr ili bilo ko od stranaca ne miješa?mzungu wrote:Ovdje ipak izgleda nisu cista posla...
- bingov buraz
#122 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Kotlinska filozofija,zato vam i jeste Srbija na Dobrinji.Kemal Malovčić wrote:Toliko me boli kurac za djecu iz konjević polja da sam to moro napisat ovdje.
-
radostan dan
#123 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
ma kc bi se on knjige hvatao, da se on pita...što skonta na času (a skonta dosta) i plus domaći, i to je njemu škola...udrch wrote:mašallah..da tako nastavi..i u mene je sin treći razred..radostan dan wrote:neće druže, jedan je od dva najbolja đaka u razredu.![]()
ja ga malo forsiram da više uči jer nemam šta drugo da mu ponudim, u ovakvom vremenu, društvu, sistemu vrijednosti.
jako mi je žao što ne može da uživa život , slobodu i kvalitek, kao što sam ja/mi imali i uživali.
sklanjam ga od loših, bezobraznih, nekulturnih...ali džaba kada ga isti dočekaju na tv-u, u crtanom (više nasilja i krvi ima u 1. crtanom nego npr. u filmu - ničija zemlja ili drugom ratnom).
učim ga da se lijepo izražava, ne psuje, ali njegovi drugari se već ponašaju kao mi u 7. razredu.
mi smo živjeli lagan, ušuškani život, ovo danas je ludnica u kojoj je hobsova - čovjek je čovjeku vuk pobjedila onu - čovjek je čovjeku čovjek.
iako pod opasnošću da u takvim društvenim uslovima od djeteta pravim socijalnog degena, ja jednostavno neznam/nemam koji drugi sadržaj da mu ponudim osim škole i ulaganja u sebe kroz sticanje znanja.
i stalno mu govorim - daleko vrednija je 4-ka sa trudom, nego 5 -ca bez truda.
valjda skonta...
kakve ovo veze ima sa k. poljem, nemam pojma.
učimo djecu da se svoje najbolje brani poštujući tuđe, valjda to...
nek ti je živ i zdrav sin, pusti nas, što prisilno što dobrovoljno - izraubovane šupke...
-
Baboolal
#124 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
Za razliku od nekih koje citamo na ovoj temi, navod (pa ako i pjesnickiSteely Dan wrote:Kako ti to fino pjesnicki opisa kao da je to bilo prije hiljadu godina .Baboolal wrote:Dakle da ne trazimo ovo po netu? Kaze i tvoj navod da je iz stampe (pa valjda i upotrebe) izasao nekadSteely Dan wrote:Šta uče djeca u RS: Učenike pitaju ko je počeo rat protiv srpskog naroda '91. i '92.!
Print Email
- Taj kontrolni je star oko 15 godina. Iz štampe je povučen prije otprilike 12 godina i zaista ne znam ko je sada došao do toga i zašto. U RS postoje drugi radni listovi s drugačijim zadacima, među kojima nema takvih pitanja, jer ovi kontrolni zadaci više nisu u funkciji - kazao je Pašalić..na prelazu u ovaj milenij
Pozdrav.
-
Bodkin
#125 Re: Zasto nas nije briga za djecu Konjevic Polja?
post je za 10radostan dan wrote:ma kc bi se on knjige hvatao, da se on pita...što skonta na času (a skonta dosta) i plus domaći, i to je njemu škola...udrch wrote:mašallah..da tako nastavi..i u mene je sin treći razred..radostan dan wrote:neće druže, jedan je od dva najbolja đaka u razredu.![]()
ja ga malo forsiram da više uči jer nemam šta drugo da mu ponudim, u ovakvom vremenu, društvu, sistemu vrijednosti.
jako mi je žao što ne može da uživa život , slobodu i kvalitek, kao što sam ja/mi imali i uživali.
sklanjam ga od loših, bezobraznih, nekulturnih...ali džaba kada ga isti dočekaju na tv-u, u crtanom (više nasilja i krvi ima u 1. crtanom nego npr. u filmu - ničija zemlja ili drugom ratnom).
učim ga da se lijepo izražava, ne psuje, ali njegovi drugari se već ponašaju kao mi u 7. razredu.![]()
mi smo živjeli lagan, ušuškani život, ovo danas je ludnica u kojoj je hobsova - čovjek je čovjeku vuk pobjedila onu - čovjek je čovjeku čovjek.
iako pod opasnošću da u takvim društvenim uslovima od djeteta pravim socijalnog degena, ja jednostavno neznam/nemam koji drugi sadržaj da mu ponudim osim škole i ulaganja u sebe kroz sticanje znanja.
i stalno mu govorim - daleko vrednija je 4-ka sa trudom, nego 5 -ca bez truda.
valjda skonta...
kakve ovo veze ima sa k. poljem, nemam pojma.
učimo djecu da se svoje najbolje brani poštujući tuđe, valjda to...
nek ti je živ i zdrav sin, pusti nas, što prisilno što dobrovoljno - izraubovane šupke...