BIH pliva u novcu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Optimus Prime

#101 Re: BIH pliva u novcu

Post by Optimus Prime »

_mufljuz_ wrote:
Optimus Prime wrote:
_mufljuz_ wrote:kada bi BIH sjedila na milijardama barela nafte - obicnom covjeku to ne bi nista znacilo - korupcija je vec sada nezajazljiva a ne do bog para i nafte - samo bi se jos vise etablirala a jaz postajao sve veci....

kakvi mi i nafta - mi smo uspjeli ja mislim jedini u svijetu da upropastimo naftni gigant.

SDA SDP i ostale patriotske stranke + kretenski narod = nema blagostanja do aleluja jarane....
pirova radost...

Ono sto je tacno je to da se prihodi od nafte mogu iskoristiti na bolji ili na losiji nacin. I tu dajem @UnscarD-u pravo da je javna debata u ovom slucaju vrlo bitna. Pritisak javnosti na politiku mora biti ogroman ukoliko es ispostavi da odrdjene rezerve nafte postoje.

Ali ovo sto si gore napisao naravno nema nikakve veze sa realnoscu, Jer cak i ako uzmes najgori hipoteticki slucaj koji ne postoji ni u Nigeriji, u kojim bi na neki misteriozni nacin nasi politicari uspjeli ukrasti sve te novce do zadnjeg feninga, cak i to bi bilo puno bolje nego da ta nafta lezi pod zemljom. Sami priliv deviza bi doveo do jakog ekonomskog rasta i prosjecan stanovnik BiH bi indirektno profitirao od novostvorene kupovne moci nasih politicara :D . Jer valjda bi morali negdje i potrositi te milijarde koje su ukrali.
jest jarane ko i sad - .u kredite stranim bankama, odmorima vani i kreditima za nove aute stranim firmama
de mi sad reci dje je tu lokalna potrosnja :run: :mrgreen:
Jesi bukvalac :D

Ja sam govorio o extremnom slucaju koji spada pod rubriku zona sumraka.
Ali i u tom hipotetickom slucaju, ako nista, na sve sto kupe moraju platiti PDV ( ili si paranoicnog misljenja da ce i te pare ukrasti) Vjerovatno bi takodjer sebi gradili ogromne vile, sto bi donijelo koristi nasoj gradjevinskoj industriji. Onda bi svako od njih zaposlio makar dvije sobarice, dvije kuharice, vrtlara i vozaca (i eto novih radnih mjesta). Bilo bi vise love i za sponzoruse koje bi mogle preci sa Red Bulla na Moet i davati guzice u nekom hotelu sa 5 zvijezdica, umjesto na zadnjem sjedistu auta. I tako eto i dodatne zarade za nase ugostitelje i hotelijere. :D. Vjerovatno bi i njihova bliza a i dalja rodbina dobila koji dinar, koji bi mogli potrositi u lokalnim prodavnicama, restoranima, kaficima, frizerajima. A mozda bi se kao tacka na i neko od njih sjetio da taj ukradeni kapital operu, pa pocnu ulagati u nove trzne centre, hotele, fabrike.

Vidis i u najpesimisticnijem slucaju opet puno vise koristi, nego da nafta lezi pod zemljom. :D
korisnik.1

#102 Re: BIH pliva u novcu

Post by korisnik.1 »

Ne vjerujem da nas neko može porediti sa Nigerijom u bilo kom smislu, u svemu se razlikujemo: geografski, broj stanovnika, unutrašnja struktura države, narodi i jezici, BDP-u i stopi razvoja .. ma bilo čemu.
BadCopy

#103 Re: BIH pliva u novcu

Post by BadCopy »

mi smo za Nigeriju Burkina Faso
sinuhe

#104 Re: BIH pliva u novcu

Post by sinuhe »

U Nigeriji ima nafte, a u BiH nema :D
Tietje24322

#105 Re: BIH pliva u novcu

Post by Tietje24322 »

Na National Geographicu channelu se redovno emituje emisija dont tell my momther koja je napravljaena negdje 2011. i tu se govori o nafti u BiH i da bi BiH mogla biti najvece podrucije nafte od Italije do Kazachstana. Prikazuju Tuzlu.

Mozeli neko reci to tamo oko Mostara jeli to Bosnjacki teritorij ili Hrvatski? Dresnice recimo?
Hajlac

#106 Re: BIH pliva u novcu

Post by Hajlac »

Tietje24322 wrote:Na National Geographicu channelu se redovno emituje emisija dont tell my momther koja je napravljaena negdje 2011. i tu se govori o nafti u BiH i da bi BiH mogla biti najvece podrucije nafte od Italije do Kazachstana. Prikazuju Tuzlu.

Mozeli neko reci to tamo oko Mostara jeli to Bosnjacki teritorij ili Hrvatski? Dresnice recimo?
Ni Hrvatski ni Bošnjački ni Srpski, ni katolički ni islamski ni pravoslavni već Bosanski teritorij, na mjestu budućeg Nacionalnog parka koji treba obuhvatiti i Čabulju+Čvrsnicu - planine koje dijeli rijeka Drežanka u Drežnici.

Uskoro ni Bosanski nego prodani teritorij odnosno Shellov :evil:

Ovdje uvijek malo fali do ratovanja za resurse...
almir90

#107 Re: BIH pliva u novcu

Post by almir90 »

Izgleda ima nekog napretka.
Post Reply