Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#101 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by japin_mutapi »

mene muči jedno pitanje; šta ako rata NE bude

šta onda kako dalje kuda kojim pravcem lijevo ili desno ili možda pravo
u dilemi sam golemoj
rokan

#102 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by rokan »

rata neće biti jer srbi nemaju razloga za rat, oni su ostvarili svoj cilj, dobili su samostalnost i čekaju da vrijeme uradi svoje pa da je i ozvaniče. rata neće biti ni u smislu da bošnjaci napadnu srbe čak ni da srbi proglase nezavisnost rs-a jer bošnjaci nemaju kapacitete da vode ofanzivni rat. bošnjaci takođe nemaju interesa da ratuju jer je ogroman broj bošnjaka u tri najveća grada budžetski zbrinut i niko ne bi ostavio toplo i ugodno radno mjesto da bi išao krvariti gaće za neke vukojebine poput šekovića ili konjević polja.
to je realnost a drugo su naklapanja forumskih "prognozera" koji vole da se igraju ratnih "stratega".
rata jedino može biti u sklopu nekog većeg belaja u okviru kojeg bi bošnjake naoružao nato, odnosno hrvatska ali onda bi se umiješala i srbija tačnije rusija i tu ko zna kako bi se na kraju završilo.
Challenger__

#103 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Challenger__ »

japin_mutapi wrote:mene muči jedno pitanje; šta ako rata NE bude

šta onda kako dalje kuda kojim pravcem lijevo ili desno ili možda pravo
u dilemi sam golemoj
Pošto rata biti neće, to je pravo pitanje.
Itakoto

#104 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Itakoto »

CSKA wrote:
swanfilter wrote:
CSKA wrote:Povjerovao bi u rat da nema EU.Ovako to ostaje samo masta isfrustriranih pojedinaca.

:lol: . Na EU pare ne bih stavio ...
Znas kako,EU je najveci mirovni projekat na tlu Evrope.Ako to ne uspije da smiri tenzije u BiH,nista nece.
A EU kao nije bilo 90-ih godina proslog vijeka? :roll:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#105 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by japin_mutapi »

Bodkin

#106 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Bodkin »

It_is_a_Leclerc wrote:
limeni wrote:nazalost ce do novog rata sigurno doci, e sad hoce li za dvije godine, 20 ili 100 godina biti rata niko ne zna..
mi bosnjaci smo zadnjih 150 godina konstantno u defanzivi, mi ratove i genocide ne pokrecemo..
nekada je stanovnistvo u niksicu bilo 99% muslimansko, danas ih vise nema tamo.. nema ih vise ni sirom srbije osim nesto malo u sandzaku..skoro pola bosne je oteto..a svijet je gledao dok genocidasi sve ovo cine..
sto se tice sad-a i evrope, njihova "zabrinutost" nam ne treba..taj je najebo o kome su se oni brinuli (libija,sirija...)
Slažem se. Svaki jednostrani potez RS-a vodi u rat. To treba svima da je jasno.
sta ako za 10 godina novi haris povede bosnjake u ukidanje rs-a. oporavila se namjenska i zalihe oruzja se stvorile. sta onda?
Challenger__

#107 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Challenger__ »

Japine sjećaš se Zenita kad kaže ovima "ko im je kriv kad nisu htjeli da se dogovore kod Demidžića"... Kao, u Evropi haos, a kod nas miiiir.

Nigdje ne mogu da nađem taj klip.
CSKA

#108 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by CSKA »

Itakoto wrote: A EU kao nije bilo 90-ih godina proslog vijeka? :roll:
Uh politicka situacija u svijetu i Evropi 90-tih i danas,kao nebo i zemlja.
Rat bi se mogao desiti npr u scenariju nekog ponovnog hladnog rata.Pa da u BiH zapad i istok malo odmjeravaju snage.
Itakoto

#109 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Itakoto »

Pouzdaj se ti u EU i mirovne snage. Ja vise ni bratu ne vjerujem.
CSKA

#110 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by CSKA »

Naravno pasos neke strane drzave i 2000e uvijek u steku treba imati.
fantom slobode

#111 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by fantom slobode »

PreCednik je rekao da rata biti nece...E sad redarstvenih akcija...to je vec prica za sebe. Ja teme i cumura...Malo, malo pa otvore... :lol: :lol: :lol:
agent0007

#112 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by agent0007 »

Расим Љајић је јако добар човјек и политичар.Баш такав је био и др. Мехемд Спахо, знао је ко и Расим како да штити интересе муслимана (Бошњака).Није задрт ко онај Зукорлић што би се само свађао, прво са Србима, па кад не може са Србима онда и са муслиманима.Шта ће нам такве кавгаџије?нама требају добри људи попут Љајића.Добар је и академик Мухамед Филиповић.Радончић је такође добар, може се договорити са њим.

Rasim Ljajić je jako dobar čovjek i političar.Baš takav je bio i dr. Mehemd Spaho, znao je ko i Rasim kako da štiti interese muslimana (Bošnjaka).Nije zadrt ko onaj Zukorlić što bi se samo svađao, prvo sa Srbima, pa kad ne može sa Srbima onda i sa muslimanima.Šta će nam takve kavgadžije?nama trebaju dobri ljudi poput Ljajića.Dobar je i akademik Muhamed Filipović.Radončić je takođe dobar, može se dogovoriti sa njim.
fantom slobode

#113 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by fantom slobode »

Samo ti trolaj :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
agent0007

#114 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by agent0007 »

fantom slobode wrote:Samo ti trolaj :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Боже сачувај колико не можеш поднијети другачије мишљење?

Иди на српске форуме и странице нико те неће цензурисати а нити ће ти забранити да пишеш.Отиђи тако ти Аллаха код Срба на форуме (на српске сајтове) пиши све што мислиш нико те неће бановати.Дај мало демократије?Једна смо држава, конститутивни народи, јесмо ли? Наравно да јесмо, па будимо такви и овдје?

Bože sačuvaj koliko ne možeš podnijeti drugačije mišljenje?

Idi na srpske forume i stranice niko te neće cenzurisati a niti će ti zabraniti da pišeš.Otiđi tako ti Allaha kod Srba na forume (na srpske sajtove) piši sve što misliš niko te neće banovati.Daj malo demokratije?Jedna smo država, konstitutivni narodi, jesmo li? Naravno da jesmo, pa budimo takvi i ovdje?
fantom slobode

#115 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by fantom slobode »

To sad poce trolati o demokratiji i slobodi misljenja... :lol: :lol: :lol: :lol:
Itakoto

#116 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Itakoto »

:D :izet:
Perdita_Durango

#117 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Perdita_Durango »

Ne vjerujem u novi rat i ne plasim se, vjerujem u nas.
fantom slobode

#118 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by fantom slobode »

Perdita_Durango wrote:Ne vjerujem u novi rat i ne plasim se, vjerujem u nas.
:thumbup: I nema se sta dodati. :bih: :bih:
agent0007

#119 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by agent0007 »

fantom slobode wrote:To sad poce trolati o demokratiji i slobodi misljenja... :lol: :lol: :lol: :lol:
Срби су уставна категорија као народ, Република Српска је уставна категорија као ентитет и дио државе БиХ.Ми се морамо много више разумјевати међусобно, јер живимо у "једној кући".Значи када Срби доше на условно речено "бошњачки веб сајт" то треба да се поштује јер и то је мултиетичност, заједништво и демократско право.Ја никада никога нисам цензурисао нити цензуришем а нити сам било када бановао (zabranio pisanje) било којег Бошњака на српском сајту чији сам администратор, а никада и нећу ако човјек износи своје мишљење, јер се ја не бојим другачијег мишљења и поштујем свачије право на слободу мисли и изражавања.

Srbi su ustavna kategorija kao narod, Republika Srpska je ustavna kategorija kao entitet i dio države BiH.Mi se moramo mnogo više razumjevati međusobno, jer živimo u "jednoj kući".Znači kada Srbi doše na uslovno rečeno "bošnjački veb sajt" to treba da se poštuje jer i to je multietičnost, zajedništvo i demokratsko pravo.Ja nikada nikoga nisam cenzurisao niti cenzurišem a niti sam bilo kada banovao (zabranio pisanje) bilo kojeg Bošnjaka na srpskom sajtu čiji sam administrator, a nikada i neću ako čovjek iznosi svoje mišljenje, jer se ja ne bojim drugačijeg mišljenja i poštujem svačije pravo na slobodu misli i izražavanja.
Last edited by agent0007 on 02/12/2013 00:00, edited 1 time in total.
fantom slobode

#120 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by fantom slobode »

Trol, evo ti jedna pa da zajedno zapjevamo.

agent0007

#121 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by agent0007 »

[quote="fantom slobode"]Trol, evo ti jedna pa da zajedno zapjevamo.

[youtube]Оде нам омладина у бијели свијет а ми? И ми ћемо ако овако наставимо бити глупи?[/youtube]

Ова је некако веселија, хајд уз ову да заједно запјевамо, а и настала је у много бољим временима када смо и ми Срби пјевали о Босни.Пјеват ћемо опет и опет, само нас покушајте разумјети.

Оде нам омладина у бијели свијет а ми? И ми ћемо ако овако наставимо бити глупи?

Оде нам омладина у бијели свијет а ми? И ми ћемо ако овако наставимо бити глупи?
Last edited by agent0007 on 02/12/2013 00:07, edited 3 times in total.
Perdita_Durango

#122 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

fantom slobode wrote:Trol, evo ti jedna pa da zajedno zapjevamo.

Sa svakim taktom ove pjesme se jezim , strasno je koliko me dirne. Volim je i moja je, nasa je. :bih:
Mister Yes

#123 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

rokan wrote:rata neće biti jer srbi nemaju razloga za rat, oni su ostvarili svoj cilj, dobili su samostalnost i čekaju da vrijeme uradi svoje pa da je i ozvaniče. rata neće biti ni u smislu da bošnjaci napadnu srbe čak ni da srbi proglase nezavisnost rs-a jer bošnjaci nemaju kapacitete da vode ofanzivni rat. bošnjaci takođe nemaju interesa da ratuju jer je ogroman broj bošnjaka u tri najveća grada budžetski zbrinut i niko ne bi ostavio toplo i ugodno radno mjesto da bi išao krvariti gaće za neke vukojebine poput šekovića ili konjević polja.
to je realnost a drugo su naklapanja forumskih "prognozera" koji vole da se igraju ratnih "stratega".
rata jedino može biti u sklopu nekog većeg belaja u okviru kojeg bi bošnjake naoružao nato, odnosno hrvatska ali onda bi se umiješala i srbija tačnije rusija i tu ko zna kako bi se na kraju završilo.
Hajmo ovako. Zamisli da sljedeći popisi pokažu da je Srba sve manje u BiH. Recimo 2021 ih bude 29% a 2031 25%. U isto vrijeme Hrvati padnu na nekih 5%. Znači Bošnjaci izađu na 66% (recimo da bude 4% Ostalih)

E sad, kako zamišljaš šta bi se dalje desilo? Da li bi Bošnjaci zaista pristali da i dalje postoji entitetski veto i domovi naroda i na državnom i na Federalnom nivou? Pazi, njih bi tada bilo 66% a zajedno sa ostalima 70%. Zar da dopuste da ih blokira 30% Srba i Hrvata? Naravno da ne bi. Na ovaj ili onaj način bi se pobrinuli da nema više entitetskog veta i domova naroda. Ako ne mirno onda sigurno puškom. Međutim ako već dođe do te situacije onda neće biti puškom jer tih 30% Srba i Hrvata ne bi ni pokušali otpor jer nisu ludi.

Zna to sve Srpska elita. Ako sljedeći popis (recimo da će biti 2021-e) pokaže daljnji pad Srba sigurno Beograd neće čekati da totalno padnu. Morat će reagovati prije nego postanu totalna manjina i time izgube cijelu RS. Naravno da će pokušaj secesije dovesti do rata i naravno da će u tom ratu imati male šanse ali iz njihove perspektive bolje ikakve nego nikakve šanse. Rat bi im dao barem neke šanse da možda zadrže jedan dio RS-a dok im mir dugoročno znači gubitak cijelog RS-a. Pa sve da samo Semberiju i istočnu Hercegovinu otkinu u tom ratu i to im je uhar i bolje nego da sve izgube u miru.

A hajde sad da vidimo drugi scenario. Taj scenario je manje vjerovatan ali recimo da Srbi (i Hrvati) ne budu padali u procentima na sljedećim popisima. Pa tako na popisu 2021 i dalje budu 45% zajedno. Pa tako i na popisu 2031. A u isto vrijeme broj stanovnika BiH opada (recimo da bude samo 2,5 miliona 2031-e). Šta se onda dešava?

Tada su Bošnjaci ti koje hvata panika. Ne dobijaju u procentima a gube u ukupnom broju. Plus što država i dalje propada pod blokadama i opstrukcijama Srba i Hrvata. Tada Bošnjaci neće imati izbora nego da pristanu na podjelu. Ali će prvo početi rat da makar malo namire teritorije.

Dakle rat će biti u svakom slučaju. Bez obzira ko pobijedi u ovom demografskom ratu. Samo je pitanje kada će početi, koliko će trajati i kakvi će biti konačni rezultati.
Perdita_Durango

#124 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Tuzno, cini mi se da navijate za rat... zar vam jedan nije bio dovoljan?
agent0007

#125 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by agent0007 »

Мистер Yес заборављаш једну чињеницу српски народ је један народ (било гдје у свијету ми смо Срби и дишемо српском душом и срцем) , народ са двојним држављанством који же сваки Cрбин имати из БиХ.Значи двојно држављанство (BiH i Srbije) а свака држава има и обавезу прем свом држављанину.

Mister Yes zaboravljaš jednu činjenicu srpski narod je jedan narod (bilo gdje u svijetu mi smo Srbi i dišemo srpskom dušom i srcem) , narod sa dvojnim državljanstvom koji že svaki Srbin imati iz BiH.Znači dvojno državljanstvo (BiH i Srbije) a svaka država ima i obavezu prem svom državljaninu.
Last edited by agent0007 on 02/12/2013 00:13, edited 1 time in total.
Locked