Na kraju godine dobijes uredno izvjestaj koliko je para crkva potrosila, na plate, na obrazovanje, na humanitarne akcije itd.
Vjeroucitelji se placaju iz tog budzeta.
Sto bi to bilo interesantono vidjeti kod nas, koliko bi ostalo vjernika?
Ma trebalo bi se to plaćati diretno Crkvi, ne treba državu opterećavati pitanjima koja se tiču vjernika.miki.ba wrote:U Njemackoj ako se izjasnis kao vjernik placas porez crkvi, a ako ne, ne placas.
Na kraju godine dobijes uredno izvjestaj koliko je para crkva potrosila, na plate, na obrazovanje, na humanitarne akcije itd.
Pa tako se radi i kad ne zelis vise placati, posaljes im pismo u kojem objasnis da nisi vise vjernik, a oni te prestanu teretiti za porez.Great Cornholio wrote:Ma trebalo bi se to plaćati diretno Crkvi, ne treba državu opterećavati pitanjima koja se tiču vjernika.miki.ba wrote:U Njemackoj ako se izjasnis kao vjernik placas porez crkvi, a ako ne, ne placas.

Hajd reci islamskoj zajednici da nisi više vjernik, ako smiješmiki.ba wrote: Pa tako se radi i kad ne zelis vise placati, posaljes im pismo u kojem objasnis da nisi vise vjernik, a oni te prestanu teretiti za porez.
Religiju ne treba istjerati iz skola. Religija je dio roditelja i djece koja pohadjaju skole.dci driver wrote:
Religiju istjerati iz škola!
Ne zahebajiGreat Cornholio wrote:Hajd reci islamskoj zajednici da nisi više vjernik, ako smiješmiki.ba wrote: Pa tako se radi i kad ne zelis vise placati, posaljes im pismo u kojem objasnis da nisi vise vjernik, a oni te prestanu teretiti za porez.![]()
![]()
Ne bi država trebala biti posrednik između vjernika i vjerske zajednice kojoj želi pripadati i finasirati njen rad, na to sam mislio kad sam rekao da se porez treba plaćati direktno "crkvi".
Vjeronauku ne treba zabraniti, samo je ne treba provoditi u državnim školama, niti finansirati iz državnog budžeta, a mi smo komplikovana država, kod nas nije jedna vjera dominantna među našim državljanima, kao što je to slučaj sa Hrvatskom ili Srbijom, i zato njih ne bi trebali uzimati za uzor kad su ove stvari u pitanju.Zmaj - BIH wrote: Zasto bi zabranili samo Islamsku vjeronauku kada djeca u Srbiji i Hrvatskoj mogu pohadjati svoju vjeronauku? Ili cemo svi ili niko.
Kako nije? dominantne su tri,i to na razlicitim mjestima,u federaciji islam.rs pravoslavlje,a manji dio federacije katolickiGreat Cornholio wrote:Vjeronauku ne treba zabraniti, samo je ne treba provoditi u državnim školama, niti finansirati iz državnog budžeta, a mi smo komplikovana država, kod nas nije jedna vjera dominantna među našim državljanima, kao što je to slučaj sa Hrvatskom ili Srbijom, i zato njih ne bi trebali uzimati za uzor kad su ove stvari u pitanju.Zmaj - BIH wrote: Zasto bi zabranili samo Islamsku vjeronauku kada djeca u Srbiji i Hrvatskoj mogu pohadjati svoju vjeronauku? Ili cemo svi ili niko.
Great Cornholio wrote:I niko ništa ne pita djecu, ne pita ih se da li oni vjeruju u Boga, i da li žele da im neko drži predavanje o Bogu koja ona obavezno moraju slušati i odgovarati za ocjenu, zato što to njihovi roditelji žele. Nije to pošteno prema djeci, jer s obzirom koliko je različitih verzija istine o Bogu postoji mogućnost da neke, ili možda sve, "istine" o Bogu, nisu istinite, pa se djeca džaba maltretiraju učeći ono što nije istina, i što se njima možda i ne sluša.
Joj miki , pa proguglaj malo , ovo sto iznosiš nije istinamiki.ba wrote:Pa tako se radi i kad ne zelis vise placati, posaljes im pismo u kojem objasnis da nisi vise vjernik, a oni te prestanu teretiti za porez.Great Cornholio wrote:Ma trebalo bi se to plaćati diretno Crkvi, ne treba državu opterećavati pitanjima koja se tiču vjernika.miki.ba wrote:U Njemackoj ako se izjasnis kao vjernik placas porez crkvi, a ako ne, ne placas.
Da, tako stvari stoje, ali nije to dobro, ne treba djeci nametati vjeru do punoljetstva, nek tada sami odluče da li žele da vjeruju u ono što im roditelji vjeruju, ili da vjeruju u nešto drugo, na neki drugi način. Manji je rizik da će roditelji koji su u zabludi, a u zabludi su mnogi,možda i svi, jer ne može postojati više različitih istina o Bogu, manji je rizik da će odgojiti dijete koje će vjerovati u zablude svojih roditelja, koje ga mogu "skupo stajati".theTruePath wrote:Great Cornholio wrote:I niko ništa ne pita djecu, ne pita ih se da li oni vjeruju u Boga, i da li žele da im neko drži predavanje o Bogu koja ona obavezno moraju slušati i odgovarati za ocjenu, zato što to njihovi roditelji žele. Nije to pošteno prema djeci, jer s obzirom koliko je različitih verzija istine o Bogu postoji mogućnost da neke, ili možda sve, "istine" o Bogu, nisu istinite, pa se djeca džaba maltretiraju učeći ono što nije istina, i što se njima možda i ne sluša.
Ej,puno se ne pita djecu,kad napune 18 onda su "svoji" do tada su mamini i babini
OK, i šta predlažeš?!Paranoid wrote:Za @Naslovnica..
Komentar mi se učinio interesantnim..
Provjerio sam link, skinuo, raspakovao i utvrdio da govori istinu, te sam otvorio temu...
Ovaj podatak za mene nije bio interesantan, ali očigledno da se tebi mora ponoviti da bi se uvjerio u kontradiktornosti u koje ulaziš sa svojim postovima...
..i na kraju jako bitna stvar za razbijanje predrasuda...
pa i nije previse, niti ikog iznenadjuje... spc je radikalna, nazadna organizacija koja je u zadnjih 25 godina nasla za shodno da opravda genocid, ratne zlocine, organizovanu pedofiliju, politicka ubistva i manje vise sve forme devijantog ponasanja poznate covjeku...Toffee karamela wrote:Ništa čudno. Neki dan slučajno prebacujući kanale vidjeh džingl na SRNI (tako se to zove valjda, ono što ide između emisija)...Curica u narodnoj nošnji i sa cvjetićem u kosi se vrti a uporedo natpis: ČUVAJ TRADICIJU - POŠTUJ VJERU![]()
. Sweet Jesus, pa ako je i od Šumske previše je!
Svodite raspravu na nivo da se uzvraća argumentima: Gluha Bukovica, džihad, poligamija, bičevanje žena jer sjednu za volan, nasilna islamizacija, predizborni klipovi u kojima indoktrinirate djecu... dakle, potpuno nekonstruktivno!Alfons Kauders wrote:pa i nije previse, niti ikog iznenadjuje... spc je radikalna, nazadna organizacija koja je u zadnjih 25 godina nasla za shodno da opravda genocid, ratne zlocine, organizovanu pedofiliju, politicka ubistva i manje vise sve forme devijantog ponasanja poznate covjeku...Toffee karamela wrote:Ništa čudno. Neki dan slučajno prebacujući kanale vidjeh džingl na SRNI (tako se to zove valjda, ono što ide između emisija)...Curica u narodnoj nošnji i sa cvjetićem u kosi se vrti a uporedo natpis: ČUVAJ TRADICIJU - POŠTUJ VJERU![]()
takva spc je napravila ovakvu rs... primitivnu klerofasisticku tvorevinu koja bi i prije 200 godina u evropi izgledala jebeno zaostalo... spc jednostavno nije vjerska organizacija
Pardon šta je tu loše i navodno fašistički? Poštuj svoje običaje, tradiciju i vjeruToffee karamela wrote:Ništa čudno. Neki dan slučajno prebacujući kanale vidjeh džingl na SRNI (tako se to zove valjda, ono što ide između emisija)...Curica u narodnoj nošnji i sa cvjetićem u kosi se vrti a uporedo natpis: ČUVAJ TRADICIJU - POŠTUJ VJERU![]()
Alfons Kauders wrote:pa i nije previse, niti ikog iznenadjuje... spc je radikalna, nazadna organizacija koja je u zadnjih 25 godina nasla za shodno da opravda genocid, ratne zlocine, organizovanu pedofiliju, politicka ubistva i manje vise sve forme devijantog ponasanja poznate covjeku..
pa? nek se uzvraca... na bukovici je bivsi reis dokazao ko je i sta je... dzihad nikakve veze s bih, kao ni poligamija, kao ni bicevanje zena.... nasilna islamizacija nije aktuelna haman 400 godina, a ne znam na kakve predizborne klipove mislis? da nije ono za popis mozda?dci driver wrote:Svodite raspravu na nivo da se uzvraća argumentima: Gluha Bukovica, džihad, poligamija, bičevanje žena jer sjednu za volan, nasilna islamizacija, predizborni klipovi u kojima indoktrinirate djecu... dakle, potpuno nekonstruktivno!Alfons Kauders wrote:pa i nije previse, niti ikog iznenadjuje... spc je radikalna, nazadna organizacija koja je u zadnjih 25 godina nasla za shodno da opravda genocid, ratne zlocine, organizovanu pedofiliju, politicka ubistva i manje vise sve forme devijantog ponasanja poznate covjeku...Toffee karamela wrote:Ništa čudno. Neki dan slučajno prebacujući kanale vidjeh džingl na SRNI (tako se to zove valjda, ono što ide između emisija)...Curica u narodnoj nošnji i sa cvjetićem u kosi se vrti a uporedo natpis: ČUVAJ TRADICIJU - POŠTUJ VJERU![]()
takva spc je napravila ovakvu rs... primitivnu klerofasisticku tvorevinu koja bi i prije 200 godina u evropi izgledala jebeno zaostalo... spc jednostavno nije vjerska organizacija
U čemu je konkretno problem, ako može pojašnjenje?Toffee karamela wrote:Ništa čudno. Neki dan slučajno prebacujući kanale vidjeh džingl na SRNI (tako se to zove valjda, ono što ide između emisija)...Curica u narodnoj nošnji i sa cvjetićem u kosi se vrti a uporedo natpis: ČUVAJ TRADICIJU - POŠTUJ VJERU![]()
Jedini problem je to sto je to Srna a ne Hayat ili neka druga TV kuca iz Federacije.... u spotu koja potice na cuvanje tradicije i vjere nema nista pogresno... pogreske se javljaju u glavama osoba koje svaki cin iz RS-a gledaju da je nuzno los... moje misljenje je da mnogi presaugaju u svojoj mrznji spram tog dijela Bosne i Hercegovine.. jer to i jeste dio BiH kako god da se zove a pogrdnim imenima prozivanje RS-a u meni samo stvara gadjenje, prema osobi koja ne psotuje skoro 50% svoje drzave...Naslovnica wrote:U čemu je konkretno problem, ako može pojašnjenje?Toffee karamela wrote:Ništa čudno. Neki dan slučajno prebacujući kanale vidjeh džingl na SRNI (tako se to zove valjda, ono što ide između emisija)...Curica u narodnoj nošnji i sa cvjetićem u kosi se vrti a uporedo natpis: ČUVAJ TRADICIJU - POŠTUJ VJERU![]()
nazivanje stvari pravim imenom vodi u novi rat i secesiju?dci driver wrote:Pa i Kačavenda je bivši, pa niko sada ne ubija po BiH nikoga, pa pozivanje sveštenika u (čini mi se) Maglaju da pređu na islam itd. Da, na popisne klipove sam mislio.
Po tvojoj logici, ako sve smjestimo u prošlost i zaključamo onda mi ni nemamo ovdje problema. Samo sagledavanje cjelokupnih grešaka svih ima smisla - "promivisanje" samo grešaka jedne strane vodi u novi rat, a u najboljem slučaju secesiju.